2024-04-29 198 瀏覽
這店常有人龍的,Sourdough Egg Tart 一直是來這店是必吃的,這個Tart 要趁熱食,撻皮十分鬆脆,蛋香濃滑身,一件真的不夠,要多一件才覺滿足。There is a long queue outside the shop at all times. Have this Sourdough Egg Tart when it’s still hot.The crust is very crunchy.The egg mixture inside is very smooth, rich and creamy. One more please.
這店常有人龍的,
撻皮十分鬆脆,蛋香濃滑身,
一件真的不夠,要多一件才覺滿足。

The crust is very crunchy.
  • Sourdough Egg Tart
假日黎 時間唔太早 結果蛋撻全數售磬🙃一場黎到緊係買其他野都好丫🫠現場人數都中等 keep住有人排隊買野最後買左肉桂卷同丹麥穌🤤𝗖𝗜𝗡𝗡𝗔𝗠𝗢𝗡 𝗣𝗘𝗖𝗔𝗡 𝗥𝗢𝗟𝗟🍩我對肉桂既味好著迷 覺得佢好香 當然配蘋果就最夾啦但就咁一個卷要吸引又好食都好考功夫👀對上一次 係北歐冰島食完肉桂卷都念念不忘今次呢款外表有北歐風味 充滿了誘人魅力☺️金黃色的外皮,上面灑滿了精緻溶左既糖霜 卷起既形狀同層次清晰可見 散發出一種誘人香氣內餡中肉桂香味濃郁而不過度個人喜好 較鐘意熱食 因為涷食 覺得唔夠散發盡種肉桂香😗𝗦𝗧𝗥𝗔𝗪𝗕𝗘𝗥𝗥𝗬 𝗩𝗔𝗡𝗜𝗟𝗟𝗔 𝗗𝗔𝗡𝗜𝗦𝗛 🍓士多啤梨丹麥穌 一睇就覺得好吸引上面有幾粒開心果果仁作點綴金黃色酥皮 外觀蓬鬆而有質感士多啤梨底下有呍喱拿味吉士醬混合 醬底順滑又濕潤🥣士多啤梨食得出係新鮮 好香 酸甜味平衡得恰到好處🤌🏻老實講 我一個人可以一次過食2個都得🤤🤤
假日黎 時間唔太早 結果蛋撻全數售磬🙃

我對肉桂既味好著迷 覺得佢好香 當然配蘋果就最夾啦
但就咁一個卷要吸引又好食都好考功夫👀
對上一次 係北歐冰島食完肉桂卷都念念不忘
今次呢款外表有北歐風味 充滿了誘人魅力☺️
金黃色的外皮,上面灑滿了精緻溶左既糖霜
卷起既形狀同層次清晰可見 散發出一種誘人香氣

Cinnamon  pecan  roll
Strawberry  vanilla  danish
  • Strawberry  Vanilla  Danish
2024-03-17 758 瀏覽
雖然已經食過N次bakehouse每次見冇乜人排就要買蛋撻同埋第二日嘅早餐Strawberry danish 💲40怕甜嘅人唔好嗌呢個 面頭都幾多士多啤梨好酥脆 適合做下午茶多啲Salted egg caramel bolo💲24有啲失望 冇乜鹹蛋黃味 雖然Staff都忙 但係好有耐性答人問題下次都係買返金寶蘋果或者肉桂卷
雖然已經食過N次bakehouse
有啲失望 冇乜鹹蛋黃味
雖然Staff都忙 但係好有耐性答人問題

下次都係買返金寶蘋果或者肉桂卷
2024-03-14 516 瀏覽
酸種牛角包酥皮葡撻 $12/個全城熱話,想說紅了好幾年,近期開關後又滿大街都看到人分享打卡,我也忍不住買幾個跟好朋友分享😋其實也還好,是很脆,挺好吃的,但個人覺得KFC的葡撻性價比會更高。還有芝士鬆餅好好吃,不會太乾朋友請的,不知道價錢~
酸種牛角包酥皮葡撻 $12/個

