2024-01-22 1069 瀏覽
BnR今次要介紹荃灣一間好紅叫「BnR」嘅無味精湯麵店,佢哋以有益藥膳湯底同新鮮食材聞名,唔同一般米線店咁,佢哋可以有得轉淮山麵/河粉或泡飯!呢間湯麵店門口係有一級,又要出動我塊斜板嘅時候,一入到去見到近門口高處放咗5大隻BE@RBRICK,入面位同位之間唔算好逼,只要有塊斜板嘅話,輪椅人士入去食野唔係問題!1.胡椒豬肚雞泡飯$68(8.5/10)呢碗胡椒豬肚雞泡飯個胡椒味唔算重,泡飯索哂濃雞湯,入口濃稠,雞味濃郁,不油不膩,口感順滑。配料都唔少,有7舊嫩滑唔韌嘅雞件、6舊好彈牙嘅豬肚、1條油炸鬼、約十舊木耳同4舊切開咗嘅粟米條!2.冬陰功海鮮米線$68(9/10)呢碗冬陰功海鮮米線只有極小辣,冬陰功味好小,淡淡酸酸辣辣,米線夠彈牙,配料都唔少,有2條墨魚卷、1條油炸鬼、3大隻蝦、3舊魷魚圈、3舊蕃茄肉、芫荽、洋蔥同蔥等!3.炸蜜瓜奶$48(10/10)炸鮮奶就食得多,呢碟炸蜜瓜奶幾特別,炸得好酥脆,入面熱辣辣,淡淡蜜瓜奶味,好似飲緊陽光蜜瓜豆奶咁,一碟有4舊!4.凍咖啡$24(8/10)呢杯凍咖啡多咗少少奶,咖啡唔夠香濃!2人總共價錢$208個人口味總評分:8.875/10地址:荃灣
BnR

1.胡椒豬肚雞泡飯$68(8.5/10)

2.冬陰功海鮮米線$68(9/10)

3.炸蜜瓜奶$48(10/10)

4.凍咖啡$24(8/10)
呢杯凍咖啡多咗少少奶,咖啡唔夠香濃!

2人總共價錢$208

個人口味總評分:8.875/10

地址:荃灣大壩街65號

#BnR #米線店 #荃灣 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 胡椒豬肚雞泡飯
  • 冬陰功海鮮米線
  • 炸蜜瓜奶
2024-04-19 94 瀏覽
荃灣嘅米線鋪真係好多今日想食唔辣嘅湯所以就揀左呢間 食雞湯米線晚市 叫左花膠雞濃湯淮山麵 $82同 海南雞湯米線$62外賣自取 無包野飲 無另加小食花膠雞淮山麵值得一讚係有配料跟粟米芯同老油條但麵份量真係超少花膠都係得一舊而且雞湯完全無膠質感好明顯分開煲 有雞味嘅湯但無膠嘅漿口感同樣地 海南雞米線 都係超少量有齊粟米芯一舊 老油條一舊分別只係少左一塊花膠雞都算滑 不過就無乜雞味應該無下次份量真係超少 太過份 呢個價錢 應該有更多更好選擇
荃灣嘅米線鋪真係好多

呢個價錢 應該有更多更好選擇
2024-04-14
外賣自取
2024-03-31 129 瀏覽
荃灣廣場附近有一間BnR西式餐廳,椰汁爆珠紅豆冰:紅豆起沙香軟,爆珠一粒粒咬落爆開,椰汁香濃椰子香甜,飲落口非常滿足.椰香咖央西多士:咖央充滿西多士內,配上小小牛油,再加上香甜糖槳,椰香咖央與別不同.
荃灣廣場附近有一間BnR西式餐廳,
椰汁爆珠紅豆冰:
紅豆起沙香軟,爆珠一粒粒咬落爆開,
椰汁香濃椰子香甜,飲落口非常滿足.
椰香咖央西多士:
2024-03-30 103 瀏覽
下午茶時段想食d輕食順便等朋友行過見到店環境都幾好坐就入左去。叫左份咖央多士+熱檸水 $34 多士唔脆、咖央少到嚇死人…兩片包都痴唔埋個種唔講以為常餐跟餐..求其跟塊多士比你個種睇返原來間餐廳本身係主打麵食,應該係想吸引人食下午茶諗左d非主打食物落單餐。其實不如唔好夾硬做d唔關事既野食,做衰自己間餐廳,連想比次機會下次去試吓麵食都唔多想了,因為有種被欺騙嘅感覺😞好想知定價$34,連咖央醬都要慳到甘,係老闆既意思定員工既問題😮‍💨😮‍💨😮‍💨香港既餐廳可否爭氣d!
下午茶時段想食d輕食順便等朋友
行過見到店環境都幾好坐就入左去。

