餐廳: Bugis@叻沙・海南雞飯
資訊:

2024-05-11 76 瀏覽
恒生卡做優惠,二人餐388兩大一小去食有兩個飯,兩個湯半隻海南雞又有薄餅等小食三個人都食到好飽個海南雞又好滑個餐包甜品榴槤波波兩個,但係因為我哋唔食榴槤,所以就改咗涼粉唔使加錢好食又抵食
恒生卡做優惠,二人餐388
兩大一小去食
有兩個飯,兩個湯半隻海南雞又有薄餅等小食
三個人都食到好飽
個海南雞又好滑
好食又抵食

2024-05-09 51 瀏覽
呢一間海南雞嘅下午茶套餐真係好實惠!出面嘅海南雞飯郁唔郁都係八$90甚至上100但係呢一間嘅下午茶呢60幾蚊就搞掂啦!下午茶套餐呢,我今次就嗌咗一個A餐。咁就有烏冬亦都有海南雞,同埋有配埋小食。佢d海南雞真係好正,啲肉質好鮮甜,雞有雞味。我好鍾意食佢配嘅嗰個酸菜個酸菜搭配上烏冬麵湯幾正。啲雞唔會太熟,亦都唔會太老,肉質啱啱好,唔會好韌。下午茶時間都好多人排隊㗎,大家可以算好時間再過去,仲有其他好多餐下次再介紹!
2024-04-14 173 瀏覽
難得星期五晚喺荷里活廣場,BUGIS@叻沙·海南雞飯都唔使排隊就入得。今次試咗海南雞飯同埋肉骨茶。相對於佢嘅海南雞飯,我比較欣賞佢嘅肉骨茶。好多料!至於嗰杯疑似美祿恐龍嘅特飲,就噱頭野居多,一試無妨。

至於嗰杯疑似美祿恐龍嘅特飲,就噱頭野居多,一試無妨。
2024-03-02 341 瀏覽
今日一個人經過呢間餐廳,俾門口個宣傳板上面嗰海南雞下午茶吸咗入去。鍾情海南雞嘅我,其實都冇睇清楚個餐有啲乜就衝咗入去餐廳。🤣原來個餐有碗細嘅肉碎烏冬、一碗細海南雞飯(白飯或油飯)、一小碟菜(原本係芽菜,今日冇哂轉咗生菜),仲有杯飲嘢,最特別係熱飲有豆漿。😀我揀咗食烏冬先,口感唔錯,不過啲湯好鹹。個雞飯配酸菜有啲特別,但係都幾👌🏼。食完哂嘢先飲杯豆漿,仲好熱喎!👍🏼👍🏼比錢嗰陣,我讃話杯嘢飲仲好熱,收銀嗰個似係店長嘅人話,因為佢哋用嘅兩層杯係保温嘅。👍🏼👍🏼👍🏼今日整體嚟講除咗價錢貴咗啲,其他都好好,份量對我嚟講都可以,係下午茶份量,如果當lunch就唔多夠。因為啲嘢食真係好細份。😂

2024-02-26
行山前要食個飯先,黎到鑽石山唔知食乜好,都係食返呢間😂 好耐先會黎一次,咁岩都係行山!時間比較早,所以冇乜人,環境都好闊落!今次好似係坐返上次個卡位!😅😅午餐都算多野揀!但我都係揀返我最愛既海南雞飯😍😍一盤咁上!賣相都係咁吸引!咁岩被分配到有雞背/雞脾位!超滑,但係冇紅卜卜嚇死你既生肉😂!不過當日d醬除左黑醬油之外,全部都好咸,懷疑佢地加錯左野,不過我唔係好點醬,所以由佢。個飯都好食,油香,😋😋😋同行朋友叫左個肉骨茶!係馬來風味!我比較鐘意馬來既藥材口味!試左一啖,唔錯!排骨大大舊!如果係用油炸鬼代替豆卜就好喇!😆杯桔仔特飲幾清新XD總結,如果黎開鑽石山都會再黎食!不過午市都差唔多成一百蚊個,有d貴🤫🤫🤫

午餐都算多野揀!
但我都係揀返我最愛既海南雞飯😍😍
海南雞飯

一盤咁上!賣相都係咁吸引!