還有芝士鬆餅好好吃,不會太乾
朋友請的,不知道價錢~
  • 芝士鬆餅
2024-02-16 991 瀏覽
今日經過尖沙咀又諗起呢間舖,今日可能因為蛋撻賣哂既關係,所以冇乜人排隊,大約5分鐘左右就已經排到我啦。今次我只係買左一個Raisin Apple Scone。🌟 RaisinApple Scone|$20之前食果Plain Scone覺得比較一般。返而今次Raisin Apple Scone有小小驚喜喎返到屋企叮熱15秒再食, 一咬落口好香肉桂味,入面一粒粒既蘋果粒同埋提子乾甜甜地點綴下。大小合適而且價錢又唔係好貴,配埋杯熱茶一齊食仲正❤。😋推薦指數:8.5/10#littlefoodie_bb

🌟 Raisin
Apple Scone|$20
😋推薦指數:8.5/10
#littlefoodie_bb
2024-02-06 883 瀏覽
久違的bakehouse ,這間麵包店唔係太出名嘅時候,已經開始係灣仔幫襯了,見證住一個外國人慢慢將呢間麵包店越做越大,到今時今日開了分店,街知巷聞出名的麵包店。今次我買咗好多款式嘅嘢,有最出名必食嘅葡撻,曲奇,提子酥等,今次我去幫襯時尖沙咀分店,一如以往都係要排隊,大約排15至20分鐘左右,位置就好易搵,基本上地鐵站一出就係。首先係個葡撻,可以話係成間店最好食嘅一樣嘢,第一次食好驚為天人,到食多幾次都係好好食,至於其他產品就中規中矩,唔難食,但冇咩驚喜
2023-12-19 1529 瀏覽
现场排队很多人很久装修和食材看起来还不错哦就排了大概二十分钟的样子~~里面店面供顾客选择区的不大 大家大多很快选好很快付款就打包拿走了 到进店选的时候我说要三个蛋挞 小哥说买四个有优惠折扣还是什么 店里人太多说话了没有听好清楚 我就回答好要四个吧~一顿打包之后拿回来打开才发现 给了我四个蛋挞实际小票还按原价收了五个的钱~~真是童叟无欺店大欺客(欺non-local)噢(?)先说买四个优惠 结果按原价收五个的钱~~

2023-12-19
20 分鐘 (外賣自取)
2023-12-16 1021 瀏覽
好多人去 bakehouse 通常都係食佢嘅 sourdough egg tart 或者 danish pastry,有冇人好似我咁其實覺得佢嘅蛋撻偏甜同埋實,會選擇佢另一種麵包叫做 focaccia 呢?我以前鍾意食佢哋嘅 pretzel twist,咸度適中而且脆身,$20都幾抵食。Focaccia 之前停咗成個月話産品要改良先出返,重出之後,真心好左好多。冇以前咁硬,柔軟煙韌好多,燶燶地嘅garlic 同 thyme 味道簡單得黎香口,$26成塊面咁大,性價比高又好食所以推介一下
focaccia
focaccia
  • Focaccia
2023-12-10 1021 瀏覽
Bakehouse一向以蛋撻同酸種麵包聞名,估唔到佢哋連菠蘿包都有,仲要係中西合璧嘅鹹蛋焦糖吉士味($22),雖然價錢偏貴,但咁特別嘅配搭緊係要試下🤓菠蘿皮同平時嗰啲唔同,比較凸身、似日式菠蘿包咬落去嗰下有啲失望,因為麵包比較硬,而且第一啖唔會食到啲餡料,但講緊個包已經偏細,係勝在冇香港傳統麵包嘅空氣感🤣再咬入少少就試到嘅吉士醬,估唔到鹹蛋同麵包係咁夾,而且有內餡襯托個包都冇咁硬,而且師傅保留咗蛋黃一粒粒嘅口感,咬落去嘅時候又會滲啲鹹香出嚟,只係以內餡嚟講做得幾唔錯👍🏻
菠蘿皮同平時嗰啲唔同,比較凸身、似日式菠蘿包
鹹蛋焦糖吉士菠蘿包
2023-11-15 1377 瀏覽
這家Bakehouse 開在尖沙咀港鐵隔壁, 去海港城途中就可以拎到, 瘋在購物前吃少少填肚子必食.人氣NO.1的自家製酸種蛋塔, 口味酥酥脆脆的, 偏向和葡式蛋塔相似, 反而和港式蛋塔有點不用, 去到排隊都不用等太久, 5-10分鐘盲可以買到 HK$12/個的酸種蛋塔.店長之前是來自瑞士的Gregoire Michaud曾擔任四季酒店糕餅主廚8年, 主打餅食都十分高水準,有來尖沙咀的一定會嘗嘗! 還有牛角酥和冬甩都很好吃, 可以帶回飯店作為飯後甜點的最好選擇!

