2014-05-11 616 瀏覽
跟友人吃飯,便去到東南亞餐廳午飯。兩點多入座,只有數枱食客。我們各點了午餐然後一同分享。點了如上圖所示。飲的先來,友人的三色冰。然後來了全餐最好吃的紙米卷(+HK$10),有很多米粉在中間,蝦沒有味道,沒有怪味就很好了。春卷(+HK10)也不錯,剛炸好非常香口,又不太咸太油。跟餐的味精湯。泰式鮮雞肉濕炒河很油,油到沒有其他印象。菜和雞胸肉都能吃,但汁有如油塘一樣,我不懂評論。牛柳粒紅飯,水準比茶餐廳好一點,不太油不太咸。飯的份量和牛柳粒也很多,牛柳亦不全然肥肉,細細粒送飯也幾平衡到。吃過就不回頭。
跟友人吃飯,便去到東南亞餐廳午飯。

兩點多入座,只有數枱食客。我們各點了午餐然後一同分享。
點了如上圖所示。
三色冰
飲的先來,友人的三色冰。
鮮蝦米紙卷
越式春卷
春卷(+HK10)也不錯,剛炸好非常香口,又不太咸太油。
餐湯
跟餐的味精湯。
泰式雞肉濕炒河
泰式鮮雞肉濕炒河
牛柳粒紅飯

吃過就不回頭。
2014-05-04
2013-09-18 69 瀏覽
兩公婆貪個商場有泊車優惠,走入去想吃個簡單晚餐才回家,記得上兩個月前試過這家都ok就不作他想再去,怎知中伏了!- 上次幫襯時有單頭套餐的,約$50至$70左右,怎知今次已改了,套餐只有二人餐和四人餐兩款,二人餐都要$208。心裡已打了個突,既來之則安之,最後我叫了個海南鷄飯而老婆大人就叫了個豬頸肉濕炒河。- 先講個鷄飯,鷄肉偏咸,油飯更咸。份量小唔緊要,但所用米的質素就不感恭維!比阿信屋賣的越南米還差得多!同場也有一枱都是投訴碗白飯太硬。- 老婆碟炒河我試了一點,都是得個咸味,似普通炒河不像一般泰式,而最搞笑是食完埋單開車走時,老婆大人才猛然說了一句"咦!我唔覺食過豬頸肉嘅!淨係記得有芥蘭同旦!" 哈哈!都叫妳食飯唔好掛住玩電話啦!" 我心裡面講而已。我相信有兩個可能:一是真的忘記放;二是有放但太碎,食咗都唔覺。但單已埋唯一能做就是以後唔嚟和寫這段飯後感。失望!但亦深深感受到現時食肆經營之困難!

失望!但亦深深感受到現時食肆經營之困難!
2013-09-16
2013-09-02 63 瀏覽
這日與朋友逛完Mikiki地庫超市後順道到旁邊的金寶食午飯。生意不錯,全店九成滿,我們好在早來一步,可坐到餘下的最後幾張枱,不用等位。座位安排得有點逼,至於衛生,合格。午市有套餐,大部份定價約$40左右一份,有餐湯(除了本身主菜是湯粉類),主菜,及汽水或中國茶;不過如果不想飲汽水或中國茶,亦可加錢換特飲和越南滴漏咖啡。我選了份黑椒牛柳粒紅飯,$49, 另加$6轉了龍眼冰特飲。先來例湯,味道頗重味精,我們都飲2啖放棄了。黑椒牛柳粒紅飯,牛柳粒的黑椒和醬油落得過重手,而且亦偏油膩,以至味道濃得味蕾也開始有點麻木。再加上肉質亦被'喇'得鬆泡泡,都是少吃為宜。還好紅飯雖然偏濕,至少那淡淡的番茄汁香,酸酸甜甜,不靠牛柳粒送飯,亦可多食幾啖。龍眼冰最優勝一點是夠冰凍,的確對中和口腔那濃重口味有點幫助。不過龍眼味就一般。總括來說,定價雖便宜,我們覺得各道菜都欠了點heart去做,味道和用料都讓人失望。
先來例湯,味道頗重味精,我們都飲2啖放棄了。
例湯
黑椒牛柳粒紅飯

