2024-01-29 231 瀏覽
同朋友嚟九龍灣德福廣場 Foodeli 食晏,朋友想食麵,而我就想食飯,見到呢間「8 番拉麵」嘅套餐價錢好經濟,有拉麵、沾麵同炒飯等供應,一於試下。點咗直源醬油吉列豬扒沾麵 ($78) 同 鰻魚炒飯 ($66),另外仲加配咗 2 款小食同汽水。豬扒炸至金黃色,外層酥香脆口,乾身又唔會油膩。湯汁採用有超過 400 年釀造技術嘅金沢著名品牌「直源醬油」炮製,濃淡得宜。把麵浸泡在微暖嘅湯汁內,麵條煙韌彈牙,掛湯力強,盡吸沾汁精華,啖啖滋味。鰻魚炒飯水準亦唔錯,熱辣辣、香噴噴,而且非常足料,米飯粒粒分明,但又唔會過乾或過油;鰻魚切成小丁方,弄得很香很甜,跟炒飯配合,絕對值得一試!小食揀咗芝麻雞翼 (+$20) 同 吉列炸蝦 (+$22),雞翼皮脆肉嫩,入口啖啖芝麻香;炸蝦鬆脆可口,沾上傳統他他醬,非常美味。
2024-01-27 103 瀏覽
✨泡菜叉燒拉麵 $64升級套餐+$20日式炸雞 (2件) 汽水加左泡菜後既叉燒拉麵係另一種風味,感覺好似食緊韓國拉麵+日本豬骨拉麵既混合體,泡菜味濃郁🤤加$20仲可以試到香脆炸雞同一杯飲品👍🏻✨豬軟骨野菜拉麵 $80升級套餐 +$18三隻餃子 綠茶+$12 叉燒 (一片)豬軟骨肉質好軟腍,野菜份量十足,食到牙骹都軟埋😂另外額外加餸😅嘴饞想加多一塊叉燒($12)可以試多一款菜式🤤餃子熱辣辣食,外皮煎至好香脆,內裡肉餡好juicy🥟😌套餐飲品除左汽水外,仲可以揀凍/熱既綠茶🍵

✨泡菜叉燒拉麵 $64
升級套餐+$20
日式炸雞 (2件) 汽水

✨豬軟骨野菜拉麵 $80
升級套餐 +$18
三隻餃子 綠茶
+$12 叉燒 (一片)

2024-01-10 131 瀏覽
九龍灣平價美食之選😋 呢度food court好多食物選擇,位置方便,大約8點去到幾乎滿座,好受歡迎😍 最後決定食依間拉麵,性價比好高,人均消費大約$80不設加一服務費👍🏻 食物即叫即製♨️💖💖💖食評💖💖💖我們點了一款拉麵 豬軟骨野菜拉麵 及一款炒飯 叉燒炒飯 加升級套餐(有小食連飲品)拉麵賣相好吸引,醬油豬骨湯底香氣撲鼻,聞到都流口水🤤 豬軟骨好大件,半肥瘦,口感好軟熟,非常入味👍🏻👍🏻 流心蛋好嫩滑,蛋香味濃,有驚喜!而拉麵掛湯 有嚼勁,好好味!炒飯好有水準 好香口,加上豐富配菜 如叉燒、蛋、蔥等等,口感好豐富,讓人回味無窮!小食香脆可口,好高質~

💖💖💖食評💖💖💖

小食香脆可口,好高質~
2024-01-01 82 瀏覽
一行入去「八番拉麵」,香味已經四溢,先來個極黑味玉野菜拉麵,啖啖肉嘅叉燒,濃郁黑湯喺舌尖舞動,啖啖滿足。野菜芽菜夠晒清新,係好夾檔!日式嘅餃子脆皮熱辣辣,蘸埋醋汁嘅酸香,正啦!轉個口味試吓直源醬油吉列豬扒沾麵,豬扒鬆脆得哂驚喜,麵體吸滿了醬油嘅滋味,正宗日本feel。芝麻雞翼算係掂晒,皮脆肉嫩,芝麻香跳出嚟,對舊口巴唔住。點杯熱茶一擦就更加得意,飲家啖甘煲湯,獨一無二嘅享受。整體嚟講,賣相精緻得黎又唔缺彩頭。米好像食完仲想再食,慳家慳時,下次搵食再來一轉!🥢🍜👌

