2024-02-15 1160 瀏覽
朋友介紹話幾好味,於是預早一個月前係Open Rice訂枱食團年飯,結果係年三十晚前6日收到餐廳來電,態度十分之差,電話內容大致「大時大節,我哋點會接受Open Rice網上預訂啊小姐,總之而家就冇枱俾你㗎喇,我哋啲枱不知幾緊張」。當時真係亂晒陣腳,臨時臨急我都唔知去邊度搵餐廳。個職員不斷嘗試收線,又話寫字樓搞錯咗,唔關佢事。我強烈要求寫字樓覆返電話俾我,好彩佢哋第二日真係有人覆我,態度仲好咗好多,話已經諗咗辦法,安排到張枱俾我,不過我要入錢留枱,咁我都明白,即刻入咗錢俾佢哋。食物質素幾好,地方都舒適,但出現漏單情況,追咗4次先至有得食,不過大時大節,都明白嘅,可以接受。

2024-02-05 579 瀏覽
昨晚突然收到電話龍袍女職員電話,告知我在OpenRice 預訂年三十晚6:00時的5人枱被取消,因為佢地寫字樓通知佢哋不接受OpenRice 的預訂,而我是1月21號已經通過openrice成功訂座,而她又告訴我那天已經full左冇得再訂,我當時真係O左嘴,如果已經成功預訂咗,你就應該要預備枱給客人,就算你公司(Office)話唔接受,你應該下架唔好俾人預訂,所以我完全覺得係酒樓將我張枱俾咗佢D熟客,或自己唔記得mark底,引致超出訂枱預算。嗰日係年三十晚,唔係普通日子,係比較難book位,呢間酒樓毫無誠信,職員處理預訂混亂,我覺得呢間酒樓應該要從OpenRice下架,大家要小心。
2023-09-13 2738 瀏覽
今日嚟食晏,明明預留咗枱,個知客夠膽死將張枱俾咗其他熟客。之後終於格硬要咗張枱,知客竟然上前逼我坐一張面壁兼係角落頭嘅枱,其實都幾offensive 嘎,我梗係唔制啦,點知個知客仲聲大夾惡,大大聲話佢其實有權唔接待我,仲可以講我走,今時今日咁嘅服務態度點得㗎?其實呢間餐廳有啲侍應態都幾好,食物都算唔錯,唔但係發生咗呢啲咁嘅嘢,梗係食到一肚火啦講真呢間餐廳就算再好食都好,就以佢哋嘅服務態度,真係以後都唔會再嚟囉

