2017-10-30 1010 瀏覽
黃埔真係一個美食天堂,但係亦都好易中伏,好似今日我去咗黃埔一間西餐食下午茶,睇相其實都幾吸引餐牌亦都好多選擇,但係食落就知道又貴又難食!我叫左一杯士多啤梨沙冰以及呢個大姑加蛋!上菜嘅時候發現聲係凍嘅,姑姑一啲都唔好食,我相信佢整左好耐,但係遲遲又唔上菜,佢應該係想焗翻起,但係又焗得唔夠耐!最差係態度!食返唔係來受氣!我問侍應洗手間喺邊,佢竟然只一只,我講任何指示,去到個廁所先知原來裝修左好耐,我返入去問佢裝修喎,佢話係呀,但係最近嘅廁所的個係嗰邊所以咪知你個去囉!呢啲咁嘅指示唔清晰真係激死你!

2017-10-14 862 瀏覽
之前勁多人排隊所以等到唔洗排就入去試根據食評推介揀咗以下幾款手工和牛漢堡焗芝士薯皮美國BBQ豬肋骨士多啤梨雪糕窩夫食物味道確係好高質,推介可惜數面人手不足希望可以解決呢個問題
之前勁多人排隊所以等到唔洗排就入去試
根據食評推介揀咗以下幾款
手工和牛漢堡
焗芝士薯皮
美國BBQ豬肋骨
士多啤梨雪糕窩夫

食物味道確係好高質,推介
可惜數面人手不足
希望可以解決呢個問題

2017-10-11 617 瀏覽
明太子煙肉忌廉意粉 配北海道帶子依個意粉 首先用時間黎形容5 分 鐘!😂係呀同朋友用左5分鐘就清哂依碟意粉😳😋明太子同忌廉一向都係最佳配搭再加上煙肉既咸香 令到每粒明太子同意粉味道提升左之餘 食落都好惹味🤘🏻😍北海道帶子就唔洗講啦😚😌本身已講明係刺身級😂微微煎左表面 都保持到鮮味🤘🏻-約克郡啤酒炸魚薯條 ($93)另一樣高質素既美食😚炸漿落左啤酒令炸魚更脆更香口🤓總共有四大塊炸魚😳兩個人食啱啱好咬落好鬆軟但唔係鬆散😍配上佢既沙律醬一齊食好正😆不過唯一要彈既就係本身係無檸檬😟要問個待應先有 仲要係特登切😂薯條就粗身上😆雖然有啲腍🙈但佢連埋薯皮切🔪增加左口感☺️
明太子煙肉忌廉意粉 配北海道帶子
味道提升左之餘 食落都好惹味🤘🏻😍
北海道帶子就唔洗講啦😚😌
本身已講明係刺身級😂
微微煎左表面 都保持到鮮味🤘🏻
約克郡啤酒炸魚薯條 ($93)
另一樣高質素既美食😚
要問個待應先有 仲要係特登切😂
薯條就粗身上😆雖然有啲腍🙈
但佢連埋薯皮切🔪增加左口感☺️
2017-09-30 814 瀏覽
作為一個住黃埔嘅人,好多時都會周圍搵野食,黃埔近呢年越嚟越多,但係呢一間cafe好似開咗好耐都未食過。平時行過都見到dinner有唔少人食同埋見到dinner set幾吸引,但係就一直都冇試。直到前晚同女朋友行街終於一試,因為想同佢食好野同可以有個地方可以坐耐d傾下計。嗰晚dinner冇咩人,但係我地一坐低waitress就同我地講話前菜只係淨番餐湯或者薯餅可以揀,呢樣已經有d shocking😂。不過冇所謂啦,我同女朋友一人叫咗一樣,個薯餅唔錯,texture幾好,唔會太油,夠脆,但係就食得出d油唔太新鮮,有少少開始益。main course我就叫咗雜菌鵝肝risotto跟肉眼,我就叫5成熟,點知嚟到塊扒係十成熟咁嘅樣😂唔知係waitress錯單定chef唔小心啦。不過risotto幾好,夠creamy, d飯但唔會話淋,證明佢地都知risotto點整😂雜菌同鵝肝個味夾得幾好,成個都ok。我女朋友要咗大蝦意粉,味道不過不失,唔錯,蝦都夠新鮮,不過個汁收得唔夠,食到最後有d湯麵feel.dessert嚟講叫咗心太軟,個流心幾好,個樣都好靚,但係個面太乾🙁整體嚟講賣相同味道都唔錯,當然有
整體嚟講賣相同味道都唔錯,當然有少少瑕疵。
環境嚟講間野好好,夠靜,坐得好舒服,唔會有種唔可以坐得耐嘅feel,同女朋友傾得好多野好開心。
2017-09-06 1200 瀏覽
睇演唱會之前,去一去黃埔食啲野。喺Openrice 見到呢間,似乎唔錯,就特別去試下。因為我地勁早,6點就去到,無乜人,有都係仲食緊 tea 嘅客。但係呢度嘅侍應好似未在狀態,我地企咗喺門口等帶位都等咗成分鐘,但又唔知可唔可以自己搵位,有少少不是味兒。我叫咗個 all day breakfast ,男友叫左份黑松露野菌意粉。我個all day breakfast 個炒蛋炒到熟過龍,炒到變一粒粒,好難食。個牛角包又淋晒,變得好油。然後條腸,又唔係佢menu 張相嘅雞肉腸,有啲咸。其他都係不過不失。仲有,係唔可以信佢menu 嘅相,要睇清楚啲細字。男友嘅黑松露野菌意粉喺menu 上張相係有件煙三文魚嘅。上菜時發現無,點知原來佢件三文魚係要加錢嘅。嗯,好奇怪嘅手法。食完main,好想食甜品,我諗住熟食唔得,甜品都應該得嘅,因為都唔算難整嘅野,同埋我見到佢個心太軟係用movenpick,我心心眼咗,就即刻叫一個。個心太軟偏苦,同埋佢movenpick 雪糕係勁細粒,仲係用好大個cream 托住咋。但cream ,雪糕同心太軟唔合比例,就令個甜品錯晒。呢度連service 都唔得,除咗一開始被忽

