2024-05-10 21 瀏覽
假日人煙稀少,但我相信平日會多啲人呱。樓下係酒吧,上層係餐廳,坐位20個左右,相當寬敞。今日得一個侍應,但得兩枱客,所以都迎刅有餘。*Weekend lunch set $198Gnocco Fritto with Red Sauce麵團炸脆,口感煙韌但略油。配番茄紅醬,有食pizza嘅感覺。Caesar Salad生菜新鮮爽脆,凱撒沙律醬夠多,滿滿嘅芝士碎,鹹鹹香香。Spicy Rigatoni Alla VodkaRigatoni煮到啱啱好,索晒所有醬汁,番茄膏+伏特加+忌廉,濃郁又多汁,加埋Calabrian辣椒碎,香辣惹味但唔會搶走醬汁味。上菜嘅時候會問你要唔要芝士,即席刨芝士,必須要有!Citrus & Herb Grilled Chicken Breast雞胸起雙飛片薄,肉嫩帶檸檬清香+酸醋味。表面灑滿小蔥碎、刁草碎,非常香又清爽。最底係西蘭花苗,辣椒碎+檸檬汁,非常解膩,大推!Tiramisu每日新鮮製作一大盤,再即席挖一勺,撒上可可粉。咖啡味正常,酒味幾乎冇,芝士糊滑但未夠濃,整體普通但俾足誠意。
Weekend lunch set $198
Gnocco Fritto with Red Sauce
Gnocco Fritto with Red Sauce

Caesar Salad
生菜新鮮爽脆,凱撒沙律醬夠多,滿滿嘅芝士碎,鹹鹹香香。

Tiramisu
Tiramisu

2024-04-20
Spicy Rigatoni Alla Vodka
中環樓上有格調意大利菜|食物有心思,味道好初初見到frank‘s,以為係普通酒吧,點知上一層後別有洞天,係超classic,有格調餐廳❣️燈光比較昏暗,真係幾有mood❣️雖然係平日,但都full house,所以記得book位❣️前菜嘅自家製番茄醬真係超級有誠意,好impressive🔸前菜- 係自家製番茄醬配脆麵包,番茄醬🍅係重點,真材實料番茄超濃超好味,仲有果肉。倒入脆麵包好滋味,忍唔住encore了🤭- 前菜仲有italian kimchi、炸cauliflower,好有心思🍕Margherita $238- 推介超級好食,超級濃番茄醬入面有番茄粒粒,加上厚厚熱熔芝士,味道好好- 薄脆餅底,口感煙韌,夠香口又份量十足🍝Frank's famous spicy rigatoni alla vodka$248- creamy得來辣辣地,幾刺激味蕾,意粉texture唔錯🥗Frank‘s insalata- 粒粒olive加酸酸的醋,好開胃,沙律菜夠爽口,配上啖啖芝士濃香味道,幾滋味🍮tiramisu$108- 滑身滿滿層次,香口得來甜度適中🍸tequila- refreshing易入口呢

中環樓上有格調意大利菜|食物有心思,味道好

❣️燈光比較昏暗,真係幾有mood

🔸前菜

🍕Margherita $238
Margherita

- 薄脆餅底,口感煙韌,夠香口又份量十足

🥗Frank‘s insalata

🍮tiramisu$108
tiramisu

- 滑身滿滿層次,香口得來甜度適中

🍸tequila

- refreshing易入口

呢到真係氣氛好好嘅意大利菜,要再約朋友去
tiramisu
🍻TGIF 最啱去蘭桂坊夜繽紛🔥 Frank’s Italian American 位於雲咸街,是間紐約美式風x意大利Fusion餐廳。一試難忘佢地的招牌菜Rigatoni Alla Vodka😎决定再試埋其他款式 底層為型格酒吧,充滿隨性慵懶的鬆弛感;上層的餐廳燈光柔和、擺設古典、配上燭光,氛圍散發絲絲浪漫情調💒 在7樓更有天台酒吧,充滿異國風情的神秘感𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 🍞 迎賓特色義式麵包🥚Eggplant parm egg rolls (Hk$158):春卷烘烤至金黃酥脆,包滿了茄子、洋蔥、parmesan芝士等配料,香口誘惑𝗠𝗮𝗶𝗻 🍗Frank's Classic Chicken (Hk$328):一大片圓型雞肉外皮炸脆,配上mozzarella、Parm和番茄醬 ,肉質厚身滋味🍝Farfalle Salsiccia (Hk$258): 煙韌的 蝴蝶粉有嚼勁, 醬汁味道恰到好處,吃出地道的意大利風味𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸🍸Jersey shore (Hk$128): 這杯Cocktail以Dark rum、aperol & campari作基底,配上咖啡苦艾和chocolate bitte

𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿
🍞 迎賓特色義式麵包

𝗠𝗮𝗶𝗻

𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸
🍸Jersey shore (Hk$128): 這杯Cocktail以Dark rum、aperol & campari作基底,配上咖啡苦艾和chocolate bitter,苦味突出,略帶茴香

🍹Freedom Bell (Hk$98): 這杯Mocktail淡淡紅莓味,青瓜味突出,混合lime和薑啤,格外清新

(All subject to 10% service charge)
📍Frank's Italian American Social Club 中環雲咸街79號地舖
(港鐵香港站 C 出口, 步行約6分鐘)
  • Rigatoni Alla Vodka
  • Eggplant parm egg rolls
位於中環嘅美式意大利餐廳🇺🇸🇮🇹, 一共佔三層, 地下為酒吧; 1樓提供多款美式意大利菜式🍴; 而7樓就係黑膠唱片集中地兼酒吧, 成個氣氛好chill, 散發著古典風格, 營造出浪漫有格調嘅氛圍~🍞Gnocco Fritto 一坐低, 店員先呈上自家製意大利gnocco fritto, 呢個係一道意大利傳統前菜~ 方形炸麵團灑上mozzarella cheese🧀, 伴上蕃茄醬、意大利kimchi同自家醃製茄子粒🍆🥖Bone Marrow Oreganata 推介👍🏻 烤牛骨髓以意大利香草作調味🌿, 並加入牛油同麵包糠, 油脂滿溢嘅骨髓香氣撲鼻, 將牛骨髓放在香脆嘅法包多士上食用🥖, 豐腴嘅口感令人回味無窮!🥩Shiitake Rubbed USDA SkirtSteak推介👍🏻 點咗medium-rare, 牛扒主要以椎茸調味, 肉質鮮嫩帶有嚼勁, 中間係粉嫩的, 油花豐富但不太油膩, 而且富肉汁, 咀嚼時感受到香濃嘅肉味🍝Rigatoni Pomodori長通粉軟硬適中, 揉合番茄醬同羅勒, 蕃茄醬味道酸中帶甜, 十分開胃, 充滿著意式風情~🍸Franks Sour🍸Seedlip

🍞Gnocco Fritto

🍸Franks Sour
🍸Seedlip Lemonade
2024-04-11
  • Bone Marrow Oreganata
  • Shiitake Rubbed USDA Skirt Steak
2024-05-04 0 瀏覽
成日經過石板街 Frank’s,以為佢係酒吧,原來二樓係餐廰 😲SOHO 嘅餐廰基本上自帶慵懶感,可能因為放工時間,大家都傾得好開心😛 食物質素幾好喎,大大份好夠飽,推介以下菜色:🍆 Eggplant Parm Egg Roll春卷香口,餡料係Mozzarella+茄子,可唔可以當食咗菜哈哈哈哈🍝 Linguini Clams白酒煮硯清甜,意粉彈牙,滿口檸檬、牛油、蒜蓉香。🍗 Frank's Classic Chicken一上菜同男友叫左出聲,會唔會太大份!雞扒上面舖滿Fresh Mozzarella & Red Sauce,幾滋味🍰 Tiramisu出街食飯唔可以無甜品作結架,呢度個Tiramisu好好味,必嗌!除左地面可以飲酒,七樓同天台原來都係酒吧,環境頗有情調,可以hea陣先返屋企🥂 一人一杯cocktail - Empire State & Jersey Shore,談談情,吹吹風,YEAH ✌🏻

