2022-07-02 395 瀏覽
今日來到位於中環大館嘅Between Coffee食個tea。2020開業嘅佢哋希望將藝術融入生活,並且提供精品咖啡同飲料之餘,仲提供日式cafe美食。佢分咗食嘢同飲嘢,用餐就要排隊坐低等等先。店入面有室內位同室外位,雖然今日有啲熱,但係嚟得打卡就梗係坐室外啦。首先試試呢個最signature嘅士多啤梨三文治先,價錢68蚊一件,簡單2塊麵包夾上cream同3粒大大粒切半嘅士多啤梨,就令到個視覺效果好豐富,呢件三文治打卡嚟講真係相當唔錯。入面充滿咗cream,而士多啤梨就只有面頭嗰層,個cream凍凍哋食落就好似雪糕。滑身,練奶香,甜甜順口,再配合埋士多啤梨嘅芳香果味,成個味道發揮得好好。香味充滿咗口腔味蕾,真係叫人食唔停口。可惜外面個包真係一般般,有啲似生命麵包。而值得一提嘅係佢啲cream好快溶,大熱天時落咗單就記住盡快食啦。跟住介紹嘅係雪糕咖啡Affogato,盛惠48蚊。佢呢個咖啡連埋個壺俾你,可觀性一流呀。佢嘅咖啡有幾款俾你揀,我今次就揀咗隻多朱古力味嘅。將啲咖啡慢慢加落去,富娛樂性之餘個畫面仲好治愉。夏日炎炎加上熱咖啡,個雪糕真係以光速之快咁融,所以真係要上枱盡快食。即刻嚟試

Affogato 雪糕咖啡
即刻嚟試試佢,咖啡香濃略帶苦味同烘焙味,果然好chocolate。雪糕已經融咗啲但依然保持滑身creamy,真係好食到lam lam脷,食完入口個咖啡仲有好長嘅餘韻,齒頰留香。
接著落嚟嘅係煙三文魚意粉,盛惠128蚊。煙三文魚,魚籽,白汁,賣相超吸引,係佢嘅頂頭仲有隻流心蛋,為碟意粉增加一個層次。
煙三文魚意粉
即刻試試佢,佢個意粉麵條感覺有啲似拉麵,就咁食會比較乾身,撈埋啲汁就啱啱好。都係嗰句,上咗枱就好即刻食,攤凍咗佢啲麵會痴埋一舊舊。啲煙薰三文魚細細片都好夠味。
煙三文魚意粉
總括而言呢個意粉味道濃厚之餘三文魚香口出色,但都係要再三奉勸一句,佢出貨嘅速度真係相當之快,我諗5-10分鐘已經出晒落單嘅所有嘢,所以啲嘢食,食到先叫都唔遲。最後要介紹嘅係呢個屬於健康之選嘅飲品,芝麻椰子奶,盛惠68蚊。呢個山形杯真係好盞鬼,杯嘢睇落就好似黑色嘅富士山。
芝麻椰子奶
咁當然要攪勻先飲用啦,黑色嘅其實係芝麻,而白色嘅就係椰子奶呀。杯嘢飲落芝麻味就出啦,反而椰子味就真係無乜,淨係飲到椰子奶嘅嗰種body texture。室內有個自助bar俾你攞餐具同水
自助bar
食飽飽就過去露台睇下風景打下咭,坐咗兩個鐘都無人趕,呢度絕對係煩囂嘅中環之中嘅一個chill place 呀。室外怕熱?無有怕,佢哋有風扇提供嘅
。此外值得一提嘅係Between Coffee 有個membership計劃,由佢地官網就入到個註冊畫面,消費之後可以儲返啲積分之後換現金劵或者禮物,而佢哋迎新優惠會送返張50蚊現金券,今餐即刻試用咗,係work嘅。最後今日埋單總共312,免收加一,用埋迎新50蚊優惠卷最後折實262蚊。
2022-06-26
用餐優惠