平時食東南亞菜,會選擇去茶餐廳式或大排檔式菜館,因為最有鑊氣最夠味,今次朋友生日一試商場鋪,進知搵到間又有鑊氣、又夠味、又大份量、又好味既東南亞餐廳,性價比甚高 ,3人食到捧著肚子只需$250。餐廳樓底高、匙羹光閃的燈飾加上深木色的設計,滲出一種高雅感~絕對不侷促,枱面椅子乾淨一塵不染,用膳整體感覺舒適。食咖哩一定試經典印度牛油咖哩,香料、酥油、番茄、蒜頭等加入忌廉打理十分滑身,一點都不辣不油,香料及小甜酸味道好惹味,雞肉肉嫩大粒。有咖哩一定配烤餅!小小蒜蓉味不影響咖哩,外較脆內軟熟有層次有乾濕口感,需熱吃不然會隨時間溫度變硬。材料豐富有泰國圓茄子、香葉、豆角、蒜頭,Size一致連飯食容易入口,炒得有鑊氣又香口不會太黏立,有菜館水準!,自行撈上雞肉串、木瓜絲、洋蔥增惹味口感,青咖哩與飯炒埋一齊實在太方便了,不用自己撈~整塊牛扒配小量菜其實是主菜吧,牛扒肉軟腍,肉汁加上沙律醋及薄荷葉香好開胃,青瓜粒去走油膩感,小心食到青辣椒會超辣。炭燒味及脆度比想像中小,但份量頗多,有2層大約20片。完全意料之外既味道,原來椰汁是鹹好似焦糖鹹,布甸較彈實在重濕,都幾飽肚,完全是想像以外的味道,還未適應該

蒜蓉烤餅

青咖喱雞炒飯

烤牛肉沙律

炭燒豬頸肉

炭燒味及脆度比想像中小,但份量頗多,有2層大約20片。
椰子布甸

完全意料之外既味道,原來椰汁是鹹好似焦糖鹹,布甸較彈實在重濕,都幾飽肚,完全是想像以外的味道,還未適應該味道的我感受怪怪😂
蒸餾水

餐廳其一特色是水需收費,蒸餾收費$18任添,或許選擇特飲也是一個不錯之選。
2024-03-12
蒜蓉烤餅
青咖喱雞炒飯
烤牛肉沙律
炭燒豬頸肉
{食盡元朗之泰式 — Chilli Lime (形點 I) }————————————————🔸 Beef Sirloin $138炭燒香茅西冷牛肉一共有3串,牛肉卷係枝香茅上面,食既時候好明顯會聞到浸香茅嘅香味, 牛肉燒得好香口,唔錯👍🔸 BBQ King prawns $238手掌咁大隻既燒大蝦一共有2隻,價錢唔算話真係好抵食,但佢個dish 仲會有少少蒜片粉絲同菜令到道菜更豐富睇落,而蝦食落亦彈牙新鮮🧐🔸Pineapple rice $158泰式菠蘿炒飯, 幾細心,有個大碗裝住成個菠蘿,食既嘅時候就冇咁易整跌落檯面啦🫡 菠蘿多汁夠甜,而配料亦齊,有提子乾, 菠蘿肉大蝦 魷魚圈 肉鬆等, 炒得唔錯,可以一試👍Overall comment: 餐廳燈光有點偏暗帶點浪漫情調,而且仲有室外座位,不過佢嘅室內座位更加好坐,因為有軟綿綿嘅梳化,仲有咕臣挨住添呀🤣
————————————————

