香港探店|銅鑼灣|泰國菜|Chatuchak在這個美食廣場,我發現了一家令人驚喜的泰式餐廳!他們的菜單充滿了正宗的泰國風味,每一道菜都讓我驚艷不已。以下是我最喜歡的幾道菜:🍜 泰式濕炒河 🍜這道泰式濕炒河絕對是一個開胃的美味!與港式河粉的乾爽不同,這款河粉搭配著開胃的醬汁,讓人垂涎欲滴。而且河粉的口感寬闊又彈牙,配上芥蘭和雞肉,整個組合完美無瑕。🍲 泰式雜錦炒粉絲 🍲這碗雜錦炒粉絲真是令人驚艷!它擁有豐富的食材,新鮮的蝦子、綻放著鮮豔色彩的三色椒、香氣四溢的洋蔥雞肉,還有清脆的豆芽菜。每一口都帶來不同的口感和風味,讓人愛不釋手。🥤 香茅荔枝梳打 & 泰式青檸梳打 🥤在這家餐廳,我還品嚐到了兩款令人耳目一新的梳打飲品!香茅荔枝梳打散發著濃郁的香茅香氣,搭配甜美的荔枝,讓人一飲難忘。而泰式青檸梳打則帶來了清新的口感和微酸的風味,絕對是夏天的最佳選擇。🌯 炸長春捲 🌯最後,我必須推薦他們的炸長春捲!這個炸春捲外酥內軟,充滿著美味的香料和蔬菜,每一口都讓人愛不釋手。它絕對是一道完美的開胃小吃,讓你一嚐難忘。如果你喜歡泰國美食,這家餐廳絕對是你不能錯過的地方!在這裡,你可以品嚐到正宗的泰式美食,
香港探店|銅鑼灣|泰國菜|Chatuchak

🍜 泰式濕炒河 🍜

🍲 泰式雜錦炒粉絲 🍲

🥤 香茅荔枝梳打 & 泰式青檸梳打 🥤

🌯 炸長春捲 🌯

如果你喜歡泰國美食,這家餐廳絕對是你不能錯過的地方!在這裡,你可以品嚐到正宗的泰式美食,每一道菜都散發著獨特的風味和口感。不管是濕炒河、雜錦炒粉絲,還是梳打飲品和炸長春捲,都能讓你的味蕾得到最大的滿足。快來這家餐廳一試,你一定會愛上它!💕

——————為食分界線——————
📍 Chatuchak (銅鑼灣)

人均消費: $80
難得同爸媽去銅鑼灣,忙完已經到晚餐時間,就去了希慎廣場的food court覓食,貪它選擇多亦坐得舒服。最後一致選了這間泰國食店,由入廚20年泰籍廚師主理,有飯麵的選擇,又不會太濃味,適合長輩們的口味。——————————🔸招牌海南雞飯 $68金黃色外皮的海南雞皮爽肉嫩,雞肉早已去骨,適合喜歡啖啖肉的懶人~雞油飯香而不膩,配上泰式醬汁酸酸辣辣好開胃🇹🇭雞湯濃香鮮味,難怪不少客人都點這味❤️🔹泰式乾炒牛河 $64超豐盛的乾炒牛河,選用幼身的河粉,加入牛肉片、芥蘭、炒蛋、紅蘿蔔絲炒製,上碟後灑上乾蔥,惹味有鑊氣~🔸冬蔭功雞扒湯麵 $68冬蔭功湯麵味道濃郁,酸辣味有層次,約為小辣程度,夠哂惹味。雞扒事先烤過,香口但不會乾,浸在湯中同吃非常不錯。🔹飛天通菜 $58通菜炒得依然爽脆,入口充滿泰式豆醬及魚露的香氣,配飯食剛剛好!
——————————

