2022-04-22 1364 瀏覽
Happy hour 時段入座,性價比高!我朋友到齊,開始點正式的晚餐。肉丸意粉的意粉偏粗,感覺有點茶餐廳!肉丸好味的但整體意粉的味道一般。到主打的牛扒,我們要medium 但上枱時已是7-8 成熟了!作為牛扒專家,不應該犯這個錯誤!不值這個價錢。其他小食和湯,味道可以,但不算10分出色。最大問題是服務,可能昨天是第一晚有晚市,我們叫Order 了兩次 bread and butter 但都沒有端上。 通知我們last order 時 我點了一杯咖啡,侍應轉頭過來竟然說咖啡機已關掉,所以沒有咖啡,食西餐最重要就是最後的一杯咖啡,這是常理吧!
Happy hour 時段入座,性價比高!

2022-04-14 1271 瀏覽
份量夠大,可以兩個人Share食晒特別推介俾重口味嘅朋友有大大件牛骨髓,建議大家放係多士上面一齊食,咁就唔怕油膩或者太鹹!除咗牛骨髓,多士都可以選擇用番牛油、果醬、花生醬加埋滑滑嘅炒蛋同香脆薯餅食完真係可以慳番餐lunch呀!
份量夠大,可以兩個人Share食晒
特別推介俾重口味嘅朋友

有大大件牛骨髓,建議大家放係多士上面一齊食,
咁就唔怕油膩或者太鹹!
除咗牛骨髓,多士都可以選擇用番牛油、果醬、花生醬
加埋滑滑嘅炒蛋同香脆薯餅
食完真係可以慳番餐lunch呀!
兩人份all day breakfast
2022-04-10
兩人份all day breakfast
連續兩個星期去咗兩次lunch (之前都會耐唔耐嚟)主要係貪佢有 alfresco seatings趁住未係好熱 同未係好多人之際享受一下outdoor dining最近兩次食嘅嘢好類似所以就一次過寫晒啦 第一次落完雨天氣涼爽 超舒服😌2個人叫咗500g Mussels個white wine sauce好唔錯 有garlic香個baguette吸左d汁好加分加單點dry aged steak之前試過叫佢嘅steak & chips 但個牛真係麻麻所以自此就寧願加多少少錢 去counter到自己揀牛扒 好多部位選擇 今次呢個好juicy重肉味 朋友揀得好好👏🏼同埋比起steak & chips價錢只係差幾十蚊 物有所值外加左salad, portobello (老實呢個$88就有少少唔抵😅) 同bearnaise sauce配左杯old fashioned由於食得好開心 跟住個星期又嚟咗encore今次4個人 (但就叫得太多野🤦🏽‍♀️)加大左個mussels (1kg)朋友又揀咗塊大一倍嘅Wagyu 差唔多$700但肉質真係有差 入口陣陣肥油香 medium rare熟左dd但都仲好嫩☺️
連續兩個星期去咗兩次lunch (之前都會耐唔耐嚟)
主要係貪佢有 alfresco seatings

之前試過叫佢嘅steak & chips 但個牛真係麻麻
今次呢個好juicy重肉味 朋友揀得好好👏🏼

配左杯old fashioned

由於食得好開心 跟住個星期又嚟咗encore
今次4個人 (但就叫得太多野🤦🏽‍♀️)
加大左個mussels (1kg)

