2023-10-05 1992 瀏覽
一向很喜歡來這間打躉, 今天差不多兩點先來,由於只是一個人我不介意坐吧枱; 也是我第一次坐吧枱這邊;但是原來坐呢邊由坐低到食完頭尾唔夠半個鐘已經有人叫我埋單! 我問職員我嚟咗咁多次都未試過咁,職員答我呢邊係要早埋單,梳化嗰邊就唔使😳我諗到除了驚我哋呢邊近後門隨時可以走佬之外,我諗唔到其他原因😅😅職員話買咗單可以繼續坐,但係我嘅感覺完全不良好囉,我散叫龍蝦Risotto 加埋杯嘢成$500點解坐30mins 就俾人催,咁我不如去翠華啦,又驚死我唔俾錢喺後門走佬咁,感覺非常之差以後都唔會坐呢邊費事你下下睇住我驚我喺嗰邊走佬🫢🫢

以後都唔會坐呢邊
費事你下下睇住我驚我喺嗰邊走佬🫢🫢
2023-10-05
  • 龍蝦意粉
朋友从深圳来香港🇭🇰做美容💆一起约了午餐,没有提前预定,还好我提前到了,walk in占位成功但要在1点之前离开~一到饭点…那个队伍太壮观了。.🐲环境方面:在置地广场的中庭位置,相当的好找座位也非常的丰富~👏服务方面:还不错,会及时清理桌面总体无功无过🥩关于出品:🫶有lunch set,我点了 法式海虾汤 ➕ 美国顶级牛肩扒 ➕ 拿铁咖啡 的套餐。牛肩肉鲜嫩得很,还带有淡淡的奶香味味道很棒,分量一般🫶 波士顿龙虾意大利幼面 就是冲着它来的,如果一个人过来吃饭的话点一份面条就ok了,冲着它来,不会失望。龙虾肉和面条融合在了一起一口鲜香、一口劲道~总体ok#置地广场 #香港美食
朋友从深圳来香港🇭🇰做美容💆
一起约了午餐,没有提前预定,还好我提前到了,walk in占位成功[胜利]但要在1点之前离开~
一到饭点…那个队伍太壮观了。
🐲环境方面:
在置地广场的中庭位置,相当的好找
座位也非常的丰富~

👏服务方面:
还不错,会及时清理桌面
总体无功无过

🥩关于出品:
牛肩肉鲜嫩得很,还带有淡淡的奶香味
味道很棒,分量一般

🫶 波士顿龙虾意大利幼面
就是冲着它来的,如果一个人过来吃饭的话
点一份面条就ok了,冲着它来,不会失望。
龙虾肉和面条融合在了一起
一口鲜香、一口劲道~

总体ok
#置地广场 #香港美食
  • 龙虾意大利幼面
  • 龙虾汤
2023-09-10 1610 瀏覽
終於有機會來到置地咖啡廳食下午茶,滿心期待,但整體感覺不似預期。下午茶餐二人份量,收取$428 +1 ,包兩杯嘢飲。三層的下午茶點,甜品那一層, Tiramisu以及朱古力蛋糕的確幾好食,其他就只是一般般。而上層的鹹點,例如鮑魚燒賣,的確很有貴氣嘅點心,但黃色皮好老,整得過分熟。吞拿魚麵包卷,用一個牛油紙包起模仿一個糖果的外貌,其實有幾有創意,不過內裏嘅食物其實比起茶餐廳更加難食。而且有一款菜心牛肉,不太理解為何一所高貴的咖啡廳會給我吃菜心⋯⋯另外今次同行大同父母一起去品嚐茶點,所以另外也加了一個公司三文治,個人幾佩服他有幾層嘅配料,包括有牛油果、雞胸、煙肉等等,不過雞肉非常鞋口,三文治麵包非常林⋯⋯總括而言沒有想像中好食,只能說是一個很好打卡,及享受貴婦茶點得一個地方!另外注意用餐時間亦有限制大約個半小時。

