2022-07-15 271 瀏覽
[ Between Coffee ]嚟到中環大館,除咗感受文化&藝術氣息,當然要搵嘢食醫肚。今次介紹呢間coffee shop係大館入面嘅賽馬會藝方,除咗咖啡,仲有啲輕食&甜品選擇,環境好舒服兼好啱打卡♥️✿ 雞肉/椰菜絲/海帶蛋黃醬三文治 🥪🥪$68一份三文治有兩件。雞扒炸粉薄而脆,厚厚嘅雞扒肉質唔會太乾,配埋沙律醬&椰菜絲幾滋味。✿ 大蝦蝦蕃茄意粉🍝🍝$158 意粉款式不定時更新,用餐當日order咗呢款意粉。大蝦彈牙🦐,櫻花蝦蝦味都好香,意粉爽口,但蕃茄味🍅可以再多啲就好。✿ 士多啤梨三文治 🍓🍓$68呢度嘅甜品係必點!日本流行嘅水果三文治,呢度有得食,幾乎每枱都會order😍 士多啤梨三文治好打卡able,士多啤梨都好新鮮。三文治有濃郁芝士味,整體不錯。✿ 抹茶鮮奶 🥛熱$48/凍$50Menu有好多款飲品選擇,除咗手沖咖啡及特色咖啡雞尾酒,仲有朱古力、茶類&梳打等選擇。抹茶控可以試下抹茶鮮奶🍵🍵總結🫦咖啡店嘅環境&食物都好適合打卡。咖啡店室內面積好大,另設有室外座位,可俯瞰整個大館景色,打卡一流,不過宜家去坐室外應該會有d熱😅。注意咖啡店逢星期一休息喔。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Between Coffee ]

地址:中環荷李活道10號大館賽馬會藝方2樓
電話:28778711
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-07-04 184 瀏覽
慕名而來,weekday lunch time,希望少啲人。空間感大,白色為主調既設計,好舒適。雖然是weekday, 夏日炎炎,Outdoor 座位都是滿滿的。地方寬敞,簡約設計,文青之選,很適合聊天,看看書。掃QR Code 落order,所以坐室外落單也非常方便,咖啡選擇亦很多。天氣熱,一向好熱咖啡嘅我,見友人嗰杯iced mocha ! 有啲羡慕!下次再黎試凍飲啦。品完咖啡,可以繼續逛大館,係鬧市中療癒心靈嘅好地方。

品完咖啡,可以繼續逛大館,係鬧市中療癒心靈嘅好地方。
2022-07-03 172 瀏覽
Bookmark了很久想試他們的水果三文治,但一直找不到機會。今日擇日不如撞日,剛好跟朋友lunch, 想飯後去喝飲咖啡。可惜因為太飽,所以這次也沒有吃三文治呢。朋友選了Cappuccino, 我就點了Pour Over, 不過今日只有In the Beginning 一款豆。咖啡店環境不俗,氣氛很好,可惜服務強差人意。手沖味道還可以,是Ethiopia, 帶果香,酸度有點低了。反而抹茶tart很有驚喜,抹茶味非常濃郁。

咖啡店環境不俗,氣氛很好,可惜服務強差人意。

反而抹茶tart很有驚喜,抹茶味非常濃郁。
2022-06-28
2022-07-02 396 瀏覽
今日來到位於中環大館嘅Between Coffee食個tea。2020開業嘅佢哋希望將藝術融入生活,並且提供精品咖啡同飲料之餘,仲提供日式cafe美食。佢分咗食嘢同飲嘢,用餐就要排隊坐低等等先。店入面有室內位同室外位,雖然今日有啲熱,但係嚟得打卡就梗係坐室外啦。首先試試呢個最signature嘅士多啤梨三文治先,價錢68蚊一件,簡單2塊麵包夾上cream同3粒大大粒切半嘅士多啤梨,就令到個視覺效果好豐富,呢件三文治打卡嚟講真係相當唔錯。入面充滿咗cream,而士多啤梨就只有面頭嗰層,個cream凍凍哋食落就好似雪糕。滑身,練奶香,甜甜順口,再配合埋士多啤梨嘅芳香果味,成個味道發揮得好好。香味充滿咗口腔味蕾,真係叫人食唔停口。可惜外面個包真係一般般,有啲似生命麵包。而值得一提嘅係佢啲cream好快溶,大熱天時落咗單就記住盡快食啦。跟住介紹嘅係雪糕咖啡Affogato,盛惠48蚊。佢呢個咖啡連埋個壺俾你,可觀性一流呀。佢嘅咖啡有幾款俾你揀,我今次就揀咗隻多朱古力味嘅。將啲咖啡慢慢加落去,富娛樂性之餘個畫面仲好治愉。夏日炎炎加上熱咖啡,個雪糕真係以光速之快咁融,所以真係要上枱盡快食。即刻嚟試

