蘋果黑啡有驚喜🍎☕️木系設計🪵文青風格🍃高質享受Chill住食🥳 #sdm元朗 #sdmcafe #sdm西餐 #sdm甜品 💎奶油雞肉蘑菇可麗餅 $98值得一試❗️ (😋:7.5/10)👍🏻:第一次喺Cafe食鹹嘅可麗餅🙈佢個奶油汁好Creamy😍我自己好鍾意❤️ 而且啲蘑菇都炒得好香🥳味道好夾👎🏿:切嘅時候會散晒,切嘅時候要有少少技巧,但其實係好正常的😂😂😂💎 紅醬羅勒葉肉丸扁意粉 $108值得一試❗️(😋:7.5/10)👍🏻:聽講肉丸係佢哋舖頭自家製嘅🤩真係好大粒,好足料,味道調製得啱啱好🤤🤤每粒可能大過粒乒乓波😍 紅醬就係蕃茄醬啦🍅都幾夠味,唔錯!👎🏿:冇。💎UJI Matcha Latte (ISUZU) $50 Iced可以一試✅(😋:7/10)👍🏻:宇治抹茶鮮奶(五十鈴) 又到我每一間Cafe都要飲一杯Matcha Latte 嘅時候🙈🍵今個夏天真係太熱🥵係時候飲番杯凍嘅我叫咗少甜少冰,真係有幫我做到😙少甜嗰part好好,我嗰杯一啲都唔甜,有少少茶味😋整體味道就正正常常啦🍵👎🏿:賣相稍為遜色🫣杯面冇抹茶粉,亦都冇做到抹茶同牛奶嘅層次感😢我個人建議可以加啲cream喺上面裝飾下🥳

#sdm元朗 #sdmcafe #sdm西餐 #sdm甜品

💎奶油雞肉蘑菇可麗餅 $98
值得一試❗️ (😋:7.5/10)
👍🏻:第一次喺Cafe食鹹嘅可麗餅🙈

💎 紅醬羅勒葉肉丸扁意粉 $108
值得一試❗️(😋:7.5/10)
👎🏿:冇。

可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:宇治抹茶鮮奶(五十鈴)
👎🏿:賣相稍為遜色🫣杯面冇抹茶粉,亦都冇做到抹茶同牛奶嘅層次感😢我個人建議可以加啲cream喺上面裝飾下🥳應該會靚啲🤣

💎 Applecano 黑蘋果 $58 Iced
必試💯(😋:8.3/10)
👍🏻:特別醒神醒腦嘅咖啡💯如果大家同我一樣覺得齋啡太苦嘅話可以試吓呢個😙😙 佢係有蘋果嘅酸酸甜甜🍎加埋黑咖啡嘅少少酸味苦澀味☕️令到成杯咖啡好refreshing 🍃係飲完一啖會想再飲嘅感覺🤩🤩🤩🤩
👎🏿:當日冇晒蘋果乾做裝飾,賣相爭少少🤏🏻但個層次感都係靚啲💓

環境:8/10
服務:7.8/10
價錢:人均約$100
性價比:8/10

📍 AFTER TEN (元朗)
元朗教育路75號京都閣地下3號舖

可以 follow ig @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食 #元朗cafe #元朗黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #aftertencafe #香港黃店 #黃店cafe #afterten
  • Applecano 黑蘋果
  • 奶油雞肉蘑菇可麗餅
  • 紅醬羅勒葉肉丸扁意粉
2022-12-06 145 瀏覽
“ADB”($138)“奶油雞肉蘑菇可麗餅”($108)“藍莓芝士蛋糕”($58)“青檸梳打”($55)趁住平日放假去咗元朗搵到呢間空間感超大嘅cafe☺️Lunch time都唔算多人幾舒服食物方面選擇都幾多ADB十分豐富☺️奶油雞肉蘑菇可麗餅有驚喜🥰超級creamy但又唔太膩最後仲點咗件藍莓芝士蛋糕好滿足☺️AFTER TEN元朗教育路75號京都閣地下3號舖
2022-11-23 145 瀏覽
又同好姊妹黎呢間食lunch佢最鍾意呢到既蒜油蝦蜆扁意粉同焙茶鮮奶我就嗌左個smoked salmon avocado sourdough bagel and cappuccino ♥️意粉都係keep住水準,好香既蒜油味,而且海鮮新鮮,意粉係al dente 口感好好食♥️bagel都好食,正常發揮,但因為係sourdough 所以帶多點煙韌😋😋😋呢到環境好好坐,比人好舒服既感覺!行開元朗既你唔好錯過呢間喇♥️😋
又同好姊妹黎呢間食lunch
佢最鍾意呢到既蒜油蝦蜆扁意粉同焙茶鮮奶

2022-11-18 137 瀏覽
元朗國雖然好多嘢食,但係素食嘅Cafe唔多,依間位於教育路嘅After ten,木系簡潔嘅裝修同出邊嘅人來人往嘅造成強烈對比。好開心佢哋有素食嘅選擇同用dark chocolate 沖嘅Mocha, 而且位置好方便,滿足晒我三個願望😍😍我揀左Green day & Darkmocha(70%) Greenday有嘅食材都好豐富,有齊五個顏色(黑:磨菇,黃:蛋,紅:蕃茄仔,綠:西蘭花苗及沙律菜,白:酸種包)嘅食物🥰🥰食材新鮮,食完感覺即刻健康左🤣🤣🤣至於dark mocha 飲落好Rich好厚身,同出邊普通嘅摩卡好唔同,真係飲到朱古力同埋咖啡,微甜,好適合減糖但又喜愛朱古力及咖啡嘅朋友🤤🤤🥰🥰

我揀左Green day & Darkmocha(70%)

Green day

食材新鮮,食完感覺即刻健康左🤣🤣🤣
Dark  mocha

Green day
Dark  mocha
  • Green  day
  • Dark  mocha  (70%)
2022-11-01 184 瀏覽
元朗國舒適木系 cafe🍃🍃@aftertencafeMe time 俾自己一個休閒時光😚Cafe 在教育路,以白色和木作主題,整體感覺休閒舒適🍃🍃 坐喺入面用餐,雖然出面車來車往😆但入面寧靜舒服……好 chill☺️餐單提供主食🍝🍛🍔、甜品🍰、輕食🥗🥙🥯、咖啡☕️……#全日早餐份量十足,黑松露嘅香氣撲鼻而來😍賣相靚靚嘅嘢食擺上精美嘅碟上😚呢個 ADB 好豐富呀~~五種顏色,有菜有肉👍脆皮豬肉腸好有肉味,黑松露炒蛋誠意之作,將黑松露加入蛋漿搞拌再炒製而成, 所以入口額外噴香🥰夾埋烘得脆香酸種麵包一齊食🤤#焙茶朱古力估唔到兩樣夾埋咁好飲, 焙茶味好出🍵又蓋唔過朱古力味🍫 加埋靚靚拉花,好自癒😋
元朗國舒適木系 cafe🍃🍃

@aftertencafe
Me time 俾自己一個休閒時光😚

餐單提供主食🍝🍛🍔、甜品🍰、輕食🥗🥙🥯、咖啡☕️……

#全日早餐

#焙茶朱古力

2022-10-31
2022-10-30 98 瀏覽
疫情時一直幫襯呢間cafe, 坐得舒服 食物不錯,服務都好好,係個男的。直至大半年前,第5波疫情時,我如常去呢度食野,變左個女,食物還好,但服務奇差。餐廳冇人,但限時60分鐘,不停趕你走,我要強調,當時係冇人,唯有走人,心諗咁唔識做生意既。之後諗住再試下,或者會有改善,點知仲衰,坐落左想落order , 又係嗰個女的,叫人去後面落order, 我心諗,呢間係餐廳喎,唔係快餐,收既價錢一啲service 都冇既,今次我直接走人,去隔離Proton 好過。
今日我同女朋友下晝都得閒,就去咗教育路一間Cafe,估唔到有驚喜喎!餐廳內外餐廳裝修有種居家嘅感覺,俾人好舒服寧靜嘅環境,享受下就真係一流,如果播埋Cafe Jazz Music就更正😎 Applecano $58 呢杯Applecano真係第一次見,估計係Apple + Americano = Applecano,攪勻之後再飲。Apple較甜,會沖淡左Americano嘅味道,適合女士飲。 Hojicha Latte $50呢杯Hojicha Latte 必點!入口滑身,焙茶味香濃,我好鍾意! ADB $138 ADB = All Day Breakfast ,都好豐富,同價錢成正成,有酸種包、沙律菜、黑松露炒蛋 、串茄、香草豬肉腸、長柄西蘭花、煙三文魚、炒蘑菇薯仔。食材從外觀上觀看,已經覺得新鮮,配上酸種包,係一疊有誠意同有格調嘅All day breakfast 呢! 煙三文魚牛油果芝士酸種貝果 $98價格有點進取,但從食材上看來,牛油果、三文魚再配上酸種bagel,咁價錢其實都合理。呢度幾煙三文魚質素都唔錯,油份高,入口滑,酸種bagel嘅口感也會比超一般bagel更有咬口,真

