2022-09-02 10 瀏覽
Burger’s Friend Forever隨著啟德既發展,多咗住宅就自然會多食肆。今日特登去到嘉峰匯附近睇下揾唔揾到好野食。行到嘉峰匯住宅附近,見到一間裝修好特別既burger店,咁我地就試下佢。😎😎餐廳裝修行工業風格,水泥牆配上簡單既擺設,舒服得黎帶點型格。而呢到burger既選擇都有好多,黎幾次都未必試得晒呀。 經過一番努力,我地終於揀咗以下兩款。💕💕水牛城雞扒漢堡首先要讚下個包,香煎到金黃色,上枱既時候熱辣辣,脆口之餘仲帶微甜,整得好在心機。雞扒幾厚身,而且濕潤多汁,但雞皮依然脆口。加上蕃茄,生菜,紫洋蔥同埋酸辣既醬汁,口感豐富,味道平衡,十分出色。🥰🥰😋😋丹麥藍芝士漢堡有啲人聽到藍芝士就會避開,可能係怕咗伍浸味,但我就係鐘意佢濃郁既香味。而呢個漢堡亦冇令我失望,藍芝士好咸香,味道突出。牛肉亦非常新鮮,入口嫩滑而且肉汁香滑,完全冇比藍芝士蓋過本身既肉香。😍😍漢堡可以加錢轉到餐架架,可以選擇粗薯條或薯格或沙律。我地揀咗薯格,炸得好靚仔,脆到索索聲,好滿足。☺️☺️
Burger’s Friend Forever

水牛城雞扒漢堡

丹麥藍芝士漢堡

今日去探訪朋友在啟德新居, 朋友帶我去試呢間漢堡店,啟德現在都相當方便,地鐵站一出行5分鐘就到。餐廳裝修行簡約水泥風,樓底相當高,內裡擺設是彷照美國漢堡店設計,背景音樂都是美式,感覺令人放鬆。 水牛城雞肉漢堡 $78 漢堡要share其實好難,但店員細心的幫我地完整切開一半,讚!漢堡包底及面烘至非常香脆,照燒雞扒切片倒上了水牛汁,不辣但惹味,加上大大塊芝士好似好膩,但配上了蕃茄、洋蔥、生菜中和口感,好味! 菠蘿蝦堡 (加配套餐$25 薯格+汽水) $115 跟餐有汽水一罐,並可以選擇小食:香脆有皮薯條/薯格/田園沙律,如果再補多少少錢可以揀薯條/洋蔥圈/一口芝士/韓式雞粒,以小店來説算是很多選擇了。蝦堡其實好少漢堡店有提供,這個蝦堡相當出色,蝦肉非常厚身,但可以做到爽口彈牙,出色!炸粉不算是太厚,加上菠蘿的鮮甜,口感一流。 薯格炸至金黃香脆,點茄汁一起吃,香脆口感令人停唔到口,好快就食曬。

水牛城雞肉漢堡 $78

菠蘿蝦堡 (加配套餐$25 薯格+汽水) $115

• 菠蘿蝦堡
2022-08-29 11 瀏覽
二訪的漢堡店‼️啟德分店簡約的工業風裝潢,座位很舒適‼️🫶🏻🫶🏻▫️❥$𝟭𝟭𝟮 至尊漢堡🍔生菜、蕃茄、煙肉、洋蔥、芝士、煎蛋、漢堡扒等食材相互堆疊著,形成一個厚厚的漢堡‼️😋 肉汁跟隨醬汁緩緩流下,太吸引人了🤩 很量超足,同行的男生友人說味道很好而且很有飽足感‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟳𝟬 日式豚肉漢堡🍔日式豚肉也有點份量,不是簿簿的一塊‼️🫶🏻 融化的芝士覆蓋著豚肉,還加了豆苗仔和炒過的洋蔥,味道清新‼️😉▫️+❥$𝟮𝟱 加配套餐薯格(也可選薯條、田園沙律)🍟、罐裝汽水🥤金黃色的薯格外脆內厚實,強烈建議要加購,很滋味‼️😘

