2023-08-21 316 瀏覽
點心到是一家位於市中心的小型點心店,專注於提供傳統和創新的中式點心。薇薇點心坊的點心選擇豐富多樣,包括傳統的蝦餃、燒賣,還有一些新鮮創意的口味。我點了一份蝦餃和燒賣,它們都是新鮮出爐的,皮薄餡多,味道鮮美。蝦餃的蝦肉鮮嫩多汁,燒賣的豬肉和鮮蝦的組合非常美味。我還嘗試了他們的鳳爪,這是一道具有香辣口味的點心,非常下飯。唯一的小缺點是餐廳比較小,座位有些有限,特別在繁忙的時候可能需要等候。

2023-07-10 822 瀏覽
眼見咁多好評,星期一閒日放假即管去試試,大失所望,燒賣可以叫兩粒,蝦餃可以叫兩粒,好似幾好咁,但原來燒賣面頭有隻蝦,條大便仲喺度,個餡完全冇蝦得豬肉,味道一般。蝦餃個皮都好厚下,入面味道正常,比酒樓算細粒。濃湯鮮竹卷,個湯用味精,個鮮竹卷入邊個餡極少。小籠包個皮超超厚,有一隻個皮穿咗,個湯已經冇晒,個醋用大紅浙醋,連薑絲都冇。整體食完極度口渴,一般的酒樓質素,味道,性價比會更高,下次一定不會再來。
2023-07-10
2023-07-06 631 瀏覽
完全係趕客!當我哋食完枱上點心!我啱啱放咗舊牛肉球入口!員工已經過嚟收走晒枱面筷子同碗,茶壺亦攞走!我望一望錶當時我哋只係用餐33分鐘!由於我隻杯已經冇茶!我叫員工可否比番過茶壺比我!佢好不願意放低!過咗十分鐘左右佢叫我要埋單!因為出面有人等!話未講完已經同我清晒枱!完全冇理會!我同收銀員投訴!佢話會同員工了解!但係都冇道歉!只係同你講幾多錢!首先食物我唔覺得特別好食!仲要受呢D氣!一定唔會再去!亦都唔會叫人去!
2023-07-06
$60 (早餐)
2023-06-28 461 瀏覽
26/6/2023學完韓文放學成日都唔知食咩好Search 到有點心食,可以去試吓兩個人叫咗:蝦餃(半份):個皮厚咗少少,但係蝦肉彈牙同大隻燒賣(半份):豬肉比較實淨,感覺上一般鮮蝦腐皮卷:新鮮熱辣,腐皮夠脆,入邊餡料都多,塞滿蝦肉。呢個好食叉燒腸粉:叉燒份量都幾多,腸粉個皮就一般黑松露菜苗餃:呢個真係麻麻哋,完全冇黑松露味,又唔覺得有菜苗。黑金流沙包: 搣開有流心,good食食吓見到隔籬枱有籠仔蒸蝦飯好似好吸引,同朋友講下次可以試吓。衛生就麻麻哋,碗筷都有漬,但係侍應有自動自覺俾茶你去沖洗。
26/6/2023

學完韓文放學成日都唔知食咩好
Search 到有點心食,可以去試吓

兩個人叫咗:
蝦餃(半份):個皮厚咗少少,但係蝦肉彈牙同大隻
燒賣(半份):豬肉比較實淨,感覺上一般
叉燒腸粉:叉燒份量都幾多,腸粉個皮就一般
黑金流沙包: 搣開有流心,good

衛生就麻麻哋,碗筷都有漬,但係侍應有自動自覺俾茶你去沖洗。
2023-06-26
2023-05-26 4421 瀏覽
細細個就好鍾意同屋企人去茶樓一盅兩件,唔係自助式點心,而家去隔離書報攤買公仔書😂 大個咗之後先懂得欣賞呢種廣東美食,不過茶樓始終有時間限制,所以我就好鍾意去一d點心專門店~ 😜咁就隨時隨地想食都得啦!今日同friend行街,經過油麻地呢間✨點心到,見門面約靚就入去試吓~ 竟然有驚喜~店內光猛舒適,order都係用QR code落單好方便~ 食品種類都幾多,除咗有傳統點心,仲有籠仔飯、生滾粥同燉湯等~🤭其實真係好多嘢想食,不過食得晒先至好嗌,真係嗌得啱啱好~🥢金沙脆皮銀蘿腸即係「脆脆腸」😄 外皮腸粉好滑,內裏脆卜卜~ 入面唔係炸両、係脆炸網皮加蘿蔔絲,好好味呀!🥢蝦餃(2粒) 、燒賣(2粒) 呢2隻皇牌點心都可以揀2粒同4粒,方便想食多幾款點心嘅朋友👍🏻最緊要係價錢不變!🥢懷舊鵪鶉蛋燒賣😍係我最鍾意嘅鵪鶉蛋燒賣呀!一籠有3粒,好味道~🥢鮮竹牛肉球牛肉球彈牙、鮮腐竹軟滑~🥢黑蒜螺片燉肉排湯呢個湯我好鍾意呀~ 味道香濃、所以材料燉到出晒味! 必飲!🥢沙薑汁燴鮮淮山沙薑汁配雞食得多,配鮮淮山第一次食,我自己就好鍾意,喜歡鮮淮山黏黏的口感既朋友都可以試吓~🥢香煎蘿蔔糕內有蘿蔔粒及少量蠟味,煎得幾

