每年特別日子都鍾意同男朋友搵間靚餐廳慶祝下😂今日係520都唔例外🥰早早跟佢睇完戲就去左呢間位於美利洒店既「Garden Lounge」食海鮮半自助餐🍾呢度既半自助餐款式同份量都同正式自助餐一樣🤩連即開生蠔🦪依家經Openrice訂位仲有折扣真心抵食😍都有供應😍今晚真係大開口福💞✨前菜每人一份既自家製特色蒸蛋😋蛋香十足又嫩滑🤤真心好食😋掛住食唔記得影相🤭✨時令冰鎮海鮮拼盤係上半場嘅主角🤩款式仲包羅萬有😍有鮑魚、蜆、海螺🐚蝦🦐及即開生蠔🦪都非常新鮮😋長腳蟹肉結實鮮甜又唔會過咸🤤✨田園沙律🥗及精選芝士和冷盤、麵包等等雜✨錦風乾火腿及芝士都有4款咁多🧀✨湯品有龍蝦🦞濃湯配龍蒿草或周打海鮮湯😊✨中式燒烤美食方面有表皮脆卜卜燒腩仔🐷燒鴨、义燒、炒大蝦🦐烤蔬菜及咖哩海鮮及海鮮炒飯等🤤✨現場師傅現切豬胺排😋及賣相精美威靈頓三文魚🤩口感十分鮮嫩柔軟🤤外酥脆中間包住左軟滑菠菜碎和忌廉芝士🧀🐮主菜每人一款選了烤西冷牛扒🥩配松露薯蓉、法邊豆、黑松露🤩5成熟切開後中間部分呈粉嫩紅色🥰不但保持牛肉鮮嫩😌口感豐富有彈性☺️令人垂涎三尺🤤🦞另外加左$128轉烤波士頓龍蝦😋龍蝦肉肉質肥厚緊實彈牙、蘑菇🍄‍🟫 蒜蓉菠菜吸收

都有供應😍今晚真係大開口福💞

✨時令冰鎮海鮮拼盤係上半場嘅主角🤩
款式仲包羅萬有😍有鮑魚、蜆、

✨湯品有龍蝦🦞濃湯配龍蒿草或周打海鮮湯😊

🦞另外加左$128轉烤波士頓龍蝦😋龍蝦肉肉質肥厚緊實彈牙、蘑菇🍄‍🟫 蒜蓉菠菜吸收哂法式芝士白汁因為焗烤奔發出濃濃香氣🥰讓人食指大動😋

🍰甜品區就有多款唔同口味蛋糕🍰
鬆脆帶牛油香蝴蝶酥🦋北海道奶凍及意式手工雪糕吧😋有🍦雪糕及雪粑選擇🍧

今晚我地仲Join埋Free Flow Package🥂
任飲Champagne🥂Wine🍷Cocktails🍸
Beer 🍻 and Soft Drinks🥰一邊享受美酒佳餚真係過左一個難忘嘅520晚上😍

• 威靈頓三文魚
  • 海鮮
  • 生蠔
  • 特色蒸蛋
2024-04-12 569 瀏覽
這次試了The murray的Garden Lounge 是semi buffet,每人可選一個main 時間由6:30到10點,沒有分時段 整體用餐環境舒服,有空間感,也不會說一大堆人堆在食品區,服務也很不錯 雖說是semi buffet,但品類一點都不少而且都很好吃。這邊賣點是海鮮,有生蠔!!現在不是每家都供應生蠔了也有其他蝦、蟹腳、青口、鮑魚 ,特別是蟹腳,肥美鮮甜多汁 烤焗區有威靈頓三文魚、燒腩仔、雞鴨、烤豬 龍蝦湯~質感不濃,比較稀,但味道是夠的! 甜品款式不多,中規中距 說一下非任食的項目 每人有一個日式蒸蛋前菜 ,普普通通 主菜我們選了牛扒和蒸鱸魚 兩款都很不錯!不過相比之下更喜歡牛扒搭配的truffle薯蓉超級好吃!!!!!!想要追加(但好飽) 之前試過其他西餐的 semi buffet , main的份量有夠少,但這邊完全是只吃main也夠飽的份量,對了還可以自選main 的上菜時間
這次試了The murray的Garden Lounge

是semi buffet,每人可選一個main
時間由6:30到10點,沒有分時段

也有其他蝦、蟹腳、青口、鮑魚 ,特別是蟹腳,肥美鮮甜多汁

烤焗區有威靈頓三文魚、燒腩仔、雞鴨、烤豬
龍蝦湯~質感不濃,比較稀,但味道是夠的!