Affogato 雪糕咖啡
即刻嚟試試佢,咖啡香濃略帶苦味同烘焙味,果然好chocolate。雪糕已經融咗啲但依然保持滑身creamy,真係好食到lam lam脷,食完入口個咖啡仲有好長嘅餘韻,齒頰留香。
接著落嚟嘅係煙三文魚意粉,盛惠128蚊。煙三文魚,魚籽,白汁,賣相超吸引,係佢嘅頂頭仲有隻流心蛋,為碟意粉增加一個層次。
煙三文魚意粉
即刻試試佢,佢個意粉麵條感覺有啲似拉麵,就咁食會比較乾身,撈埋啲汁就啱啱好。都係嗰句,上咗枱就好即刻食,攤凍咗佢啲麵會痴埋一舊舊。啲煙薰三文魚細細片都好夠味。
煙三文魚意粉
總括而言呢個意粉味道濃厚之餘三文魚香口出色,但都係要再三奉勸一句,佢出貨嘅速度真係相當之快,我諗5-10分鐘已經出晒落單嘅所有嘢,所以啲嘢食,食到先叫都唔遲。最後要介紹嘅係呢個屬於健康之選嘅飲品,芝麻椰子奶,盛惠68蚊。呢個山形杯真係好盞鬼,杯嘢睇落就好似黑色嘅富士山。
芝麻椰子奶
咁當然要攪勻先飲用啦,黑色嘅其實係芝麻,而白色嘅就係椰子奶呀。杯嘢飲落芝麻味就出啦,反而椰子味就真係無乜,淨係飲到椰子奶嘅嗰種body texture。室內有個自助bar俾你攞餐具同水
自助bar
食飽飽就過去露台睇下風景打下咭,坐咗兩個鐘都無人趕,呢度絕對係煩囂嘅中環之中嘅一個chill place 呀。室外怕熱?無有怕,佢哋有風扇提供嘅
。此外值得一提嘅係Between Coffee 有個membership計劃,由佢地官網就入到個註冊畫面,消費之後可以儲返啲積分之後換現金劵或者禮物,而佢哋迎新優惠會送返張50蚊現金券,今餐即刻試用咗,係work嘅。最後今日埋單總共312,免收加一,用埋迎新50蚊優惠卷最後折實262蚊。
2022-06-26
用餐優惠
現金券
Affogato 雪糕咖啡
芝麻椰子奶
同同事係中環搵地方lunch,見大館姨間餐廳好靚,就試試佢。好可惜天氣唔好,如果唔係打卡應該好正。Smoked Salmon Pasta/Ikura/Japanese Egg/Miso Sauce-$128 (2.5/5)不過不失,味到正常,唔算特別出色,但又唔係唔好食,份量都夠。PorkKatsu/Udon/Katsubushi/Spinach/Japanese-$148 (3/5)烏冬偏淋唔算好彈牙,正正常常,湯底係正常既堅魚湯,普普通通。可以小讚既係佢既豬排,雖然唔算好厚,不過佢炸粉都簿,所以都ok,幾好食。總結: 星期六日行開大館可以黎食下小食飲下咖啡,打下卡,但特燈黎食午餐就唔特別推薦🙂中環好吃的西餐有很多。

