2022-11-07 577 瀏覽
今晚黎個上海夜•鑊仔生煎包賣相好吸引既生煎包煎得金金黃黃 咬落去入面肉質依舊保持到好食🧡•黑醋排骨酸酸甜甜既排骨 而家外脆內軟 喜歡食甜酸既呢個必點呢•火腿津白簡簡單單既津白唔會好油膩 連埋咸咸地既火腿一齊享用 呢個配搭又唔錯呢
今晚黎個上海夜

酸酸甜甜既排骨 而家外脆內軟
喜歡食甜酸既呢個必點呢

•火腿津白

2022-06-18 1384 瀏覽
龍門一番。上海紫砂燉湯,印象中,係中染都好耐了,假期超多人等😅😅所以揀平日嚟,冇咁多人😉😉佢嘅燉湯真的不得了,材料十分足,湯夠清甜!😋同埋佢地嘅前菜小食做得唔錯,下次會再食多次😋😋😋
2022-05-26
花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯
花彫醉豬手
香煎素鵝
魔鬼天使小龍包
龍門海鮮兩面黃
高力豆沙配雪糕
2022-06-17 646 瀏覽
個人好鍾意️食上海菜❤最近見到呢一間上海餐廳🍴嘅魔鬼天使小籠包都幾吸引~就嚟試試佢!兩款都好特別 黑色嗰款魔鬼係墨魚汁黑蒜肉再加海膽 天使就係帶子魚子醬 咬落去好多餡爆曬汁 都幾好食😋
2022-06-10 575 瀏覽
食上海菜當然一定要食小籠包!呢一間上海餐廳嘅招牌小籠包 真係相當之特別🍴係有黑白兩款包皮🖤🤍黑色係加咗墨魚汁 入面係黑蒜肉 白色就係帶子肉 兩款咬落都好Juicy 夠晒惹味 而且打卡一流!
2022-04-17 987 瀏覽
是日與友人去到呢間評價不錯的上海菜餐廳一試~點了以下菜式:Set 餐(包含了2款涼菜+點心+拉麵/飯)🔹四喜烤麩+麻醬腐皮卷2款涼菜,都係素食為主,細細份,有冰涼感,可以開開胃🔹迷你糊椒餅好味既點心,外皮煎至香脆,內餡有胡椒香氣🔹乾蔥牛肉撈麵看似濃味但其實偏淡味既撈麵,麵乾身,醬汁不夠多,食多幾口會偏乾🔹小籠包皮較厚,豬肉夠大粒,有肉汁,很香👍🏻🔹擔擔麵很香濃花生和麻醬味道內有花生碎麵會偏淋身,會掛汁👍🏻🔹紅油抄手有別於我以往喺其他餐廳食過嘅醬汁唔係紅色,亦都唔係一粒粒雲吞而係好似鍋貼咁,餃皮上面會有蒜蓉、蔥同醬汁作調味,味道偏辣。整體用餐體驗:餐廳環境闊落,坐下會有職員給予各款茶包作選擇,很貼心。性價比都偏高,但略嫌菜式偏暖,如果熱多點會較好。
是日與友人去到呢間評價不錯的上海菜餐廳一試~

點了以下菜式:

Set 餐(包含了2款涼菜+點心+拉麵/飯)