甜品款式不多,中規中距

說一下非任食的項目
每人有一個日式蒸蛋前菜 ,普普通通

主菜我們選了牛扒和蒸鱸魚

兩款都很不錯!不過相比之下更喜歡牛扒

Garden Lounge位於香港美利酒店花園樓層,因為Garden Lounge的室外座位可以帶同狗狗一起用餐,所以已經多次到訪過餐廳享用下午茶及晚餐🐶🫶🏻由即日起至6月30日,Garden Lounge與IPSA合作推出「花漾盛放」下午茶🌸 價錢為:💰HKD788兩位 - 包括兩杯咖啡或JING茶及Venchi意大利雪糕一球)💰HKD988兩位 - 包括兩杯Saicho氣泡茶或氣泡酒及Venchi意大利雪糕一球(我們在網上預付,所以價錢更便宜😏)🌼「IPSA花漾盛放」下午茶🌺歡迎小食:🤍日本甜粟米暖批鹹點:🤍北海道芥末蟹肉迷你包配飛魚籽🤍莫札瑞拉玉子燒三文治配三文魚子🤍魚子醬小龍蝦水牛芝士撻🤍日式磯煮鮑魚配柚子醋啫喱甜點:🤍櫻花水信玄餅🤍日本蜜柑白朱古力慕斯🤍日本士多啤梨櫻花朱古力蛋糕🤍柚子麻糬撻英式鬆餅:🤍焙茶及雲呢拿味鬆餅 (配草莓醬、檸檬忌廉及鮮奶油忌廉)整體食物質素非常有驚喜,特別是鹹點部份,每款都很好吃呢~😋 (之前每次都覺得Garden Lounge的下午茶味道很一般😅 只是因為可以帶狗狗,所以才選擇來這裡享用下午茶😂)希望Garden Lounge的下午茶以後也能保持

(我們在網上預付,所以價錢更便宜😏)

🌼「IPSA花漾盛放」下午茶🌺

🤍日本蜜柑白朱古力慕斯
🤍日本士多啤梨櫻花朱古力蛋糕
🤍柚子麻糬撻

英式鬆餅:
🤍焙茶及雲呢拿味鬆餅 (配草莓醬、檸檬忌廉及鮮奶油忌廉)
「花漾盛放」下午茶

希望Garden Lounge的下午茶以後也能保持這樣的水準吧!😍🙈

📍Garden Lounge - 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層
「花漾盛放」下午茶
沒錯,我又去中環𝐭𝐡𝐞 𝐌𝐮𝐫𝐫𝐚𝐲吃下午茶啦🥰!!! 高貴優雅的⛲️𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞,擁有落地大玻璃,不但空間感十足,環境更令人好舒服呢~室外室內同樣適合打卡📸,不過我怕熱,還是坐室內好啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~☆ 𝐈𝐏𝐒𝐀花漾盛放下午茶🫖$𝟕𝟖𝟖/𝟐位▽ 小食: 🌽 日本甜粟米暖批粟米批真心有驚喜,香甜又濃郁,好吃~▽ 鹹點 : 🦀 北海道芥末蟹肉迷你包🌭 莫札瑞拉玉子燒三文治🦞 魚子醬小龍蝦水牛芝士撻 🧡 日式磯煮鮑魚鹹點質素不俗,蟹肉包鮮甜,鮑魚入味彈牙,當中我最愛玉子燒三文治🍳,蛋香好濃呀~▽ 甜點: 🌸 櫻花水信玄餅🍊日本蜜柑白朱古力慕斯🍓日本士多啤梨櫻花朱古力蛋糕🍋 柚子麻糬撻甜點充滿日式風味,我比較喜歡微酸微甜的柚子撻。▽ 英式鬆餅: 🫖 焙茶&雲尼拿鬆餅焙茶鬆餅的味道好濃,茶香十足,有驚喜!!▽ 雪糕: 🍦𝐕𝐄𝐍𝐂𝐇𝐈雪糕最後有自選口味的𝐠𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨,喜歡開心果的朋友必吃開心果味阿~

