2024-02-23 477 瀏覽
赤柱大街上很漂亮的一家餐厅,是被黄色外墙吸引进去的,坐到了二楼窗边位,景色都蛮漂亮。食物的话中规中矩,brunch一般般不推荐,意大利面还可以,饮品的话我喝的是English tea,就是普通红茶有点不值
2024-02-17 252 瀏覽
位於赤柱嘅餐廳,具有標誌黃色外牆特色嘅餐廳之前因為係有香港ViuTV劇集喺度拍過所以都吸引唔少嘅人嚟打卡同影相有日同屋企人嚟就想去樓上嗰間西餐廳試一試餐廳樓上環境景色最好做落好舒服職員服務一般價錢都唔算平~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~個咖喱薄餅咖喱好夠味薄餅,如果再熱啲會更加分❣️叫咗Burger 套餐薯條就一般般唔算話好好食,但係望住個海景都值得嘅好舒服可以留喺嗰度睇住個海,成個下晝都好開心!
位於赤柱嘅餐廳,具有標誌黃色外牆特色嘅餐廳

有日同屋企人嚟就想去樓上嗰間西餐廳試一試
餐廳樓上環境景色最好做落好舒服

職員服務一般
價錢都唔算平
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
個咖喱薄餅咖喱好夠味
薄餅,如果再熱啲會更加分❣️

2024-01-23 368 瀏覽
Thanks 我的好兄弟妹妹們每年為我慶生,💕❤️🥰Sweettttt🫶😝 beesybay 這間餐廳在我還16 歲時已經很有緣份!它已經有70年歷史是香港三級歷史建築物 🎂💕還是一間網紅餐廳,記得之前他們有一個好大的露天吧枱位,我曾經見過我啲朋友着住泳衣喺度影相在社交平台,但今次到來見到吧枱位置拆掉了,都有少少失望!這裏午餐有set ,我們一行10人,所以之前要每位人頭$200留位,原本想坐地下戶外,但因為太多人,所以安排不到座位,我們的座位在樓上一樓,這裏晚上收十點,玩得有點意猶未盡!原來赤柱好早收嗰啲餐廳,不過今年聖誕節期間,赤柱大街有市集,行完市集就在這裏吃飯,都好方便!
2023-12-26
生日
2023-08-19 1532 瀏覽
一開始喺餐廳出邊有個女人見到我哋帶住兩隻狗仔,就笑面迎人咁同我哋講話呢間餐廳係專系為狗仔而設,樓上仲可以同狗仔一齊坐,咁我哋望一望餐牌覺得都可以,所以就話OK 。點知上到去3樓,冇人嘅,諗住好開心可以坐室內,因為嗰日都天氣差黃色雷暴,點知個侍應見到我哋有狗仔就可唔可以坐室內,叫我哋坐外邊,但係出邊啲枱凳全部濕晒,咁佢就話等一等等佢抹乾淨,咁我哋都覺得當時未會有想落雨咁就照計劃咁等佢抹乾淨坐出去。當時等佢抹緊嘅時候'咁我哋就抱啲狗仔去附近影吓相,咁有張吧枱我哋就放上去俾佢同後邊個海景影吓,咁佢就好緊張話唔可以放枱,但係其實嗰張枱只不過係一個好窄一條平台,咁都明白嘅,佢唔想我哋擺喺嗰度,咁我哋都即刻影完抱返佢兩個,但我哋完全感覺唔到係pet friendly 嘅語氣。當佢話抹好,可以坐,咁我哋都照坐,其實啲枱枱凳凳都仲係濕嘢,我哋個pat pat同埋條褲都濕,因為張枱底都仲有水,不過都唔緊要啦,反正坐室外要將就吓,咁我哋諗好order食物,咁個侍應見到我隻狗,好驚,佢爭在未講叫我拎開隻狗佢先會行過嚟,咁我哋已經反晒白眼啊,其實同佢講一開始都已經唔一樣,由佢話可以坐室內,到到叫我哋搬返去室外

