2024-01-10 267 瀏覽
呢天同閨蜜行過屯門,就揾到間Cafe一試。內裡氣氛輕鬆,好適合閒聊。蒜片白酒蜆肉意粉,真心唔錯🍝!意粉煮得啱啱好,口感Q彈,蒜香撲鼻,仲有蜆肉咬落去彈牙得嚟鮮甜,食完之後仲想再黎!朝早起身嚟一份素早餐,芝士焗菇真係超级過癮,juicy得嚟滿滿嘅芝士香🌱。兩個女仔食落剛剛好,價錢平,飽肚又健康。仲有埋杯Americano,啖啖香濃嘅咖啡,飲完精神番晒嚟!跟手我哋叫咗個Earl Grey巴斯克Cheese Cake,味道似乎唔錯。唔算太甜,滑滑哋,伴隨住Earl Grey茶香,整體嚟講散發出優雅氣息,幾得意😋。總括,呢家Cafe提供嘅美食都幾有水準,價錢合理,仲有啲創新嘅菜式等你嚟發掘。屯門嘅朋友,不妨走嚟試下啦!🍽️🍵🍰

星期日早上約了好友聚聚,好友是個cafe愛好者,所以這次來到「Anchor Cafe」打卡!「Anchor Cafe」位於弦海地下,不過弦海位置相對夾涉,不近輕鐵站。地理位置有點扣分。餐廳食物款式不多,當天想食甜品,但供應的幾款都缺貨。點了一客全日早餐,分別有一份意式夾包三文治、炒蛋和野菜沙律。麵包外層烘至金黃脆身,內餡夾了芝士和蘑菇,芝士經熱烘至半溶。炒蛋滑溜,整份早餐質素不過不失。當日沒有脫脂奶供應,只能選擇正常全脂奶。抹茶和牛奶形成兩分層,賣相幾靚。拿鐵入口質感幼滑,茶奶香並重。
星期日早上約了好友聚聚

抹茶拿鐵

。拿鐵入口質感幼滑,茶奶香並重。
2023-09-17
抹茶拿鐵
2023-04-23 589 瀏覽
當日無心插柳, 比個非屯門朋友約我去左間我唔識嘅屯門咖啡小店。😶😶😶作為陀點都震去坐一陣, 去到都搵咗我一陣 ( 屯門人喎 🤨)咖啡店, 見佢有奶打吓, 要柸肥white啦, 老實比我想像中好, 豆方面唔求其, 可能我鍾意厚體小小。 肚仔餓輕食加個包包, 咩菠蘿山 ( 屯門個菠蘿山喎.... 吹漲 ), 不過炸蝦加個菠蘿圈又ok 喎, 擺設好有台灣文青果一份嘅浪漫得來又唔趕時間嘅慢活感。不過個位就難搵小小😶 ( 唔係我路痴架 ) 。下次我再試下個 Expresso, 試真啲豆😆。呢間嘢靜靜地吹水幾啱, 仲好似可以帶小動物同坐outdoor。Anyway, 我會再去😆
不過個位就難搵小小😶 ( 唔係我路痴架 ) 。
下次我再試下個 Expresso, 試真啲豆😆。
Anyway, 我會再去😆
  • 菠蘿山包包
2022-10-05 749 瀏覽
屯門有好多chill cafe, 呢間鍾意佢喺單車徑附近,泊架單車望住就可以坐低嘆個咖啡同all day breakfast 😋,今次再訪試左佢個set lunch 蕃茄牛柳粒炒意粉+ hot flat white☕️🍝,試埋大啡菇Egg Benedict😆平日唔使等,慢慢chill 住嘆😎
大啡菇egg  Benedict
Set lunch 蕃茄牛柳粒炒意粉
2022-09-20
大啡菇egg  Benedict
前排約朋友去屯門踩單車,竟然係單車徑旁發現到一間高質cafe☕🍴◽️煙三文魚牛油果香草夾餅$58非常推薦✨每一啖都食到有三文魚同牛油果🥑即叫即整,所以個包非常香脆😋👍◽️ 黃牛山 $88入面塊牛好厚同Juicy 😋配流心脆邊蛋,洋蔥,番茄,生菜,口感豐富👍◽️𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪 $40咖啡味香濃,溫度都剛剛好,不過杯咖啡唔係剛剛好倒滿,無咁好睇☕

