2024-02-04 615 瀏覽
同朋友行開附近又係想起這裡,抵食同正宗泰國口味,食完都會令人回味無窮!今晚點了冬蔭海軍海鮮部隊鍋。湯底以冬蔭公烹製而成,散發出酸酸辣辣的香氣,令人垂涎欲滴。冬蔭海軍海鮮部隊鍋中大蝦🍤、魷魚🦑、帶子、蟹柳、青口等海鮮配上彈牙麵條。冬蔭公的酸辣味道與海鮮的鮮甜相互融合,營造出一道令人難以抗拒的美食體驗。麵條吸收了冬蔭公湯汁的味道,讓每一口都充滿著豐富的口感。加上入味嘅肉碎同埋兩隻大大嘅蛋黃,賣相打卡先贏!串燒就點了串珍寶腸沙嗲串燒,燒得外皮香脆之餘,加上香濃沙嗲醬入口,哩個感覺超正!而愛吃肉的推薦之選就係泰式燒西班牙黑毛豬扒配粟米沙律,以泰式口味燒西班牙黑毛豬扒,肉質鮮嫩多汁、鮮美銷魂,可以品嚐到入口即化的肌肉脂肪。 鮮嫩的肉中夾雜著適量的油花,帶來爽口幼滑的雙重口感,加上此位置肉味濃郁,愛吃肉的朋友真係多了口味選擇,跟個個粟米沙律亦十分特別,爽甜粟米再配上車厘茄同鹹蛋白,入口又鹹又甜口感濃郁。在這裡必飲嘅椰青,水清甜且解熱生津,夠曬透心涼之外,同埋一解今餐重口味嘅口感!

2024-04-24 0 瀏覽
每次想起吃泰菜,都必定來到這裏,因為價錢和地點適中。這裏鄰近宋王臺地鐵站出口,只需行2分鐘便到,就算外區客來到都非常方便。泰式生蝦刺身$128,有六隻生蝦,每隻都很爽口彈牙,加上辣椒和蒜頭的香味再配合自家製的海鮮辣汁,味道層次豐富。香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋)$98,香葉和辣椒帶起了豬肉的香味,加香脆的雞蛋外皮,簡簡單單的一道飯已經非常美味。豬肉沙嗲串燒$88,豬肉的生熟程度適中,炭燒香味四溢,加上帶有花生粒的沙嗲醬,味道更佳。
每次想起吃泰菜,都必定來到這裏,因為價錢和地點適中。