當佢話抹好,可以坐,咁我哋都照坐,其實啲枱枱凳凳都仲係濕嘢,我哋個pat pat同埋條褲都濕,因為張枱底都仲有水,不過都唔緊要啦,反正坐室外要將就吓,咁我哋諗好order食物,咁個侍應見到我隻狗,好驚,佢爭在未講叫我拎開隻狗佢先會行過嚟,咁我哋已經反晒白眼啊,其實同佢講一開始都已經唔一樣,由佢話可以坐室內,到到叫我哋搬返去室外,做到佢話呢間餐廳係為狗仔而設,但係啲侍應又驚狗,又話唔准放喺邊度,成個體驗都好差°

到到啲食物到咗,第一個係魷魚圈,奇怪事發生咗,魷魚圈裏邊有一條類似橡筋,完全咬唔開,我哋都係第一次食魷魚圈會有啲咁嘅事發生,咁我老公就叫個侍應問一問佢,佢就話魷魚圈係咁,咁我就話我諗我哋都唔係第一次食魷魚圈嘅,佢彈到一個點係覺得佢唔係來自魷魚本身,咁你當我孤陋寡聞,我亦都想去解釋吓呢橡筋圈係乜嘢?佢問返我魷魚唔係咁嘅咩?之後再推就話我哋買返嚟㗎我哋都唔知。我哋反晒白眼,咁佢就話換過其他嘢俾我哋,咁我哋就費事博叫沙律°

之後到第二份就係Pizza,個margarita Pizza係垃圾到frozen pizza ,平時喺超市$60 $70有個。再嚟就係fish and chips … coating 仲好食嗰條魚… 條魚,好似一pat pat,再加埋佢啲青豆唔係青豆蓉,最好食佢啲薯條,其實都一般都知雪藏嘢,只不過冇得揀° 最後係佢一個Tiramisu…. 嬲得滯冇影到,嗰個lady finger 係乾嘅…

2023-08-19
2023-08-11 774 瀏覽
是日拍拖遊赤柱,悠閒逛下美利樓、海傍等等之後,就walk-in試下呢間外表相當搶眼的黃色餐廳。餐廳主打西餐,不同樓層都會有indoor及outdoor座位,而且餐廳坐落於赤柱海傍,真係非常eye-catching。燒肉拼盤大大份的燒肉拼盤,有美國雞胸、豬肋骨、羊扒及肉眼扒4款肉類,加埋薯蓉、薯條、沙律等配料,另設4款醬汁畀不同肉類增添食趣。4款肉類的水準都幾高,無乜邊款特別差,或者煮到嚡口,我都係比較鍾意肉感重的rib-eye steak,未沾醬汁前就已經感受到內裡的juicy,好正!卡邦尼意粉一貫的西餐水準,無得輸!

燒肉拼盤

卡邦尼意粉
一貫的西餐水準,無得輸!
2022-07-14
2023-08-10 462 瀏覽
I usually don’t have much expectation on restaurants located in tourist spots. This one is not disappointing, as they can provide you with very beautiful view and the food was in very big portion. I actually didn’t plan to visit this restaurant. I was just trying to find something light to eat with my friend but the host here was very friendly that she welcomed us in a very polite and hospitable manner. I have recommended this heritage to my other friends, hoping that they will enjoy as well.
閒日到赤柱逛逛真係好有旅行度假feel🌻特地揀咗呢間可以望住海景食飯嘅餐廳。🐝相信大家嚟過赤柱都見過呢幢黃色建築物,其實就係Beesy Bay呢間海景餐廳🍴🐝Beesy Bay有三層,我揀咗坐3樓嘅露台,雖然冇冷氣,但夏日炎炎底下比我想像中涼好多🥰因為有海風吹埋嚟,一啲都唔覺得熱,仲可以聽住海浪聲食飯😚1️⃣Egg Benedict 🐝首先個egg Benedict 真係整得好正!切落去嗰下蛋黃流心好治癒😍加上english muffin軟硬適中,口感煙韌,配合埋牛油果+三文魚真係好正(配料choose any two: ham, avocado, spinach, mushrooms, salmon)牛油果熟嘅程度都係啱啱好,而且個牛油果好明顯好夠大個🥹三文魚亦都俾好多!鹹度也是剛好😋🐝薯餅好夠脆而且唔鹹,空口食亦好合適🙌🏻2️⃣炭燒西冷扒配田園沙律和薯條(配餐湯/沙律+餐飲+甜品)🐝好想稱讚一下!因為我揀咗餐湯,侍應見我哋兩個人主動問我哋使唔使split開,之後分開咗兩碗上俾我哋!好細心嘅舉動👍🏻🐝西冷牛扒上枱時覺得好厚身,薯條都好大份!而入口時略棄個炭燒味太重😅似燶味~不過牛扒汁都幫到少