叫左份咖央多士+熱檸水 $34

多士唔脆、咖央少到嚇死人…兩片包都痴唔埋個種
唔講以為常餐跟餐..求其跟塊多士比你個種

2024-03-29 58 瀏覽
今日突然想起想食藥膳湯米線,去左荃灣呢間新派米線店試試。成間米線店既裝修簡潔新派,完全估唔到係食米線,所以米線店來說叫坐得舒服,環境唔錯,而且整間店比人既感覺都係簡潔衛生的👍呢間米線店提供左好多唔同既選擇比食客,有米線、准山麵又有湯飯,而且小食既選擇都唔少,飲唔既選擇又選多,適合鍾意多選擇既人。我一直喜歡食藥膳米線,所以今次就選左花膠雞湯米線,上檯時賣相相當唔錯,好吸引,而食落時份量夠晒多,一定夠飽。個雞湯湯咪濃,油炸鬼脆脆的。另外叫左個魚湯九菜餃,魚湯都好濃,九菜餃多餡,大大隻,如果餃子皮無咁厚會更好而我最欣賞既係米線店既飲品,選擇多,款款都幾吸引,有甜又有唔甜的,而且味道唔錯,去到一定要飲返杯😂
手撕雞
魚湯九菜餃
洛神花茶
柚子水果茶
2024-03-25 58 瀏覽
同朋友食tea,見tea set份量少少,所以揀左佢。唔錯,靜靜地。門口見到個menu,選擇都多蕃茄薯仔淮山雞麵濃濃蕃茄同魚湯,好味。藥膳雞湯麵朋友唔鐘意食雞胸,所以改左其他部份都OK。佢話味道正常。
門口見到個menu,選擇都多

蕃茄薯仔淮山雞麵
濃濃蕃茄同魚湯,好味。
藥膳雞湯麵
朋友唔鐘意食雞胸,所以改左其他部份都OK。佢話味道正常。
蕃茄薯仔魚湯淮山雞麵
2024-03-25
蕃茄薯仔魚湯淮山雞麵
2024-03-23 63 瀏覽
今日去荃灣廣場行街,發現廣場對面開咗好多新食店,BnR餐廳木系裝修,座位非常寬敞,食物非常多選擇,花膠雞淮山麵:大大舊花膠,雞肉腍滑又有雞味,淮山麵煙韌有口感,加上配料很多, 有脆脆炸油條,香香芫茜同木耳,湯底係白白嘅香味雞湯,真係養生雞湯麵。
今日去荃灣廣場行街,
發現廣場對面開咗好多新食店,
BnR餐廳木系裝修,
座位非常寬敞,
淮山麵煙韌有口感,
加上配料很多,
有脆脆炸油條,
香香芫茜同木耳,
湯底係白白嘅香味雞湯,
真係養生雞湯麵。
2024-03-14 63 瀏覽
好耐無去荃灣廣場行街食飯睇戲,發現附近開咗好多餐廳, “BnR”還以為是Cafe 西餐廳,原來主打米線/湯飯,餐廳用木系裝修坐位寬敞環境舒服.午餐包飲品+$15有小食花膠雞淮山麵🐥🍜花膠超大隻又軟滑,雞脾肉汁嫩滑,准山麵順滑彈牙,雲耳淋滑,雞湯底有清香雞味,小食+$15豆腐皮蛋:軟滑豆腐入口即溶,加上糖心皮蛋,配搭特別醬汁,非常惹味好味,下午茶有飲品或加錢轉特飲🥤:世一椰香咖央西多士炸西多士中間滿佈咖哋醬,上面放了小小牛油/咖哋,再加上香甜糖槳,椰汁爆珠紅豆冰🧋紅豆香軟起沙,爆珠咬落勁爆,香濃椰子甜味,每一口都有滿足感.
好耐無去荃灣廣場
行街食飯睇戲,
發現附近開咗好多餐廳,
“BnR”還以為是Cafe 西餐廳,
原來主打米線/湯飯,
餐廳用木系裝修
坐位寬敞環境舒服.

