2020-04-27 1236 瀏覽
任食主菜晚市套餐😎 ($358)酒店buffet而家轉左做dinner set😏 當中有個牛魔王盛宴套餐非常抵食😊 有麵包、刺身、冰鎮海鮮、沙律、中湯或西湯、無限量供應主菜、無限量供應薯條、甜品同飲品🥤冰鎮海鮮有蝦、小龍蝦、鮑魚、青口、蜆、雪場蟹腳🦀 刺身有三文魚、甜蝦、希靈魚、吞拿魚🍣任食主菜分別試左岩鹽燒美國牛仔骨、澳洲殼飼牛肉眼扒、紐西蘭頂級牛柳🥩 肉眼扒最有牛味👍🏻 牛仔骨最厚身😎 肉質又夠軟淋😋 保證食到飽肚🤤連薯條都有分黃金薯條、日式茶漬薯條同黑白松露薯條🍟 薯條屬幼身😊
任食主菜晚市套餐😎 ($358)

2020-04-25 1066 瀏覽
肺炎疫情下的安慰!超高質五星級酒店服務,平民價錢,扺食半自助餐!肺疫下網上推介如心酒店晚上任食牛的套餐非常抵食。今晚終於可以一試。價錢方面,現在做每 3位免1位的半自助套餐,任食5 款牛和3 款薯條。都只係 2百幾蚊,非常抵食。前菜還有湯,沙律,刺身,海鮮拼盤,餐後還包一杯飲品,生果。真係平平平,抵抵抵。加 68 還可以任飲紅酒。服務方面,非常殷勤貼心,尤其部長 Monica (疑似是部長) 和一位女侍應,態度親切上心!我們4位向一位女侍應分別叫了4件不同牛扒,上菜的 Monica 部長竟然知道了我們分別點了甚麼牛扒,不用問,已放了對的位置,令人感到非常意外。而且侍應門勤力換碟,最令我感動的,是每次換碟,侍應都幫我們執返好刀叉的位置。少少的貼心動作,令客人感到非常窩心。其中一位朋友不小心跌了他的口罩落地上,monica 部長發現了 並立即給他送了一個新的口罩!太感動了!食物質數方面,超推黑松露薯條,和肉眼。五款牛其實覺有風味,五款牛都好味!本人卻愛澳洲高質肉眼,肉身極軟,口感舒服!不是太煎,太重味 feel.結語,最令我驚訝的,是他們的服務!不是一分錢一分貨,平價就 hea 你,而是-
肺炎疫情下的安慰!
超高質五星級酒店服務,平民價錢,扺食半自助餐
食物質數方面,超推黑松露薯條,和肉眼。
結語,最令我驚訝的,是他們的服務!
不是一分錢一分貨,平價就 hea 你,而是-分錢十分貨。服務非常好,尤其係 monica 部長和另一位女侍應,好效率,態度親切 服務貼心!

2020-04-24
  • 黑松露薯條
本身自己同屋企人都超級鍾意食牛🐮終於等到有一個buffet係可以瘋狂食牛真係開心到飛起🤩不過呢個package真係好受歡迎,基本上星期五六係實full🥴even平日都有機會full所以強烈建議大家想食嘅要一早book枱🤭今次一坐低餐廳就上咗一盤好新鮮嘅魚生同海鮮🦞每枱都有,我哋今次四個人食未叫主菜都已經好飽😂佢哋都有好多唔同牛嘅選擇🤯我哋每款都叫咗一塊試吓,全部都好juicy好大件🥩我覺得最值得叫係牛柳👍🏻5成熟啱啱好🤪除咗牛之外仲有任叫嘅薯條🍟有芝士,黑松露同日式茶漬味嘅薯條🤓今次3款都有食,最鍾意黑松露味❤️即叫即做所以好脆,不過製作需時所以建議大家可以一開始叫牛之前叫咗薯條先🤨有前菜主菜,當然仲有甜品😋上碟好特別有design👍🏻整體嚟講我覺得個牛魔王buffet係超值👏🏻希望大家係呢個低迷狀態都可以多啲支持本土酒店🏨

2020-04-21 822 瀏覽
酒店餐廳環境舒適, 氣氛也不錯! 主要提供兩款餐牌, 一款的賣點是半自助形式的, 主菜和薯條可以任食任添🍟, 非常適合一班喜歡肉類的人士!我和朋友則點了另一個餐牌, 這個套餐會有麵包、沙律🥗、中/西湯、刺身海鮮、主菜、甜品, 加一杯餐飲。🍞兩款麵包當中, 我最喜愛右邊的麵包, 麵包口感軟熟, 帶一點蕃茄和香草的味道。海鮮很新鮮, 我幾推薦蟹腳, 味道鮮甜; 刺身新鮮。烤鸚鵡魚柳 - 配上龍蝦牛油汁, 令魚肉更濕潤, 魚肉扎實, 魚皮煎至微香脆。宮崎A4和牛西冷扒🥩- 和牛肉質柔嫩, 幾juicy, 肉味香濃。