◽️煙三文魚牛油果香草夾餅$58

◽️ 黃牛山 $88

◽️𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪 $40
2022-08-01 389 瀏覽
隱世小店,真系吾易搵,不過值得一試!環境靜靜地,chill 輕鬆咁嘆番杯咖啡,正呀!環境輕工業風,啲可樂樽裝滿晒啲咖啡豆,成件事好有❤️。原來間舖頭真系有可樂咖啡㗎!真系大開眼界呀,第一次飲,系有驚喜既!😋炸魷魚圈,好鬆化得黎又唔油最後我既主角出場喇,all day絕對冇得輸,夠晒我打卡喇,🥑好新鮮,其他舖通常系齋炒蛋,但見到蛋炒粟米👍🏻見到鋪頭都係啲後生仔,好有❤️去做好咖啡,好難得。會再黎試其他嘢
隱世小店,真系吾易搵,不過值得一試!

環境靜靜地,chill 輕鬆咁嘆番杯咖啡,正呀!

環境輕工業風,啲可樂樽裝滿晒啲咖啡豆,成件事好有❤️。

炸魷魚圈,好鬆化得黎又唔油

見到鋪頭都係啲後生仔,好有❤️去做好咖啡,好難得。

會再黎試其他嘢
  • Green  breakfast
今日到訪Anchor Cafe😎去到店面落睇雖然唔大,但勝在可以坐入面同出面,睇見出面都有客人坐底吹住風飲吓啤酒,都真係幾舒服寫意🍻🍻坐底完叫咗幾樣佢地嘅照牌菜式,每一道賣相都精緻,份量亦都係啱啱好(All Day Breakfast可以一齊Share食添😋),味道亦都唔錯,性價比絕對可以,今日嘅晚餐絕對收貨,下次會再黎試唔同野食😊今晚見到只係兩個年輕人店員負責成間店舖,吹水下得知原來都係老闆之一😮年紀輕輕就已經獨當一面出嚟創業,實在係有好大嘅勇氣同責任感。所以絕對值得大家支持,過到黎食野之餘仲可以順便支持吓幾位學生哥。Overall,今晚係非常滿意嘅一餐😋😋😋
今日到訪Anchor Cafe😎

坐底完叫咗幾樣佢地嘅照牌菜式,每一道賣相都精緻
今日嘅晚餐絕對收貨,下次會再黎試唔同野食😊

Overall,今晚係非常滿意嘅一餐😋😋😋
鮮茄安格斯牛柳粒意粉
金魚擺尾
鬼手
Mojito    無酒精
2022-07-29 209 瀏覽
啲間小店要揾佢出黎,可以話難可以話唔難,你行路未必會留意到,但你做運動就好易發現到佢,尤其是踏單車,因為小店就係單車徑旁邊,而店外還有露營枱椅,方便踏單車人仕,用餐及擺放單車。想靜靜地。三五知己,傾下偈,嘆下啡,亦可以步入店內,用餐。隨著環境燈光,店員的款待,用餐嘅氣氛都特別愉快。啱啱提歎啡~不得不點名~啲2款特色飲品大的(可樂咖啡)小的(馬天尼咖啡)係超乎想象的味道仲有啲個,凡立貝明太子忌廉意粉,整體好味,但帶子熟左小小。

