2023-09-12 630 瀏覽
如果你和我一樣喜歡喝Flat White,那就一定要來29 coffee,這是一間Flat White聞名的點,來這裡買咖啡的人基本上3/5 的都點Flat White。🔹Flat White $34這裡的Flat White 有Latte的滑,蒸汽奶的味道特別鮮明,整個組合入口會讓你一直感受到一層奶泡的綿密感,重點是咖啡的nutty香也很明顯,是真的入口會眼睛發亮的一杯咖啡。🔹Cream Cheese Bagel因為太餓,隨便點了個bagel來吃,這裡主要是bakery為主,早上來吃個早餐也不錯,bagel有幾個口味選擇,搭配cream cheese也交到功課,如果不想吃其他有夾心的bagel可以點這個喔。
🔹Flat White $34

🔹Cream Cheese Bagel
2023-06-29 471 瀏覽
好羨慕啲喺大堂有coffee shop的商廈返工的人,日日都可以飲靚啡。29coffee牛頭角總店一直冇機會去,今次出開上環,即刻去試下,天氣熱坐喺到會有少少辛苦,因為大堂係半開放,冇大門,熱空氣會流入。*Smoked Salmon Bagel*呢到的bagel size比較細,如果好肚餓的話未必夠食,煙三文魚唔係夾火箭菜,係夾青瓜,感覺幾清新,但青瓜份量可以多啲。貝果紮實有咬口,雖然有拉扯感但好有麵粉香!煙三文魚加左少少paprika調味,幾好食。配埋杯高質啡,希望有機會再黎。
Smoked Salmon Bagel
*Smoked Salmon Bagel*
貝果紮實有咬口,雖然有拉扯感但好有麵粉香!
煙三文魚加左少少paprika調味,幾好食。
Iced Americano
配埋杯高質啡,希望有機會再黎。
Smoked Salmon Bagel
Iced Americano
其實中上環區就真係有唔少cafe ,不過就唔係好多可以比你舒舒服服咁坐多一陣間,咁啱嗰日食完飯,想搵個地方可以坐喺度傾下八卦🤭之後我同事就介紹咗依間cafe,我先發現依間高質cafe座位唔算好多,不過很多人都是買外賣比較多,所以基本上都冇太多人堂食,所以可以舒舒服服咁坐喺度除咗咖啡之外,仲有啲輕食提供,不過因為我哋剛食完飯所以淨係叫咗杯咖啡我好喜歡他們的咖啡杯,我和同事都忍唔住一直打卡🙈🙈🙈佢係商厦地下,所以如果係好追求寧靜環境的人就不太適合,但是他們的整體裝修風格都令人有種慢下來的感覺,有時返工想搵個地方飲杯咖啡,呢一度算係一個唔錯嘅選擇

我好喜歡他們的咖啡杯,我和同事都忍唔住一直打卡🙈🙈🙈

📍上環 29 Coffee Co 是但搵個地方飲嘢傾下計但呢個環境唔係特別舒服杯iced chocolate冇乜特別係自己喺屋企沖到嘅味HKD 42 Iced Chocolate🚩29 Coffee CoShop G2, 50 Bonham Strand, Sheung Wan
📍上環 29 Coffee Co

是但搵個地方飲嘢傾下計
但呢個環境唔係特別舒服
杯iced chocolate冇乜特別
係自己喺屋企沖到嘅味

HKD 42 Iced Chocolate

🚩29 Coffee Co
虽然中上环一带整体消费最高,但其实也有很多物美价廉的小店。这家隐藏在写字楼大堂一角的Cafe,算得上一顿轻食午餐的推荐之选。·咖啡主打意式,风味意式选择挺多的,食物就是糕点和贝果吐司三明治,一个set不过百,服务也挺好的。·【🥯Smoked Salmon Bagel】牛油果和三文鱼量都很足并且质素不错,黑麦贝果嚼劲十足,可惜芝士不是奶油芝士,而是加热后融化的芝士片,虽然也咸香可口,但显然还是涂抹型的奶油芝士更配贝果。·【☕️Americano】忘了问用的是什么豆子,反正我能喝出来应该有巴西和埃塞,风味均衡浓厚型,出品能够在及格线之上。
【🥯Smoked Salmon Bagel】
【☕️Americano】
2022-09-07
2022-07-02 502 瀏覽
🙎🏻‍♀️ 小編同朋友喺上環附近hea遊,食完lunch之後,去29 Coffee飲杯咖啡,繼續傾偈。[ 亂闖試飲 ]☕ Cappuccino 😋😋😋😋😋咖啡與奶的調配比例啱啱好,溫度適中,咖啡味道偏向nutty,飲落相當順口。😋下午茶 💵 約港幣$30/人💁🏻‍♀️ 咖啡店另設有輕食,非常適合趕時間嘅打工仔,有機會不妨撘配咖啡一試!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲 ]
☕ Cappuccino 😋😋😋😋😋

