中環商業區內隱世峇里風泰fusion餐廳🌿,鬧市Getaway彷彿去左大自然好fancy呀💕,約會100分餐廳🦋環境:8/10以峇里風休閑為主🌿,特設拱門打卡位置,得一枱book位試下有冇得request啦😂,而且仲有室外空間可選擇,適合一班朋友暢聚chill chill😝食物:8/101️⃣Tom Yum Bouillabaisse & Thai Lobster Bisque賣相吸引📸冬陰功湯味道濃郁,有蜆同青口配合,令到湯更鮮味,蜆同青口唔會over cook👍🏿龍蝦湯🦞蝦味十足,口感細滑,仲有粒粒龍蝦肉係入邊👍🏻2️⃣Red Prawn Sashimi📣重點推介一📣以紅蝦刺身,有別於普通泰式餐廳嘅生蝦,紅蝦🦐鮮甜爽口,配個特製酸辣汁大大提鮮,真係想食多幾隻🤤3️⃣Red Prawn Paste With Spicy Lobster Sauce紅蝦以蒜蓉開邊煎嘅形式登場,蝦肉爽口彈牙,濃濃蒜味衝擊味蕾,煮意粉時間啱啱好,而且掛汁,每一啖都食到醬汁嘅精華👍🏿4️⃣Roasted Suckling Pig📣重點推介二📣乳豬皮脆肉軟,肥瘦適中,有酸瓜紅蘿蔔等配菜解膩,每啖入口都充滿油香,齒頰留香😇5️⃣Ma

環境:8/10

食物:8/10

2️⃣Red Prawn Sashimi

4️⃣Roasted Suckling Pig

5️⃣Mascarpone Cream Chocolate Cake
甜品每一次都係我期待嘅環節,朱古力cake口感似brownie真心出色🥰 可惜另一款牛油果巴斯克cheesecake賣晒,想試😋

6️⃣Island of Desires & A Slice of Moon
📣重點推介三📣每一位打卡控必須留意‼️依到嘅cocktail 絕對係為每一位鍾意影相嘅朋友而設,外觀精美,一定要相機飲先📸而兩杯味道清新,酒味唔濃,啱哂大家想打卡而唔想飲太多嘅朋友仔

💰性價比:7/10
人均6xx左右,weekend 都有dinner set ,絕對係中環親民價🥰,用餐環境,食物質素都出色,如果大家想試一下新派泰國菜,Getaway 絕對係一個好嘅選擇😋
Roasted Suckling Pig
Island of Desires
Red Prawn Sashimi
2023-08-20
老公既生日飯簡直就係在鬧市中搵到個隱世點去escape from reality,仲要店內drink menu 定係某些dish 既style 都比我同老公滿滿既儀式感今次老公揀左個比較girly 既cocktail 去飲,仲要連比我飲一啖都咁唔捨得 (Wanderlust) - 味道就係Citrus (柚/檸味), 椰子同vodka 溝出來既cocktail.反而我更驚訝既係- 我既飲品(The Traveller) 係老公幫我揀, 佢話覺得好IGable.至於美食方面,我覺得最難忘就係個海鮮冬蔭公湯,個湯仲有d脆脆米粒做matching。整體店員每一刻都好attentive, 親切,所以我都好希望到我生日時可以再來。
  • Wanderlust
2023-08-20 21 瀏覽
中環特色fusion 菜,之前見人哋去打卡啲嘢食好吸引,一直想試☺️佢晚市都有套餐,亦可以單點,套餐抵好多,而且選擇好多,包湯、主食同甜品,可以加錢加前菜同飲品,好豐富,當然選擇套餐啦😍湯有兩款選擇,我哋一人一款試吓。龍蝦湯好香好濃郁,除咗龍蝦,佢入面加咗脆米,增加口感。而另一款係冬陰功湯,海鮮好豐富,酸辣度適中。我哋加錢要咗份泰式牛肉沙律,啲牛肉好好味呀,牛扒嘅口感,非常值得一試。墨西哥餅泰式生菜包,呢個都好開胃,而且加咗塊墨西哥餅,口感更加豐富。另外仲加左份紅蝦刺身,大大隻紅蝦加入酸酸甜甜嘅泰式醬汁,非常開胃。主食我哋就揀咗泰式燒羊架同埋海膽意粉。羊架有兩件,燒得啱啱好,好香,下面嘅配菜好好味,我會當佢係醬汁咁一齊食。而意粉係我鍾意嘅扁意粉,有少少咬口,好creamy,上面仲有好大舊海膽👍🏻飲品可以加錢叫水果茶,選擇都幾多,我哋揀咗熱情果味同埋番石榴味,都幾特別。最後當日甜品剩低牛油果巴斯克芝士蛋糕,不過我哋都鍾意食,而且唔會太甜,非常好。