2023-09-03 1177 瀏覽
前排約咗朋友一齊去中環診所打針,打完針想搵早餐食,就見到Café Landmark 仲有早餐時段就排隊等入去享受吓高級早餐😆我哋都叫咗牛油果醬Egg Benedict配煙肉,呢個Benedict能夠做到將整個Benedict味道融合並唔會煙肉還煙肉蛋味還蛋味,而鬆餅底新鮮鬆軟易切👍🏻相當高質😃每個早餐都會跟餐包及茶飲,我地簡咗片裝提子包及紅茶,提子包內有大量提子乾,食完之後好有飽足感😄順帶一提,早餐加十蚊會多杯果汁,而每款果汁都係鮮榨唔係由紙包飲品斟出黎,我覺得呢十蚊非常值得加嘅✨

2023-08-19 1185 瀏覽
今日係假日,同朋友去左中環置地廣場嘆左個靚早餐,享受一天的美好開始🫶🏻主食:Eggs Benedict 🥚 $110係我食過最好食既Eggs Benedict 🥚 有水煮蛋、加拿大煙肉、美式鬆餅、荷蘭蛋黃汁🩷咬落鬆軟,切開隻蛋流哂蛋汁出尼配合埋美式鬆餅,真係有靚又好食🤤另外有餐包比你揀,我揀左提子包,因為牛角包賣哂了🫠仲有果醬同蜜糖比你搽麵包😎飲品:凍奶茶糖漿係自己落,自己落可以較啱甜度,吾會太甜😚🌟餐廳環境十分舒服,係一個好休閒既情況下食個靚早餐,真係令我感到心曠神怡,拋開一切煩惱☺️地點係中環置地廣場的一樓中底,係開放式,食物又高質🤩👍🏻

主食:Eggs Benedict 🥚 $110
另外有餐包比你揀,我揀左提子包,因為牛角包賣哂了🫠
仲有果醬同蜜糖比你搽麵包😎

飲品:凍奶茶
糖漿係自己落,自己落可以較啱甜度,吾會太甜😚

地點係中環置地廣場的一樓中底,係開放式,食物又高質🤩👍🏻
今天吃午餐,隔壁桌的客人吃到一半,想用桌上的tissue擦拭嘴角,结果一打开发现赫然出现一个粉色口罩……告诉服务员后,Manager立马解释说可能是别的顾客不小心放置在桌上的。可笑…明明tissue正经地摆放在餐包碟上,且我们是中午第一轮用餐的顾客,怎么可能有顾客故意摆放上去?Manager找的借口可谓是烂到极点,就算拿来哄小孩子估计都不会相信。现在想想都觉得这家餐厅恶心🤮再也不会来了……在桌面上看得见的服务况且如此,在看不见的后厨真不知道他们会做些什么
在未有social media的年代,聽前輩說,有些明星名人想「被人知道」跟誰走在一起(公或私),便會去Café Landmark打躉聊天聚會「放消息」,因為這裡環境開揚沒遮蔽,只要想被人看見,真是很難看不見你。加上以前媒體資源沒現在的環境那麼緊絀,據說長期有記者在這附近「等影相」,自然成為To see and to be seen的好地方。我可不是明星名人,來這裡就只有一個目的:食!這裡我經常來,因為這麼多年來,吃過那麼多不同的餐廳,我依然最喜歡這裡的龍蝦Linguine,那種滿足程度,我未在任何其他地方能夠得到,當然也不排除是我吃慣了這好味道吧。來這裡100次有99次都是點這味,今次破天荒點別的,因為平時家人點的都說很不錯,所以今次主菜我點了煎豬扒,前菜就依舊是平時最愛的蟹肉牛油果沙律,加多一份蝦多士share,全部質量都很不錯。另外,喜歡risotto的朋友,絕對要試試這裡的,很出色。在這我特別喜歡的環境下吃個午餐,心情都會特別好。值得一提,除了平時午餐,有家人生日想吃西餐的話也會來這裡,因為美心集團的關系,在美心餅店買蛋糕帶來這裡切免切餅費,慶生首選。
蟹肉牛油果沙律
煎豬扒
蝦多士
蟹肉牛油果沙律
煎豬扒
蝦多士
2023-07-01 1321 瀏覽
儿时夢想到貴族級的下午茶,Landmark cafe絕對馬首是瞻的貴族餐廳。它位於中環最中心地帶的置地廣場內,相信是往日很多人都夢想天天在此購物後,下午來吃英式貴族下午茶的上流生活。疫情跟它久別了!这次來品嘗它的下午茶,下午茶的咸點水平很高,雖然鮑魚燒賣蒸過火了,燒賣皮也爛了、牛肉有點乾,欠去肉味和肉汁,但炸帶子香口味美。冷盤的凍蝦味道不過不失、吞拿魚沙律配蕃茄與及三文魚的制作的味道只能用「行貨」來形容。事實上,食品這水平不是重點。久別的上流餐廳服務比往日差多了。年輕的員工對餐飲認識不夠,年長的,居然對答談吐老粗,且話氣不帶友善。真奇怪,有經驗的應該表現超卓的吧!問題需要老板重點了解。
疫情跟它久別了!
事實上,食品這水平不是重點。
久別的上流餐廳服務比往日差多了。
2023-06-19 1186 瀏覽
非常高質嘅西餐廳,環境一流。羊架肉質鮮甜嫩口,平時唔食羊嘅我,都會覺得好食,三佰幾蚊都覺得值得一試。另外再配一碟蜆,雖然有少少辣,突顯蜆的鮮甜,兩個人食,再加個意粉就已經夠食。
2023-03-16 2340 瀏覽
Lunch time 嚟嘅時候都幾多人排隊大概排咗 15 分鐘食物果然係有質素烤智利鱸魚 · 芝士焗千層薯仔 · 炒菠菜 · 白酒泡沫 $280Grilled Chilean Sea Bass,potato galette,sautéed spinach and white wine foam全部食材嘅味道非常夾好有層次最面頭嘅係白酒泡沫白酒泡沫下面係烤智利鱸魚鱸魚面頭烤得微脆魚肉非常 juicy 同新鮮鱸魚下面嘅 係菠菜同埋芝士焗千層薯仔千層薯仔每層分明,口感非常有層次好 juicy 但唔會油膩絕對會 encore 👍
Lunch time 嚟嘅時候都幾多人

