2023-09-29 75 瀏覽
喺九龍灣德福廣場food Court有好多餐廳,我同朋友想食拉麵就揀左喺「八番拉麵」食。比錢嘅時候發現收平左,問店員先知原來逢8號、18號、28號全日88折!我地去嘅時候咁啱係18號,真好彩!😆極黑味玉野菜拉麵加配日式餃子(5隻)❤️極黑味玉野菜拉麵叉燒大大塊,半肥瘦。有好多野菜同芽菜。❤️日式餃子(5隻)皮夠薄,蘸黑醋更滋味😋直源醬油吉列豬扒沾麵加配芝麻雞翼(3隻)❤️直源醬油吉列豬扒沾麵吉列豬扒已一早切左,食起黎好方便。將麵蘸醬油,好掛汁。❤️芝麻雞翼(3隻)雞翼上沾滿芝麻,十分足料又香口。我同朋友分別加左$7配熱綠茶🍵,夠熱又大杯👍🏻。

極黑味玉野菜拉麵
加配日式餃子(5隻)

❤️極黑味玉野菜拉麵
叉燒大大塊,半肥瘦。
有好多野菜同芽菜。

❤️日式餃子(5隻)
皮夠薄,蘸黑醋更滋味😋

直源醬油吉列豬扒沾麵
加配芝麻雞翼(3隻)

❤️直源醬油吉列豬扒沾麵
吉列豬扒已一早切左,食起黎好方便。將麵蘸醬油,好掛汁。

❤️芝麻雞翼(3隻)
雞翼上沾滿芝麻,十分足料又香口。

我同朋友分別加左$7配熱綠茶🍵,夠熱又大杯👍🏻。
2023-09-12 170 瀏覽
8番拉麵地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場2期5樓Foodeli 501B3號舖Lunch想食拉麵~食唔食好🤣?極黑味玉野菜拉麵餐(芝麻雞翼+凍綠茶) 🌑🍜 $90粗條拉麵質地夠煙韌咬口,再加上黑椒薑蔥蒜等等作為調味嘅湯底😋,成件事變得相當惹味,而且配餸用咗一片肥瘦適中嘅叉燒🤪,係食肉獸一大滿足~即叫即炸炸雞翼炸到金黃色,炸粉唔會過厚肉質嫩滑😚,一點都不油,不錯😏。豚角煮野菜拉麵餐(日式餃子+凍綠茶) 🐷🍜$91奶白色豬骨湯底有著濃濃豬骨湯味,麵條較為粗身,麵質又唔會過淋或者硬😋,配埋雞湯一齊食效果一流,再配上叉燒肉質鮮嫩唔乾身,不錯😈。餃子皮煎到啱啱好,脆卜卜,唔會太過油膩或皮硬,不錯😎。凍綠茶味道天然唔甜🤤,清涼感十足。#nicefoodie九龍灣—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #
8番拉麵

Lunch想食拉麵~食唔食好🤣?

極黑味玉野菜拉麵餐(芝麻雞翼+凍綠茶) 🌑🍜 $90

豚角煮野菜拉麵餐(日式餃子+凍綠茶) 🐷🍜$91

#nicefoodie九龍灣

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #九龍灣美食 #打卡  #九龍灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #拉麺 #日本菜
2023-09-12 107 瀏覽
今日係九龍灣做嘢,lunch 時間落大雨,唯有係德福商場内午餐,好多餐廳都好full,去左5樓food court ,最終揀了這間拉麵店「八番拉麵」😋🌟叉燒拉麵配芝麻雞翼 叉燒軟腍入味,入口即化🤩拉麵好香,唔會太硬身,而且份量足!湯底係香濃豬骨湯,好濃郁😋芝麻雞翼炸得好香脆,細細隻,一口一隻😆🌟豬軟骨野菜拉麵配日式餃子 軟骨經過處理後變得軟嫩,肉香濃郁,與湯頭完美融合🥹野菜清爽鮮甜,均衡營養😆拉麵彈牙,有口感,與湯頭和配料相得益彰👍🏻日式餃子的皮薄而有嚼勁,餡料豐富多汁,充滿了美味的肉香和蔬菜的鮮甜。這間拉麵店性價比非常高,下次來九龍灣德福商場再來這裏食拉麵🍜