個飯都好食,油香,😋😋😋

蘇膳肉骨茶飯

排骨大大舊!如果係用油炸鬼代替豆卜就好喇!😆
桔仔特飲

杯桔仔特飲幾清新XD

2024-01-14
蘇膳肉骨茶飯
2023-12-28 304 瀏覽
星期六接近兩點入去, 啱啱好有位😆, 兩大一細,我哋叫咗一個小食拼盤再加榴槤炸波波 仲嗌咗碗喇沙🍜(我冇影到相), 嗰碗喇沙 質素一般般😅,最好味都係個拼盤🥰,係有D肥膩啫, 串燒嘅雞肉非常之淋 配合沙嗲醬好惹味 😋,同埋個炸蝦卷好鬆脆, 雞翼炸到外面脆內面肉好滑,又juicy,食得一讚💯,如果跟餐嗌加18蚊就有杯特飲,都算幾抵💖。但係我哋冇嗌套餐,所以費事再加嘢飲。有機會下次可以再嚟, 試下 海南雞飯。
有機會下次可以再嚟, 試下 海南雞飯。

2023-12-13 277 瀏覽
黎到鑽可山行下就順便搵下野, 呢度都食過幾間餐廳, 有好有唔好既~ 而今次就黎食呢間Bugis@叻沙 海南雞飯. 呢間質素算正正常常啦, 唔算特別吸引都唔算差, 就點左海南雞飯食.海南雞飯 (OK)海南雞飯都算滑既而且份量都算可以接受的. 而吒個油飯食落都係同出面既味道一樣啦紫菜湯都是還好, 唔係太濃味道.熱檸檬茶(OK)正常茶底又沒咩特別吧呢間環境都算坐得OK, 夠寬敞.總結黎講...呢間算是不過不失吧, 間唔中都可以黎食下既餐廳~
海南雞飯 (OK)
紫菜湯都是還好, 唔係太濃味道.
熱檸檬茶(OK)
正常茶底又沒咩特別吧
呢間環境都算坐得OK, 夠寬敞.

總結黎講...
呢間算是不過不失吧, 間唔中都可以黎食下既餐廳~
去完辦一些事情, 過左荷里活廣場諗住食d野, 揀左一係越棧一係叻沙海南雞飯, 兩間拍埋一起, 見到依度有人等位, 於是家人揀左依度, 家人吃海南雞飯配烏冬的下午茶餐🥢, 我吃海南雞配叻沙的午餐🥢, 海南雞好嫩好滑幾好食, 叻沙好似外面差唔多, 唔係太大分別, 試左家人一口海南雞飯的油飯幾香, 唔太油, 好正👍, 柑仔特飲少少酸都幾好味💓, 如果少d甜會更加好
2023-11-04
2023-10-20 300 瀏覽
星期五晚上9點入餐廳。話last order..趕上了點餐。叫了咖喱鷄飯。跟住要埋數。俾信用咭。等了10分鐘先取回咭。然後等了又等。等到天荒地老。等了20分鐘先有得食。如果你有超多的時間。可以再嚟。我唔會囉。
星期五晚上9點入餐廳。話last order..
如果你有超多的時間。可以再嚟。

我唔會囉。
2023-10-20
2023-10-04 358 瀏覽
🍽️慢煮新加坡無骨海南雞飯 $92海南雞肉質滑嫩 配上甜豉油 薑蓉 及粒粒分明的雞油飯 不知不覺把整碗飯都清空了🍽️娘惹咖喱雞配小魚椰漿飯 $88咖哩惹味 適合拌飯吃 椰漿飯椰香十足又不膩感 午餐加2蚊有熱飲 加3蚊有凍飲所以分別叫了一杯熱羅漢果茶及一杯凍桔仔水整體來說 不過不失
🍽️慢煮新加坡無骨海南雞飯 $92