☆ 𝐈𝐏𝐒𝐀花漾盛放下午茶🫖$𝟕𝟖𝟖/𝟐位

▽ 小食:
🌽 日本甜粟米暖批

粟米批真心有驚喜,香甜又濃郁,好吃~

▽ 鹹點 :

🌸 櫻花水信玄餅
🍊日本蜜柑白朱古力慕斯
🍓日本士多啤梨櫻花朱古力蛋糕
🍋 柚子麻糬撻

甜點充滿日式風味,我比較喜歡微酸微甜的柚子撻。

▽ 英式鬆餅:
🫖 焙茶&雲尼拿鬆餅

焙茶鬆餅的味道好濃,茶香十足,有驚喜!!

▽ 雪糕:
🍦𝐕𝐄𝐍𝐂𝐇𝐈雪糕

2024-04-22 567 瀏覽
一位移民海外嘅朋友返嚟請食飯 就book咗呢一間好耐冇去過嘅美利酒店我哋正價book所以比較貴 要差唔多$1000一個人如果唔係人哋請嘅話我一定網上面book咗先,其他網站有得平啲主菜冇乜驚喜,不過不失咁啦,有帶子鱸魚同埋牛扒可以選擇龍蝦就要再加百幾$200,香檳都要加錢,所以唔好亂咁去櫃檯攞😂記得佢哋係冇飲品供應,只有熱水。雪糕係M字牌子嘅雪糕。自助海鮮非常鮮甜 長腳蟹同生蠔都好靚我朋友不停refill ,就算我哋去到10:30走嗰一刻嗰啲嘢食都仲係好多食物,唔會有空盤酥皮三文魚即係威靈頓三文魚,我朋友話超好食,但係本人本身唔鍾意食酥皮所以覺得冇乜特別😊最好食係個天使蛋糕,甜品好多都有驚喜🥳🤩一定會encore
一位移民海外嘅朋友返嚟請食飯
就book咗呢一間好耐冇去過嘅美利酒店
我哋正價book所以比較貴 要差唔多$1000一個人

記得佢哋係冇飲品供應,只有熱水。
雪糕係M字牌子嘅雪糕。
最好食係個天使蛋糕,甜品好多都有驚喜🥳🤩一定會encore
2024-04-11
生日
  • 天使蛋糕
2024-04-16 361 瀏覽
Had the most delightful afternoon tea experience at the Murray Hotel Garden Lounge , indulging in their exquisite Festive Afternoon Tea spread! 🍽🎉 The flavors and presentation were absolutely divine, making it a truly memorable experience. From the tantalizing Foie Gras Crème Brûlée Quiche to the delectable Turkey and Cheddar Cheese Sandwich with Cranberry Cream, every bite was a burst of festive flavors! 😍🍴And that’s not all! The sweet treats were equally impressive. The Strawberry and White Ch