2023-08-14 34 瀏覽
✽✽✽Getaway✽✽✽第二次跟老公到店用餐,第一次試過午餐之後都念念不忘。所以趁老公今晚開夜班,先來一個美滿的晚餐再工作💼今次還是點set比較化算 HKD398 一位Soup + Main course + Dessert可惜今晚比較多食物與飲品售罄😞整體來說,午餐體驗比較好-冬陰功脆米湯(本來想每人一個大家分享可以試多個種類,可惜另外一款泰式龍蝦湯售罄)-泰式烤羊架-香煎牛柳配牛骨髓-泰式紅蝦刺身-墨西哥泰式生菜包-牛油果巴斯克芝士蛋糕-Wood’s your name
✽✽✽Getaway✽✽✽

第二次跟老公到店用餐,第一次試過午餐之後都念念不忘。

所以趁老公今晚開夜班,先來一個美滿的晚餐再工作💼

今次還是點set比較化算 HKD398 一位
Soup + Main course + Dessert

可惜今晚比較多食物與飲品售罄😞
整體來說,午餐體驗比較好

-泰式烤羊架

-香煎牛柳配牛骨髓

-泰式紅蝦刺身

-墨西哥泰式生菜包

-牛油果巴斯克芝士蛋糕

-Wood’s your name
2023-08-13
2023-08-12 60 瀏覽
中環|Getaway 新派峇里菜到過Getway用餐後便對峇里這渡假勝地充滿幻想室內風格以大地色系做背景渡假風藤椅和裝飾戶外露台位則有大自然氣氛首次品嚐新派峇里菜非常有驚喜不次味道充滿獨特東南亞風味擺盤極之有心思和創意:INNER SET:::Soup + Main Course + Dessert $398,,Soup冬蔭公脆米湯泰式龍蝦湯,,Main Course西班牙烤乳豬 + $30香煎牛柳配牛骨髓 + $98,,Dessert牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕——,,Salad軟觳蟹沙律泰式牛肉沙律,,Starter & Bites香脆薯條配黑松露蛋黃醬檸檬蜜糖烤雞肉串燒,,Signature CocktailWanderlustFruity | Citus, Coconut, Vodka | CreamyIsland of DesiresHerbaceous | Pandan, Jasmine, Coconut, Vodka | Supple
中環|Getaway 新派峇里菜

INNER SET:::