🤭其實真係好多嘢想食,不過食得晒先至好嗌,真係嗌得啱啱好~

🥢金沙脆皮銀蘿腸

🥢懷舊鵪鶉蛋燒賣
😍係我最鍾意嘅鵪鶉蛋燒賣呀!一籠有3粒,好味道~

🥢鮮竹牛肉球
牛肉球彈牙、鮮腐竹軟滑~

🥢黑蒜螺片燉肉排湯
呢個湯我好鍾意呀~ 味道香濃、所以材料燉到出晒味! 必飲!

🥢香煎蘿蔔糕
內有蘿蔔粒及少量蠟味,煎得幾香。

呢度收夜晚10點,話晒油尖旺區🤭如果有得再晏d就更好啦~
2023-05-04
2023-05-19 485 瀏覽
🌼點心到🌼有兩間分店,呢一間喺佐敦都算必食之一,去到多人要排隊都預咗,等咗兩三個字就可以入,裏面嘅環境一眼望晒,枱與枱之間都比較逼夾,裝修比較簡樸,試吓佢哋嘅嘢食係咪獲讚賞先😌🥟晶瑩鮮蝦餃(2粒)$16 :果然皮薄餡靚,晶瑩鮮蝦餃😆,佢嘅外皮真係晶瑩剔透,食落仲煙煙韌韌,鮮蝦好新鮮,咬落都好爽口👍🏻🦐原隻蝦燒賣(2粒)$15 :雖然佢唔係傳統嘅燒賣,但係每一件嘅燒賣都大件,面層都係有原隻蝦粒,都係咁新鮮,而佢裏面嘅豬肉餡脂肪比較少,食落唔覺肥膩😋🥠五香鹹水角 $20 :呢度嘅伴碟比較普通,鹹水角有三件,外表平平無奇,但食落外脆內軟,仲要幾熱👍🏻,餡料方面都非常足,好有冬菇香味😍🐮鮮竹牛肉球 $21 :佢哋嘅牛肉球食落都算有牛肉味,整體比出邊都算大粒,枝竹同馬蹄都幾豐富,食落唔錯😌💛黑金流沙包 $25 :呢款流沙包同出邊差唔多,外型同味道都一樣,但啱啱蒸出嚟好熱,因為佢係流沙,所以要放一放先食得🥕金沙脆皮銀蘿腸 $28 :同炸兩差唔多,炸到金黃色嘅脆皮,裏面包住蘿蔔絲,份量同出邊一樣,但食落口感非常豐富👏🏻

2023-05-13 422 瀏覽
平日下晝兩點同朋友嚟咗呢一間位於佐敦嘅點心到飲茶💕雖然係平日兩點 都等咗15分鐘左右😳▫️籠仔金銀蒜海蝦飯 $44呢個真係勁好味 同埋超平😂啲蒜蓉同蝦撈埋一齊令到啲飯好香🔥🔥🔥▫️原隻蝦燒賣兩粒 $16我覺得呢間餐廳好好,因為佢可以叫兩粒燒賣或者兩粒蝦餃🤣對於我哋呢啲胃唔大嘅人,真係好貼心😂▫️沙律明蝦角 $29呢個真係必叫‼️點解可以咁好食🤣個皮炸得超脆 入面啲蝦肉又爽口新鮮❤️❤️❤️❤️▫️卡通流心芋蓉包$24外型勁可愛😚真係唔係好捨得食 入面個餡好似芋頭椰汁西米露啲芋蓉咁 唔會太甜😋😋▫️燒汁釀茄子$25好好味呀,上枱嗰時勁熱❤️‍🔥個燒汁用嚟點茄子超級夾🍆🍆🍆點解呢間嘢可以叫咩都好食嘅🤣🤣🤣仲要真係平到誇張兩人埋單140幾蚊🤣🤣🤣🤣我終於明白點解平日晏晝兩點都仲要排一陣🤣❤️