🔹四喜烤麩+麻醬腐皮卷

2款涼菜,都係素食為主,細細份,有冰涼感,可以開開胃

🔹迷你糊椒餅

好味既點心,外皮煎至香脆,內餡有胡椒香氣

🔹乾蔥牛肉撈麵

🔹小籠包

皮較厚,豬肉夠大粒,有肉汁,很香👍🏻

🔹擔擔麵

很香濃花生和麻醬味道
內有花生碎
麵會偏淋身,會掛汁👍🏻

🔹紅油抄手

有別於我以往喺其他餐廳食過嘅
醬汁唔係紅色,亦都唔係一粒粒雲吞

性價比都偏高,但略嫌菜式偏暖,如果熱多點會較好。

2022-02-03 947 瀏覽
今日黎到荃灣搵食經過見到呢間上海菜就決定入去試下!餐牌好多選擇,有主菜,炒粉麵飯,燉湯睇落好足料,亦有優惠套餐菊花茶茶有好多選擇,之後會俾一包迷你茶包係一個一人份既茶杯泡,好有特色菊花清香味好重,推薦四川擔擔麵擔擔麵既精粹就係湯底而呢個湯做得好濃郁,花生味好重我非常喜歡麵亦爽口彈牙,掛湯食得好滋味黃金蝦球蝦球好大好飽滿口感好爽,好新鮮加上濃濃既咸蛋黃好邪惡但好好味!魔鬼天使小籠包皮薄餡靚,一咬開就有湯汁湧出黎小籠包都做得好,其他菜都一定唔差呢間店完美呈現左呢句說話
今日黎到荃灣搵食
經過見到呢間上海菜就決定入去試下!

餐牌好多選擇,有主菜,炒粉麵飯,
燉湯睇落好足料,亦有優惠套餐

菊花茶

茶有好多選擇,之後會俾一包迷你茶包
係一個一人份既茶杯泡,好有特色

菊花清香味好重,推薦

四川擔擔麵

擔擔麵既精粹就係湯底
而呢個湯做得好濃郁,花生味好重
我非常喜歡
麵亦爽口彈牙,掛湯
食得好滋味

黃金蝦球

蝦球好大好飽滿
口感好爽,好新鮮
加上濃濃既咸蛋黃
好邪惡但好好味!

魔鬼天使小籠包

皮薄餡靚,一咬開就有湯汁湧出黎

小籠包都做得好,其他菜都一定唔差
呢間店完美呈現左呢句說話

👍🏻上湯小籠包 $38/4隻熱辣辣夠多湯汁!肉餡幾大粒,豬肉味香湯汁帶少少醋味,係口中爆汁個下真係好滿足不過個皮再薄啲會更好味道:7/10性價比:7/10-👍🏻蟲草花醉雞 $82雞肉熟得黎好滑,大大舊好厚肉雞皮爽彈,薄身唔會好肥,雞味好香🤤酒味濃而不苦,好入味溫度岩岩好,唔會太凍/暖哂,無雪味食醉雞最怕血淋淋又唔入味呢個完全唔會,推薦👍🏻味道:9/10性價比:7/10-👌🏻排骨擔擔麵 $68花生味好重,面頭仲有花生碎湯頭質地好稠,麵條掛湯唔飲湯就咁食麵已經好濃味炸豬扒豬肉唔夠鬆軟同偏瘦雖然炸得都算脆,但偏薄身所以炸粉食起黎比較厚調味就正正常常,唔會太鹹/無味味道:6/10性價比:6/10-👍🏻紅油抄手 $48/6隻扁餃皮煙韌,餡料唔多但豬肉味香醬汁甜甜地少少辣同面頭既蒜蓉、蔥好夾,好惹味!味道:8/10性價比:7/10-👍🏻嫩雞煨麵 $56雞湯清得黎唔會淡茂茂無味清清甜甜,啲湯飲埋都唔頸渴湯質地好濃稠,啲麵好掛湯麵質偏腍但唔會一夾就爛哂吸湯好快,要食快啲除咗菜同雞粒之外仲有筍片同蘑菇味道:7/10性價比:7/10-📍 #龍門一番 上海·紫砂燉湯 @lungmunshanghai荃灣青山
👍🏻上湯小籠包 $38/4隻
熱辣辣夠多湯汁!
肉餡幾大粒,豬肉味香
湯汁帶少少醋味,係口中爆汁個下真係好滿足
不過個皮再薄啲會更好
味道:7/10

