2018-10-10 126 瀏覽
朋友放工無地方去,就俾佢捉過左入黎元朗食糖水但咁早連晚飯未食又邊有胃口同佢食甜野,哈哈。所以就上網揾下資料見GATHERING嘅評價唔錯,就過黎食一食佢。價錢黎講都唔會太貴,所以點左個意大利飯同扒餐,兩個SHARE黎食。因為想飲湯,所以額外點多個沙律。水牛芝士沙律。因為鐘意佢軟熟同咸咸地濕潤嘅質感。配上爽甜蕃茄幾好食,仲有啲松子增加口感,認真唔錯。甘荀南瓜忌廉湯,當中甘荀味道幾出較清甜,幸好唔會好杰身否則飲完湯都飽1/3了。雜菌意大飯雖然用左忌廉奶落去煮但唔覺太膩重,雜菌應該先炒香再煮的,所以菇香味更出。意大利飯熟度啱啱好唔會過軟,仍有煙韌感覺同入味,幾好食。安格斯肉眼扒,點左五成熟,但掛住食其他菜式令到REST耐咗少少到七成咁。平時就係鐘意美國牛肉嘅啖啖肉質感,油花唔需要多主要食佢個肉味及纖維感。加上牛扒兩面煎得焦脆,令到梅納反應嘅效果更突出,食時更香口連黑椒醬都唔需點咁多。伴菜用上新薯,所以粉得黎仲有少少爽脆,啱晒配牛肉黎食。餐飲分別係雜果賓治及SHIRLEY TEMPLE。兩款都係甜甜酸酸的,配搭兩道主菜都非常夾。可惜餐廳好似未有酒牌,唔係點返杯紅酒就PERFECT池了。食到最後
Tomato and Burrata Salad
Soup
Black truffle mushroom risotto
U.S Angus ribeyes steak(10oz)
伴菜用上新薯,所以粉得黎仲有少少爽脆,啱晒配牛肉黎食。
Fruit Punch & Shirley Temple
Cream Brulee
Tiramisu
食到最後見隔離枱嗰兩件是日甜品幾好食咁,於是大家都各點一個。
焦糖燉蛋/TIRAMISU。兩款都係自家製所以甜度啱啱好,TIRAMISU好大件其實,蛋白霜打得好蓬鬆幼滑,浸滿香濃咖啡酒嘅手指餅好正,啱晒食完扒再食。而燉蛋比較紮實,蛋香味幾濃加上表面嘅糖片燒得夠香脆,兩款飯後甜品都非常唔錯。
2018-10-05
Tomato and Burrata Salad
Soup
U.S Angus ribeyes steak(10oz)
Fruit Punch & Shirley Temple
Cream Brulee
Tiramisu
2018-10-05 39 瀏覽
今日同朋友嚟到元朗食西餐地膽話有一間西餐長期都好多人book位我哋就叫咗兩個套餐share食加$28就可以有個套餐可以揀有沙律或者餐湯餐湯係南瓜忌廉湯🎃成個質感好厚身好creamy但係又唔會好膩南瓜味好香😗😛另外仲會配有餐包餐包似係重新焗好翻熱先再拎出嚟令到佢外脆內軟又有亦都唔會好硬好容易就可以推開美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯 我哋叫咗塊牛扒做七成熟因為怕太生我會食唔到 呢塊牛扒煎得啱啱好而且肉質唔會好韌 又夠哂香另外仲叫咗香草白酒鑽石蜆扁意粉白酒味唔會好犀利但係又將個海鮮嘅鮮味吊咗出嚟蜆方面都好新鮮隻隻都已經開哂口意粉方面住得啱啱好唔會太過淋😗店員其實都幾Nice 性價比正常大家都可以黎試吓😎
今日同朋友嚟到元朗食西餐

