2+2 café & bar

今天來沙田看文化博物館~順道想找一處方便泊車的好地方,於是就想到去酒店餐廳,想不到他們的𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤直頭媲美𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞的質素🥩(𝐏.𝐒.停車場在𝐛𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭🅿️,吃滿指定金額就可以𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠)——— ✤ 𝟐+𝟐 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ✤ 新鮮生蠔半打~包含𝟑款不同𝐨𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫,海鮮味濃,𝐬𝐢𝐳𝐞約半個手掌大🖐️✤ 伊比利亞牙橡果黑毛豬煙腿配赤肉蜜瓜|$𝟏𝟔𝟖豬肉經過風乾𝟐𝟒個月,帶有濃郁鹹香風味。搭配甜美𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲的赤肉蜜瓜相互交融在一起,形成豐富味道的對比🍖🍈✤ 鮮茄龍蝦汁意大利幼麵配波士頓龍蝦|$𝟐𝟔𝟖鮮茄和龍蝦汁為𝐛𝐚𝐬𝐞的𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,番茄味偏重味道酸甜濃郁🍅幼身𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚相當掛汁;雪白的龍蝦肉質鮮美彈牙。✤ 龍蝦干邑濃湯|$𝟐𝟏𝟖✤ 黑松露野菌湯|$𝟏𝟎𝟖龍蝦湯用上半隻𝐥𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫超級豪華,干邑為湯增添了深厚的酒香和豐富的口感,超濃海鮮鮮味,建議拌入𝐬𝐨𝐮𝐫 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦令味道更上一層樓;黑松露野菌湯酷似𝐜𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨,面頭有豐盈泡沫𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦,蘑菇和𝐭𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞味道豐腴🍄✤ 香煎紅星斑柳配煙三文魚籽|$𝟐𝟒𝟖✤ 西班牙𝟑𝟎日熟成頂級西冷|$

———
✤ 𝟐+𝟐 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮

✤ 伊比利亞牙橡果黑毛豬煙腿配赤肉蜜瓜|$𝟏𝟔𝟖

✤ 鮮茄龍蝦汁意大利幼麵配波士頓龍蝦|$𝟐𝟔𝟖

✤ 龍蝦干邑濃湯|$𝟐𝟏𝟖
✤ 黑松露野菌湯|$𝟏𝟎𝟖

✤ 香煎紅星斑柳配煙三文魚籽|$𝟐𝟒𝟖
✤ 西班牙𝟑𝟎日熟成頂級西冷|$𝟓𝟗𝟖
兩個主菜都超乎水準🥹好好味😋香煎紅星斑𝐟𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭煎得金黃酥脆,魚肉雪白紮實,油脂滿滿。店家調味出色,用上濃郁的香草牛油🧈,搭配嫩滑菠菜以及煙三文魚籽,口感味道也是上乘之作;頂級西冷也是最近吃過最出色的𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤之一,透過長時間的熟成,牛肉變得嫩滑,肉質更為鮮美🥩

✤ 意大利咖啡芝士朱古力|$𝟏𝟎𝟖
✤ 朱古力心太軟配香草雪糕|$𝟗𝟖
店員甫把𝐓𝐢𝐫𝐢𝐦𝐢𝐬𝐮上桌便會淋上水讓乾冰飄出仙氣~打卡呃𝐥𝐢𝐤𝐞一流,波波朱古力如生巧般綿密細膩,𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞跟咖啡配合得天衣無縫,好出色!心太軟也同樣出色,外層朱古力酥脆,內部則是濃郁的朱古力醬,搭配香草雪糕,甜點的濃郁和柔軟與雪糕的清爽和香草味道相得益彰,店家製作甜品實在有一手👐