2022-06-15 251 瀏覽
「 𝗕𝗲𝘁𝘄𝗲𝗲𝗻 • 大館 」今日約咗朋友黎大館𝗕𝗲𝘁𝘄𝗲𝗲𝗻 食lunch 佢嘅座位有indoor and outdoor 咁我地簡咗outdoor 環境係靚啲有木枱木凳 但係就好熱 個人唔建議呢個天氣座係外面🙈☀️🔥而落單就係用個QR code係幾方便嘅𝘌𝘦𝘭 - 𝘚𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘭𝘢𝘮 𝘔𝘪𝘴𝘰 𝘚𝘰𝘶𝘱, 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘙𝘪𝘤𝘦, 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘴, 𝘚𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 ❸.❻/➄呢個鰻魚飯定食都唔錯 佢嘅鰻魚係真係無咩骨 而飯底係用珍珠米 脹卜卜嘅飯係特別好食同有咬口𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘢𝘯𝘥𝘰 ❷.❺/➄ 雞肉好厚身又滑 但係麵包頗為有點乾 同埋沙律醬唔太足夠 令到食落去好似無咩味道𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢 ❸.❼/➄賣相幾靚嘅飲品 而Iced Mocha可以用唔同嘅奶去沖而我就簡咗鮮奶𝘚𝘦𝘢𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘔𝘰𝘶𝘯𝘵𝘢𝘪𝘯 (𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘔𝘪𝘭𝘬) 上層嘅芝麻好濃郁好似芝麻糊咁 再加入椰子奶去中和翻
「 𝗕𝗲𝘁𝘄𝗲𝗲𝗻 • 大館 」

𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘢𝘯𝘥𝘰 ❷.❺/➄

𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢 ❸.❼/➄

上層嘅芝麻好濃郁好似芝麻糊咁 再加入椰子奶去中和翻

2022-06-12 194 瀏覽
🧑‍🍳餐廳環境十分優雅簡約,有文青的風格。如果天氣不太熱,可到室外的露台坐位,十分chill,也可一覽大館。🎪煙三文魚忌廉意粉🍝 忌廉汁滑而不膩,味道剛剛好 。煙三魚的份量也很足夠,十分足料的意粉。吉列豬排湯烏冬🍥烏冬頗滑,份量十足,很飽肚。可惜吉列豬扒炸粉比較厚。𝙑𝙖𝙡𝙪𝙚:𝟳/𝟭𝟬𝙏𝙖𝙨𝙩𝙚:𝟳/𝟭𝟬𝙀𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩: 𝟵/𝟭𝟬
🧑‍🍳餐廳環境十分優雅簡約,有文青的風格。

煙三文魚忌廉意粉🍝

吉列豬排湯烏冬
🍥烏冬頗滑,份量十足,很飽肚。
可惜吉列豬扒炸粉比較厚。

𝙑𝙖𝙡𝙪𝙚:𝟳/𝟭𝟬
𝙏𝙖𝙨𝙩𝙚:𝟳/𝟭𝟬
𝙀𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩: 𝟵/𝟭𝟬
  • 煙三文魚忌廉意粉
2022-06-09 230 瀏覽
今日同朋友去大館睇野,入咗其中一個展覽館,一路行上去發現咗呢間餐廳♥️ 門口好似展覽館一樣,有好多唔同展品,行入少少就係餐廳範圍,整體設計都好簡潔,以白色同木類素材為主,餐廳主要係自助形式。我哋叫咗幾款推介食品,吉列豬扒烏冬個人就唔推介,因為豬扒唔係現成炸的,有少少雪藏味,但係烏冬質地好食,煙靭感十足。另外一個炸雞三文治 chicken sando,非常多汁,麵包亦都比想像中鬆軟,其實都幾足料重點一題係飲品,叫咗一個酒精類薑味cocktail, 一個係推介的Sesame Mountain。芝麻果邊有淡淡椰子奶香,個人覺得有少少甜,但係整體感覺都好香濃同好滑。 另外薑味cocktail,唔會太濃烈,反而有少少解油膩嘅感覺不得不提係最後的蜜瓜雪糕,真係世界級好食。蜜瓜甜度相當高,質地有少少似雪芭多個雪糕,一啲都唔漏。 Strawberry Sando 士多啤梨相當之甜同新鮮,麵包好軟熟 中間啲cream cheese都好香,呢一個真係大件夾抵食,因為冇諗過中間嘅料係咁足。 食物打卡到一流♥️應該會再帶朋友去