雷沙湯丸
上湯鮮大蝦雲吞
2023-09-13
雷沙湯丸
上湯鮮大蝦雲吞
  • 龍太子泡飯
2023-07-30 2432 瀏覽
知道我哋唔係叫套餐,即黑面兼且俾說話我哋聽,講錯左一道菜嘅名,同d同事講足五分,未食已經受佢氣,超級嬲,真係好想拍枱走,間野只得2張枱,無乜生意,態度仲咁差,幾好食都無用,絕對唔會再幫趁
2023-07-23 2285 瀏覽
好朋友book mark嘅中菜廳我地訂左房間 有自己私人空間傾下計房內有電視同洗手間菜單一早揀好左 人齊就起菜喇😋🥢賀壽脆皮乳豬全體🐽乳豬皮脆唔會過肥 有啲肉食有塊麵包一齊食 加埋甜醬一齊幾好味🥢金腿碧玉帶子帶子大隻彈牙 菜心整得入味 不過有啲過鹹🥢龍袍蟹肉翅🦀🥇蟹肉好足料😍啖啖都有翅肉 材料豐富 而且個湯底整得好好味😋個個都讚🥢意式汁香煎虎蝦扒虎蝦好大隻 不過炸得唔夠脆 而且蝦肉冇乜味道 🥢XO醬翡翠炒響螺響螺肉好爽口 配埋西蘭花同Xo醬 微辣好惹味🥢清蒸東星班東星班蒸嘅時間岩岩好 好大條 好味道👍🏻🥢古法鹽香雞雞皮帶有鹹香味 鹹味適中 雞肉都好嫩滑🥢濃湯杞子浸菜苗小白菜🥬新鮮 同埋濃湯一齊食味道唔會過淡🥢龍蝦湯西施泡飯龍蝦湯底非常好飲 好滋味湯飯加左脆米增加左口感 🦐蝦肉大隻彈牙🥇🥢楊枝甘露楊枝甘露味道清甜 有唔少柚肉 酸酸甜甜 味道不錯🥢賀壽蛋黃蓮蓉大壽桃壽桃包大大個 一咬去已經食到香滑嘅白蓮蓉仲有一隻原粒鹹蛋黃 好好味😋我地都食得好滿足🫶🏻
好朋友book mark嘅中菜廳
仲有一隻原粒鹹蛋黃 好好味😋
我地都食得好滿足🫶🏻
  • 龍太子泡飯
2023-06-04 2290 瀏覽
食物美味,但樓面服務有待改善,服務員大部份黑口黑面,不知是人手不足,或是工作分配出問題,出菜速度雖快但上菜速度非常慢,上菜時食物都放涼了,再美味的食物也扣分不少,浪費了廚師一番心機,可惜!
2023-06-04
2023-04-25 2687 瀏覽
之前臨時打電話去,book 唔到枱食lunch ; 午餐行過,試下有冇位,好好彩有位。室內光猛,中國式龍既餐具;未開餐,先開心🥳環境唔錯。一睇個餐牌,好多都想點黎食,但兩個人食,實在只能精品地點。食品:(1)燒賣(賣相係D蟹籽四散(看圖),有人唔滿意,味道普通)(2)龍袍雪茄卷(味道一般,但打卡一流👍🏼👍🏼,味道係素菜卷)(3)七味脆豆腐(好好味😋,見到隔離枱叫,賣相很好,忍不住叫)(4)干炒肥牛河(普通,冇辣椒醬提供,只有辣椒油)後記:坐得舒服,都會再去🤣只要對食物唔好太大期望🤣希望食物可以精緻D,最少蟹籽唔好四散,咁既外相,招呼朋友,有D失禮。🤦🏻‍♀️

食品:
(4)干炒肥牛河(普通,冇辣椒醬提供,只有辣椒油)

2023-04-24
  • 七味脆豆腐
2023-04-16 1729 瀏覽
今日,我同一家人去咗龍袍食午飯。首先一睇吓餐牌,啲食物超貴。蝦餃竟然要$78,日本A5 和牛腸粉要$168!1. 水晶蝦餃皇蝦餃算係幾好食嘅,味道適中。但係我覺得太貴,要$782. 黑毛豬叉燒腸粉又貴又唔好食,絕對唔抵$883. 七味脆豆腐呢個脆豆腐好好味,熱辣辣新鮮炸,外脆內軟。不過我覺得$58都好似貴咗少少4.秘製乾炒肥牛河啲麵全部黐埋晒一齊,未煮透但係份量好多,都唔知價錢抵唔抵⋯⋯5.安格斯牛肉春卷春卷都係新鮮炸,所以好脆。我覺得春卷價錢適中,都唔錯6. 黑椒安格斯牛肉生煎包熱辣辣又新鮮,又平又好食,呢個真係推介7. 安蝦鹹水角鹹水角冇乜餡,又唔熱係我人生食過最差嘅鹹水角。三個字唔抵食!!!!!!!!!!
蝦餃竟然要$78,日本A5 和牛腸粉要$168!

1. 水晶蝦餃皇

蝦餃算係幾好食嘅,味道適中。但係我覺得太貴,要$78

2. 黑毛豬叉燒腸粉

又貴又唔好食,絕對唔抵$88

3. 七味脆豆腐

4.秘製乾炒肥牛河
啲麵全部黐埋晒一齊,未煮透
但係份量好多,都唔知價錢抵唔抵⋯⋯

5.安格斯牛肉春卷
春卷都係新鮮炸,所以好脆。我覺得春卷價錢適中,都唔錯

6. 黑椒安格斯牛肉生煎包
熱辣辣又新鮮,又平又好食,呢個真係推介

7. 安蝦鹹水角
鹹水角冇乜餡,又唔熱
係我人生食過最差嘅鹹水角。

三個字

唔抵食!!!!!!!!!!

