📍EXP九龍塘達之路80號又一城UG層23號舖••••••••••••••••••••••••••••••💝煙三文魚紅蔥薄餅 $108💝PAP (Pineapple, Apple, Passion fruit)每檯必點的Pizza,而味道亦確實高質💓以前其實冇試過三文魚+紅蔥的配搭👀但今次食完覺得兩者確實好夾😚三文魚帶有鹹香,與芝士融為一體🧀畫龍點睛的紅蔥令整體更豐富😌炒過的紅蔥微甜,更有助去腥🧅另外餅皮焗得啱啱好,食落幾有咬口🫓外皮不會過硬而內裏口感鬆軟🤤••••••••••••••••••••••••••••••💝大蝦西柚芒果冷蕎麥麵 $108💝ABC (Green apple, Beetroot, Carrot, Lemon)因為擔心2個人食完成份pizza會膩🤧第二個主菜就揀左呢個清新嘅蕎麥麵✨有韌勁的麵條搭配酸甜油醋汁,十分開胃🫶🏻另外仲有爽口彈牙的大蝦🦐同三款蔬果 - 西柚、芒果、蕃茄🥭食落幾light幾健康🥗啱啱好平衡翻個邪惡(但美味的) pizza👻••••••••••••••••••••••••••••••#medmad_forfood_kowloontong #煙三
📍EXP
九龍塘達之路80號又一城UG層23號舖
💝煙三文魚紅蔥薄餅 $108
每檯必點的Pizza,而味道亦確實高質💓
以前其實冇試過三文魚+紅蔥的配搭👀
但今次食完覺得兩者確實好夾😚
三文魚帶有鹹香,與芝士融為一體🧀
畫龍點睛的紅蔥令整體更豐富😌
炒過的紅蔥微甜,更有助去腥🧅
另外餅皮焗得啱啱好,食落幾有咬口🫓
外皮不會過硬而內裏口感鬆軟🤤
💝大蝦西柚芒果冷蕎麥麵 $108
因為擔心2個人食完成份pizza會膩🤧
第二個主菜就揀左呢個清新嘅蕎麥麵✨
有韌勁的麵條搭配酸甜油醋汁,十分開胃🫶🏻
另外仲有爽口彈牙的大蝦🦐
同三款蔬果 - 西柚、芒果、蕃茄🥭
食落幾light幾健康🥗
啱啱好平衡翻個邪惡(但美味的) pizza👻
#medmad_forfood_kowloontong
#煙三文魚 #紅蔥 #薄餅 #大蝦 #蔬果汁 #西柚 #芒果 #蕎麥麵 #菠蘿 #蘋果 #熱情果 #紅菜頭 #西式料理 #smokedsalmon #redonion #pizza #prawn #juice #grapefruit #mango #soba #coldnoodles #pineapple #apple #passionfruit #beetroot #westernfood
#九龍塘美食 #香港美食
大蝦西柚芒果冷蕎麥麵
PAP (Pineapple, Apple, Passion fruits), ABC (Green apple, Beetroot, Carrot, Lemon)
大蝦西柚芒果冷蕎麥麵
  • 大蝦西柚芒果蕎麥麵
  • PIZZA
  • ABC
  • PAP
2023-05-04 1072 瀏覽
-肉丸薄餅 meatball pizza $116呢款pizza份量好多,味道唔會太咸,加埋肉丸好好食🤤封門牛柳紅酒燒汁蛋包飯 Hanger Steak Omurice $118牛柳夠淋,咖哩汁又唔會好辣,蛋又滑👍🏻 大蝦西柚芒果冷蕎麥麵Mango Prawn Soba呢款蕎麥麵好fresh,配大蝦🍤同芒果 成個配搭好有新鮮感🤭韓式章魚🐙温泉蛋石鍋飯octopus bibimbap $112最鍾意食石鍋飯既飯焦,再加埋滑滑温泉♨️蛋既汁同章魚🐙仲有泡菜同芽菜,唔會太甜或太咸 好食唔油膩👍🏻啤酒Stella Artois $39Overall, 呢間餐廳既味道唔錯,分量岩岩好🫶🏻📍 EXP (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城UG樓UG-23號舖📞: 22658298