呢度連service 都唔得,除咗一開始被忽略,中段叫埋單都聽唔到咁。上菜手法又唔純熟,要我地幫手拎開啲野。唔... 好失望。

2017-09-03
2017-08-30 732 瀏覽
沒什麼目的, 與朋友搜尋一下網路這區有什麼餐廳可短聚, 從未光顧過便一試吧!原來點了的熱飲都有特式拉花, 很別出心裁, 想不到由剛進來不多客人, 直至愈坐愈滿的情況下, 調製飲品的職員依然能為每杯飲品拉花, 很有心機呢!大啡菇釀著芝士及配料, 十足一份漢堡, 雖然只是前菜, 但份量都不少, 吃下都頗飽肚的, 加上有薯條伴著, 如果不是太餓的話, 這絕對可以是一份午餐呢..Eggs Benedict配煙三文魚的, 整體都OK, 蛋的生熟剛好, 荷蘭汁的濃度及酸度適中, 當然吃下都是十分令人滿足的份量啦!環境還可以, 餐廳面積其實不小, 不過熱天時絕不夠冷氣, 必要改善, 加上室內的抽氣差, 油煙極大, 吃完離開餐廳後, 衣服都吸收了所有的煮食味, 十分不好受...

2017-08-05
2017-08-29 562 瀏覽
咖啡會有不同ge拉花 幾可愛 但係全間舖好似得一個樓面 今日又好多人 覺得樓面好忙做不切ah叫左個雞比risotto 食到好飽 野食不錯 risotto 好濃芝士味 而且餐廳都幾好坐ge 夠靜
之前去的時候,只吃了意粉、甜品,沒有吃聞名的漢堡,所以再約友人再去一次,結果……普通,沒什麼特別,薯條好味。沒什麼特別。美味,加上辣更加美味。甜品水準以下係之前吃的,欣賞的只有甜品。不太甜又不太苦菇太老,乾乾的,沒汁普通。
之前去的時候,只吃了意粉、甜品,沒有吃聞名的漢堡,
所以再約友人再去一次,結果……
普通,沒什麼特別,薯條好味。
沒什麼特別。
美味,加上辣更加美味。
甜品水準

以下係之前吃的,欣賞的只有甜品

不太甜又不太苦
菇太老,乾乾的,沒汁

普通。
2017-05-17
  • 甜品
2017-08-25 279 瀏覽
之前在深水埗試過這餐廳,是日與友人於此共晉午膳。不論是掃街抑或上餐館,炸魚薯條向為小人之首選,喜見有此獵物,豈能放過。一吃之下,深深覺得就是這種味道了!啤酒脆漿有厚度,夠鬆夠脆,魚肉嫩滑無雪味,薯條外脆內粉也很好吃,只恨他他汁太少,因為小人最愛每口都有大量的他他汁,才更滋味!小人另一至愛燒春雞原隻奉上,雞皮甚薄,既香且脆,小小的春雞雞肉有汁兼且相當嫩滑,滲著油水卻又不會過多,我們沒有蘸點配上的醬汁,即使原味來吃已是啖啖滿足。這頓午餐何止迷人,簡直醉人。
之前在深水埗試過這餐廳,是日與友人於此共晉午膳。