,,Soup
冬蔭公脆米湯
泰式龍蝦湯

,,Main Course
西班牙烤乳豬 + $30

香煎牛柳配牛骨髓 + $98

,,Dessert
牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕

——
,,Salad
軟觳蟹沙律
泰式牛肉沙律

,,Starter & Bites
香脆薯條配黑松露蛋黃醬
檸檬蜜糖烤雞肉串燒

,,Signature Cocktail
Wanderlust

Island of Desires

2023-08-11 48 瀏覽
中環靚靚峇里風打卡餐廳✨1. Lunch set $158Soft Shell Crab Salad - 軟殼蟹好香脆 原隻上 個菜底都好fresh Getaway Special Chicken - 個雞烤得好靚 熟度啱啱好 個雞皮同肉都好juicy 幾滑幾嫩 佢仲有啲泰式辣醬mix啲甜甜地嘅燒烤汁 幾易入口 果然係招牌Thai Lettuce Wrap In TacoStyle +$58呢個幾特別 有taco皮包住生菜同肉碎 意外地又幾夾 辣辣地 幾惹味Avocado Basque BurntCheesecake +$18有啲牛油果嘅味 仲有啲肉桂蘋果粒 唔會太甜太滯 細細個做飯後甜品啱啱好2. Lunch Set $158Thai Beef Salad - 都幾辣 十分開胃 啲牛肉 都幾有咬口 菜底好索泰式酸辣醬嘅汁 Baked White Miso Halibut With Laksa Risotto - 幾特別嘅combination 個比目魚醬燒得幾靚 入面啲肉又白又滑 魚味好出 又甜甜地幾好送飯 個飯都有啲喇沙嘅惹味Lemon Honey Chicken Skewers
中環靚靚峇里風打卡餐廳✨

1. Lunch set $158

Thai Lettuce Wrap In Taco
Style +$58

Avocado Basque Burnt
Cheesecake +$18

2. Lunch Set $158

Lemon Honey Chicken Skewers +$58
個雞肉超大舊 燒得幾靚仔 火侯啱啱好 甜甜地辣辣地 幾過癮

………………………..
🌝難得中環有啲咁打卡嘅餐廳 無論嘢食定環境都好啱影相
🌚位於擺花街workstation 二樓
………………………..
2023-08-09 24 瀏覽
世外桃源品嘗泰西 fusion菜式環境以高雅峇里風 每個角落打咭都好靚一杯Island of Deaires海裡發現寶藏一樣茉莉茶coconut water調酒好有神秘感另一杯Wanderlust菠蘿乳酸夏日海洋味道🔹Tom Yum Bouillabaisse With Crispy Rice🔹Roasted Suckling Pig🔹Avocado Basque Burnt Cheesecake🔹Thai Lettuce Wrap In Taco🔹Red Prawn Sashimi Thai Sauce🔹Baked White Miso Halibut With RisottoGetaway 📍中環擺花街43號The Workstation2樓
世外桃源品嘗泰西 fusion菜式

Getaway
📍中環擺花街43號
The Workstation2樓
2023-08-04 28 瀏覽
「Getaway」是一間東南亞fusion菜,位於中環擺花街中心。推開大門可見店內裝修定別具一格,不論餐枱、地磚、牆身都帶有度假的感覺,加上到處放有植物擺設、燈光、配色設計。都帶有異國風情feel☺️. 餐廳亦有outdoor可以提供客人到室外 一邊享受與朋友Chill out, 一邊享受中環黑夜。食材方面:「冬蔭公脆米湯」入口Creamy, 椰香味不過不失, 當中加入脆米提升口感, 但顯肉令上既方法, 令湯欠缺鮮味。泰式龍蝦湯」由透明茶壺可見湯色十分香濃,味道濃郁鮮甜,每一啖都飲到廚師背後反覆煮的工序。「墨西哥餅泰式生菜包」Crossover 墨西哥餅的生菜包真係創意十足,兩款包料夾埋別有一番口感,爽口的生菜配搭脆口的墨西哥餡餅,真的不錯👍🏾!可惜肉碎比較偏咸。「泰式烤羊架」味道比較平淡,肉質和煮法不過不失。「西班牙烤乳豬」外皮十分香脆,控制控肉時間恰到好處,乳豬皮脆肉嫩,完全可以鎖住肉汁、油香四溢。好有驚喜!「牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕」呢個combination第一次試,蛋糕的texture合格,有口感。但牛油果帶出少少苦澀味,所以本人不太喜好。當中總有好幾款Cocktails, 係

食材方面:
「冬蔭公脆米湯」

泰式龍蝦湯」

「墨西哥餅泰式生菜包」

「泰式烤羊架」
味道比較平淡,肉質和煮法不過不失。

「西班牙烤乳豬」

「牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕」

當中總有好幾款Cocktails, 係餐廳自家研發同調較,我應為值得一試!味道是如何,可以留返比各位自行去品嚐😉.