海鮮很新鮮, 我幾推薦蟹腳, 味道鮮甜; 刺身新鮮。

1994 瀏覽
2020-04-21
2020-04-21 640 瀏覽
今次帶媽咪嚟食好西🥴🥴 如心酒店不嬲都出名性價比高 可以用三星級嘅價錢享受四五星嘅食物質素及服務 咁之前已經試左黃竹坑個間 如心南灣海景酒店 十分抵食!! 所以今次再戰另一間如心酒店 如心艾朗酒店既餐廳🥴咁由於武漢肺炎嘅關係餐廳本身係做開semi buffet 都轉左做set dinner or all u can eat style Menu 可以好容易咁喺佢酒店官網搵到 其實我諗咗好耐究竟食 set dinner 定 任食好 最後都係揀咗set dinner 好彩冇揀到任食 因為$1扒已經好夠🙈🙈🙈 點解咁講? 繼續睇落去 🤣坐底無耐 佢就放咗一半魚生同一大碗既海鮮係係枱面!!!我地一行三人 份量十分充足 有小龍蝦 蟹腳 蝦 蜆青口 肥美鮑 三文魚 甜蝦 吞拿魚etc然後我哋三個都揀咗西方嗰一日係南瓜湯仲有包同埋沙律 Maincourse 我叫左牛 家姐叫咗豬 媽咪叫咗羊 試哂!! 全部都好好食😋😋 個豬好出色! 因為實在太多嘢食 我哋都係啱啱好食晒 所以好好彩冇叫到任食不過我見隔離枱係任食plan 一個人食咗三四塊扒 真係好瘋狂 不過我諗我下次都會去試吓任食個個 走湯
今次帶媽咪嚟食好西🥴🥴

Menu 可以好容易咁喺佢酒店官網搵到

其實我諗咗好耐究竟食 set dinner 定 任食好

坐底無耐 佢就放咗一半魚生同一大碗既海鮮係係枱面!!!

然後我哋三個都揀咗西方嗰一日係南瓜湯
仲有包同埋沙律

Maincourse 我叫左牛 家姐叫咗豬 媽咪叫咗羊

試哂!! 全部都好好食😋😋
個豬好出色!

因為實在太多嘢食 我哋都係啱啱好食晒
所以好好彩冇叫到任食

不過我諗我下次都會去試吓任食個個 走湯走沙律同包 因為我想試吓任食嗰個薯條🤭🤭 好似好吸引🥴
說本地食肆面對的難題,真是一個接一個,材料價格、店舖租金,再加上最低工資,壓力可真的不少,但近期心情受影響,好想找個地方放鬆於是就搵左一個環境相信是不錯的餐廳為今晚同男朋友嘅落腳點。「如心艾朗酒店」-【Forte】。為了保障客人和員工,這家西餐廳非常重視衛生,首先入去前的每位客人都要量度體溫,不超標才準許進入餐廳,而且免費提供清潔手機;重點是入面做足1.5至我1.5米嘅枱與枱之間嘅距離非常食得放心。.入面餐廳座位闊落,裝修係潮嘅中式路線,環境暗暗,當中有唔同大細嘅枱去迎合唔同嘅客人,長枱、圓枱、四人枱、二人枱,咩組合都有。餐牌係用iPad呈上,入面食物種類唔算繁多。但好多都好吸引,主打係兩個Set!!SET 1:$308,SET 2 :$358,$358的主菜及薯條可以任點任食喔。兩個Set 都係有前菜、沙律、刺身、海鮮、Main、甜品及飲品。刺身拼盤:「三文魚、希靈魚、甜蝦、吞拿魚,魷魚」雖然全都都好新鮮,但相對地希靈魚同吞拿魚都係抵讚的,呢度希靈魚,附有粒粒黃色的魚籽,口感爽脆,魚籽帶出的味道極為鮮甜, 口感爽脆有點似蟹子,作為頭盤,絕對開胃一流!而吞拿魚味道較淡,魚味算不濃旭,但