午餐包飲品+$15有小食

配搭特別醬汁,
非常惹味好味,

下午茶有飲品或加錢轉特飲🥤:
世一椰香咖央西多士
炸西多士中間滿佈咖哋醬,
上面放了小小牛油/咖哋,
再加上香甜糖槳,

椰汁爆珠紅豆冰🧋
紅豆香軟起沙,
爆珠咬落勁爆,
香濃椰子甜味,
每一口都有滿足感.
  • 花膠雞淮山麵
2024-03-10 61 瀏覽
喺荃灣搵食,來來去去都係啲商場?識食就梗係,逐條街,逐條食….黎到大壩街搵食,行行吓見到一間叫BnR標榜就係湯、麵、飯。今晚凍凍地,見到餐牌,有籠仔飯,即刻被吸引咗入去。即叫即蒸,要等足15分鐘。不過真係勁有誠意,等左陣,唔使喺面前開籠蓋,都已經香噴噴,熱辣辣,勁出煙。目測有十塊啖啖肉嘅龍躉,最有誠意嘅,真係要要數去嗰個炒飯加蛋做底,再原籠拎去蒸,龍躉汁滲透每粒炒飯,每啖都係濕潤有乾身嘅炒飯。第二樣就叫咗藥膳湯釀墨魚筒淮山麵藥膳清湯完全零味精真係可以成碗飲晒四條墨魚筒釀左墨魚膠喺裏面,啖啖肉加埋一個爽口嘅淮山麵係一個Perfect match最好嘅係加多$10就可以有一支白桃烏龍兩個人食,每人唔使100,就可以醫飽肚。
喺荃灣搵食,來來去去都係啲商場?
識食就梗係,逐條街,逐條食….

黎到大壩街搵食,
行行吓見到一間叫BnR
標榜就係湯、麵、飯。

今晚凍凍地,見到餐牌,
有籠仔飯,即刻被吸引咗入去。
即叫即蒸,要等足15分鐘。
不過真係勁有誠意,等左陣,
唔使喺面前開籠蓋,
都已經香噴噴,熱辣辣,勁出煙。

目測有十塊啖啖肉嘅龍躉,
最有誠意嘅,
真係要要數去嗰個炒飯加蛋做底,
再原籠拎去蒸,
龍躉汁滲透每粒炒飯,
每啖都係濕潤有乾身嘅炒飯。
龍躉龍仔飯

第二樣就叫咗藥膳湯釀墨魚筒淮山麵
藥膳清湯完全零味精真係可以成碗飲晒
四條墨魚筒釀左墨魚膠喺裏面,啖啖肉
加埋一個爽口嘅淮山麵
係一個Perfect match
藥膳湯底釀墨魚筒淮山麵

最好嘅係加多$10就可以有一支白桃烏龍

兩個人食,每人唔使100,就可以醫飽肚。

2024-03-09
龍躉龍仔飯
藥膳湯底釀墨魚筒淮山麵
2024-03-09 50 瀏覽
早放工就去荃灣等媽子放工一齊食飯,見到間食淮山麵,又幾多人食🤣所以決定去試下🤭✨BnR雞淮山麵個淮山麵係比較彈牙~同平時食嘅蛋麵有少少唔同。雞嘅份量都唔少,同埋配料都好多,成個麵都唔錯✨麻醬手撕雞冷撈麵手撕雞好香麻油味,同麻醬一齊撈麵又幾好食😋✨魚湯手工韮菜餃(淨餃)每雙餃都好大隻,漲卜卜嘅🤣好足料,全隻好多肉,同埋都幾鮮甜✨炸墨魚卷炸得好香口,加上泰式辣醬勁夾!✨海哲手撕雞加左麻油嘅香味好夾,雞肉幾鮮同埋會有海哲嘅爽口,個口感唔差✨椰汁爆珠紅豆𣲙好耐冇飲過椰汁紅豆冰!椰汁加紅豆真係好配㗎🤣✨茘枝水果茶佢唔會好甜,水果茶黎講都ok✨冷泡洛神花茶洛神花酸酸甜甜的,幾開胃👍🏻#BnR📍荃灣大壩街65號地舖