❥$𝟭𝟭𝟮 至尊漢堡🍔

❥$𝟳𝟬 日式豚肉漢堡🍔

+❥$𝟮𝟱 加配套餐
薯格(也可選薯條、田園沙律)🍟、罐裝汽水🥤
金黃色的薯格外脆內厚實,強烈建議要加購,很滋味‼️😘
2022-08-26 15 瀏覽
好少踏足啓德,今日去啓德交收,順便睇下食下野,意外比我發現一間手工Burger。餐廳裝潢以灰色調設計,輕工業風為主。餐牌有14款Burger選擇,可以加錢轉套餐,有小食和飲品。除了手工漢堡,亦有小食、意粉、沙律,可以選擇,另外都有生銅餐牌。經典芝士漢堡($75)(+$25配有皮薯條)漢堡好大個,一啖咬唔晒,麵包微微烘過,食落甜甜地,麵包好軟熟,入面好足料,有好厚身的手打牛肉,牛味濃郁,口感Juicy,再加上洋蔥、生菜、蕃茄、半溶車打芝士、份量十足,非常滋味。薯條用上粗的有皮薯條,新鮮熱辣辣炸起,金黃香脆,薯條份量足夠。小食拼盤($98)有雞翼、韓國脆雞粒、洋蔥圈、一口芝士、薯格拼盤即叫即炸,雞翼和韓國脆雞粒好juicy,洋蔥圈外層炸到非常脆,薯格金黃香脆,份量2-3人share 一齊食,岩岩好。+$8烏龍茶

餐廳裝潢以灰色調設計,輕工業風為主。

經典芝士漢堡($75)(+$25配有皮薯條)

小食拼盤($98)
有雞翼、韓國脆雞粒、洋蔥圈、一口芝士、薯格

+$8烏龍茶
細細個嘅時候,對漢堡包嘅印象就只得M記同BK 嘅漢堡🍔,方便又快捷,簡簡單單又一餐😋🤤;大個之後,多左好多聚會,發現漢堡包係香港大部分餐廳都會出現嘅菜式,而每一間餐廳嘅漢堡包都有獨特嘅做法,款式都唔少架!🤤呢排漢堡包專門店越開越多,想追求更高境界又鐘意食漢堡包🍔嘅朋友,不妨可以去專門店到食🥳前幾日去左朋友屋企到幫手汁屋,而佢屋企附近有間專門食Burger嘅小店,見到個店名都幾特別,於是就支持一下小店,試一試佢哋嘅漢堡🍔😋我就叫左一個至尊漢堡加$33要個套餐,加多一個生酮雙重朱古力蛋糕卷🍥🍰好滿足🥰⭐️至尊漢堡(洋蔥圈+Zero)💰$112 + $33又厚又足料嘅至尊漢堡,外脆內軟嘅麵包🥯,第一層係煎荷包蛋🍳,然後有一塊煙肉🥓,再夾兩塊超多汁有牛味嘅牛肉漢堡扒🥩🍔,兩塊漢堡扒都有香濃嘅芝士🧀,最後係洋蔥、蕃茄同生菜🧅🍅🥬,淨係望到個漢堡就已經覺得好開心,成個漢堡嘅靈魂就係在於佢哋嘅芝士,同埋漢堡扒嘅肉汁😋😋加💰$33就可以有汽水🥤同埋洋蔥圈,洋蔥圈香脆爽口,味道又唔會太鹹😎再配上佢哋嘅蜜糖芥末醬,可以再戰👍🏻除咗洋蔥圈之外,仲有得選擇番薯條、一口芝士或韓式雞粒😚⭐️生酮雙重朱古力蛋糕卷🍥🍰

至尊漢堡(洋蔥圈+Zero)