蛋撻
2023-11-04
10 分鐘 (外賣自取)
蛋撻
  • 酸種蛋塔
2023-11-15 827 瀏覽
提到香港蛋撻店我一定會推薦Bakehouse🤗這店位於尖沙咀漢口道, 除了蛋撻外,還有琳瑯滿目的法式糕點及麵包。呢度任何時間都是大排長龍,今日經過難得冇乜人排隊,眼見只有🔟多人,大約排了大約5分鐘,就買咗盒蛋撻😆🥧Sourdough Egg Tart蛋撻外皮酥脆,蛋香濃郁嫩滑有焦糖焦香味,有啲似葡撻感覺😋新鮮出爐下午茶當甜點,幸運的是今日是最後的一盤蛋撻,熱辣辣非常滿足😋!!!
[人氣酸種蛋撻]
提到香港蛋撻店我一定會推薦Bakehouse🤗

🥧Sourdough Egg Tart
自從Bake House嘅蛋撻出咗名之後尖沙咀依家分店永遠都唔會買到基本上我每個星期去五日尖沙咀次次lunch hour行過都未試過買到一次終於今日忍唔住入去問吓職員蛋撻幾時出爐佢就話你而家可以落單,一個鐘頭後返嚟拎其實我只係買兩件😪佢嘅蛋撻的而且確性價比好高蛋味好香,酥皮亦都做得好酥脆價錢只係💰$12唔算貴不過排隊要等成一粒鐘就真係唔使諗啦我都有去過中環店完全唔使排隊但係個蛋撻就凍晒,凹晒見到又唔係好想買希望有一日緣份到再食到😂
自從Bake House嘅蛋撻出咗名之後
尖沙咀依家分店永遠都唔會買到
基本上我每個星期去五日尖沙咀
次次lunch hour行過
都未試過買到一次
終於今日忍唔住入去問吓職員蛋撻幾時出爐
佢就話你而家可以落單,一個鐘頭後返嚟拎
其實我只係買兩件😪
佢嘅蛋撻的而且確性價比好高
蛋味好香,酥皮亦都做得好酥脆
價錢只係💰$12唔算貴
不過排隊要等成一粒鐘就真係唔使諗啦

我都有去過中環店
完全唔使排隊
但係個蛋撻就凍晒,凹晒
見到又唔係好想買

希望有一日緣份到再食到😂
2023-10-11 1050 瀏覽
The service attitude is too poor, the custard tart needs to be booked and does not tell the customer in advance, and the payment is finished before telling the customer to wait for 2 hours, and does not allow the refund. It is recommended that tourists from the mainland do not hold this shop hard, do not let the business too arrogant.
2023-10-11
2023-09-30 1065 瀏覽
今日經過開尖沙咀呢間Bakehouse,見到比較少人排隊,大概小過10人,呢個咁難得嘅機會梗係唔可以錯過啦,即刻沖去排埋一份!要知道Bakehouse,平時閒閒哋都排隊排到轉晒彎排到就嚟到我嘅時候就諗吓食乜,當然一定要食佢招牌葡撻Sourdough Egg Tart,佢哋用咗製作牛角包嘅concept 去做個蛋撻皮,所以入口香酥脆,雖然非常之邪惡,但係令人一想再食!另外我鍾意食佢哋嘅 Strawberry Danish ,新鮮嘅strawberry 配合 酥皮Danish ,口感外脆內軟

2023-09-25 994 瀏覽
看起来好像成了必打卡蛋挞喽🇭🇰Egg tart蛋挞趁热吃格外的滑嫩,轻盈的酥皮在口中轻盈的炸裂🧀,而滑嫩的蛋液带着香甜在唇齿间流淌🧊还尝试了一下冻着吃,就变得格外的扎实,但是吃起来不会很甜,也还不错噜
看起来好像成了必打卡蛋挞喽🇭🇰