And that’s not all! The sweet treats were equally impressive. The Strawberry and White Chocolate Dome was a work of art, while the Yuzu Lime Mousse Cake provided a refreshing and tangy twist. The Green Tea Raspberry Sable and Mini Mince Pie added a touch of French and British tradition to the experience. Simply heavenly! 🍓🍫🎂
2024-04-14 271 瀏覽
三八婦女節去咗Murray 嘅 Garden Lounge 食afternoon tea,兩個人一set包一杯飲品,甜品上嘅時候酒店仲好細心咁整咗塊朱古力牌寫咗我哋公司名,我哋打卡都打得好開心,茶就係Twining 嘅, tes set 有咸有甜,第一樣簡左Scone黎食,比較乾,所以都係一般般,之後繼續食佢嘅其他咸甜點,都唔算太好食,食到個個棄晒權,外賣打包番去比公司嘅男人食😅
2024-04-10 285 瀏覽
以前總是久唔久就黎哩度食個tea今次同朋友帶埋仔仔食完3個人食完lunch就過黎哩度食tea hea下本來在open rice預定時見到有8折誰知去到又無都唔緊要在等tea期間想要兩杯暖水被告知$28一杯實在覺得驚訝這不是星級酒店嗎?叫了一人份量的tea set$398再另外叫一人一杯嘢飲再望一望間餐廳只有加埋我地3檯客人通常來酒店食tea 其實都不是為了味道每一樣小點心真的很普通其實都是為了舒舒服服同朋友傾下計知道現在香港市道唔好但這樣做法實在不太招客人其實如果怕遇到齋坐不食嘢的客人也可設立最低消費的金額但連水也不提供 是為失酒店的風度但也要讚一讚經理我小朋友貪玩將咖啡倒在碟子裡他offer我一杯免費咖啡我沒有點咖啡藉此向他要了兩杯$28的暖水當天場面實在冷清 加上仔仔百厭我地半小時就埋單走了盛惠$600
以前總是久唔久就黎哩度食個tea
本來在open rice預定時見到有8折
誰知去到又無
都唔緊要
在等tea期間
想要兩杯暖水
被告知$28一杯
實在覺得驚訝
這不是星級酒店嗎?
叫了一人份量的tea set$398
我地半小時就埋單走了
盛惠$600
2024-04-03
2024-03-25 584 瀏覽
🇭🇰香港美利酒店⚫️Garden Lounge🇭🇰今次係食晚餐既半自助餐🍽️但我覺得都完全係自助餐咁冷盤:🔺生蠔-都好新鮮乾淨,但唔係好肥美。🔺鮑魚-覺得最好食😋,係好腍且鮮甜,搞到食左成6隻,食吾到其他😂😂🫢🔺長腳蟹-就有啲失望囉😪勁咸,係咪個海太咸呢🫢🫢🔺螺-都好新鮮,但吾知係咪黑仔,食到有沙。但同行朋友食左好多粒都無😅😅今次呢個係可以自己揀個主菜架,我就揀左牛扒。但就真係失望囉,因為係無味既,所以我就食左2件就放棄了。去食甜品🍮😍🔺甜品每樣都整得好靚,同埋都係好好味😋如果你咁啱撞正葡撻新鮮出爐就一定要試吓,覺得質素同澳門都一樣啫😂😂差啲唔記得介紹,🥂白酒紅酒果汁都係任叫,如果同朋友一齊飲嘢就好正,可以飲到10點!🍻而且夜晚佢會識到啲燈好暗,都好有feel😊整體來講都好推薦大家一試!👍🏻👍🏻
🇭🇰香港美利酒店⚫️Garden Lounge🇭🇰
今次係食晚餐既半自助餐🍽️但我覺得都完全係自助餐

冷盤:🔺生蠔-都好新鮮乾淨,但唔係好肥美。
🔺長腳蟹-就有啲失望囉😪勁咸,係咪個海太咸呢🫢🫢

🔺甜品每樣都整得好靚,同埋都係好好味😋

整體來講都好推薦大家一試!👍🏻👍🏻
2024-03-19 477 瀏覽
The Murray Garden Lounge x Twinings下午茶,餐廳大量落地玻璃令到環境好光猛舒適~小食:-黑松露蘑菇仕女伯爵紅茶蛋批鹹點:-火雞及車打芝士三文治- 三文魚酥盒配三文魚子- 焦糖洋蔥餡餅配堅果及松露- 意式風乾牛肉菠菜栗子餡卷配阿穆爾魚子醬甜點:- 士多啤梨香芒花草茶慕斯- 蜜桃熱情果茶香圓餅- 醇煎綠茶芝士蛋糕- 英倫茗香伯爵紅茶歌劇院蛋糕Scones-士多啤梨鬆餅-原味鬆餅Beverage -精選Twinings 鉑金系列茗茶六款 Platinum Range Tea 中選2款我哋揀了Camomile同 Peppermint整體來說,這次的下午茶,味道一般,甜點的表現確實比鹹點來得出色,鹹點只屬於擺得入口 ,特別火雞及車打芝士三文治,直情有去了聖誕聯歡會的感覺。可能我好喜歡飲茶,雖然都只是飲Twinings茶包,但茶的香氣的確有恰到好處地提升了食物的層次。雖然整體味道普通,但環境舒適,坐低傾計談心一流,現在網上做緊買一送一都叫值得一試,臨走還會送上Twinings 的小禮物。

