2019-05-19 506 瀏覽
昨天晚上和朋友約了一齊去尖沙咀食飯, 因為有朋友去過覺得食物質素不錯, 所以我們六人決定一齊再去試一次, 去到第一個感覺是環境還算可以, 他們是做有點fusion的菜式, 在尖沙咀來說是不覺不失, 上臺的菜式上到嚟時感覺樣貌不錯, 都非常吸引, 他們的菜式數量都算可以, 因為不知有什麼好吃所以讓朋友點了所有他們認為ok的菜式。 出菜時間不算太快, 但味道ok, 因為自從搬了入新界住後, 都好少出嚟九龍區, 因為現在好多元朗的餐廳都做得非常好, 無論fusion及西餐的菜式都不錯。 一段時間冇出嚟 ,我覺得這間餐廳都不錯 大家一致同意可以再回來下一次, 今天的人流不算太多, 但可能不夠侍應, 每次找人都很困難, 希望這一方面他們可以改進, 食物來說大家絕對可以去試一次, 但價錢來說就不是太便宜。
, 但價錢來說就不是太便宜。
2019-05-16
  • 黑松露牛肝菌意式燴飯
  • 龍蝦湯
2019-04-21 412 瀏覽
今日行過尖沙咀樂道見到這間餐廳叫“Candies Foodies" 咁得意嘅!而午餐價錢合理一於試下先。原住大廈入去見到一條樓梯直上就到了,餐廳雖然唔太大間,但佈置幾特別又好有特色,再望就見到一邊牆放著一排糖果架,原來可以睇又可以夾的。嘻嘻!午餐包括有餐湯、主菜同餐飲。澳洲草飼鮮肉眼牛扒 $98我點了澳洲草飼鮮肉眼牛扒配薯條,肉眼扒厚身夠大塊,肉質鮮嫰,牛味濃郁,醬汁燒汁牛扒本身都夠味可以唔加醬汁也可,而薯條香脆,配埋杯咖啡已經很飽,滿足。

午餐包括有餐湯、主菜同餐飲。

澳洲草飼鮮肉眼牛扒 $98
2019-03-25 287 瀏覽
今日朋友無啦啦下午黎話不如一齊食晚飯,所以臨時揀同book餐廳⋯餐廳的地理位置係尖沙咀,不過係個棟大廈有兩個唔同既入口,所以一開始都行錯左,但路過係其他店的時候,有個飲品店既店員哥哥聽到我們搵路,就開口教我們去番另一邊入口。係另一邊入口,再上條樓梯,終於係閣樓👈🏻中搵到✌🏻在選擇方面都算多,dinner set都有幾款,而我們選了套餐B👈🏻先來的是餐湯和飲品,飲品揀左梳打,味道不錯,而餐湯不過不失厚切薯條熱辣辣👈🏻個人覺得好重要,因為好影響口感!熱辣辣的薯條先可以食到薯條既脆&軟,而凍左既薯條真係淨低一個 淋 字而佢既薯條夠熱,出來見該脆、軟該軟,黑松露蛋黃醬也挺搭薯條龍蝦飯感覺幾良心🙈 真是有半邊龍蝦同鉗,而燴飯整得都夠入味👍🏻,飯唔會因爲忌廉汁而浸淋,伴著醬汁入口反而濃郁牛扒的擺碟放得幾靚,熟度符合要求,水準正常,肉質唔會”un”(可能最近食太多安格斯牛扒,今日感覺驚喜不大🤣餐廳設計和裝飾算是特別,但分配了在餐廳轉角位,所以需要服務時都係要自己走出去。😅整體而言,食物水準不錯,但餐廳的服務和衛生可以更好
係另一邊入口,再上條樓梯,終於係閣樓👈🏻中搵到✌🏻