店家也推出了最新𝐦𝐞𝐧𝐮 【南洋風味經典巡禮】~
✤ 招牌無骨海南雞飯配是日中式老火湯|$𝟏𝟗𝟖
✤ 新加坡喇沙摻摻配無骨海南雞|$𝟏𝟗𝟖
✤ 泰式鮮蝦炒金邊粉|$𝟏𝟗𝟖
招牌的無骨海南雞肉質鮮嫩多汁,絲毫不會過肥或偏瘦,搭配香氣四溢的米飯;這道菜以新加坡喇沙摻摻為主要成分,搭配無骨海南雞。喇沙帶有濃郁的椰奶香氣和辣椒的辛辣味道,摻摻索光湯汁,控制調味出色🌶️🥥;𝐏𝐚𝐝 𝐓𝐡𝐚𝐢可以自行加入砂糖花生🥜等調味,大份夾抵食。
  • 意大利咖啡芝士朱古力
  • 香煎紅星斑柳配煙三文魚籽
  • 西班牙𝟑𝟎日熟成頂級西冷
主打摩登歐陸菜式,用上高質食材供應一系列特色佳餚,菜式份量十足,非常適合家庭和與一眾好友聚會🍴🥂-.新鮮生蠔 $288/6 pcs.伊比利亞黑毛豬煙前腿配赤肉蜜瓜 $168是令生蠔是肉質爽口的愛爾蘭生蠔,味道甘甜帶微微海水味🦪 咸香的風乾火腿配上香甜多汁的赤肉蜜瓜,非常有驚喜!🍈.干邑龍蝦濃湯 $218.黑松露泡沫野菌湯 $108用上半隻龍蝦的Lobster Bisque非常豪華,加上干邑白蘭地,味道濃郁鮮甜,怪不得是餐廳的招牌菜🦞✨ 野菌湯同樣香氣馥郁,以咖啡杯的模式登場超像Cappuccino很可愛☕️😆 .鮮茄龍蝦汁波士頓龍蝦意大利麵 $268同樣用上半隻新鮮龍蝦,茄味突出🍅.香煎紅星斑柳 $248.西班牙30日熟成頂級西冷扒 $598全餐最驚艷非全菜莫屬,點了一魚一牛都超impressed的!紅星斑外皮煎得香脆,內裏是實淨帶油香的魚肉,與面頭的煙三文魚籽一起吃有相輔相成的效果!西冷扒肉質粉嫩而邊位其脆,熟成的做法增添咸香風味🥩✨ 雖然不是主打牛扒的餐廳,但這質素絕對比得上扒房呢!除了西餐,餐廳最近也推出了地道惹味的南洋菜式,當中包括喇沙和Phad Thai等等,客人的選擇又更多了
.新鮮生蠔 $288/6 pcs
.伊比利亞黑毛豬煙前腿配赤肉蜜瓜 $168

.干邑龍蝦濃湯 $218
.黑松露泡沫野菌湯 $108

.鮮茄龍蝦汁波士頓龍蝦意大利麵 $268
同樣用上半隻新鮮龍蝦,茄味突出🍅

.香煎紅星斑柳 $248
.西班牙30日熟成頂級西冷扒 $598

除了西餐,餐廳最近也推出了地道惹味的南洋菜式,當中包括喇沙和Phad Thai等等,客人的選擇又更多了🤣🇸🇬🇹🇭

.意大利咖啡芝士朱古力 $108
.朱古力心太軟配香草雪糕 $98

最後當然少不了以甜品作結!Tiramisu的presentation充滿仙氣超級fancy🫧 朱古力心太軟雖然賣相普通,但味道一流!外脆內軟的口感加上流心的濃郁朱古力,推介!🍫
2023-12-30 755 瀏覽
 對上一次來帝都酒店,就是同位置的 YAMA,但集團近日都攪作多,幾間餐廳經常互調,而今次就改成 Cafe & Bar,所以大家不時見到有人係吧檯位摸住酒杯底傾計。跟同行朋友先來兩杯雞尾酒,分別是 Cocktail Selection 2+2 Signature($120)及Gulfstream( $100),正好慢慢等朋友。海鮮拼盤Seafood Platter ($888)波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子、虎蝦Boston Lobster, Oyster, South Africa Abalone, Hokkaido Scallop, Tiger Prawn配搭以下 醬汁 Served with the below sauces:鮮辣根汁、辣根茄汁、青檸欖油、泰式酸辣汁、香辣蛋黃醬、南美香辣醋青醬Fresh Horseradish, Horseradish Cocktall Sauce, Lime Olive Oil, Thai Seafood Sauce, Cajun Mayonnaise, Chimichurri賣相絕對澎湃,放上乾冰營造仙氣縈繞效果是近年常見的手法,畢竟

海鮮拼盤

Seafood Platter ($888)

波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子、虎蝦

賣相絕對澎湃,放上乾冰營造仙氣縈繞效果是近年常見的手法,畢竟是酒店餐廳,多一分視覺享受都是好事。

海鮮種類同份量十足,如果係兩位女士享用,基本上可以無須再order其他食物。
龍蝦是出預期的軟彈爽口,來貨選得好。
生蠔是即開貨,而且每日品種不同,最喜歡不加任何sauce,單純享受蠔肉的質感。
至於鮑魚夠大隻、帶子肉好厚加埋新鮮虎蝦,真係找不到挑剔的地方,真心好滿足。
松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律

Matsuba Crab Meat, Avocado, Ama Ebi and Uni Salad ($348)

將所有食材放係苦白菜上邊,然後一口咬落,蟹肉的鮮甜、甘蝦的甜美、海膽的豐腴以及牛油果的

牛仔膝肉燴意大利寬條類配燒牛骨髓
Pappardelle with Shredded Ossobuco and Roasted Bone Marrow ($268)
邪惡到一個點,但又不能放棄,把牛骨髓中間的精華挖出,用麵條的熱力溶化,拌和在麵條內,有著陣陣油香,麵條是喜歡的al dente,又係必食。
火焰龍蝦干邑濃湯 (1/2隻新鮮龍蝦)

Flaming Lobster Bisque with Cognac (Half Fresh Lobster) ($218)