小食:

-精選Twinings 鉑金系列茗茶
六款 Platinum Range Tea 中選2款
我哋揀了Camomile同 Peppermint

2024-03-19 347 瀏覽
喜歡這裏的半自助早餐。今次竟然有之前幾次都沒見過的主菜,就是牛扒和雞蛋🥚。另外,之前好似都沒有牛油果多士🥑。牛扒是薄切安格斯牛扒🥩、松露磨菇🍄和洋蔥調味料🧅、陳年車打芝士🧀️配鄉村麵包。我的點的是配炒蛋,家人點的是配太陽蛋。兩者賣相很好。配搭令味道有層次感,味道很好。除了主菜,當然不少得半自助餐。我最喜歡就是酥點和冷盤。而紅菜頭果汁則很有新鮮感覺。今次熱latte好似比之前沒那麼香濃。

今次熱latte好似比之前沒那麼香濃。
2024-03-15 294 瀏覽
在美利酒店的Garden Lounge與川寧(Twinings)最近合作推出的【川寧茶韻下午茶】,以茶味作主題,現場還有豎琴表演氣氛一流 !精緻的開胃小點用Lady Gray茶製成的奶油撻,帶有一絲松露香氣,是開胃的鹹點!迷你三明治中果醬散發出的微妙茶香,還有煎茶芝士蛋糕的濃郁柔軟口感,都非常貼合主題!可愛的小禮物是伯爵茶味的小蠟燭,小驚喜提升了整個用餐體驗!Delectable tea themed afternoon tea set from twinings is available in garden lounge @the Murray!The dainty amuse bouche was a quiche made from Lady Gray tea with a hint of truffle.I liked how the mini sandwich permeated that subtle tea flavour from the jam, and the sencha green tea cheese cake was mellow and soft!The
可愛的小禮物是伯爵茶味的小蠟燭,小驚喜提升了整個用餐體驗!

The cute little gift was a nicely scented Earl Grey candle, this little surprise and the live harp music really uplifted the experience!
2024-02-19
下午茶
2024-02-24 750 瀏覽
再次到訪 ᴛʜᴇ ᴍᴜʀʀᴀʏ 的 ɢᴀʀᴅᴇɴ ʟᴏᴜɴɢᴇ享用久違的高質 ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ這種涼涼的天氣散步到 ᴛʜᴇ ᴍᴜʀʀᴀʏ 最好不過也吸引不少客人坐到寫意的戶外席 :最新推出的 ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ 與 ᴛᴡɪɴɪɴɢs 聯乘九款甜鹹點和兩款英式鬆餅 比例適中大部分餐點製作時都融入茶類元素吃起來更有新鮮感 香氣更濃郁ᴛᴡɪɴɪɴɢs ʙʀɪᴛɪsʜ sᴇɴsᴀᴛɪᴏɴ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ川 寧 茶 韻 下 午 茶✺ ᴀᴍᴜsᴇ ʙᴏᴜᴄʜᴇ ✺๑ 黑松露蘑菇仕女伯爵紅茶蛋批✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺๑ 火雞及車打芝士三文治配金毫英國早餐紅茶果醬๑ 玫瑰花原片紅茶三文魚酥盒配三文魚子๑ 焦糖洋蔥餡餅配堅果及松露๑ 意式風乾牛肉菠菜栗子餡卷配阿穆爾魚子醬以香氣十足的黑松露蛋批打開序幕酥盒上放上軟嫩三文魚卷跟三文魚子 口感豐富喜歡 ɴᴜᴛs 的人兒不要錯過滿滿堅果的餡餅✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺๑ 士多啤梨香芒花草茶慕斯๑ 蜜桃熱情果茶香圓餅๑ 醇煎綠茶芝士蛋糕๑ 英倫茗香伯爵紅茶歌劇院蛋糕個人喜愛甘香又綿密的煎茶芝士蛋糕友人則對清甜圓餅十分滿意多款甜品以茶入饌
享用久違的高質 ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ

為甜點多少去除一點膩感 同時帶來清新體驗
✺ sᴄᴏɴᴇs ✺
๑ 士多啤梨鬆餅
๑ 原味鬆餅
少不了外香脆內鬆軟的鬆餅們!
粉嫩的士多啤梨鬆餅賣相吸睛

口感清雅 香氣芬芳的伯爵紅茶最合心意
有需要的話還可以加奶 變成伯爵奶茶
友人的 ᴄᴀᴍᴏᴍɪʟᴇ 清醇微甜 跟寫意的環境很相配
2024-02-17
見到透過某網購平台有下午茶買一送一優惠,而朋友剛好月初生日,便買了一套替她慶祝。由於是weekdays, 下午茶由2:45pm 開始可坐至6:00pm 無需如星期六或星期日分兩時段,更適合朋友暢聚。本人一向對酒店三層架下午茶食物並無偏愛,不過也不得不讚今次的甜點沒有一般的死甜,而其他鹹點也很有水準。我和朋友不喝咖啡所以點了Twinings 茶,茶當然不會有什麼驚喜,反而是Tea set 附送的香檳氣泡茉莉茶很好喝👍服務方面,由於是Murray 酒店,可能我對它有過高期望,但結果只是合乎水準,其中一位女服務員更令我們有些不悅,因為3小時內她對客人都是面容冷冷沒一絲笑容,即使在替我們拍生日合照時竟然也不會送上一句「生日快樂」,很機械式的提供幫忙,實在並不是我預期在酒店得到的服務水準。希望只是個別員工質素吧。
分兩時段,更適合朋友暢聚。
2024-02-06
生日
茶控出動啦😍!!! 最近中環𝐭𝐡𝐞 𝐌𝐮𝐫𝐫𝐚𝐲的 ⛲️ 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞推出全新下午茶囉~這次下午茶與大名鼎鼎的🫖𝐓𝐰𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠𝐬合作,喜歡喝茶的你,快點去試試吧~咖啡店店內店外環境一流,落地大玻璃,陽光的透入瀰漫著優雅的氛圍(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),感覺好棒哦(≧▽≦)~☆ 川寧茶韻下午茶🫖$𝟕𝟖𝟖/𝟐位包括: 𝟑款小食、𝟒款鹹點、𝟑款甜點、𝟐款不同口味的鬆餅,份量十足的~小食有黑松露蘑菇仕女伯爵紅茶蛋批🍳、鮑魚撻 及 叉燒酥🍖。蛋批外脆內軟,松露香氣撲鼻。鮑魚撻矜貴,叉燒酥夠酥脆,三款都好很我歡心\(//∇//)\。鹹點有火雞及車打芝士三文治🥪、三文魚酥盒、焦糖洋蔥餡餅🧅 及 意式風乾牛肉菠菜栗子餡卷🌰。三文治配上金毫英國早餐紅茶果醬,而三文魚則用玫瑰花原片紅茶醃製,各有特色呢~甜點有士多啤梨香芒花草茶慕絲🍓、蜜桃熱情果茶香圓餅🍑、醇煎綠茶芝士蛋糕🍰、朱古力蛋糕🍫。蛋糕不算太甜,當中我最愛有茶香的抹茶口味~英式鬆餅有兩款口味,一款是士多啤梨一款是原味,再抹上士多啤梨醬,又香又好吃!💕你都快點來試試吧\^O^/!
茶控出動啦😍!!!

☆ 川寧茶韻下午茶🫖$𝟕𝟖𝟖/𝟐位

你都快點來試試吧\^O^/!