🍆 Eggplant Parm Egg Roll

🍝 Linguini Clams
白酒煮硯清甜,意粉彈牙,滿口檸檬、牛油、蒜蓉香。

🍗 Frank's Classic Chicken

🍰 Tiramisu

❀ Frank’s Italian American #中環 ❀❗bookmark多年冇令我失望嘅美式意大利餐廳❗——————————————————中環呢一間美式意大利餐廳一直都喺我bookmark list🤣過咗幾年終於同朋友嚟到試😆主廚來自美國Boston,主打美國fusion意大利菜。平時喺中環行過以為剩係得地下嗰層,點知原來成幢大廈都係Frank’s㗎🤩地下以酒吧及小食為主,而一樓就係用餐位置,充滿復古隨性感覺,搭𨋢上到7樓就係超靚嘅酒吧,行樓梯再上仲有Rooftop添,又唔少外國人都喺度開party、飲酒、傾偈🥂.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Free snacks 有香脆芝士餅、自家製特色泡菜及醃製茄子。.☞ Eggplant Parm Egg Rolls $158 (4.1/5)有啲似中式春卷嘅變奏版🤣內裏包住煮至軟腍嘅茄子、帕瑪森奶酪、洋蔥等配料,新奇得來味道豐富,香口惹味☺️.☞ Spicy Rigatoni Alla Vodka $248 (4.2/5)其中一款餐廳嘅招牌意大利粉🍝曾經喺carbone食過類似嘅意粉,當時唔少評價都大贊,但我就覺得一般般。反而呢一間有驚喜,用短闊嘅
❗bookmark多年冇令我失望嘅美式意大利餐廳❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Free snacks
有香脆芝士餅、自家製特色泡菜及醃製茄子。

有啲似中式春卷嘅變奏版🤣

其中一款餐廳嘅招牌意大利粉🍝
反而呢一間有驚喜,用短闊嘅意大利通粉,口感Al dente而且更能掛汁😚
而最出色莫過於佢哋嘅醬汁,用上伏特加,加上辣椒芝士,麻麻辣辣又Creamy非常好味,比之前食嘅香濃得多,推薦👍🏻

☞ Frank's Chicken Parm $328 (3.9/5)
留意番呢個原來係炸雞扒,Menu冇特別寫明。
將雞肉壓扁再炸香,配上mozzarella、蕃茄醬,味道雖然相對簡單,不過又幾惹味😋
之前去意大利、奧地利都有試過類似嘅菜式,因為喺當地嘅招牌菜。但好多時候都好乾身,能夠保持雞肉嫩滑,的確唔錯👍🏻
不過一塊絕對夠兩個人食,真係超級飽肚。

☞ Cucumber Smash $98
☞ Seedlip Lemonade $98
最後我哋揀咗兩杯Mocktail,兩杯都係相對refreshing,可以平衡返意粉同埋炸雞嘅油膩感 ,特別喜歡青瓜個杯😙

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
冇諗過開咗咁多年而家先有時間嚟食,後悔咁遲先嚟試,所有菜式都香濃惹味,特別適合重口味人士,而且環境休閒舒適,我幾喜歡👍🏻
2024-04-21 17 瀏覽
Located near LKF, Frank’s Italian American is spread across three levels: the basement bar, the dining area on the ground floor, and the rooftop perfectly for unwinding.Haven’t had such a fulfilling meal for a while, where my friend and I were very satisfied with both the appetisers and mains 😍----------------------------Gnocco FrittoOur meal started off with this complimentary appetiser. It is crispy on the outer, but soft, airy and chewy on the inside. It is sprinkled with some mozzarella chee
Gnocco Fritto

Our meal started off with this complimentary appetiser. It is crispy on the outer, but soft, airy and chewy on the inside. It is sprinkled with some mozzarella cheese, which you could pair with sides such as tomato sauce and pickled eggplant.
Gnocco Fritto

Bone Marrow Oreganata $268

Oreganata is usually saved for seafood but the restaurant has perfectly combined it with bone marrow. The flavour of the succulent bone marrow is enhanced by
salsa verde and bacon onion jam, with exploding flavours delighting your taste buds 😋You can spread the luscious marrow on the fett’unta, a crispy Tuscan bread drizzled with olive oil.
Bone Marrow Oreganata

----------------------------

Ordered a medium skirt steak, which is juicy and fender with robust flavours.  The steak is perfectly paired with thinner-cut fries tossed with grated Pecorino cheese, and the truffle adds a savoury and earthy note to the dish.