1️⃣Egg Benedict
🐝薯餅好夠脆而且唔鹹,空口食亦好合適🙌🏻

2️⃣炭燒西冷扒配田園沙律和薯條(配餐湯/沙律+餐飲+甜品
🐝西冷牛扒上枱時覺得好厚身,薯條都好大份!而入口時略棄個炭燒味太重😅似燶味~不過牛扒汁都幫到少少😆但非常欣賞medium well都好淋而且做到啖啖肉👍🏻邊邊位仲燒得脆脆地,好正🙌🏻
🐝跟餐有個小甜品,類似lemon tart的~

📍總結:
-有呢個海景嚟講價錢真係唔貴,而且服務態度好好🙌🏻
-無諗過三十幾度坐露台都唔曬唔熱😍推薦想chill的人
Egg  Benedict
炭燒西冷扒配田園沙律和薯條
2023-06-21
Egg  Benedict
炭燒西冷扒配田園沙律和薯條
2023-06-02 539 瀏覽
好耐好耐冇去赤柱 ,今日趁住天氣好, 冇落雨, 同honey 拍拖拖去赤柱一遊, 坐巴士去赤柱 ,沿途風光秀麗 ,藍天碧海 ,真是好日子。 去到赤柱第一個節目就係搵食 ,喺赤柱大街有一棟黃色嘅建築物 ,聽講係歷史文物 ,受保護的 。而家係一間西餐廳 ,有個笑容甜美嘅英文姐姐喺門口招呼客人。 見到餐牌啲嘢都啱食, 仲有honey鍾意嘅檸檬撻, 於是就坐低一試。受保護歷史文物 ,果然係古老格調, 餐廳白色主調 ,有條彎彎曲曲嘅樓梯轉上二樓三樓, 餐廳有室內室外部分 ,全部都靚海景 ,室內有火爐同埋古老風扇裝飾, 藤椅欄柵,好不典雅。中午套餐有多個選擇, 我同honey都係食肉獸, 兩個都揀牛扒, 我要沙律, honey要湯 ,個套餐仲包甜品飲品, 好豐富。沙律同湯一齊上, 兩樣都好大份, 沙律係吞拿魚沙律, 有沙律菜,青瓜,車厘茄,彩椒同埋吞拿魚, 用咗啲柚子醋調味,非常開胃 。honey個南瓜甘筍湯都好好味, 我哋share食, 分甘同味。主菜係炭燒西冷扒配沙律菜薯條 ,塊西冷扒仲大過我塊面 ,燒到燶燶地, 好香, 切開仲有少少粉紅色, 燒得啱啱好。 配燒汁 ,超好味 。啲薯條新鮮炸起

