玫瑰伯爵紅茶 🥃 hkd45飲到玟瑰茶味但無太豐富既口感,味道算清香唔會太濃,可能因為只係用左茶包去沖泡而無用到乾花浸泡🙉焙茶芝士蛋糕 🍰hkd45呢個有少少驚喜,因為未食過呢個味既蛋糕,唔會太甜,食到淡淡茶香味,就算唔係好鍾意甜品既朋友仔都可以試下😉

玫瑰伯爵紅茶 🥃 hkd45

焙茶芝士蛋糕 🍰hkd45
2021-12-09 259 瀏覽
深水埗嘆咖啡仲要係Colour Brown,記得以前佢在西貢時已幫襯,衣家深水埗都飲到真係開心晒。All Day Breakfast︰樣樣野都唔錯,香腸同煙肉都有D質素,沙律菜都新鮮。黑松露什菌雞柳偏意粉好好食,黑松露唔會太濃味,什菌同雞柳都算新鮮,個汁調得好好,同個偏意粉好夾。牛油果水波蛋多士的牛油果如果再熟D會好食好多,水波蛋個生熟度OK,多士夠脆,真係唔錯。Flat White同Cappuccino對辦,夠香,一貫水準。

2021-11-19 218 瀏覽
深水埗最近開左唔少打卡Cafe,今次去Colour Brown朝聖一下Cafe裏面樓底勁高,空間感十足,裝修以復古工業風為主。最有特色就係連接樓上Showroom嘅綠色旋轉樓梯,打卡可以打唔停我叫咗一杯凍嘅蜂蜜薑汁泡沫咖啡,加多一件黑芝麻芝士蛋糕。蜂蜜薑汁泡沫咖啡 ☕️($44)~好有層次感,口感細膩,薑汁味最重,反而咖啡味同蜂蜜味比較少黑芝麻芝士蛋糕 🍰 ($45)~蛋糕係由幾層造成,顏色好靚,不過芝士味同芝麻味都唔算突出, 可以一試總括嚟講喺Cafe裏面優休閒閒渡過一個下午,絕對係一個好選擇
我叫咗一杯凍嘅蜂蜜薑汁泡沫咖啡,加多一件黑芝麻芝士蛋糕。

2021-11-18 172 瀏覽
你哋應該對呢個綠色旋轉樓梯唔陌生啦😌佢位於係深水埗既一間cafe,近呢幾年黎深水埗既cafe愈開愈多,啲裝修都愈黎愈吸睛,綠控既我又點會miss左呢間呢💚💚一入門口有個仿outdoor 既地方,可以帶埋狗狗一齊high個tea,但只限於出邊咋🐶🐶叫咗個cake同埋一杯咖啡,都係普通一般coffee shop既味道,不過不失咁啦,傾下計就過左個下晝啦順帶一提其實個旋轉樓梯係真㗎,可以上到樓上,上面其實都係餐廳嚟嫁😌😌
你哋應該對呢個綠色旋轉樓梯唔陌生啦😌

2021-11-18 170 瀏覽
📍黃竹街(楓樹街遊樂場旁邊)去呢間cafe搭巴士會比較方便~因為離地鐵站都有少少遠平日12點去到就唔需要等位但到我地1點左右走果陣就好多人啦😂門面有個好高既金色拉閘,但水泥色牆身好易同周圍既鋪頭融為一體😂因為旋轉樓梯係舊式鋪頭既設計黎,樓底好高!上一半影落去都好有特色去廁所都要上一層,轉到懷疑人生😆樓上有d exhibition,不過我地就冇睇到每日只會提供2種扁意粉,所以我地就叫哂🔸卡邦尼扁意粉配日本溫泉蛋溫泉蛋既配搭永遠都唔會令人失望!卡邦尼汁都夠整體就不過不失啦🔸青醬帶子扁意粉帶子偏細粒同朋友都覺得偏淡味🔸Tiramisu 蛋糕都比想像中普通🔹House coffee問左職員話係比Americano 再濃d既咖啡黎因為當日好眼訓就叫左😂都唔錯~
📍黃竹街(楓樹街遊樂場旁邊)