想靜靜地。三五知己,傾下偈,嘆下啡,亦可以步入店內,用餐。
隨著環境燈光,店員的款待,用餐嘅氣氛都特別愉快。

啱啱提歎啡~不得不點名~啲2款特色飲品
大的(可樂咖啡)
小的(馬天尼咖啡)
係超乎想象的味道

仲有啲個,凡立貝明太子忌廉意粉,整體好味,但帶子熟左小小。
2022-07-28
  • Hong Kong Breakfast
2022-05-25 740 瀏覽
22.05.2022 星期六 今日終於去弦海的Anchor Cafe,之前試過在外賣平台叫外賣,質素很高,所以放工特意去試試。打電話去訂枱,職員說因為星期六人較多,但會盡量安排。弦海地點比較隔涉,鄰近是龍門居,對著河畔,環境清幽,這間餐廳門口較隱蔽,要轉彎才見到。來到小店,地方細細,只有幾張座位,另外有一張安排在門外,如果早晩或不怕熱,可以舒適地坐在沙灘椅上。坐在一張二人向窗的座位,但枱子偏小,我覺得一人坐比較合適。可能大門打開,向著商場,冷氣略嫌不足。「沒有收取任何服務費,只想你出來跟我們打個招呼,自取餐具。」自助下單、取餐具,也很方便,星期六下午店舖只有一男一女職員,很忙碌,但態度很親切友善,跟女職員傾談了一會,甚至主動請喝咖啡,真懂得招待客人,吸引下次再來光顧。「不要急,請放慢,想妤點甚麼,出來收銀機點吧。」「在繁忙城市中,找到一個角落,就讓自己好好放鬆一下吧。」餐牌寫上有趣的悄悄話⋯⋯餐牌選擇不少,三款All Day Breakfast之外,有Burger、意粉、夾包/多士、Egg Benedict、沙律、小食及飲品。Breakfast Deluxe $158包括大啡菇、煙三文

22.05.2022 星期六

「不要急,請放慢,想妤點甚麼,出來收銀機點吧。」
「在繁忙城市中,找到一個角落,就讓自己好好放鬆一下吧。」

Breakfast Deluxe $158
包括大啡菇、煙三文魚、香草腸、牛油果、粟米、茄汁豆、乳酪、牛角包、薯餅、炒蛋、沙律菜

之前外賣試過Green Breakfast,今趟見Breakfast Deluxe,基本上是把平常的全日早餐加上Green Breakfast,非常豐富,適合大食之人,哈。最特別是薯餅,吃起來真的有薯仔的味道;其次是大啡菇,加上芝士,更加香濃,乳酪也香甜。

Latte
很滑很濃,拉花很漂亮。
Latte

小店煮食很用心,服務窩心;環境雖小,但也不太擠迫,地點是有點偏僻,所以一定要靠口碑爭取更多的客源,年輕人開業是特別用心,值得大家支持小店。

2022-05-22
2022-05-21 179 瀏覽
我係專程入去的,可能是平日的關係,店內沒有很多客人,這反而更讓人可以舒服的享受寧靜,我點了抹茶Latte及蘑菇Panini,意大利包烘得香脆,Latte 嘗到綠茶香濃,雖然位置有點偏遠並不好找,但如果去開屯門,絕對值得再到來支持的,加油💪🏼
2022-05-19
Anchor Cafe is located at a new residential mall/area in a relatively secluded part of Tuen Mun. The mall must be quite new, since there were barely any shops except for one other Western restaurant, a 7-11, and one lonely tutoring centre. The vibe here is simple - clean, modern, and unpretentious. Customers here are quiet and mind their own business, so it's a good place to work or study. There were a few people with laptops.  No influencers or people taking a million photos for the gram. Phew!

The cafe has a coca cola theme and they do offer a few specialty coffee drinks that are made with coca cola. I wasn't feeling adventurous with my coffee though, so I ordered their ice drip ($50). It was served in a rocking whiskey glass which may seem gimmicky (and I must admit I was judging hard at first) but after a while I actually found the glass quite mesmerizing. It's fun to spin around like a top, and it's just pretty to look at! The coffee itself was excellent. Despite being an ice drip coffee, the coffee was still intense and flavourful. I could definitely feel the caffeine, despite being a heavy coffee drinker. The coffee here really packs a punch!

Ice  drip

Eventually my boyfriend was feeling peckish and also curious to try their food, so we ordered the Angus beef pasta with tomato sauce ($78). It was fairly standard and nothing spectacular. Boyfriend thought the pasta sauce was a little too sweet, but I didn't mind the sweetness.