肉丸薄餅 meatball pizza $116
呢款pizza份量好多,味道唔會太咸,加埋肉丸好好食🤤

牛柳夠淋,咖哩汁又唔會好辣,蛋又滑👍🏻

大蝦西柚芒果冷蕎麥麵Mango Prawn Soba

啤酒Stella Artois $39

Overall, 呢間餐廳既味道唔錯,分量岩岩好🫶🏻

📍 EXP (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城UG樓UG-23號舖
📞: 22658298
又一城有不少不同類型的餐廳選擇,但一間比較大眾的,有果汁飲又望到溜冰場的餐廳一定非EXP莫屬。EXP之所以這樣多年也「屹立不倒」絕不有其原因,除了舒適環境外,食物的質素和果汁的選擇也是至勝的關鍵。當天我和朋友選了兩個午餐,分別是: 🐔日式白咖哩炸雞飯炸雞夠鬆脆嫩滑,日本咖哩不會辣,但咖哩味香濃和甘甜,加上炸雞和飯,味道相當不錯。🫙海鮮忌廉湯意粉海鮮有蜆、蝦、帶子、魚等食材,味道不錯,配合忌廉湯令意粉更加入味。最喜歡Exp有多種新鮮果汁選擇,每種配搭都很有心思,顏色又鮮艷,味道又夠fresh,飲完有一種很健康、很開胃醒神的感覺。值得推介ABC 由青蘋果、紅菜頭、甘筍、檸檬🍋攪成。味道酸酸甜甜,又有益。而粉紅蘋果由士多啤梨、紅蘋果、橙攪成鐘意士多啤梨及粉紅色的朋友一定要試

🐔日式白咖哩炸雞

🫙海鮮忌廉湯意粉

值得推介ABC
由青蘋果、紅菜頭、甘筍、檸檬🍋攪成。
味道酸酸甜甜,又有益。

而粉紅蘋果
由士多啤梨、紅蘋果、橙攪成
鐘意士多啤梨及粉紅色的朋友一定要試

海鮮忌廉湯意粉
ABC
粉紅蘋果
2023-04-20 837 瀏覽
星期日晚,和太太和小孩去了九龍塘EXP 食晚飯。同日又一城冰球場,咁啱有小朋友進行冰球比賽舉行。服務員很細心,詢問了我們要不要座在溜冰場旁邊,以便欣賞球賽。我們選擇了座在溜冰場旁邊座位,令我們可以一邊享受美食,一邊欣賞精彩嘅比賽。是日小朋友看比賽看得很開心,也食得很滿意。兩大人一小孩點了以下食品:1. 蜆肉意粉2. 牛柳蛋包飯3. 牛油果小pizza4. 特飲 - 綠能量5. 特飲 - 香橙烏龍茶份量剛好,味道剛好,適合一家大小。
星期日晚,和太太和小孩去了九龍塘EXP 食晚飯。

同日又一城冰球場,咁啱有小朋友進行冰球比賽舉行。

是日小朋友看比賽看得很開心,也食得很滿意。

兩大人一小孩點了以下食品:

1. 蜆肉意粉
2. 牛柳蛋包飯
3. 牛油果小pizza
4. 特飲 - 綠能量
5. 特飲 - 香橙烏龍茶

份量剛好,味道剛好,適合一家大小。

2023-04-16
2023-03-23 1298 瀏覽
下午茶時間黎食 好多位 有set 我揀左下午茶set叫左洋甘菊熱茶,有隻冇耳仔既玻璃杯。當我斟左d熱茶落隻玻璃杯個到,我拎起隻玻璃杯既時候,會有d咩感覺?蕃茄意式煙肉迷你簿餅,我見到係即order就製作,一隻手掌咁大,唔香脆,好多芝士,好拉絲,d煙肉唔係死鹹,夠厚有個問題,就係切左少少出黎食,就見到好多水,蕃茄遇熱出水,可能個dough含水量太多,可能烤爐唔適合,搞到簿餅底都濕哂。最後,埋單舉左幾次手,有個女staff,明明見到都扮見唔到,到最後佢同我講話揾人幫我埋單個時都係冇望過我。
下午茶時間黎食 好多位