朋友又揀咗塊大一倍嘅Wagyu
配紅酒完全係一個滿足嘅happy lunch

另外再叫左2個carbs (係我太貪心 結果食唔哂)
Spaghetti Meatballs

就係等咗好耐 兩次都要追先至上菜
特別係單點個牛扒差唔多等咗45分鐘😅
所以如果有d趕就最好同佢地講聲又或者叫其他野
2022-02-15 986 瀏覽
咁就一次就同firend傾緊到底去食咩嘢好跟住就喺社交平台度呢就見到呢一間嘅餐廳嘅食評都幾多人推介😂咁就嚟咗呢度食,咁就叫咗一個all day breakfast。加一杯咖啡同埋一杯嘢飲🤣個賣相真係唔錯,先講個all day breakfast,入邊有腸仔啦大啡菇啦,薯餅啊煙肉啦,兩粒荷包蛋等等,簡直係垂涎三尺、口感細膩、酥鬆香脆,真係幾唔錯一杯好似髒髒咖啡嘅嘢飲😂😂😂配搭埋呢個all day breakfast打卡簡直一流
2022-02-04 1030 瀏覽
星期五下昼3點去到餐廳,當然唔洗等位,但估唔到都幾多人。呢間餐廳最吸引嘅地方係可以坐出面,個景好靚好舒。同埋3-6pm happy hour,啤酒同紅白酒都幾抵飲,同朋友喺嗰度傾咗3粒鐘,推介!經典牛扒配薯條 $298250g草飼肉眼扒,我揀咗五成熟,出到嚟熟咗少少。雖然都好香肉味,但略嫌有少少韌。普普通通,所以有少少失望。薯條就外脆內軟,非常之好味!招牌肉丸意粉 $188意粉蕃茄味好濃,意粉嘅麵條軟硬適中,好味嘅。有三粒好大嘅肉丸,肉丸係由鹽漬豬油膏,同埋草飼牛肉製成,好味!Tiramisu 有啲甜,完全冇酒味。朋友用積分redeem嘅,所以唔洗錢。Long Black $32Flat White $38Coopers Draught $35 (Happy Hour)Vilafonte Series M (glass) $58 (Happy Hour)
經典牛扒配薯條

經典牛扒配薯條 $298
招牌肉丸意粉

招牌肉丸意粉 $188
Tiramisu

Tiramisu
有啲甜,完全冇酒味。朋友用積分redeem嘅,所以唔洗錢。

Long Black $32

Flat White $38

招牌肉丸意粉
2022-01-27 815 瀏覽
餐廳有out/indoor,坐出面有暖爐亦唔怕凍親,而入面亦充滿美式風格,各有特色叫左兩個tea set share 一齊食,份量小小地都幾豐富,先黎一個濃味洋蔥湯再加一個鹹味多士(好口渴)Salad 好新鮮又多件雞肉,略略調味已經足夠,不過個蛋上面有一啖鹽冇撈勻,就有D 美中不足好特別既Ravioli,並唔係一隻隻,而係一塊塊,可以自行用塊皮包D酸菜,菇或者芫荽一齊食班尼迪個底脆脆靭靭,好有咬口熱既brownie 仲要有提子乾

班尼迪個底脆脆靭靭,好有咬口

熱既brownie 仲要有提子乾

下午茶
2022-01-04 587 瀏覽
平日happy hour 到7點,大約係70左右一杯,選擇都幾多大約40幾款左右有紅白酒氣酒同cocktail ,如果係六點黎可以都仲睇到海景唔係天黑就基本上望唔到有咩,坐外面會有熱風唔會凍。啤酒都有好幾款選擇大約35蚊就有,我叫左three butchers 個味清新又有果香係香港出產,另一杯係mimosa 比較容易入口好岩女仔飲

2021-12-29 816 瀏覽
荃灣海之戀多餐廳就係人都知,成日見佢門口成間雜貨店咁,入面有得零售賣扒同酒又確實幾得意。環境好似去左外國咁,好有feel凍凍地都要求坐岀面,因為環境好chill,對住個大暖爐,成個人暖哂😌揀左個人頭448牛扒餐,當初以為一個頭盤一個主菜加一個甜品,以為唔夠食,每人叫多一款配菜,點知448係勁豐富。因為食扒,所以叫兩杯紅洒睇個人口味,我就鍾意果味重加輕身而我朋友就鍾意厚身第一個前菜,牛肉乾依塊牛肉乾唔洗320,軟身幾好味,牛味重,唔會乾巴巴,配紅洒吹水一流第二個前菜又長又幼嘅腸,羊腸😂😂😂羊辣肉腸,羊味好出,咬爆中間噴少少辣汁出嚟幾得意,好味又肥又短嘅腸,豬肉腸依個一般,唔差,只係個人喜歡羊肉腸多啲扒,煙燻味好重但唔會掩蓋肉味,要讚一讚第三個前菜,脆皮豬腩肉邪惡嘅象徵,豬皮燒到博博脆,切起中間好多肉汁別出嚟,完全做到張住個口嘅感覺,最底做咗南瓜蓉,減少罪惡感。食完三個前菜,已經飽左,好豐富主菜終於上枱,牛扒五成熟,簡單煎香配上海鹽,醬汁揀咗佢哋特製嘅牛油醬,完全鎖上肉汁,真心好好味😋配菜叫左芝士西蘭花同埋薯條配菜正常發揮,係好味嘅最後,甜品係布朗尼,真心有驚喜,食食吓入邊原來係爆炸糖,朱