Angus  beef  pasta  with  tomato  sauce

Since I was so impressed with their ice drip, I wanted to try one of their espresso coffees before leaving. Unfortunately their espresso machine wasn't working and they offered me either a refund or another ice drip as an apology, which I thought was very kind of them. I happily accepted another ice drip - told you I'm a caffeine addict!

Would love to come back to try the rest of their coffees. And who knows, maybe next time if it's a hot day, I would be down for some coca cola coffee!
Ice  drip
2022-04-02 296 瀏覽
01.04.2022 星期五Anchor Cafe難得放假,想試這間位於弦海的Anchor Cafe很久,於是用外賣平台叫午餐。餐牌上總類不少,有香草夾包、全日早餐、意粉、沙律、漢堡、小食、甜品及各款飲品。Green Breakfast包括芝士大啡菇、牛油果、粟米、炒蛋、番茄、沙律、脆薯餅、牛角包外賣盒很大,所以每款食物都可以擺放得很整齊、漂亮。脆薯餅外賣來到仍然是香脆美味,大啡菇加了芝士很香甜,牛角包雖然淋了少許但仍然很好吃,相信堂食更可口。牛油果份量少了些,差些看不見。這個Green Breakfast 值得推介。金魚擺尾-煙三文魚沙律(走醬)名字改得很有趣,可能堂食真的像金魚,三文魚份量不少,沙律菜新鮮。致電餐廳同職員講沙律醬另上,因為本身不喜歡多麼多醬;結果來到沙律沒有下醬,但忘記另上。Cafe Latte杯子外層用隔熱質料,以免燙傷,很細心。鮮茄大蝦意大利粉兩隻大蝦,加上不少鮮茄醬汁,家人說好。這間餐廳食物質素高、味道不錯,疫情後要到餐廳嚐嚐。
01.04.2022 星期五
Anchor Cafe

Green Breakfast 金魚擺尾-煙三文魚沙律(走醬) 、鮮茄大蝦意大利粉 、Cafe Latte

Green Breakfast
Green    Breakfast

這個Green Breakfast 值得推介。
Green Breakfast 金魚擺尾-煙三文魚沙律(走醬) Cafe Latte

金魚擺尾-煙三文魚沙律(走醬)
金魚擺尾-煙三文魚沙律

Cafe Latte
杯子外層用隔熱質料,以免燙傷,很細心。

鮮茄大蝦意大利粉
兩隻大蝦,加上不少鮮茄醬汁,家人說好。
鮮茄大蝦意大利粉

這間餐廳食物質素高、味道不錯,疫情後要到餐廳嚐嚐。
2022-04-01
外賣送餐
Green    Breakfast
金魚擺尾-煙三文魚沙律
2022-03-15 212 瀏覽
𓂃𓂃⚓ 𝘼𝙣𝙘𝙝𝙤𝙧 𝘾𝙖𝙛𝙚𓂃𓂃𓎯𝘾𝙤𝙘𝙖 𝘾𝙤𝙡𝙖 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙚𝙧𝙖𝙩𝙤 (𝙬/ 𝙡𝙚𝙢𝙤𝙣)主要係因為想試呢杯𝘊𝘰𝘤𝘢 𝘊𝘰𝘭𝘢 𝘚𝘩𝘢𝘬𝘦𝘳𝘢𝘵𝘰所以嚟左呢度,烈日當空下一飲真係好爽好消暑!一入口主要係檸樂味道比較突出,而咖啡嘅味道就喺尾段慢慢明顯,值得一試!𓎻𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚偏𝘯𝘶𝘵𝘵𝘺,奶泡打得幾豐厚,拉花到最尾都好完整𓈍菠蘿山菠蘿炸蝦漢堡,菠蘿煎到好香甜,同炸蝦一齊食好夾!但略嫌有一兩條炸紫薯條有少少苦味𓎡明太子忌廉蟹肉意粉個𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 好𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,味道濃郁,但蟹肉中有輕微地夾雜到少少蟹殼 𝘊𝘢𝘧𝘦 位置離市中心有啲距離,今次都花左啲時間搵路,而食物同飲品都有心思地構思過,睇𝘮𝘦𝘯𝘶都感覺到有香港本土氣息,味道無令人失望! 𓊦𝘈𝘯𝘤𝘩𝘰𝘳 𝘊𝘢𝘧𝘦 屯門業旺路101號弦海地下𝘎08號舖
𓂃𓂃⚓ 𝘼𝙣𝙘𝙝𝙤𝙧 𝘾𝙖𝙛𝙚𓂃𓂃