去呢間cafe搭巴士會比較方便~
因為離地鐵站都有少少遠

平日12點去到就唔需要等位
但到我地1點左右走果陣就好多人啦😂

因為旋轉樓梯係舊式鋪頭既設計黎,樓底好高!
上一半影落去都好有特色
去廁所都要上一層,轉到懷疑人生😆
樓上有d exhibition,不過我地就冇睇到

每日只會提供2種扁意粉,所以我地就叫哂

🔸卡邦尼扁意粉配日本溫泉蛋
溫泉蛋既配搭永遠都唔會令人失望!
卡邦尼汁都夠

問左職員話係比Americano 再濃d既咖啡黎
因為當日好眼訓就叫左😂
都唔錯~
2021-10-28 204 瀏覽
喺長沙灣附近睇完牙受完折磨梗係食返啲好食嘅早餐先返工叫咗啲一定唔會出錯嘅食物allday同埋cabonara兩樣都算中上意粉好彈牙 汁夠creamyallday個蛋都炒得好滑最重要講埋咖啡先!flatwhite好飲 朋友果個茶味咖啡都幾好一啲都唔苦有機會會再嚟!
喺長沙灣附近睇完牙
受完折磨梗係食返啲好食嘅早餐先返工

叫咗啲一定唔會出錯嘅食物
allday同埋cabonara
兩樣都算中上
意粉好彈牙 汁夠creamy
allday個蛋都炒得好滑

最重要講埋咖啡先!
flatwhite好飲
朋友果個茶味咖啡都幾好
一啲都唔苦

有機會會再嚟!
carbonara
All  day  breakfast
carbonara
All  day  breakfast
開張果時太多人,一直無機會嚟!到最近終於試到,今次食咗煙三文魚水波蛋多士同意粉🤪 兩者都普普通通,而咖啡就OK嘅,同朋友嚟吹水飲杯啡都係唔錯嘅選擇~⚠️咖啡店係自助形式,自己出去畀錢自己拎食物,如果一個人嚟就要小心財物啦!飲品方面,我叫咗Americano,而朋友就叫咗Latta加峰蜜,我第一次試,原來都幾夾,有驚喜🐝📍Colour Brown x PHVLO HATCH🔍地址︰深水埗黃竹街13號地下

📍Colour Brown x PHVLO HATCH
🔍地址︰深水埗黃竹街13號地下
呢間餐廳係👧🏻朋友摸左兩次門釘之後先去到佢去兩次都差唔多係街頭排到街尾 認真誇張👧🏻好好彩 第一次去就食到 唔洗排隊🥰呢間Cafe有一個好signature嘅打卡位就係佢哋嘅綠色旋轉樓梯😍除咗下面做Cafe之外 餐廳嘅上面亦都有唔同嘅展覽食完野之後可以喺上面行吓整體來講餐廳嘅食物質素普普通通😉如果要排長龍專登去食嘅話就好似唔係太值得大家未試過嘅話可以去下嘅但係就覺得呢間試過一次就夠🤭👧🏻 #feiching_foodiecafe👦🏻🌟All day breakfast $108🌟Egg benedict $92兩個餐比較之下 egg benedict 望落更加吸引但係份量就比較細 如果係普普通通作為tea嘅話都OK嘅 all day breakfast 就相對比較豐富值得一提嘅係平日👧🏻唔鍾意食蕃茄仔但係餐廳有專登整熟佢 所以都幾貼心🥰🌟Chocolate $30呢杯凍朱古力就比較麻麻 飲落去比較淡😢📌Colour Brown x PHVLO HATCH深水埗黃竹街13號地下🚇港鐵深水埗站 A1 出口, 步行約6分鐘等候時間🕰 0 mins📍#深水埗
呢間餐廳係👧🏻朋友摸左兩次門釘之後先去到