因為食扒,所以叫兩杯紅洒
睇個人口味,我就鍾意果味重加輕身而我朋友就鍾意厚身
餐紅洒

第一個前菜,牛肉乾
牛肉乾

第二個前菜
又長又幼嘅腸,羊腸😂😂😂
羊辣肉腸,羊味好出,咬爆中間噴少少辣汁出嚟幾得意,好味
又肥又短嘅腸,豬肉腸
依個一般,唔差,只係個人喜歡羊肉腸多啲
扒,煙燻味好重但唔會掩蓋肉味,要讚一讚

第三個前菜,脆皮豬腩肉

食完三個前菜,已經飽左,好豐富

配菜叫左芝士西蘭花同埋薯條
配菜正常發揮,係好味嘅

最後,甜品係布朗尼,真心有驚喜,食食吓入邊原來係爆炸糖,朱古力加爆炸糖,少量花生碎,估唔到甜品都咁有驚喜。好開心

最後,叫多左杯咖啡,一個完美嘅句號。

埋單每人人頭650,650食到咁高質,環境好近海濱,食物質素高,我絕對會推介俾朋友同我一定會返嚟再食。正😄
2021-12-27
牛肉乾
2021-12-16 898 瀏覽
放假的第N天,今天風和日麗,出去海旁走走。沿途見到這間餐廳有戶外雅座,很配合今天的心情,便走入去看看。店舖分三部份,入口設有零售,主要售賣有機食材調味料,亦有售賣牛扒、威靈頓牛,可以回家烹調,店員亦會教授烹調技巧。餐廳分室內用餐區及戶外用餐區,戶外亦有鞦韆坐位,打卡一流。這間餐廳吃牛扒是最有名的,但我想吃得輕盈些就點了牛油果蓉多士,牛油果蓉加入葵花籽及少許辣粉調味,另點了一壺lemon grass tea作為一日的開始,但花茶令人失望,毫無味道🙁

餐廳分室內用餐區及戶外用餐區,戶外亦有鞦韆坐位,打卡一流。

2021-12-13
$160 (早餐)
之前見到Feather and Bone 的銅鑼灣同荃灣分店有得食Beef Wellingtons,一於Book左黎試下😛威靈頓牛要一早預訂,除咗牛之外我哋加咗生蠔同小食。餐廳不定時推出威靈頓牛,想試嘅話要留意住佢哋嘅動向😂呢間西式扒房本身係賣澳洲同歐美高級食材、雜貨既網店,之後演變成西餐廳,主打食靚牛扒,客人可以行去舖頭既凍肉櫃揀心水牛扒。餐廳既裝修都幾靚,好有氣氛🥂🔸𝑭𝒊𝒏𝒆 𝑫𝒆 𝑪𝒍𝒂𝒊𝒓𝒆 𝑵𝒐. 𝟐 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓𝒔🦪 $48/pc 🔸𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆🐮 $158生牛肉他他,通常都係餐廳攪拌好上枱,今次可以自己落手玩下。店員會拎配料盤俾你自己揀想要既配料、香料同醬汁,自己再攪勻,再配上多士食。生牛肉他他除咗有醫料仲有生蛋黃,好新鮮好嫩滑,好味😋🔸𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑾𝒆𝒍𝒍𝒊𝒏𝒈𝒕𝒐𝒏𝒔 🐮 $698 for two 之前無食過威靈頓牛,今次係第一次試,覺得都還好。酥皮包住里脊肉,酥皮夠酥脆,中間配有Parma Ham同蘑菇,食落有口感,不過略嫌中間既牛柳乾身左啲,可以點三款不同的芥末醬食。威靈頓牛配上薯蓉同豌豆,豌豆我就麻麻啦,不過薯蓉就好Creamy好香奶油味,好食!🔸𝑻

🔸𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆🐮 $158

🔸𝑻𝒂𝒓 & 𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑷𝒓𝒐𝒔𝒆𝒄𝒄𝒐 - 𝑨𝒖𝒔𝒕𝒓𝒂𝒍𝒊𝒂 $60
🔸𝑷𝒉𝒊𝒍𝒊𝒛𝒐𝒕 𝑬𝒕 𝑭𝒊𝒍𝒔 ‘𝑩𝒓𝒖𝒕 𝑵𝒐.𝟑 𝑪𝒉𝒂𝒎𝒑𝒂𝒈𝒏𝒆’ - 𝑭𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆 $90
叫左兩杯酒襯返咁有情調既餐廳😚早食飯7點前仲有Happy Hour🥂
2021-11-27 6177 瀏覽
26.11.2021 星期五Feather & Bone今日跟好友聚舊,喜歡到海之戀商場食肆食好西,一來地點方便,二來有部份餐廳有戶外座位,今次選擇的Feather & Bone就是其一,而且看見Open Rice有鞦韆座位,實在太吸晴了,於是致電訂枱。餐廳原來先有小店舖在前售賣小食、甜點及酒類,穿過小店才到餐廳室內,氣氛也不錯,之後才是戶外座位。正值黃昏時份,欣賞青馬大橋的美景,一片泛金景色盡收眼簾,之後再幻化成一縷嫣紅,真的很叫人讚嘆不已。真的很喜歡那張木製鞦韆 ,我好享受一面輕盪鞦韆,一面進食、傾談,感覺很輕鬆、浪漫;而且這麼漂亮,無論坐著或站在旁,打卡也值一百分,戶外只有兩、三張鞦韆 ,所以記得預早訂位。餐廳職員主要是以英語交談為主,主要招呼我們的女職員很殷勤、有禮、主動,用餐前仔細介紹餐單,而且每款美食用膳後,總會問問我們食物質素如何,實在很難得。餐廳最出名是牛,但今天朋友中午吃得太豐富,所以只叫了沙律;我試了魚和沙律。晚餐:雞肉凱撒沙律加冕雞沙律這裡的沙律特別好吃、出色,我的醬汁分上,但結果不用點已經非常可口,羅馬生菜非常新鮮,慢煮自由散養澳洲雞胸及雞腿加上牛油果、芒果、芫

26.11.2021 星期五

Feather & Bone

晚餐:
加冕雞沙律
這裡的沙律特別好吃、出色,我的醬汁分上,但結果不用點已經非常可口,羅馬生菜非常新鮮,慢煮自由散養澳洲雞胸及雞腿加上牛油果、芒果、芫茜、青檸與烤杏仁片,配搭得很美味。

香烤鱈魚
伴上車厘茄,希臘卡拉瑪塔橄欖及松子仁,而且配了法式牛油白酒醬,味道鮮甜和清新,也值得推介。

甜甜的麵包布甸是我偏愛的甜品

英式拖肥布甸
不用說拖肥甜到漏,嗜甜就會適合,這款英式甜品比較少有。
英式拖肥布甸

Bondi Spritz
Brighton Spritz
想不到原來只是罐裝飲品

Lemongrass Tea
茶含檸檬香茅,朋友說有點像蚊香,哈哈,我反而味道覺得不錯。
Lemongrass Tea

總括來說,這間餐廳戶外景色吸引,坐得舒適,食物美味,服務一流,真是值得高度推介,大家有興趣可以試試。
2021-11-26
2021-11-14 1616 瀏覽
今餐飯係同屋企人慶祝生日,所有野食都好好味😋尤其是OP rib!!! 不過好可惜餐廳轉左餐牌,已經冇左我最鐘意既burrata cheese salad. 下次一定會再黎試其他種類既牛扒
2021-11-13
生日
生蠔
白酒青口
廚師推介
OP  rib
  • Mussels
2021-11-13 1197 瀏覽
假日一定要訂枱,閒日就walk in 都有位,天氣涼涼地坐室外千秋位都唔錯,打卡一流。好多人帶埋狗狗尼食野,可以攞人地啲狗狗玩好開心。尼間餐廳我食過幾次,但menu 都無乜點郁過,唯有又係食牛排。自己揀牛排係尼間店既特色,除此之外生牛肉他他及青口都好好食,係每次必點的菜式。食完飯仲可以用coupon 買餸有9折,佢啲蘋果汁好好飲,蔬菜都又新鮮,仲有啲出面好少有既鬼老菜。衰在無免費泊車優惠,食餐飯成千蚊就係想慳返啲泊車錢。。。