可以話係近年飲過最正既龍蝦湯,原隻龍蝦已經夠吸睛,湯底已夠濃稠,每口都帶出龍蝦的味道,加入干邑令香氣更盛,美妙。
黑松露泡沫野菌湯

Forest Mushroom Cappuccino with Black Truffle ($108)

散發陣陣黑松露香氣,野菌磨得細緻,帶來純粹的田園氣息,置頂的泡沫令質感更滑溜。
澳洲M6和牛斧頭扒 (1,200克)

Australian M6 Wagyu Tomahawk (1,200g) ($1,280)

勁大條,超抵食,四個人分享毫無懸念,烤得啱啱好,厚切之下都超過十片,配上燒汁更惹味,但個人始終偏好簡單的蘸點海鹽來提鮮。
招牌烤原隻蒜香有機玉米雞(飼養81日) (製作需時45分鐘)

Signature Roasted Whole Organic Corn Fed Chicken (81 Days) with Garlic (45-minutes preparation time is required) ($468)

另一款肉類是烤雞,選用飼養了81日的有機玉米雞,整隻雞烤得非常均勻,肉質飽滿又嫩,火喉掌控一流,
榛子軟糕

Hazelnut Semifreddo ($98)

口感微微Q彈,榛子味道突出,感覺不錯。

朱古力心太軟配香草雪糕

Chocolate Molten Lava Cake with Vanilla Ice-cream ($98)

黑與白、熱情與冰冷、濃稠與芳香,一個永恆的經典組合,輕輕割開朱古力外層,流出熱燙的朱古力漿,混和了香草雪糕,令人回味無窮。
意大利咖啡芝士朱古力

Tiramisu Truffle ($108)

觀賞性極高,特製黑星球器皿,以乾冰營造出冒煙的效果,一揭開,內裡是朱古力球及 Tiramisu,賣相一流,但略嫌未夠濕潤,但已經有驚喜。

成日去沙田區都會經過帝都酒店,但係就一次都冇食過。聽閒酒店入面嘅2+2 cafe早、午、晚都定期會更換menu。餐廳私隱度夠哂高,分有室外室內兩邊,室外仲會掛住一排燈飾,夠晒氣氛。「法式•遨游」火鍋盛宴 $988 兩位用好驚喜餐廳入面竟然有火鍋,仲要係我最鍾意嘅海鮮盛宴。見到橙紅色嘅湯底就係海龍王湯,店員介紹湯底係每日新鮮熬製,入面仲加入咗多款嘅海鮮嘅海鮮,飲落都夠哂鮮甜味。海鮮拼盤原隻波士頓龍蝦南非鮑魚紅星斑魚柳魷魚帶子虎蝦藍青口大蜆講到咁多款海鮮入面,我自己就最鍾意波士頓龍蝦。店員介紹龍蝦都係新鮮直送㗎,所以食落口感會比出邊嘅更加彈牙,同時仲有蟹膏添。另外套餐仲有配搭法式麵包配蒜泥蛋黃醬同埋兩款餐酒,充滿蒜蓉味嘅法包同樣都好啱我呀。2+2 café & bar (沙田)沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓

「法式•遨游」火鍋盛宴 $988 兩位用

帶子
虎蝦
藍青口
大蜆

2+2 café & bar (沙田)
沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓

2024-03-11 69 瀏覽
最近@royalparkhotelhk 新推出的季節菜單,以優雅的白蘆筍為主題,清甜淡雅的獨特風味,令白蘆筍能夠完美地搭配各種美食!白蘆筍是最近當季的食材,來價一點也不便宜,如不配酒,人均$400有找真的非常抵食!【白蘆筍品味盛宴 - 鮮白蘆筍晚餐套餐】前菜有三種選擇:以新鮮的白蘆筍搭配【伊比利亞火腿/牛油汁和蛋黃/荷蘭醬】,順滑的荷蘭醬吃起來可口,但我最喜歡火腿的配搭!鹹香的火腿更加突顯出白蘆筍的清甜【新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿】口感豐富而圓潤,味道搭配上和前菜相似,但以不同的質感呈現主菜:配合蟹肉烤製的芝士焗帶子充滿了鮮味,海鮮的甜味提升了白蘆筍的清新感,再加上煎蛋粉嫩的安格斯牛柳,這道主菜絕對值回票價!多汁嫩滑的大虎蝦也煮得恰到好處,散發牛油的香味;非常嫩滑的鱈魚柳入口即化,與牛柳相比,也不會被比下去【意大利咖啡芝士朱古力】順滑的口感加上滿滿的煙霧效果,最適合打卡 !𓈒𓏸𓐍
清甜淡雅的獨特風味,令白蘆筍能夠完美地搭配各種美食!
白蘆筍是最近當季的食材,來價一點也不便宜,
如不配酒,人均$400有找真的非常抵食!

【白蘆筍品味盛宴 - 鮮白蘆筍晚餐套餐】

主菜:
配合蟹肉烤製的芝士焗帶子充滿了鮮味,
海鮮的甜味提升了白蘆筍的清新感,
再加上煎蛋粉嫩的安格斯牛柳,
這道主菜絕對值回票價!