2024-04-03 112 瀏覽
今次揀咗呢間泰國菜試吓,結果味道出乎我意料之外地好味😋首先,叫咗沙嗲雞肉串燒,雞肉燒到一啲都唔老,雞肉嫩滑,食落去啲肉汁仲會爆出嚟,加埋個特製沙嗲醬一齊食,成全雞肉肉串燒別有一番風味!之後仲叫咗個豬肉碎生菜包,呢個菜式係呢間餐廳嘅招牌菜,點可以唔叫呀!一上堂見到啲豬肉碎嘅份量好多,用咗泰式辣醬同洋蔥連埋豬肉碎一齊炒,連埋啲生菜一齊食,個味道啱啱好,中和咗肉碎嘅油膩,你可以連生菜食有得,夠fresh,撈白飯食都得,夠晒惹味🤩
今次揀咗呢間泰國菜試吓,結果味道出乎我意料之外地好味😋
2024-03-11 173 瀏覽
最近又去咗九龍城食泰國菜,今次揀咗「BTS美食站」,食物味道幾正宗,值得一試😆😆😆.我哋點咗「蝦醬豬肉碎炒飯」,份量十足,蝦醬嘅鹹香好惹味,飯粒粒粒分明,一啲都唔油膩👍🏻👍🏻👍🏻.必食推介嘅,仲有鐵板豬頸肉炒芥蘭,熱辣辣有鑊氣,味道都係好惹味,豬頸肉肉質軟稔入味❤️❤️❤️.金邊粉味道酸甜夠亁身,大蝦新鮮爽口✨.飲品有芒果沙冰,芒果味道濃郁好好飲.📍 BTS美食站 (九龍城)九龍城南角道11號地舖
金邊粉味道酸甜夠亁身,大蝦新鮮爽口✨
飲品有芒果沙冰,芒果味道濃郁好好飲
📍 BTS美食站 (九龍城)
九龍城南角道11號地舖
2024-03-07 136 瀏覽
  今次介紹九龍城區其中一間泰國菜餐廳,位於南角道近宋皇台地鐵位口附近,交通方便。  三個人食都食唔曬,食物份量十足,先點了雞肉和豬肉串,吃了雞肉串,燒得很香口,點埋個沙爹汁一流。另叫了個菜,鐵板豬頸肉炒介蘭,上菜時鐵板熱辣辣,出曬煙。一飯一粉,蝦酱肉醉炒飯及大蝦炒金邊粉,個人鐘意金邊粉多啲,有小小甜甜酸酸泰式醬味,很醒胃。  飲品我推薦笀果沙冰,成杯都充滿芒果容,甜度適中,好好飲😍。 每人消費200蚊左右,食到飽飽。
另叫了個菜,鐵板豬頸肉炒介蘭,上菜時鐵板熱辣辣,出曬煙。
  飲品我推薦笀果沙冰,成杯都充滿芒果容,甜度適中,好好飲😍。
每人消費200蚊左右,食到飽飽。

2024-02-20 145 瀏覽
好耐無食過泰國野,特然行開九龍城就真係要去食下泰國野,呢間我之前都食過幾次,今次特登介紹比個朋友,佢都覺得好食😋選擇又多,個老細又勁nice,啲野食係超正宗😊🌟牛肉沙爹串燒 $44個牛肉串燒係燒到岩岩好,d牛肉食落去係好嫩,再點咪個沙爹汁,越食越香口🌟雞肉沙爹串燒 $22D雞肉係燒到一d都唔老,好似食緊雞腿肉咁,加咪個沙爹汁真係一流🌟豬肉碎生菜包 $118呢個菜式真係泰國餐廳必食既菜式之一,d豬肉碎既分量係好多,只係用左洋蔥同泰式辣醬去炒香個豬肉碎,食落去係辣辣地,可以用生菜包住一齊食,比較清新d,又可以撈咪個飯一起食,真係好正🌟泰式鮮蝦炒金邊粉 $108炒金邊粉真係我既最愛,分量好多用超到勁入味,上面仲有大大隻大蝦,d蝦食落去係勁彈牙,勁鮮甜。而d金邊粉係用左泰式辣醬去炒,食落去係甜甜地,辣辣地,個金邊粉又勁有嚼勁,加咪花生變得勁香口🌟泰式冰奶茶 $34呢度d奶茶同出面真係好唔同,飲落去係好滑,奶味比較重,甜度又岩岩好

🌟牛肉沙爹串燒 $44

🌟雞肉沙爹串燒 $22

🌟豬肉碎生菜包 $118

🌟泰式鮮蝦炒金邊粉 $108

🌟泰式冰奶茶 $34

啱啱同阿仔過左個好刺激嘅農曆新年, 出入醫院staycation(睬!!!!)2次😐, 難得老公返到香港, 擺低阿仔出去食飯放個break🙌🏻.•最愛都係九龍城嘅泰國菜😍•泰式蠔餅唸都無唸直接order泰式蠔餅, 即叫即炸熱辣辣鐵板蠔餅其實2個人食份量勁多, 唔理喇想食就食! 嘩! 會唔會好多粒蠔🦪👏🏻! 蛋啖啖都炸到好fluffy口感, 好香好足料CS好好味.•香葉辣椒豬肉碎炒飯加入香葉嘅炒飯, 味道特別豐富, 廚師毫無保留地炒入勁多辣椒豬肉碎, 每一口炒飯嘅味道都炒得均匀, 我地揀左加辣真係辣得勁過癮. 炒飯帶濃濃醎香, 但唔會一味得個醎字, 勁快清碟.•Thai Tea正宗泰式奶茶一定係由泰籍姨姨調配先至正宗先至好飲. 一坐低即刻order一人杯. 好, 我今餐刺激完我嘅味蕾, 係時候返去湊仔🤣.