----------------------------
Spicy Rigatoni alla Vodka $248

This signature dish doesn’t disappoint 😎 The waitress will grate cheese, allowing you to dictate when it’s enough 😙 The tomato sauce is quite creamy and thick, and the chilli sauce gives a flavourful spicy kick.

Cucumber smash $98

This mocktail certainly gives a refreshing boost to the meal! The fizzy and sweet bubbly base with hints of acidity is also perfect for summer😆
Cucumber smash
Bone Marrow Oreganata
Cucumber smash
Happy Friday當然要約朋友一起吃飯聊天💬今日就去到中環雲咸街(蘭桂坊附近)的一間酒吧餐廳,餐廳主打意大利及美國菜式,而且還提供了多款不同類型有酒精及無酒精的飲品🍸🍹餐廳一共有三層,分別是地下、一樓及天台,地下主要以酒吧及小食為主,而一樓就是提供了用餐環境,昏暗的環境讓人感覺很舒適,最後天堂,是一個很chill的地方😎可以俯瞰大管亦都看到中銀大廈😍🌟Shiitake Rubbed USDA Skirt Steak $388牛扒上鋪滿了香料,讓香料漸漸滲入肉類,每一口都有香料與牛肉🥩的香味,五成熟的牛扒口感嫩滑;再配上充滿了黑松露香氣的薯條。🌟Spaghetti Meatball $268以為是小小的肉丸,沒有想到是拳頭這麼大的肉丸,肉丸的口感嫩滑,再配上蕃茄味濃郁的醬汁及彈牙的意粉,酸甜很開胃。🌟Shrimp Cocktail Siciliano $258非常開胃的前菜,爽口彈牙的蝦下是鷹嘴豆泥、甜番茄油醋汁、橄欖和烤辣椒香蒜醬,醬料讓蝦的鮮味更突出。🌟Spanish Harlem $148喝第一口,會有一種在喝啤酒的感覺,帶有淡淡的果香味,清涼的口感,適合在炎熱的天下飲🌟Se

Happy Friday當然要約朋友一起吃飯聊天💬

🌟Spaghetti Meatball $268

🌟Spanish Harlem $148

🌟Seedlip Lemonade $98
自家製的Lemonade,如果不想喝其他飲品,選擇開胃的Lemonade也是很不錯👍🏻酸酸的
2024-04-18 18 瀏覽
Frank’s 係同老公經常去既意大利餐廳,美式風格令意大利菜增添玩味,每次到訪食物質素都保持水準🥰餐廳分為地下酒吧區同樓上dining area,昏暗燈光營造浪漫氛圍,約會定girls night out都啱哂vibe!🔸Bone Marrow Oreganata牛骨髓味道濃郁醇香,配合煙肉洋蔥醬增添味道層次,放上脆多士一齊食,成為一道惹味前菜🤤🔸Farfalle Salsiccia蝴蝶粉煮至al dente,形狀正好掛起由蕃茄、忌廉及辣椒煮成既濃稠醬汁,仲有腸粒增添鹹香🥰🔸Frank’s Spicy Chicken Parm Alla Vodka廚師完全將坊間常見既chicken parm提升至更高層次🤩 同樣係炸無骨雞胸肉,呢度炸至金黃之後雞肉仍然嫩滑,保留肉汁唔怕變乾柴。醬汁以伏特加為基底,酒精散發後保留獨有香氣,配上mozzarella cheese以及意大利卡拉布里辣醬,味道豐富帶辣勁,係美式x意式調理既最好示範!😍