飛天通菜
招牌海南雞飯
冬蔭功雞扒湯麵
飛天通菜
正宗嘅泰式味道‼️🇹🇭同屋企人去咗銅鑼灣希慎廣場😁去咗11樓food court嘅Chatuchak😋餐廳由泰國大廚主理👨🏻‍🍳用超值價錢食到多款泰菜🇹🇭food court景色優美🌄主打食泰式炒嘢及小食🤗鳳尾蝦炒金邊粉,64蚊碟💰炒金邊粉配上花生碎,辣椒粉,糖粒,豆干等配料,金邊粉勁有鑊氣,金邊粉味道酸酸甜甜,撈埋花生碎同辣椒粉,鳳尾蝦大隻鮮甜令口感更有層次感🌶招牌海南雞飯,68蚊碟💰海南雞雞皮爽薄唔肥,雞肉去哂骨,肉質好嫩滑,聞到油飯香味帶淺黃色,粒粒分明帶有油香,雞肉食落更美味,仲有湯送埋,非常抵食🐓炸香茅豬扒,36蚊份💰炸香茅豬扒就夠香口,肉質炸得好鬆化,配埋泰式辣醬食酸酸辣辣更惹味🐷珍多冰,34蚊杯💰比起平時飲開的珍多冰較稠杰,椰子味都好濃郁,夠哂冰涼🧊青檸梳打,28蚊杯💰酸酸地好清新口味🥰整體環境幾闊落又有靚景😀服務幾好上菜速度好快😄食物方面係好食,份量都幾多,兩個人食啱啱好🥰

正宗嘅泰式味道‼️🇹🇭

鳳尾蝦炒金邊粉,64蚊碟💰

招牌海南雞飯,68蚊碟💰

炸香茅豬扒,36蚊份💰

珍多冰,34蚊杯💰
比起平時飲開的珍多冰較稠杰,椰子味都好濃郁,夠哂冰涼🧊

青檸梳打,28蚊杯💰
酸酸地好清新口味🥰

整體環境幾闊落又有靚景😀
服務幾好上菜速度好快😄
食物方面係好食,份量都幾多,兩個人食啱啱好🥰
2023-08-02 35 瀏覽
想不到希慎廣場11樓的food court內也有高質素的泰國餐廳,這間餐廳名叫Chatuchak, 性價比高。今日我和友人分別點了以下食物:招牌海南雞飯$68油飯香軟又夠熱、海南雞肉質嫩滑,特別推介那個秘製醬汁,真的與別不同👍🏻豬扒冬陰功金邊粉$68冬陰功椰香味濃,味道酸辣好開胃,豬扒炸得香脆,都幾厚,幾大塊!金邊粉好有口感!另外隨餐可以優惠價加配小食及飲品小食我點了炸蝦餅$28、炸春卷$38,這兩個小食都好正宗。飲品我選了龍眼冰$12及香茅青檸冰$12,也不錯👍🏻
今日我和友人分別點了以下食物:
招牌海南雞飯$68

豬扒冬陰功金邊粉$68

另外隨餐可以優惠價加配小食及飲品
2023-07-27 24 瀏覽
行誠品行到過曬鐘🤣趕時間最好就係去food court~好耐冇食Thai菜 咁啱見到就試下哩間都幾多人買嘅餐廳😚😚泰式肉碎煎蛋飯超好食,肉碎份量好多 絕對夠撈飯,好多汁完全唔會乾,仲要超多豆角粒(完全合我口味🤤🤤),美中不足係前蛋唔係流心蛋hahaa🍳💸💸🌟A5 泰式肉碎煎蛋飯 $74泰式奶茶 (另加$10)A1翟道翟雙拼雞飯 $118炸蝦餅2件 (另加$28)香茅青檸冰 (另加$12)📍ChatuChak地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖

💸💸
🌟A5 泰式肉碎煎蛋飯 $74
泰式奶茶 (另加$10)

A1翟道翟雙拼雞飯 $118
炸蝦餅2件 (另加$28)
香茅青檸冰 (另加$12)