2023-12-21 75 瀏覽
天氣凍嘅時候,最適合食一碗熱辣辣嘅拉麵暖身。我揀咗去德福廣場2期Foodeli度食8番拉麵,我叫咗豬軟骨野菜拉麵套餐,加咗$18可以配上小食炸芝麻雞翼同檸檬茶。拉麵湯底熱辣辣,香氣撲鼻,每一口都能感受到濃郁嘅豬軟骨風味同滑嫩野菜嘅口感。配料豐富,拉麵份量多,十份抵食!我嘅同事揀咗叉燒野菜拉麵套餐,再加咗$20可以配上小食炸蝦同七喜。拉麵湯底熱辣鮮美,叉燒肉質鮮嫩多汁,搭配豐富的野菜,每一口都帶來滿滿的滿足感。炸蝦外脆內嫩,配上清爽的七喜飲品,令味道更加平衡。8番拉麵真係一個值得推薦嘅拉麵店!湯底熱辣辣,配料豐富,令人食得好過癮。加上炸芝麻雞翼同炸蝦,令整個套餐更加豐富。下次再去,一定會再試吓其他款式嘅拉麵,期待再次品嚐!

2023-12-18
2023-12-21 6 瀏覽

2023-12-18
2023-12-19 25 瀏覽
今次去了一家拉麵店,叫做8番拉麵,手打嘅新鮮拉麵加上滿滿嘅料,真系唔錯過!🍜 佢哋嘅直源醬油吉列豬扒沾麵,吃落去之滑嘴,鮮甜醬油掛得彈牙麵條超曬正。啲豚肉碎分量足,有肉感,勁滋味!至於個豬扒,呢個真係得意,炸到外脆內嫩,個肉汁豐富滋味,配上啲拉麵真系開心到暈!😌另一碗豚角煮野菜拉麵都吸引呀,湯頭濃郁得嚟又唔死鹹。啲豚肉入口即溶,舒服到一個不得了!蔬菜爽口得滯,每啖都咁解渴!仲有加錢套餐嘅3隻餃子同飲品,餃子皮薄餡多,煎到啱啱好,食落去咸香香,正!幾得意嘅係,飲完啲茶之後,口腔一啲都唔覺得渴,食物調味做得好,滋味又唔會過剩。總括嚟講,班料真系幾靚仔,值得再去幾轉!香港呢個飲茶天堂裡面,拉麵也有一席之地。如果你都係拉麵粉絲,8番拉麵絕對可以滿足到你嘅味蕾。👍🏼🥢🥟

2023-12-07 89 瀏覽
📍8番拉麵🇭🇰 九龍灣偉業街33號德福廣場2期5樓Foodeli 501B3號舖好鍾意去德福廣場嘅foodcourt因為食物種類多 價錢又合理之前都同大家介紹過兩間今次就揀咗呢間拉麵食!😋 直源醬油吉列豬扒沾麵 $76+芝麻雞翼(2隻) & 汽水 $18佢醬油好濃!就咁試咗一啖都唔會好咸入面仲有啲叉燒肉碎拉麵份量好多 同埋好彈牙的 唔錯仲有啲竹荀想讚佢個豬扒 炸得好掂 係天婦羅個種炸!超脆 肉都好嫩~雞翼都一樣!😗
📍8番拉麵

好鍾意去德福廣場嘅foodcourt
因為食物種類多 價錢又合理
之前都同大家介紹過兩間
今次就揀咗呢間拉麵食!

😋 直源醬油吉列豬扒沾麵 $76
+芝麻雞翼(2隻) & 汽水 $18

佢醬油好濃!就咁試咗一啖都唔會好咸
入面仲有啲叉燒肉碎
拉麵份量好多 同埋好彈牙的 唔錯
仲有啲竹荀
想讚佢個豬扒 炸得好掂 係天婦羅個種炸!
超脆 肉都好嫩~
雞翼都一樣!😗
2023-12-05
  • 沾麵
2023-12-05 55 瀏覽
德福比之前唔同左好多多左間大muji,上面仲有好大個food courtFood court有好多餐廳,而且座位好闊落仲有卡位可以坐得舒舒服服餐廳有唔同種類,但今日想食拉麵拉麵種類好多,除左拉麵仲有炒飯有沾麵今次叫哂兩樣,拉麵同炒飯有套餐,小食加飲品拉麵叫左叉燒拉麵(豬骨湯)叉燒份量多,而且拉麵都好多啱哂肚餓既我再加埋芝麻雞翼,新鮮炸好味叉燒炒飯份量也好多配埋足料餃子好滿足見佢新出有柚子雞拉麵下次一定要試
德福比之前唔同左好多

多左間大muji,上面仲有好大個food court

Food court有好多餐廳,而且座位好闊落

仲有卡位可以坐得舒舒服服

餐廳有唔同種類,但今日想食拉麵

拉麵種類好多,除左拉麵仲有炒飯有沾麵

今次叫哂兩樣,拉麵同炒飯

有套餐,小食加飲品

拉麵叫左叉燒拉麵(豬骨湯)

叉燒份量多,而且拉麵都好多

啱哂肚餓既我

再加埋芝麻雞翼,新鮮炸好味

叉燒炒飯份量也好多

配埋足料餃子好滿足

見佢新出有柚子雞拉麵

下次一定要試
2023-11-30 38 瀏覽
放左工想簡單食晚飯,於是去左德福商場既Food court 食「8番拉麵🍜」,8番拉麵有質素,價錢平易近人,而且有不同款式及口味既拉麵選擇,有不同粗細麵、沾麵及伴麵,仲可以轉套餐就有小食和飲品🥤,抵食又好味😋。首先係「豬軟骨野菜拉麵」,拉麵麵條彈牙有嚼勁,湯底鮮美濃郁,仲有豬軟骨同野菜增添口感。每一口都好滋味,配合豬軟骨嘅嚼勁同湯底嘅濃郁味道,真係令人回味無窮!🍜🐷🥬😍另外想食沾麵,所以選擇「直源醬油吉列豬扒沾麵」,豬扒煎得香脆,再配上直源醬油醬汁,味道鮮美到爆!沾麵麵條滑溜入口,每一口都係一個口感嘅享受。🍜🐷🍤🍗😋而加配嘅小食有「吉列炸蝦」同「芝麻雞翼」,炸蝦外脆內嫩,鮮甜多汁,配上酥脆嘅外層,好開胃!芝麻雞翼炸得金黃酥脆,每一口都食到芝麻香味同雞肉嘅鮮嫩。兩款小食都好美味,可以增添餐點嘅多樣性!🍤🍗😍總括而言,8番拉麵喺德福商場嘅Food court真係一個值得推薦嘅地方!拉麵質素高,價錢又平易近人,仲有好多款式同口味嘅選擇。🍜😋👍

又黎到九龍灣呢個food court,坐正係8番拉麵對面,所以就揀黎食。🍜叉燒拉麵($78)配芝麻雞翼及汽水(加$18)🍜叉燒同拉麵份量都算好多,叉燒肥瘦均勻,厚薄切得剛剛好,咬落口油香但不覺油膩,拉麵屬幼細麵,軟硬適中,彈牙有口感,配上濃郁但又不過咸的豬骨湯底,好味道👅!芝麻雞翼炸得好香脆,滿滿芝麻夠哂香口,但肉質依然鮮嫩多汁。🍜吉列豬扒沾麵($76)配日式炸雞球及汽水(加$18)醬汁洋蔥同芝麻味好出,麵條較幼拉麵闊身少少,咬落比較有煙韌,好掛汁,咸度適中。吉列豬扒好大塊,炸粉唔厚,但仍炸得香脆金黃,配上沙律醬好開胃。日式炸雞都係好好,即使放左一段時間仍然熱辣辣,皮脆肉嫩,食到停唔到口。評語食物大件抵食,夠哂飽肚麵款可跟個人口味選擇🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌 8番拉麵地址:九龍灣偉業街33號德福廣場2期5樓Foodeli 501B3號鋪#Monkey #foodie #kowloonbay #foodcourt #美食 #食評 #外食 #知己相聚 #foodeli #8番拉麵 #豬骨湯 #細麵 #大麵 #沾麵 #叉燒 #芝麻雞翼 #吉列豬扒 #日式炸雞 #抵食

🍜叉燒拉麵($78)配芝麻雞翼及汽水(加$18)🍜
芝麻雞翼炸得好香脆,滿滿芝麻夠哂香口,但肉質依然鮮嫩多汁。

🍜吉列豬扒沾麵($76)配日式炸雞球及汽水(加$18)