食物打卡到一流♥️應該會再帶朋友去
Strawberry  Sando
Melon  Icecream 🍦
Sesame  mountain
2022-05-31 182 瀏覽
【Between】閒日打卡好地方📸 撞正好天打卡真係好靚 而且啲位間得好寬鬆 坐得舒服😆😆士多啤梨三文治🍓 💰$68中間既夾心係cream cheese,士多啤梨食落唔酸,可以同cream cheese互相balance個口感😗 呢個幾好食😋 無論打卡定味道都perfect池XD煙三文魚魚籽日本蛋意粉🍝 💰$128個意粉幾creamy 煙三文魚食落煙熏味都幾重 但就比較削 容易散曬😂 咖喱薯餅 💰$58味道正正常常~~ 佢配埋一個醬魚燒汁一齊食 幾特別嘅combination🤓Affogato 💰$48雪糕比較易溶,奶味偏重亦偏甜,溝埋咖啡會變咗甜品feel 啱唔鍾意啡味濃既朋友仔🫣Sesame Mountain 芝麻椰子奶 💰$68個人覺得普普通通😂 芝麻味係幾濃既,但無話令人覺得眼前一亮既感覺🤣 整體食物質素比想像中好!通常打卡靚既Cafe食物都一般般 呢間可以話係少數食物同環境都兼備😆😆

士多啤梨三文治🍓 💰$68

煙三文魚魚籽日本蛋意粉🍝 💰$128

咖喱薯餅 💰$58

Affogato 💰$48

Sesame Mountain 芝麻椰子奶 💰$68

2022-05-23 200 瀏覽
今日黎左大館幫朋友影相,中途有啲攰,所以期間黎到依家cafe食下午茶。地點環境唔錯,有戶外座位,但見當日天氣麻麻,我地都係坐返室內座位。我地叫左點左日本雞蛋細香蔥蛋黃醬三文治,口感豐富,溏心蛋熟度剛剛好,配合埋蛋黃醬食落好清爽,好依家依種潮濕嘅天氣食。另外我地點左鰻魚飯,飯粒粒粒分明,好香鰻魚味,肉質都唔錯,都算新鮮。食物份量都剛剛好,都夠大碗,食完都唔會唔夠飽。飲品方面味道都正正常常,所以下次黎大館可以不妨試試依家cafe。
2022-05-19 197 瀏覽
Located in in the JC Contemporary in Tai Kwun, Central, Between Coffee is the place where you can find tranquility amidst the busy urban life. I especially love their outdoor seating area, it is definitely the place where you can chill and relax for the entire afternoon with your delicious coffee and pastry.I tried their iced oat milk mocha and warm matcha tart this time. The proportion of chocolate and coffee is very well-balanced. The chocolate itself is very rich and flavourful and is not

I tried their iced oat milk mocha and warm matcha tart this time. The proportion of chocolate and coffee is very well-balanced. The chocolate itself is very rich and flavourful and is not overly sweet.

The warm matcha tart is another delightful surprise. The tart is very buttery and crispy. The matcha molten lava filling is very rich, luscious and creamy. It has a balanced taste of matcha, cream cheese and white chocolate and overall, the filling compliments well with the Japanese black beans on the top.

難得天氣咁好,嚟到大館呢邊除咗影相打卡之外,當然要去一間可以坐擁中環一帶景色嘅一間café - Between,食個tea set同朋友聚一聚,café環境清幽好適合同朋友一齊享受一個下午🥰NET GOES GREEN $188我同朋友都揀左輕食Food Set,同 NET-A-PORTER 聯乘期間限定推出,以可持續發展作為主題,食物好食之餘味道仲好有驚喜!主食喺吉列植物肉三文治,吉列炸衣脆身唔會有油膩感,植物肉口感味道似豬肉,配上七味粉蛋黃醬更顯惹味👍🏻加上本地種植既紫蕃薯同埋羽衣甘藍,小清新嘅蔬菜配搭上木炭麵包,令整份三文治添上色彩同時更突顯出純素食材嘅味美!甜品部分喺豆腐忌廉芝士純素撻,賣相同傳統甜品一樣吸引,以白朱古力糖霜作點綴,選用本地製造嘅豆腐再混合奶油芝士嘅素食撻,味道唔會甜膩反而帶來陣陣豆乳香,真喺色香味俱全!Sesame Mountain $68飲品方面就當然揀咗 Between 嘅招牌芝麻椰子奶,喺口感比較稠身嘅latte,黑芝麻味道十分之濃郁,再配上椰子奶更加香而滑,甜度相對比較低✨黑芝麻醬加上植物奶嘅配搭天然又健康,素食嘅朋友都可以飲番一杯