龍眼冰
2013-06-18 38 瀏覽
想寫食評好耐,終於"的"起心肝 呢間金寶都黎過幾次,通常都係平曰黎,好似越黎越少人 希望第時啓德條天橋通左會旺d啦,唔係都吾知捱到幾耐。今次都係果幾樣,老公鐘意食:活蝦刺身$85,不過今次好似溶唔切雪咁,有3隻"痴"理一齊  ,原本有八隻,食左四隻先記得映相泰式炒通菜$48,呢個都保持到水準 龍眼冰$23,d 味好怪,我接受唔到囉 炸蝦餅$45,賣飛佛,有 d 油 掛住食唔記得同碗火車頭$93 映相,老公話差左,d牛腩好 "un"
想寫食評好耐,終於"的"起心肝

呢間金寶都黎過幾次,通常都係平曰黎,好似越黎越少人
希望第時啓德條天橋通左會旺d啦,唔係都吾知捱到幾耐。
今次都係果幾樣,老公鐘意食:
活蝦刺身$85,不過今次好似溶唔切雪咁,有3隻"痴"理一齊
,原本有八隻,食左四隻先記得映相
泰式活蝦剌身
泰式炒通菜$48,呢個都保持到水準
泰式炒通菜
龍眼冰$23,d 味好怪,我接受唔到囉
龍眼冰
炸蝦餅$45,賣飛佛,有 d 油
蝦餅
掛住食唔記得同碗
火車頭$93 映相,老公話差左,d牛腩好 "un"

2013-06-06
泰式活蝦剌身
泰式炒通菜
蝦餅
As there are not much food choices at Mikiki I came here for some simple noodles.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Tom yum soup with Cambodian noodles:The noodles were likable and tasted better than I expected.The broth had a strong tomato taste and it was not very spicy.However the prawns could have been fresher.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $4X [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] ok [b]MSG levels:[/b] slight [b]Napkins provided:[/b] yes [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-01-19 15 瀏覽
九龍城的金寶泰國菜館向來深受老饗喜愛, 上年進駐附近新蒲崗新場Mikiki, 擴大了飲食版圖.金寶在Mikiki的地庫層, 即是超市的那一層, 新店雖然比舊店新淨, 但門面與內裡裝潢予人的印象與food court無異, 可幸的是價錢亦是food court價, 比九龍城店來得親民. 這家金寶在晚市竟然有套餐(奉上汽水一罐), 六人(其中一人在朋友的肚子裡)肆無忌憚地點了以下的食物, 胃口真不少?!?!原隻菠蘿炒飯(套餐$69)- 炒飯盛滿半個菠蘿, 份量十足. 與餐牌上的圖片沒兩樣, 炒飯很乾身, 配上甜甜又鬆化的肉鬆, 很惹味. 菠蘿當然是鮮菠蘿的味道, 其且甜且酸, 是罐頭糖水菠蘿不容比擬的, 其他配料不多, 只有雜菜粒粒, 火腿粒, 及鋪面的連殼蝦, 但是蝦肉是霉身的. 不要緊, 肉鬆和鮮菠蘿才是菠蘿炒飯的主角. 這個算是今餐最好吃的食物.黑椒牛柳粒紅飯(套餐$55)- 還不錯! 紅飯帶茄汁的酸甜, 很開胃, 牛柳粒帶黑椒香, 帶有少許嚼頭. 伴洋蔥同吃帶清新. 泰式海南炸雞飯(套餐$48)- 騎騎呢呢的, 把海南雞炸過再鋪上飯面, 飯是雞油飯, double油膩. 雞肉卻好像