先來的是餐湯和飲品,飲品揀左梳打,味道不錯,而餐湯不過不失
炸薯條x黑松露蛋黃醬

而佢既薯條夠熱,出來見該脆、軟該軟,黑松露蛋黃醬也挺搭薯條
半邊波士頓龍蝦—龍蝦忌廉汁意式燴飯

美國安格斯肉眼牛扒

整體而言,食物水準不錯,但餐廳的服務和衛生可以更好
炸薯條x黑松露蛋黃醬
半邊波士頓龍蝦—龍蝦忌廉汁意式燴飯
2019-03-22 124 瀏覽
等個pizza等左1個鐘頭3個字,訂位講明話食兩個鐘就要走。埋單明明漏單又唔比人取消,話落左單唔取消得。係都要人等埋個pizza打包。係唔係窮到咁啊依家?三文魚pizza點打包啊?趕住走仲要等佢打包打30分鐘,真心不知所謂!
2019-03-22
2019-03-20 155 瀏覽
11/3/2019 @尖沙咀 Candies Foodies今日同朋友食飯慶祝生日,朋友揀咗呢間餐廳, 初時都搵咗陣,之後經過見到原來入口係要上樓梯,餐廳在閣樓的。上到去餐廳裝修都好特別好有外國嘅感覺,個人覺得比較偏向美式。我哋六個人叫咗個四人餐加咗個pizza, 大家都好夠飽。頭盤係泰式燒豬頸肉還有炸薯條配黑松露蛋黃醬。薯條係粗身的而且好夠熱黑松露蛋黃醬比想像中更好食黑松露味很濃, 蛋黃醬一點都不膩, 整個醬汁會令你吃到不停口, 我們連最後一滴醬也用匙羹吃乾淨 燒豬頸肉十分香,配埋秘製的泰式醬汁,酸酸甜甜十分開胃。黑松露牛肝菌意式燴飯, 黑松露味很樂意式燴飯比想像中稀,飯不會太硬身, 除了牛肝菌外還有一點野菌。蒜片香辣白酒海蜆扁意粉, 賣相很美麗, 海蜆很大隻沒有沙,而且有濃濃的蒜香味,意粉和蒜片一齊食更加香口!主菜美國安格斯肉眼牛扒 和脆香芭堤雅燒春雞半隻安格斯肉眼牛扒我們要了七成熟,但切開像五成熟, 但食落味道很好腍,有鮮味, 又不會覺得太生, 而且沒有血水!燒春雞幫我們切了8份, 吃來不會很乾,芭堤雅醬汁很特別有一點辣,有一點甜,感覺新鮮。 最後我們還加了一個煙三文魚pizza

我哋六個人叫咗個四人餐加咗個pizza, 大家都好夠飽。
頭盤係泰式燒豬頸肉還有炸薯條配黑松露蛋黃醬。

燒豬頸肉十分香,配埋秘製的泰式醬汁,酸酸甜甜十分開胃。

主菜美國安格斯肉眼牛扒 和脆香芭堤雅燒春雞半隻

最後我們還加了一個煙三文魚pizza

皮薄而脆,好多火箭菜,煙三文魚好香。
飲品都好有特色,整體都幾好食。

2019-03-04 94 瀏覽
同朋友一行四人晚餐,行一層到達餐廳,環境寬敞舒服、有設計感,朋友聊天聚餐的好選擇嗌咗四人餐份量啱啱好,價錢合理。有驚喜的抺茶沙沙,不會過甜、味道清爽,同西餐既野食都好夾黑松露薯條泰式豬頸肉 - 略嫌厚咗少少香辣蜆肉pasta - 好味,中意蜆肉既朋友要一試~但意粉味可以再重少少龍蝦resotto - 個汁好好味!食好多都唔會覺得漏牛排都好食總結嚟講環境唔錯,食物質素好,會再encore
嗌咗四人餐份量啱啱好,價錢合理。
抺茶沙冰
有驚喜的抺茶沙沙,不會過甜、味道清爽,同西餐既野食都好夾
黑松露薯條
泰式豬頸肉 - 略嫌厚咗少少