👍🏻蟲草花醉雞 $82
雞肉熟得黎好滑,大大舊好厚肉
雞皮爽彈,薄身唔會好肥,雞味好香🤤
酒味濃而不苦,好入味
溫度岩岩好,唔會太凍/暖哂,無雪味
食醉雞最怕血淋淋又唔入味
呢個完全唔會,推薦👍🏻
味道:9/10

👌🏻排骨擔擔麵 $68
花生味好重,面頭仲有花生碎
湯頭質地好稠,麵條掛湯
唔飲湯就咁食麵已經好濃味
炸豬扒豬肉唔夠鬆軟同偏瘦
雖然炸得都算脆,但偏薄身
所以炸粉食起黎比較厚
調味就正正常常,唔會太鹹/無味
味道:6/10
性價比:6/10

👍🏻紅油抄手 $48/6隻
扁餃皮煙韌,餡料唔多但豬肉味香
醬汁甜甜地少少辣
同面頭既蒜蓉、蔥好夾,好惹味!
味道:8/10

👍🏻嫩雞煨麵 $56
雞湯清得黎唔會淡茂茂無味
清清甜甜,啲湯飲埋都唔頸渴
湯質地好濃稠,啲麵好掛湯
麵質偏腍但唔會一夾就爛哂
吸湯好快,要食快啲
除咗菜同雞粒之外仲有筍片同蘑菇
味道:7/10

荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓105號舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #愉景新城 #dpark #dparkhk
2022-01-29 2325 瀏覽
好耐冇食上海菜,今日同男朋友去左荃灣飲茶🤤 一坐底店員就比左茶葉我地自選,可以係五款茶款中簡一款😋每位可自選一包茶包,獨立係自己壺到泡茶,都幾衛生👍🏻我地就簡左烏龍茶同埋鐵觀音茶😝茶嘅味道超濃郁,泡出嚟既茶好香濃🤩餐牌款式都好多選擇,五花八門😝搞到我地都諗左好耐😛😛最後簡左三個小食、一個炒飯同埋一籠小籠包🤤🥢酸辣湯雲吞 $62用料十足👍🏻👍🏻有好多冬菇絲、木耳等等😛😛好開胃😋酸辣味道啱啱好☺️雲吞仲要有8大粒👍🏻👍🏻啲皮好嫩滑仲好多肉😍雲吞亦吸哂湯既精華,真係必叫🥳🥢魔鬼天使小籠包 (4隻)$58皮薄餡靚,小籠包入面超多湯汁🤤🤤包既頭頂分別有魚籽醬同埋海膽😝真係比足靚料架😋😋黑色既小籠包係用墨魚皮製造,所以係黑色🤤入面包左黑蒜豬肉,真係幾特別架😝🥢帶子粒粒炒飯 $78份量真係超大碟🤩🤩炒飯炒得好均勻👍🏻👍🏻粒粒分明,仲有好多帶子同臘腸粒🥳🥢蒙古手絲雞卷 $48雞卷外皮經過爐火烤製😜火喉十足😝入面都好足餡料,有大量青瓜絲同埋雞肉等,記住點埋附送既芥末醬調味呀🥰🥢紅油抄手 (6隻)$48賣相好靚好吸引🤩🤩形狀好似鍋貼咁,好特別😋紅油唔會太辣,啱哂我胃口😛