餐廳內外

ADB $138
ADB

煙三文魚牛油果芝士酸種貝果 $98
煙三文魚牛油果芝士酸種貝果

價格有點進取,但從食材上看來,牛油果、三文魚再配上酸種bagel,咁價錢其實都合理。呢度幾煙三文魚質素都唔錯,油份高,入口滑,酸種bagel嘅口感也會比超一般bagel更有咬口,真係幾彈牙,可以慢慢食!
Hojicha Latte
ADB
煙三文魚牛油果芝士酸種貝果
令人放鬆個一家𝘾𝙖𝙛𝙚,平日下午前來吃個早午餐真舒服ʕง•ᴥ•ʔง環境店裏的裝修讓人有種舒服的感覺,很放鬆休閑。餐牌 𝘼𝘿𝘽 $𝟙𝟛𝟠 𝘼𝘿𝘽 就是 𝘼𝙡𝙡 𝘿𝙖𝙮 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ,有香草豬肉腸、長柄西蘭花、煙三文魚、炒蘑菇薯仔、酸種包、沙律菜、黑松露炒蛋及串茄,超豐富,鮮綠色長柄西蘭花賣相很漂亮,吃下去也鮮甜,煙三文魚有𝟸-𝟹大片,帶油脂,充斥整個口腔,絕對是有誠意個𝘼𝘿𝘽!͜͡!͜͡!͜͡ 煙三文魚牛油果芝士酸種貝果 $𝟡𝟠煙三文魚牛油果芝士酸種貝果,酸種麵包的興超絕對與營養有關,利用麵粉中天然存在的活酵母和乳酸菌來長時間發酵,而非利用烘焙酵母發酵,口感也會比一般麵包更有彈性和濕潤,用來做𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡是一流,有時候很怕吃到太硬太乾的𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡,這裡不會喔! 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚𝙘𝙖𝙣𝙤 $𝟝𝟠 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚𝙘𝙖𝙣𝙤超特別,我猜是𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚 + 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 變成的名字,下層是𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤,上層是𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚,攪拌後再喝,應該為不喝黑咖啡的人設計,因為味道偏甜,咖啡份量多一點會更好。 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $𝟝𝟘𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 好好喝,茶味重不苦澀,也

店裏的裝修讓人有種舒服的感覺,很放鬆休閑。

餐牌

𝘼𝘿𝘽 $𝟙𝟛𝟠
ABD

煙三文魚牛油果芝士酸種貝果 $𝟡𝟠

𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚𝙘𝙖𝙣𝙤 $𝟝𝟠
Applecano

𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $𝟝𝟘
𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚

𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 好好喝,茶味重不苦澀,也挺滑溜的。
ABD
2022-10-19 101 瀏覽
元朗一直都好多cafe,今次試既呢間係位於教育路既AFTER TEN! Cafe以純白木系裝修為主,今日由於平日去下午時間環境更舒適寫意~試下呢到既ADB假日呢個set好豐富~岩哂選擇困難症既我,包括咗香草豬肉腸、長柄西蘭花、煙三文魚、炒蘑菇薯仔、酸種包、沙律菜、黑松露炒蛋同串茄見到個食材陣容就知道用材認真~酸種麵包經烘焙過黃色鬆脆,牛油香氣混合一絲絲酸種麵包獨有酸味😋😋😋另外黑松露炒蛋麵好有誠意,一般坊間只係黑松露醬放炒蛋上面,但呢到溝左係蛋液入面,所以令黑松露香味更突出😲😲😲HOJICHA COCO (HKD55)焙茶朱古力比較少見,所以就叫左一杯試下~一上枱時可以見到非常濃郁~焙茶非常香濃再配合左朱古力香甜絲滑~如果係chocolate lover絕對要試下~

試下呢到既ADB假日

HOJICHA COCO (HKD55)
2022-10-18 64 瀏覽
元朗有好多靚cafe,教育路尤其多,今日就來到了「AFTER TEN」。餐廳以木系裝潢為主調,由於時間尚早,未到午飯時間,人流唔算太多,靜靜地非常舒適。喜歡嘅仲可以坐吧檯位,望住出面街道慢慢享受午餐。蒜油蝦蜆扁意粉 :上檯時已經聞到好香蒜味,扁意粉有咬口,但唔會太硬,食落味道微辣,非常惹味,蝦同蜆份量適中,蝦入口彈牙,無乜雪藏味,整體感覺滿意。DARK MOCHA(70%) : Mocha就飲得多,Dark Mocha就真係第一次試,比起一般Mocha,味道無咁甜,朱古力味更香濃,但唔會搶晒咖啡嘅香味,配埋個靚靚拉花,令心情更好。

蒜油蝦蜆扁意粉 :

DARK MOCHA(70%) :
2022-10-18
  • 蒜油蝦蜆扁意粉
呢排做野好忙比較大壓力,想喺元朗搵個舒服同放鬆既地方治癒下身心靈🤎喺教育路見到After Ten,俾佢白色加木既設計吸引咗!而且佢樓底高,好大空間感😌餐廳啲枱櫈都好著重空間感,唔會擺到密密麻麻好迫,真令人放鬆☺️門口有吧枱,可以隔住大玻璃望路景。嗌完野食發現呢個裝置🤫Ice Hojicha Latte $50先黎☺️好足培茶味😌啲冰溶咗都唔會覺得淡All Day Breakfast $138有香草豬肉腸、長柄西蘭花、煙三文魚、炒蘑菇薯仔、酸麵包、沙律菜、黑松露炒蛋、串茄😋即叫即整!煎既炒既好香好脆口!蔬菜類既好鮮好甜!本身唔肚餓搞到好開胃🫢留返最鍾意食既煙三文魚最尾先食😂發現到隻碟好靚😙😌無論環境、餐飲既質素都好好👍🏽份量好足!食得好滿足😎加埋餐廳播既歌,短短1個鐘就散到心兼差到電😙仲有招呼既哥哥好溫柔斯文🫢下次搵朋友一齊再黎😙期待下次試其他野!

門口有吧枱,可以隔住大玻璃望路景。

嗌完野食發現呢個裝置🤫

Ice Hojicha Latte $50先黎☺️
好足培茶味😌啲冰溶咗都唔會覺得淡

All Day Breakfast $138

留返最鍾意食既煙三文魚最尾先食😂發現到隻碟好靚😙

2022-10-12 60 瀏覽
今日喺元朗發現一間有格調嘅文青系餐廳,當然唔蝕底走入去Chill下先啦嘩睇吓個餐牌先!有All day breakfast 又有唔同嘅意粉同飯食, 哇仲有啊!咖啡個選擇都好多啊, 見到有咩dirty coffee啊,黑蘋果,piccolo 依啲比較特別嘅咖啡同朋友分別點了一客all day breakfast同一個意粉,等野食果陣,四圍望下,見到都有啲簡約嘅裝修同埋擺設成個格局顯得都幾有格調All day breakfast 有幾款選擇,有傳統有素食既,揀咗最傳統既試。個餐包咗有蘑菇、蕃茄仔、炒蛋、煙三文魚、沙律菜、腸仔、西蘭花苗同埋麵包。見到咁多嘢放埋一齊顏色咁繽紛頓時食慾大增不得不讚個炒蛋炒得好香有好香嘅黑松露味同埋啲蛋炒到半熟好好味有口感;至於個蕃茄仔有烤過亦都好甜唔會乾水;腸仔就唔會話好鹹係有啲煎香嘅味; 蘑菇都炒得好香;麵包就好脆可以配住其它食物黎吃;西蘭花苗都煮到適中有咬口!八樣嘢都煮得好好!呢個係必食推介意粉嘅選擇都好多元化,最後揀咗辣油蜆蝦扁意粉份量唔算話好多,但以質量取勝。蝦用咗有返咁上下大細嘅鳳尾蝦,啖啖肉意粉睇落偏乾身,但食落一啲都唔乾有啲辣汁附住,辣味有少少後勁

見到咁多嘢放埋一齊顏色咁繽紛頓時食慾大增

意粉嘅選擇都好多元化,最後揀咗辣油蜆蝦扁意粉

份量唔算話好多,但以質量取勝。

蝦用咗有返咁上下大細嘅鳳尾蝦,啖啖肉

意粉睇落偏乾身,但食落一啲都唔乾有啲辣汁附住,辣味有少少後勁,不過一食上癮停唔到口,坦白講一碟仔有啲唔夠喉!