刺身拼盤:
「三文魚、希靈魚、甜蝦、吞拿魚,魷魚」

而吞拿魚味道較淡,魚味算不濃旭,但口感軟滑,筋少而脂肪多,質感細膩都是不錯。

冰鎮海鮮拼盤:
海鮮種類很豐富,「長腳蟹,小龍蝦,花蛤,青口、鮑魚,海蝦,螺肉」
全都都色澤美美的。

小龍蝦肉味道濃郁,多會選擇使用重口的調味手法來蓋過蝦子原本的味道,但今次刺身上,味道輕巧,都有鮮味,但肉道不多而肉質都十足Q彈爽滑嘅。

最欣賞係鮑魚同螺肉,非常非常新鮮厚肉,鮑魚睇相可見,厚肉爽身,無論口感、味道皆一流。鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,營養也非常豐富喔。而螺肉大粒爽口,Q彈有韌性,是天生的下酒菜呢。

餐湯方面揀左一中一西,中湯同西湯都好,入面既料都好有誠意非常足料,淡淡濃味,係會清得晒碗湯嘅,非常好飲清潤呢。

麵包有三款,每款口感都好好,同埋點上欖油去食會更棒呢。

沙律就非常新鮮開胃!

食完刺身拼盤、冰鎮海鮮拼盤、湯同麵包,全部二人份份量都十足未食Main都食到半飽Mode了。
開始到Main嘅野食啦,值得一讚嘅係侍應們都會留意住我地嘅進食速度去控制上菜時間,好貼心的說。
$308 SET我地點左,MC-A4 Striploin-宮崎A4和牛西冷。
五成熟,外觀色澤紅嫰🥩,雪花細緻分佈均勻,特別之處係食落肉質較緊,有咬感,但口感仍然會品嚐到佢肉質嘅柔嫩,肉汁亦十分豐富。相信其秘訣就在於分佈得恰到好處的「霜降」,這就是A4 級以上的實力。

旁邊較多油膏,中間充滿油份,帶出肉汁的鮮味,份量一人剛好不會膩口,

$358的主菜點了兩份,因為Enocore多左一份,先一份Strip Loin-澳洲穀飼西冷扒。
五成熟,用穀類餵飼,肉質軟嫩多汁一一切內裏淡淡紅血色,西冷牛味濃郁, 牛味都重,口感軟腍,啖啖肉。

整體多汁無草腥味又香醇的牛肉喔。

其後就點左Tenderloin-紐西蘭頂級牛柳
紐西蘭牛肉雖然在雪花分佈,但香嫩口感上不必過日本和澳洲等等,此牛肉脂肪略少,味道略淡,吃起來 冇前兩者咁好食,但牛柳有韌性。

正碟Main 都有伴碟,伴菜好好食喔。

呢度薯條可Encore,我地試左兩隻味,「日式茶漬薯條及黃金薯條」
日式茶漬薯條勝過黃金薯條,茶漬其實又唔係好特別但有味好多,有少少紫菜碎係面頭,咸咸地,惹味小小,可以唔點茄汁。

但相反以為會濃味點嘅黃金薯條好肉望落咸蛋黃味會出一點但完來唔係,兩隻味薯條勝在新鮮熱辣辣,香脆可口,但味道略淡呢。

餐飲正常一定Pass嘅。

最後Happy Ending,水果甜品拼盤!
賣相七彩繽紛,睇到都幾開心,有一點Buffet嘅感覺,水果有哈蜜瓜、菠蘿、士多啤梨、藍莓,另外有朱古力蛋糕、芝士蛋糕同藍莓啫喱杯。所有水果都係甜甜的,可能當造吧,而朱古力蛋糕、芝士蛋糕都好Surprise,朱古力蛋糕內層是軟熟的海棉外層包裹著朱古力好好食 ...而芝士蛋糕口感超棉密呀!