評語
食物大件抵食,夠哂飽肚
麵款可跟個人口味選擇

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌 8番拉麵

2023-11-06 64 瀏覽
德福廣場2期5樓原來有food court,有多款食物選擇,今餐同阿囝揀咗拉麵🍜😋好抵食,一人$100有找,食到飽飽好滿足😌ღ黑蒜味玉野菜拉麵 $79配炸餃子🥟餃子煎得好脆身好香口拉麵份量好多,軟硬適中,叉燒軟滑,加上味玉同大量嘅芽菜同野菜,口感清爽ღ味玉叉燒拉麵 $65配和風紫心丸,外層炸得脆身食落唔粉,內裡又香又軟綿😋湯底唔會過鹹,拉麵麵條較幼身,口感軟腍,叉燒同樣入口軟滑,味玉食落甜甜地套餐除咗跟小食仲有飲品🥤ღ加配小食芝麻雞翼 +$22就有3隻,炸得外脆內嫩好Juicy🤤面頭加上芝麻食落更香口

ღ黑蒜味玉野菜拉麵 $79

配炸餃子🥟餃子煎得好脆身好香口
拉麵份量好多,軟硬適中,
叉燒軟滑,加上味玉同大量嘅芽菜同野菜,口感清爽

ღ味玉叉燒拉麵 $65
配和風紫心丸,外層炸得脆身食落唔粉,
內裡又香又軟綿😋

套餐除咗跟小食仲有飲品🥤

ღ加配小食

2023-10-16 95 瀏覽
正! 估唔到德福廣場入面有food court! 我鐘意方便約朋友去food court ,大家可以揀自己鐘意食既野☺️ 今日就黎到德福廣場呢度,上到去二期五樓,好快就見到呢間專食日本拉麵既8番拉麵店😝拉麵好抵食,款式又多,仲有野飲同小食單點,想化算啲既話,仲可以睇加配優惠😝😝最抵既加$15就可以有三隻餃子同汽水😜😜我同朋友兩個人叫咗兩個拉麵🍜加配成套餐,仲叫多個餃子小食share 🤓🤓🤓豬軟骨野菜拉麵- 好正! 豬軟骨拉麵一定要有豬軟骨嫁啦手,但估唔到有唔少野菜,湯底係醬油豬骨湯,好味又唔重味精😙😙😙吉列豬排拉麵- 吉列豬排係另上既,咁就唔洗浸淋😜 好細心加日式餃子🥟汽水加雞翼和汽水日式餃子小食- 煎得好味,唔會燶🤓8番拉麵 (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場2期5樓Foodeli 501B3號舖

豬軟骨野菜拉麵

吉列豬排拉麵
- 吉列豬排係另上既,咁就唔洗浸淋😜 好細心

加日式餃子🥟汽水

加雞翼和汽水

日式餃子小食
- 煎得好味,唔會燶🤓

8番拉麵 (九龍灣)
2023-10-11
2023-10-10 88 瀏覽
之前打風無咩預備,就求其係公司附近既food court食左一餐,諗起好耐無食過拉麵就去左【8番拉麵】。佢地主打豬骨湯拉麵,另外仲有辣味同沾麵、粗面同幼麵。我就叫左豚角煮拉麵(幼麵)再升級套餐,日式炸鷄+凍綠茶。 豚角煮拉麵:豬骨湯底唔算太濃、不過唔會太鹹好口渴。拉麵分量好多,軟硬適中,另外仲有好多芽菜同木耳絲。豚角煮好軟霖同好入味,呢個大推,另外溏心蛋都非常不錯。 日式炸鷄:新鮮炸起,好脆而且裏面好Juicy。2粒唔係好夠喉。 凍綠茶:味道唔係太濃,不過都好解渴。
2023-10-04 95 瀏覽
之前係泰國食過一次, 今次就試下呢間位於ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ入面既分店😍▫️ 極黑味玉野菜拉麵餐 ($𝟗𝟎)太多選擇唔知揀邊款好, 店員推介呢個極黑味玉野菜拉麵💁🏻‍♀️湯底充滿濃厚黑蒜醬油味道勁濃郁🧄但食完都唔會覺得好油膩, 配料有椰菜, 白菜, 銀芽同叉燒, 叉燒切得好薄, 麵條有咬口又掛湯🍜另外加多左$7配多左隻原隻醃製過既溏心蛋🥚超🈵足另外芝麻雞翼有驚喜, 滿滿的芝麻炸得好香脆, 皮香肉嫩有肉汁, 整體黎講食物質素唔錯👍🏻

▫️ 極黑味玉野菜拉麵餐 ($𝟗𝟎)

2023-10-04