下午茶 💵 約港幣$30/人

2022-03-19
Cappuccino
這間Cafe雖然只有數張高桌座位,但裝修都比較有格調,有一些小細節既有質感又有文青的感覺,選址令人感到一種忙裏偷閑的感覺,而且大多數客人都是選擇外賣自取的,可能都是在樓上/附近的上班族吧😂(另外還有一間總店在牛頭角)Cafe主打Bagel和Toast這類輕食,飲品選擇偏多,除了咖啡外,還有Special、Non-Coffee和Teapigs類在櫃檯點餐後,可以隨意選擇座位,店員會把食物飲料送到座位上。.🌟Caffè Latte (轉Oat Milk)Latte表面很細滑,一入口有陣很香口的燕麥味,與咖啡豆的味道相符相乘,十分搭配👍🏻🌟Cream Cheese BagelCream Cheese Bagel看起來平平無奇,一咬下去,包是外脆內軟,真的是很鬆軟!而Cream Cheese餡料都不會很膩,很順滑的口感,也不會很咸~.咖啡加入燕麥奶後特別出色👍🏻以上環區來說是物超所值,平民價但很高質~下次可以再去試它的總店~.💸Set with coffee (+ Oat Milk) $54
這間Cafe雖然只有數張高桌座位,
但裝修都比較有格調,有一些小細節既有質感又有文青的感覺,
選址令人感到一種忙裏偷閑的感覺,
而且大多數客人都是選擇外賣自取的,
可能都是在樓上/附近的上班族吧😂
(另外還有一間總店在牛頭角)

Cafe主打Bagel和Toast這類輕食,
飲品選擇偏多,
在櫃檯點餐後,可以隨意選擇座位,
店員會把食物飲料送到座位上。
🌟Caffè Latte (轉Oat Milk)
Caffè  Latte

Latte表面很細滑,一入口有陣很香口的燕麥味,
與咖啡豆的味道相符相乘,十分搭配👍🏻

🌟Cream Cheese Bagel
Cream  Cheese  Bagel

Cream Cheese Bagel看起來平平無奇,
一咬下去,包是外脆內軟,真的是很鬆軟!
而Cream Cheese餡料都不會很膩,
很順滑的口感,也不會很咸~
咖啡加入燕麥奶後特別出色👍🏻
以上環區來說是物超所值,平民價但很高質~
下次可以再去試它的總店~

2022-04-12
Caffè  Latte
Cream  Cheese  Bagel
2022-01-30 407 瀏覽
:📍29 Coffee 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_sheungwan𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe 。🥑𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 (Set $65)🐟 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 (Set $80)The bagel set comes with a cup of coffee or tea of your choice and a generous portion of filling, certainly a great meal deal in the CBD. Bagels were served hot with a slightly toasted crust, the interior was quite dense but still soft and bouncy in texture. The shop is located at the open space of the building lobby, probably better for a grab-to-go..Bagel Set包埋飲品價非
📍29 Coffee
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe

Bagel Set包埋飲品價非常實惠, 係上環買外賣bagel嘅好去處! 麵包體好綿密, 口感唔算好煙韌, 比較偏軟身🥯不過翻熱左之後有脆皮效果, 加上餡料好豐富, 整體而言係一個滿分嘅bagel sandwich💯 美中不足係座位唔多, 唔係幾適合做野或者坐太耐A
Avocado Cheese Bagel, Smoked Salmon Bagel
最鍾意d 低調得來又有質感的小店。 呢間就真係做得到。 小妹我本身就是剛好是咖啡同bagles的愛好者,好難尋覓到兩者都做到好的店,意外碰到呢間,好耐無寫食評都要寫下,值得比大家知!1. bagles 個包的質感相當好,軟中帶韌口感,整體一d 都不會咬石頭咁,咬到累。 其次裡面我叫了avocado + cheese + eggs, 食材新鮮,而且份量適中,不至於厚到個口到咬不曬,食到好撈搞。2. 咖啡豆雖然無得揀,但是house blend都不錯3. 服務好好,個哥哥好低調,但是有禮貌,而當時店裡面得我一個,距都會等個bagle 整好先沖杯咖啡比我,呢個真係細心👍👍

2. 咖啡豆雖然無得揀,但是house blend都不錯

2021-12-23
$70 (早餐)
2021-11-23 325 瀏覽
呢間咖啡店雖然座位唔多但坐低都幾舒服係度飲啖咖啡食個包都唔錯呀🍃☕️🥯. . . . . . . . .除左咖啡唔錯之外包類都一樣好好味呀😋🥯🥪平時坊間有唔少地方既Bagel都係實到爆但呢間既Bagel真係焗到外面香脆而且裡面鬆軟🤤👍🏻個多士都係一樣焗到好鬆化兩樣野都好好味👍🏻👍🏻. . . . . . . . .🥯 蕃茄芝士牛油果貝果 另加煙三文魚🥪 蕃茄芝士厚多士 另加炒蛋☕️ Long Black & Iced Americano
呢間咖啡店雖然座位唔多但坐低都幾舒服
係度飲啖咖啡食個包都唔錯呀🍃☕️🥯

. . . . . . . . .

除左咖啡唔錯之外
包類都一樣好好味呀😋🥯🥪
平時坊間有唔少地方既Bagel都係實到爆
但呢間既Bagel真係焗到外面香脆而且裡面鬆軟🤤👍🏻
個多士都係一樣焗到好鬆化
兩樣野都好好味👍🏻👍🏻

. . . . . . . . .

🥯 蕃茄芝士牛油果貝果 另加煙三文魚

🥪 蕃茄芝士厚多士 另加炒蛋

早餐
2021-06-17 783 瀏覽
呢間小店喺上環商廈地下,只有三數張高枱,所以唔少人選擇外賣咖啡,總店就位於牛頭角。Bagel set配Americano,可補差價配其他飲品,喺呢個地段相當抵食。除左一般咖啡外,仲有Baileys Latte, Cucumber Tonic 等特飲,店員服務態度好好。🍽Avocado Cheese Bagel Set ($65)貝果焗熱後上,比一般麵包煙韌少少,唔算好有彈性,但麥味幾香。餡料有牛油果、蕃茄同芝士,呢個組合幾和諧,牛油果未熟透無咩味有啲可惜,好彩芝士夠鹹香,而且間唔中會食到洋蔥粒,令味道不至太寡。🍽Cappuccino(+$4)入口微酸,之後濃香,奶泡綿密,拉花就普通啦,朋友嘅flat white靚啲。Oat milk冇額外收錢好vegan friendly。

Avocado Cheese Bagel

🍽Cappuccino(+$4)
Flat  White
Avocado Cheese Bagel
Flat  White
2020-07-01 1950 瀏覽
中上環附近其實有好多cafe~今次來到文咸東街,近永樂街果頭嘅一座商業大廈地下嘅cafe。原來佢係分店,總店係牛頭角。大廈翻身過,所以地下cafe環境唔錯,幾靜幾寬敞。我係平日未到lunch hour 較少人,所以有位唔洗等。我點左一份牛油果芝士bagel,有set 附black coffee,$65,我要求另上牛奶係ok~Bagel我揀左grain bagel, 夾住新鮮滿滿嘅牛油果同蕃茄好滿足!另外芝士味道夠濃,整體感覺唔錯,推介!咖啡方面都唔錯,好大杯~而且好香。在場有人會特登只飲咖啡,覺得應該係高質。成個餐咁食都好飽~附近嘅打工仔可以多試!
中上環附近其實有好多cafe~
原來佢係分店,總店係牛頭角。
大廈翻身過,所以地下cafe環境唔錯,幾靜幾寬敞。
我係平日未到lunch hour 較少人,所以有位唔洗等。
Avocado  cheese  bagel(set)