✨BnR雞淮山麵

✨麻醬手撕雞冷撈麵
手撕雞好香麻油味,同麻醬一齊撈麵又幾好食😋

✨魚湯手工韮菜餃(淨餃)
每雙餃都好大隻,漲卜卜嘅🤣好足料,全隻好多肉,同埋都幾鮮甜

✨炸墨魚卷
炸得好香口,加上泰式辣醬勁夾!

✨海哲手撕雞
加左麻油嘅香味好夾,雞肉幾鮮同埋會有海哲嘅爽口,個口感唔差

✨椰汁爆珠紅豆𣲙
好耐冇飲過椰汁紅豆冰!椰汁加紅豆真係好配㗎🤣

✨茘枝水果茶
佢唔會好甜,水果茶黎講都ok

✨冷泡洛神花茶
洛神花酸酸甜甜的,幾開胃👍🏻

#BnR
📍荃灣大壩街65號地舖
2024-03-08 41 瀏覽
香港人特別鍾情湯、麵&飯,反映咗香港嘅多元文化🥣🍜🍚BnR品牌嘅英文全寫 Broth 、Noodle and Rice 意指湯、麵、飯就正正表達咗香港飲食特色🇭🇰BnR門面清雅,有個半落地玻璃,部分自然光折射店内, 設計以暖色調為主,輕工業簡約風,好有文青feel👩🏻‍🎨🍛食物更加健康又好食😋🐓BnR雞飯✨海南雞原汁原味, 雞肉好嫩滑&鮮美,配埋Bnr秘製醬汁一齊食,口感好豐富同層次〰️🐔鹽酥雞滷肉飯✨酥脆鹽酥雞+ 濃香滷肉, 口感多汁嫩滑,帶有鹹香味,超滿足〰️🥟炸雲吞✨金黃酥脆炸雲吞,內餡嫩滑,多層次口感,咬落去仲會發出脆裂聲音,好爽呀〰️🐟炸魚片頭✨真材實料即炸即食炸魚片頭,好有魚味。口感勁彈牙。配埋埋泰式辣醬,酸酸甜甜,好開胃小食〰️
香港人特別鍾情湯、麵&飯,反映咗香港嘅多元文化🥣🍜🍚

🍛食物更加健康又好食😋

🐓BnR雞飯

🐔鹽酥雞滷肉飯

🥟炸雲吞

🐟炸魚片頭
2024-03-07 35 瀏覽
滑雞胡椒豬肚湯淮山麵🍜湯清有香濃嘅胡椒味🐷豬肚咬下去肉質彈牙搭配著淮山麵底既香甜 真係食到停唔到口😆😆前排天氣凍凍地 飲咗胡椒豬肚嘅湯底 帶來微微辛辣 真係超級溫暖😍蔥油豬扒撈麵撈麵上桌嗰陣 已經散發著濃郁既蔥油香😋豬扒煎得金黃酥脆 重點係豬扒係超大嚿😍😍鍾意食肉嘅 真係一定要試吓😌😌😚搭配住秘製嘅醬汁 味道十分獨特😋餐廳座位闊落坐得舒服 唔怪得咁多人去食🥳BnR(荃灣)📍荃灣大壩街65號地舖
滑雞胡椒豬肚湯淮山麵🍜