⭐️至尊漢堡(洋蔥圈+Zero)💰$112 + $33
生酮雙重朱古力蛋糕卷

⭐️生酮雙重朱古力蛋糕卷🍥🍰 💰$42
一見到生酮呢兩個字,就即刻叫黎試一試😎中間係香濃嘅朱古力忌廉,又唔會太甜😌再加上香軟嘅蛋糕🍰成個蛋糕食落去都唔會太膩!可以做飯後甜品🧁
至尊漢堡(洋蔥圈+Zero)
生酮雙重朱古力蛋糕卷
2022-08-24 138 瀏覽
今日唔想返屋企食,近近地去啟德食個dinner先☺️ 之前聽朋友講Burger's Friend Forever好好食,但佢一直都開係將軍澳,唔太近我🙈 見佢呢排開左黎啟德,當然唔好錯過~ 今次食左2️⃣個套餐,加$25可以配薯條/薯格/沙律同汽水🥤或加$33可配番著條/洋蔥圈/一口芝士/雞粒同汽水~🍖水牛城雞肉漢堡+沙律+汽水 $103麵包嘅口感外脆內鬆軟,但對比平時食開嘅漢堡包,呢度嘅包就比較甜,同出面嘅有啲唔同,幾特別,不妨試吓🤩 而雞扒淋上水牛城辣汁,唔會太辣,幾惹味😋如果覺得邪惡可以加配套餐,嗌返個沙律中和返😙而且分量都唔少㗎😛🍔經典芝士漢堡+薯格+汽水 $100每日新鮮出爐,漢堡扒有成3️⃣cm厚,肉汁鮮嫩,非常濃郁,材料都好豐富,包括蕃茄🍅、生菜🥬、芝士🧀等,面包微甜,烘底,有口感🤤 非常出色👍🏻 我地仲叫左薯格,份量超級多,炸得香脆😎 總括而言 (5個🧡係最高)好味指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍服務態度 : 🧡🧡🧡🤍🤍環境打卡 : 🧡🧡🧡🤍🤍回頭指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍📍 Burger's Friend Forever (Kai Tak)🏢 九龍城啟德沐泰街9號嘉峯匯地下5號鋪🕗 星期一至日

🍖水牛城雞肉漢堡+沙律+汽水 $103

🍔經典芝士漢堡+薯格+汽水 $100

總括而言 (5個🧡係最高)
好味指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍

2022-08-19
🍔經典芝士漢堡+薯格+汽水
🍖水牛城雞肉漢堡+沙律+汽水
2022-08-21 19 瀏覽
啟德愈黎愈多好野食🤤呢間漢堡店行工業風裝修 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧好厚身好足料( ´ ▽ ` )可以推介!順帶一提 仲有幾款意粉 同埋生酮版𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧 & 甜品~—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-麵包本身烘到好脆 又有好多芝麻粒粒 裡面用豆苗代替生菜 🍔食落口感上較特別 麵包亦無咁容易變淋~♡ 菠蘿蝦堡✨呢個真心好好食⋯炸蝦成吋厚 但仲係好彈牙🥹塊菠蘿又係好出色(*´▽`*)應該係新鮮菠蘿黎 好清甜好多汁!.♡ 日式豚肉漢堡雖然呢款無咁驚喜 但原塊豚肉都幾正 好厚身🤤肉質軟熟又𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺 夾埋炒洋蔥絲 好惹味芝士片完美融喺豚肉上面~食落唔會太膩(„• ֊ •„).𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: @𝚋𝚎𝚊𝚛_𝚐𝚘_𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔: 熊仔美食專員

順帶一提 仲有幾款意粉 同埋生酮版𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧 & 甜品

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

♡ 菠蘿蝦堡✨
呢個真心好好食⋯炸蝦成吋厚 但仲係好彈牙🥹

♡ 日式豚肉漢堡
芝士片完美融喺豚肉上面~食落唔會太膩(„• ֊ •„)
𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ
𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: @𝚋𝚎𝚊𝚛_𝚐𝚘_𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍
𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔: 熊仔美食專員
2022-08-18 11 瀏覽
放假本來想去九龍城食嘢,不過落雨,咁就睇下屋企附近有咩好食,發現有間burger 店,就去試下。間店唔大但裝修唔錯,叫咗個黑松露burger ,賣相唔錯,手工製,夠哂juice,估唔到原来有間咁高質嘅漢堡店,下次可以再試其他款式,唔駛下下食麥記
2022-08-18 3 瀏覽
點樣食推介✨⭐️啟德burger⭐️Burger's Friend Forever 地址:九龍城啟德沐泰街9號嘉峯匯地下5號舖🍖丹麥藍芝士漢堡+蕃薯條套餐 $123 (7/10)依度竟然有好特別嘅blue cheese(⊙ω⊙),佢陣味真係臭臭地但又令人欲罷不能,店家個漢堡扒係100%美國安格斯同澳洲和牛整嘅,食落肉汁牛味都正常嘅,但就少d鹹味,淨係靠面頭洋蔥汁唔係好夠味,個包身有烘過黎,係偏實淨似普通麵包舖嘅麵包蕃薯條新鮮即炸食落熱辣辣脆卜卜,份量都幾多下~跟餐會送個沙律醬比你點解下膩🍖水牛城雞肉漢堡+一口芝士套餐 $111 (6.8/10)黎依度都係嗌返漢堡扒好d,舊雞比較lean,但有水牛城醬吊下味,食落都係偏乾身一口芝士就份量少d,但芝士味都濃,不過就唔係拉絲個款芝士回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