🍽️娘惹咖喱雞配小魚椰漿飯 $88
咖哩惹味 適合拌飯吃 椰漿飯椰香十足又不膩感

午餐加2蚊有熱飲 加3蚊有凍飲
所以分別叫了一杯熱羅漢果茶及一杯凍桔仔水
整體來說 不過不失
2023-05-22 1255 瀏覽
今天潛水後去了鑽石山的荷李活廣場覓食,非常肚餓,所以想食海南雞飯,夠碳水化合物。然後就搵到呢間一睇就知道係東南亞風情餐廳 BUGIS 啦!有想過叫下午茶餐,不過怕下午茶份量少,所以叫返普通海南雞飯餐。招牌菜通常不需要等待很久,很快就上菜。飯真的很大碗呀,是非常香的油飯!吃海南雞飯最正就是油飯呀!平時的我一定吃不完,但今天真的比較肚餓,雞的份量也很多,而且肉質很滑嫩,配上我最喜愛的甜醬油和薑蓉,非常美味!
然後就搵到呢間一睇就知道係東南亞風情餐廳 BUGIS 啦!

2023-02-25
2023-04-11 868 瀏覽
#20230326 🤍📍 Bugis鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓234號舖 🍽️荔枝角|深水埗|尖沙咀均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#星州海鮮叻沙摻摻 $78💭 雖然叫海鮮叻沙,不過除左蝦同魚蛋無其他海鮮喇🦐麵質幾好,油麵同米粉都唔會太淋,湯底濃郁,椰香味幾重,佢啲叻沙仲有得揀麻辣🐷都想像到味道😂見到有個叫冬蔭公叻沙就真係想像唔到,唔係兩隻唔同既湯底咩🤔下次有機會要試試.#串燒大薈 #沙嗲醬 $74 🫧 #雞肉串 #大蝦串 💭 餐牌寫其實仲有豬肉串,但店員姐姐話賣晒,餐牌又寫有得揀沙嗲醬或叄峇醬,店員姐姐問都無問就落左沙嗲醬😅蝦燒到香脆🦐配左啲椒鹽係面好惹味,🐷連殼都食埋,但望落就係普通蝦,並唔係餐牌所寫既大蝦😣雞肉串普通,沙嗲醬都幾香,如果多啲花生粒就好🥜.#馬拉盞炒通菜 $59💭 可能前面兩樣野都濃味,個菜食落就唔係好夠味,開頭🐷以為係撈勻,後尾發現係真係淡味,不過份量都唔少,比🐷想像中多🤣.#鑽石山美食 #🐷在鑽石山 #荔枝角美食 #🐷在荔枝角 #深水埗美食 #🐷在深水埗 #尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
#20230326 🤍

#串燒大薈 #沙嗲醬 $74
🫧 #雞肉串 #大蝦串

#馬拉盞炒通菜 $59

2023-03-29 770 瀏覽
同朋友去鑽石山睇戲,睇完戲巳經係晚飯時間,於是我地開始搵嘢食,最後,我地揀咗呢間主打新加坡菜既餐廳。一人自選套餐:主菜+小食+飲品主菜:慢煮新加坡無骨海南雞飯:雞肉肉質嫩滑多汁,無雪味,配埋個三色醬,三種味道,輪住黎點,油飯香氣十足。試埋南乳雞翼先,鹹香得黎唔會覺得油膩,咬落去脆卜卜,好好食。酸菜湯菜肉餃子紅薯粉 :菜肉餃子邊緣煎過,咬口硬身咗小小,至於紅薯粉煮得太冧,咬口唔算彈牙,同埋餐上寫住「挑戰你嘅辣味」,今個晚餐好人以挑戰失敗囉。小食㨂左福建香雞肉卷(2件),口感都算ok 既。凍桔仔特飲好新鮮,好好飲。南洋藥膳肉骨茶(1客) : 湯底濃郁,藥材味較濃,豬骨味較淡。馬拉盞炒通菜:成個通菜用石頭鍋盛載住,熱辣辣。