🔸Bone Marrow Oreganata

🔸Farfalle Salsiccia

2024-04-17 32 瀏覽
中環這間來自紐約的意大利菜餐廳,樓高兩層,下層是酒吧,上層是餐廳,更有DJ在現場打碟,氣氛一流~🔸Eggplant Parm Egg Rolls ($158.0):帕瑪森奶酪的濃郁與茄子的清爽相互平衡,帶來豐富的口感。🔸Raditori Carbonara ($258.0):這款義大利傳統菜式,而中環Franks的Raditori Carbonara在傳統基礎上進行了一些獨特的改良。麵條煮得恰到好處,每一口都帶有濃郁的奶油和優質的煙肉的味道。🔸Shitake Rubbed USDA Skirt Steak ($388.0):USDA級別的牛肉烤得恰到好處,保持了肉質的嫩滑和口感。🔸Tiramisu 濃郁的香草奶油+濃縮咖啡,形成了完美的對比,並在每一層中加入了軟滑的手指餅乾,使口感更加豐富。Frank's Italian American Social Club📍G/F & 1/F 79 Wyndham Street, Hong Kong

帕瑪森奶酪的濃郁與茄子的清爽相互平衡,帶來豐富的口感。

🔸Raditori Carbonara ($258.0):

USDA級別的牛肉烤得恰到好處,保持了肉質的嫩滑和口感。

🔸Tiramisu

當我見到餐廳名又意大利又美國即刻勾起我嘅好奇心,主廚原來係嚟自Boston,佢係多間知名意大利餐廳學藝,仲有超過15年嘅烹飪經驗。佢仲研究咗用本地食材新派意大利菜式,一定有驚喜咁話喎。Frank's Insalata如果平時沙律食到悶,不妨可以試吓佢哋嘅招牌沙律。用上爽脆嘅沙律菜gems和endive,加上紅酒汁,味道帶酸非常之開胃。Veal Meatballs 超巨大化嘅meatballs,但係估唔到食落去咁軟身又多肉汁。選用蕃茄整成嘅Red Sauce, 加入大量嘅羅馬芝士,切開都有拉絲嘅感覺。Frank's Famous Spicy Rigatoni alla Vodka呢款係傳統嘅意大利通心粉,不過特別嘅在於廚師用咗茶餐廳常見嘅辣椒醬做靈感,所以麻辣味勁香濃。Shiitake Rubbed USDA Skirt Steak常見嘅牛扒通常都煎到比較乾身,相反呢款就比較軟腍同埋濕潤,內層肉質仲係粉嫩㗎。值得一提嘅佢哋用咗比較幼身嘅薯條,比出面坊間嘅薯條更加香脆。飲品方面不妨試吓充滿果香味嘅Empire State。如果唔飲酒嘅,都可以試吓佢哋嘅mocktail Freedom Be

Frank's Insalata

Veal Meatballs

飲品方面不妨試吓充滿果香味嘅Empire State。如果唔飲酒嘅,都可以試吓佢哋嘅mocktail Freedom Bell, 都好清新開胃㗎。
2024-04-11 33 瀏覽
Frank’s係以Social Club作設計理念,餐廳環境氣氛輕鬆寫意。餐廳下層為酒吧,上層牆身以白色做主調,配上家具同燈飾洋溢現代型格。座位唔多,店員亦會走過來同你傾偈,食嘢嘅心情係幾relax🌶️ Spicy Littleneck Clams 💰$198香辣小頸蜆,個醬汁係微辣加番茄,好惹味,而小頸蜆肉汁肥美,好鮮甜,加埋個汁好好食🍝 Mafaldine Bolognese 💰$258地道波隆那肉醬意粉用左一款Nduja Reginette既長、扁、闊而帶波浪紋既意大利粉,又長又闊嘅外貌令到佢好掛到好多汁。肉醬加入左牛肉、洋蔥、番茄或其他香料嚟調味,又或者再加入煎好的雞肝及鮮奶油,令口感更滑順🐔 Frank’s Classic Chicken 💰$328雞肉煎到好似一塊好大既肉餅,然後面頭加啲芝士、蕃茄醬拎去焗,食嘅時候就好似鋸扒一樣,呢個菜式都幾特別🍹 Cucumber Smash 💰$98黃瓜、青檸、Seedlip 108、羅勒、簡單糖漿,最後加入蘇打水至杯滿,係一杯非常fresh田園感覺既飲品🍹 Freedom Bell 💰$98Raspberry cordial、青檸、黃瓜