白酒味唔會好犀利但係又將個海鮮嘅鮮味吊咗出嚟
蜆方面都好新鮮隻隻都已經開哂口
意粉方面住得啱啱好唔會太過淋😗

店員其實都幾Nice 性價比正常大家都可以黎試吓😎
🔸Sautéed Garlic Mushroom $38望落去雖然有d普通,但係聞落去好香,會勾起食慾,個味道都幾濃郁。🔸Fries Ousters with Beer Filter $78呢個食落去除左脆之餘,仲冇咁油膩,配埋沙律醬食,感覺更滑更易入口,而且d蠔都幾大隻,性價比高。🔸Grilled Chicken Caesar Salad $78幾fresh, 份量都幾足,食完都飽飽地。🔸Carb meat spaghetti $128幾好食,特別係蟹肉撈意粉個配搭幾惹味,不知不覺就會食曬成碟。🔹Soup or salad set +$28Daily soup:Carrot & Cream Soupfree coffee or tea, cranberry soda +$10呢個餐包比平時食開既硬d,整體口感唔錯,配埋牛油食冇得彈。
🔸Sautéed Garlic Mushroom $38
Sautéed Garlic Mushroom

幾fresh, 份量都幾足,食完都飽飽地。
Grilled Chicken Caesar Salad

🔸Carb meat spaghetti $128
Carb Meat Spaghetti

🔹Soup or salad set +$28
呢個餐包比平時食開既硬d,整體口感唔錯,配埋牛油食冇得彈。
  • Carb Meat Spaghetti
  • Fries Ousters with Beer Filter
《Gathering》 📍元朗安興街59號-67號安泰樓8號地舖-今日去完圖書館就係附近搵野食 直行過左條巷就見到呢間西餐廳 感覺唔錯價錢又合理就入左去試是日餐湯:甘筍蘑菇湯 賣相好吸引 湯夠濃稠 唔講仲以為佢係南瓜湯🤣🔹香蒜炒蘑菇 $38蘑菇炒得幾香口 蒜味超級濃 份量都好多 抵食🔹啤酒脆漿炸日本廣島蠔 $78 🔝炸蠔好鮮甜 粉漿都唔會好厚 配埋個醬食幾夾🔹輕烤雞肉凱撒沙律 $78沙律幾新鮮 大量芝士係面 有好多沙律醬 酸酸地幾開胃 但個烤雞偏乾身🔹蟹肉意大利粉 $128意粉有小小汁係底 面頭鋪左一層蟹肉 仲有蕃茄仔同火箭菜做裝飾增加色彩 意粉軟硬度正常偏硬 但ok嘅轉套餐+$28 包是日餐湯/精選沙律 及 咖啡/茶🔹Cranberry Soda +$10🔹Hot lemon tea 店員都好Nice又好主動 仲會記得黎過嘅客 呢樣真係好難得呀,個位都幾闊落 幾適合一家人黎食服務:9/10食物:7.5/10環境:8/10
《Gathering》

服務:9/10
食物:7.5/10
環境:8/10
2018-09-26 33 瀏覽
平時好少去元朗,所以特登上OpenRice想搵啲小店嚟試吓。依間餐廳食物唔錯,而且價錢比起市區平一半,性價比好高。煙三文魚藜麥沙律 78藜麥食落唔會有怪味,配上煙三文魚嘅鹹香,同爽脆沙律菜,好清新好開胃。法式鵝肝伴焦糖蘋果 88鵝肝好肥美,煎到外脆內軟,好甘香,配上香甜蘋果可以解膩。孜然羊扒 188呢個價錢嘅羊扒我都唔會expect啲咩,但係估唔到食落有肉汁,唔會太乾亦冇渣,賣相都唔錯,係爭咁啲羊味。北海道帶子墨魚汁意大利飯 148份量好足,夠三四個人share。墨魚醬汁好香濃,飯粒軟硬適中,帶少許咬口,而帶子好嫩滑。