• 黑椒安格斯牛肉生煎包
2023-04-15 1032 瀏覽
公司飯局,一行人4大人4小朋友,一早經OpenRice訂位,再飯局前早三日到餐廳叫經理寫定餐牌,經理仲幫我waive咗開瓶費-芥末東北雲耳-金條蘿蔔-糖心皮蛋酸子薑-蓬萊素雞-龍袍烤豬髀-龍雞湯泡花膠 x 8-潤燒妙齡鴿-上湯冰菜-龍袍西施泡飯-沙巴老虎蝦 x 8-新疆棗皇糕因為疫情關係,我確實無嚟龍袍3年,夥計都唔同晒,但裝修依然富麗堂皇,不過食物就出事,首先一早寫定餐牌佢都可以話無金條蘿蔔、無冰菜、無泡飯,冰菜轉菜心,泡飯轉炒飯,最後個新疆棗皇榚仲要無上。全晚成個大廳仲要得4個夥計,見佢哋忙到一腳踏,我要追佢哋上菜都要等佢哋得閒先追到。3年無嚟,只可以講禁晚市,四人一枱等限聚措施真係玩死飲食業。
-芥末東北雲耳
-龍袍西施泡飯
-沙巴老虎蝦 x 8
-新疆棗皇糕
2022-10-10 4483 瀏覽
saturday early lunch , just walked in , here came with ; panfried short rib- tenderly and juicy not too fatty ,fishfin crab meat soup- tasty soup based and full of ingredients ,steamed fish fillet- lite and fresh ,marinated chicken feet- lightly chilli & in a nice texture
here came with ;

2022-10-08
早餐
2022-09-12 3905 瀏覽
那天,滿心歡喜到龍袍食午飯(因爲一定要預約),進入大堂,地方寛闊,舒適。入座後,隨即有一位男性的服務員招呼,(不是帶白框眼鏡那個)這人非常有禮貌,服務細心,值得一讚。其他女的服務員就無乜表情,比較冷淡。開始點餐,原意叫5點心,1主食。自己無查單,原來入單時,只4點心1主食。首先,蘿蔔千絲酥,賣相好靚,外表好鬆化,但是餡料偏咸。跟住,和牛春卷,一望個表面,濕濕地,好似剛剛浸油未滴乾,無隔到油。味道同樣是偏咸。竹笙蟹肉灌湯餃,竹笙只有一段約一吋長,蟹肉更是寂寂可數,只有一小執,其他有數粒火腿粒, 名副其實的灌湯餃,只有大量湯,少量餡料。蟹籽燒賣,正常賣相,正常味道,無驚喜。龍袍西施泡飯,湯底味道濃郁,可惜,都是偏咸。原本有叫 秘製蝦醬骨,可惜漏單。只好叫甜品,試了蛋白杏仁茶,楊枝甘露。先來個楊枝甘露,味道剛好,用料豐富,等了數分鐘,杏仁茶出場,滿心歡喜諗住有個熱的甜品,可惜,只是比室溫熱少少,入口全無熱的感覺。那是,心在想,那蛋白杏仁茶是如何製造?杏仁茶裡面有蛋白,那麼,這茶也是預製後放入雪櫃?種種因素及經歷,完全唔覺得在高級食府內食嘢。不過,都比起2人去食自助餐平。今次,2人合共消費$7
。今次,2人合共消費$700。是否因為疫情,影響食品質素,還是自己真的要求高?最後,點解環境比4星,因爲在我個座位附近,有把座地風扇直接吹住我,使我越坐越唔舒服。
2022-09-08
  • 楊枝甘露
2022-08-29 3105 瀏覽
坐落於灣仔區嘅龍袍酒家其實佢哋有好多唔同嘅分店在唔同區域,每個區域食既野都有啲唔同。今日呢就係嚟到灣仔區公司食飯😙😙通常晚市喺呢啲商業區都唔會太多人,因為大家都已經放咗工,餐廳人流唔係太多,空間感都好足!由於一大班人食飯我哋可以盡情叫好多菜式先來啲小食先即係乳豬拼盤冬瓜盅呢個冬瓜蓉真係好清甜勁多了我飲咗兩碗同台同事都比較喜歡食辣所以我哋又叫咗個水煮牛事次飯局大家都好滿意,坐得舒服同最主要係公司找數🤭😙🤣🤣