泰式海南炸雞飯(套餐$48)- 騎騎呢呢的, 把海南雞炸過再鋪上飯面, 飯是雞油飯, double油膩. 雞肉卻好像沒有什麼味道,
泰式鮮雞肉濕炒河(套餐$53)- 這是友人點的. 小妹一定不會放” 濕炒河”在我的選擇之列. 因為大部分餐廳都做得不好, 好像河水氾濫似的. 這個濕炒河亦有河水氾濫之感. 那個”生粉水獻”看著也倒胃口, 配上河粉, double滑潺潺, 河粉還是乾炒的好!! 小妹只吃了上面的芥蘭, 紅蘿蔔.
去骨海南雞飯($56)- 沒甚特別, 而且雞切得有點甩皮甩骨之感. 雞肉當然是用上冰鮮雞, 雞味欠奉, 可幸的是雞骨中間沒有嚇人的血水滲出. 飯是雞油飯, 很濃香,致肥物果然是特別好吃的. 小妹喜歡吃海南雞飯時蘸上黑豉油, 這是新加坡的特色, 在一間泰越菜館, 還是不要有如此要求好了!
青咖哩鍋配法包($43)- 青咖哩鍋以酒精爐加熱, 令咖哩保持熱度. 只可惜後來"燶底"了, 令整鍋咖哩有點焦焦的味道, 真是暴殄天物. 剔除這個不說, 青咖哩還是很富香濃的椰汁味, 而且完全不辣, 正合我味! 法飽偏硬, 要蘸咖哩汁同吃才行.
燒豬頸肉- 只有其形, 卻沒有精粹. 外面明明有微焦的顏色, 但吃下卻沒有燒烤的香味, 連九龍城的泰式小店也比不上, 唉!! 肉質爽是爽, 但醃得不夠入味.
價錢親民, 但味道, 還是九龍城的"更親民".
九龍城之食肆競爭大, 弱者必遭淘汰, 留下的必然是強者; 相反新蒲崗選擇不多, 近幾獨市, 何來進步? 這是市場上的金科玉律.
兩個地方只差數條街, 老饗們, 你們都懂選擇的.
2013-01-07
2012-05-27 12 瀏覽
好耐冇去新蒲崗了... 今日見約咗家姐食飯就不如去新的商場試下啦.一心打算行下一田超市.. 嘩, 勁多人, 算啦都係去搵嘢食罷喇金寶... 會唔會同九龍城個d有關係呀..或者比個名吸引之下就入咗去...可惜... 亦都係最後一次啦.. haha!食物質素好一般, 可以話唔覺有咩特別好食, 我地叫左:蒸粉卷, 海南雞, 冬陰公湯, 蒜茸炒菜, 炸蝦餅, 之後仲加多客蒜茸包, 甜品椰汁西米糕或者香港太多呢類食品, 食得多一試好普通, 較為好的蒸粉卷同炸蝦餅, 因為新鮮整的, 所以仍然可口, 唔會覺得好硬...海南雞尚算嫩口但汁就好咸... 唔知大廚是否忘記試味, 當晚都有兩枱客話咸咗d... 蒜茸炒菜係凍凍地呀...冬陰公內除咗兩隻蝦三粒草菇就沒有其他東西了...最差係個蒜茸包... over-cooked, 燒焦了非常多, 搞到非常硬...西米糕..無特別, 但唔覺可口, 可能係九龍城什貨舖買的$12一盒會更加美味可口 除咗食物, 服務都係好一般, 每次都係要催先去跟單... 追蒜茸包, 追甜品, 追埋單... 個場得5枱都處理唔到, 3個侍應喎....仲有, 觀感唔好的反而係夜晚未到

金寶... 會唔會同九龍城個d有關係呀..
或者比個名吸引之下就入咗去...
可惜... 亦都係最後一次啦.. haha!

食物質素好一般, 可以話唔覺有咩特別好食, 我地叫左:
蒸粉卷, 海南雞, 冬陰公湯,
蒜茸炒菜, 炸蝦餅, 之後仲加多客蒜茸包,
甜品椰汁西米糕

或者香港太多呢類食品, 食得多一試好普通,
較為好的蒸粉卷同炸蝦餅,
因為新鮮整的, 所以仍然可口, 唔會覺得好硬...

海南雞尚算嫩口但汁就好咸... 唔知大廚是否忘記試味,
當晚都有兩枱客話咸咗d... 蒜茸炒菜係凍凍地呀...
冬陰公內除咗兩隻蝦三粒草菇就沒有其他東西了...

蒸粉卷, 可以啦...
海南雞
冬陰公湯
炸蝦餅算係最好了.
蒜茸凍菜
西米糕
除咗食物, 服務都係好一般, 每次都係要催先去跟單...
仲有, 觀感唔好的反而係夜晚未到8點, 竟然封咗一半場...
究竟係趕收場, 易清潔, 定想趕客想打洋呀...
怪怪囉...