最愛都係九龍城嘅泰國菜😍

香葉辣椒豬肉磅炒飯
  • 泰式鐵板蠔餅
  • 香葉辣椒豬肉碎炒飯
2024-02-16 76 瀏覽
到了九龍城,就必定要來這邊吃泰菜!這次我首先叫了一個牛腩黃咖哩,咖哩味道很濃,不會辣,而且還有三色椒和洋蔥作為配搭,所以很豐富又好吃。叫了個咖哩後,當然要叫一份包。我叫了蒜蓉包,很香很脆,而且也有蒜蓉香味,加上咖哩後變得更好吃了。吃了這豐富的咖哩後,我就叫了一份豬頸肉沙律解解膩,但沒想到,他的肉比菜還要多,吃得太爽啦! 最後的甜品當然要一個芒果飯,他的飯的份量超級大!!份量大得和主食一樣!我一下就飽了。
到了九龍城,就必定要來這邊吃泰菜!
2024-02-06 88 瀏覽
BTS美食站 🇹🇭近排迷上咗一套新嘅電視劇,成日都想一路食飯一路舒舒服服煲劇,所以就決定買外賣返屋企食啦!以下落嚟講嘅呢間泰國嘢嘢食全部都好正宗,而且份量好足味道好!我都連續兜咗好多次🙈🙈主菜方面,我就揀咗小曼谷炒飯 $118 同埋 泰式豬頸肉炒飯🐷 $98,小曼谷炒飯嘅材料非常豐富,包括有蟹柳🦀、扎肉🐽、豬頸肉、蝦🦐、蛋包飯🍳炒飯粒粒分明,每啖飯都好夠味,令人忍唔住一啖接一啖😍😍😍泰式甜品嚟講,椰汁西米糕🥥$58是必點系列吧!佢哋嘅椰汁西米糕非常飽滿,啖啖充滿椰香,一個人食晒六件都冇問題呀😋😋飲品方面,食得泰國嘢,當然就要嗌椰青 $49🥥!佢哋一個椰青都幾大個幾抵飲㗎!
BTS美食站 🇹🇭

九龍城是泰國菜的聚集地。泰國菜有船面,咖哩,串燒,泰式豬手等還有我最愛的的泰式魚翅。今日來到九龍城(宋皇臺站一出來)的泰國餐廳BTS小站,有一款船面198 10分鐘吃完湯也要喝完可以免單(大胃王們可以試下)大概是一份酸菜魚的盆子份量.食泰國菜一定要點屋企自己整唔到,叫左泰式炸豬手小份(兩個人份)除了豬手還有幾塊蝦片做配搭.份量剛剛好,有配上泰式酸辣汁,比較解膩.泰式魚翅 值得推薦 魚翅不吝嗇,夠曬足料,配有紅醋同芫荽值回票價。咖哩牛腩 牛腩不算太多,偏鹹.配上40幾蚊的薄餅不過不失.另外叫左一碗白飯配咖哩個飯唔係泰國米(煮的過爛)差過茶餐廳. 有待改善
九龍城是泰國菜的聚集地。

食泰國菜一定要點屋企自己整唔到,
叫左
泰式炸豬手小份(兩個人份)除了豬手還有幾塊蝦片做配搭.
份量剛剛好,有配上泰式酸辣汁,比較解膩.

咖哩牛腩 牛腩不算太多,偏鹹.
配上40幾蚊的薄餅不過不失.

2024-01-22 90 瀏覽
喺香港每次食泰國菜都會諗起去九龍城,呢間 BTS美食站價錢合理,坐得舒服,味道唔錯,服務細心,輕輕鬆鬆食到正宗泰國菜。我同朋友兩個人叫咗牛丸牛肉船粉、泰脆炸豬手、珍多冰。牛丸牛肉船粉泰國地道船粉,我鍾意食麵多啲,牛丸、牛柏葉、牛肉三寶,味道偏濃,濃郁的牛肉香味。牛丸勁爆汁,黑椒味少辣,彈牙口感。牛柏葉好爽口,切得幼細又唔韌。鮮牛肉非常軟嫩,入口滑順,牛肉的香氣四溢。搭配豐富湯底,濃稠杰身,材料吸收晒啲湯汁,好入味。船麵煮得剛好,加上芽菜、芫荽、九層塔,掛湯一流。泰脆炸豬手豬手經過泰式脆炸,外層酥脆,豬手肉質仍然鮮嫩多汁。配搭特別醬汁,可以提升豬手香料的味道,大大塊炸蝦片,增添了濃郁的風味,搭配一些木瓜沙律一起享用,可以增加層次感,味道鮮美,好惹味。珍多冰最後飲品當然唔少得珍多冰,入面嘅珍多冰肉真係好好味,口感豐富,非常開胃。
我同朋友兩個人叫咗牛丸牛肉船粉、泰脆炸豬手、珍多冰。
牛丸牛肉船粉
加上芽菜、芫荽、九層塔,掛湯一流。
泰脆炸豬手
珍多冰
  • 牛丸牛肉船粉
  • 泰脆炸豬手
  • 椰青
極上燒安格斯西冷牛小排配白飯呢度嘅西冷牛小排真係好燒,啖啖都係嫩滑多汁!配埋白飯,真係食到停唔住口!一定要試下添!🔥.泰皇咖喱軟殼蟹配薄餅呢個泰皇咖喱軟殼蟹太過癮!脆脆嘅軟殼蟹配埋香辣咖喱,夠味又多汁!再加上薄餅,好正啊!食完就想再嚟一次!🦀🌶️.泰式炸芝士蝦丸 呢個泰式炸芝士蝦丸,外脆內軟,口感真係好豐富!每口咬落去都係芝士同蝦嘅香味,太過癮!真係要食多個!🧀🍤.椰青嚟到BTS美食站,一定要試下佢哋嘅椰青!冰涼爽口,太解渴啦!真係一杯好好嘅椰青!🥥🍹.【BTS美食站】📍九龍城南角道11號地舖.#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #九龍好去處 #九龍美食
極上燒安格斯西冷牛小排配白飯
泰皇咖喱軟殼蟹配薄餅
泰式炸芝士蝦丸
椰青
【BTS美食站】
📍九龍城南角道11號地舖
.外賣優質之選💁🏻‍♀️平時放工想懶惰下買外賣返屋企食都會簡呢間 - 九龍城小曼谷美食站小曼谷已經係九龍城好多年嘅老店,好中意佢地嘅泰式酸辣鳳爪🥰..今次黎買外賣:泰式酸辣鳳爪$100雖然小食黎講價格偏高,但份量比到足,爽口、酸甜,好食🤩..海南雞飯$110海南雞唔會好肥,肉質嫩滑,油飯好香,但又唔會油膩👍🏻..泰式鮮蝦炒金邊粉$110金邊粉味道酸甜,好開胃,鮮蝦好爽口🤩..小曼谷原雙芒果糯米飯$90佢地嘅芒果🥭係超甜,而且芒果份量極多,糯米好軟棉棉🤩………..地址:BTS美食站 (九龍城)九龍城南角道11號地舖………
外賣優質之選💁🏻‍♀️
小曼谷已經係九龍城好多年嘅老店,好中意佢地嘅泰式酸辣鳳爪🥰
今次黎買外賣:
泰式酸辣鳳爪$100
雖然小食黎講價格偏高,但份量比到足,爽口、酸甜,好食🤩
海南雞飯$110
海南雞唔會好肥,肉質嫩滑,油飯好香,但又唔會油膩👍🏻
泰式鮮蝦炒金邊粉$110
金邊粉味道酸甜,好開胃,鮮蝦好爽口🤩
小曼谷原雙芒果糯米飯$90
佢地嘅芒果🥭係超甜,而且芒果份量極多,糯米好軟棉棉🤩
………..
地址:

BTS美食站 (九龍城)
九龍城南角道11號地舖
………
小曼谷原雙芒果糯米飯
小曼谷原雙芒果糯米飯
[坐地鐵到宗皇臺站B2出口一過馬路就見到有個吹氣廚師🧑‍🍳落力揮手勁好笑]🫶依間泰菜擁有幾間分店,原來BTS美食站 & 小曼谷泰國美食兩間餐廳係相連,而小曼谷泰國美食站及小曼谷海鮮燒烤屋都係同屬品牌旗下,當然食既菜式會有少少唔同。👂BTS美食站 & 小曼谷泰國美食店位於聞名食泰菜既九龍城區。估唔到鋪位咁大兩間連住~💟得意LOGO:原來品牌Logo除左係隻最能代表泰國既大象內暗藏「小曼谷」三字,好有創意~👍泰國招牌食物:🥣 海鮮冬蔭公湯粉絲泰菜必食既冬蔭公湯粉,味道好正宗,偏酸少辣好好味。內有多款海鮮:蝦、帶子、魷魚及蟹柳,幾款雜錦海鮮真豐富,海鮮肉質彈牙。唔係間間泰式粉麵都有粉絲選擇,粉絲🍜索晒濃湯味,超好食👍🐷泰式滷水豬手飯味道非常正,豬手滷得好入味,配酸菜食一絕! 豬手塊皮入口即溶好邪惡,豬手既肉則整到好冧, BTS美食站必食菜式~🔥泰式燒豬頸肉豬頸肉燒過後香味四溢,望落塊肉好Jjuicy係令身,食落肉質嫩滑彈牙更加正! 🥤飲品:泰式凍奶茶—香甜好有奶味,味道較港式會偏甜一點~係「小曼谷」食到正宗泰菜既味道,食完好似去左轉泰國咁,爽呀!

👍泰國招牌食物:
🥣 海鮮冬蔭公湯粉絲

🐷泰式滷水豬手飯

🔥泰式燒豬頸肉

🥤飲品:泰式凍奶茶—香甜好有奶味,味道較港式會偏甜一點~

2023-12-29 70 瀏覽
泰式海南雞飯,60蚊份💰BTS美食站的泰式海南雞飯絕,他們肉質好嫩滑,嫩滑雞肉搭配著香氣油飯,聞到油飯香味帶淺黃色,粒粒分明帶有油香,再配上特製醬汁和辣椒醬,味道鮮美🐓牛丸牛肉船粉河粉,60蚊碗💰嫩滑牛丸和牛肉船粉河粉為主角。牛丸彈牙可口,滑牛肉鮮嫩多汁,牛柏葉十分爽脆,與柔軟河粉完美融合,搭配特製湯底和香料,無論是湯汁鮮美配料豐富🐮泰皇咖哩炒海鮮配薄餅,129蚊份💰結合了新鮮海鮮和濃郁泰式咖哩醬,搭配著薄餅,海鮮有青口,大頭蝦,魷魚保持了其鮮甜口感,咖哩帶蛋花濃郁香料風味,薄餅脆皮和柔軟的內餡,配搭埋濃郁咖哩食非常滋味😍
泰式海南雞飯,60蚊份💰

牛丸牛肉船粉河粉,60蚊碗💰