⭐️啟德burger⭐️

Burger's Friend Forever
地址:九龍城啟德沐泰街9號嘉峯匯地下5號舖

🍖丹麥藍芝士漢堡+蕃薯條套餐 $123 (7/10)

🍖水牛城雞肉漢堡+一口芝士套餐 $111 (6.8/10)

一口芝士就份量少d,但芝士味都濃,不過就唔係拉絲個款芝士

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2022-08-17 7 瀏覽
呢間人氣漢堡包店進駐啓德新發展區,短短幾個月都一直受一眾食客歡迎,其一原因係佢哋採用100%全天然美國安格斯牛肉及澳洲和牛,其二就係格局寬敞,裝修以輕工業風為主,令人有輕鬆感覺Burger選擇有11款之多,每款都可以extra topping,點了2款加份小食試試▶️至尊漢堡 - 講到係Best Sales 自然有吸引之處,放上檯時勁震撼,至尊級嘅厚度應該無咩可能一啖咬得晒。餡料亦相當豐富,除雙層安格斯牛肉漢堡扒之外,亦都配搭咗厚厚嘅蛋塊、蕃茄、洋蔥、煙肉同生菜等,一啲都無渣流攤!▶️丹麥藍芝士漢堡 - 朋友被藍芝士吸引咗,因為用嚟做漢堡比較創新,酸酸鹹鹹,味道好特別,而漢堡扒都好juicy,若嫌至尊漢堡太heavy 不妨試吓呢款!▶️炸薯格 - 新鮮炸起熱辣辣,香脆可口得嚟又唔會太油,小食首選▶️柚子梳打

▶️柚子梳打

2022-08-15 13 瀏覽
💁🏻‍♀️事源有位生酮朋友帶我黎呢間食,呢到環境以工業風格灰銀色◽️為主色調,座位好闊落,係門口點好野食比錢就可以坐低等野食🤤► 新酮芝士🧀牛油果🥑雞扒🐓包🍔 $139因為至尊漢堡🍔好大個,所以顯得佢小😂,不過都好夠飽,味道唔差,麵包同一般好似差唔多,雞扒有煎過,表面香脆肉質嫩滑。►至尊漢堡 🍔$112真係好大份好足料,肉有兩層😍😍🍖🍖,仲要好厚肉,牛味濃又juicy,配埋2塊半溶芝士一條原條煙肉,好邪惡好滿足呀。🤤〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5 有生酮漢堡,岩哂唔同需求既人👍🏻,味道又高質,不過價錢偏高左小小🤑。

► 新酮芝士🧀牛油果🥑雞扒🐓包🍔 $139

►至尊漢堡 🍔$112

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5
2022-08-09 10 瀏覽
有日係IG無意中見到呢間Burger’s Friend Forever(BFF),立即就諗起我一個好喜歡食burger 既best friend,既然又係BFF ,咁無理由唔同佢一齊黎試吓呢間burger 啦🤣🤣~~ 開咗屯馬綫後黎啟德真係好方便, 食完仲可以去九龍城慢遊下, 一個好好既週末活動~ 餐廳走簡約水泥風格, 型格Style,而Burger 款式有好多款, 牛肉, 素食, 豚肉, 連生酮既朋友都照顧到, 真係好多款式, 又有選擇困難症了。見佢地標榜採用100%全天然美國安格斯牛肉及澳洲和牛, 咁就試吓佢地個best sales- 🔸Crispy Foie Gras Burger(鵝肝安格斯漢堡), 加配韓式炸雞粒及汽水個包加塗咗少少牛油再烘過,脆身兼且有牛油香,鵝肝配牛肉基本無得輸,鵝肝煎到少少脆,配上安格斯牛肉,入口即溶,一口內充滿牛肉汁同鵝肝既油香,香氣滿溢,加埋芝士,滿足晒食burger 既口腹之慾🤤。加配咗韓國炸雞粒,雖然食咗幾啖burger 先食佢,但都仲keep 到熱熱地,而且粉漿唔厚,啖啖雞肉👍🏻🔸Crispy Soft-Shell Crab with Fres