▫️籠仔金銀蒜海蝦飯 $44

▫️原隻蝦燒賣兩粒 $16

▫️沙律明蝦角 $29

▫️卡通流心芋蓉包$24

▫️燒汁釀茄子$25
好好味呀,上枱嗰時勁熱❤️‍🔥個燒汁用嚟點茄子超級夾🍆🍆🍆

2023-05-06 311 瀏覽
👦🏻最愛一盅兩件.今次佢搵既呢間有驚喜🫶🏻榴槤雪媚娘必食!!!有時都會特登出去買走食🤤·🌑黑金流沙包($25)麵包鬆軟流沙量多👍🏻🥢上海小籠包($24)呢個麻麻無湯汁🥟黑松露菜苗餃($27)無咩黑松露味🐥鮑汁鳳爪($28)麻麻地鳳爪唔太軟腍🥢金沙脆皮銀蘿腸($28)腸粉包蘿蔔絲春卷.外軟內脆🍚籠仔鳳爪排骨飯($35)麻甩仔飲茶必叫.呢度好大籠🫔濃湯鮮竹卷($19)清清地有湯汁,豬肉餡料,可一試🥢沙律明蝦角($28)唔係度度有.脆卜卜點埋沙律醬👍🏻💛榴槤雪媚娘($32)必點呀!外皮煙韌中間榴槤量都多~外賣俾媽媽食都話good·📍點心到佐敦廟街286-298號華置大廈地下6-8號鋪
🌑黑金流沙包($25)麵包鬆軟流沙量多👍🏻

🥢沙律明蝦角($28)唔係度度有.脆卜卜點埋沙律醬👍🏻

📍點心到
佐敦廟街286-298號華置大廈地下6-8號鋪
2023-05-03 257 瀏覽
open rice上种草了很久,今天终于抽出时间和朋友去打卡下午3点去的,店里还有空位直接入座两个人一共点了8个菜,每份菜分量不大,我们两个女生觉得正合适特别喜欢他家的金钱肚!!!芋泥包子上面画了表情,做的很可爱!!!中规中矩的:叉烧肠粉,鲜虾春卷马拉糕很酥,个人喜欢更有层次感更韧一点的牛百叶味的配料我不太习惯哈哈哈,但我朋友很喜欢,因人而异吧;小笼包馅儿好少,但是汤很足所有点心上来都是很烫的,这一点很满意服务态度很好,店员的衣服背后都是他家的点心图案,很可爱,店面环境也很整洁,会推荐朋友再来

下午3点去的,店里还有空位直接入座
中规中矩的:叉烧肠粉,鲜虾春卷
马拉糕很酥,个人喜欢更有层次感更韧一点的
所有点心上来都是很烫的,这一点很满意
2023-05-03
  • 酱皇金钱肚
  • 卡通流心芋蓉包
小妹尋日中午12點到同屋企人去咗呢間點心到見到出面排晒長龍 超多人等位早知早啲嚟啦😓見到好多人都拖住個篋 好似大部分都系遊客生意🧐我哋等咗差唔多成粒鐘先有位坐低之後見到張枱勁污糟有啲飯粒喺度🥲最噁心嘅系小妹見到有鳳爪骨真系好disgusting🤢睇完都即刻冇咗一半胃口。。。-落單後等咗3個字左右第一籠嚟嘅系…☻︎ 黑金流沙包 $26流沙包系小妹食點心必點嘅item😜啱啱蒸起熱辣辣 熱到攞唔起😂包嘅size偏細 質感就幾鬆軟嘅可惜唔系好夠流心😗食落亦冇乜奶黃沙沙嘅口感甜度就適中嘅但就唔夠香 小小失望🤥味道: 6/10性價比: 8/10-☻︎ 晶瑩鮮蝦餃(4粒) $32人少嘅話可以嗌兩粒 除翻開價錢一樣🙌🏿蝦餃皮唔算太厚 不過口感唔夠煙韌而且好黏 黐住咗張紙 一夾起就爛😅入面嘅蝦肉都飽滿嘅而且爽口彈牙👍🏿不過略嫌佢比較乾身 算系不過不失啦味道: 7/10性價比: 8/10-㋡ 上海小籠包 $25*備註* 一籠系得3件架咋皮夠薄 系個尖尖位有啲厚有個好處就系唔會一夾就穿入面好多湯汁 好juicy😙呢個系唔錯嘅😚味道: 8.5/10性價比: 8/10-☻︎ 原隻蝦燒賣(4粒) $32賣相幾靚😆豬肉佔
小妹尋日中午12點到同屋企人去咗呢間點心到
坐低之後見到張枱勁污糟
有啲飯粒喺度🥲
最噁心嘅系小妹見到有鳳爪骨
真系好disgusting🤢
睇完都即刻冇咗一半胃口。。。
落單後等咗3個字左右