多汁嫩滑的大虎蝦也煮得恰到好處,
散發牛油的香味;
非常嫩滑的鱈魚柳入口即化,
與牛柳相比,也不會被比下去

【意大利咖啡芝士朱古力】
順滑的口感加上滿滿的煙霧效果,最適合打卡 !

𓈒𓏸𓐍
2024-03-02
❀ 2+2 café & bar #沙田 ❀❗沙田帝都酒店大翻身 推出限定白蘆筍盛宴❗——————————————————沙田帝都酒店最近大翻身,環境比昔日更加舒適🥰前身為自助餐嘅2+2 café ,現在改為時尚餐廳,亦係酒吧及宴會廳,會定期推出唔同主題‼️二月份就有以「蔬菜之后」白蘆筍為主角嘅晚餐🤩白蘆筍係高級法國餐廳常用嘅蔬菜食材,收成其非常短暫,所以極之珍貴。呢個晚餐可以食到大量原條白蘆筍,帶有甘甜清新嘅味道,而且營養值極高,值得一試👍🏻另外更加大大推薦佢哋嘅Tiramisu,用咗乾冰製成煙霧,視覺效果一流外,味道亦非常出色😚.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 鮮白蘆筍晚市套餐 $358*with wine pairing $458.♥ Appetizer 頭盤✦ 新鮮白蘆筍配西班牙煙腿✦ 新鮮白蘆筍配蛋碎牛油汁✦ 焗新鮮自蘆筍配蛋黃荷蘭汁頭盤先有每人三條不同烹調方法嘅白蘆筍😯喜歡冷盤嘅,可以選擇西班牙煙腿。鍾意濃味嘅就推薦配蛋黃荷蘭汁,白蘆筍仲要係烤過。而清淡嘅就可以揀蛋碎牛油汁,用水煮嘅方法烹調,牛油汁可以按照個人喜好加添。.♥ Soup 湯✦ 新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿.♥ 主菜✦ 安格斯牛柳配
❀ 2+2 café & bar #沙田 ❀

✦ 新鮮白蘆筍配西班牙煙腿
✦ 新鮮白蘆筍配蛋碎牛油汁
✦ 焗新鮮自蘆筍配蛋黃荷蘭汁
頭盤先有每人三條不同烹調方法嘅白蘆筍😯
喜歡冷盤嘅,可以選擇西班牙煙腿。
鍾意濃味嘅就推薦配蛋黃荷蘭汁,白蘆筍仲要係烤過。

♥ Soup 湯
✦ 新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿

♥ 主菜
✦ 安格斯牛柳配黑胡椒汁伴蟹肉芝士焗元貝配烤新鮮白蘆筍
✦ 烤鱈魚柳及虎蝦配烤新鮮白蘆筍 香檸牛油汁
主菜方面更推薦烤鱈魚柳🐟
鱈魚柳口感非常嫩滑,近乎入口即溶,朋友同我都大贊🥳
相反,點咗五成熟嘅牛柳就有點兒過熟🙈聽講係頂級安格斯牛柳,但肉質變乾柴。反而旁邊嘅芝士元貝就惹味得多,有少少妹仔大過主人婆嘅感覺。

甜品
✦ 意大利咖啡芝士朱古力(2位用)
不過最令我驚嘆絕對係佢哋嘅Tiramisu😍
先用咗乾冰製成煙霧效果,視覺效果一流。
打開見到製作精緻嘅Tiramisu,表面有幾粒蛋糕波波,口感獨特。
手指餅浸滿咖啡酒香氣,香濃嘅咖啡味,但唔會太重酒味,加上芝士味道軟滑,係我喜歡嘅口感及味道😋

♥ Wine pairing
加$100有prosecco、chardonnay、red wine🍷
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5 ‼️Tiramisu 4.5/5‼️
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.6/5
💞整體來講
酒店大翻身之後餐廳格局更加簡約舒適,用白蘆筍為題嘅晚餐頗特別,雖然三月份應該已經冇咗,不過絕對值得一去試吓Tiramisu,榮升心目中數一數二😍
春意盎然,這裡的春季白蘆筍菜單,以其健康益處和清新風味聞名,這個季節性的明星食材絕對不容錯過。白蘆筍,被譽為「蔬菜之后」,以其甜脆的口感和頂級的食材質量聞名。最新鮮的白蘆筍擁有均勻的乳白色外觀;在春季時節曾是只有高級法國餐廳才能提供的季節限定美味。前菜推薦:新鮮白蘆筍與伊比利亞火腿小小savoury 配鮮嫩的白蘆筍,十分可口配上mocktails: 如果你喜歡點不一樣的,可選擇水煮蘆筍配蛋和牛油或是烤白蘆筍配荷蘭醬,都是不錯的選擇。品完前菜,別忘了那碗香濃的奶油白蘆筍湯,加上那風乾的火腿,每一口都是滿滿的幸福感。主食選擇:安格斯牛柳與芝士焗蟹肉扇貝配烤白蘆筍選用頂級安格斯牛柳,外層輕輕烤至金黃,保留了牛肉的原始風味和嫩度。搭配芝士焗蟹肉扇貝,與熔化的芝士結合後,口感豐富,層次分明。烤白蘆筍則是這道菜的完美伴侶,脆嫩的蘆筍帶有淡淡的甜味,與牛柳和扇貝的鹹香形成絕妙的對比。烤白鱈魚配虎蝦鱈魚肉質細膩搭上那絲絲檸檬牛油香,亮點在於檸檬牛油汁,帶有微妙的酸甜和奶油的滑潤,為整道菜增添了一抹清新的亮色。檸檬的清香與海鮮的鮮味結合,創造出一種令人回味無窮的層次感甜點是招牌松露提拉米蘇,融合了松露的

前菜推薦:
新鮮白蘆筍與伊比利亞火腿
小小savoury 配鮮嫩的白蘆筍,十分可口

配上mocktails:

如果你喜歡點不一樣的,可選擇水煮蘆筍配蛋和牛油

或是烤白蘆筍配荷蘭醬,都是不錯的選擇。

主食選擇:
安格斯牛柳與芝士焗蟹肉扇貝配烤白蘆筍

烤白鱈魚配虎蝦

甜點是招牌松露提拉米蘇,融合了松露的奢華香氣,也為味蕾帶來了愉悅的結尾。

對於尋求春季新鮮與健康美味的你, 2+2 cafe and bar 絕對能滿足你的味蕾!

💸消費:每人 HK$358,選擇配酒套餐為 HK$458(需兩人同行)
一元復始,萬象更新,春天的到來代表萬物都生氣勃勃啊~早前到沙田Royal Park Hotel 2+2 café & bar 品嚐鮮白蘆筍晚市套餐,白蘆筍就只有在春天時份當造啊~當季的白蘆筍果然鮮甜味美。-前菜以白蘆筍配Iberico Paleta Ham,淡淡清甜的白蘆筍比平時吃的蜜瓜少了陣果甜度,更能突顯Iberico Paleta Ham的油脂香潤。另一道前菜以蛋黃荷蘭汁焗新鮮白蘆筍,簡單好吃。-Soup新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿-套餐的主菜有兩款可以選擇,喜歡牛肉的十分推薦安格斯牛柳配黑胡椒汁伴蟹肉芝士焗元貝配烤新鮮白蘆筍,Medium Rare 的安格斯牛肉味濃香,配上蟹肉芝士焗元貝,蟹肉芝士焗得香口,元貝也大隻鮮甜。新鮮當造的白蘆筍爽脆之餘配搭牛柳很匹配。-個人也很喜歡另一道主菜烤鱈魚柳及虎蝦配烤新鮮白蘆筍,-鱈魚柳肉質細嫩,虎蝦鮮甜彈牙,搭配白蘆筍味道鹹甜交織。--最後以酒店招牌Tiramisu 作結,不得不讚真的非常ig-able!開蓋時那煙霧瀰漫的效果與Tiramisu 的細膩同樣無得輸❤️❤️--#2+2Cafe #RoyalParkHotel #沙田 #白蘆筍 #春季限

一元復始,萬象更新,

春天的到來代表萬物都生氣勃勃啊~
鮮白蘆筍晚市套餐,
白蘆筍就只有在春天時份當造啊~
當季的白蘆筍果然鮮甜味美。

前菜以白蘆筍配Iberico Paleta Ham,
淡淡清甜的白蘆筍比平時吃的蜜瓜少了陣果甜度,

更能突顯Iberico Paleta Ham的油脂香潤。
另一道前菜以蛋黃荷蘭汁焗新鮮白蘆筍,

簡單好吃。
Soup
新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿

套餐的主菜有兩款可以選擇,

Medium Rare 的安格斯牛肉味濃香,

配上蟹肉芝士焗元貝,

蟹肉芝士焗得香口,元貝也大隻鮮甜。
新鮮當造的白蘆筍爽脆之餘配搭牛柳很匹配。

個人也很喜歡另一道主菜

烤鱈魚柳及虎蝦配烤新鮮白蘆筍,

鱈魚柳肉質細嫩,虎蝦鮮甜彈牙,

搭配白蘆筍味道鹹甜交織。

最後以酒店招牌Tiramisu 作結,

不得不讚真的非常ig-able!

#2+2Cafe #RoyalParkHotel #沙田 #白蘆筍 #春季限定 #晚市套餐 #春日美食 #沙田美食

2+2 Cafe
沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓
2023-12-01 1116 瀏覽
帝都酒店翻新後2+2 Cafe也轉營為時尚、型格酒吧及私人宴會廳於一身的餐廳。環境寬敞,設計以柔和木系為主,悠閑輕鬆帶温暖感,隔鄰是寜靜的沙田公園,日夜各有特色,到訪當日正值雨天,別有一翻味道,和幾位好友來個Ladies talk 更配合優雅氛圍🥰食物方便以Fine Dining精緻菜式作招徠,突顯酒店級矜貴水準,好適合一大班人和節日聚會。🍴海鮮拼盤有齊波士頓龍蝦🦞、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子和虎蝦🦐等多種海鮮。#生蠔 大大隻,肉質飽滿、海水味濃,鮮甜順滑😍 #波士頓龍蝦 以魚湯煮熟再冰鎮,難怪味道鮮甜肉質爽彈。#南非鮑魚 肉厚嚼勁十足,以85度低溫慢煮,味道鮮甜,口感煙韌。#北海道帶子 、#虎蝦 都肉嫩鮮甜。另備有6款醬汁可自由添加,個人喜歡辣味醬汁,如南美香辣醋汁、泰式酸辣汁等,令海鮮多一份惹味。🍴澳洲M6和牛斧頭扒🥩斧頭扒重1.2Kg份量十足,以燒烤至微焦,炭火香氣襯托下肉香四溢,令人垂涎。切開肥瘦適中,肉質稔軟,口感細膩,肉味豐腴,味道香濃,不需加調味都好夠味。🍴烤原隻蒜香有機玉米雞🍗採用飼養滿81天的有機玉米雞,加上蒜頭和秘製香料醃製再烤焗,外皮香脆,肉質嫩滑入味,一啲都唔會

🍴海鮮拼盤

🍴澳洲M6和牛斧頭扒🥩

🍴烤原隻蒜香有機玉米雞🍗
採用飼養滿81天的有機玉米雞,加上蒜頭和秘製香料醃製再烤焗,外皮香脆,肉質嫩滑入味,一啲都唔會鞋口,亦比較瘦較健康唔油膩。伴以原個烤蒜🧄同吃,更提升味覺和層次感。

🍴龍蝦干邑濃湯🦞
濃稠適中,除了用新鮮龍蝦熬煮,更加入魚湯、蝦頭等提升鮮味,再加入燒熱的干邑,酒精揮發後留下酒香餘韻,微澀的酒味更突出龍蝦湯的味道。

🍴黑松露泡沫野菌湯🍄
賣相令人誤會是泡沫咖啡☕️,相當有趣。野菌香味濃郁,泡沫細緻綿滑,帶有菇菌幼粒增加口感。

另外,還有松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律🥗和鮮蕃茄松葉蟹櫻花蝦方型意大利粉🍝。前者清新可喜,後者鮮味,方型意粉更是罕見,掛汁力提高,口感更突出。

甜品一齊分享了幾款,造型都很igable,突顯酒店大師級功架,很有特色✨

🍴意大利咖啡芝士朱古力🌰
必試之選,太空星球造型甜品,上菜時先有迷人煙霧效果💨,打卡一流。

底部是傳統tiramisu ,頂層是一顆顆可愛的朱古力tiramisu球,很有創意又精緻。味道不會過甜,有咖啡酒香味,口感濕潤Creamy, 好好味。

另外仲有朱古力心太軟配香草雪糕🍨和榛子軟糕🍮,都口感細腻,好有水準。
4個女人嘅聚會,揀咗呢度都真係冇揀錯,好鍾意!我哋坐室內,但發現原來戶外酒吧都好chill 好正,適合飲住紅酒白酒或cocktail傾吓計,影相打卡都好靚,dinner前可以飲番杯先。呢度食物亦有驚喜,逐個講吓啦~Seafood Platter 好靚嘅仙氣海鮮拼盤,有煙霧效果!裡面包括飽滿鮮甜嘅生蠔、波士頓龍蝦、南非鮑魚、北海道帶子同虎蝦,全部新鮮彈牙,但最正係配有6款醬汁,提鮮好好食。松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果用生菜包住食,配搭好新鮮,除咗口感豐富refreshing,蟹同海膽鮮味亦更出。牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓牛骨髓充滿牛脂焦香,味道非常香濃,用嚟搽麵包係一絕!配個個麵refreshing嘅蕃茄醬,perfect match~ 龍蝦干邑濃湯、黑松露泡沫野菌湯龍蝦湯有半隻新鮮龍蝦喺裡面!即叫即製,算得上我近年食過最足料最好飲嘅龍蝦湯;而野菌湯亦好香濃,配合大片黑松露口感豐富。澳洲M6和牛斧頭扒 1200克超巨大嘅頂級和牛扒,歸功廚師控制火力一流,充滿焦香,肉嫩juicy。招牌烤原隻蒜香有機玉米雞原隻上枱後先幫我哋切開,皮脆肉嫩,就算連雞胸都咁嫩滑咁多汁。原來用咗81日有機玉

黑松露泡沫野菌湯

龍蝦干邑濃湯、黑松露泡沫野菌湯

招牌烤原隻蒜香有機玉米雞
原隻上枱後先幫我哋切開,皮脆肉嫩,就算連雞胸都咁嫩滑咁多汁。原來用咗81日有機玉米雞原隻醃製 24 小時,分3次烤焗,唔怪得點菜後需時45分鐘先有得食,但值得等嘅!
意大利咖啡芝士朱古力

甜品我哋今次試咗意大利咖啡芝士朱古力,外形好得意,好似麥提莎嘅,原來係tiramisu truffle波波,除咗好食,仲有煙霧效果,啱晒打卡,個人推介必點!另外仲叫咗Hazelnut Semifreddo、朱古力心太軟都係高質之作。我哋4個人食,勁飽呀!
Hazelnut Semifreddo

2023-11-10
Hazelnut Semifreddo
4個媽媽可以chill 下食晚餐今次呢間 2+2 café & bar ,以繁複細緻的烹調手法,打造五星級美食饗宴 位於帝都酒店,面向優閒的沙田公園,內有酒吧和主用餐區,可以享受悠然自得嘅用餐體驗。#凍海鮮拼盤新鮮波士頓龍蝦x 1、新鮮生蠔x 4、新鮮南非鮑魚x 1、北海道帶子x 2、虎蝦x 2配以醬汁:鮮辣根汁,辣根茄汁,青檸欖油,泰式酸辣汁,香辣蛋黃醬,南美香辣醋青醬自己選擇喜歡嘅醬汁沾食,海鮮新鮮一拎出嚟鮮氣飄飄,不禁令人哇一聲!*************#松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果清新前菜之選,用生菜包住松葉蟹肉、甜蝦、海膽及牛油果,滿口充滿鮮味好像食了一道夢幻的刺身組合。*************#牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓好少機會食牛骨髓,牛骨髓可放上麵包上食,感覺像超濃味牛油,好香。而牛仔膝肉煮得好軟腍,意大利寬條麵每條像吸收了牛仔膝肉嘅精華,滿滿醬汁,好味。***************湯有以下兩款:龍蝦干邑濃湯黑松露泡沫野菌湯兩款都好好味,一飲就知足料,當中龍蝦干邑濃湯更用上半隻新鮮龍蝦,可以想像到有幾香濃嗎?至於黑松露泡沬野菌湯,賣相好特別,好似一杯泡沫咖啡
#凍海鮮拼盤
配以醬汁:

*************
#松葉蟹肉甘蝦海膽配牛油果

*************
#牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓

湯有以下兩款:
黑松露泡沫野菌湯
兩款都好好味,一飲就知足料,當中龍蝦干邑濃湯更用上半隻新鮮龍蝦,可以想像到有幾香濃嗎?至於黑松露泡沬野菌湯,賣相好特別,好似一杯泡沫咖啡,飲落重重菇味,yummy!

***************
#澳洲M6和牛斧頭扒 (1200克)
和牛肉質鮮嫩,牛味香濃,熟成程度可以同廚師溝通。
***************
#招牌烤原隻蒜香有機玉米雞 (81日大) (製作需時45分鐘)
皮脆肉嫩,帶有蒜香,雞肉juicy,果然係招牌食物
甜品一樣好出色:

#意大利咖啡芝士朱古力

又係打卡甜品!睇落好似朱古力波,原來係意大利咖啡芝士朱古力!食落去好似倒轉咗嘅tiramisu,好特別,鍾意佢嘅咖啡酒味中和左朱古力嘅甜味。

#榛子軟糕
口感好豐富,好似有咬口嘅雪糕感覺,甜度適中。

#朱古力心太軟配香草雪糕

香濃朱古力配香草雪糕,永遠都係絕配組合。

美食美酒加埋朋友愉快嘅一晚期待下次 WeTime !

#媽媽聚會 #dinning #晚餐 #dinner
沙田帝都酒店
  • 凍海鮮拼盤
2023-11-16 173 瀏覽
見openrice有晚市優惠,於是生日慶祝試吓呢間。價錢的確好抵,兩個人折完之後唔使$1000。👏整體上所有侍應服務好好,有被照顧到嘅感覺。因為我哋想食牛扒,所以就直接嗌咗個二人晚市套餐。餐湯絕對有驚喜,無論係味道定賣相都好出色。餐包非常軟熟、煙靭、有口感,好好食😋👍 龍蝦鮮甜好食,勁想嗌多份嚟食。比較失望係牛扒嗌咗7成熟,結果太熟😅味道係好嘅但有點乾。好彩最後個甜品都為成餐畫番個完美句號。

整體上所有侍應服務好好,有被照顧到嘅感覺。

生日
2023-11-08 206 瀏覽
一入去員工態度已經好親切不停有人加水服務很不錯原來經openrice book 枱會有85折不過我地本身join 左go royal member 就折扣更多食物水準都好好同老公一人叫左一塊西冷牛扒 一個叫七成熟 一個叫三成熟熟度控制得好好就算三成都煎得好香我地兩個都好滿意☺今日星期三 Side dishes 有買一送一更加之抵😆😆😆😆另外有set dinner$988 二人餐有湯 有龍蝦 有牛扒 仲有六隻生蠔不過因為我唔食蠔就無揀到
一入去員工態度已經好親切