煙三文魚藜麥沙律 78

法式鵝肝伴焦糖蘋果 88
鵝肝好肥美,煎到外脆內軟,好甘香,配上香甜蘋果可以解膩。

孜然羊扒 188

北海道帶子墨魚汁意大利飯 148
2018-09-25 62 瀏覽
今天在元朗劇院看演出前找到一間餐廳吃晚餐。餐廳裝潢簡約,擺設充滿童真,真皮椅子也坐得很舒服,侍應招呼也很好。煙三文魚藜麥沙律 沙律色彩繽紛賣相不錯,煙三文魚份量很多,沙律菜新鮮爽口,加上黑醋、藜麥和橙片,吃得健康又開胃。法式鵝肝伴焦糖蘋果 鵝肝煎得外脆內軟,加上焦糖蘋果很美味,沙律菜也很新鮮。孜然羊鞍扒 有三大塊羊扒,羊扒燒得很香,我們要求medium rare, 廚師弄得剛剛好。羊架有少少羶味,正合我意,肉質鮮嫩又很入味,配菜也很健康。北海道帶子墨魚汁意大利飯 帶子煎得剛剛好又爽口,米粒用墨魚汁煮過,充滿濃濃的墨魚味,飯粒有咬口,濕潤度也控制得很好,份量也比一般餐廳的多。
法式鵝肝伴焦糖蘋果
法式鵝肝伴焦糖蘋果
鵝肝煎得外脆內軟,加上焦糖蘋果很美味,沙律菜也很新鮮。
2018-09-24 36 瀏覽
今日放咗工入元朗食飯,同男朋友揀咗呢間叫Gathering嘅小店,餐廳位置好難形容,不過係b仔涼粉附近我哋大約8:00pm到達,當時餐廳唔太多人,反而之後愈坐愈多人(唔通元朗人都比較夜食飯?🤔),客人睇落應該都係熟客,同侍應有傾有講,感覺幾親切我哋叫咗以下幾樣嘢食:Smoked salmon quinoa salad ($78): 賣相好靚,食落酸酸甜甜好開胃 Pork Knuckle ($178): 豬手份量好大!呢個價錢食到咁大份豬手真係好抵!Grilled scallops risotto in squid ink sauce ($148): 個汁有好濃嘅芝士味,入面仲有啲蕃茄仔同唔知咩嘢瓜,好味 😋我哋另外加咗$28轉set,可以揀湯或者沙津再加一杯嘢飲,因為叫咗沙津,所以我哋揀咗湯,係甘荀南瓜湯,好creamy另外仲有跟埋餐包,個牛油吱得好靚 😂嘢飲我哋加咗$10要咗杯特飲叫Shirley Temple,好似係雪碧加紅莓汁另外一提,呢度嘅侍應服務態度都好好,上菜又上得好快,讚 👍🏻

我哋叫咗以下幾樣嘢食:

另外仲有跟埋餐包,個牛油吱得好靚 😂

2018-09-21 31 瀏覽
黎到元朗嘅西餐廳,雖然店舖唔大,但係味道確係不錯,室內環境裝修簡單,但係卻充滿童真,給予人放鬆輕鬆嘅感覺。是日餐湯,係椰菜薯仔忌廉湯,本身唔太鍾意食椰菜嘅我,但依個湯又覺得可以接受,本身湯唔會太杰,粉又都唔會太多,而且仲做到拉絲嘅效果,充滿格調。蒜蓉包,呢個真係必食推介,包身好香脆,淡淡充滿牛油同蒜蓉嘅香味,最緊要係佢香脆得來又唔會燶,火候控制得啱啱好。卡邦尼白汁意粉,分量大碟,充滿香濃幼滑嘅忌廉汁,再配上爽口彈牙嘅煙肉,淡淡滋味,上面更配上香草,真係食到停唔到口呀⋯⋯美國安格斯肉眼扒,扒身好厚,肉質紮實,我叫嘅係五成熟,依然充滿血水,入口好重牛味,而且肉質入口香軟,淡淡充滿香濃嘅肉汁,配上秘製嘅蘑菇汁,令人食到食指大動。好有幸,可以食到呢味焦糖燉蛋,因為呢個甜品每日只係提供五個,一上枱,已經覺得顏色鮮艷,非常奪目,上面鋪滿着新鮮嘅水果,之後就係香脆嘅焦糖,燉蛋淡淡香濃又唔會好甜,作為飯後甜品果然一流。估唔到喺元朗可以食到一間水準咁高嘅西餐廳