🍝 Mafaldine Bolognese 💰$258

🍹 Cucumber Smash 💰$98

🍹 Freedom Bell 💰$98
Raspberry cordial、青檸、黃瓜、薑汁啤酒,飲落Raspberry cordial嘅味最出,依杯飲品我未飲過,飲落幾特別,同埋好容易接受
2024-03-30 85 瀏覽
Frank's Italian American位於中環雲咸街與砵典乍街的交界處,是一家散發著浪漫氛圍的餐廳,矗立在大館對面,三層樓的建築散發著迷人的古典風格,為用餐的每個瞬間都增添了一份優雅與浪漫。餐廳充滿著柔和的燈光和溫暖的氛圍,營造出一種舒適而浪漫的用餐環境。不定時駐場的DJ為整個場景帶來了一絲奢華的氣息,讓你彷彿置身於一場浪漫的音樂會,為用餐體驗加添了一份特別的情調。😋Frank's Insalata是餐廳的招牌沙拉。這道沙拉新鮮豐盛,蔬菜的質地爽脆,配搭微酸醬汁,給人一種清新的口感,非常開胃。😋Spicy Rigatoni Alla Vodka。這道長通粉以茄汁和奶油調製而成的醬汁,酸度和辣度恰到好處。店員還貼心地加入了大量的芝士,讓整道菜更加濃郁。長通粉的口感控制得很到位,有著適度的咬勁,讓人回味無窮。另一道必試的美食是😋Margherita Pizza。這款薄餅上搭載著濃郁的蕃茄醬和豐富的芝士,餅底薄而酥脆,每一口都散發出迷人的意大利風味。Frank's Italian American是一家值得一試的意大利美食餐廳。無論是菜品的口味還是用餐環境的氛圍,都能讓人愉悅地享受

Frank's Italian American是一家值得一試的意大利美食餐廳。無論是菜品的口味還是用餐環境的氛圍,都能讓人愉悅地享受一頓美食之旅。

2023-05-08 2365 瀏覽
呢間餐廳係正大館入口對面,樓高三層,平時行過都見到好多外國人係地下果層飲酒。今日收工約咗朋友嚟呢間餐廳食飯,記得要提前book位,因為佢堂食唔算好多枱。一入到去,服務生已經好熱情咁招待,好快就帶咗我地上一樓。我地被安排到近bar area,我地一坐低就叫咗一杯啤酒同cocktail,跟住佢就上咗bread。佢既bread 係炸既小麵包,連埋蕃茄醬+芝士同roasted pumpkin,係免費既,但係好好食!餐前小食都勁有誠意!之後我地叫咗一個pasta -Farfalle Siciliana,係有意式香腸既蝴蝶粉,好好食!調味剛剛好!好驚喜!另外都叫咗個steak,份量就細咗少少,味道唔算太驚喜。總結黎講,佢唔算超貴,不過份量就唔算大,建議多幾個人一齊嚟,食多幾樣餸一齊share~要留意既係,一樓dining area係無Happy Hour,服務生話地下果層先有。
一入到去,服務生已經好熱情咁招待,好快就帶咗我地上一樓。
另外都叫咗個steak,份量就細咗少少,味道唔算太驚喜。
2023-04-09 1502 瀏覽
我最近在中環大館對面的一家西式餐廳午餐,真是讓我大開眼界。我點了西冷牛扒薯條和茄汁長通粉,兩道菜都超好吃!西冷牛扒薯條的牛肉非常嫩,軟嫩多汁,薯條則是炸得非常酥脆,味道十分美味。茄汁長通粉的麵條煮得恰到好處,配上濃郁的茄汁醬汁,味道讓人意猶未盡。價格也非常合理,人均消費只需約$200,真是物超所值。餐廳的環境也非常優美,走廊的設計風格充滿美式古典情懷,讓人感到非常舒適。整個用餐體驗非常愉快,我非常推薦這家餐廳給大家。總的來說,這是一家非常值得推薦的西式餐廳,無論是食物的味道還是環境都非常出色,如果你正在尋找一家優質的西餐廳,這絕對是一個不錯的選擇。

Skirt  Steak  with  fries
2023-04-06