龍蝦resotto - 個汁好好味!食好多都唔會覺得漏

牛排都好食

總結嚟講環境唔錯,食物質素好,會再encore
抺茶沙冰
2019-02-08 138 瀏覽
星萬六晚7點去, 冇人😂😂 完全係包左場😂😂😂我地叫左個二人晚市套餐 HKD428其實有幾多選擇,而我地就選擇左以下食物:煙三文魚Caesar salad : 都幾足料, dressing 味道岩岩好Soup Of the Day: 南瓜湯,都okay幾好,正正常常大啡菇蕃茄忌廉汁意粉,比我想像中好食, 無論係個大啡菇定意粉都煮得非常好,大啡菇好Juicy好鮮味,意粉軟硬適中同個source都mix都好好!US Angus Rib Eye Steak (9oz): 5成熟,鮮嫩多汁,肉味十足!!!!!! 好食包2杯飲品 整體性價比高!
星萬六晚7點去, 冇人😂😂 完全係包左場😂😂😂

我地叫左個二人晚市套餐 HKD428

其實有幾多選擇,而我地就選擇左以下食物:

包2杯飲品

整體性價比高!
2019-02-04 151 瀏覽
向來支持本地小店。朋友有九折卡,於是一行五人來到Candies Foodies。餐廳位於大廈閣樓,入門口處門面不算顯眼,但餐廳內部裝修隨意舒適,從櫥窗到餐墊到壁畫,均出自同一位畫師手筆,細問才知道原來是從前當設計師的老闆畫作。我們點了龍蝦湯,牛扒,燒龍利魚,豬頸肉,黑松露意粉,薯條,pizza,帶子南瓜意大利飯。食物質素總的來說很不錯,盡顯廚師心思,而且性價比高。值得一提,是小店內竟然附設VIP房,可容納十幾人。房間內又竟然飼養了一些我不知名的青蛙,烏龜和鹹水魚,煞有趣味,倒是個一群朋友聚會的好選擇。
2019-02-03
  • 美國安格斯肉眼牛扒
  • 美式香草烤深海原條龍脷魚
  • 牛油果風乾蕃茄菠菜忌廉醬荷蘭薄餅
2019-01-26 153 瀏覽
朋友說尖沙咀有一間樓上cafe,二話不說就約了放工後一試。尖沙咀華源大廈𥚃有一條樓梯通往位於閣樓的餐廳,樓梯牆上突出的畫作,非常吸睛所以不算難找,梯間更有一些有趣的相框畫作,是打卡的好素材。餐廳內環境寬闊,絕對適合三五知己聚會輕鬆飯局。餐牌上的二人餐很是吸引,但因為我們各有想吃的菜式便選擇散叫。朋友不喝湯,但我一看到有黑松露野菌濃湯便忍不住點了一碗。湯很濃亦很香,很快就被我喝光了。我們前菜小食點了煙三文魚凱撒沙律和忌廉燴鮮蠔加手工薯蓉,沙律菜新鮮,薯蓉香滑👍🏻主菜點了大啡菇蕃茄忌廉汁扁意粉,蕃茄汁夠開胃但又不會太酸,加上我最愛的大啡菇和煙韌的扁意粉,正🤤朋友還點了鹽燒原條龍脷魚,份量很大,魚肉很滑,而且魚骨不多,這個主菜充滿驚喜!下次來會試試二人套餐!
朋友說尖沙咀有一間樓上cafe,二話不說就約了放工後一試。

下次來會試試二人套餐!
2019-01-23 112 瀏覽
睇食評介紹見到這間位於尖沙咀的樓上cafe感覺幾好,便相約朋友一起來試試~雖然知道大廈位置和樓層,但到了還找了一陣子才找到,因為那橦大廈是有幾個入口的~溫馨提示:看見7-11對住的大廈入口,就會見到Candies Foodies的板,再入便會見到餐廳入口了!點了其中一款二人餐,有沙律、餐湯和兩份主菜。朋友和我每人選了一款main course!他要的是大蘑菇番茄意粉,蘑菇煮得剛好,又大份又多汁,番茄汁也很新鮮意粉很入味!我選的是魚,點的時候完全沒有想過這麼大份,原整一條鮮魚燒好上枱朋友還外加了一份蠔,濃濃的白汁配上大大件蠔吃