主菜係炭燒西冷扒配沙律菜薯條 ,塊西冷扒仲大過我塊面 ,燒到燶燶地, 好香, 切開仲有少少粉紅色, 燒得啱啱好。 配燒汁 ,超好味 。啲薯條新鮮炸起 ,大大條 ,點茄汁啱曬 。估唔到喺 遊客區都有咁抵食嘅套餐。 食完主菜, 就到我鍾意嘅咖啡同埋honey鍾意嘅甜品上枱, 原來個檸檬撻整得好好味, 酸酸甜甜, 清香檸檬味, honey超鍾意。
我就特別鍾意佢杯咖啡,超大杯好香好濃,坐喺靚海景嘅餐廳入面嘆返杯咖啡,真係好享受 ,
以後要嚟多啲,享受下人生。
2023-05-07 359 瀏覽
生日嚟咗呢度食🎂,閒日係無咩人,我哋一家大細6點半去到,包場😂service係ok嘅,佢哋會嚟同小朋友玩,又送咗2包糖俾2兄弟,不過食物就真係麻麻…🥩3-course Set Dinner有前菜主菜甜品,前菜揀咗魷魚圈,正常,主菜揀咗rib eye,叫medium-well,預咗唔會嫩但真係有D鞋,我食咗2舊唔想再食,不過配好多薯條,我同浩浩狂食😂甜品係Mango Chia Pudding,好酸好酸好酸,不過生日打卡有煙花蠟燭都好開心嘅❤️🍝肉醬意粉好咸,肉醬係好多好足料,但真係好咸…🍚印尼炒飯配串燒(雞)除咗甜,無其他形容詞。呢個係諗住叫多樣姐姐食得嘅,雖然預咗唔係正宗,但連姐姐都話好甜😅串燒好鞋😅雖然食物一般,但如果你話景嚟講,可以坐室外對住個海飲吓嘢係ok嘅…

🥩3-course Set Dinner

🍝肉醬意粉
好咸,肉醬係好多好足料,但真係好咸…

🍚印尼炒飯配串燒(雞)

假期有天入了赤柱吃 Brunch (貫徹小弟瘋狂及浪子的性格 XDDD),即興得來卻相當愜意,順便 chill 一下也不錯。很久沒來,選擇了在赤柱大街擁有超過70年歷史三級歷史建築物,現名叫「Beesy Bay」的黃色餐廳。十年沒來,順道入餐廳看一下,仍感覺到一絲不一樣的文藝風,及具歷史格調的設計:還是未瞓醒的樣子,先來一杯「Expresso」$48這裏任何款式的咖啡都是劃一收費 $48,冷熱均一樣,若一個 shot 不夠的話,大可來個「Double Expresso」Brunch 的選擇蠻多,「Full Breakfast」$198,另加 $28 要了我喜愛的荷包蛋 sunny side up:豐富的一份大餐,炒蛋 / 煎蛋、法包、香腸、煙肉片、小牛扒、薯餅、蔬菜沙律、茄汁豆等,看見已很治癒,在食材上也沒有失手的理由。我個人貪心啲,如果有埋烤番茄、black budding 及炒蘑菇就更 perfect:就這樣邊吃、邊看海景、吹吹風。吃這類全日供應的西式早餐,好像已經被演變成為一種所謂生活態度,賣的是背後「品味」,實用性可能是次要?!Anyway,這刻覺是蠻寫意倒是真的:說到底,蛋是
還是未瞓醒的樣子,先來一杯「Expresso」$48
說到底,蛋是整碟的靈魂,吃吃沒有標榜滑如牛奶的炒蛋,煎荷包蛋 sunny side up 的分明蛋白和飽滿蛋黃,用叉輕輕一刺便緩緩流出蛋液,樂透!所有放在碟上的食物都沒半點花巧。
豬肉腸本來沒有什麼期望,香草味卻十分特出,值得一張獨照:
之後到了赤柱廣場看看,已變成商業味重的一個商場了,沒啥特別。此時天色黑暗橫風橫雨,看手機天文台 App,原來是黃色暴雨警告!!!回頭避雨,路經餐廳,侍應們很好人叫我入去避雨,感謝!
那我就順道再坐一會,寫下文章清清稿;也不好意思白坐,點了杯清香「Passionate Fruit Basilade」$78
小吃「French Fries」,飽到上頭殻頂:
這場黃色暴雨真係像我一樣 - 來又如風、離又如風。停雨後我亦趕緊搭巴士出中環鳥。
總結一下這份體驗,餐廳服務好 (全是外籍人士),十分友善,笑容滿面,會同你閑聊卻不會太囉嗦騷擾,可安靜休閒地享受一頓美食。來到赤柱想 chill 下感受一下歷史氣息,不妨可挑這間黃色大宅!
2023-03-25
  • Full Breakfast
  • Passionate Fruit Basilade
2023-03-07 597 瀏覽
今個weekend見天氣咁好,去左赤柱大街個邊遠遊一下 行左大概兩三個鐘 係時候搵啲嘢食下 就決定食呢間beesybay 成間舖頭黃色 好特別我哋就決定入去試吓!一入到去 我地就上左二樓坐 近戶外露台位置 再配上海景享受美食 真係一流 我就叫左個all day breakfast 而朋友就叫左個pancake! 等左一陣 野食就好快上到!先講下我個all day breakfast 炒蛋十分嫩滑 仲有我最愛嘅炸薯餅 脆口超級正 價錢亦比較合理 CP值相當高pancake熱辣辣 上面鋪上好多香蕉片同士多啤梨再配上糖霜,味道配搭好好pancake個面上再加上滿滿糖漿,朋友都話好味埋單大約每人$140,價錢合理
今個weekend見天氣咁好,去左赤柱大街個邊遠遊一下
成間舖頭黃色 好特別
我哋就決定入去試吓!