拍下一張又一張的照片,開始驚訝這個收費$308及$358的半自助晚餐怎麼如此豐富。差不多你想得到的種類都會有,無論冷盤、沙律,魚生,麵包,冷熱甜點全部都有,相機不知不覺先已吃了數十多張相片,今次它的主人絕對可以吃個痛快了!成晚都食得好享受,晚上七點接近full house,看來熟客不少呀!
  • MC-A4 Striploin-宮崎A4和牛西冷
2020-04-12 19071 瀏覽
酒店大堂簡約舒服,入內電梯2字就到餐廳了門外有酒精搓手液而餐廳環境簡潔優雅宜家去扒房普通食塊扒都要$3-400蚊,仲要質素參差,今次介紹呢到性價比極高,$308 晚市套餐都相當豐富,一個價錢就好似食咗個小型自助餐咁,另外仲有個$358任食5款牛扒主菜及薯條晚市套餐㗎~餐牌清晰講解,每款套餐有咩食喔,而今次選了$308 晚市套餐一嚟就有刺身合盛,入面有甜蝦、魷魚、三文魚、吞拿魚及希靈魚,每款都好新鮮美味而冰鎮海鮮非常豐富,有龍蝦仔、鮑魚、凍蝦、翡翠螺、長腳蟹、青口及蜆而鮑魚及蝦爽口彈牙,其他都不錯有鮮甜海鮮味,凍食再點少少配埋嘅4色汁醬特別美味接住就開胃沙律,係南瓜及沙律菜配橄欖醋嚟之後可選中式或西式餐湯再配麵包,麵包有三款,當日西湯係野菌湯好香濃,中湯就滋潤鮮甜而主菜選擇相當豐富,基本嘅牛肉眼扒、頂級羊扒、豚肩扒、魚柳龍蝦、比利時青口都有,夠4位仲可叫斧頭牛扒㗎,如果想食好啲仲可加$100或$200升級「澳洲M4和牛肉眼扒」、「宮崎A4和牛西冷扒」、「純種韓牛1++西冷扒」我當日就升級咗宮崎 A4和牛,切開非常粉嫩油脂豐富,入口即溶啖啖牛脂香氣朋友選了1++韓牛,入口一樣嫩腍,但牛味比

酒店大堂簡約舒服,入內電梯2字就到餐廳了

門外有酒精搓手液

而餐廳環境簡潔優雅

接住就開胃沙律,係南瓜及沙律菜配橄欖醋嚟

朋友選了1++韓牛,入口一樣嫩腍,但牛味比較重,咬口多一點實在,真係滋味無窮又抵食

最後仲有數款甜生果及熱飲
整體相當豐富,食物質素穩定又抵食
2020-03-25
2020-04-09 748 瀏覽
又想食高質牛扒 海鮮 又想任食呢間觀塘酒店有任食自助餐 好抵食啊!餐廳環境好好 半自助餐形式 啱哂我心水!先有刺身作前菜 三文魚、吞拿魚、甜蝦等等 刺身好新鮮 同埋份量都好多 唔錯!再嚟有冰鎮海鮮凍盤海鮮凍盤非常巨型 滿到溢出來咁入面有有凍蝦、龍蝦仔、長腳蟹、青口、蜆、鮑魚長腳蟹鮮甜多汁 幾好味 冷盤新鮮啊 龍蝦好大隻 正啊😋之後再上煙三文魚沙律、餐包同餐湯煙三文魚沙律一啲都唔馬虎 而且好fresh💗餐包值得一讚 微微烘暖 KEEP住軟熟既感覺啊餐湯有中湯同西湯揀 我同男朋友都揀咗中湯 夠哂足料 老火湯啊!😋 輪到主菜啦 主菜好多選擇 有牛扒、羊扒、三文魚扒、青口等等我叫左烤鸚鵡魚柳龍蝦牛油汁魚柳煎到金黃色 皮脆 内質嫩滑 😊好豐富既魚油脂啊 好好味啊 沾埋龍蝦牛油汁 錦上添花 推薦!男朋友叫咗紐西蘭頂級羊扒 份量好多 一上枱香噴噴 羊仔扒生熟度剛好 👍🏻keep到原汁原味羊扒一啲都唔羶🤤 好 juicy!!!最後以甜品作結🥰有朱古力甜品同水果 水準一般 醒在夠哂豐富啊
又想食高質牛扒 海鮮 又想任食
呢間觀塘酒店有任食自助餐 好抵食啊!
餐廳環境好好 半自助餐形式 啱哂我心水!

先有刺身作前菜 三文魚、吞拿魚、甜蝦等等
刺身好新鮮 同埋份量都好多 唔錯!

再嚟有冰鎮海鮮凍盤
海鮮凍盤非常巨型 滿到溢出來咁
入面有有凍蝦、龍蝦仔、長腳蟹、青口、蜆、鮑魚
長腳蟹鮮甜多汁 幾好味 冷盤新鮮啊 龍蝦好大隻 正啊😋

之後再上煙三文魚沙律、餐包同餐湯
煙三文魚沙律一啲都唔馬虎 而且好fresh💗

餐包值得一讚 微微烘暖 KEEP住軟熟既感覺啊

輪到主菜啦 主菜好多選擇 有牛扒、羊扒、三文魚扒、青口等等
我叫左烤鸚鵡魚柳龍蝦牛油汁
魚柳煎到金黃色 皮脆 内質嫩滑 😊

男朋友叫咗紐西蘭頂級羊扒
份量好多 一上枱香噴噴
羊仔扒生熟度剛好 👍🏻keep到原汁原味
羊扒一啲都唔羶🤤 好 juicy!!!

最後以甜品作結🥰
有朱古力甜品同水果 水準一般 醒在夠哂豐富啊
2020-04-08 13458 瀏覽
食飯幾時都係睇心情,開心一餐唔開心又一餐。今日屋企無煮飯就約朋友出黎食。因為市面大部分餐廳都無開,就GOOGLE咗附近有咩好食。雖然呢度位處酒店入面但人流不多,每枱相隔都夠寛闊,唔怕傳染。前菜係幾款刺身,甜蝦/三文魚/油甘魚同吞拿魚都幾鮮味,連平時不太會點嘅希靈魚都唔錯,可能係近期餓在家中得太耐,對各種食物都有加分,哈哈。冰鎮海鮮拼盤有鮑魚/海螺/長腳蟹/海蝦/小龍蝦/大蜆及青口等。因為凍食更加可以品嚐到食物嘅原汁原味。最重要係各款貝類都無沙,可以大啖大啖咁食落肚。小龍蝦好多膏,食落甘香。海螺就爽口彈牙,肉質結實。加上少少芥末或者紅酒醋,更能提鮮去腥,相得益彰。小食拼盤有三文魚卷/泰式青木瓜甘荀沙律/車厘茄水牛芝士及沙律菜。煙三文魚夠肥美,配上小粒橄欖,味道提升唔少。青木瓜沙律經過腌製逼走多餘水分,所以更有風味。餐湯係雜菌濃湯,入口甘香幼滑又唔油膩。值得一讚係餐湯配包,有兩種分別係法包片及黑面包。兩款都十分鬆軟,配上調味牛油後,突顥出小麥粉味嘅濃郁。好味。餐湯過後就正式進入主菜環節。三人每人一道主菜分別係薑蔥蒸石班/澳洲穀飼牛肉眼扒/紐西蘭羊扒。每款都分量十足,令人飽餐一頓。薑蔥蒸石班
食飯幾時都係睇心情,開心一餐唔開心又一餐。
冰鎮海鮮拼盤
小食拼盤
雜菌濃湯
薑蔥蒸石班
薑蔥蒸石班原條清蒸,鮮味十足,本身魚肉鮮甜再配上薑蔥豉油,真係想點碗白飯黎食,哈哈。
澳洲穀飼牛肉眼扒
澳洲穀飼牛肉眼扒五成熟,肉味及油脂味均衡。醬汁令200G嘅肉量食落唔會咁油膩,配菜嘅青瓜碗豆吸收咗肉汁嘅味道,同樣好食。
紐西蘭羊扒
紐西蘭羊扒亦恰到好處,食落唔羶肉質又嫰滑。醬汁以紫薯混入所以食落帶點甘香,再配上少許芥未提升辣道,比牛扒更有魅力。
而兩款肉品都配上薯泥蘑菇泥作點綴,都算幾新奇。
最後甜品有芝士蛋糕/奶凍及時令水果。味道都不過不牛。配上咖啡慢慢品嚐,再傾下偈,幫助消化。
餐湯配包
薑蔥蒸石班
紐西蘭羊扒
餐湯配包
2020-04-02 9664 瀏覽
疫情下相信好多人都無乜心情外出食飯,但有時都想氹下自己開心,今晚就簡左呢間forte。入到酒店時會有職員量度體溫,大堂同餐廳分別都有自動消毒搓手液供使用。👍餐廳樓底高,空間感好強。餐牌係用iPad顯示菜單。店員亦好細心介紹套餐。晚市套餐有兩款,價錢$308、$358,$358的主菜及薯條可以任點任食的。😁🍴凱撒沙律配煙三文魚沙律菜爽脆,配埋醬汁食好開胃。🥄湯我地中西各一,西湯係周打蜆湯好順滑,中湯係椰子燉雞,好濃郁鮮甜,非常好味。🥢刺身合盛刺身有三文魚、希靈魚、甜蝦、吞拿魚,魷魚等,刺身都很新鮮。🍴冰鎮海鮮海鮮盤有青口、長腳蟹、海蝦、螺肉、蜆、鮑魚等,非常豐富,海鮮都好新鮮,味道鮮甜。🍴純種韓牛1++西冷叫左五成熟,表面帶焦香,中間呈粉紅色,肉質嫩腍。🍴澳洲穀飼牛西冷燒汁比較咸,牛肉味濃郁,肉質比較實一點。🍴美國牛仔骨朋友簡左任食果個SET,所以叫多左個牛仔骨,牛味重,口感軟腍,比西冷更好食。🍮水果甜品拼盤賣相七彩繽紛,水果有蜜瓜、菠蘿、紅桑子、聖女果、西瓜等等。另外生品仲有朱古力蛋糕布甸、迷你芝士撻,為晚餐畫上句號。

🍴凱撒沙律配煙三文魚
沙律菜爽脆,配埋醬汁食好開胃。

🥄湯

🥢刺身合盛
刺身有三文魚、希靈魚、甜蝦、吞拿魚,魷魚等,刺身都很新鮮。

🍴冰鎮海鮮

🍴純種韓牛1++西冷
叫左五成熟,表面帶焦香,中間呈粉紅色,肉質嫩腍。

🍴澳洲穀飼牛西冷
燒汁比較咸,牛肉味濃郁,肉質比較實一點。

🍴美國牛仔骨

🍮水果甜品拼盤
2020-03-17
2020-03-31 7189 瀏覽
最近疫情愈趨嚴重,外出用膳尤其是自助餐當然可免則免,不少酒店餐廳都加強衛生措施和作出調整配合。之前曾經來過觀塘如心艾朗酒店forte享用半自助餐覺得稱心滿意,現今亦暫時將改變模式為晚市套餐,整體而言依然物超所值。座位之間距離更遠、入座前客人均需探熱、提供酒精搓手液等防疫措施固然不可或缺,最近盡量留在家中無疑是最好不過,但如偶爾想外出吃飯或慶祝特別日子的話,選擇這些做足準備的餐廳定必更加安全安心。刺身合盛有三文魚、吞拿魚、希靈魚、墨魚及甜蝦。冰鎮海鮮包括鮑魚、蝦、蟹腳、蜆、翡翠螺、青口及小龍蝦,當中又以鮑魚最為出色,肉質爽彈鮮美,但蝦和螺等則鮮味欠奉需要依賴醬汁調味。然後送上麵包及沙律前菜。中式湯紅蘿蔔佛手瓜湯清甜健康,而西式湯羅宋湯當中雜菜份量亦相當豐沛。每人$308的晚市套餐可自選一份主菜,而我則選擇了純種韓牛1++西冷扒 (+$200),肉質豐腴多汁之餘油香充沛。另外亦有$358的任食套餐,澳洲穀飼牛肉眼扒、澳洲穀飼西冷扒、紐西蘭頂級牛柳、岩鹽燒美國牛仔骨和澳洲T骨牛扒均為無限量供應。先後點了澳洲穀飼牛肉眼扒、澳洲穀飼西冷扒和紐西蘭頂級牛柳,肉眼扒最為軟嫩肥美、西冷肉質較乾但肉味最
刺身合盛
刺身合盛有三文魚、吞拿魚、希靈魚、墨魚及甜蝦。
冰鎮海鮮
精選麵包
精選沙律
然後送上麵包沙律前菜
中式湯、西式湯
純種韓牛1++西冷扒
紐西蘭頂級牛柳
澳洲穀飼西冷扒
先後點了澳洲穀飼牛肉眼扒、澳洲穀飼西冷扒和紐西蘭頂級牛柳,肉眼扒最為軟嫩肥美、西冷肉質較乾但肉味最濃、牛柳則最多汁和富有彈性。
黑白松露薯條
黃金薯條、日式茶漬薯條及黑白松露薯條三款薯條亦可以任點任食,黑白松露薯條炸得外脆內軟並帶淡淡松露香。
精選甜品
最後送上甜品作結,朱古力蛋糕香濃幼滑,芝士蛋糕醇厚濃郁,桂花雪梨啫喱馥郁芬芳,另外亦有新鮮菠蘿、哈密瓜、藍莓及士多啤梨。
純種韓牛1++西冷扒
紐西蘭頂級牛柳
2020-03-27 599 瀏覽
由於疫情關係,很多酒店,已經取消了自助餐,已改為半自助餐,今天便來到觀塘的如心酒店,享用晚餐。 晚市套餐每位 $308,包括:精選麵包,刺身合盛及冰鎮海鮮,精選沙律,滋補中式湯或西式湯,14款主菜內的一款主菜,精選甜品,咖啡或茶。精選麵包🥯,有四款,配合牛油,更為可口。冰鎮海鮮:海蝦、龍蝦仔、藍青口、蜆、東風螺、長腳蟹和鮑魚,放在冰盤上,保持溫度,其中海蝦和鮑魚,最為鮮甜美味。刺身合盛:吞拿魚、三文魚、希靈魚、甜蝦和魷魚,款款自身解凍得很好,沒有雪味,只有鮮味,其中以三文魚最為鮮甜。精選沙律是煙三文魚沙律,三文魚的煙熏味道十足,鹹香味道鮮甜美味,作為前菜非常合適。椰子雪耳杏仁豬骨湯,椰子香味十足,豬骨湯底味道鮮甜,喝得出熬出來的。忌廉南瓜肉湯,南瓜帶點酸甜味道,好喝而不油膩。慢燒鹿兒島茶美豚件扒,炭燒味道香氣十足,豚肉肉質香甜,沒有一點過火。香蒜白酒炒藍青口500克,酒香味十足,青口味道十足,最精彩是那個香濃的白酒汁。精選甜品,有生果和甜品,其中以蘋果凍批,最為美味。咖啡是滴漏咖啡,味道甘甜,香氣十足。

精選麵包🥯,有四款,配合牛油,更為可口。

忌廉南瓜肉湯,南瓜帶點酸甜味道,好喝而不油膩。

精選甜品,有生果和甜品,其中以蘋果凍批,最為美味。

咖啡是滴漏咖啡,味道甘甜,香氣十足。
2020-03-21 615 瀏覽
同朋友去咗觀塘 L Hotel forte食semi buffet, L hotel富麗堂皇! 有陣陣好香嘅香薰味!$358蚊已經包咗刺身拼盤,冰鎮海鮮,沙律,薯條,甜品,飲品!今晚嘅刺身有三文魚好肥味! 刺身整體合格有餘,不錯呢。而冰鎮海鮮盤有,凍蝦,長腳蟹,冰鎮鮑魚,青口,大蜆,小龍蝦! 最驚喜嘅就係冰鎮鮑魚,超級爽彈,入口彈牙! 凍蝦爽甜,蟹腳鮮味,帶點海水味!主菜紐西蘭頂級牛柳, 頂級果然是頂級!非常嫩又帶淋, 肉味都幾香濃!朋友叫咗澳洲穀飼牛肉眼扒, 帶有口感!肉質層次豐富, 最正嘅係可以無限量添加, 鍾意食牛不得了!最後還包埋甜品有生果 and brownies, 超豐富呢

今晚嘅刺身有三文魚好肥味! 刺身整體合格有餘,不錯呢。

最後還包埋甜品有生果 and brownies, 超豐富呢
今個月真係十日有八日都食住家飯,講真真係好悶啊!襯住屋企人生日前後,終於有個藉口可以搵間餐廳食飯,最後訂左呢間forte。餐廳位於觀塘如心艾朗酒店裡面,平時就有自助餐,不過可以放心,而家模式轉變左,改成西餐形式首先入酒店後,會有職員量體溫,感覺較放心。餐廳外面仲有消毒洗手液俾客人使用!(提提你,真係有興趣嘅記得用openrice訂枱,有25%off,人均都係350蚊左右!)餐枱佈局就如一般西餐廳,當晚係平日,由於套餐價錢真係幾優惠,客人都比我想像中多 (逆境中正正需要變通)。客人間唔會安排得太密,靜靜地食一餐,好滿意!menu有兩款,一種係set menu,套餐包括:麵包、刺身盒、冰鎮海鮮、沙律、餐湯、一款主菜、甜品、咖啡/茶,價錢係308蚊起。(個別主菜可以加錢升級)主菜11選1,有例如牛肉眼、羊扒、牛面肉、牛仔骨、龍蝦、豚肩扒等等。另一款menu係all you can eat形式包括:麵包、刺身盒、冰鎮海鮮、沙律、餐湯、主菜無限量供應、薯條無限量供應、甜品、咖啡/茶,價錢係每位$358。無限量供應主菜有牛肉眼、牛西冷、頂級牛柳、美國牛仔骨、T骨牛扒!如果你係「牛魔王」,又食得多野

客人間唔會安排得太密,靜靜地食一餐,好滿意!

另一款menu係all you can eat形式包括:麵包、刺身盒、冰鎮海鮮、沙律、餐湯、主菜無限量供應、薯條無限量供應、甜品、咖啡/茶,價錢係每位$358。無限量供應主菜有牛肉眼、牛西冷、頂級牛柳、美國牛仔骨、T骨牛扒!如果你係「牛魔王」,又食得多野,就非常抵食喇

麵包:

刺身三文魚、吞拿魚、希靈魚、甜蝦、帆立貝,整體都好新鮮,並無雪味!
冰鎮海鮮:蟹腳、海鮮、龍蝦仔、青口、鮑魚、翡翠螺、白蜆,蟹腳好鮮甜,唔會太鹹;鮑魚已經起肉,方便食用,爽口彈牙