有set

我揀左下午茶set

2023-03-20 796 瀏覽
🦐大蝦西柚芒果冷蕎麥麵配上水果嘅清涼冷麵清甜開胃,大蝦鮮美,當前菜也可,推介😋👍🏽🐙韓式章魚温泉蛋石鍋飯食物熱辣辣,味道不錯平日晚上等5分鐘已有位,亦可預先喺Gulu App拎籌,餐廳採用手機落單,十分方便📱 部分座位望向溜冰場,食飯時望住啲人溜冰,感覺幾有趣
蝦西柚芒果冷蕎麥麵

🦐大蝦西柚芒果冷蕎麥麵

章魚温泉蛋石鍋飯

🐙韓式章魚温泉蛋石鍋飯
食物熱辣辣,味道不錯

2022-10-27
蝦西柚芒果冷蕎麥麵
章魚温泉蛋石鍋飯
2023-03-20 608 瀏覽
下午茶之《EXP》今日同女女去左又一城溜冰,溜冰後來個下午茶先,餐廳好多人,門口都要等5-10mins,章魚沙津 $83:非常之多章魚粒,菜好新鮮,個沙津汁幾特別,幾開胃,炸薯條 $42:大大條,脆卜卜,唔會炸到燶同乾,菠菜意式煙肉薄餅 $62:面頭超多芝士,pizza底唔算厚,口感好煙韌,煙肉我就覺得少左d,燈汁燒鴨冷烏冬 $88:呢個冷烏冬個汁我覺得不錯,酸酸甜甜,不過好多燈皮,我家小姐唔太like,整體野食都好好。
下午茶之《EXP》
炸薯條 $42:大大條,脆卜卜,唔會炸到燶同乾,
整體野食都好好。
2023-03-05
下午茶
2023-03-01 889 瀏覽
好早開始覺得fresh fruit juice, 新鮮pizza, 墨汁帶子意粉 都係我既最愛,但隨住慢慢轉餐牌,墨汁意粉變墨汁+意粉,fruit juice 再唔係即整,上面既toppings 變左一堆泡泡,好多菜PC值都慢慢降低,希望暫時保持到水準既pizza同水牛城雞翼可以keep到。
  • 水牛城雞翼
  • 巴馬火腿菠蘿薄餅
2023-02-28 732 瀏覽
大蝦牛油果醬薄餅$116食咗幾次大蝦都算大隻 彈牙唔怕霉牛油果醬加千島醬仲有小小蟹籽食成個pizza都唔怕乾韓式雞肉薄餅$112韓式醬夠味但雞肉太乾 唔推薦燒帶子墨魚忌廉汁意粉$112剩係得帶子有啲單調不過好彩意粉好夠味 墨魚汁好濃就咁食都可以軟殼蟹炒意粉$102軟殼蟹另上返到屋企用氣炸鍋焗一焗依然好脆✨炒意粉有加大量紫椰菜同洋蔥加埋燒汁 木魚碎 好有日式炒麵風味😂外賣有8折另外煙鴨胸蟹肉蘆筍炒飯都試過整體味道唔差係雞肉無下次🫡🫡Psizza無得雙拼,係同屋企人一齊share
大蝦牛油果醬薄餅$116

另外煙鴨胸蟹肉蘆筍炒飯都試過
整體味道唔差
係雞肉無下次🫡🫡
Ps
izza無得雙拼,係同屋企人一齊share
外賣自取
  • 軟殼蟹炒意粉
  • 燒帶子墨魚忌廉汁意粉
  • 大蝦牛油果醬薄餅
2023-02-23 479 瀏覽
其實好嬲,叫外賣佢話10分鐘,等左20分鐘,重點一句sorry 唔好意思都冇,我唔出聲,冇人去幫我跟進外賣情況。真係一d 唔好意思都冇。好嬲呀! 明知呢d 時間,客人要趕番工,都唔主動留意,我知其他客比我呢d細單外賣客更重要,佢地唔等得,所以處理佢地先。我杯飲品明明新鮮3分鐘完成,最後空氣中放左20 分鐘,再行多10分鐘去office 路程先有機會入口。新鮮沒有了。呢個嬲令我再一次對呢間店腳步。未來都會叫朋友同事唔好幫襯,service差,態度唔好,價錢又唔平,食物又唔係outstanding, 選擇又唔係多,等既時間又長。一個Sad morning 由此起。 希望大家買外賣時再考慮考慮。以此為鑒。
外賣自取
2023-02-21 373 瀏覽
We come to festival walk every week, and must have been to exp at least 10 times in the last year. And even though their set menus are always the same, we ’ve always enjoyed their food, service , and efficiency.We normally order the bolognese for our kids and ask for the egg to be cooked. Never been a problem and the wait staff are very nice about it. Last Wednesday we asked for the same thing, with the egg cooked. The manager said this cannot be done and it has also never been done in the 7 yea

