2022-09-22 1169 瀏覽
行開尖沙咀知道bake house開左分店,緊係要來潮聖下啦🤭黃昏時分都要排大概10人隊🧍🏻‍♀️🚶🏿‍♂️🚶🏽🚶🏼‍♀️見到前後人都係買「葡撻」, 我都買左半打🤣😂 外貌精緻😍 新鮮熱辣辣,外層酥皮味香濃,而且中間燉蛋廷身香滑👍🏻👍🏻 的確唔錯!另外買了 「朱古力酥」超贊😍 鬆脆! 濃厚朱古力,是我的大愛(由於太好食😋 忘記拍照)「士多啤梨酥」內裡有吉士香滑,口感豐富!士啤梨的酸甜令這甜品不會膩口,而且頂層有開心果碎點綴👍🏻👍🏻

2022-09-18 868 瀏覽
Bakehouse 一出嘅時候好受歡迎,真係連想食都食唔到啊,今次咁啱經過尖沙咀見到佢冇咩人排嘅時候,而咁啱佢又出爐嘅蛋撻,咁梗係要買來試吓啦!𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-⧐ Double chocolate cookie⧐ Sourdough Egg Tart ⧐ Salted Egg Yolk◎蛋撻係幾好味嘅不過每人限購數量,同埋我仲係覺得佢有少少貴,起碼都要成$20蚊1隻,朱古力曲奇就比較軟身一啲嘅曲奇黎,鍾意依一類型嘅曲奇其實唔錯㗎,最後一隻就係好似嘅港式菠蘿包咁樣,反而依一個我就覺得冇咩特別好似菠蘿包入邊再加隻奶黃咁。—————————————📝評分味道 ³ / ⁵環境 -服務 -衛生 ³ / ⁵抵食 ³ / ⁵—————————————📍店舖:Bakehouse (尖沙咀)尖沙咀漢口道44號地下

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-

衛生 ³ / ⁵
抵食 ³ / ⁵
—————————————
📍店舖:

Bakehouse (尖沙咀)
尖沙咀漢口道44號地下
2022-07-10
2022-09-18 649 瀏覽
📍Bakehouse (尖沙咀)尖沙咀漢口道44號地下🔹酸種蛋撻 $12賣相好靚又開胃🤩,酥皮又香又脆包住蛋漿好好食,如屋企有焗爐建議焗返佢黎食,熱食仲正😋🔹綠茶冬甩$38咬落去滿滿既綠茶cream,綠茶味好濃,口感香滑🔹咸蛋焦糖菠蘿 $22表面有鹹甜既鹹蛋黃脆皮,面包鬆軟,咬落去有爆餡吉士同焦糖醬,味道唔錯。🔹牛角包 🥐 $20牛角包牛油幾香,正常不過不失🙃總結:最好非繁忙時間去買,唔係可能會買唔到蛋撻,同埋人小d可以慢慢選購🤣推薦指數:🌟🌟🌟🌟 🌟(5🌟最高)
📍Bakehouse (尖沙咀)
尖沙咀漢口道44號地下

🔹酸種蛋撻 $12

🔹綠茶冬甩$38
咬落去滿滿既綠茶cream,綠茶味好濃,口感香滑

🔹咸蛋焦糖菠蘿 $22

🔹牛角包 🥐 $20
牛角包牛油幾香,正常不過不失🙃

推薦指數:🌟🌟🌟🌟 🌟(5🌟最高)
  • Sourdough Egg Tart
2022-09-09 867 瀏覽
 Bakehouse應該冇人唔識?老闆係前四季酒店甜品部總廚,成立bakehouse之後用自己既配方整左最多人識既sourdough egg tart。好耐之前已經想試,但係次次都排曬長龍好難買,今次經過尖沙咀分店,見到竟然冇人排隊,即刻入去買翻件蛋撻試下☺️  1⃣️Sourdough egg tart($12)酸種蛋撻係bakehouse必試item。食落撻皮係酥脆既,蛋香都好滑好夠,不過$12件就有啲貴。\
 1⃣️Sourdough egg tart($12)
2022-09-06 580 瀏覽
其實唔明白點解每次經過Bake House 都會見到好多人排隊,第一次只係買到牛角包及其他包,佢啲包都貴貴地,抵食就見仁見智啦。最近銅鑼灣開咗新店,又係好多人排隊,當然我唔會排啦,太多人了,前幾日忍唔住去尖沙咀望下,今次又ok喎,只排了一陣,大概三分鐘,下午五、六點放工時間,今次畀我買到酸種蛋撻啦,大家記得要即刻食/即晚食,第二天淋咗就會唔好食,其實味道似葡撻,$12一個,唔算有太大嘅驚喜,下次唔一定要嚟呢度排隊啦。
2022-08-23 872 瀏覽
而家去尖沙咀Bakehouse已經唔使點排隊 上次週末去到都係等三四個人就買到 終於試咗一隻上市嘅尖沙咀限定菠蘿包款!Salted Egg Yolk & Caramel Bolo💰HKD22(Rating:8/10)呢個好好食 咬開充滿鹹蛋黃香同有少少碎 custard唔會太過流質 同麵包嘅甜度都平衡得好好 外皮微香脆 下次見到會再買Apple Cinnamon Bolo💰HKD22(Rating:6.5/10)相反呢個就麻麻哋 出面個皮偏甜 裏面嘅蘋果蓉雖然大顆粒 唔會太爛 但實在太甜 玉桂香唔算特別重 整體入口感覺偏濕 同埋冇乜層次感
而家去尖沙咀Bakehouse已經唔使點排隊