先來啲小食先即係乳豬拼盤

冬瓜盅
呢個冬瓜蓉真係好清甜勁多了我飲咗兩碗

同台同事都比較喜歡食辣所以我哋又叫咗個水煮牛

事次飯局大家都好滿意,坐得舒服同最主要係公司找數🤭😙🤣🤣
2022-08-16 2296 瀏覽
公司同事提議到附近龍袍飲茶,門面裝修高級環境舒適,叫了幾款點心味道也不錯。主食叫了一個素菜炒飯平衡一下點心的油膩,上菜時卻大失所望,所謂素菜料是單一的瓜粒,沒有其他配料,出手實在太孤寒🤣味道也不吸引,只論賣相和味道,小食檔的炒飯也比它出色,而且索價$128未加一,如此價位竟如此質素,實在無語。
2022-06-27 3044 瀏覽
公司飯局 因為多人揀左依到包房食飯啲野幾好食 好熱 真係整完即刻拎出黎 有熱親個咀🤣🤣椒鹽好正 特別係椒鹽龍蝦椒鹽豆腐都好出色 又脆又暈但就比佢熱到我個咀出煙服務員都積極加野飲有幫手換碟送左青瓜同鳳爪做小菜啲蕃薯都好好食不過本人麻麻地黑椒牛柳粒依個泡飯 好出色!!個湯好有鮮味 而且啲飯好脆食完同事們都想再食一碗依碗係楊枝甘露我覺得甜左少少 但係都係好食既可以唔洗咁甜🤣不過如果比多碗就更好了唯一欠缺既就係 唔係話特別飽7 8成飽
公司飯局 因為多人揀左依到包房食飯

有幫手換碟

送左青瓜同鳳爪做小菜

啲蕃薯都好好食
不過本人麻麻地黑椒牛柳粒

依個泡飯 好出色!!
個湯好有鮮味 而且啲飯好脆

不過如果比多碗就更好了
唯一欠缺既就係 唔係話特別飽
7 8成飽
2021-12-28 2888 瀏覽
🥢今天朋友帶我去新鴻基中心的龍袍飲茶🫖,這裏的裝潢漂亮,坐得舒適,點心的味道也合我📯由於我們還有第二輪小聚,所以只叫了幾款點心品嚐👇🏼山竹牛肉球$36,質感不錯,且有我喜歡的芫荽,點上喼汁,連吃兩個,好🈵️足😏👇🏼金箔水晶海蝦球🍤$68,咬一口時,蝦餃香撲鼻而出,蝦肉爽口鮮甜,加上金箔點綴,錦上添花👇🏼原隻鮑魚燒賣🐖$68,大大粒燒賣,肉質鮮嫩好吃,且清晰地見到中型肉粒餡,我喜歡這樣的製作😘👇🏼楊枝甘露$38,這甜品的調教味道合我,料足,真的不錯,若不是還有第二輪茶聚,必定叫多一碗品嚐😘點心紙還有很多的選擇,留待下次再和摯愛親朋到訪,吃個痛快🥳

📯由於我們還有第二輪小聚,所以只叫了幾款點心品嚐

山竹牛肉球

金箔水晶海蝦球

原隻鮑魚燒賣

楊枝甘露

點心紙還有很多的選擇,留待下次再和摯愛親朋到訪,吃個痛快🥳
2021-12-18
山竹牛肉球