🚇港鐵深水埗站 A1 出口, 步行約6分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#深水埗
2021-10-06 98 瀏覽
🔥Colour Brown X PHVLO HATCH🔥▪️Take a break▪️有日行深水埗經過 入咗去坐下環境幾舒服 餐廳樓上仲有展覽行咖啡就正常發揮啦去開嗰邊嘅朋友 想揾個地方hea都可以一試#hkfoodbrowser #深水埗browser #hkfoodie #hk #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodlover
🔥Colour Brown X PHVLO HATCH🔥

▪️Take a break▪️

有日行深水埗經過 入咗去坐下
環境幾舒服 餐廳樓上仲有展覽行
咖啡就正常發揮啦
去開嗰邊嘅朋友 想揾個地方hea都可以一試

2021-10-05 726 瀏覽
🔍 Colour Brown x PHVLO HATCH(深水埗)好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️開心指數🤗一句形容我嘅對呢間店嘅感覺 -「好咖啡敵不過不悅體驗」!大家都知道近年深水埗一帶開咗勁多文青 cafe、小店,真係多選擇到不得了,行幾步就有一間,間間都有自己風格,有好多打卡位,不過呢… 通常呢D 店都唔係太大,假期又勁多人!本身最想去嗰間冇位,要等勁耐!路過呢間店,知道個打卡位係條特色嘅綠色旋轉樓梯,見入面有位,就去試下啦!咁啱店員俾我哋嘅位係對住點餐嘅位,走廊唔闊,有人點單時又有人響後面行,條路根本放唔落兩個人!D人孭住個袋走嚟走去,又多人行又迫,坐落一D 都唔舒服!根本冇可能有 hea 嘅心態,同去文青 cafe hea 下chill 下嘅呢種心態背道而馳!😑明明想叫D 嘢食嘆杯咖啡,但張檯細到根本放唔到咁多嘢,仲要驚D 人個袋撞到你杯嘢飲而擔驚受怕,諗諗下都係唔好食嘢啦,好好「守護」杯嘢飲唔好整到自己成身咖啡緊要D 囉!😓終於叫咗嘢飲,佢會俾個電子牌你!見到有人不斷上旋轉樓梯冇落返嚟,我哋懷疑上面有位,朋友話不如佢上去睇下,店員聽到我哋咁講,話上面冇檯嘅,係「等」外賣嘅位!咁
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️
開心指數🤗
一句形容我嘅對呢間店嘅感覺 -「好咖啡敵不過不悅體驗」!

咁惟有乖乖哋繼續留響呢個咁嘅位啦!好彩後尾見到有人走,即刻轉咗去店內較後位置,至少唔使每分每秒都要做「守護咖啡天使」!🧚‍♂️
跟住當然要去下條咁出名嘅旋轉樓梯打卡啦!行上去,發現有另一個空間,好大好闊仲有檯櫈俾人坐!😲 呢度先係有 hea 嘅感覺嘛!

見到有人坐響度食嘢飲咖啡,有輕音樂!店員一D 都唔講有樓上呢種選擇!我第一次嚟呢間店,我唔知呢個位係臨時咁做定係點啦!

後尾我發現,原來玻璃杯碟係唔可以上樓,要外賣杯同紙盒先可以上嚟!但完全冇人講,亦都冇人寫過,張notice 係放響一樓!原來係咁嘅!明白了!不過any 肥,呢間店暫時都唔會返嚟住!