估唔到喺元朗可以食到一間水準咁高嘅西餐廳
2018-09-20 35 瀏覽
西餐食得多啦,今日又來到元朗,食高質素嘅gathering,位置雖然唔係喺大街,但係近住元朗警署,都唔會好難搵。今日嘅餐湯係椰菜薯仔忌廉湯,一上枱已經覺得佢嘅拉花好有特色,忌廉湯入口香濃幼滑,而且溫度恰到好處,配上幾粒青綠色嘅香草做點綴,可謂稱得上畫龍點睛。餐包外脆內軟,而且上枱嘅時候仲係熱辣辣,搽上金黃色嘅牛油,入口香脆得來又充滿牛油嘅香味。黑配白薄餅,裏面充滿着黑松露醬,白蘑菇,百里香等等嘅香料,係一層薄薄趣口嘅餅底上面放滿蘑菇同埋黑松露醬,入口香濃,而且淡淡都充滿芝士,芝士仲可以拉到絲架,餅底香脆,令人食指大動。墨汁帶子意大利飯,大大隻帶子果然係最吸睛嘅地方,帶子爽口又彈牙,將外層煎到香脆,入口啖啖肉。睇落黑蚊蚊嘅意大利飯,雖然覺得平平無奇,但係估唔到入口可以咁香濃,裏面中充滿咗少少洋蔥嘅香氣,令人回味無窮慢煮美國黑毛豬,大大隻碟上邊,放着優雅嘅黑毛豬,黑毛豬肉質厚實,切落去嘅時候覺得佢硬過石頭,但係估唔到入口係爽口彈牙,唔會好肥膩,估唔到原來豬扒都可以食到爽口彈牙嘅質感。雜果賓治,顏色鮮艷,而且夠晒冰凍,甜度恰到好處,簡直一流
雜果賓治,顏色鮮艷,而且夠晒冰凍,甜度恰到好處,簡直一流
2018-09-20 22 瀏覽
今日一嚐元朗gathering小店西餐,環境舒服,地理位置唔錯,豐年路輕鐵站行過去5至8分鐘。我同朋友去之前係比佢個斧頭扒吸引住,但後來發現原來要預訂,唯有下次啦。今日食住安格斯肉眼扒配黑椒汁(10oz) ($228),要左四成熟,牛扒煎得岩岩好,十分juicy。配菜有蒜蓉炒豆角,車喱茄同薯角。轉埋set 加$28有餐湯或沙律,同餐飲。今日餐湯係甘荀南瓜湯,味道十分香濃。因為我地只有兩個人嘅關係,又唔可以叫太多野食,所以我地就再叫左個火箭菜蘑菇Parma Ham Pizza ($138),pizza 皮薄餡靚之餘,而且有一個脆卜卜餅底配上濃厚芝士,十分有水準。雖然今次我地唔係試左好多野,但係兩款main course都整得唔錯,埋單$444。環境清靜又舒服,係同朋友家人gathering嘅好地方啊。
車喱茄同薯角。
轉埋set 加$28有餐湯或沙律,同餐飲。
今日餐湯係甘荀南瓜湯,味道十分香濃。

2018-09-19 27 瀏覽
元朗周圍都好多好野食,見到依間餐廳rating唔錯,所以試下。個餐湯同沙律味道都唔錯,個墨汁帶子飯就幾好味,有幾濃嘅芝士味,豬手就超級推介,大份有夠脆,抵食!店員服務都非常好抵讚👍
2018-09-18
2018-09-18 341 瀏覽
發現了在我以前就讀的中學附近開了一間西餐小店, 佈置幾別緻, 相約了阿爸來這裡晚餐。鮮橙汁跟餐+$10的鮮橙汁, 幾多粒粒橙肉, 都幾大杯, 建議餐廳不嫌煩, 先問客人要不要飲管才加比較好。主食+$28有餐湯和飲品, 今晚的餐湯是南瓜甘筍湯, 濃稠又香濃, 味道天然。水牛芝士蕃茄沙律$68大大片的蕃茄, 與大大片的水牛芝士, 結合起來, 一濃一清新, 剛好平衡。炒雜菇$38以蒜炒香的雜菇, 幾香口, 營養豐富, 份量頗多。Margarita$108蕃茄和芝士味道的pizza是絕配, 加上一些菇粒, 薄餅底薄而脆, 是一個健康的素菜, 漸漸我喜歡吃素少吃肉了。鑽石蜆白酒煮意粉$128鑽石蜆大大隻, 海水味重, 質感柔軟, 沒有煮得過熟, 意粉亦煮得十分香, 微微的酒味, 少許辣, 頗惹味。