點了其中一款二人餐,有沙律、餐湯和兩份主菜。

朋友還外加了一份蠔,濃濃的白汁配上大大件蠔吃
2019-01-15
2019-01-19 125 瀏覽
這間已經是第三或是第四次來了有時跟朋友上來聊天,也有時是一大班同事一起來,還可以有買4送1優惠,而且可以坐房間裡,房間裡有養了烏龜🐢和青蛙之類的 看著也蠻治癒不過這次沒坐進房間裡所以也沒拍到座位是有一點小迫~餐紙也很有特式南瓜湯 水水的南瓜 鮮蝦意式燴飯肉眼牛扒朋友分了我一口,覺得還好 挺有肉味我的~香檳汁 比目魚 意粉覺得不錯,意粉軟硬度適中 (是我喜歡的) 記得上次好像也是點這個餐一直沒試到薄餅 希望下一次可以試到!
這間已經是第三或是第四次來了

不過這次沒坐進房間裡所以也沒拍到
座位是有一點小迫~

餐紙也很有特式

南瓜湯 水水的

南瓜 鮮蝦意式燴飯
南瓜鮮蝦意式燴飯

肉眼牛扒
朋友分了我一口,覺得還好 挺有肉味
肉眼牛扒

我的~
香檳汁 比目魚 意粉
覺得不錯,意粉軟硬度適中 (是我喜歡的)
記得上次好像也是點這個餐
比目魚意粉

一直沒試到薄餅 希望下一次可以試到!

2019-01-16
同內子行完尖沙咀睇燈飾,想同內子食西餐,但早排先去過我中意嘅西餐廳意粉屋,於是上 openrice 搵到哩間西餐廳.睇睇個餐牌,價錢比意粉屋平喎,上去睇睇咩環境先!雖然係樓上鋪,但被我望到佢地有哂牌照喎,連酒牌都有喎,唔係D偷雞樓上餐廳喎.再望望環境,有種浪漫同藝術氣氛,唔錯.點咗個 set,龍蝦濃湯,黑松露野菌湯各一,頭盤洋蒜苗忌廉燴鮮𧐢配手工薯蓉,半邊波士頓龍蝦意式燴飯,主菜安格斯肉眼牛扒,點7成熟,甜品蕉糖燉蛋.龍蝦濃湯,黑松露野菌湯:兩個湯各具特色,野菌湯一上枱發出陣陣黑松露香味,但龍蝦濃湯入口較濃郁,兩個湯都唔錯.洋蒜苗忌廉燴鮮𧐢配手工薯蓉:鮮𧐢名乎其實係鮮,入口嫩滑𧐢味重,手工薯蓉同我想像嘅唔同,相信熟成之後撈埋忌廉一齊淋係𧐢上,又出奇地噤夾喎,哩碟鮮𧐢要推介吓!半邊波士頓龍蝦意式燴飯 : 蝦肉新鮮夠彈牙, 最特別係蝦肉上鋪上蟹子, 令口感更特別. 意式燴飯嘅飯粒比想像中軟身, 味道適中, 當然, 我中意重味, 味道再濃郁我都可以接受.安格斯肉眼牛扒 : 上枱嘅係7成熟無煮得過火, 肉質鬆軟, 雖然餐廳有提供醬汁, 但我無點, 因為原味都已經好正.格離飯永遠香D, 見到格離
睇睇個餐牌,價錢比意粉屋平喎,上去睇睇咩環境先!
再望望環境,有種浪漫同藝術氣氛,唔錯.
格離飯永遠香D, 見到格離枱點咗個心太軟, 即刻點一個, 點知無貨! 賣哂! 呀! 激死啦! ~~~>_<~~~