🍴洪多拉斯Honduras SHG EP($58)
要睇一間店嘅咖啡好唔好飲,就梗係試手沖咖啡!如果咖啡豆夠靚,我係鍾意飲齋啡嘅~咁先飲到咖啡嘅原有味道!
根據 description,我揀嘅呢種咖啡豆係有焦糖、果香、醇度高(soft body)、口感均衡(smooth finish)… 見到職員都用心機整嘅,整完都倒少少自己試過味先俾客人嘅~

Honduras SHG EP

☕️咖啡小知識:
中美洲嘅咖啡調性比較溫和,呢種豆嘅處理法係水洗,SHG (strictly high grown - 超過1200公尺),呢種海拔生長嘅咖啡豆係產生較慢嘅成熟水果同較濃密嘅咖啡豆;EP (Euporean Preparation)係所有豆都係人手分揀,去除有問題嘅豆同雜質。

飲落其實都okay,口感都幾順滑,唔係濃度高嘅咖啡,其實呢種豆係會有少少酸度,所以飲完後會有一種細膩嘅酸味。

杯咖啡係唔錯嘅,不過成個體驗就好一般,應該回頭機會率唔高!

下午茶
Honduras SHG EP
2021-10-01 171 瀏覽
今日同個朋友仔去咗深水埗一間打卡cafe食野,服務態度唔係幾好。佢到先。佢表示坐低唔夠5分鐘,店員開始催佢要落order,話今日比較人多,得60分鐘用餐時間,就要我哋走。朋友表示一間cafe冇理由比得60分鐘,叫野食同整都要時間架。。其實我地都明,想做多啲生意。我哋入嚟又冇講我地知得一個鐘,坐低睇menu都要時間㗎嘛,唔使係咁催我哋嘅🥺🥺。食物都好一般,叫左份藍莓貝果,同ALL DAY BREAKFAST我食左藍莓貝果,入面有花生醬同奶油cream ..可能係我諗錯左。。。藍莓就真係得碟面個六粒。。。貝果入面係冇。。。飲品就叫左菊花薑蜜同蜂蜜蘋果茶兩杯都好一般。。。係環境真係打卡一流既。。。

飲品就叫左菊花薑蜜同蜂蜜蘋果茶

兩杯都好一般。。。

係環境真係打卡一流既。。。

2021-09-26 76 瀏覽
《深水埗文青重地☕️》-如果我形容深水埗係文青嘅基地相信大家都唔會有異議,近年非常多Cafe進駐深水埗大南街一帶。沿着大南街慢行你會見到好多唔同風格嘅Cafe,亦因為咁吸引咗好多人放假嘅時候去放鬆一下打下卡。-🌟Iced Latte($40)有別於其他餐廳或者Cafe呢一間嘅Latte係唔會好大浸咖啡帶嚟嘅酸同埋甘味,會係比較着重奶方面既味道,個人認為會比較適合一啲啱啱開始飲咖啡又或者唔係太鍾意飲咖啡嘅人。-🌟Flat White($38)呢一杯Flat White更加有驚喜!可能由於我哋兩個都唔係好鍾意咖啡嗰種酸同埋甘味我哋會覺得呢間嘅咖啡幾好飲因為奶嘅比例都比較多,咖啡嘅香同奶嘅滑兩樣嘢夾埋一齊成件事變得好smooth好好飲。-🌟Black Sesame cheesecake($45)依件黑芝麻芝士蛋糕反而冇乜特別屬於正正常常水平。芝麻味唔算太突出,芝士味亦都冇乜!唔算特別出色屬於正常水平。-👅味道:3.5/5🪵環境:4/5💰CP值:4/5👍🏻Overall:4/5💵人均消費:$60-70
《深水埗文青重地☕️》

🌟Iced Latte($40)
🌟Flat White($38)
🌟Black Sesame cheesecake($45)