𓎻𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚
偏𝘯𝘶𝘵𝘵𝘺,奶泡打得幾豐厚,拉花到最尾都好完整

𓈍菠蘿山

𓎡明太子忌廉蟹肉意粉

𓊦𝘈𝘯𝘤𝘩𝘰𝘳 𝘊𝘢𝘧𝘦
屯門業旺路101號弦海地下𝘎08號舖
好耐冇去過屯門 好耐冇去浦Cafe有個住屯門嘅朋友仔就推薦咗呢間real隱世cafe如果冇風 又太唔怕凍嘅你可以試吓坐cafe出邊嫁因為佢地會提供露營櫈俾你營造咗一個camping嘅感覺🤤⛺️🍝 蒜片白酒蜆肉意粉 $𝟳𝟴 (連☕︎︎) 🥗 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 $𝟳𝟴 (連☕︎︎)素食嘅全日早餐 最有驚喜一定係個芝士焗菇好Juicy 意粉蒜味好夠 兩個大食女仔食份量都足夠而且兩個套餐都包埋Americano$78嚟講非常之抵🍰 𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $𝟯𝟴 🌟🌟🌟呢個Earl Grey巴斯克Cheese Cake 呢本地小店(@forgather.hk)喺到寄賣嘅蛋糕唔甜 好滑身 兩個人share啱啱好 好似總共有五隻味 跟住下次試埋其他味😋😋
好耐冇去過屯門 好耐冇去浦Cafe
有個住屯門嘅朋友仔就推薦咗呢間real隱世cafe
如果冇風 又太唔怕凍嘅你可以試吓坐cafe出邊嫁

🍝 蒜片白酒蜆肉意粉 $𝟳𝟴 (連☕︎︎)
🥗 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 $𝟳𝟴 (連☕︎︎)
蒜片白酒蜆肉意粉

伯爵茶巴洛克芝士蛋糕

蒜片白酒蜆肉意粉
伯爵茶巴洛克芝士蛋糕
2022-01-08 162 瀏覽
放假約咗個好耐冇見嘅朋友見面,搵吓屯門有啲咩cafe 舒舒服服坐下傾吓計,搵到新開嘅 anchor,貪佢小店冇咩人,又近河邊可以散步。《位置少少吊腳,但唔難搵》Anchor 位置唔算就腳,今日搭車去安定村在經過友愛橋過河,沿河再行前少少,係弦海地下,單車徑旁邊。店內約有20 個位,中午黎到仲有啲位。《職員友善要加分》我同朋友睇完menu ,我叫左 檸檬三文魚意粉,加 earl grey ,朋友叫左 all day breakfast 加 cafe latte。因朋友食物敏感,向店員下單時溝通可否轉其他野,店員都用心回應同安排,值得一讚,上菜時仲用茄汁喺薯餅上面寫左 special for u 十分暖心!我叫嘅檸檬三文魚意粉,檸檬味好足夠,感覺好Fresh好開胃,令忌廉汁意粉多咗一個層次,稍為挑剔嘅係煙三文魚輕微煮過,見到魚肉變白,少了煙三文魚嘅質感,可能有啲人鐘意,我就麻麻啦。整體而言,黎anchor 約friend傾吓計食下野飲杯野唔錯,要求不高,價錢都適中,職員友善加分!

《位置少少吊腳,但唔難搵》

店內約有20 個位,中午黎到仲有啲位。

《職員友善要加分》

檸檬煙三文魚意粉