一人自選套餐:主菜+小食+飲品

酸菜湯菜肉餃子紅薯粉 :

馬拉盞炒通菜:成個通菜用石頭鍋盛載住,熱辣辣。
2023-03-22 628 瀏覽
直好掛住🇲🇾肉骨茶 仲有🇸🇬海南雞飯今日去開鑽石山 見到呢間決定去止下心癮🥹🍴 慢煮新加坡無骨海南雞飯雞肉嫩口好滑雞味濃 肥膏唔多啖啖肉原汁原味👍🏻 點甜豉油更惹味👍🏻👍🏻可選油飯或白飯 我當然揀油飯🤣飯份量十足 好香雞油味但食落唔太油附帶老火湯還可以 有少少味精🍴南洋藥膳肉骨茶配絲苗白飯比我期待中有少少出入🥲內有肉外仲有雞蛋同1,2舊豆卜豆卜口感不錯 吸晒湯汁固然入味可惜肉跟蛋唔入味 而且肉較少藥材味ok重 雖然有蒜頭但味道偏淡唔辣🍴慢煮麻辣冇骨海南雞摻摻睇個顏色都覺得吸引🧡❤️🧡❤️湯底十分濃郁 酸酸辣辣味道好鮮摻摻=油麵+米粉 粗幼混合口感豐富有層次麻辣雞一樣滑嫩 麻得黎唔太辣好惹味🍹桔仔特飲 (跟餐免費)咸柑桔梳打 柑桔咸道一般建議吉爛哂成舊 成杯梳打味道啱啱好😉整體來講💁🏻‍♀️ 食物質素不過不失👌🏻假期中午時間人唔太多 一去就有得入座 服務麻麻 帶位個哥仔語氣態度有待改善而且落單叫咗好幾次先有人理🤪
直好掛住🇲🇾肉骨茶 仲有🇸🇬海南雞飯

睇個顏色都覺得吸引🧡❤️🧡❤️
湯底十分濃郁 酸酸辣辣味道好鮮
摻摻=油麵+米粉 粗幼混合口感豐富有層次
麻辣雞一樣滑嫩 麻得黎唔太辣好惹味

🍹桔仔特飲 (跟餐免費)
咸柑桔梳打 柑桔咸道一般
建議吉爛哂成舊 成杯梳打味道啱啱好😉

整體來講💁🏻‍♀️ 食物質素不過不失👌🏻
假期中午時間人唔太多 一去就有得入座
服務麻麻 帶位個哥仔語氣態度有待改善
而且落單叫咗好幾次先有人理🤪
2023-03-05 484 瀏覽
行完街食Dinner,見呢間唁洗等就入左去。 原本係想試佢個肉骨茶,店員話無哂肉,雞蛋代替得唔得,無肉咪好寡都係下次先再試啦~1人自選 《新加坡經典系列》海鮮叻沙摻摻 $112味道OKAY,份量唔多,女仔都唔夠食~ 睇個色水好吸引,飲落都好香濃,魚片頭幾爽彈又有魚味,蝦都係用急凍,無咩特別~ 配菜仲有豆卜、芽菜….小食叫左香蔥油酥餅,超市貨色~飲品叫左凍檸茶,好light呀,好似康師傅果啲冰紅茶咁,唔係好掂
行完街食Dinner,見呢間唁洗等就入左去。

都係下次先再試啦~

1人自選 《新加坡經典系列》海鮮叻沙摻摻 $112
味道OKAY,份量唔多,女仔都唔夠食~

小食叫左香蔥油酥餅,超市貨色~