2023-08-03
生日
  • 西班牙烤乳豬
今日臭屁熊🐻‍❄️著得靚靚咁嚟中環行街,梗係唔可以嘥左佢精心嘅打扮,陪我排隊食拉麵🍜,所以就特登上網揾左間可以打卡嘅西餐廳,帶臭屁熊享受峇里風情!😎呢間餐廳係中環嘅中心地帶,位於擺花街嘅樓上舖,入到去見到啲裝修就知冇揀錯!大門同室內嘅擺設都好靚好用心,滕椅木製嘅傢俬同植物裝飾,仲有陣淡淡嘅香味,充滿度假嘅異國風情,另有亦有露天雅座,整體氛圍加埋柔和嘅燈光令人超放鬆,坐得好舒服,拍拖約會、朋友聚會,呢度係個唔錯嘅選擇!主打峇里島風格西餐,中西泰混合fusion菜,選擇都算多。我地揀左2個Set Dinner($398),包Soup + Main course + Dessert。另外加錢追加小食同沙律; 價錢中上,值得一讚嘅係,除咗服務好同食物味道水準好之外,擺盤賣相非常精緻有心思,每道菜式都用左食用花做裝飾🌸🌼,食得賞心悅目,又適合打卡,推介👍🏻_➤軟殼蟹沙律🥗(+$58)大大隻炸軟殼蟹係面頭,唔會炸到乾晒或者好油膩,食落香脆,仲食到啲蟹肉、蟹膏同肉汁,好好食; 沙律配左日式芝麻醬,冇苦澀味,好fresh,作為前菜非常開胃➤香脆薯條配黑松露醬🍟(+$88)屬於幼身嘅薯條,即叫即炸,炸到好

_
➤軟殼蟹沙律🥗(+$58)

➤香脆薯條配黑松露醬🍟(+$88)
屬於幼身嘅薯條,即叫即炸,炸到好脆身,可以配黑松露蛋黃醬,雖然都係普通炸薯條,但食落比其他餐廳好食,食唔停口!

➤冬蔭公脆米湯🫕
呢個推薦! 非常足料,每碗都有2隻青口同2隻蜆,食落有鮮味,一啲都唔腥,除此之外仲有菇、車厘茄同脆米通,令到碗湯飲落口感豐富; 湯另外用透明茶壺上,湯嘅味道幾好,有椰香,酸酸辣辣好開胃

➤檸檬蜜糖烤雞肉串燒🍢(+$88)
雞肉串燒好大條,一串有三件大大舊嘅雞肉件,起哂骨,肌肉熊表示個到應該有半塊大雞排咁多肉。用左香茅、檸檬同蜜糖燒,甜甜地帶有微微焦香味,肉質非常嫰滑,好juicy多肉汁😛😛 就咁食都已經好好味,不過重口味啲可以加埋泰式酸辣醬食,更加惹味

➤紅蝦意粉配龍蝦辣汁🍝
兩大隻紅蝦破左邊,食落去好方便,面頭嘅蒜蓉辣椒醬開胃惹味。值得一提係個意粉,份量都幾多,調味鹹淡適中帶點微辣,充滿濃郁嘅龍蝦味,好似用左龍蝦湯煮咁,但意粉又唔會比醬汁浸到太淋,有嚼勁,岩岩好掛左啲汁上去,幾好食

➤西班牙烤乳豬🍖(+$30)
好好奇西班牙版乳豬有咩分別,乳豬經高溫烤製,外皮金黃香脆,充滿油香味,肉質都好嫰,比傳統酒樓好食太多。仲有擺得好靚嘅酸菜醃菜幫手消除油膩感,好貼心

➤牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕🍰
食左咁多野已經有啲飽,所以蛋糕細細件,份量啱啱好,芝士蛋糕口感順滑creamy,但牛油果味唔太出,反而覺得焦香味幾重,唔太甜,另外仲有蘋果蓉同配嘅raspberry and lemon sauce幾夾

_

• 檸檬蜜糖烤雞肉串燒
  • 西班牙烤乳豬
  • 紅蝦意粉配龍蝦辣汁
  • 冬蔭公脆米湯
開關之後好多人都開始北上其他地方嘅餐廳食嘢,但對我嚟講,如果要食中菜以外特色嘅餐廳,我都係會以香港為首選!今日嚟到中環呢一間以泰式fushion 菜作主打餐廳Getaway,近期覺得無論打卡及味道方面都十分出色嘅地方餐廳位置座落於香港黃金地段中環擺花街。一入到餐廳門口,已經覺得餐廳很有泰國地道的特色餐廳裝修以古石紋牆及花作為賣點,令人覺得好似去到一個古典室內嘅花園。我要讚一讚佢個Menu真係好有心思,叫嘢食之前我哋先叫咗兩杯飲品,每一個飲品都特別為佢畫咗一幅插圖,未飲已經可以知道飲品係充滿神話色彩。Wonderlust 及 Drive me Coconut,兩杯飲品,上枱真係俾佢嚇一跳,完全分別唔到呢杯係飲品定藝術品,淨係打卡已經影咗多十零分鐘!兩個set dinner,首先有兩個餐湯,冬陰功脆米湯&泰式龍蝦湯,兩個湯擺盤造型同味道都十分講究!而我較喜歡嘅係龍蝦湯,因為味道香濃,令人飲到龍蝦的濃郁鮮甜,鍾意口味刺激d可以揀冬陰功,入面嘅脆米增加咗整體層次,酸辣度好平均前菜係泰式紅蝦刺身,上菜嘅時候刺身利用乾冰擺盤,營造出煙霧效果,無論味道打卡都十分推薦。主菜分別有西班牙烤乳豬及香煎肉眼

主菜分別有西班牙烤乳豬及香煎肉眼扒配牛骨髓,西班牙烤乳豬皮脆肉嫩10分向後,而且配上醬汁完全沒有油膩感。肉眼扒係五成熟質地,肉質鮮嫩,配上大量調味料烹煮牛骨髓完全係感受到滿滿嘅骨膠原💛

甜品係牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕作完美結束。值得一題係佢哋亦設有戶外座位,天氣涼少少喺出面打卡傾偈真係會好chill💛
2023-07-29 23 瀏覽
📍Getaway 🔍中環擺花街43號The Workstation2樓-----上週跟朋友來了這家餐廳,峇里島風的裝修,Chill感滿滿,下午是Coffee shop,晚上是酒吧,愛打卡的妹子會喜歡。.Lunch Set: $158.🍴Salad:🐡軟殼蟹沙律軟殼蟹外酥之餘,內亦脆,蟹味頗重,香口上火配搭清新沙律,令內疚感減低不少。.🍴Main:🐟西京燒比目魚配喇沙意大利飯🦐紅蝦意粉配龍蝦辣汁比目魚邊緣微微脆身,一咬下去滿口魚油,肉質白嫩肥美,加上甜甜帶酒香的燒汁,惹味。喇沙意大利飯就帶點玩味,喇沙味不算太突出,是淡淡喇沙香的感覺,加上青檸汁提味一下,會更富層次。兩個Main之中,個人更愛紅蝦意粉,龍蝦辣汁不太辣,卻是濃郁非常,意粉軟飲適中,配搭爽口紅蝦,沒啥挑剔。.🍴Starters & Bites: 泰式紅蝦刺身(+$58)墨西哥餅泰式生菜包 (+$58)兩款前菜,一濃一清。重口味的,可以選擇鹹鹹辣辣的後者,愛清新冰凍感的,則可以選擇酸辣開胃的前者。.⭐PS:這邊的飲品顏值也很高,喜歡來點特別的話,有越南蛋咖啡和椰子咖啡等。
📍Getaway
🔍中環擺花街43號The Workstation2樓
-----