• 蒜苗忌廉鮮𧐢配手工薯蓉
2019-01-15 141 瀏覽
行開尖沙咀,之前聽朋友講Isquare 附近有間唔錯嘅Cafe, 今日就黎試下先😋😋Cafe 開係閣樓,一上樓梯,沿住樓梯上,甚至入左餐廳,都見到唔少創作漫畫同埋得意擺設。我地叫左一個二人Dinner Set。頭盤係自家制芝士薯蓉配焗蠔。蠔食落好鮮味,唔腥。但最出色嘅係薯蓉,完完全全吸收晒蠔嘅精華,真係唔可以錯過!美國安格斯肉眼牛扒:我地叫左五成熟,啱啱好,唔太生但又可以食到牛味。食落肉質唔韌,咬落第一啖,口裏會有好多肉汁。海蝦羅勒天使麵:依個面清清地,唔係太濃味。海蝦食落好爽,整體黎講,個麵食落都好Fresh。蟹肉BB筍荷蘭薄餅:食依個簿餅嘅方法好得意,店員送到黎嘅時候,特別提醒個薄餅要捲起黎食。出面皮邊會脆,捲起黎食有啲似食脆皮版墨西哥卷,幾特別。救生艇窩夫:最後我地都叫左一個甜品一齊share 食😋 個窩夫好colourful, 窩夫食過外脆內軟,配埋芒果或者芋頭味雪糕食,會越食越滿足。總括黎講,依間cafe都係一個三五知己聚腳嘅好地方,大家可以一起分享好味嘅嘢食,又可以係一個唔錯嘅環境之中聚在一起聊天😊

海蝦羅勒天使麵

蟹肉BB筍荷蘭薄餅

2019-01-09
海蝦羅勒天使麵
蟹肉BB筍荷蘭薄餅
2018-12-19 133 瀏覽
今晚想去尖沙咀睇燈飾,所以就訂咗呢間餐廳,試下好唔好食🍽我同2個朋友叫咗個二人套餐,再叫多一個pizza同埋是日蛋糕,最後都食得幾飽😋首先嚟咗個黑松露燴飯,香得嚟又唔會膩👍🏻之後上咗條龍脷魚,因為無腌嘅關係,味道鮮甜🐟最後嘅牛油果薄餅清新得嚟又夠味,喺健康嘅選擇🥑是日蛋糕係日本芝士蛋糕,味道正常但比較細件🍰
今晚想去尖沙咀睇燈飾,所以就訂咗呢間餐廳,試下好唔好食🍽
首先嚟咗個黑松露燴飯,香得嚟又唔會膩👍🏻
之後上咗條龍脷魚,因為無腌嘅關係,味道鮮甜🐟
最後嘅牛油果薄餅清新得嚟又夠味,喺健康嘅選擇🥑
是日蛋糕係日本芝士蛋糕,味道正常但比較細件🍰
2018-12-18
2018-12-15 125 瀏覽
今日同朋友經過一座大廈,發現入面有間餐廳,裝修幾特別,啲壁畫同裝飾都好引人注目,就決定試下呢間candies foodies la😋我地決定豪氣啲食個大餐,揀左個$398套餐~令我最印度深刻既係個飯~半邊波士頓龍蝦·龍蝦忌廉汁意式燴飯。成個飯都充滿著龍蝦忌廉汁;飯既硬度適中,食第一啖既時候非常驚喜!同行既朋友都推介呢個飯~主菜我地揀左美國安格斯肉眼牛扒。 正常水準。我地仲叫左個黑松露薯條,薯條即炸,好食但稍微鹹了一點。

我地決定豪氣啲食個大餐,揀左個$398套餐~

主菜我地揀左美國安格斯肉眼牛扒。 正常水準。

我地仲叫左個黑松露薯條,薯條即炸,好食但稍微鹹了一點。