Avocado  cheese  bagel(set)
2020-04-12 2124 瀏覽
29 Coffee 🇭🇰💛/➖➖➖早幾個月上環又開多間cafe 見嗰邊有bagel set 都幾抵食~係屋企近近地就去食下啦!主要都係得小食 食bagel 飽肚啲😆有兩款款式: 原味/ 全麥➖➖➖1️⃣ butter jam bagel $50 ⭐️⭐️⭐️原味bagel 唔會烘得好硬 微chewy 係比麵包再韌少少口感內餡係士多啤梨果醬 份量偏少@feedmytummylikemichelin 講得岩有少少似係茶記食嘅組合性價比一般 整體無咩驚喜🙊➖➖➖2️⃣avocado cheese bagel $65 ⭐️⭐️⭐️⭐️配全麥bagel 呢個反而幾有驚喜💛貝果體口感差唔多 較原味紥實~面頭仲有乾洋蔥粒嘅咸香 不錯!中間餡料有牛油果、番茄、芝士整體來講呢個配搭幾清新 而且飽肚➖➖➖3️⃣ mocha $38 (+$8) ⭐️⭐️⭐️Set 本身係配Americano 其他補差價賣相睇同cappuccino 差不多但呢個朱古力味同奶味較重咖啡味再濃啲就好➖➖➖4️⃣Hojicha latte $38⭐️⭐️⭐️第一次經過其實飲過 正常水準茶味尚算突出 但可以更濃~➖➖➖📍29 Coffee Co上環文咸東街50號寶恆商業中
29 Coffee 🇭🇰💛/
早幾個月上環又開多間cafe
見嗰邊有bagel set 都幾抵食~
係屋企近近地就去食下啦!
主要都係得小食 食bagel 飽肚啲😆

@feedmytummylikemichelin 講得岩
有少少似係茶記食嘅組合
性價比一般 整體無咩驚喜🙊

配全麥bagel 呢個反而幾有驚喜💛
貝果體口感差唔多 較原味紥實~
面頭仲有乾洋蔥粒嘅咸香 不錯!
中間餡料有牛油果、番茄、芝士
整體來講呢個配搭幾清新 而且飽肚

3️⃣ mocha $38 (+$8) ⭐️⭐️⭐️
Set 本身係配Americano 其他補差價
賣相睇同cappuccino 差不多
但呢個朱古力味同奶味較重
咖啡味再濃啲就好

4️⃣Hojicha latte $38⭐️⭐️⭐️
第一次經過其實飲過 正常水準
茶味尚算突出 但可以更濃~
📍29 Coffee Co
上環文咸東街50號寶恆商業中心地下2號舖||
牛頭角大業街29號地下D舖
➖➖➖
分數💛(10分為滿分)
食物質素: 7.5/10
環境: 7/10 (座位較少)
服務: 7.5/10
價錢:7.8/10
2020-04-09
$63.5 (午餐)
2020-04-11 1030 瀏覽
一直想試29嘅咖啡,但地點太遠,今日終於等到佢喺上環開咗第二間分店,可以同朋友一齊去嘆下。隔住口罩都聞到咖啡嘅香氣,喺復活節嘅清早喚醒左我嘅靈魂。Flat white啡味濃厚,after taste有回甘的味道。跟女咖啡師閒談間得知,佢喺29歲想開一間 coffee shop,終於係29+1做到了。喺近期社會氣氛及疫症蔓延下,佢開咗呢間第二間分店,真係好佩服佢嗰份熱誠。呷一口咖啡,更加感受到那股夢想和堅持。當生活充斥著種種的壓力,好想大叫嘅時候,不妨除下口罩,到29呷一口啡呼吸一口氣,解解近期嘅鬱悶,在疫情下支持下有夢想的年青人。相信喺29買到嘅,絕對唔係淨係一杯咖啡,亦都可以喚醒自己去想想未來嘅方向。

Flat  white
2020-04-11
外賣自取
$40 (早餐)
Flat  white