衰在無免費泊車優惠,食餐飯成千蚊就係想慳返啲泊車錢。。。

牛他他
白汁青口
牛排配牛骨髓
芝士拼盤
牛他他
白汁青口
牛排配牛骨髓
芝士拼盤
  • bone marrow
  • steak tartare
2021-11-09 1158 瀏覽
🦴法式洋蔥湯 $98😋😋😋😋超多洋葱🧅 洋蔥煮到好淋,甜味出晒嚟👍🏻上面塊芝士法包無論單食定點湯食都冇得輸☺️🦴澳洲和牛肉眼 (230g) $359😋😋😋😋肉味濃,好腍,入口油脂四溢的感覺是幸福喔🥰🦴澳洲和牛西冷 (150g) $290😋😋😋肉味較肉眼淡,肉質方面就比肉眼有口感🦴黛安蘑菇醬😋😋😋好重忌廉味的蘑菇醬,有大大粒蘑菇肉,但太heavy了,配油脂較高的肉類不太適合😕🦴黑椒醬 😋😋😋正常發揮上菜時服務員會供應三種不同的芥末,我揀咗有顆粒嗰種,覺得仲好食過餐廳調配的醬🤣🦴西西里燉菜 $68😋😋酸味燉菜😂 有橄欖、茄子、燈籠椒味道真係麻麻地,可能唔啱我口味,但無菜不歡的我依然食晒😝🦴烤大啡菇 $88😋😋😋😋好Judy, 簡單調味已經very good👍🏻🦴手切薯條 $78😋😋😋正常發揮我哋落單時服務員已經同我哋講要等耐少少,最後我地等左一個鐘塊扒先黎😐不過途中有2個店員分別送左2碟牛肉乾比我地致歉,雖然啲牛肉乾唔好食但起碼有誠意😂我走過時漏低左枝酒精,但因為貼左我個名,有個本身已經好好service的女店員係我己經離開餐廳3分鐘後追左出黎,仲同我講原來佢同我一樣名😊 真係要比個big

🦴法式洋蔥湯 $98
😋😋😋😋
超多洋葱🧅 洋蔥煮到好淋,甜味出晒嚟👍🏻
上面塊芝士法包無論單食定點湯食都冇得輸☺️

🦴澳洲和牛肉眼 (230g) $359
😋😋😋😋
肉味濃,好腍,入口油脂四溢的感覺是幸福喔🥰

🦴澳洲和牛西冷 (150g) $290
😋😋😋
肉味較肉眼淡,肉質方面就比肉眼有口感

🦴黛安蘑菇醬

🦴黑椒醬
正常發揮

🦴西西里燉菜 $68
😋😋
酸味燉菜😂 有橄欖、茄子、燈籠椒
味道真係麻麻地,可能唔啱我口味,但無菜不歡的我依然食晒😝

🦴烤大啡菇 $88
😋😋😋😋
好Judy, 簡單調味已經very good👍🏻

🦴手切薯條 $78
正常發揮

我走過時漏低左枝酒精,但因為貼左我個名,有個本身已經好好service的女店員係我己經離開餐廳3分鐘後追左出黎,仲同我講原來佢同我一樣名😊 真係要比個big like呢度d service💯

2021-11-03 766 瀏覽
Feather & Bone賣點係牛扒同埋裝修靚因為係午餐嘅關係,我嗰日唔係好想食午餐就同個同事share左個二人份量嘅全日早餐Butcher’s Breakfast $348除咗傳統嘅英式早餐之外仲有佢哋嘅招牌菜牛骨髓炒蛋同埋多士分量多啱啱好兩個人食晒我覺得呢度嘅味道偏鹹啦每一樣嘢都係幾好食物都正正常常,就係普通早餐牛骨髓我就將佢放咗係多士上面一齊食,因為有啲油,就咁食嘅話會有啲油膩😋😋😋/5如果我有機會再嚟呢間餐廳,我諗我會試吓佢啲牛扒,個全日早餐就試過就算啦
Feather & Bone

賣點係牛扒同埋裝修靚
Butcher’s Breakfast $348

除咗傳統嘅英式早餐之外
仲有佢哋嘅招牌菜牛骨髓
炒蛋同埋多士

分量多啱啱好兩個人食晒
我覺得呢度嘅味道偏鹹啦每一樣嘢都係幾好
食物都正正常常,就係普通早餐
😋😋😋/5