🥢酸辣湯雲吞 $62

🥢魔鬼天使小籠包 (4隻)$58

🥢帶子粒粒炒飯 $78

🥢蒙古手絲雞卷 $48

🥢紅油抄手 (6隻)$48
  • 紅油抄手
  • 魔鬼天使小籠包
2022-01-28 559 瀏覽
放假去宜家行下,見到呢間上海菜都幾抵食,就去試下💕一坐低拎左盒茶葉俾我地,每人都可選一款茶葉各自沖泡,茶葉泡開大大片,茶味香濃,唔錯!🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 : ▐ 蟲草花醉雞 $82▐ 蔥油伴鍋筍絲$48▐ 自製千層水晶肉$65▐醉雞正常味道,蟲草花落得好多。蔥油香好配合爽脆嘅鍋筍絲,份量亦好多。水晶肉跟餚肉差不多,伴鎮江醋食開胃。▐ 波士頓龍蝦(芝士兩面黃)$198▐芝士龍蝦正常發揮,配兩面黃食更香口好味,兩個人輕鬆ko 一大碟。▐ 酸菜爆雞腎$82▐鑊仔炒雞腎上菜時好夠鑊氣😋,配埋咸酸菜炒不單唔會過咸,酸更能帶出雞腎咸香。▐ 豆沙酥餅$45▐豆沙酥餅比平時食嘅豆沙鍋餅皮更薄更酥脆,唔會太甜,食到最後明明已經好飽但都食晒💕🌐 𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 枱夠大,社交距離好充足🚗 𝗣𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 : 中染大廈停車場,不過係雙層泊車系統,可能會有少少難泊💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 食物選擇都好多,由前菜、主菜、湯品到甜品都有好多款揀。

🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :

▐ 波士頓龍蝦(芝士兩面黃)$198▐

▐ 酸菜爆雞腎$82▐

▐ 豆沙酥餅$45▐

🌐 𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 枱夠大,社交距離好充足

• 豆沙酥餅
  • 酸菜爆雞腎
2022-01-25 165 瀏覽
同爸爸媽媽食飯, 緊係揀大路嘅中菜,等佢哋食得開胃啲啦。座位唔迫,坐得幾舒適。然後係每人揀一包茶包,每人都可以獨立揀嘅,可以揀自己嘅口味, 唔會唔啱飲啦。餐牌都幾多選擇, 但嚟到呢度,梗係要試佢哋嘅燉湯啦。魔鬼天使小籠包, 黑色係黑松露味,白色係帶子,真係有料㗎喎,但略嫌皮太厚,湯唔夠多, 做唔到爆湯嘅效果。雲吞雞湯, 好香,唔似味精湯,湯料都好豐富,有響螺頭,龍眼肉,半隻雞,足料,好味。洋蔥牛肉配叉子, 叉子熱辣辣,有芝麻香味,而且唔會太厚身。洋蔥牛肉醬汁夠惹味,肉唔會太老, 塞到叉子滿滿的,脹卜卜,好食。黃金鍋巴, 顧名思義就係鹹蛋黃脆米通, 味道比較淡,淡淡嘅鹹蛋黃味,唔太濃,不過鍋巴就好脆,好似薯片咁。大家都幾滿意呢餐飯
同爸爸媽媽食飯, 緊係揀大路嘅中菜,等佢哋食得開胃啲啦。

座位唔迫,坐得幾舒適。

餐牌都幾多選擇, 但嚟到呢度,梗係要試佢哋嘅燉湯啦。

大家都幾滿意呢餐飯
2022-01-25 194 瀏覽
早幾日想食下小籠包、飲下茶☕️諗起平時放工成日經過呢間上海菜餐廳,見佢餐廳裝修唔錯,最緊要價錢好ok😍所以入去試試!環境方面幾闊落,樓底高,裝修有時尚感,色彩繽紛🎨呢度有唔少卡位,多人既話仲有圓枱,好適合同家人一齊來嘆茶🫖☕️☕️🫖一人一茶壺★ 一坐低店員就拎左唔同茶包俾我地揀,原來呢度係一人一茶壺,咁就可以每人揀返自己喜歡既味道👍★總共有5款茶包,我地揀左菊花同茉莉,另外仲有人參烏龍、鐵觀音、普洱。★即使泡左幾轉,茶味依然濃郁,呢點好抵讚,但略嫌個壺太細,唔容易操作😬▪️魔鬼天使小籠包 $58黑白配小籠包,賣相幾有gimmick✨✨魔鬼小籠包(黑)外層係墨魚皮,內裡豬肉+黑蒜肉,感覺比一般小籠包鮮甜🤤加左少少海膽喺面,幾獨特!而天使小籠包(白)內裡有帶子肉,面頭有魚子牆!兩款小籠包都肉汁飽滿🤗▪️上湯小籠包 $38皮夠薄,一咬落去會爆湯汁~😂😂建議對準個碗溫柔d咁咬落去😬內裡肉味鮮甜,唔錯👍(好抵食呀♥️)▪️蟲草花醉雞 $82我的醉愛♥️♥️花雕酒味香濃~雞肉完全索晒d酒香😋食落好入味!雞件份量唔少,雞肉嫩滑,連埋蟲草一齊食,有增加口感既作用,下次黎會想encore呢碟!▪️粟子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉 $
早幾日想食下小籠包、飲下茶☕️