推介菜式
All day breakfast

辣油蜆扁蝦意粉

#文青
#Chill 下 Hea 下
#放空
2022-10-10 49 瀏覽
元朗出名多野食!我睇過網上唔少文章介紹元朗有六大必試Cafe,我記得有一間就係喺教育路嘅After Ten!lunch time 喺元朗廣場附近行行下街見到呢間cafe 竟然喺我身邊,就立刻衝入去試下先!After Ten 採取木系設計,以木色作為主調,簡約淡雅 ,沒有高調吸晴的擺設,但卻有着濃濃的咖啡香,有休閒小清新 Cafe 的感覺。店面空間感十足,樓底極高,座位與座位之間相隔得宜,不會令人有侷促的感覺,十分舒適。我和朋友分別叫了all day breakfast 和蒜油辣蜆蝦扁意粉,飲品方面叫了焙茶朱古力和黑蘋果黑咖啡☕️我地都好滿足今餐,食物是即叫即煮,兩客主菜均色香味俱全all day breakfast 的炒蛋煎得很滑有黑松露作調味法包鬆脆煙三文魚份量足!係一客好吸引好好味的全日早餐🥣朋友亦很滿意他的意粉🍝,辣辣的扁意粉配上大蝦🦐和蜆再加上一口黑蘋果咖啡☕️,為一個悠閒的午餐劃上句號

我地都好滿足今餐,食物是即叫即煮,兩客主菜均色香味俱全
法包鬆脆
煙三文魚份量足!係一客好吸引好好味的全日早餐🥣

朋友亦很滿意他的意粉🍝,辣辣的扁意粉配上大蝦🦐和蜆
再加上一口黑蘋果咖啡☕️,為一個悠閒的午餐劃上句號
2022-10-10
  • ADB
2022-10-09 41 瀏覽
平時從來都冇為意原來教育路有呢間文青Cafe,佢嘅裝修以白色同啡色為主,簡潔得嚟又好有空間感!今日決定黎享受下me time!🙊🙊我lunch自己一個人嚟食,就食唔到太多野,淨係揀左一個意粉同一杯野飲。蒜油蝦蜆扁意粉 $118呢個意粉係即叫即煮,上面勁足料!😍😍佢嘅蝦肉明顯係新鮮蝦,食落口感彈牙!另外仲有好多蜆肉!! 佢嘅辣味係香辣味,唔係太辣!意粉嘅軟硬度都好適中!加杯凍飲就岩晒☺️凍焙茶朱古力$55我份人就比較鍾意飲凍飲,但見到隔籬枱啲人飲熱飲嘅拉花係非常靚嘅😍好鍾意佢培茶朱古力味唔會太甜,而焙茶嘅味道淡淡地,有茶香,底部沒有茶渣,味道啱啱好!另外,佢店內仲有好多適合打卡的木櫃,裝飾同乾花,一個人chill 下或者同朋友嚟打卡都唔錯!

蒜油蝦蜆扁意粉 $118

凍焙茶朱古力$55

2022-10-02 60 瀏覽
難得早放半日假就周圍行下食下嘢行過想飲杯咖啡hea下 坐下見咖啡店木材裝飾, 感覺自然舒服, 座位坐得好鬆完全冇壓迫感,就入咗去原本係想叫杯啡,之後就再叫多少少嘢食,因為今日係食下午茶所以就揀咗一個奶油雞肉 蘑菇可麗餅奶油雞肉蘑菇可麗餅分量都幾多,有兩塊,而且裏面菇同埋雞肉都好多飲品今次我叫咗一杯flat white 飲落真係唔錯,而且有淡淡然嘅可可香味店舖除咗咖啡食物嘅選擇都算幾多,有意粉、有all day breakfast、又有啲小食咁樣整體嚟講係一個坐半日輕鬆鬆嘅好選擇
難得早放半日假就周圍行下食下嘢

行過想飲杯咖啡hea下 坐下

原本係想叫杯啡,之後就再叫多少少嘢食,
因為今日係食下午茶所以就揀咗一個奶油雞肉 蘑菇可麗餅

整體嚟講係一個坐半日輕鬆鬆嘅好選擇