2022-08-23 651 瀏覽
趁暑假最後一日去排隊等食,大約1:00 去到銅鑼灣bakehouse, 點知冇蛋撻😢 於是打算去灣仔,原來維修中,最後去左尖沙咀間bakehouse, 好好彩唔洗排隊✌️❇️sourdough egg tart $12🌀外形與港式蛋撻唔同,酥皮層次分明,非常鬆化,而且仲有少少煙韌,撻面有少少焦糖,蛋餡滑而香,味道唔會太甜,本人非常喜愛,一口氣食左三個🤣美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋😋 9/10

❇️sourdough egg tart $12

美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋😋 9/10
2022-08-20 561 瀏覽
6點幾行街經過Barkerhouse 終於見無人排隊,本身諗住入去買Sourdough Egg Tart 可惜已經Sold out,問店員話通常下午5點左右就會賣晒,唯有下次先試,今次就買住其4款嚟試下啦。 4款我都覺得對比出面唔太甜,對於唔想口感太甜嘅朋友都可以試。先試兩款 Mocha & White Chocolate Cookie 同 Double Chocolate Cookie來款食完唔會覺得好甜,甜味適中值得推介 Mocha & White Chocolate Cookie $20見到白色個啲就係White chocolate 好有口感,Cookie咬完唔易碎,軟硬適中,而且有Mocha味,唔太甜,二選一推介呢個味Double Chocolate Cookie $20Caramel Custard Bolo Bao $22個Size就係細版菠蘿包款,上面菠菜皮係偏腍同薄,個包亦無咩咪,入面個涵肉桂味強,但料較少,3啖食完。Apple Scone $20口感較軟,清新,唔甜,反而覺得都可以推介

來款食完唔會覺得好甜,甜味適中

Double Chocolate Cookie $20

Caramel Custard Bolo Bao $22

Apple Scone $20
口感較軟,清新,唔甜,反而覺得都可以推介

• Mocha White Chocolate Cookie
2022-08-14 738 瀏覽
🔻 成日經過,都勁多人排隊,今日難得放假中午經過尖沙咀漢口道嘅時候,竟然撞啱Egg Tart新鮮出爐同埋冇人排隊😆😆😆即刻買返個嘆吓‼️🌕Sourdough Egg Tart💲12🌟推薦指數:●●●●●●●●◐○Sourdough Egg Tart熱辣辣出爐,香濃嘅牛油配合非常鬆化香脆嘅酥皮,酥皮層次豐富甜度適中☺️蛋上有少許焦糖,豐富口感之餘,視覺上更加吸引❤️ 食完一啲都唔會漏🤤咁多人排隊,成日排長龍,唔係冇原因😋
🔻

🌕Sourdough Egg Tart💲12🌟
推薦指數:●●●●●●●●◐○

2022-08-12 691 瀏覽
2022-08-11女朋友推介👩🏻‍🌾去尖沙咀見個客☺️見時間尚早,去咗bakehouse🏠女友見唔使排隊,即時走入去睇吓😛餅店最出名就係蛋撻同牛角包🥐女友買了,Egg Tart,12蚊件,新鮮出爐,蛋味香濃同香甜,酥皮有一種煙韌口感,外表都好吸引外層酥脆,入面有少少煙韌,切開蛋撻入面仲好滑,超好食🥚Choc Doughnut,38蚊件,朱古力脆皮好甜,入面既朱古力醬超多,朱古力醬味道甜度啱啱好,食完好滿足🍩Croissant,20蚊件,牛角包表面香脆內軟,但味道一般,無想像咁好食🥐整體麵包質高好,價錢合理,經過唔洗排隊值得一試☺️#bakehouse#EggTart#ChocDoughnut#Croissant
2022-08-11

女朋友推介👩🏻‍🌾
去尖沙咀見個客☺️
見時間尚早,去咗bakehouse🏠
女友見唔使排隊,即時走入去睇吓😛
餅店最出名就係蛋撻同牛角包🥐

整體麵包質高好,價錢合理,經過唔洗排隊值得一試☺️

#bakehouse
#EggTart
#ChocDoughnut
#Croissant
2022-08-11 405 瀏覽
之前成日都買唔到想試既招牌egg tart原因:一係就大排長長長龍 冇時間排咁耐一係排到我 就sold out今日平日 落大雨 下午時段 梗係博一博冇咩人去排 如我所料 冇人排隊 直接買左一個tart $12一個croissant $20返屋企試egg tart牛油好香 酥脆tart底特別有少少韌的口感 好正 蛋餡滑 唔太甜croissant一樣酥脆外皮少少韌的口感 一樣好好食建議都係要即食
之前成日都買唔到想試既招牌egg tart