☕️🫖一人一茶壺

▪️魔鬼天使小籠包 $58
黑白配小籠包,賣相幾有gimmick✨✨

▪️上湯小籠包 $38

▪️蟲草花醉雞 $82

▪️粟子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉 $108
份量比想像中多🤩3-4人share都ok!
紅燒肉肥瘦比例岩岩好,唔會太膩,味道甜甜地,好開胃惹味😍配埋菜飯食一流呀🤤!
另外仲有粟子鵪鶉蛋,可以balance返紅燒肉既肥膩感!

▪️外婆咸肉燥飯 $18
如果想叫飯,但又唔想剩係叫白飯,呢碗菜飯係好好既選擇👍佢既味道咸咸地,連埋d餸一齊食好正😋
2022-01-22
2022-01-25 194 瀏覽
#荃灣 @lungmunshanghai👚突然間愛上車縫, 所幸有大師傅手把手教路! 師傅生日, 無得食晚餐, 將就將就, 食個午餐慶祝一下!🐑古法燒烤羊腩 $168 ~ 連不喜愛吃羊的師傅都讚不絶口! 外皮燒得香脆, 全無羶味, 羊肉嫩滑, 骨也香脆! 醬汁亦超讚, 特別是薄荷醬及芥末, 必沾! 🌱百合木耳炒水蓮 $78 ~ 我好喜愛食水蓮, 之前只有台灣有, 香港少見! 餐廳難得有水蓮當然要食啦! 超爽脆又香! 🤤再來3個午市套餐, 全部加配外婆咸肉菜飯! 菜飯好香, 飯軟硬適中, 最重要是不油膩!🍲砂鍋雲吞雞 配 甘荀蘋果雪梨茶 $78 ~ 估唔到足有半隻雞! 雞湯濃郁不會過咸, 雲吞大大粒好飽滿! 超值! 🐥東北砂姜手撕雞 配 紅豆薏米水 $78 ~ 芫茜愛好者必點! 手撕雞肉嫩滑, 有雞味無雪味, 如果覺得夠味就沾砂姜醬便可, 我比較喜愛直接淋上! 🍜上海粗炒 配 酸辣湯 $68 ~ 份量意想不到的大...唔油, 上海麵彈牙, 滿滿的菜、菇菇及肉絲, 食上海菜必點之一!
#荃灣 @lungmunshanghai