👅味道:3.5/5
🪵環境:4/5
💰CP值:4/5
👍🏻Overall:4/5
💵人均消費:$60-70
2021-09-22 1107 瀏覽
這間cafe一直都很想來,一來是咖啡很出名,二來是裡面這條旋轉樓梯是打卡熱點,所以很想來看看多好看~平日來的話人流還可以接受,起碼樓梯依然可以瘋狂拍照😆拍照的時候發現樓梯貼了一些文化海報,原來上層是工作室,地下則是cafe,也是社區活化的代表。門口綠+金+鐵閘,讓你目不暇給;店內的水泥牆和超高樓頂,又給你另一種莫名的悸動。🔹Egg Benedict $92豐富的Benedict除了有流心效果控制得剛剛好的水波蛋外,還有豐腴又大片的煙三文魚,更有高質(就是西班牙超市賣貴一級那款)巴馬火腿,零整體鹹味很濃郁,柔和的喝蘭醬在這起了調和的角色,另鹹味融合在水波蛋,同時滲透到軟糯的酸種麵包上,配上新鮮又沒有太多醬料的沙律菜,是滿足到高的benedict。🔹煙肉炒蛋出前一丁加蒜蓉炒雜菌 $60很少cafe會有這麼港式的食物選擇,其實這個食額外加多了兩樣配菜的豪華版一丁,蒜蓉炒雜菌很有風味,加到一丁另傳統的蛋丁更豐富,我喜歡炒蛋煎到想棉被般蓋在面層,煎蛋中間有煙肉碎提升鹹香,朋友太肚餓結果很快就吃光,哈哈。🔹熱蒸氣凍咖啡 $42這個感覺有點似Nitro coffee的凍咖啡入口未到也像Nitro C

🔹Egg Benedict $92
煙肉炒蛋出前一丁加蒜蓉炒雜菌/Egg Benedict

🔹煙肉炒蛋出前一丁加蒜蓉炒雜菌 $60
煙肉炒蛋出前一丁加蒜蓉炒雜菌

煙肉炒蛋出前一丁加蒜蓉炒雜菌

🔹熱蒸氣凍咖啡 $42
熱蒸氣凍咖啡 Babycinno

這個感覺有點似Nitro coffee的凍咖啡入口未到也像Nitro Coffee,口感滑溜,加上有些泡沫在面層,比coldbrew多一種複雜感,和濃味的食物一起吃很搭配。

🔹Babycinno $28
煙肉炒蛋出前一丁加蒜蓉炒雜菌/Egg Benedict

很有趣的名字,實際上就是很多泡的牛奶一杯,味道就是牛奶🤣
2021-09-04 374 瀏覽
旋轉樓梯可以話係呢間咖啡店的標誌,時常在網上見到有人來打卡,今次趁平日無咩人,專登過來試吓☕️。呢條打卡旋轉綠樓梯,原來都幾長,連接了樓上兩層。先到櫃枱付款,然後自助取餐。平日午後來,人流也不少。首先,來點咖啡。沒有脫脂奶可選,唯有轉燕麥奶。老實說,兩杯咖啡味道都幾淡,只是勉強嚐到咖啡味。煙三文魚有點太腥,沙律菜略有苦味,火腿和班尼迪蛋不過不失。全日早餐味道平平無奇。無可否認,環境好靚,旋轉樓梯打卡一流,員工也很friendly,但不要對飲品食物有期望。

呢條打卡旋轉綠樓梯,原來都幾長,連接了樓上兩層。

先到櫃枱付款,然後自助取餐。

平日午後來,人流也不少。

Cappuccino

Egg  Benedict

煙三文魚有點太腥,沙律菜略有苦味,火腿和班尼迪蛋不過不失。

All  Day  Breakfast

全日早餐味道平平無奇。

2021-08-04
Cappuccino
2021-08-20 341 瀏覽
一直都知道深水埗開了好幾間有水準的咖啡店,但據聞常要排隊。我是一個很怕排隊的人,因為沒有耐性,都錯失了嘗試一些很好味的店的機會。沒辦法,唯有等待時機。之前有一日,剛巧有事做路經深水埗,好彩經過的時候就是他們開門的一刻,我成為他的第一個客人。一進入咖啡店就喜歡這裏的佈置。樓底高,令人份外覺得舒適。一見到那條螺旋形的樓梯,就非常開心。點了flat white及一個比高。咖啡做得好,拉花亦精緻,不過比高就略嫌硬。輕輕鬆鬆地睇吓電話,享受一個慢活早上的寧靜,也算不錯。

輕輕鬆鬆地睇吓電話,享受一個慢活早上的寧靜,也算不錯。