Lunch Set: [SALAD+MAIN+ COFFEE/TEA] $158

🍴Salad:
🐡軟殼蟹沙律

🍴Main:
🐟西京燒比目魚配喇沙意大利飯
🦐紅蝦意粉配龍蝦辣汁

🍴Starters & Bites:
泰式紅蝦刺身(+$58)
墨西哥餅泰式生菜包 (+$58)

2023-07-29 381 瀏覽
環境營造到置身峇里度假⛱️一樣,用上好多花草樹木作裝飾🌳🌿🌸🪻無論環境,食物擺盤cocktail 都好有特色風格,朋友鍾意打卡 啱哂🤳🏼 Dinner set已包Soup + Main Course + Dessert.$398冬蔭公脆米湯用透明茶壺將湯倒出冬陰功,湯底透出淡淡椰香,入口濃滑又creamy,好impressed 加入咗脆米能提升整體口感💯泰式龍蝦湯放在一旁龍蝦湯香氣撲鼻,令人垂涎三尺🤤🤤入口香濃令人一啖接一啖西班牙烤乳豬 +30烤乳豬外皮烤得非常香脆😋蘸點乳豬細惹味,旁邊嘅酸菜有解膩作用香煎肉眼扒配牛骨髓 +98聽店員介紹medium rare,熟成程度啱啱好👌🏼切開中間呈現粉嫩嘅紅色😍入口嫩滑而有嚼口,旁邊伴隨燒牛骨髓,牛脂嘅油份香味更提昇味道口感層次👍🏻牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕呢款口味比較少見,估唔到亦幾夾到,芝士蛋糕㗳真啲有輕輕嘅牛油果味,最緊要唔會太甜,好食👍🏻👍🏻泰式紅蝦刺身 +88好有仙氣🌬️嘅一款小食,紅蝦成隻手掌咁長,新鮮肉質寧舍爽口彈牙,蘸點泰式辣汁食,惹味又過癮😋擺盤用埋食用花好靚呀🌸好欣賞會本cocktails menu,以手繪畫黎介紹咁就唔使一味靠估

冬蔭公脆米湯
泰式龍蝦湯

西班牙烤乳豬 +30

香煎肉眼扒配牛骨髓 +98

牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕

泰式紅蝦刺身 +88

好欣賞會本cocktails menu,以手繪畫黎介紹
咁就唔使一味靠估,鍾意咩款咩口味都可以因應喜好揀個貼近嘅🍹🍸
The traveller
A Slice Of Moon

2023-07-08
在中環上班的我,不允許自己沒走遍中環的餐廳‼️就算下著雨🌧️我也要去那裡~今天來說說公司附近的Getaway,Set Lunch CP值很高,環境又很好。有時會和同事一起去吃個午餐。室內有藤制吊燈和藤椅,整個度假風情,露台有個小花園,有很多綠植🍀💐🍃🌷🌿冬陰功脆米湯我超喜歡🥰這裡面的脆米,咬起來脆啵啵,吸收了冬陰功湯的味道,瞬間把我帶回小時候👶🏻,外婆👵做的•鍋巴溜•就是類似這種做法軟殼蟹沙律🥗原只軟殼蟹🦀️很是酥脆,已經對半切好,方便客人食用,好貼心❤️,沙律菜新鮮爽口泰式牛肉沙律🥗有點酸酸辣辣的泰式醬汁,非常開胃🤤秘制烤雞🍗雞🐓烤得剛剛好,肉質鮮嫩,配上秘制醬汁很惹味,旁邊的炸飯團也是很香脆泰式紅蝦🦐刺身不得不說擺盤好精緻,我好吃它的顏🥰紅蝦🦐意粉🍝配龍蝦🦞🌶️汁意粉🍝煮得不會太爛,也不會太濕,微辣🦞汁,我是真的愛❤️了墨西哥餅泰式生菜🥬包🌮雲霧繚繞的即視感,肉碎非常入味,有點酸酸辣辣的,生菜🥬帶走了肉的油膩感,有些清新甜品🍮是牛油果🥑芝士🧀️蛋糕,對我來說,牛油果🥑的味道還是蠻濃郁的