🔸Crispy Soft-Shell Crab with Fresh Avocado Burger(牛油果軟殼蟹漢堡), 加配一口芝士及汽水。
原本想減低罪惡感就想叫大啡菇burger, 但被軟殼蟹同牛油果呢個組合所吸引,忍唔住揀咗呢個,軟殼蟹炸得酥脆,牛油果用咗唔係勁熟果啲,所以口感唔會一pat嘢咁,仲食到牛油果既甜,加埋軟殼蟹,我覺得好夾。一口芝士細細粒,充滿濃郁芝士香味,一啖一粒啱啱好😋。

2022-08-07 5 瀏覽
小編星期日好鐘意去啓德新區Chill 下,見到之前食過的BFF Burger, 又再試下呢間餐廳,味道幾特別😁丹麥藍芝士漢堡set $115餐廳堅持用安格斯牛肉配料豐富,蕃茄、洋蔥、藍芝士,好香口juicy水牛城雞肉漢堡set $103同上次一樣都係避開食兩個牛肉漢堡,見到一個幾特別嘅水牛城雞肉漢堡,將水牛城雞翼嘅味道放落漢堡,味道唔錯,雞肉有少少辣味,有塊包襯下,啱啱好😁兩個漢堡入面我個人就比較鍾意食呢個水牛城漢堡,因為出面少見d另個每個漢堡包我地都有加錢配小食同野飲,一個加$25配薯格同汽水一個加$25配沙律同汽水薯格炸得好脆口,另外想推薦個沙律好清新,佢冇出面個啲落醋勁多。整體用餐感覺好好,店員好有耐心,位置都坐得舒服👍🏻Weekend Chill 下可以推介味道: 7/10環境: 8/10服務: 8/10衛生: 9/10性價比: 8/10

丹麥藍芝士漢堡set $115
餐廳堅持用安格斯牛肉
配料豐富,蕃茄、洋蔥、藍芝士,好香口juicy

水牛城雞肉漢堡set $103

另個每個漢堡包我地都有加錢配小食同野飲,
一個加$25配薯格同汽水
一個加$25配沙律同汽水

整體用餐感覺好好,店員好有耐心,位置都坐得舒服👍🏻

Weekend Chill 下可以推介

2022-08-07
  • 丹麥藍芝士漢堡
1K
2022-08-07 451 瀏覽
最近又燃燒起一股burger癮,上網見最近呢間既burger店討論度幾高就特登黎試試!估唔到佢地都有幾多款burger可以選擇之餘亦撞正我喜好既secret burger!侯斯頓漢堡以澳洲安格斯牛肉漢堡配上脆煙肉,車打芝士,紫洋蔥,生菜,蕃茄及炸洋蔥碎.完全係一款相當重量級既burger,一啖咬落去已經充滿層次感.漢堡及香軟德黎面上既黑白芝麻粒令味道更香.內裏牛肉漢堡充滿肉汁,juicy得黎亦充滿牛香.配上特製帶點香辣感既醬汁及車打芝士令整個burger味道更濃厚.Special burger - 花生醬漢堡一上枱已經吸引住我呢位花生醬控!多到滿瀉又帶住粒粒花生碎既香滑花生醬好似瀑布咁流落到漢堡包底.花生醬超濃郁,香滑得黎又帶脆口感.同樣配上澳洲安格斯牛肉漢堡,脆煙肉,車打芝士,紫洋蔥,生菜,蕃茄.估唔到牛肉漢堡同花生醬既配搭可以咁夾.雖然食晒成個burger後真係捧住個肚出餐廳,但真係超滿足.薯格The best薯格!係我食過咁多薯格中最脆,拎上手又唔會好油膩既no.1!薯格帶點辛香感又惹味.

Special burger - 花生醬漢堡

薯格

2022-07-30 39 瀏覽
去開啟德探friend, 順德覓下食,見到有間burger好多幾正咁,就入左去坐~款式都幾多,仲有keto款同pasta. 我地叫左兩個burger, 其中一個跟餐配洋蔥圈同汽水~✨鵝肝安格斯漢堡 - 一望到就覺得juicy, 鵝肝入口即溶,安格斯牛啖啖肉仲有肉汁,難怪呢款係best seller😻✨漁夫之堡 - 我揀左走醬冇咁邪惡😂塊魚都幾大塊,外脆內滑,中間有蕃茄生菜balance下,唔會太膩😚✨洋蔥圈 - 好夠脆,份量都幾足,圈圈都幾大下🤩住附近真係可以周不時食下😜

✨洋蔥圈 - 好夠脆,份量都幾足,圈圈都幾大下🤩

住附近真係可以周不時食下😜