pancake個面上再加上滿滿糖漿,朋友都話好味

埋單大約每人$140,價錢合理

2023-03-03 449 瀏覽
小弟好少寫食評不過今日第一次去赤柱玩就遇到間好餐廳就一定要讚一讚間舖門口個靚女經理 (我估佢一係經理一係老闆) 超熱情隔離馬路已經招呼我地我太太行動不便,佢話可以幫我地係路邊set張枱我地話唔使,佢就扶我太太入去淨係哩樣已經十個讚我地叫左兩個set lunch一個咖哩魚,一個意式雞卷點左杯latte同milkstake個咖哩魚超香,一流意式雞卷原來唔係卷,係意式火腿卷左件雞扒味道唔錯,伴碟有薯條,睇之前食評話唔得我食落又唔覺,有薯仔味,夠脆最驚喜係杯milkstake我好怕d milkstake太甜 (個靚女經理都話可能好甜)但係飲一d都唔甜,仲好滑好香杯咖啡都唔錯單論野飲野食10分滿分比7-8分計埋服務我比夠12分
小弟好少寫食評
不過今日第一次去赤柱玩就遇到間好餐廳就一定要讚一讚

間舖門口個靚女經理 (我估佢一係經理一係老闆) 超熱情
隔離馬路已經招呼我地
我太太行動不便,佢話可以幫我地係路邊set張枱
我地話唔使,佢就扶我太太入去
淨係哩樣已經十個讚

我地叫左兩個set lunch
一個咖哩魚,一個意式雞卷
點左杯latte同milkstake
個咖哩魚超香,一流
意式雞卷原來唔係卷,係意式火腿卷左件雞扒
味道唔錯,伴碟有薯條,睇之前食評話唔得
我食落又唔覺,有薯仔味,夠脆