新蒲崗大把嘢食, 呢個價錢大把選擇, 仲點會有下次...
2012-05-25
炸蝦餅算係最好了.
2012-04-17 5 瀏覽
也有一段日子沒有走上譽港灣...今日路過眼見中午食晏時間,就碰碰運氣午市套餐大約也有五、六款...我選擇了冬陰公蝦湯粉$40.(冇餐飲、要另加$,,,但午市就冇加一)上枱速度都很快、湯底極濃,就像單叫冬陰公湯一様,絕不輸蝕...原隻蝦大約有3-4隻、蝦肉也很新鮮論這個價錢,如包上餐飲,更感會值...所以這個湯粉午餐雖然好味、但未必會有回頭之念。
也有一段日子沒有走上譽港灣...
今日路過眼見中午食晏時間,就碰碰運氣
原隻蝦大約有3-4隻、蝦肉也很新鮮
論這個價錢,如包上餐飲,更感會值...
所以這個湯粉午餐雖然好味、但未必會有回頭之念。
2012-04-13
2011-12-28 1 瀏覽
Had lunch in 金寶 in X'mas holidaySet lunch available on boxing dayPrice attractive - ~ $45 only1. 菠蘿炒飯 - ok2. 燒豬頸肉飯 - if there is spicy sauce for 豬頸肉 available, will be much better3. 粉包 - ordered separately- This is the first time that I had hot 粉包- The 皮 is soft and - The meat tastes good4. 海南炸雞飯- Creative!- The sauce for 海南雞 好好味- The 香飯 is not too oilyNo 10% service charge for lunch !!Overall, the quality is not inferior to 九龍城金寶泰國菜館

Price attractive - ~ $45 only

1. 菠蘿炒飯 - ok
3. 粉包 - ordered separately
- The 皮 is soft and
- The meat tastes good
4. 海南炸雞
- Creative!
- The sauce for 海南雞 好好味
- The 香飯 is not too oily

2011-12-23 3 瀏覽
同朋友C做完些事之後差不多11點幾,有些肚餓了,知道這個商場開了好多間食店,於是來到地下這層看看,誰知一眼望去幾間食店都好像未開,我們逐一逛逛,原來他們幾間都是12:00開始營業朋友說可以等吓,於是想去**一田**行個圈,怎知那些職員個個正忙碌將貨品上架,見到這情形我們也沒趣繼續行,於是又回到食店這邊,其中這家店的店員見我們回頭,他說可以讓我們入去坐下,但還未落得單,因為廚房未準備好,最後我們還是拒絕這個店員的好意我同朋友想上一層看看,誰知只見一間店舖,但並不合我們心意,朋友肚餓感越來越強,想起剛才那家店,於是又回到地下,不過來到唔見剛才那位店員,好在不久有其他職員過來,我們才可以入去坐下經一輪的折騰又累又餓,好不容易決定這裡的招牌海南雞飯$44及青咖哩軟殼蟹鍋$73海南雞飯~~~沒有骨的雞肉唔太滑,沒有加爆香的蔥頭飯,欠些少油香,但整體都唔錯青咖哩軟殼蟹鍋~~~本身這個鍋是配蒜蓉包,但店員告知時間還早,包未送到,問我們改用白飯可不可以,我們不想轉其他食物所以接受了,軟殼蟹唔夠香脆,青咖哩味道合我心意,喜歡它唔會太辣而且偏甜,我的味蕾接受到,用來伴飯不知不覺添加好多汁料這個鍋份量頗多,
是12:00開始營業

還是拒絕這個店員的好意

我同朋友想上一層看看,誰知只見一間店舖,但並不合我們
店員,好在不久有其他職員過來,我們才可以入去坐下

這個鍋份量頗多,合我們倆人之力都吃不完,朋友同我都有同感,如果有蒜蓉包配,相信
會完美些~~~這是唯的美中不足
當我們步出商場時,發現地面有間食店幾吸引,我們走上看時有位店員正在門口,於是問
她店舖是幾點營業的,她的回答令我們都傻笑了
2011-11-29
2011-11-17 1 瀏覽
新蒲崗。新蒲點7點到達 發現成個商場既餐廳人流都唔多金寶更加得一台客人之前係the one分店食過所以對呢間水準有信心2個人叫左4道菜炭燒豬頸肉 口感麻麻外皮唔脆 肉質亦唔嫩幸好佢有翻熱 所以不算太差 菠蘿焗飯 新鮮菠蘿做底 炒飯味道唔錯 而且多配料不過飯粒唔分明 d飯好似一pat pat咁要讚讚浦面既蝦 炸得好乾身 好脆而且好爽口 一d都唔梅胡椒粉絲蝦煲 份量好少2個人先岩岩好 多個人都唔夠食 不過粉絲好入味 胡椒味好香蝦略嫌沒有味道 但蝦肉彈牙泰式炒通菜 好香 但好咸而且份量亦唔多 所以無特別之處連埋青檸梳打 埋單$230價錢公道 而且服務亦唔錯 會主動加水換碟 又會詢問客人意見(可能係無客人之固 )從waitress口中知道 呢間分店係由太子爺開既只想講句:仔牙仔 你大把野跟老豆學牙!
新蒲崗。新蒲點