冬陰功脆米湯

軟殼蟹沙律🥗

泰式牛肉沙律🥗
有點酸酸辣辣的泰式醬汁,非常開胃🤤

秘制烤雞🍗

泰式紅蝦🦐刺身
不得不說擺盤好精緻,我好吃它的顏🥰

紅蝦🦐意粉🍝配龍蝦🦞🌶️汁
意粉🍝煮得不會太爛,也不會太濕,微辣🦞汁,我是真的愛❤️了

墨西哥餅泰式生菜🥬包🌮

2023-07-27 14 瀏覽
這是一家超級無敵美的餐廳,十分之適合打卡,提前預約了這個打卡位,像一個鳥籠一樣,周圍都是幹花圍繞,整個色調十分之好。價格雖然有一點點偏高,但是也絕對值得一試。我們點了兩杯飲品,還有一些食物,人均下來大概500塊左右。我们点了泰式红虾刺身,这道菜非常特别,用干冰做衬托,红虾肉质鲜美,搭配上店家特制的酱汁,味道更加浓郁。Hokkaido scallop with salmon roe and uni摆盘像花儿一样美!Thai lettuce wrap in taco stvle这个颜值超级好,摆盘超美,加上干冰的效果烟雾弥漫,简直是仙女必点!面皮夹着里面的青菜鬱和碎猪🥩!
我们点了
摆盘像花儿一样美!
[ Getaway ]最近發現原來中環擺花街有間靚靚打卡餐廳,主打泰式fusion菜,擺盤都好用心,啱哂喜歡打卡嘅朋友💗。Salad + Main + Coffee/Tea $158Salad✿ 軟殼蟹沙律🦀🥗✿ 泰式牛肉沙律🐮🥗軟殼蟹炸得酥脆,食落啖啖肉;泰式牛肉半生熟,柔軟口感,再配上酸辣的泰式醬汁,十分開胃。底部有新鮮生菜、番茄、洋蔥等蔬菜,入口清爽,好適合夏天食。Main Course✿ Getaway秘製烤雞🐔烤雞用上特製嘅泰式酸辣醬,酸酸甜甜,好惹味,雞肉夠嫩滑,擺盤賣相都好靚🌺。✿ 紅蝦意粉配龍蝦辣汁🦞 +$68大大隻紅蝦,肉質好紮實,意粉充滿好香濃的龍蝦汁,完全滲入意粉,好美味🍝😋😋。Soup✿ 冬蔭公脆米湯🥘 +$48冬蔭公湯上菜時店員先幫忙倒出湯汁,熱辣辣,而且用料豐富,有蜆、青口、脆米等,冬蔭公湯酸酸辣辣。Starter & Bites +$58✿ 香煎雞翼配是拉差蛋黃醬+$58雞翼味道鹹鹹的,精華在於拉差蛋黃醬,微微辣🌶️,醒胃又滋味。✿ 香脆薯條配黑松露蛋黄醬+$58薯條好香脆🍟,配上黑松露蛋黃醬,食唔停口。Signature cocktail✿ Wanderl
[ Getaway ]

✿ 冬蔭公脆米湯🥘 +$48

Starter & Bites +$58
✿ 香煎雞翼配是拉差蛋黃醬+$58

✿ 香脆薯條配黑松露蛋黄醬+$58
薯條好香脆🍟,配上黑松露蛋黃醬,食唔停口。

Signature cocktail
✿ Wanderlust $148
呢款cocktail賣相好吸睛,用上吊杯&花花作裝飾,打卡一流💙。味道都非常易入口,以柑橘🍊、椰子🥥、Vodka為主調,味道甜甜的,酒精味不會太重,帶點Creamy口感。

總結🫦
餐廳室內/室外都有打卡位,以花花草草佈置,食物&飲品亦有加入花花元素💐💐,味道都做得唔錯,享受美食同時都可以影靚相,啱哂少女心嘅你💕💕。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Getaway