🌟叉燒拉麵配芝麻雞翼
叉燒軟腍入味,入口即化🤩
拉麵好香,唔會太硬身,而且份量足!
湯底係香濃豬骨湯,好濃郁😋
芝麻雞翼炸得好香脆,細細隻,一口一隻😆

🌟豬軟骨野菜拉麵配日式餃子
軟骨經過處理後變得軟嫩,肉香濃郁,與湯頭完美融合🥹
野菜清爽鮮甜,均衡營養😆
拉麵彈牙,有口感,與湯頭和配料相得益彰👍🏻

• 豬軟骨野菜拉麵
2023-08-25 154 瀏覽
原來德福廣場二期個food court有咁多好嘢食😙見到8番拉麵突然勾起回憶,以前食過拉麵覺得唔錯,今次試埋沾麵🍜▫️直源醬油叉燒沾麵 ($76)麵底份量多,食落帶蛋香,沾上濃郁醬油湯,好掛湯,咸度剛好,入面仲有啲豚肉碎。兩塊叉燒片幾軟嫩,溏心蛋亦整得好好,筍味道亦正常冇怪味👍🏼▫️豚角煮野菜拉麵 ($76)湯底濃郁足料,兩大塊半肥瘦豚肉,咬落彷彿入口即溶,燒得幾香。配料有好多椰菜、芽菜,溏心蛋依舊出色,麵底份量多,食左一段時間湯底溫度仍保持到,整體味道唔錯又唔會過咸。▫️3隻餃子+飲品 (+$15)餃子煎得香脆,皮薄餡足👍🏼

▫️直源醬油叉燒沾麵 ($76)
直源醬油叉燒沾麵

▫️豚角煮野菜拉麵 ($76)
豚角煮野菜拉麵

▫️3隻餃子+飲品 (+$15)
餃子煎得香脆,皮薄餡足👍🏼
直源醬油叉燒沾麵
豚角煮野菜拉麵
2023-08-16 155 瀏覽
呢間餐廳位於九龍灣德福廣場5樓既FOOD COURT入面,呢度要先買票後拎食物,呢度餐廳款式選擇好多,多間餐廳入面我地選擇左呢間拉麵店,拉麵店既麵食選擇都幾多嫁,有好多唔同既麵同小食選擇,我地選擇左8番豬骨湯麵,配小食加左3隻餃子,餃子煎到香脆可口,入面都幾多豬肉涵,味道唔錯,豬骨湯麵五花腩好有層次,好厚,好多肉,唔會好鞋,仲有半熟溏心蛋,拉麵好軟熟,另外叫左一碟咖哩吉烈豬扒飯,吉烈豬扒好香脆,配埋咖哩既甜甜辣辣味道岩岩好。
2023-08-12 132 瀏覽
這次我造訪了日本過江龍位於九龍灣德福廣場二期的8番拉麵店,點了他們的招牌豬軟骨野菜拉麵配醬油豬骨湯。一上桌,我立刻被這碗濃郁的湯香所吸引。我舀起一勺湯品,滋味醇厚,彷彿純粹的豬骨經過長時間的熬煮,將所有的美味都釋放了出來。拉麵的麵條彈牙有嚼勁。豬軟骨帶脆度,與麵條的口感完美結合。野菜的加入增添了一抹爽脆的風味,為整體增添了層次感。另外加了$15升級到日式餃子+汽水。餃子的外皮薄而韌,內餡鮮美多汁,每一口都令人愉悅。這份小小的升級讓我的用餐體驗更加完整。總的來說,這家拉麵店以他們的豬軟骨野菜拉麵配醬油豬骨湯給我留下了深刻的印象。美味的湯底、彈牙的麵條、脆爽的野菜和美味的餃子共同營造出一道令人垂涎三尺的料理。如果你想要一碗美味又滿足的拉麵,這裡絕對是你的不二選擇。