🔸 Beef Sirloin $138

🔸 BBQ King prawns $238

🔸Pineapple rice $158

Overall comment:
一次過可以滿足三個願望 食勻三種菜系🥰好耐冇去過元朗 發現咗元朗Yoho呢度有一間餐廳叫做Chilli Lime 有好多多款菜式供應 而且個環境裝修非常之靚 適逢拍拖紀念日 就試試佢啦!👏🏻我哋先叫咗個冬陰功湯 酸酸辣辣 有兩隻大頭蝦喺入面 蝦味濃郁 唔錯😇之後就到菠蘿海鮮炒飯 用返半邊菠蘿作為容器🍍非常之有造型 炒飯夠乾身 搭配新鮮菠蘿肉 非常之夾 入面都有多款海鮮 蝦肉、魷魚 而且份量好大 好味❤️泰國菜方面,我哋仲要咗個飛天通菜 難得地幾有鑊氣 蒜蓉同辣椒嘅味道好出 通菜新鮮翠綠👍🏻👍🏻印度菜方面 我哋叫咗最愛嘅Butter Chicken 仲有Cheese Naan 醬汁味道係蕃茄嘅加持下 變得酸酸甜甜 超級惹味😘記得要搭配埋熱辣辣嘅Naan一齊食 包保停唔到口飲品方面 我哋要再凍檸茶再加椰青 感覺好refreshing🎉肚仔容量有限嘅關係 最後就冇試到馬來西亞菜 下次有機會一定再過嚟試試💝

Yoho Mall 原來有間美食餐廳~~係個比較難發現既位置但佢既食物好好味~😋好充滿異國風情✈️仲好岩飲酒🍻設有HH時段✨ 牛油🧈雞咖喱+ 烤餅呢兩樣野係必點🌟🌟💫佢既咖喱好濃味,好香🥘雞塊份量又大又多烤餅超特別,口感好正勁適合點咖哩😍✨素咖喱角咖哩角好鬼大件入面有薯蓉🥔,青豆咖哩味濃郁~~✨泰式乾炒河粉炒河可以揀雞肉/牛肉河粉炒得好香口,有鑊氣牛肉又好多配埋好多款蔬菜🥬✨馬拉盞通菜🥗通菜比平時出去食炒得更惹味好香口,好有風味🤓✨芒果糯米飯🥭飯後甜品🍧真係第二個胃佢既三色糯米好精緻又暖粒粒芒果好甜又多汁,好好味🤤✨ Fruit Float 🥭超級濃既芒果沙冰沙冰好綿滑仲要HH時段飲,好平(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Yoho Mall 原來有間美食餐廳~~
係個比較難發現既位置
但佢既食物好好味~😋
好充滿異國風情✈️
仲好岩飲酒🍻設有HH時段

✨ 牛油🧈雞咖喱+ 烤餅
呢兩樣野係必點🌟🌟💫
佢既咖喱好濃味,好香🥘
雞塊份量又大又多
烤餅超特別,口感好正
勁適合點咖哩😍

✨素咖喱角
咖哩角好鬼大件
入面有薯蓉🥔,青豆
咖哩味濃郁~~

✨泰式乾炒河粉
炒河可以揀雞肉/牛肉
河粉炒得好香口,有鑊氣
牛肉又好多配埋好多款蔬菜🥬

✨馬拉盞通菜🥗
通菜比平時出去食炒得更惹味
好香口,好有風味🤓

✨芒果糯米飯🥭
飯後甜品🍧真係第二個胃
佢既三色糯米
好精緻又暖粒粒
芒果好甜又多汁,好好味🤤

✨ Fruit Float 🥭
超級濃既芒果沙冰
沙冰好綿滑
仲要HH時段飲,好平(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2024-05-07
2024-05-09 25 瀏覽
一個月內短時間再訪,但遺憾地十分失望。侍應不懂中文,溝通不能,落單錯曬又漏單。上次嚟明明都有一個識中文嘅女侍應。今次就遇唔著。下次應該不會再去,就算去都要搵埋啲識講英文嘅後生先去。唉!另外今次食物質素比上次差左,烤魚,魚肉霉爛,唔似係新鮮魚,失望呀。牛油果軟壳蟹米紙卷又俾錯喎,完全唔係我地想食嘅嘢。係得咖哩keep到一樣。可以配個薄餅食係唔錯嘅。嘢飲就都係果啲特飲。同埋而家就咁飲水都要加錢,是環保還是想多一收費項目呢?不知道啦。
2024-05-09 0 瀏覽
平時好少試印度菜,成日怕好多野吾岩我食今次試下位於Yoho入面既東南亞菜Chilli Lime餐廳環境有超高樓底,而且座位好寬闊加埋裝修非常之特色,就算同朋友黎打卡都好正牛油雞咖喱唔似傳統印度咖喱咁辣,但好香滑,就算唔食得辣嘅人都可以試吓,雞肉係用咗印度香料醃製,啖啖無骨既肉,配埋印度油酥餅一齊點黎點好有風味,令人吃到停不了口炭燒豬頸肉配左個酸酸甜甜嘅羅望子醬汁,炭燒味幾香,而且食落唔會乾,肉質有嚼口,風味十足越式軟殼蟹米紙卷一客4件🩵軟殼蟹酥脆,中間再夾住蔬菜同埋牛油果,食既時候芥茉醬汁,食落甜甜辣辣咁樣好清新,泰式炒椰菜苗平時普遍好少食到椰菜苗,炒得翠綠而且好爽口
平時好少試印度菜,成日怕好多野吾岩我食