過去週末 late lunch 時段入左中染大廈諗住搵食太耐無黎都唔知原來唔同左咁多!仲要開左好多食肆😮因為唔想食得太heavy 見到呢間餐廳既餐牌除左主食以外仲有好多選擇 而且食物品種好多元化 仲見食材係幾健康下😌 一於試下🤍𓋜 藍莓山藥 $52上海菜的冷盤種類真係算多今次我地揀左比較少食既生准山食落「梳梳」聲 真係好爽口 配搭左上面既藍莓醬 底下既南瓜蓉甜甜地咁 又幾好食😋想講准山好處真係超哂班,食物纖維豐富。對女仔黎講簡直係良藥,可整腸,提高免疫力,又美顏,有得食真係要揀黎食。𓋜百合木耳炒秋葵 $78量多秋葵注意⚠️而且秋葵同木耳唔會炒得過火無哂營養 仲要有百合添 成碟餸菜我都好滿意 真係健康首選𓋜 魔鬼天使小籠包 $58上菜襯熱食 真係辣親個口呀🤣雙色小籠包 魔鬼 天使都各有千秋魔鬼的係墨魚汁黑蒜肉再加海膽口味 天使既就係帶子魚籽醬口味食落內餡多汁 而且打卡一流𓋜 蒙古手撕雞卷 $48 唔好睇佢鍋仔上😂原來都係凍食簿餅卷crossover 芥末沙律醬 雞肉餡內都算多 仲有片片青瓜食落又fresh 又好味😋𓋜紅棗糕 $48熱辣辣既甜品夠哂養生面頭滿滿紅棗 超!級!無!敵!香!而口感
過去週末 late lunch 時段
入左中染大廈諗住搵食
太耐無黎都唔知原來唔同左咁多!
仲要開左好多食肆😮

雞肉餡內都算多 仲有片片青瓜
食落又fresh 又好味😋

𓋜紅棗糕 $48
熱辣辣既甜品夠哂養生
面頭滿滿紅棗 超!級!無!敵!香!
而口感則係白糖糕x 粗糧糕口感 煙煙韌韌的

2022-01-22
  • 魔鬼天使小籠包
  • 藍莓山藥
2022-01-22 223 瀏覽
呢排凍冰冰想飲番啲湯水,同老婆外母來飲過燉湯滋潤吓就最啱,呢度嘅椰子竹笙燉雲吞雞湯,熱辣辣夠清澈,足料成隻雞喺裏面、椰子肉勁多,雲吞分開上,咁就唔會係盛湯嘅時候,令到個雲吞散開晒啦!飲完個身真係暖晒!飲湯唔夠飽,叫左啲小食點心。山東一口牛肉包size真係好好,一啖一口,外面煎香,咬落有肉汁又有香料味;上湯小籠包未至於爆汁,但勝在抵食$38有四粒。金銀炒鱔糊分量都幾多,好濃味,叫碗飯撈嚟食真係可以食多幾碗,仲有川汁醬蹄、紅油抄手,醬汁一流,外母同老婆最鍾意食控油抄手,香辣惹味之餘,雲吞皮嘅味都好好食。呢度唔係一個茶壺沖茶,而係每人有一個中國茶杯焗茶,所以每人揀嘅茶都可以唔同,咁樣嘅安排最正!
椰子竹笙燉雲吞雞湯

金銀炒鱔糊
川汁醬蹄
紅油抄手
2022-01-16 150 瀏覽
講到去荃灣搵食,可能好多人都會諗起荃新天地或者愉景新城,但其實係愉景新城隔離嘅中染大廈都有唔同形式嘅食店呢日就嚟到呢間龍門一番,繼續主攻午市,主打上海菜,餐牌上嘅菜式選擇非常多▶️松子大黃魚 - 以原條黃魚烹煮,外脆肉嫩,再淋上酸甜可口嘅醬汁,非常美味,值得一試▶️黃金鍋巴 - 炸得香脆可口,食得出鹹蛋黃嘅鹹香▶️古法燒烤羊腩 - 外皮脆而羊肉味濃,但沒有羊羶味,而且份量都好足夠▶️魔鬼天使小籠包 - 魔鬼小籠包 (墨魚汁+黑蒜肉+豬肉+海膽) 天使小籠包 (帶子+豬肉+魚子醬),黑白配,設計有心思,每款2隻,味道正常,不妨叫嚟影吓相另外比較特別就係餐廳會為每位客人提供一個小膠壺,揀選自己喜歡嘅茶葉後,再以茶杯沖飲總結:食物質素合水準,價錢合理,環境舒服,適合朋友優閒相聚好地方!

▶️黃金鍋巴 - 炸得香脆可口,食得出鹹蛋黃嘅鹹香

• 松子大黃魚