NET GOES GREEN $188

Sesame Mountain $68

Sesame Mountain

2021-09-20
Sesame Mountain
2022-05-01 349 瀏覽
嚟到大館好多人都會選擇嚟呢間cafe打卡好好彩露台仲有一張枱就即刻坐低咗,今日涼涼地而且户外有風扇所以都唔會太熱露台對住大館影相好靚,環境開揚,適合傾計唔會好似室內咁靜講嘢比較拘謹三文魚明太子意粉賣相好靚,三文魚份量算多但唔係煙燻流心蛋加埋醬汁撈落意粉好creamy又唔會太膩日本雞蛋細香蔥蛋黃醬三文治溏心蛋再加上蛋黃醬,入口仲有少少胡椒粒,口感好豐富,凍凍地感覺好啱夏天食抹茶撻幾好味,抹茶味好濃好滑,上面仲有兩粒黑豆(紅豆?)原本好想試芝麻椰子奶但售罄,叫咗杯薑黃荳奶,兩樣唔使好夾,薑粉落得太多蓋過荳奶味咖啡味道正常但$50咁細杯唔係好抵食物賣相好適合打卡另外仲有啲水果三文治但最想試嘅士多啤梨三文治又無晒服務完全以自助形式基本上落單、斟水都係自己搞掂另一個問題就係坐得室外要預咗有蚊蟲周圍飛如果純粹為咗個露台都值得一試嘅
嚟到大館好多人都會選擇嚟呢間cafe打卡
好好彩露台仲有一張枱就即刻坐低咗,
今日涼涼地而且户外有風扇所以都唔會太熱

露台對住大館影相好靚,環境開揚,適合傾計
唔會好似室內咁靜講嘢比較拘謹

三文魚明太子意粉
賣相好靚,三文魚份量算多但唔係煙燻
流心蛋加埋醬汁撈落意粉好creamy又唔會太膩

日本雞蛋細香蔥蛋黃醬三文治

抹茶撻幾好味,抹茶味好濃好滑,上面仲有兩粒黑豆(紅豆?)

咖啡味道正常但$50咁細杯唔係好抵

食物賣相好適合打卡

另外仲有啲水果三文治
但最想試嘅士多啤梨三文治又無晒
服務完全以自助形式
基本上落單、斟水都係自己搞掂
另一個問題就係坐得室外要預咗有蚊蟲周圍飛
如果純粹為咗個露台都值得一試嘅
2022-04-30
2022-04-22 339 瀏覽
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 Between 相信大家對呢間igable嘅café都唔陌生,係大館入面,成日都要等位!嗰日🐷星期日4點左右去到,唔洗點等位就入到,用餐時間有2個鐘,不過坐左陣就走左喇!🐷坐喺室外位置,勝在環境開揚舒服,飽覽大館的景色,都幾chill,傾吓偈都係舒服😌—————————————————————❣️ Strawberry sando $68 基本上枱枱都會揀呢個三文治打卡,賣相靚啦,估唔到味道都唔差,cream cheese雪凍左,口感似雪糕又有啲似布甸,雖然厚厚嘅cream cheese,但都唔會太膩,甜甜地中和士多啤梨嘅酸!.❣️ Matcha Latte $50賣相不錯的!但cafe嘅matcha latee麻麻,冇抹茶回甘感覺,同係屋企自己沖嘅差唔多,$50嚟講有啲貴—————————————————————不專業評分👅好味指數:4/5💰性價比:3.5/5 👍🏻推薦:4/5—————————————————————🏡地址: Between (大館) (中環)中環荷李活道10號大館賽馬會藝
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀

👅好味指數:4/5
💰性價比:3.5/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: Between (大館) (中環)
中環荷李活道10號大館賽馬會藝方2樓
👉🏻仲有兩間分店
#chuchu食在中環
#chuchu食甜品
#chuchucafé

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
2021-11-07
2022-04-17 306 瀏覽
✨Japanese egg sando基本上每一枱都有叫既sando 好吸睛 好啱打卡既食物就咁睇好似有啲7-11蛋沙律三文治 但食落有驚喜 流心蛋好有蛋味 推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✨士多啤梨三文治 入面好足料 勁厚cream cheese 配合埋士多啤梨 酸酸甜甜咁 完全想叫多個黎食
✨Japanese egg sando
基本上每一枱都有叫既sando