白酒泡沫下面係烤智利鱸魚
鱸魚面頭烤得微脆
魚肉非常 juicy 同新鮮

鱸魚下面嘅 係菠菜同埋芝士焗千層薯仔
千層薯仔每層分明,口感非常有層次
好 juicy 但唔會油膩

絕對會 encore 👍
2023-03-14
烤智利鱸魚 · 芝士焗千層薯仔 · 炒菠菜 · 白酒泡沫
2023-03-11 1728 瀏覽
想也想不到,竟然在大排長龍的店,可以吃到發霉的麵包。我們一群人聚餐,吃了幾片,才發現其中一款麵包發霉了。馬上跟服務生告知,結果服務生非常快手的就把其中一盤麵包收走,然後說要補我們一份,但是我們誰也不敢再吃了。結果在仔細看桌上另一盤麵包,同一款的麵包,竟然都有霉點。再次請服務生收走,結果服務生竟然告知,說她不知道上面的東西是什麼,而且他也覺得不是發霉。其實很明顯那個麵包就是發霉的狀態,結果服務生竟然否認,實在是很難相信,這樣子收費水平的餐廳竟然是這樣控管品質以及服務生的態度。之後吃完其他餐點,有另外一個服務生來幫忙收拾餐盤,我們只好再告知第二位服務生,有關他們麵包發霉的事情,第二位服務生才跟我們說已經有通知主廚麵包發霉的事情,未來他們也會特別注意。其實我們消費者在乎的,只是希望餐廳可以注重一下食物的質量,而且處理事情的態度不應該是一直否認原本存在的事實,把消費者當傻子實在是不可取的服務態度。
想也想不到,竟然在大排長龍的店,可以吃到發霉的麵包。
我們一群人聚餐,吃了幾片,才發現其中一款麵包發霉了。
發霉的麵包

結果在仔細看桌上另一盤麵包,同一款的麵包,竟然都有霉點。

2023-03-08
2023-02-25 1911 瀏覽
放工想同朋友輕鬆傾下計,其中一位有信用卡優惠,3位可享單點食物6折,加上朋友推薦龍蝦意粉,所以就嚟試下餐廳坐位好闊落嘅,因為喺商場入面,冇頂,所以坐落個感覺好寬敞,我哋三個人點咗蘑菇湯同24小時牛肉羅宋湯,主食點咗龍蝦意粉、拿破崙意粉同炸魚薯條,甜品就點咗心太軟同tiramisu頭盤嘅麵包有好幾款,幾款都烘熱咗,有提子包、蕃茄包同法包,幾香口磨菇湯好濃郁,羅宋湯好足料好多牛肉,又唔會太辣龍蝦龍粉個汁好好食,龍蝦可以點嘅時候叫佢拆埋肉,每一啖麵都食到龍蝦,拿破崙意粉個茄汁好香濃,火腿同腸都好多,炸魚炸得好脆,啲魚嘅肉一絲絲好好味,薯條係粗嗰隻,個人覺得再炸脆啲會好啲甜品心太軟好好食,朱古力味濃,流心又好多,但tiramisu就好一般,冇白酒味,咖啡味都唔夠濃,但兩球雪糕都好好食整體係唔錯,但如果冇優惠就會覺得偏貴

磨菇湯好濃郁,羅宋湯好足料好多牛肉,又唔會太辣

整體係唔錯,但如果冇優惠就會覺得偏貴
2023-02-08 1486 瀏覽
Lame service, especially the lady with a black suit who was at the front desk. She was so rude to us. This is just wrong!We've been called three times just for the start water and no one came to serve us. And we also ordered a meal crab salad to share with six guests, but the front desk lady ordered it wrong with a small side salad. Then the lady starts to blame us and say that we made a mistake, not her problem. She starts to make us embarrassed as she never asks us if there are two different t

Then the lady starts to blame us and say that we made a mistake, not her problem. She starts to make us embarrassed as she never asks us if there are two different types of crab salads. She never asks us what size of salad we want to order. She never shows her professionalism and explained to us what was wrong with this matter. We have a group of six people how come we can share a small starter salad. This is unacceptable. and we won't accept someone forcing us to not change the order and blaming us because she has no communication skills herself and unfamiliar with her own menu.

If you are afraid of being scolded by the kitchen, please ask what the guests need before ordering, not what you think the guests need. This is wrong!! you owe us an apology.
2023-02-08
因為中意薑餅人男友搵到置地廣場有兩間cafe都有小薑餅人最後對比過性價比打卡優勢就簡左依間成set 真係好QQ佢既鹹點全部都唔錯依層最中意佢個蟹肉春卷而最底層既有海蝦咯嗲鮑魚燒賣煙三文魚卷重有2個可愛薑餅人都很不錯最頂層有兩個企鵝曲奇餅同甜點重有一個隨機附送既熊仔頭公仔不過最後我問人轉左隻企鵝仔感覺得意啲坐卡位可以同埋下面既裝飾一齊影相~好有氣氛由於係主題第一定二日就即刻去所以都唔算多人因為要求坐卡位都係等左一陣但都值得~食完重可以繼續落下面打卡
因為中意薑餅人

最頂層有兩個企鵝曲奇餅同甜點
重有一個隨機附送既熊仔頭公仔

不過最後我問人轉左隻企鵝仔
感覺得意啲

坐卡位可以同埋下面既裝飾一齊影相~
好有氣氛

2022-12-04
下午茶
聖誕節
2022-12-27 1455 瀏覽
忙到甩look的12月 約朋友係需要約到早餐時段先可以聚會🍽️我地真係好想見面傾計呀😂既然要食早餐 更係要搵間有質素既餐廳 咁先對得住專登起身食早餐既我地😜朋友就介紹一向有質素保證的”Cafe landmark”今次係我第一次食 多得朋友10:00am就到左排隊 等一陣就入得 仲要坐到側邊位置 叻叻👍🏻👍🏻早餐有分中式同西式 早餐麵包有幾款選擇 另外加$10 就可以多一杯鮮榨果汁 令到整個早餐再多一份營養👍🏻麵包方面 我地就揀左提子多士 哩個多士真係極力推薦 係天寒地凍既早上食住個熱到燙手的多士 真係超級美味 而且多士本身甜甜地 加埋不同的果醬 直情可以媲美經典既黑糖麵包🥰主菜就揀左西式的 #小龍蝦奄列 #海鮮奄列 兩個奄列都係傳統西式奄列做法 皮好薄 餡好多 兩個都不錯 本人比較喜歡「小龍蝦奄列」因為好多小龍蝦+香濃龍蝦汁 配上簡單的蛋白奄列 為晨早的味蕾多一份醒晨🥰餐廳環境好舒服 當日可能太早 未有見到明星出沒 早餐不錯之選 不妨試試❤️

朋友就介紹一向有質素保證的”Cafe landmark”

小龍蝦奄列
海鮮奄列