凍蝦配呢款泰式酸辣醬好好食~

中式湯熱辣辣,好暖胃~

沙律新鮮,仲有八爪魚~

加錢升級嘅宮崎A4和牛西冷扒屬於set menu,並非任食,不得不讚,呢塊扒好高質!150g話大唔大,話細唔細,女仔食足夠。
和牛肉入口軟腍,咬落不費牙力,點左5成熟,仲保留到大量肉汁,真係每食一啖都好滿足

伴菜當中紅菜頭sauce好美味~

屋企人點嘅係all you can eat menu,主菜5款無限量供應,屋企人足足食左3轉,分別點左T骨、穀飼牛肉眼同西冷,真係回哂本呢!呢啲牛扒本身喺任何一間西餐廳食都唔平,而家任食,酒店環境又有人serve得幾好,CP值高!T骨肉味濃郁,即點即製
肉眼都好juicy;而西冷比較有咬口。食得哂就梗係想樣樣都試到啦!

sauce

食完主菜,剉有三款薯條任食:黃金薯條、茶漬薯條同黑白松露薯條~

最後係甜品拼盤~飲埋檸茶同咖啡,非常滿足!

如果鐘意食牛,真係唔好錯過呢度嘅任食主菜menu~最終連埋upgrade左嘅和牛,折完再加一,每位都係350蚊多啲,大讚抵到爛,第二日即刻介紹俾同事~
2020-03-20 384 瀏覽
最近疫情關係,我地都少左出街食,但男朋友生日,都要出街輕鬆下,食餐好既!之前黎過呢度食buffet,覺得好正!所以今日再黎食過!不過唔係buffet,而改左係set dinner ,大家都食得安心!一入酒店大堂就會有職員探熱,確保食客或住客健康。大堂同餐廳入口都有消毒搓手液,做足清潔!酒店防疫措施做足,大家安心,加分!!轉左做set dinner,食物由職員送上,唔洗自己拎,其實都幾舒服,哈哈!刺身有五款,甜蝦、尤魚、希靈魚、三文魚同吞拿魚。刺身新鮮,無腥味,好鮮甜!尤其是希靈魚,之前食過既都會有啲苦味,但呢個無腥,好甜同爽口!正!海鮮盤海鮮超多!有大蝦、龍蝦仔、蟹腳、東風螺、青口、蜆同鮑魚等!超豐富!超吸引!海鮮新鮮,清甜爽口!勁!只鮑魚成個檸檬甘大!鮑魚肉好爽口彈牙!蟹腳有少少咸味,因肉質夠新鮮,起肉時唔會痴住啲殼,啖啖肉,正!沙律右邊既柚子沙律有驚喜!個汁應該係泰式酸辣醬,撈埋酸酸甜甜,好開胃!蘑菇湯同毛花果雪梨中湯個中湯好多料!食落好甜,係發自材料既甜味,完全無落味精!疫症下潤喉一流!超正!仲有餐包,但唔夠位放相,俾唔到大家睇主食叫左個純種韓牛1++西冷set超超超好食!呢個一

酒店防疫措施做足,大家安心,加分!!

刺身

海鮮盤
海鮮新鮮,清甜爽口!

勁!只鮑魚成個檸檬甘大!鮑魚肉好爽口彈牙!

沙律

蘑菇湯同毛花果雪梨中湯
仲有餐包,但唔夠位放相,俾唔到大家睇

主食

叫左個純種韓牛1++西冷set
超超超好食!呢個一定要食!
叫左五成熟,肉質超稔,超juicy!雖然佢有個汁同成十款既調味,我地完全無落,因塊扒好靚,唔洗點調味已勁好好食!

粉紅色既肉,好吸引!脂肪比例好好,咬落去好多肉汁同牛既香味!加上牛既油脂好香,令到塊扒更稔,更香,口感同味道都一流!無得彈!

$358 set
扒類同薯條都可以任食!估唔到酒店都可以任食扒!正!有西冷、肉眼、T骨、牛柳同牛仔骨等。鍾意食牛既你真係唔好錯過!食多一兩塊就返本,好高質!

澳洲穀飼肉眼扒
厚厚一塊!好香牛既羶香味,雖然係肉眼,但肥肉同筋唔會太多,食落好稔,啖啖肉,正!

T骨
呢個有骨,所以我地叫左熟啲,煎到好香,肉味都濃。

甜品
芝士撻細細個,一口剛好,濃芝士味!
好喜歡佢個香芋奶凍,好滑,好香香芋味!

超級滿足既一餐!無論服務同食物都一樣甘高質素!推薦推薦!