價錢公道 而且服務亦唔錯
會主動加水換碟 又會詢問客人意見(可能係無客人之固

從waitress口中知道
呢間分店係由太子爺開既
只想講句:仔牙仔 你大把野跟老豆學牙!

2011-11-16
2011-09-29
新蒲崗的新商場開幕就同男朋友去行下行到肚餓就去搵食最段揀咗呢間野黎食新開的都幾靚可能店員都係新人呆呆滯滯咁服務一般LA我地叫咗幾樣野食春卷比想像好味個感覺好新鮮 食落都好香值得一試呢個一D都唔特別。。。。呢間野都唔算貴食物都好味~
新蒲崗的新商場開幕

個感覺好新鮮

食落都好香
值得一試
鮮蝦紙卷
呢個一D都唔特別。。。。

呢間野都唔算貴
食物都好味~
2011-09-25
札肉春卷撈檬
菠蘿焗飯
2011-09-29 4 瀏覽
新蒲崗既一田超市開張 同男友拍拖去逛之餘行左一田嗰層幾間餐廳想食D開胃D嘅去到呢間金寶見門口有個大餐牌有午餐好似海南雞飯 生牛肉河 凍檬等其中見到冬蔭大蝦一丁 雖然一丁通街都有但我都係比張相吸引左入去星期日啱啱開張簡直人山人海 連落一田架電梯都要排哂隊認真誇張肚餓到暈暈地於是坐低餐牌都未俾就即刻叫寫單等左10分鐘到就到都算ok快啦我地叫左一個冬蔭大蝦一丁同一個冬蔭魚旦一丁送冬瓜湯, 湯都ok啦而老實講魚旦一般啦, 所以冇影相但個湯底就好正 唔太酸 唔太辣 啱啱好個湯仲熱辣辣添 最驚喜嘅係我地飲到個湯有好濃嘅蝦頭膏味好正 我地好快連湯都飲哂加$8有杯野飲我自己叫左龍眼冰男友就無叫到以為好細杯點知都幾大杯結論: 食物質素唔錯 可能始終都有D名氣啦其實我出去飲一個冬蔭功都唔平 所以呢個我地覺得抵食架喇服務ok 個經理都好快走嚟serve我地下次想試下個火車頭湯粉
冬蔭大蝦一丁
但我都係比張相吸引左入去

肚餓到暈暈地於是坐低餐牌都未俾就即刻叫寫單
等左10分鐘到就到都算ok快啦
我地叫左一個冬蔭大蝦一丁同一個冬蔭魚旦一丁
送冬瓜湯, 湯都ok啦

而老實講魚旦一般啦, 所以冇影相

但個湯底就好正 唔太酸 唔太辣 啱啱好

2011-09-25
冬蔭大蝦一丁
(非會員)
2011-09-27 4 瀏覽
初嘗金寶,回味無窮!三人晚餐1) 越式春卷:香脆而不油膩。2) 菠蘿炒飯:新鮮菠蘿果肉,有鑊氣嘅炒飯,份量多。3) 咖喱軟殼蟹煲:少許辣,大小朋友都啱食。4) 烤菠蘿:菠蘿香甜中有有一點烤味,正!
初嘗金寶,回味無窮!

三人晚餐

1) 越式春卷:香脆而不油膩。

2) 菠蘿炒飯:新鮮菠蘿果肉,有鑊氣嘅炒飯,份量多。

3) 咖喱軟殼蟹煲:少許辣,大小朋友都啱食。

4) 烤菠蘿:菠蘿香甜中有有一點烤味,正!
2011-09-03