不過因為我唔食蠔就無揀到

西冷牛扒
西冷牛扒
2023-11-07 199 瀏覽
一月一度靚媽聚會第一餐靚媽s聚會飯都未食,就已經約定之後個月再見面。大家嘅小朋友差唔多年紀,真係有數之不盡嘅話題!上次試中菜,今次就試歐陸菜式🍽️全新概念餐廳 2+2 café & bar,用上本地及世界各地🌎優質食材,以繁複工序嘅烹調方法製作美食😋🔸海鮮拼盤波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、北海道帶子同虎蝦等多種海鮮。生蠔🦪海水味濃,肉質鮮甜,好好味!而波士頓龍蝦🦞肉質鮮嫩而且彈牙!配有6款醬汁可供選擇,提升海鮮嘅鮮味。🔸松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律用生菜包食法包住食材,食法特別,帶出豐富嘅層次及口感。🔸牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓牛骨髓嘅牛脂好香好正,蕃茄醬寬條麵🍝味道剛好,濃而不膩。🔸干邑龍蝦濃湯,香濃好味🔸招牌烤原隻蒜香有機玉米雞🍗即叫即烤,肉質嫩滑而且香口。🔸澳洲M6和牛斧頭扒🥩份量十足牛味濃郁,配埋特製醬汁好好食!🔸意大利咖啡芝士朱古力一睇以為係麥提莎,原來係tiramisu 。上菜時會有煙霧🌫️效果,打卡一流🔸朱古力心太軟配香草雪糕🍧心太軟嘅流心朱古力濃郁,配香草雪糕可以中和甜味。🔸榛子軟糕🍮呢款相當有驚喜,好有咬口,推薦👍🏻我哋4個都食到捧住個肚走,大滿足❤️下次飯聚食咩好呢
一月一度靚媽聚會

第一餐靚媽s聚會飯都未食,
就已經約定之後個月再見面。
大家嘅小朋友差唔多年紀,
真係有數之不盡嘅話題!

上次試中菜,今次就試歐陸菜式🍽️
全新概念餐廳 2+2 café & bar,
用上本地及世界各地🌎優質食材,
以繁複工序嘅烹調方法製作美食😋

🔸海鮮拼盤
波士頓龍蝦、生蠔、南非鮑魚、
北海道帶子同虎蝦等多種海鮮。
生蠔🦪海水味濃,肉質鮮甜,好好味!
而波士頓龍蝦🦞肉質鮮嫩而且彈牙!
配有6款醬汁可供選擇,提升海鮮嘅鮮味。

🔸松葉蟹肉甘蝦海膽牛油果沙律
用生菜包食法包住食材,食法特別,
帶出豐富嘅層次及口感。

🔸牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓
牛骨髓嘅牛脂好香好正,
蕃茄醬寬條麵🍝味道剛好,濃而不膩。

牛仔膝肉燴手製意大利寬條麵配燒牛骨髓

🔸干邑龍蝦濃湯,香濃好味

干邑龍蝦濃湯

🔸招牌烤原隻蒜香有機玉米雞🍗
即叫即烤,肉質嫩滑而且香口。

🔸澳洲M6和牛斧頭扒🥩
份量十足牛味濃郁,配埋特製醬汁好好食!

澳洲M6和牛斧頭扒

🔸意大利咖啡芝士朱古力
一睇以為係麥提莎,原來係tiramisu 。
上菜時會有煙霧🌫️效果,打卡一流

🔸朱古力心太軟配香草雪糕🍧
心太軟嘅流心朱古力濃郁,
配香草雪糕可以中和甜味。

🔸榛子軟糕🍮
呢款相當有驚喜,好有咬口,推薦👍🏻

我哋4個都食到捧住個肚走,大滿足❤️
下次飯聚食咩好呢?
干邑龍蝦濃湯
澳洲M6和牛斧頭扒
2023-11-07 152 瀏覽
沙田帝都酒店餐廳🍴改變左唔少,依家2+2餐廳岀左新餐單,全部都係新鮮食材!我好喜歡火焰龍蝦干邑濃湯 ,湯頭好濃郁,極度鮮味!火焰海鹽焗原條海鱸魚,用嘅係本地海花鱸魚🐟,再放入薑蔥、蒜 片、香草同檸檬片等去醃製,拆開封住喺魚上面嘅海鹽,聞到陣陣嘅香味,食落口魚肉嫩滑,唔會老身!甜品類就喜歡💕 意大利咖啡芝士朱古力,底部同上面嘅球狀 tiramisu 用咗手指餅、咖啡酒、濃縮咖啡同意大利軟芝士,係表面加啲朱古力粉,食落口甜而不你對於一向唔太好食朱古力🍫嘅我都食唔停口!

我好喜歡火焰龍蝦干邑濃湯 ,湯頭好濃郁,極度鮮味!

• 火焰海鹽焗原條海鱸魚
  • 意大利咖啡芝士朱古力