7點幾收工,想不到原本想去的cafe竟然已截單準備8點關門,看來晚市生意還不太繽紛結果去了隔壁的這間鵝肝意大利飯:鵝肝是比較薄切,但煎得夠香,鵝油的香氣滲透每一粒意大利飯,飯質軟硬適中,配上忌廉汁和爽口的雜菌,還有少少酸甜的陳醋汁吊味,份量也夠飽自家制手撕豬肉漢堡:餡料的手撕豬肉份量不少,可惜照片角度問題看不到,沾滿醬汁酸甜夠味,但是肉香不足不夠香口,可能豬肉沒有烤過?但漢堡包鬆軟薯條鬆脆沙律菜新鮮,總體來講還是可以的廚師手打餐湯:這個要加$18,是南瓜粟米湯,質地濃稠吃得到有南瓜和粟米味,只是味道有點太「鮮甜」有點味精感。涷檸賓:濃縮提子汁本來就係偏甜,所以如不是特別嗜甜,還是叫其他飲品會比較合意另外店內的油煙問題真的有必要改善一下
結果去了隔壁的這間

另外店內的油煙問題真的有必要改善一下
2024-03-04 346 瀏覽
見都幾多好食評,咁就去試下。坐低叫完野食先細心望下周圍,店舖比較細,大慨有四分一空間係開放式廚房,見到都有抽油煙機既。但係陣油煙味實在太煙,對一個食客黎講,實在不能接受。野食都叫左,唯有耐心等食,睇下係唔係驚為天人。食物質素唔係唔好,但又未致於超級好好食。一般啦。出到門口,空氣質素明顯好好多。但頭髮同埋成身上上下下都係油煙味。其實食物幾好食都假,食完成身味又真係卻步。建議真係搵人攪攪個抽氣,陣油煙味真係趕客。
見都幾多好食評,咁就去試下。
但係陣油煙味實在太煙,對一個食客黎講,實在不能接受。

建議真係搵人攪攪個抽氣,陣油煙味真係趕客。

2024-02-23 353 瀏覽
難得與朋友聚舊,既然友人介紹吃呢間,話啲西冷好食就即管試吓,點知件西冷扒乾憎憎,完全冇肉汁可言,似擦子膠,本來都算。但有個侍應傳菜時,聽到朋友分享時講話,竟突然怒睥我朋友,仲叫佢咪大聲講粗口,成枱人都愕咗然,大家都係細聲講,隔離枱都即刻望住個侍應,搲哂頭。其實煮得唔好食已係一個問題,環境亦唔算闊落,本來呢一切主觀+客觀嘅不足,仲可以勉強講過去。但現牘最弊連客人講乜都要偷聽然後加把口,仲要老屈客人爆粗,呢下真係講唔通。店門口就貼住張「我好X鐘意香港」,原來用個X字就係助語詞,唔係粗口,朋友講個妖字就要接受侍應教化,雙重標準,正一垃圾服務態度+垃圾食物。呢種餐廳,早日結束好過。最後講番二百幾銀食擦子膠咁乾硬嘅西冷同埋受果位垃圾侍應嘅氣,真係非常唔抵。👎👎👎👎

2024-02-16
2024-01-27 488 瀏覽
石門既飲食,真的可以說是多姿多彩。原因就是成個京瑞廣場及周邊,要找可愛的 "个体戶" 小店完全不難。這一次,我選中了《Ciao》這一間小小餐廳。因為間餐廳實在係細,來遲一點都會等到你傻。去到意大利店,理所當然既事,就係食意粉。但我決定吃的,卻是牛扒。我在12:45 到來,早已經坐滿了食客。幸好是一人來,好快就有位了。而點了牛扒套餐的我,Starter 就是一個忌廉粟米湯。甜甜的,亦充滿了奶油香,是一杯很濃郁既甜的西湯。甜的主要原因是粟米蓉。粟米蓉直接令到個湯非常之甜,飲了一半,已經覺得好滿足。對,來到意式餐廳,卻不想吃意粉。因為我看見鄰檯吃的牛扒,又的確係吸引,所以,我都來一片紐西蘭西冷牛扒。歐陸式的牛扒,通常都會鮮美多醬汁。這一個也不例外,有 "汁" 的加持,更突顯那肉味道。而且,紐西蘭的牛扒質素都很高,味道濃濃的,感覺非常好。最後,是一杯跟餐飲品,而我點的是美式咖啡 Americano。飲 Americano 雖然很不意大利,但他們沖出來的咖啡,絕對是香及濃,吃了濃濃味的牛扒,再加埋濃郁的咖啡,可真是心舒暢。如果不是中午很多人,這真是一間悠閒舒適的小小餐廳。一個人獨樂樂,或兩、三人
如果不是中午很多人,這真是一間悠閒舒適的小小餐廳。一個人獨樂樂,或兩、三人,來一個舒適午餐小聚,這《Ciao》是一個好地方。
2024-01-11 499 瀏覽
講到石門一定就會諗起京瑞廣場,廣場分別有兩期入邊都有好多小店,今次就搵咗間唔太起眼嘅餐廳試一試西餐🍽️Lunch Set - 菠菜忌廉汁雞肉意粉 $78Lunch嘅套餐會包一個湯或沙律同埋一杯飲品,今日嘅餐湯係粟米湯,因為唔食粟米,所以叫咗沙律,沙律係蜜柑沙律,酸酸甜甜幾有驚喜由於係小店所有意粉都係即叫即煮,所以嘢食上到嚟都係熱辣辣🍝個忌廉汁好creamy但唔會太膩,好掛汁,每條意粉都食到忌廉汁,而且個雞肉煮得好嫩,非常足料@ciao_shekmunCiao📌沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓210號舖🍳🍴味道: 9/10👩👨服務: 9/10🏠💺環境: 7/10💰💸抵食: 8.5/10