餐廳座位闊落坐得舒服 唔怪得咁多人去食🥳

BnR(荃灣)
📍荃灣大壩街65號地舖
2024-03-07 38 瀏覽
睇完戲響荃灣廣場後面食街開餐📍👉🏻BNR雞飯個樣有啲似海南雞飯~配左碟黑色蔥醬油。一碟有雞胸雞翼雞鎚,份量都好多,夠送晒啲飯🤤油飯嘅口感咸香有咬口,蔥豉油帶甜幾好味。👉🏻麻醬手撕雞闊麵上枱果陣哇左聲,好大碟🤤麵堆到山丘仔咁,手撕雞都多,而且係雞髀肉。本人重口味試左啖麵覺得有啲清淡,問店員拎左一碟仔麻醬,店員都好helpful。追加左麻醬即刻覺得好好味🤤👉🏻鹽酥雞炸得香脆同埋好夠咸香味😋晚餐跟飲品半價,樽仔菊花蜜清甜好飲。
睇完戲響荃灣廣場後面食街開餐📍

👉🏻BNR雞飯

👉🏻麻醬手撕雞闊麵

👉🏻鹽酥雞
炸得香脆同埋好夠咸香味😋

晚餐跟飲品半價,樽仔菊花蜜清甜好飲。
2024-03-03 39 瀏覽
BnR養生麵荃灣真係非常多好野食,大壩街就係其中一個美食集中地,今日試BnR養生麵館,主打三款湯底,分別有濃雞湯、鮮魚湯和特色養生湯!BnR外面望落去好似西餐廳但其實佢係一間養生麵食店🤣坐得都幾舒服主打木系裝修麻辣手撕雞闊麵$56雞肉一輪保持鮮嫩、啖啖濃而不油的雞香;另外帶陣陣麻香,闊麵煙韌有彈性麻辣牛魔皇熱撈麵$66牛肉足足有4大塊,另外仲有牛筋肉燥伴麵,麻香味滿滿蔥油豬扒飯$64豬扒份量,非常足,午市飽肚之選BnR荃灣大壩街65號地舖
BnR養生麵

麻辣手撕雞闊麵$56

麻辣牛魔皇熱撈麵$66
牛肉足足有4大塊,另外仲有牛筋肉燥伴麵,麻香味滿滿

蔥油豬扒飯$64
豬扒份量,非常足,午市飽肚之選

荃灣大壩街65號地舖
荃灣西這邊越來越多美食😍這次就來到荃灣廣場對面找餐廳發現一間價錢合理、款式多的麵食餐廳🤩‣ 胡椒豬肚雞淮山麵 ($68)湯底的胡椒味道挺香濃,而且比較濃稠豬肚的胡椒味夠👍🏻雞肉煮得很嫩滑,嫩滑得與海南雞不相伯仲!配料還有木耳和油炸鬼等吃起來感覺味道較濃郁~‣ 花膠龍躉魚湯泡飯 ($98)龍躉是煎過的,而且份量不少花膠有兩條,還有木耳和油炸鬼做配料吃起來感覺會比較清淡一點~‣ 凍檸茶 (+$12)‣ 豆漿 (+$9)💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳裝修挺企理,款式多、價錢合理大家不妨試試💰Total: $187 ($93.5pp 無服務費)📍BnR|@BnR荃灣大壩街65號地舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜 🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣 📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
荃灣西這邊越來越多美食😍
這次就來到荃灣廣場對面找餐廳
發現一間價錢合理、款式多的麵食餐廳🤩

‣ 胡椒豬肚雞淮山麵 ($68)
湯底的胡椒味道挺香濃,而且比較濃稠
豬肚的胡椒味夠👍🏻
雞肉煮得很嫩滑,嫩滑得與海南雞不相伯仲!
配料還有木耳和油炸鬼等
吃起來感覺味道較濃郁~

‣ 花膠龍躉魚湯泡飯 ($98)
龍躉是煎過的,而且份量不少
花膠有兩條,還有木耳和油炸鬼做配料
吃起來感覺會比較清淡一點~

‣ 凍檸茶 (+$12)
‣ 豆漿 (+$9)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳裝修挺企理,款式多、價錢合理
大家不妨試試

💰Total: $187 ($93.5pp 無服務費)
📍BnR|@BnR
荃灣大壩街65號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