2023-08-08
  • 豬軟骨野菜拉麵配醬油豬骨湯
2023-08-10 97 瀏覽
喺德福嘅foodcourt新開咗間拉麵舖,兩款拉麵都有驚喜 吉列豬扒沾麵佢哋嘅豬扒鮮嫩多汁,帶有獨特嘅吉列醬汁,入口即化。配上麵條彈牙嘅口感同埋香濃嘅湯汁,絕對係一個令人滿足嘅選擇。我特別鍾意佢哋嘅麵條,好有嚼勁,同埋係濃郁醬汁嘅滋味下更加出色。 叉燒拉麵叉燒肉嘅質感鮮嫩多汁,肉香四溢。湯底鮮味濃郁,配上麵條煮得啱啱好,食落非常順口。我特別欣賞佢哋嘅湯底,有深厚嘅骨湯味同埋微微嘅豬油香氣,真係好開胃。 日式餃子呢款餃子皮薄餡多,餡料新鮮豐富,每一口都咬落去有肉汁迸出,好美味。餃子煎得香脆,外脆內軟,加上醬汁嘅調味,味道更加豐富。 芝麻雞翼雞翼炸得香脆,外皮酥脆入口即化,內裡嘅肉質鮮嫩多汁,雞翼食落唔會太油膩。
喺德福嘅foodcourt新開咗間拉麵舖,兩款拉麵都有驚喜

吉列豬扒沾麵

叉燒拉麵

日式餃子

芝麻雞翼

2023-08-03 133 瀏覽
有時都會逛吓德福嘅美食廣場揾嘢食, 今天去咗久違了的📍8番拉麵📍, 原來佢個餐牌加咗唔少款式, 仲可以加少少錢升級套餐,有嘢飲有小食. 8番啲出品一向都水準平穩, 性價比高. 食物嘅味道不會過份重, 食後都唔會狂飲水。🍭直源醬油豚角煮沾麵🍜🐽8番嘅沾麵亮點係佢嘅麵質, Q彈煙韌有口感🥳, 非常掛汁, 所以沾咗醬汁後, 麵嘅小麥味更出. 🌞 🍭極黑味玉野菜拉麵 🍜嗰黑蒜🧄味好出, 仲配上芽菜, 夾住麵一齊食, 好爽口😉, 個流心蛋有調過味, 甜甜地, 好好味.🍭芝麻雞翼 & 煎餃子🥟一向麵館嘅煎餃係特別脆口, 8番亦唔例外, 雞翼表皮洒滿芝麻, 咬落去滿口芝麻香. 加分.👍👍

🍭直源醬油豚角煮沾麵🍜🐽

🍭極黑味玉野菜拉麵 🍜

🍭芝麻雞翼 & 煎餃子🥟

2023-08-01
2023-07-26 113 瀏覽
嗰日時間有限,趁阿仔上興趣班,去食個快午餐,選擇咗呢個拉麵套餐配飲品。呢個叉燒拉麵不過不失,冇乜特別。豬骨湯底,唔太香濃,但尚可接受,叉燒同紫菜夠大塊,肉質不錯,拉麵仲有啲鹼水味,檸檬茶最好😅可以食飽個肚,但唔會再幫襯。
嗰日時間有限,
趁阿仔上興趣班,
去食個快午餐,
選擇咗呢個拉麵套餐配飲品。

呢個叉燒拉麵不過不失,
冇乜特別。
豬骨湯底,唔太香濃,但尚可接受,
叉燒同紫菜夠大塊,肉質不錯,
拉麵仲有啲鹼水味,
檸檬茶最好😅
可以食飽個肚,但唔會再幫襯。
叉燒拉麵