少少韌的口感 一樣好好食

建議都係要即食
2022-08-09
2022-08-06 594 瀏覽
早前純粹第一次經過尖沙咀Bakehouse見到排長龍,無為意是賣甚麼便走了。第二次在非繁忙平日時間經過見到無排長龍,即刻入去睇下。買了1個原味鬆餅+洋蔥煙肉鬆餅+原味牛角包+雞批。第三次也在平日非繁忙時間趁無人特登入去買了2個蛋撻+原味鬆餅。之後成日心思思想再去買,特登上網搵下有無其他分店,因為真是很好味。介紹下曾經食過的bakehouse食品:原味鬆餅:一向很喜歡鬆餅的我,食到外脆內軟,鬆軟度新鮮度都好的得幾間,這間要推薦,實在很合口味。洋蔥煙肉鬆餅:咸鬆餅是我第二次食到的,很難搵到,第一次在Tiffany cafe tea set食到,這間竟然有得買,很驚喜。好香好惹味,喜歡牛角包:無影相。是鬆脆好味嘅,可能整得好味的牛角包店比較易搵,相對無咁驚喜。蛋撻:外形和港式蛋撻當然不同。但這店的蛋撻蛋香味濃,皮脆涵靚。雞批:我無食,但食的人分享足料夠香脆,好味。會令我再想食多幾次的,絕對是鬆餅和蛋撻,真係好好味。
介紹下曾經食過的bakehouse食品:

雞批:我無食,但食的人分享足料夠香脆,好味。
會令我再想食多幾次的,絕對是鬆餅和蛋撻,真係好好味。

2022-07-27
下午茶
2022-08-01 504 瀏覽
今早到訪沒有人龍、加上近曰工作壓力,很想吃甜。葡撻$12這葡撻依然暖的,酥皮鬆化,但又不油膩,加上焦糖面旦醬餡料,味道香甜,滑溜溜的,沒有澳門葡撻過甜的問題,吃罷也沒有一口油,好吃。杏仁丹麥酥~$30每一家麵包店有杏仁丹麥酥我都會試一下,我最喜歡的是robuchon 的杏仁牛角酥,而這一款也不錯,內裡沒什麼餡料,就係純粹的丹麥酥滋味,口感鬆化,加上表面的杏仁皮和碎杏仁,十分滋味,綠茶冬甩$38這綠茶冬甩個子小小,冬甩比較似麵包質地,在砂糖冬甩內是香滑的綠茶cream, 口感香滑,抹茶味濃,甘口,溫和的甜味,每一口都有綠茶cream, 好吃。這綠茶冬甩比city super 的抹茶泡芙更實在,雖然冬甩體積不大,都幾滿足。蘋果scone $22這scone 質感實在,口感鬆化,有著蘋果清香,而且這味道在坊間比較少見,平常常見的多是原味、提子、朱古力味等,這蘋果風scone 味道比較清新。吃甜的作早餐和下午茶,感覺心情好少少,滿足。

今早到訪沒有人龍、加上近曰工作壓力,很想吃甜。

葡撻$12

杏仁丹麥酥~$30

綠茶冬甩$38

蘋果scone $22

吃甜的作早餐和下午茶,感覺心情好少少,滿足。
早餐
2022-07-25 376 瀏覽
今晚7點幾去到bakehouse,出名嘅牛角包同撻款都已經無曬,就買左一個吉士醬夾心冬甩返屋企整熱嚟食之。我覺得味道稍為偏甜,面頭砂糖加埋入邊吉士醬我嫌稍為過甜。我估如果係配抹茶味,一甘一甜味道應該仲夾啲。同埋佢要成38蚊一個,我覺得唔喺好值。下次再試下早啲去試下去佢啲signature食品先
2022-07-19 472 瀏覽
💛Bakehouse·Apple Cinnamon Bolo Bao $22我自己超鍾意食菠蘿包 所以見到bakehouse新出左呢個 就即刻去左尖沙咀分店買黎試下😌我原本以為佢係真係好似菠蘿包咁 但係原來佢係似泡芙多啲嘅 所以面頭唔係港式菠蘿包嗰種甜甜嘅菠蘿皮 同我想像中有啲唔同🫢不過佢中間嗰蘋果餡就調得超好味 佢個蘋果本身好甜 cinnamon都恰到好處 唔會話太多 搶左蘋果本身既甜味 我自己幾鍾意🍎·#rbyeat#rbybakery#rby💛#rby灣仔 #rby中環 #rby尖沙咀 #rby赤柱·📍尖沙咀漢口道44號地下📍灣仔大王東街14號地舖📍中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖📍赤柱赤柱大街116號地舖
💛Bakehouse
Apple Cinnamon Bolo Bao $22