2024-05-08 0 瀏覽
坐落半坡既鋪頭,門口影相好有feel,清新工業風格,每日高質提拉米蘇要早d去,高脚杯好優雅,可以食到酒香味,口感偏溼,咖啡、杏仁味再濃d,面上一層可可粉,口感多層次;yuzu Espresso Tonic清新tonic加上我最中意既柚子清甜,微微澀,好解膩,同Tiramisu搭配好搭。
2024-04-06 116 瀏覽
蘇豪從不缺乏特色cafe。工作日漫步走過soho街頭,抬頭望見甚有風格的coffee shop。稍一猶豫,便走入這家簡約風的咖啡店。也許是工作日的關係,店中難得清閑,只有一個barista。只見吧枱上放着不同產地的咖啡豆供客人挑選。向來沒甚研究的我囫圇點了一客Espresso affogato,友人點了tea soda。喝著,吃著,度過難得的假日。💡Expresso Affogato /HKD60💡Osmanthus tea soda/HKD55
蘇豪從不缺乏特色cafe。
也許是工作日的關係,店中難得清閑,只有一個barista。
喝著,吃著,度過難得的假日。

💡Expresso Affogato /HKD60
💡Osmanthus tea soda/HKD55
下午茶
2024-02-14 235 瀏覽
✨Buzzed Tiramisu ✨購自:First Crack Coffee(中環)價錢:$80推薦度:8/10@summerice.hk -之前試過堅尼地城夏雪 覺得味道唔錯👍🏻今次中環嘅班底店 睇吓會唔會有驚喜俾大家先😍-鍾意飲威士忌嘅朋友必試✨呢款Tiramisu用咗1 shots Glenfiddich 12 Years Old Single Malt Whisky同埋杏仁酒🥃酒香濃郁‼️下面嘅手指蛋糕滲晒酒香 口感濕潤 中間嘅Mascarpone食落軟滑 加上厚厚嘅可可粉同Valrhona朱古力🍫中和左cream cheese嘅甜膩😋口感層次豐富 呢款甜品酒精含量偏高 但值得一試🫶🏻🤎✨Hand Drip☕️✨價錢:$88推薦度:7.5/10-揀咗呢款咖啡豆嘅原產地係Guatemala 危地馬拉 飲落有淡淡嘅檸檬同抹茶香 入口香醇順滑 酸度較明顯😋加入咗冰塊🧊飲落夠晒清涼🤎✨Cold brew☕️✨價錢:$60推薦度:7.5/10-Cold brew用咗酒杯盛載🥃滿滿嘅儀式感✨口感圓潤得嚟 帶有微微嘅果香 酸味較重 另外多謝店主請我飲半杯Apple Cold Crew Cider
✨Buzzed Tiramisu ✨
購自:First Crack Coffee(中環)
價錢:$80
推薦度:8/10
@summerice.hk
✨Hand Drip☕️✨
價錢:$88
✨Cold brew☕️✨
價錢:$60
推薦度:7.5/10
Cold brew用咗酒杯盛載🥃滿滿嘅儀式感✨口感圓潤得嚟 帶有微微嘅果香 酸味較重 另外多謝店主請我飲半杯Apple Cold Crew Cider🍺 帶有酒香嘅咖啡加入咗蘋果汁🧃味道酸酸甜甜 似蘋果酒 幾特別👍🏻
✨Ice latte☕️✨
價錢:$48
推薦度:7.5/10
Ice latte入口順滑 奶香濃郁 中和咗咖啡嘅苦味 唔會太甜✅
Buzzed  Tiramisu
Buzzed  Tiramisu
  • Buzzed Tiramisu
<First crack by Summer Ice>🔸腦細簡直係行走咖啡機 🤣🤣🤣🔸Coconut on ROCK, please 🥃 夏雪腦細開Coffee shop同時亦有開班教Barista 。之前想學咖啡 ☕️ 上網research又見到腦細個名 🤣🤣🤣 度度都見到佢,簡直係行走咖啡機。今日途經SOHO,專誠黎試下佢手勢 🤓 門口係彩色畫前,唔好入錯鐵閘。Coconut On Rock ($65) — 腦細簡單介紹呢款飲品係用Coconut water做cold brew,用左12hrs浸泡出咖啡底 …… (下刪1000字,因為我已經唔記得左佢講乜) 。🥃🥃🥃 Coconut on rock飲落個口感豐富,蘊含椰子水嘅渾圓口感,咖啡已經撇除咗椰子水嘅清新,形成少許朱古力嘅味道 😯😯😯 特別!特別!Whiskey Apple Crumble waffle with Ice Cream ($90) — Waffle好香好脆 🥴 雲呢拿雪糕十分有誠意地,用料高級,蘊含雲呢拿籽。可惜只覺淡淡Whiskey香,未有taste of the whiskey。 Coffee
<First crack by Summer Ice>
🔸腦細簡直係行走咖啡機 🤣🤣🤣
🔸Coconut on ROCK, please 🥃

Coconut  on  Rock

Coffee shop exactly SOHO vibes 🍸 相當適合來一個半天懶洋洋 Weekend brunch。
2023-10-31 382 瀏覽
<<Buzzed Tiramisu - $80>><<Moutai Matcha Tiramisu - $99>>Look how photogenic these tiramisu are😍😍 Both are presented in an elegant glassware. Buzzed Tiramisu really excited me especially the flavour of ladyfingers. The ratio of ladyfingers is more inclined to the rum side and the taste is pretty strong. The ladyfingers are rum-soaked rather than coffee-soaked👍🏻👍🏻 Moutai Matcha Tiramisu is a limited-time offer. The flavour of Moutai is sharp but not overpowering th
<<Buzzed Tiramisu - $80>>

Moutai Matcha Tiramisu is a limited-time offer. The flavour of Moutai is sharp but not overpowering the intense flavour of matcha. Topped with red beans and crushed crackers, it’s a wonderful dessert to enjoy.

Coffee and waffle are also available.

This place is rather small, with seats accommodating around 18 people.
2023-10-15
下午茶
COFFEE x BAR🥄限量signature 甜品 - Buzzed Tiramisu。他們家的Tiramisu酒感濃烈,綿密的奶油可以中和濃厚感。但若是不太喜歡酒味重的朋友,可能會覺得稍微過濃。☕️Iced Americano冰美式 - 用的是單一產地的Yunnan Baoshan咖啡豆,喝起來口感醇厚、帶有獨特的油脂感。它的味道濃短中帶有麝香和梅子的微酸,另外更有雲南豆帶有的微妙酒香,回甘持久。Honey cold brew soda。蜂蜜冰滴咖啡。但總體環境、服務還是不錯的!
COFFEE x BAR
🥄
☕️
Honey cold brew soda。蜂蜜冰滴咖啡。
但總體環境、服務還是不錯的!
非常精緻的一家Cafe 取名亦非常有意境 - 咖啡豆的第一響,讓人不禁想到炒豆器的那個大鍋爐,還有那一顆顆的咖啡豆。店內咖啡種類繁多今次只試了Tiramisu,但聽說Affogato也很不錯。Buzzed Tiramisu $80 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟很好吃的Tiranisu,酒味香濃,入口融化,唯一需注意的是,很容易被濃厚的巧克力粉嗆到。Bagel with Peanut Cream Slow Cook Chicken🌟🌟🌟🌟🌟花生醬味香濃,慢煮雞肉嫩滑。餐廳店員很友善,會再到訪的一家餐廳
非常精緻的一家Cafe

店內咖啡種類繁多

Buzzed Tiramisu $80 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Bagel  with  Peanut  Cream  Slow  Cook  Chicken
Bagel  with  Peanut  Cream  Slow  Cooked  Chicken

🌟🌟🌟🌟🌟
花生醬味香濃,慢煮雞肉嫩滑。

餐廳店員很友善,會再到訪的一家餐廳
  • Buzzed Tiramisu
2023-08-23 218 瀏覽
最近夏雪係堅尼地城重開 去新店前先黎呢間2.0 品嚐下呢間係壁畫街嘅附近嘅隱世小店入到去空間唔算大 但每個座位嘅區域都有自成一角嘅感覺 要同朋友坐低食個甜品飲杯嘢 過一個悠閒嘅下晝就適合不過佢哋𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶配搭左濃濃嘅杏仁酒同埋威士忌 愛酒人士必試🤭
最近夏雪係堅尼地城重開

去新店前先黎呢間2.0 品嚐下

呢間係壁畫街嘅附近嘅隱世小店

過一個悠閒嘅下晝就適合不過

佢哋𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶配搭左濃濃嘅杏仁酒

同埋威士忌 愛酒人士必試🤭

2023-07-26 161 瀏覽
本來諗住Weekend會好多人要等位, 點知去到完全唔洗等位仲坐到個好Chill既角落😍 呢度除左特別既Tiramisu 之外, 咖啡既配搭都好特別😚Moutai Matcha Tiramisu🍰($80)厚實既茅台抹茶Tiramisu好特別, 茅台既味道係慢慢滲透出黎帶少少苦味, 抹茶同茅台既味又幾夾, 不過再濕潤啲會比較好, 同埋份量都幾多, 仲有另一個口味係Whisky😚Cane Sugar Cold Brew🎋 ($65)銀色汽水罐裝住既Cold Brew味道好清新, 蔗糖既味道唔會太甜, 唯獨飲唔到咖啡既味道😅Rose Lychee Cold Brew🌹 ($70)少量既玫瑰花瓣舖左係杯邊做點綴, 荔枝味好清甜可惜蓋過左咖嘛既味道, 似飲緊玫瑰荔枝汁多啲😂呢度相當舒服, 好適合係度Hea一日, 仲可以帶埋寵物黎一齊hea添😍

Moutai Matcha Tiramisu🍰($80)

Cane Sugar Cold Brew🎋 ($65)

Rose Lychee Cold Brew🌹 ($70)

2023-07-22
  • Cane sugar cold brew
  • Moutai Matcha Tiramisu
2023-07-25 92 瀏覽
位於中環嘉咸街嘅小店First Crack Coffee By Summer Ice,門口並不顯眼,但內裏確實藏寶💎Cafe 嘅menu 充滿創意,除咗將咖啡同酒mix and match,仲有好多未見過但好吸引嘅飲品同甜呂🤩當日部分想試嘅都飲品同甜品都完售,所以想試特別野要早啲去啦😎Matcha Affogato $60將熱嘅抹茶espresso倒落雪糕上,冰火嘅碰撞再加埋杯底嘅曲奇脆脆,令口感非常有層次🤓不過因為係espresso嘅關係,所以抹茶嘅甘味較重,配雪糕就中和返嗰味👍🏻~Sesame Tiramisu $90第一次食芝麻味嘅Tiramisu,口感較濕潤同算順滑,再配淡淡嘅酒味,互相融合但又唔會搶走大家本身嘅味道👏🏻性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:可以早少少去。舖頭不太大,人手較少,所以要預返等候時間~

Matcha Affogato $60

Sesame Tiramisu $90

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
The first crack 就是咖啡豆被烘焙加熱至特定溫度(攝氏196度),出現第一道裂痕時發出的一下微弱的裂開聲音。。。 代表咖啡豆已經被烘焙至 light roast 的狀態, 香味開始散出來!福福郎覺得這是一個很療愈的時刻。。。 亦是我今天要來到這家人氣cafe店喝一杯手沖咖啡的原因。一位樣貌有點像駱振偉Thor的年輕店員,正在不苟言笑、一臉認真的替我們沖泡咖啡, 都說職人專注在自己專業那一刻是最吸引的, 我想「專業」也就是這家小店能夠吸引大量客人的原因 。。。我們的城市, 現在真的太缺乏認真 、尊重自己職業的職人了!我今天憑感覺和店員討論了我想要的咖啡味道。。。 得到的就是這杯 Columbia Hulia Monteblanco Purple Caturra Citrus Natural ,咖啡以被熱水溫熱過的清酒瓶盛著, 喝起來時需要倒進自選的清酒杯內。淺勺第一口咖啡。。。 心情有點複雜和緊張。。。我嘗試把咖啡壓在脷底, 讓味蕾感受著每一滴帶有姜花、 黑加侖子和梅肉香氣的咖啡在舌底徘徊的複雜層次感。喝第二口時, 我嘗試享受著咖啡汁液 在口中來回流淌著 而帶來的微微回甘味

淺勺第一口咖啡。。。 心情有點複雜和緊張。。。
我嘗試把咖啡壓在脷底, 讓味蕾感受著每一滴帶有姜花、 黑加侖子和梅肉香氣的咖啡在舌底徘徊的複雜層次感。喝第二口時, 我嘗試享受著咖啡汁液 在口中來回流淌著 而帶來的微微回甘味, 並開始感覺到第二波較濃烈的香氣。。。是檸檬餅乾的韻味嗎? 還有一點像草莓奶昔。。。 又或是兒時喜歡吃的得力素檸檬糖。。。

你一定說: 有沒有那麼複雜的味道哦? 一定是文人多大話。。。 為賦新詞把一口普通的咖啡強說成五味紛陳。。。可能是吧! 那你也應該來喝一杯, 然後告訴我你感覺到的是什麼!

為了把職人咖啡的甘苦烘托得更突出, 我還加點了 店家的招牌 Tiramisu 提拉米蘇義大利甜點和朋友分享。。。

順帶一提,我朋友點了一杯好嘅特別的咖啡果實飲品,叫 Cascara Soda ($60),它是一杯沒有咖啡味但有咖啡因的梳打。。。

你知道Cascara 是什麼嗎?"Cascara" 就用去除了咖啡籽後的咖啡果肉和果皮沖泡的一種飲料。

它的味道,第一囗喝下去沒有什麼味道, 只能輕輕感覺到少少水果的鮮味, 細緻品嚐下覺得帶有一絲玫瑰香、車厘子味、還有一陣半生未熟的芒果香? 其實是什麼味道都不重要, 最重要就是我倆都很享受這個 偷得浮生半日閑的咖啡時光 ,那就已經很足夠了!

#kuro福福郎 咖啡風味 #職人咖啡 #firstcrack #中環嘉咸街 #hongkongstyle #fusion #coffeebeans
I#coffeeshop #handbrewcoffee #coffeeshopcorners #coffeeeee #cafelife #first.crack.coffee.hk #firstcrackcoffee #coffee #coffeelover #Grahamstreet #Tiramisu

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」,參閱我的其他文章。
2023-05-28
生日
  • #3 Columbia Hulia Monteblanco Purple Caturra Citrus Natural
🌟餐廳:First Crack Coffee by Summer Ice📍地址:中環嘉咸街55號地舖💰價位:~$50 - 100⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 18:30中環嘉咸街一帶出名好多高質cafe,通往半山扶手梯附近更有無數打卡位~今日就趁假期,搵埋朋友仔一齊去中環齊齊影相打卡,再去試埋呢間人氣Cafe 「First Crack Coffee by Summer Ice」~———————————————————🔹Pineapple Coconut Cold Brew叫左杯Pineapple Coconut Cold Brew,菠蘿味夠突出,椰青味又清新,加埋Cold Brew 咖啡,成個match up 好fruity好清爽,岩哂咁熱既天氣慢慢歎返杯,正!!———————————————————🔹Espresso Tonic朋友仔就揀左杯Espresso Tonic,有氣又解渴,Espresso 味道香醇,咖啡豆烘焙味突出!———————————————————🔹Earl Grey Cheese Cake飲咖啡點少得歎件CAKE~我地就揀左Daily special 既
📍地址:中環嘉咸街55號地舖
💰價位:~$50 - 100
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 18:30

———————————————————
🔹Pineapple Coconut Cold Brew

🔹Espresso Tonic

🔹Earl Grey Cheese Cake
飲咖啡點少得歎件CAKE~我地就揀左Daily special 既Earl Grey Cheese Cake~Cheese Cake入口夠滑順,奶味亦好濃郁,同Earl Grey 茶味好balance,相當出色,大愛!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳採用簡約風裝備配木系陳設,環境令人舒適,打卡一流~~而且咖啡、蛋糕款式眾多,仲有可加入酒類特調既咖啡cocktail,岩哂唔同口味既朋友仔,值得過黎chill吓~
2023-05-20
2023-05-14 135 瀏覽
小店格局曲曲直直,座位都係靠牆設置。幾啱兩三個人喺度吹下水、食下嘢咁。Sesame Tiramisu (limited, $90)• 口感好順滑、幾濕潤同綿密。• 芝麻味同酒味嘅比例參半,唔算係好濃郁,不過配搭得唔錯。• 其次就係有微微朱古力味。• 甜度主要係嚟自上面嘅紅豆,口感粉糯,唔會搶咗其他食材嘅味。Apple Gin ($99)• 蘋果味道幾清新同自然。• 酒味亦幾易入口,整體不過不失。
小店格局曲曲直直,座位都係靠牆設置。
幾啱兩三個人喺度吹下水、食下嘢咁。

Sesame Tiramisu

• 口感好順滑、幾濕潤同綿密。

• 芝麻味同酒味嘅比例參半,唔算係好濃郁,不過配搭得唔錯。

• 其次就係有微微朱古力味。

Apple  Gin

Apple Gin ($99)

• 蘋果味道幾清新同自然。

• 酒味亦幾易入口,整體不過不失。
Sesame Tiramisu
不定時都會轉下menu成日有新item 單單係drinks同tiramisu都已經出過好多款~ 有好多好有特色既飲品 有酒無酒有啡無啡都有 另外signature既tiramisu每日限量 (每日好似淨係會有8杯) 想食記住要早啲去👐🏻· Buzzed Tiramisu $80 ⭐[😋8.76/10] 面頭撒上無糖可可粉 然後就係mascarpone cheese同埋咗酒既lady finger mascarpone cheese係偏thick唔會airy 好順口 重奶香 唔會太甜 杯邊有沾到啲朱古力醬 朱古力醬我覺得甜咗少少lady finger酒味好重 因為重酒所以偏濕少少 入口會滲酒 但絕對唔會溶爛食過幾次最鍾意個款tira係原味🥹 覺得咁多口味之中classic嗰酒味最重 · Apple Tea Vodka Tiramisu $90 [😋7.2/10] tea mascarpone cheese 茶味較淡 但有好重奶香 lady finger就用vodka 酒味相對弱好多

杯邊有沾到啲朱古力醬 朱古力醬我覺得甜咗少少
Buzzed Tiramisu

lady finger就用vodka 酒味相對弱好多
下低有加咗肉桂去煮既蘋果粒同埋crumbles 口感好豐富 蘋果粒質地剛好有啲咬口唔會太淋 融合apple crumble同埋tiramisu既感覺!
🌬️: 個人唔係太喜蘋果 會有啲biased
Apple Tea Vodka Tiramisu

· Matcha Gin Tiramisu $90 [😋7.7/10]
面頭有抹茶粉 同埋紅豆! 日本紅豆唔會有artificial個種甜 好天然~ ladyfinger同mc之間有抹茶醬 (但覺得抹茶都唔係好夠
lady finger用gin 味道帶啲甜 食落酒味無咁strong
下面仲有蕨餅 超好食 口感軟糯微微韌又有啲似啫喱 好鍾意蕨餅❣️
Matcha Gin Tiramisu

· Matcha Waffle w/ tofu ice cream $75 ⭐ [😋8.45/10] ️
waffle外脆內軟熟 質感控制得啱啱好 抹茶味較淡 帶甘香 不過waffle口感好得! 既豆腐雪糕好raw既豆腐味 唔會太甜 另外仲有紅豆同蕨餅做配料 好似都係由日本運過黎的~

· Shakerato $80 [😋8/10]
· Japanese Ume Plum Espresso Soda $65 ⭐ [😋8.2/10]
兩個都鍾意! 特別係plum嗰個加咗鹽係杯邊 好match個梅香🤓
—————————————————————
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 8.39/10
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 8.7/10
🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 8/10
🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 9.3/10
—————————————————————
📍first crack coffee by Summer Ice
中環嘉咸街55號地舖
Buzzed Tiramisu
Apple Tea Vodka Tiramisu
  • Buzzed  Tiramisu
  • Matcha  Gin  Tiramisu
週末同朋友👱🏻‍♀️一齊喺中環,想搵個地方坐低食件餅飲杯嘢傾吓計,朋友👱🏻‍♀️就帶咗我嚟呢間coffee shop,話呢度細細間靜靜哋仲有高質咖啡,好啱我哋坐吓傾吓計🤩$90 Sesame Waffle with Ice Cream : 黑芝麻 窩夫🧇黑黑哋、脆脆哋、暖暖哋、甜甜哋🤩,再配埋 黑鼆鼆 嘅黑芝麻醬 同埋 白雪雪嘅 雲呢拿雪糕,真係幾好味😋🤣$45 Hot Matcha : 熱辣辣、幾滑、有淡淡嘅 抹茶🍵香味同埋少少苦澀味,兩個字:好飲😁😂$65 Rose Espresso Tonic : Tonic Water嘅微微苦澀味 平衡咗 Espresso 嘅天然酸味,仲幫助增加咗柑橘味,又有淡淡淡嘅玫瑰清香味,飲落好refreshing 😋真係傾偈好地方🤩

真係傾偈好地方🤩