📍ChatuChak
地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖
2023-07-26
  • 泰式肉碎煎蛋飯
2023-07-24 26 瀏覽
今日去左CWB希慎個客到開會, 做完曬野.  有d肚餓就搵下有咩食醫下個肚啦. 個客話樓下有間快靚正嘅泰國野.  就決定去睇下係咪咁好食先。間野希慎FOOD COURT 到係間泰國野, 好似唔錯,  我勁鍾意泰國食物,啱曬我!MENU 好多選擇. 又1)泰式肉碎蛋飯 配珍多冰個肉碎蛋飯好惹味好香辣, D肉碎仲係好JUICY, 唔會乾曬.  特別要提係佢地嘅份量都好足. 珍多冰正常 , 足料唔會溝水, 濃濃嘅椰汁,好味呢間真係性價比高. 一定再黎食, 想試下其他野食. 特別想試下D咖哩同D pad thai

MENU 好多選擇. 又
1)泰式肉碎蛋飯 配珍多冰

珍多冰正常 , 足料唔會溝水, 濃濃嘅椰汁,好味
呢間真係性價比高.
炸雞翼
2023-07-17
炸雞翼
2023-07-23 36 瀏覽
希慎嘅food court長期都係人頭湧湧👥原來近窗口轉角嘅位置開咗間泰國嘢,咁啱又比我哋喺對面搵到個靚位,可以對住個窗食泰國嘢🇹🇭泰式蛋漿咖喱飯(豬扒)$64原來蛋漿咖喱嘅意思就係加入咗蛋花係咖喱汁入面🤣咖喱嘅基底係黃咖喱,有少少葡汁嘅味道,咖喱汁入面亦都加入咗大量蔬菜🫑而豬扒就煎得中規中矩🐷鳳尾蝦炒金邊粉 $64每次食泰國菜基本上都會嗌金邊粉,側邊有齊晒花生碎、辣椒碎、同埋砂糖🌶️可以自己鍾意落幾多就幾多,金邊粉加入咗蝦肉、雞蛋、芽菜、蔥段、豆腐乾等,炒得幾香🤓串燒雞 +$38炸蝦餅 +$28呢度叫主食可以用優惠價加啲小食,叫咗串燒雞同炸蝦餅🐔串燒雞幾有驚喜🤩一串都幾大條,而且用上雞髀肉,質感嫩滑,最鍾意點埋甜甜地嘅沙嗲醬一齊食🥜如果沙嗲醬可以稀返少少就perfect,而蝦餅質感彈牙🦐炸得再乾爽啲就更加好🙈泰式奶茶 +$10而飲品同樣都可以加錢跟餐,食泰國嘢就梗係要飲地道嘅泰式奶茶🥤質感順滑,奶香十足,當然泰式奶茶嘅甜度就會比較高😗

泰式蛋漿咖喱飯(豬扒)$64

鳳尾蝦炒金邊粉 $64

串燒雞 +$38
炸蝦餅 +$28

泰式奶茶 +$10
2023-07-22 21 瀏覽
呢排做宅女,宅起屋企連續煲左兩套泰劇,夜晚同朋友黎希慎廣場Food Court 覓食,見到Chatuchak,即時諗起泰國既翟道翟,一於呢到食晚飯啦,我地點左2個飯+1個甜品。招牌海南雞飯:海南雞巳經去骨,雞皮脂肪唔多,肉質嫩滑啖啖肉,配埋個秘製醬汁真係無得輸呀。招牌豬頸肉飯:豬頸肉燒到微焦,咬落去香脆爽口,脂肪比例均衡,唔洗蘸醬汁都得。芒果糯米飯:糯米飯煙煙韌韌得黎暖暖地,糯米飯索晒d椰漿,鹹中帶甜,但甜中又帶鹹,芒果好鮮甜,超好食。🔎Chatuchak (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖

🔎Chatuchak (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖
2023-07-18 38 瀏覽
這間性價比高的快餐泰國菜,翟道翟推介的泰式美食有飯類、街頭炒粉炒麵、泰式湯粉、沙律、小食都有很多選擇,就連芒果糯米飯也有,重點是抵吃又好味!《翟道翟雙拼雞飯》$78海南雞拼燒雞,是泰國翟道翟碟頭飯的特色!這間小小的快餐店舖居然有翟道翟雙拼雞飯,的確有驚喜!海南雞皮爽滑,雞肉嫩滑多汁,有水準!而燒雞有著香濃的香茅味,燒雞同樣是有水準,且雞件大大塊!抵吃!《鳳尾蝦炒金邊粉》$74除了雞飯外,有泰國象徵的炒金邊炒也是有水準之作,酸甜香辣的味道全在口腔中徘徊,且鳳尾蝦的口感彈牙,金邊粉也易咀嚼,有水準的炒金邊粉。跟餐可加購泰式飲品《香茅青檸冰》$12解渴爽口!《泰式威檸杭打》$10咸檸檬有半個,很足料!