鮮橙汁

水牛芝士蕃茄沙律$68

炒雜菇$38
以蒜炒香的雜菇, 幾香口, 營養豐富, 份量頗多。

Margarita$108

鑽石蜆白酒煮意粉$128
2018-09-16 44 瀏覽
又去元朗gathering,係高級西餐廳的感覺。法式鵝肝伴焦糖蘋果$88鵝肝外脆內軟,入口即溶。焦糖同蘋果的味道好夾,為鵝肝增添味道。香草白酒鑽石蜆扁意粉$128蜆肉鮮甜,酒味濃度剛剛好,意粉亦煮得好爽口。黑松露忌廉湯+$28點主食$28有湯同包食,忌廉湯香濃,黑松露味都好岀美國牛腹肉牛扒 10oz $188五成熟的火候,牛腹肉肉味好重好軟,而且肉質嫩口,仲有脆塊配。Latte +$10咖啡都算香濃,帶陣陣奶香味Mocha+$10朱古力同咖啡比例剛剛好overall 大約5百幾蚊兩個人,服務又好好,係咁幫你換碟。
又去元朗gathering,係高級西餐廳的感覺。

法式鵝肝伴焦糖蘋果$88

鵝肝外脆內軟,
入口即溶。焦糖同蘋果的味道好夾,為鵝肝增添味道。

香草白酒鑽石蜆扁意粉$128

蜆肉鮮甜,酒味濃度剛剛好,意粉亦煮得好爽口。

黑松露忌廉湯+$28

點主食$28有湯同包食,忌廉湯香濃,黑松露味都好岀

美國牛腹肉牛扒 10oz $188

Latte +$10
咖啡都算香濃,帶陣陣奶香味

Mocha+$10
朱古力同咖啡比例剛剛好

2018-09-12
2018-09-12 268 瀏覽
朋友說我成日唔出城, 作為新界人, 出入市區真的要講精力, 講金錢, 講時間....而我正正最缺也是這三樣元素! 所以, 沒有必要, 我還是選擇宅在元朗! 這裡有無數好食的, 好買的, 也是令我缺乏動力跑出城的原因之一. 早兩星期小女準備入學, 開學前玩盡了兩個月, 媽媽體力也透支, 來到暑假尾聲, 為預祝女兒開心上學去, 相約朋友去了新開的西餐廳Gathering吃豐富晚餐.​天公不造美, 八月整個月都在下雨, 連這晚剛出門時明明天清氣朗, 走到半路已雨已開始下, 到離開時更是滂沱大雨! 幸好預先訂了枱, 不用再四處找店子. Gathering的位置有點僻, 不算十分好找, 但卻因此有份獨特的寧靜.​新簇的裝潢, 昏暗燈光, 用上啡色皮椅, 牆上也特意放了別緻的飾品, 營造一種温暖的感覺, 切合相聚的意義.​有沙律, 小食, Pizza, 意粉, 扒類等供應. 而點主菜只要加$28便可轉餐, 包餐湯或沙律, 另配飲品一杯.是冕餐湯是薯仔忌廉湯, 賣相都幾精緻, 有濃郁香氣, 味道也不錯. 但質感略稀身, 如能杰身和加點薯仔粒會更有口感.​餐湯配上鹹法包, 麵包氣孔多, 回彈力強, 簡

​餐湯配上鹹法包, 麵包氣孔多, 回彈力強, 簡單塗上牛油已有淡淡飽香, 如沾湯吃, 吸濕力強又不易浸稔, 更有風味.
​沙律是燒雞沙律, 雞件燒得惹味, 底層鋪上爽鮮黑醋沙律和兩片橙, 十分fresh和開胃.
脆炸德國鹹豬手
老公十分喜歡食豬手, 每次有都會忍不住點. 鹹豬手外皮十分鬆脆乾身, 並已貼心地起骨, 吃得方便. 豬手皮脆肉嫩, 亦帶有濕潤度, 不會柴皮乾身, 夠入味, 亦沒有很肥膩的感覺. 伴上自家醃製的酸菜, 酸度頗高, 卻很解膩.

安格斯西冷扒配蒜香薯條
西冷扒點了七成熟, 厚切, 上枱時仍帶血紅. 肉質稔軟夠肉味, 但稍為乾身, 不夠juicy, 配以磨菇燒汁, 香濃美味.
​伴碟用上幼身直薯條和法角豆角, 薯條沾了牛肉汁, 影響了口感; 法國豆角則很爽甜清新, 很能清口腔, 解膩.
蟹肉意大利粉
意粉超多蟹肉, 並加上微澀的火箭菜, 車厘茄, 燈籠椒等, 平衡太Rich的味覺, 醬汁creamy, 口感豐富, 並有濃濃蟹肉味, 唯一美中不足是意粉的質感不算太彈牙, 不夠煙韌.
​天氣仍是炎熱, 對比美食, 飲品更是不能缺少的item. 飲品沒有太多特式, 都以咖啡, 茶, 果汁, 汽水為主, 還有幾款傳統特飲, 包括Fruit punch, lemon squash, lemon soda, cranberry soda等.....全部也透心涼, 解渴最重要.
​女兒最怕熱, 炎夏去玩她未必太雀躍, 倒是吃讓她開懷滿足. 享受食物和氣氛, 天生註定走吃貨路線的~ ​大雨下寧靜的晚餐, 身在室內, 確實有種在家中的温馨感, 有很適合聚會的情調, 讓人自然放鬆心情, 食物水準中規中矩, 仍有改善空間. 美其名為女兒慶祝, 其實還不過是爸媽們借機relax下, 跟友人閒談一番! 生活總要點小期待和相聚呢 ~
個人推介指數分7(10分為滿分)- 地點在元朗市中心邊緣的位置, 四週環境沒有如中心般擠.. 餐廳內佈置簡約整潔, 坐位闊大舒適, 即使多人相聚也不會感到嘈吵. 食物水準不比其他同區西餐廳遜色, 特別是那豬手, 更令人一試難忘.  更重要的是價錢合理, 情侶又好, 老友又好, 花費不多就能飽腹而歸.今天又到了死黨好友每月飯局, 加上是某兩位的生日, 我們就捨棄近月的指定動作飲茶, 來當個西人. 作為自命元朗飲食老鼠, 當然要試一試開業不久的餐廳, 試一試其實力.此店為於市中心邊界, 外來人可能要預早花點時間在地圖先找找較好. 是晚我們一行四人各點了四道菜, 樣樣份量十足. 本人的MY飛佛, 脆炸德國咸豬手外皮相當脆, 而放涼後久久也是脆卜卜的, 肉質嫩滑, 略帶點咸, 基本上不用醬汁也非常惹味.加上底層的酸椰菜絲, 去除了豬手的膩感.又是德式名菜, 德國雜腸拼盤.有兵加腸, 紐倫堡腸, 法蘭克福腸和牛仔腸四款. 每款腸也煎得外皮焦脆, 而筆者較愛牛仔腸, 肉味特別濃郁. 不過始終只氣腸就有點單調, 如配以啤酒或主食來食就更佳.再來是夏威夷風光PIZZA芝士濃濃的鋪上PIZZA 面, 中

是晚我們一行四人各點了四道菜, 樣樣份量十足.
本人的MY飛佛, 脆炸德國咸豬手
加上底層的酸椰菜絲, 去除了豬手的膩感.

又是德式名菜, 德國雜腸拼盤.
不過始終只氣腸就有點單調, 如配以啤酒或主食來食就更佳.

再來是夏威夷風光PIZZA
芝士濃濃的鋪上PIZZA 面, 中間有意大利煙肉, 菠蘿, 雞肉和開胃的番茄醬.
餅底脆脆的, 熱呼呼的放入口中是最佳的選擇, 凍了就沒有那樣好吃.
不過在相機先食的年代, 吃放涼的東西是少不了.

最後來的是蟹肉意大利粉.
又是滿滿的和已拆了肉的蟹肉鋪在意粉上, 加上香葉的襯托份外美觀.
意粉煮得較軟身一點, 好讓每條意粉也掛滿香濃的忌廉汁, 混合香葉和蟹肉進食, 丰富得來有點青, 又不覺很膩.

一行四人, 談天到十點幾, 這裡完全沒有時間限制,( 至少我那天沒有) 這才是NICE GATHERING
2018-08-23