今次試下位於Yoho入面既東南亞菜Chilli Lime
餐廳環境有超高樓底,而且座位好寬闊

加埋裝修非常之特色,就算同朋友黎打卡都好正

越式軟殼蟹米紙卷

泰式炒椰菜苗

平時普遍好少食到椰菜苗,炒得翠綠而且好爽口
朋友搬左入元朗做左街坊當然要聚下最近經常突然下大雨 都係商場比較穩陣在openrice search到yoho1有間泰菜環境不錯行到餐廳門外發現原來係泰國+印度fusion菜 餐廳樓底好高增加空曠感光閃的燈飾加上深木色的設計牆上掛了一幅幅的壁畫是好有印度風格的泰國crossover印度餐廳整體感覺好舒服 絕對係朋友相聚的好地方 //串燒沙嗲 6串 $128//有六串 雞牛豬各二沙嗲係另上好鐘意這個花生醬及香料混合而食的沙嗲醬 香而不辣 //泰式蝦餅 $98//是十分正宗的甜甜圈形泰式蝦餅炸漿薄脆內裡味道蝦味鮮甜 口感彈牙配以泰式甜辣醬更添味美 //泰式乾炒雞肉河粉 $118//正宗pha thai 味道可以選蝦肉或雞肉我地就叫左雞肉 河粉炒得好夠火候入口夠香口 河粉比較闊身口感順滑配上蔬菜、雞肉以及雞蛋重點一定要加入辣醬更加惹味回憶起之前在曼谷街頭食過的炒河是一樣的味道 //泰式青咖哩配蒜蓉烤餅 $148 + $38//咖哩香料夠香泰式青咖哩加上了印度咖哩的少少辣油入口估唔到係比平時食到的泰式青咖哩更惹味少少辣夠香口咖哩配烤餅是最適合不過呢個烤餅是食印度菜的naan烤餅熱辣辣送上好香
朋友搬左入元朗做左街坊當然要聚下

正宗pha thai 味道
可以選蝦肉或雞肉
我地就叫左雞肉 河粉炒得好夠火候
入口夠香口 河粉比較闊身口感順滑
配上蔬菜、雞肉以及雞蛋
重點一定要加入辣醬更加惹味

買1送1 又幾抵喎
兩個人一人一杯啱曬
食泰菜食咖哩唔飲番杯始終就係爭d野咁
2024-05-08 0 瀏覽
係元朗yoho行下街,買下衫,買到咁上下就係呢度搵埋食,搵左呢間泰菜,好唔錯,坐得舒服又唔貴。好,坐低睇下有咩好食先。酸辣椰奶湯,裡面有雞肉,個湯飲落酸酸辣辣,但又好椰奶。印式椰香牛肉,平時成日食紅咖喱青咖哩,今次試下呢個椰香牛肉,唔係好辣,主要係椰香味,咖哩好濃稠,牛肉煮得好腍。酥油薄餅,夠香酥,特登叫黎點咖哩食。印度黃飯,除黃色米飯,仲紫色細穀物,個飯食落好香好有咬口。泰式青檸辣椒汁蒸魚,原條蒸魚,好好味,滑滑魚肉,個青檸辣椒汁,微酸又夠辣,正!朱古力奶昔,最後飲番杯凍飲,perfect 池!

好,坐低睇下有咩好食先。

酸辣椰奶湯,裡面有雞肉,個湯飲落酸酸辣辣,但又好椰奶。

酥油薄餅,夠香酥,特登叫黎點咖哩食。

印度黃飯,除黃色米飯,仲紫色細穀物,個飯食落好香好有咬口。

朱古力奶昔,最後飲番杯凍飲,perfect 池!
2024-05-05 0 瀏覽
呢個天氣溫度真係令我聯想到泰國,不過最近安排吾到泰國旅行,唯有食個泰菜止止癮。-今日黎到元朗YOHO嘅Chilli Lime,呢間餐廳裝修真係好有Feel,感覺非常舒適。-泰式燒豬肉沙律豬肉燒得好Juicy,味道亦都好惹味,好食到停吾到好。-印式椰香牛肉+薄餅咖哩味香濃,配上軟嫩嘅牛肉真係冇得彈。有咖喱當然都要有薄餅,薄餅非常鬆軟,沾上咖喱好入味。-泰式燒豬頸肉味道幾有地道風味,份量都幾多,不過略嫌豬頸肉稍微肥左少少。-馬拉盞炒通菜鮮嫩翠綠嘅通菜,見到就好吸引,馬拉盞嘅味道都好足,好惹味。-
泰式燒豬肉沙律
豬肉燒得好Juicy,味道亦都好惹味,好食到停吾到好。
印式椰香牛肉+薄餅
泰式燒豬頸肉
味道幾有地道風味,份量都幾多,不過略嫌豬頸肉稍微肥左少少。
馬拉盞炒通菜
鮮嫩翠綠嘅通菜,見到就好吸引,馬拉盞嘅味道都好足,好惹味。
2024-05-02
  • 炭燒豬頸肉
  • 印度酥油薄餅
2024-05-05 0 瀏覽
踏入店內,眼前展現的是一片光彩奪目的裝潢,令人瞬間感到愉悅與舒適。坐在宜人的座位上,彷彿身處於泰國的美麗風情之中。飛天通菜($98)具有辣味和豐富的香料風味,辣椒和大蒜帶來辛辣的口感,檸檬葉和檸檬草帶來清新的香氣。印尼炒飯($128) 有豐富的香料和獨特的味道,帶有一點辣味,但同時也有醬油和其他調味料的鹹香。蔬菜和肉類的風味與米飯相互融合。泰式馬沙文咖哩牛($148)有濃郁的咖哩味道,馬沙文咖哩醬配上椰奶和香料,賦予牛肉柔軟的口感和濃郁的咖哩香氣。這道菜的味道帶有一點辣味,但同時也有豐富的香料層次。芝士烤餅($38)芝士薄餅的味道濃郁、奶香和鹹甜的結合。薄餅皮酥脆,芝士融化在上面,配料的香氣與芝士相互融合。芒果糯米飯($88)糯米飯、芒果和奶的組合。糯米飯帶有一點黏性,芒果帶來甜美的口感,椰奶則賦予整道菜的濃郁香氣。泰國奶茶具有濃郁的茶香和奶香,並帶有一定的甜味。紅茶和椰奶的組合賦予這款飲品獨特的口感和香氣。印度拉茶(Indian Chai)紅茶、牛奶、香料(如肉桂、丁香、薑、八角等)和糖混合煮沸而成。帶有甜味和微微的辣味。📍Chilli Lime (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號

飛天通菜($98)

印尼炒飯($128)

泰式馬沙文咖哩牛($148)

芝士烤餅($38)

芒果糯米飯($88)

泰國奶茶

印度拉茶(Indian Chai)

📍Chilli Lime (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I G樓G007號舖
入到去先發現原來除左泰國菜仲有其他東南亞菜可以食餐牌有勁多選擇 揀到花多眼亂以為係yoho價錢會偏貴少少但發現同一般泰國餐廳差唔多環境坐得幾舒服 樓底有二層高空間感好大幾有格調食物質素都唔錯 味道都幾正宗東南亞口味偏重口味招牌牛油雞咖哩 HKD138印尼風味既香料咖哩味道 唔辣帶有微微既蕃茄味叫埋個牛油烤餅 HKD38一齊食酥皮質感既烤餅 一層一層既口感外脆內軟配埋個咖哩幾好味 雞肉幾嫩滑而且分量都幾多泰式蟹肉炒飯 HKD158炒到熱辣辣出曬堂上碟 食到啖啖蟹肉炒飯炒到幾乾爽 配埋蟹籽炒蛋絲同葱有鑊氣越式軟殼蟹米紙卷 HKD118軟殼蟹炸到好脆而且四件好大舊米紙卷配搭左好多蔬菜係入面中意佢特調既WASABI沙律醬令到成個味道更加清新泰式燒豬肉沙律 HKD88燒豬肉串燒 肉質好嫩滑滑到似雞肉有陣陣炭燒味 沙律配上泰式醬汁偏濃味Fresh Coconut Cocktail HKD68用椰青水配搭RUM酒味道幾夾走清新路線既一杯cocktailFruit Float HKD48綜合左芒果菠蘿椰奶同氣泡水酸酸甜甜幾好飲 而且食濃味野特別夾啊
入到去先發現原來除左泰國菜仲有其他東南亞菜可以食

Fruit Float HKD48
綜合左芒果菠蘿椰奶同氣泡水
酸酸甜甜幾好飲 而且食濃味野特別夾啊
2024-04-25
係yoho 搵到間有質素的東南亞餐廳,環境好chill, 坐得舒服,慶生幾好越式鮮蝦米紙卷 4件米紙包着蝦,沙律菜,蝦🦐好大隻又新鮮,點埋魚露令米紙卷鮮味提升,米紙好薄泰式生蝦 平時餐廳食開 d 生蝦都係放係冰面,好驚d 冰融左搞到 d 蝦唔靚呢間餐廳會用保鮮紙將蝦同冰隔開,蝦可以好新鮮咁上碟生蝦好大隻,蝦上面配有蒜片辣椒仔,咬落爽口彈牙,點泰式酸辣汁好惹味酸辣椰奶湯 大蝦 好香濃嘅椰汁味,2個人份量剛好隻蝦好大隻,湯入面加左好多香料,酸辣味好出,開胃之選泰式酸辣魚色彩繽紛,魚被三色椒,洋蔥碎包圍着,個汁好稠身,juicy 魚係烤焗出黎,魚厚身多肉,外皮脆而魚肉滑,唔乾飲品Fruit Float 杯野好靚,好夏日風情feel , 裡面有mango, 熱情果,橙汁,西柚肉,仲有少少椰奶,飲落好fresh 又唔會好甜Draught Stella Artois 得閒飲返杯啤酒relax 下都唔錯,Stella 口感清爽,順滑
越式鮮蝦米紙卷 4件

泰式生蝦
呢間餐廳會用保鮮紙將蝦同冰隔開,蝦可以好新鮮咁上碟

酸辣椰奶湯 大蝦
好香濃嘅椰汁味,2個人份量剛好
隻蝦好大隻,湯入面加左好多香料,酸辣味好出,開胃之選

泰式酸辣魚
色彩繽紛,魚被三色椒,洋蔥碎包圍着,個汁好稠身,juicy
魚係烤焗出黎,魚厚身多肉,外皮脆而魚肉滑,唔乾

飲品
Fruit Float

Draught Stella Artois
2024-04-21
  • 泰式生蝦
  • Fruit  Float
已經不知道是第幾次光顧了,平日放工後,這裡都是我與家人常光顧的餐廳,因為是多國菜,所以款式多的餐單十分適合迎合不同口味和要求。泰式柚子鮮蝦沙律 零售價:$98 新鮮蝦肉搭配柚子帶來清爽口感,是道美味的開胃菜!椰漿牛肉咖喱零售價:$148濃郁的椰漿牛肉咖喱,牛肉鮮嫩多汁,配上香氣四溢的咖喱湯汁,令人垂涎欲滴。酥油薄餅 零售價:$38酥脆的薄餅底搭配香濃的酥油,口感絕佳,是一道美味的小吃點心。原石炭燒魷魚 零售價:$118原石炭燒的魷魚肉質鮮嫩,外皮炭燒香脆,帶來獨特的炭燒風味。乾炒牛肉炒河 零售價:$118嫩煮的牛肉搭配炒熟的河粉,加入豐富的蔬菜和調味料,口感豐富,美味可口。Fresh Thai Colada 零售價:$88清新的泰式果汁雞尾酒,口感酸甜可口,帶來愉悅的飲品體驗。Fruit Float 零售價:$60多種水果混合而成的飲品,清涼爽口,是一道適合解渴的美味選擇。

泰式柚子鮮蝦沙律
零售價:$98
新鮮蝦肉搭配柚子帶來清爽口感,是道美味的開胃菜!

椰漿牛肉咖喱
零售價:$148
濃郁的椰漿牛肉咖喱,
牛肉鮮嫩多汁,
配上香氣四溢的咖喱湯汁,
令人垂涎欲滴。

酥油薄餅
零售價:$38
酥脆的薄餅底搭配香濃的酥油,
口感絕佳,
是一道美味的小吃點心。

原石炭燒魷魚
零售價:$118
原石炭燒的魷魚肉質鮮嫩,
外皮炭燒香脆,
帶來獨特的炭燒風味。

乾炒牛肉炒河
零售價:$118
嫩煮的牛肉搭配炒熟的河粉,加入豐富的蔬菜和調味料,
口感豐富,美味可口。

Fresh Thai Colada
零售價:$88
清新的泰式果汁雞尾酒,
口感酸甜可口,
帶來愉悅的飲品體驗。

Fruit Float
零售價:$60
多種水果混合而成的飲品,
清涼爽口,
是一道適合解渴的美味選擇。
2024-04-29 33 瀏覽
餐廳有好多大掛畫 高樓底大掛燈 有種好高級舒服嘅感覺 仲有戶外座位🌿多種東南亞菜式選擇 例如泰國 馬拉 印度等等 🇹🇭 肉骨茶🥣 $108豬骨味出色 味道清甜 感覺滋補養身豬骨啖啖肉泰式青木瓜鹹蛋沙律🥗 $98細嫩清脆 得嚟香辣過癮 份量十足牛油雞咖喱🍛 $138酥油薄餅58牛油香一上枱就香氣撲鼻 仲帶少少椰奶香雞粒都不過不失 咖喱配薄餅就冇得彈😆泰式牛肉乾炒河🐮 $118除左牛肉 仲有粟米筍 西蘭花 椰菜花 紅蘿蔔 芥蘭 蛋絲做配料河粉嫩滑Q彈 口感滿分 火喉到位 相當惹味😝芒果糯米飯🥭 $88芒果光澤水潤 糯米飯有白色 藍色 紫色(紫米飯)淋上香奶椰汁真係滿足埋我個甜品胃呀😚新鮮椰子🥥 $55食泰國野唔少得椰子水 清甜解膩

餐廳有好多大掛畫 高樓底大掛燈

雞粒都不過不失 咖喱配薄餅就冇得彈😆

泰式牛肉乾炒河🐮 $118
河粉嫩滑Q彈 口感滿分 火喉到位 相當惹味😝

芒果糯米飯🥭 $88
芒果光澤水潤 糯米飯有白色 藍色 紫色(紫米飯)
淋上香奶椰汁真係滿足埋我個甜品胃呀😚

新鮮椰子🥥 $55
食泰國野唔少得椰子水 清甜解膩
2024-04-29 30 瀏覽
這家位於元朗的泰菜餐廳絕對是一個讓人驚艷的用餐地點。走進店內,首先映入眼簾的是光鮮亮麗的裝潢,讓人感到舒適愜意。坐在寬敞舒適的座位上,彷彿置身於泰國風情之中。菜單上有各種精緻美味的泰式料理,其中大蝦柚子沙律清爽開胃,讓人胃口大開。炭烤豬頸肉外脆內嫩,帶有淡淡的炭燒香氣,令人回味無窮。紅咖哩配炭燒牛扒濃厚香濃,牛扒肉質鮮嫩多汁,絕對是肉食者的最愛。馬拉盞炒通茶和蟹肉炒飯都是道道美味,香氣四溢,口感豐富。最後來到甜點時間,芒果沙冰清涼可口,完美收尾整餐。整體而言,這家泰菜餐廳不僅裝潢光鮮、坐位舒適,更重要的是食物美味可口、份量十足。無論是和家人朋友聚餐或者約會用餐都非常適合。強烈推薦大家來此品嘗!

炭烤豬頸肉外脆內嫩,帶有淡淡的炭燒香氣,令人回味無窮。

馬拉盞炒通茶和蟹肉炒飯都是道道美味,香氣四溢,口感豐富。

最後來到甜點時間,芒果沙冰清涼可口,完美收尾整餐。