Last Wednesday we asked for the same thing, with the egg cooked. The manager said this cannot be done and it has also never been done in the 7 years he worked here. Utterly confused I didn’t pursue, but also how hard is it to just cook the egg for kids?

Sad to say this interaction was quite unpleasant that we probably won’t revisit, especially when there are plenty of other choices.
2023-02-13 553 瀏覽
睇完電影🎬有D餓,見到依間餐廳個環境唔錯,一路食一路可以睇著人溜冰,就決定入去試一試!我地決定叫個封門牛柳紅酒燒汁蛋包飯$118牛柳有牛味,嫩滑有咬口,配上紅酒燒汁非常夾,蛋有蛋汁非常滑,配飯簡直一流👍🏻👍🏻另外叫左個沙律,沙律有橘子汁配上墨魚,有咬口而且份量都多,健康之選!另另外仲叫左個大蝦🍤芒果蕎麥麵,不過忘記左影相📸️! 大蝦有3大隻,配上甜甜晚芒果肉,溝埋蕎麥麵一齊食,真係好fresh ,清新味道而且食完有種健康既感覺
我地決定叫個封門牛柳紅酒燒汁蛋包飯$118

沙律

旋風蛋牛柳咖喱飯🍛

2023-01-22
沙律
旋風蛋牛柳咖喱飯🍛
  • 大蝦西柚喬麥麵
2023-02-09 501 瀏覽
新年假期比較多人..要等位~一陣啦終於餐牌更換了,有新鮮感下午茶時間有吾想食太飽輕鬆地點了2個甜品菠菜煙肉迷你薄餅@65~保持水準榛子慕斯忌廉班戟@88Mocha朱古力咖啡@32 好味😋
新年假期比較多人..要等位~一陣啦
終於餐牌更換了,有新鮮感
下午茶時間有吾想食太飽
輕鬆地點了2個甜品

菠菜煙肉迷你薄餅@65~保持水準

榛子慕斯忌廉班戟@88

Mocha朱古力咖啡@32 好味😋

2023-02-04 827 瀏覽
星期六,十二點幾到又一城,原本想去另一間食lunch, 但要等最少半小時,唯有去只需排15分鐘嘅EXP。我哋六個人共叫了七款食物,用手機點菜,方便快捷,上菜速度十分之快,不用10分鐘就上齊食物。
2023-02-04
韓式海鮮蘆筍石鍋薯粉
溫泉蛋肉醬意粉
橘子汁椰菜絲沙律
2023-02-03 479 瀏覽
每次去又一城都必定去呢間EXP餐廳食嘢,因為佢可以一路食嘢一路睇人溜冰,我哋今次叫咗煎帶子墨魚面,韓式炒公仔麵蘋果Pizza,同埋最重要嘅麵包布甸。呢間餐廳主要係自己掃QR code去叫嘢食,而佢哋嘅主打菜式,我哋都叫齊啦,侍應服侍非常到位,以食物嘅質素同價錢都係非常嘅合理,最重要嘅係一路食嘢一路睇住人溜冰一個價錢兩個享受,講返今日嘅墨魚麵,帶子煎到啱啱好。而麵嘅質地又唔會過淋,而韓式炒公仔麵卻有點辣,唔係個個食到,最後咪個麵包布甸,我哋足足等咗25分鐘先到,但係一放入口果下等25分鐘係值得嘅。麵包布甸,值得推薦
2023-01-24