Lunch Set - 菠菜忌廉汁雞肉意粉 $78

由於係小店所有意粉都係即叫即煮,所以嘢食上到嚟都係熱辣辣🍝

@ciao_shekmun

🏠💺環境: 7/10
💰💸抵食: 8.5/10
  • 菠菜忌廉汁雞肉意粉
2024-01-08 228 瀏覽
嚟過幾次,喺繁忙時間俾我哋一大一細坐四人枱,感謝招待🙏🏻。今次嗌個特別啲嘅菜式:紅菜頭意大利飯(睇相都睇到幾eye catching 同啲煙),加咗個湯同side dish 蒜蓉牛油炒雜菇。個意大利飯係微硬有口感嗰種,好睇又好味,個紅菜頭仲係清甜嘅☺️。我嗰粒bb今次好鍾意佢個炒雜菇同湯,上次嚟佢就第一次愛上薯條(由嗰時開始佢見親我哋食薯條都會搶😅)。諗返有啲surprise, 細細嘅餐廳,都會有小童餐具。食物熱辣辣,人情味暖暖。下次希望避得開bb監視嚟試吓佢嘅burger
嚟過幾次,喺繁忙時間俾我哋一大一細坐四人枱,感謝招待🙏🏻。
諗返有啲surprise, 細細嘅餐廳,都會有小童餐具。
食物熱辣辣,人情味暖暖。
下次希望避得開bb監視嚟試吓佢嘅burger
  • 蒜蓉牛油炒雜菇
  • 紅菜頭意大利飯
2023-12-29 231 瀏覽
之前同朋友嚟試過呢間餐廳發覺佢幾抵食同埋幾好食 會再嚟幫襯 我同朋友嗌咗個黑松露薯條同埋明太子意粉仲有個Pizza 咁我自己覺得黑松露薯條同埋明太子意粉都值得大推嘅!首先佢嘅用料都幾足啦 份量都幾大 兩個女仔食絕對係冇問題仲會有啲飽添 黑松露嘅醬嘅味道好濃啦唔似得出邊啲餐廳咁冇乜味道 薯條又得幾條然後明太子意粉係好濃郁嘅 每一啖都好creamy 仲會有幾粒帶子鍾意食明太子嘅人一定唔好錯過然後食到Pizza已經覺得有啲太飽啦但係都係好食嘅佢係啲小店地方唔大但係我覺得絕對係值得大家去支持!
之前同朋友嚟試過呢間餐廳發覺佢幾抵食同埋幾好食 會再嚟幫襯

我同朋友嗌咗個黑松露薯條同埋明太子意粉仲有個Pizza

咁我自己覺得黑松露薯條同埋明太子意粉都值得大推嘅!

首先佢嘅用料都幾足啦 份量都幾大 兩個女仔食

鍾意食明太子嘅人一定唔好錯過

然後食到Pizza已經覺得有啲太飽啦
但係都係好食嘅

佢係啲小店地方唔大
但係我覺得絕對係值得大家去支持!

• 香煎帆立貝明太子汁意粉
2023-11-25 345 瀏覽
網上見到呢間餐廳既黑松露野菌意粉只需要$78評價又唔差就想嚟試下網上見到既lunch set餐牌平日先有但差別好似係多個湯/沙律 價錢一樣嚟到就試左個黑松露野菌意粉汁夠多,野菌都多,黑松露味都夠有機會既話都應該會再嚟!
網上見到呢間餐廳既黑松露野菌意粉只需要$78
評價又唔差就想嚟試下
網上見到既lunch set餐牌平日先有
但差別好似係多個湯/沙律 價錢一樣
嚟到就試左個黑松露野菌意粉
汁夠多,野菌都多,黑松露味都夠
有機會既話都應該會再嚟!
2023-11-18
2023-09-09 679 瀏覽
約左朋友黎食晚飯,兩個人嗌左兩個小食,一個意粉同埋一個意大利飯。見到好多人話個牛脷好食,一定要試下,平時牛脷食得多係日式燒肉,估唔到西式做法一樣咁腍,又入味,唔用刀都可以切開,好不得了。另外個小食就係焗薯皮,因為出面好少地方有薯皮食,熱辣辣脆卜卜配埋芝士煙肉,可以食多幾件都得。跟住叫左個野菌意大利飯同埋白酒大蜆意粉,個大蜆粉好香,因為係open kitchen, 所以廚師炒白酒大蜆意粉既時候已經聞到好好味😋總結,一定會返黎再食,正👍

總結,一定會返黎再食,正👍
2023-09-07
  • 蒜香白酒大蜆意粉
2023-08-25 506 瀏覽
雖然環境不是十分好,但食物質素真係一流,我們點的是488元的雙人套餐,頭盤的牛舌又好食又大份,餐湯是粟米湯,主菜選了蟹肉蟹膏意大利飯和T骨。蟹肉蟹膏意大利飯賣相沒有什麼特別,不過食落有蟹膏味,飯的軟硬度也適中,整體來說不錯。T骨也處理得好好,五成熟剛剛好,配菜十分出色,有焗蒜和焗蕃茄,配埋主菜一起食唔會太膩,我最喜歡的是甜品的心太軟,朱古力汁份量剛剛好,蛋糕鬆軟,唔會好乾,配埋雪糕和草莓一起食,十分美味,一定會再來。
2023-08-25
2023-08-12 570 瀏覽
呢間石門小店食過好多次,今次終於寫食評🤭因為唔係住附近,所以其實每次都係突登入去食嫁!加$18蚊要左個是日餐湯(今日係粟米湯)不過不失,正正常常咁。香煎慢煮牛脷,唔好睇佢賣相唔係咁靚仔,但好好食嫁,味道濃濃又好淋,$58有成8塊,推薦👍👍👍👍每次黎都係為左呢個明太子意粉🤩🤩佢個醬唔會好漏,真係會令人一啖接一啖咁食🤤係我心目中明太子意粉top 3其中一間🤗🤗🤗仲叫左個鵝肝意大利飯,鵝肝偏薄好細塊。個飯落左好多蘑菇,正正常常咁🙂店員服務好好,好有禮貌,會成日主動幫客人加水。但鋪頭有d細,坐位有d逼夾,同埋油煙味都幾大。
呢間石門小店食過好多次,今次終於寫食評🤭
因為唔係住附近,所以其實每次都係突登入去食嫁!

香煎慢煮牛脷

鵝肝意大利飯

香煎慢煮牛脷
2023-08-04 464 瀏覽
今日約咗個喺同區返工嘅朋友食飯本身都冇book枱經過見到依間餐廳就俾個餐牌吸引咗入去雖然鋪位好細張枱都好細不過啲嘢食真係出乎意料地好食係少有足料嘅西餐廳今日冇叫lunch set 單點咗個鮮茄忌廉汁三文魚意粉茄汁味好濃郁鹹度適中三文魚有兩片呢個價錢算啦份量算幾多之後再叫咗個蒜香雞肉薄餅因為即整嘅關係都要10分鐘先可以上碟一睇就知好足料個pizza餅底好薄,但啲材料好厚入邊嘅肉醬同芝士都好多入口嘅口感好好總括而言,呢間餐廳完全冇吝嗇到食材同佢嚟講,性價比好高!
今日約咗個喺同區返工嘅朋友食飯

呢個價錢算啦份量算幾多

之後再叫咗個蒜香雞肉薄餅
因為即整嘅關係都要10分鐘先可以上碟
一睇就知好足料
個pizza餅底好薄,但啲材料好厚
入邊嘅肉醬同芝士都好多
入口嘅口感好好

總括而言,呢間餐廳完全冇吝嗇到食材
同佢嚟講,性價比好高!
2023-07-04 1874 瀏覽
Ciao呢間餐廳我應該都幫襯過4-5次,只要經開石門就會心思思想食,或者放假都會過黎食🥹白酒忌廉青口配香草包 $88青口數量都有十幾隻 兩個人都唔會唔夠喉👅size唔算好大但一定唔係細隻,有好多蒜片(正阿岩晒我呢啲勁中意食蒜既人🤩),汁都有好出既白酒味,配埋香草包好夾👍🏻鮮帶子配明太子汁意粉 $98每次黎我都一定會叫呢個意粉食(食左咁多次對唔住我而家先寫食評😛),明太子汁唔會係好稀,所以非常掛到係意粉上面,咸度適中,撈埋意粉食岩岩好,意粉口感亦唔會太韌或者太淋。以前用帆立貝會大粒啲,而家用鮮帶子無左裙邊不過照舊煎得香口👍🏻香草檸檬燒香雞 $158呢張相我影得比較衰🙇🏻‍♀️佢有薯蓉,西蘭花同埋車厘茄伴碟,呢碟燒雞就較為失望,因為顯然佢唔係燒雞,只係煎左隻雞,皮亦無好脆,香草味亦有啲太多,食落有少少酸味,不過份量都算大,有半隻雞,肉質正常,但薯蓉好滑👍🏻支持好食又用心經營既小店🙆🏻‍♀️不過希望餐廳將來可以改善下油煙問題🥹每次都冒住啲衫或者個頭好大油煙味都要黎食😣,或者餐廳都可以考慮下提供熊寶寶呢類噴噴比客人臨走前噴下🙏🏻廚房哥哥加油阿,之前仲有食過burger pizza 雞翼都好好食😋

白酒忌廉青口配香草包 $88

鮮帶子配明太子汁意粉 $98

香草檸檬燒香雞

香草檸檬燒香雞 $158

2023-07-02
  • 香煎帆立貝明太子汁意粉
2023-05-05 1121 瀏覽
這間餐廳都來過幾次了, 地方細細但是食物質素吾錯既。午市套餐, 前菜可以選湯或沙律主菜有burger, 意粉, 飯, pizza 都吾少選擇架。仲包一杯飲品, 大概$100一個set。今次選了黑松露野菌意大利飯, 這次落味重手左, 咸左D.另一個是安格斯牛漢堡, 這個burger 次次來都一定order, 牛是juicy 的。 不過今次包皮冇左一忽, 賣相扣分。餐廳即叫即整, 所以食物都是熱騰騰的。呢度是開放式廚房, 地方吾大, 難免食完後, 衫有油煙味。這次發生小插曲, 可能吾夠人手, 一個廚師要頂全場, 我見有好多外賣單, 廚師做到甩碌, 佢做到著哂火(個人), 又擲野。 佢只係對住死物燥底, 不過吾多吾小都影響到食客既心情。如果, 廚師哥哥睇到, 希望你加油。因為, 你煮得好食, 所以先多人欣賞, 先做到冇停手呀。
這間餐廳都來過幾次了, 地方細細但是食物質素吾錯既。

午市套餐, 前菜可以選湯或沙律

仲包一杯飲品, 大概$100一個set。
今次選了黑松露野菌意大利飯, 這次落味重手左, 咸左D.

呢度是開放式廚房, 地方吾大, 難免食完後, 衫有油煙味。

2023-05-04
2023-05-03 734 瀏覽
有朋友試過石門呢間西餐廳話唔錯,一直都想試下,今日終於黎試🤤1️⃣味道✨自家製手撕豬肉漢堡個人會推薦呢道菜式‼️啲手撕豬肉好入味,雖然係邪惡,但係真係好juicy! 仲有我鐘意食嘅粗薯條,係即炸架,絕對唔係冧曬嘅🍟,而且啲沙律菜都好足料,配埋黑醋食可以消滯!✨意式辣肉腸意粉個人覺得呢道菜式冇乜特別同驚喜,而且意粉份量偏少,辣肉腸份量適中,賣相一般✨飲品叫左一杯凍朱古力咖啡同凍焦糖咖啡,覺得偏甜,味道ok, 但係要散叫!2️⃣服務服務方面普普通通,冇咩特別!3️⃣環境餐廳好細間,大概只有6-7張枱,而且枱隔黎就係個open kitchen! 而且環境靜靜地,好啱朋友想食下野同靜靜地咁傾下計👍🏼

1️⃣味道
✨自家製手撕豬肉漢堡

✨意式辣肉腸意粉

✨飲品

2️⃣服務
服務方面普普通通,冇咩特別!

3️⃣環境

自家製手撕豬肉漢堡