約克群啤酒炸魚薯條
原隻燒春雞配薯條
這頓午餐何止迷人,簡直醉人。
約克群啤酒炸魚薯條
原隻燒春雞配薯條
2017-08-17 311 瀏覽
我好少寫食評, 忍唔住要上黎寫一寫, 因為本來唔唸住寫食評, 所以完全冇影相. 唔好意思.........呢間之前食過2次都唔錯, 好耐冇黎咁就再黎試下, 點知差得咁緊要.訂咗位準時去到即時有位, 有dinner set , 但好耐之前食過的二人餐已冇咗我同朋友一人一個set, 我哋食咗南瓜湯, 唔知咩雞飯, 煎魚意粉, 美式coffee, 桂圓紅棗茶, 芝士餅同心太軟南瓜湯 - 一般味道, 較杰, 偏咸唔知咩雞飯 - 朋友叫我冇食煎魚意粉 - 意粉可以, 但個魚咸到不得了, 我算好食得咸, 但真係咸到不能接受, 食咗一半放棄美式coffee - 朋友叫我冇食桂圓紅棗茶 - 個味好假, 仲衰過用磚粒沖嗰D, 完全冇紅棗味, 得個甜字, 係杯底先發現半粒圓肉芝士餅 - 朋友食我冇試, 但我覺得好攪笑係叫完之後, 有條友走黎話個芝士餅佢哋啱啱整起, 未雪到好實, 會有D淋, 問我朋友介唔介意, 我朋友冇所謂, 不過已成八點有多先叫甜品, 居然會啱啱整起, 究竟係整得唔好所以唔夠實, 定係未雪實呢? 心太軟 - 個心係好軟, 但我唔知自己係食緊咩, 因為對住一件啡色心太軟, 但完全冇朱古力

南瓜湯 - 一般味道, 較杰, 偏咸
唔知咩雞飯 - 朋友叫我冇食
美式coffee - 朋友叫我冇食
心太軟 - 個心係好軟, 但我唔知自己係食緊咩, 因為對住一件啡色心太軟, 但完全冇朱古力味?  我淨係食到個皮係一陣陣麵粉味, 中間係有一pat 啡色嘢流出, 但冇咩朱古力味.......
我決定以後blacklist 呢間嘢.
2017-08-16
2017-08-16 352 瀏覽
Weekday 同朋友黎呢度食lunch, 差唔多3點先黎 環境好relax 有沙發位亦都有正常座位 我叫左個tea set 睇comment 話個burger正 所以試下 一黎到我見到都飽左 個burger好足料 皮夠脆咬落淡淡都有肉 口感十足朋友叫左個lunch set 朋友(男)😛大食 所以覺得份量唔係好夠 不過女仔食量就夠👍🏼 呢個scallop Spanish fettuccine 我反而好鐘意 食得出scallop係新鮮 質感豐富 闊條麵加埋d汁好搭 可能本人較鐘意creamy d 所以覺得好好食野飲方面叫左rose chocolate 同hazelnut latte 一睇到咁得意既公仔 心情都開心d但係味道就冇咩驚喜 正正常常 因為友人大食 所以佢仲叫多左個burger 餐😅呢杯green tea latte 我感覺咖啡味重 綠茶味要飲多幾啖先飲得出 總體係一間十分不錯既餐廳 waitress 都好nice 會同我地傾下計 野食有水準 下次黎黃埔都會再去幫襯👍🏼

一黎到我見到都飽左 個burger好足料 皮夠脆
咬落淡淡都有肉 口感十足

朋友叫左個lunch set
Scallop  Spanish    Fettuccine

Hanzalnut  latte

Rose  chocolate

但係味道就冇咩驚喜 正正常常
Green  tea  latte

Hanzalnut  latte
Rose  chocolate
2017-08-05 431 瀏覽
之前幾次都好好味,午,晚,下午都試過今次晚餐叫了steak, 春雞雜扒 setsteak 都 ok春雞set 薯條凍的,淋晒,豬好硬,整體一般因為9:45截單,d staff 好嘈,bing Bing 彭彭,呼喚來呼喚去,有些客人的餐飲 order 左凍檸茶,但太心急收工已倒走茶膽而我的黑咖啡就淡而無味跟餐甜品淡而無味,問佢係咩,佢話南瓜 mousse, 我地話無味,佢話係咁咖喇可能唔好晚市來會好一點,或者7點鐘就食飯,如果8點幾去就太夜,食物飲品就求其了
之前幾次都好好味,午,晚,下午都試過
今次晚餐叫了steak, 春雞雜扒 set
steak 都 ok
春雞set 薯條凍的,淋晒,豬好硬,整體一般
而我的黑咖啡就淡而無味

2017-07-23 497 瀏覽
家姐住土瓜灣附近,最近佢去左旅行,我要上去幫佢睇狗,夜晚到男友收工,就搭左個的士落十世都無去過既黃埔行下。見到呢間charms,又係食我至愛既burger,就同男友決定一試。原先以為等位好快,店員都話仲有幾張,半個鐘之前已經係咁講咁算啦,都等左咁耐無理由唔等埋佢既終於入到去,野食又上得好鬼快喎我只能話,一般cafe既水準,burger舊肉一望就覺得同出面個啲細好多,而且唔多juicy,我反而覺得個沙律係最好食囉。好彩我十年唔出一次黎,我唔會再俾機會自己試佢了

原先以為等位好快,店員都話仲有幾張,半個鐘之前已經係咁講
咁算啦,都等左咁耐無理由唔等埋佢既

終於入到去,野食又上得好鬼快喎

Having dined at the charmless cafe was a complete disaster😣😞😒. I promise I will never ever visit this resto again. Why? The so-called chicken(聲稱之燒春雞) was so dry that I just gave up eating after having a few bites. Seriously, even the chickens from 豪大X or basically anywhere would taste a lot better than the disgusting dry chicken presented before me this afternoon. The ridiculous thing is that the charmless resto sets the price at $128 with 10% service charge. There were bread crumbs on the sofa and mosquitoes flew around our tables. Tho I am reluctant to pay, I am a law-abiding citizen who paid anyway and left the cafe full of regret and fury...yet determined to write my first ever review with the hope that others will not suffer like me and wasted money on the so-called tasteless and stale 燒春雞🤢😓😖
2017-07-14
2017-07-14 391 瀏覽
回頭指數 🌕🌖🌑🌑🌑afternoon tea time來這裡cafe office店裡沒什麼人,也不會吵雜沙發位隨便挑,其實挺爽的不過貌似這裡更適合聊天,因為整體燈光昏暗,而外面陽光燦爛,真的超級昏昏欲睡原來這裡還有層架afternoon tea set而我這次就只點了下午茶套餐選擇很多,還有漢堡意粉窩夫等等選擇摩卡一上來真的少女心爆棚拉花很漂亮因為沒什麼客人,所以我瘋狂拍照也沒異樣眼光😂紅杯子配雲石桌面,乾淨而閒適龍貓也畫得很不錯這個豆腐味雪糕的窩夫,雪糕真的很不錯,因為很特別還有紫薯雪糕,雖然有點甜,不過算是好吃的底下的窩夫感覺不香,料不足,而且過軟burger不錯,牛肉是很軟而且多汁的生菜很新鮮爽口意粉還可以,沒什麼特別其實整體不錯,不過沒什麼太出彩的畢竟價錢也沒有優勢有機會也會考慮再來
回頭指數 🌕🌖🌑🌑🌑

店裡沒什麼人,也不會吵雜
沙發位隨便挑,其實挺爽的

原來這裡還有層架afternoon tea set

而我這次就只點了下午茶套餐
選擇很多,還有漢堡意粉窩夫等等選擇
摩卡一上來真的少女心爆棚
拉花很漂亮
因為沒什麼客人,所以我瘋狂拍照也沒異樣眼光😂

紅杯子配雲石桌面,乾淨而閒適

龍貓也畫得很不錯

這個豆腐味雪糕的窩夫,雪糕真的很不錯,因為很特別
還有紫薯雪糕,雖然有點甜,不過算是好吃的
底下的窩夫感覺不香,料不足,而且過軟

burger不錯,牛肉是很軟而且多汁的
生菜很新鮮爽口

意粉還可以,沒什麼特別

其實整體不錯,不過沒什麼太出彩的
畢竟價錢也沒有優勢
有機會也會考慮再來