最驚喜係杯milkstake
但係飲一d都唔甜,仲好滑好香
杯咖啡都唔錯

單論野飲野食10分滿分比7-8分
計埋服務我比夠12分
2023-02-22 496 瀏覽
3層高嘅黃色小屋🏠 坐唔爆位置任揀,張張枱都係打卡位📸 望住海景食野真係好chill🤩 日頭夜晚景色一樣咁靚❤️‍🔥 可惜食物令人失望🥴​Starters ✨愛爾蘭生蠔 (要另加$28)少少鹹 Creamy好食👍 中size 🦪✨炸魷魚圈炸到金黃色好靚,味道都唔錯Mains✨紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律賣相好似唔錯 份量算大🤫 一切開件扒就知麻麻...多筋肉質差🤢 就連薯條都唔好味👎 呢個價錢完全對唔起呢個質素💀失望......✨巴馬火腿薄餅Pizza都OK👌有少少拉絲,味道正常Dessert✨印式芒果布甸同平時食開嘅芒果布甸好大分別‼️特別嘅芒果醬+奶凍溝奇亞籽,酸酸地,口感難食🥴味道👅👅抵食🤑🤑環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉 伏🚁🚁🚁(最高分x5)​

Starters
✨愛爾蘭生蠔 (要另加$28)
少少鹹 Creamy好食👍 中size 🦪

✨炸魷魚圈
炸到金黃色好靚,味道都唔錯

Mains
✨紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律

✨巴馬火腿薄餅
Pizza都OK👌有少少拉絲,味道正常

Dessert

番兜🍉🍉
伏🚁🚁🚁
(最高分x5)​
2023-02-21 296 瀏覽
赤柱著名影相地方之一,黃色嘅外墻,坐樓上可以選擇坐陽台,天氣好嘅時候的確舒服。食物價錢唔算好貴,中午來食叫左三個brunch,不過呢度嘅brunch無配飲品。試左牛扒配雙蛋,全餐同埋麥片,其實分量都算幾大,味道還可以,可以一試。
#揀飲擇食_赤柱🐝 黃屋下午茶|入七十年三級歷史建築 望180度海景食下午茶  . ▪️𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁: 11款鹹甜點、2杯特色咖啡或茶_$298 (2人) ▫️𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 & 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗶𝗲𝘀 「整個三層架佢睇落最吸引,多士塗上滿滿嘅牛油果,蝦夠大隻可惜冇咩味。另外,多士只得一件都唔知俾邊個食好。」 識食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤 ▫️𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲 & 𝗦𝘂𝗻-𝗱𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 𝗙𝗼𝗰𝗮𝗰𝗰𝗶𝗮 「Focaccia係一種義大利麵包,製作時會加入橄欖油,食落有淡淡嘅鹹味同橄欖油香。面頭有日曬番茄乾,喺下午茶中比較少見。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤  ▫️ 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀  「第二層放咗各式糕點,令人驚訝嘅係店鋪完全冇諗住為佢哋加添任何修飾。Cupcake杯邊仲見到冇搣乾淨嘅食用日期標籤,而味道同外表一樣廉價。」 識飲:🧡🖤🖤🖤🖤🖤 ▫️𝗠𝗶𝘅 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗣𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝘁𝗮 「意式奶凍口感順滑,奶香濃郁。果醬酸酸甜甜,配搭清新,差在上到枱嘅時候已經有部分溶咗。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 ▫️𝗕𝗕 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 「冇整色整水嘅Tiramisu,賣相、
#揀飲擇食_赤柱

識食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤

識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

▫️ 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀
識飲:🧡🖤🖤🖤🖤🖤

▫️𝗠𝗶𝘅 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗣𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝘁𝗮
識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

▫️𝗕𝗕 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
「冇整色整水嘅Tiramisu,賣相、味道、口感都係正常水準。咖啡味偏淡,唔難食但亦冇驚喜。」
識飲:🧡🧡🧡🖤🖤🖤

環境:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
服務:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
抵食:🧡🧡🖤🖤🖤🖤

//下午茶只限平日供應,雖然價錢唔貴但食物質素、款式有待提升。Beesy Bay更大嘅賣點,反而係店舖裝修同黃屋本身。如果想睇相近價位嘅其他下午茶,可以㩒下面hashtag睇番之前嘅介紹。//

🍽Beesy Bay
🚪@beesybay
📍香港赤柱大街86-88號

喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍不妨點一下like和follow
🔹Instagram-揀飲擇食/picky.eaterrr: