深水埗Cafe林立,想食Cafe去深水埗白撞總會揀到一間。當日就係抱住白撞嘅心態去試,走入咗呢間Colour Brown。環境 ✅✅✅✅從門面睇,賣懷舊小店、工業風設計,簡潔舒適。筆者揀坐門口位,坐得算係ok,不過呢個位唔太適宜食嘢時去坐,會食得比較辛苦。雖則如此,環境分我無扣到,5分滿分我俾4分,因為裡面有條打卡好靚嘅樓梯,不過由於當日太多人關係,我影唔到相。食物 ✅✅✅✅當日叫咗兩份All Day Fully Brown Breakfast,由於另一半唔食茄汁豆,所以特別要求換牛油果等其他食材,店員都做得好好。而味道方面,四平八穩、都幾好味。性價比 ✅✅✅當日兩份All Day加兩杯咖啡,埋單$360,價錢平絕對不是!喺呢個地段食呢個質素算差不多或偏貴,如果有閒錢我覺得一試無妨!

環境 ✅✅✅✅

食物 ✅✅✅✅

性價比 ✅✅✅
Fully   Brown  Breakfast
Cafe  Latte
2024-01-01
Fully   Brown  Breakfast
2024-03-15 188 瀏覽
Colour Brown 位於香港舊城區~深水埗, 深水埗的街道、店舖及建築物都給人時光倒流七十年的感覺, 今日同朋友嚟到深水埗的特色舊建築咖啡店飲咖啡, 感受一下綠色轉樓梯的魅力。Cafe 頗文青的氣氛, 客人大部分都係後生仔女及來打卡的遊客, Cafe 主打咖啡飲品, 供應少量食品及花茶。就是這條迴旋樓梯的吸引力就今次同朋友到訪, 從迴旋樓梯向下看, 很特別的效果。玫瑰花茶我見是茶包一個, 不是其他Cafe 可見得到有什麼材料那種花茶, 朋友話一般, 冇乜玫瑰香。鮮奶咖啡咖啡滑溜得黎尚算香濃, 沒有苦澀的餘韻, 置身於這座復古的建築物呷一口咖啡, 跟身邊的朋友談天說地, 咖啡的味道另有一番風味。

玫瑰花茶

鮮奶咖啡

2024-03-10 123 瀏覽
星期日下晝 冇乜人可以食完個all day breakfasts 等左九個字杯咖啡都未嚟 雖然嚟cafe係想慢活 但都想飲住杯野先架下話…. 野食ok嘅 但有啲overpriced 咖啡係幾香 種類都豐富 但等太耐減咗好多分成間cafe得一個人整咖啡真係搞唔掂 慳人手都唔係咁架下話
星期日下晝 冇乜人
雖然嚟cafe係想慢活 但都想飲住杯野先架下話….

野食ok嘅 但有啲overpriced
咖啡係幾香 種類都豐富 但等太耐減咗好多分
成間cafe得一個人整咖啡真係搞唔掂 慳人手都唔係咁架下話
2024-02-20 192 瀏覽
夏天在深水埗行到疲倦又熱的時候,想起附近有一條街充滿了文青咖啡店。走完一圈之後,最後決定來到這間colour brown休息一會。望一輪餐牌,最後決定叫了一杯latte ($42) 同埋streamed iced coffee ($42)。latte方面味道正常,蒸氣咖啡味道比較出色,兩者比較精皮咖啡更值得推介。甜品望落去亦頗為吸引,但可惜當天不太肚餓因此沒有叫到。原本以為這是一間普通的咖啡店,殊不知原來內有乾坤。因為洗手間在2樓,行上去的時候發現,不單止樓梯設計漂亮,並且2樓還陳列了不少展品,為整間餐廳增添了不少分數。如果在深水埗想找一間設計特別的咖啡店,可以過來一試,但就未必要再encore。

Caffe Latte ,  Streamed  Iced  coffee

2024-01-29 175 瀏覽
走入Colour Brown x Phvlo Hatch,一股熱騰騰嘅咖啡香撲鼻而來,搞到人心情大好!🌟 第一波攻擊就係佢哋嗰杯意式咖啡x鴛鴦,呢款正!咖啡香濃郁,茶底夠哂味,咁滑嘅口感,豪享受!午間約了三五知己來個早午餐,必須點佢們嘅招牌煎蛋通心粉酸種麵包早晨全餐,份量確實飽,煎蛋做得啱啱好,那酸種麵包咬落去鬆軟又有嚼勁,好食!😋話說回來,你話我唔會食辣?Shashuka嗰濃郁嘅番茄醬淋上啖啖蛋,熱辣辣咁鋪在焦香的酸種麵包上,咬落去微微辣,又啖啖肉,勁正呀!🔥 成體驗下來,感覺好似去咗一個充滿驚喜嘅食物嘉年華,期待下一次再被驚喜!飽肚之餘,仲可以對住美景,影幾張靚相,真係賞心悅目。

2024-01-05 222 瀏覽
Cafe 位於深水埗,前身喺舊式老布行,經活化後成為工業風cafe, 所以樓底高,空間感十足。G/F最入隱藏一條迴轉樓梯上一樓,部分用作活動室(保育)及陳列展品,以及用餐地方,二樓就staff only 。迴旋樓梯成為呢度嘅signature,好有懷舊感覺,配以招牌咖啡之一的蜂蜜薑汁泡沫咖啡,再淺嚐一口蜜糖蛋糕,非常暖胃,驅走不少寒意,再跟著音樂哼last Christmas 🎄 這就是我想要的悠閒聖誕,不必迫自己在人群中狂歡😊下次來訪,可以試其他特式限定飲料☕

下次來訪,可以試其他特式限定飲料☕
2023-12-31
  • 蜂蜜薑汁泡沫咖啡
  • 鹹豬手出前一丁
2023-12-29 140 瀏覽
依間型格嘅cafe係深水埗的舊樓地舖,水泥廠牆配舊式鐵閘好有復古味道,整體感覺簡潔明亮。由於太遲先至到好多野食都冇曬啦。🥲最後只係試咗個芋泥巴斯克芝士蛋糕,同兩杯飲品。
最後只係試咗個芋泥巴斯克芝士蛋糕,同兩杯飲品。
2023-12-26 130 瀏覽
用餐時間 (3:21pm tea)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋Espresso x Store milk tea 意式咖啡鴛鴦,只係個名有gimmick,但其實飲落等於一杯暖嘅奶茶,非常失望,espresso 味完全無,似飲緊奶茶多啲。再三問多一次咖啡師係咪真係落咗Espresso,佢話原來整錯話整個杯俾我。我冇咩所謂,覺得佢態度幾好,真心飲唔到兩杯奶茶,所以換咗簡單一杯latte。好香濃咖啡味,奶味都好重(見佢用藍色meiji 奶 🥛 ),正常發揮。青檸蜂蜜 $38 🍋🍯熱飲正常發揮,有微微青檸味,青檸味未算突出,但飲落潤喉,食番個1/4粒青檸,喉嚨舒服晒。意大利香草包(日曬蕃茄乾🍅& 青橄欖🫒)$38 自家製麵包一定要試試,蕃茄乾好香,蕃茄味濃郁,青橄欖好Juicy,麵包軟熟,橄欖油香草味濃郁,熱辣辣好好食。♨️餐廳氛圍成間餐廳分前,中,上,一進鐵閘便是門口有蓋室外空間(門口係馬路,比較嘈🚙🚌),聖誕期間門口加咗棵聖誕樹🎄,幾有氣氛。中間為咖啡店主要空間,簡樸裝修,用深墨綠色工業風做裝修,牆身用灰泥保
用餐時間 (3:21pm tea)
意式咖啡鴛鴦

Latte

青檸蜂蜜 $38 🍋🍯
意大利香草包(日曬蕃茄乾🍅& 青橄欖🫒)

餐廳氛圍

中間為咖啡店主要空間,簡樸裝修,用深墨綠色工業風做裝修,牆身用灰泥保留舊舖原有味道,樓底極高空間感充足,綠白色旋轉樓梯🪜係打卡位所在,好正好特別。

樓上無咩特別,睇嚟似做展覽🖼️工作坊 🛠️之用,建議坐樓下,感覺好啲。
青檸蜂蜜
2023-12-25
聖誕節
Latte
意大利香草包(日曬蕃茄乾🍅& 青橄欖🫒)
青檸蜂蜜
  • 意大利香草包(日曬蕃茄乾& 青橄欖)
2023-12-18 100 瀏覽
之前食過幾次咖啡同埋食物都好好食 而且上次仲有咖啡拉花 今次真係有小小失望 本身就係唸著喝咖啡 點知……。 野食偏鹹 嗌咗all day breakfast 所以野都係同一種調味 十種野食一種味 不過個麵包好吃 同埋甜品OK 唉🤦心酸 不過係有禮貌既
dirty
2023-12-18
2023-11-03 355 瀏覽
🧭獨特體驗:深水埗螺旋梯Cafe。老闆本身係西貢邊果開咖啡店專賣咖啡用具,後黎香港咖啡店興起,就開始擴大規模。深水埗呢間係同另一間公司有合作關係的。底層的咖啡店,行上標誌性的螺旋梯可以上二樓,假日會開,都係一個可以坐低飲咖啡的空間。果度會有一啲藝術畫作可以睇。因為老闆當時都係摸石頭過河,根本唔知cafe應該整乜野食出黎,所以佢推出左佢覺得自己整得最好食既野,出前一丁,再加上豬手......估唔到超級受歡迎。後黎係咖啡菜單入面加左薑汁蜜糖咖啡,話想潤喉,啊又真係好好飲。🍳食物質素:平民野食又有,獨特野食又有。無論係想影相、想飲啡、想食新奇野都可以黎。🍴推薦搭配:豬手出前一丁公仔麵,必食。薑汁蜜糖咖啡無飲過都要試下🪑環境座位:深水埗地標級的咖啡店,螺旋梯係一堆kol過黎打咭必去的場景🚗交通:太子站行去好似近啲,餐廳係太子同埋深水埗中間💰人頭費:140

🚗交通:太子站行去好似近啲,餐廳係太子同埋深水埗中間

💰人頭費:140
  • 豬手出前一丁公仔麵
2023-09-14 325 瀏覽
點咗兩杯自家拼配Espresso個味道係好重嘅深烘朱古力味 入口以酸為主調,慢慢偏苦,個Crema都好多飲得出係用靚豆整出嚟,價錢好公道$34一杯,環境非常好都可以食蛋糕同埋啲餐點就係個廁所俾我難搵
點咗兩杯自家拼配Espresso
就係個廁所俾我難搵
仲記得,一月一號早上,起床都要喝一口咖啡嗎?每一年的第一啡,都會源於前一年的最後一琲。honey ginger coffee溫和,nutty 的Latte,注入了蜂蜜以及姜汁新奇配搭,亦都好適合秋風起的時侯飲。蜜糖蛋糕東歐蘇聯風格的蛋糕,食落係天然的蜜糖味道,不太甜,而且微甘。岩岩同鮮奶咖啡相配
仲記得,一月一號早上,
起床都要喝一口咖啡嗎?
每一年的第一啡,
都會源於前一年的最後一琲。

honey ginger coffee
溫和,nutty 的Latte,
注入了蜂蜜以及姜汁
新奇配搭,亦都好適合秋風起的時侯飲。

蜜糖蛋糕
東歐蘇聯風格的蛋糕,
食落係天然的蜜糖味道,
不太甜,而且微甘。
岩岩同鮮奶咖啡相配

𝗦𝗶𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘄𝗮𝘆 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗴𝗿𝗶𝗻𝗱Colour Brown x Phvlo Hatch is a must-try for coffee addicts❕They had tons of freshly roasted coffee options, with few seasonal edition from time to time☕️ Had their espersso x store milk tea, which is one of their Colour Brown signature. Went there for brunch, of course we had to try their all-day breakfast, quite filling paired with sourdough🫶🏼 Always been a fan of spicy n savoury dish, shashuka was satisfying, crusty sourdough dipped in rich tomato paste n runny yol
𝗦𝗶𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘄𝗮𝘆 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗴𝗿𝗶𝗻𝗱

Colour Brown x Phvlo Hatch is a must-try for coffee addicts❕They had tons of freshly roasted coffee options, with few seasonal edition from time to time☕️ Had their espersso x store milk tea, which is one of their Colour Brown signature. Went there for brunch, of course we had to try their all-day breakfast, quite filling paired with sourdough🫶🏼 Always been a fan of spicy n savoury dish, shashuka was satisfying, crusty sourdough dipped in rich tomato paste n runny yolk.
咖啡愛好者可以嘗試一下Colour Brown x Phvlo Hatch。他們有大量的新鮮烘焙咖啡選擇,並且不定時有一些季節限定版。但我只是嘗了他們的意式咖啡焉鴦,這是他們啡式招牌之一。去吃早午餐,我們當然必須嘗試他們的早晨全餐,配搭酸種麵包相當飽足。我一直都很喜歡吃辣和咸咸的食物,shashuka搭配酥脆的酸麵包,辣蕃茄醬和流心蛋黃,很滿足。

𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ :
⌕ 𝗦𝗵𝗮𝘀𝗵𝘂𝗸𝗮 辣番茄燉菜配水波蛋
⌕ 𝗙𝘂𝗹𝗹𝘆 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁𝗳𝗮𝘀𝘁 啡色早晨全餐

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 7.5/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆: 8/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲: 7.5/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲: $160/ 𝗽𝗽

⍟ 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 ? yes!
⍟ 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀: Mon - Sun 10:00 - 19:00

📍Colour brown x Phvlo Hatch
(深水埗黃竹街13號地舖)
環境可以,但夏天會唔夠冷氣比較熱座位正常冇特別最近2次去服務員態度有兩個可能性a. 怕醜到唔識回應客人,講野細聲到回左客人都聽唔到b. 唔識禮貌,面容不自覺地沒有表情。(表達沙律菜鹹到極點加上菜本身苦到極點)我表達完,個staff沒表示/ 唔知點表示左就行開左😅。 我以為佢去了解再返後講有冇得換,點知唔係,隔左5分鐘我出去問佢,佢先快回一句會換俾我。完香印抹茶tart配搭清新,香印份量對比其他店有驚喜,抹茶味不錯,甜度適中,個人喜好略嫌餅皮有啲厚。香蕉朱古力脆脆tart同樣蕉肉好fresh,朱古力味微濃,個人喜好略嫌餅皮有啲厚。冰滴coffee感覺似冰滴espresso, 係飲個咁多20間以上嘅冰滴,之中濃到有接受唔到,似3杯滴埋一杯咁濃,飲到胃都𠸑埋。Hand drip 相比下正常好多。豈碼入口舒服蜂蜜金柚子&西柚茶個片西柚係deco黎,完全冇西柚味。 其他正常發揮Fully brown breakfast炒蛋正常牛油果正常煙肉乾、硬、超鹹腸 少乾、超鹹沙律菜,全火箭菜應該係我估,超鹹,超苦,入唔到口,換個份沙律菜,一樣調味,超鹹,超苦,我知火箭菜係苦,但無諗過,全部沙津菜只有最苦個
環境可以,但夏天會唔夠冷氣比較熱
座位正常冇特別

最近2次去
服務員態度有兩個可能性
a. 怕醜到唔識回應客人,講野細聲到回左客人都聽唔到

b. 唔識禮貌,面容不自覺地沒有表情。
(表達沙律菜鹹到極點加上菜本身苦到極點)

香印抹茶tart

香蕉朱古力脆脆tart

冰滴coffee

Hand drip 相比下正常好多。豈碼入口舒服

蜂蜜金柚子&西柚茶
個片西柚係deco黎,完全冇西柚味。 其他正常發揮

Fully brown breakfast
炒蛋正常
牛油果正常
煙肉乾、硬、超鹹
腸 少乾、超鹹
沙律菜,全火箭菜應該係我估,超鹹,超苦,入唔到口,換個份沙律菜,一樣調味,超鹹,超苦,我知火箭菜係苦,但無諗過,全部沙津菜只有最苦個種,苦過羽衣。

成個breakfast 又鹹又苦cover左8成。
多士超脆到有少少介口。
可以推測廚師極度馬虎

2023-07-20 349 瀏覽
這店是我不想用腦飲咖啡之選,有時唔想嘗試新店就會來呢度。這裝修走工業風,裏面有第一條打卡📸樓梯,樓上不是經常開放,半戶外可以同狗仔一齊過來。咖啡House blend係比較balance nutty,如果你愛果香就要飲手沖。飲品方面,大路款式都齊全,手沖方面就視乎有當日有咩豆,豆方面,其實我好多隻都喜歡。如果果香會揀返非洲豆如果要平衡,有酒香會飲音樂家系列。食物方面好喜歡這裏的豬手公仔麵,每個人都識煮公仔麵,但係要掌握火候,麵底唔會過淋或者太硬,先會好食。豬手醃到好入味,單食會太鹹,但係配麵就剛好。另外,egg Benedict 都唔錯。俾呢個價錢食公仔麵,值唔值得就見仁見智。
這店是我不想用腦飲咖啡之選,有時唔想嘗試新店就會來呢度。

咖啡
如果果香會揀返非洲豆
如果要平衡,有酒香會飲音樂家系列。

食物方面

另外,egg Benedict 都唔錯。

俾呢個價錢食公仔麵,值唔值得就見仁見智。