《翟道翟雙拼雞飯》$78

《鳳尾蝦炒金邊粉》$74

跟餐可加購泰式飲品
《香茅青檸冰》$12
解渴爽口!
《泰式威檸杭打》$10
咸檸檬有半個,很足料!

2023-07-13 49 瀏覽
🌟今日同朋友嚟銅鑼灣行街,上咗希慎11樓food court搵嘢食,lunch time坐滿晒人,我哋被泰式食品「翟道翟」椰青吸引咗,決定食呢間。======= ======= ======= =======我哋order咗翟道翟碟頭飯,飯嘅份量好多。🐔翟道翟雙拼雞飯$78即是招牌海南雞飯拼燒雞,用上超滑雞髀肉而且冇骨,蘸上自家製嘅醬汁,好醒胃。🐽泰式豬頸肉飯$68豬頸肉醃得好入味,就咁食都好香口惹味,蘸上自家製嘅醬汁,非常好送飯。🥥🥥另外唔小得新鮮椰青水$40,清熱解渴。======= ======= ======= =======🌟整體來說, food court來說,呢個質素真係好高,價錢咁優惠,仲有希慎大玻璃窗呢個環境好正😊

我哋order咗翟道翟碟頭飯,飯嘅份量好多。
🐔翟道翟雙拼雞飯$78

🐽泰式豬頸肉飯$68

🥥🥥另外唔小得新鮮椰青水$40,清熱解渴。

行街攰左係希慎搵食,次次都係去foodcourt果層,近排好似新開好多新餐廳🍴,不過揀黎揀去都係食返尼間泰菜🤣.價錢唔貴,份量十足.同frd兩日想食少少,就嗌左一個菜+主食+芒果糯米飯~.通菜馬拉盞炒好jeng,唔會太油膩又香氣十足✨.蝦炒金邊粉好多隻蝦🦐份量好大,兩個人都唔太食的曬😂好有鍋氣,好多人都食尼個,推薦.芒果糯米飯🍚芒果好好食🥭酸的黎又幾甜好jeng,糯米飯粒粒分明煙韌有咬口,有驚喜.跟餐嘢飲叫左珍多冰🧊濃郁椰香唔會太甜
價錢唔貴,份量十足

同frd兩日想食少少,就嗌左一個菜+主食+芒果糯米飯~
通菜馬拉盞炒好jeng,唔會太油膩又香氣十足✨

跟餐嘢飲叫左珍多冰🧊濃郁椰香唔會太甜
2023-06-07 79 瀏覽
今日中午去左銅鑼灣做野,但一直落大雨,就同同事去左Hysan11樓個food court 食午餐🥣行到food court嘅盡頭,見到有間泰國餐廳好似唔錯👍🏻 我地就坐左係附近點餐🤗 今日唔係好想食野,所以就點左個芒果糯米飯就算,個芒果糯米飯都差唔多有成個芒果🥭好正🤗🤗糯米飯內充滿椰漿嘅香味,加上個芒果好新鮮好甜,岩曬我今日嘅口味我個同事就點左海南雞湯粉同埋龍眼冰,見到海南雞好靚,肉質好滑,而且湯底好似好好味😋我同事好快就食完碗麵🤣🤣個龍眼冰有好多粒龍眼🤗味道好似好濃味😉下次我都要試下

個龍眼冰有好多粒龍眼🤗味道好似好濃味😉下次我都要試下
2023-06-01 77 瀏覽
銅鑼灣希慎 Food court 搵到呢間價錢經經濟濟嘅泰菜館,睇餐牌樣樣都有就選咗以下兩個餐黎食~招牌海南雞飯 $68無骨雞脾肉夠哂滑,配個酸辣醬味道剛剛好小小辣,最後成個醬都俾我點哂雞肉黎食,配油飯夠香量份剛好有埋碗冬瓜雞湯完美配搭。泰式濕炒牛河 $64泰式河粉夠哂闊身,濕炒河做到掛汁效果,口感煙靭味道幾好唔會太咸,牛肉份多都算幾多。熱情果薄荷梳打+$10香茅荔枝梳打+$10飲品方面都幾多選擇,味道唔會太甜 - 解膩。Chatuchak銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖

招牌海南雞飯 $68

泰式濕炒牛河 $64

熱情果薄荷梳打+$10
香茅荔枝梳打+$10
飲品方面都幾多選擇,味道唔會太甜 - 解膩。

Chatuchak
  • 招牌海南雞飯
2023-05-26 65 瀏覽
Chatuchak (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖港島區都有好多平靚正嘢食😗希慎都有啲咁高質平民嘅餐廳😍😍!而且價錢好平易近人~又好食1.泰式乾炒河 ($64)超級推介😍😍😍好夠鑊氣,好似喺泰國食街邊食嘅炒粉咁樣😗😗分量十足~比左好多大塊豬肉😋而且好多配料,蛋、菜心、蘿蔔炒得好香😍💥評分:9.5/102.海南雞金邊粉 ($74)海南雞都幾滑😋加咗辣醬落去仲會更加好食,另外底下有大量嘅通菜,而且有好入味嘅蘿蔔,相對比較清淡💥評分:7.5/103. 芒果糯米飯($58)糯米飯份量超級大😍😍係我食過最多糯米嘅~好似食緊成碗飯咁,簡直可以做一個主食🍚😂熱辣辣😋而且俾咗成大半個芒果🥭都幾甜🤤💥評分:8.5/104.荔枝梳打($10)跟餐加$10就可以飲到嘅荔枝梳打😍😍超級抵飲😋而且仲好清涼好飲💗💥評分:9/10💥總性價比:8.5/10👍🏻糧尾救星😍😍港島區價錢親民嘅泰國菜,性價比極高又好食,推介大家試吓👍🏻
Chatuchak (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1105號舖

1.泰式乾炒河 ($64)

💥評分:9.5/10

2.海南雞金邊粉 ($74)

💥評分:7.5/10

3. 芒果糯米飯($58)

💥評分:8.5/10

4.荔枝梳打($10)

💥評分:9/10

💥總性價比:8.5/10
2023-05-23 44 瀏覽
發現了一家平價好吃份量大的泰國餐廳,不允許有人沒吃過!我下午6點去都還生意爆滿,他們家的小哥哥服務也很熱情也不錯,重點是便宜大碗好吃!在銅鑼灣,不少餐廳也是人均80,還需要服務費,但是這裡因為是美食天地的關係,需要自己找位置,但是環境也是不錯的,很適合買買買血拼,快速找好吃的,再滿血復活泰式乾炒牛河正宗泰式河粉四四方方夠闊身,口感更煙煙靭靭 🤗有層次感,愛了愛了,為了這個我可以再來還有很喜歡他的辣椒醬,味道再上一層次青咖哩飯 雞肉煎香分開放,這樣就不會讓雞肉變軟很喜歡青咖喱湯汁,不是濃稠的感覺,但是還是很正宗超香濃辣度剛剛好,跟我在泰國吃的很相似泰式肉碎煎蛋飯這裏份量真係不錯,差不多是泰國的兩倍份量,而且最欣賞佢隻蛋煎到脆邊

泰式乾炒牛河
正宗泰式河粉四四方方夠闊身,口感更煙煙靭靭 🤗
有層次感,愛了愛了,為了這個我可以再來
還有很喜歡他的辣椒醬,味道再上一層次

青咖哩飯
雞肉煎香分開放,這樣就不會讓雞肉變軟

• 泰式乾炒河