衛生: 1/10
抵食: 7/10
回頭率: 0/10
黑金流沙包
晶瑩鮮蝦餃(4粒)
上海小籠包
原隻蝦燒賣(4粒)
懷舊混醬腸粉
薑蔥牛柏葉
欖仁馬拉糕
鮮竹牛肉球
懷舊鵪鶉蛋燒賣
2023-04-21 206 瀏覽
是日陪家中兩老寶貝到西九高鐵站買車飛,順道喺附近搵嘢食。嚟到廟街口,離遠見到有間鋪頭門前排住隊,就行埋去八卦吓。原來係「點心到」!排咗一陣,好快就有枱。坐低剔紙仔。點心選擇唔係好多,但聲稱係新鮮出籠,香港製造。點心好快就送到,上枱時熱辣辣,但好快就俾頭殼頂嘅冷氣機吹到凍_曬😱呢度嘅點心質素係唔錯嘅,唯一感覺腸粉皮厚咗啲。唔駛收加一,經濟實惠,但係就要同時間競賽。除非你唔介意食凍點心啦🤦我自己就麻麻地啦,食得太快,腸胃吃不消呢😅我哋點咗6樣嘢食,好快就KO曬,唔夠一個鐘就埋單了,所以呢度嘅流轉率係極快。如果想慢慢歎茶,都係幫襯返傳統酒樓了☺️

2023-04-21
2023-04-19 181 瀏覽
點心佬又心思思去食點心,今次去佐敦點心到食,例牌都係叫燒賣、蝦餃、鳳爪、牛肚等等,食到飽一飽,上黎打個食後感😋好仲意食黑松露菜苗餃,清清地又不失蝦味,有蝦餃既味又有菜既fresh!其他都不過不失,味道同其他點心店一樣!黎試下依度既脆皮蝦腸,搭左几條菜,大大條,下次可以cut短d😂d腸粉皮略嫌有d爛同淋,唔夠滑同爽身,不過食落口味道都ok既!蝦腐皮卷炸得脆脆的,入面餡都几香,不過有d乾,下次唔揀依樣食啊!

2023-04-16 164 瀏覽
唔知係因為星期六日嘅關係定係佢真係咁出名,我去到見到條龍都真係嚇親。再一次證明香港人真係好鍾意排隊😂。黑金流心包流心包一直都係我食點心必叫嘅嘢。但真係有少少失望嘅係佢唔係好流,係真係有少少流流地。😅😅沙律明蝦角沙律明蝦角都可以話係舊式啲嘅點心,唔係好多地方都見到有。佢係有啲似點沙律醬嘅炸雲吞。除左果啲之外,都有啲平時好少見到嘅懷舊點心臘味糯米包、懷舊鵪鶉蛋燒賣同埋籠仔金銀蒜海蝦🦐飯。雖然自己冇叫再見到隔籬枱都好似幾好。如果下次佢都想試吓。因為呢間係點心專門店,所以啱晒面,想夜晚都想食點心嘅你。

黑金流心包

沙律明蝦角

2023-04-12 119 瀏覽
will take my friends from overseas here againthe place is a bit crowded but my fds don't mind dim sum here are hot and many choices.highly recommend to order soup if you want to try authentic guangdong food cos soup is part of the cuture. the soup is rich and nutrious, don't expect everyone will accept the taste but I do think they taste very nice.
  • 燉湯
同朋友喺佐敦見面,見到呢一間點心舖食評幾好就去試一試,我地1點半左右到,剛好食飯時間裏面已經滿咗,前面大約有兩組人,好好彩唔使排太耐,10分鐘左右就有位啦🤩.入面嘅環境比較迫,同隔籬枱好近。枱上面會有一啲透明膠嘅擋板等大家安心啲,但望到板上面有好多食物嘅汁跡,令我對佢地衛生清潔印象唔太好🫣。.金沙脆皮銀蘿腸 $28開頭睇到相會以為係炸兩黎,但原來係腸粉皮包住白蘿蔔絲春卷。黎到重係熱辣辣,裏面嘅春卷皮冇俾腸粉嘅蒸氣整到淋咗,依然脆卜卜,內涵好足料有滿滿嘅白蘿蔔餡,味道清甜。三重口感意外地夾,下次嚟都會再叫。原隻蝦燒賣(2粒) $15燒賣好大粒,上面有原隻飽滿嘅蝦🍤,賣相比平時嘅酒樓燒賣已經吸引得多。🦐蝦爽口唔霉,🐖豬肉唔會彈牙唔硬。最好既係有分兩粒同埋四粒選擇,兩個人嚟食剛剛好。燒汁釀虎皮椒 $24虎皮椒煎得啱啱好,有少少焦香味好食。不過唔太食得辣嘅朋友要留意,有機會抽中好辣既😂上海小籠包$24 小籠包好扁外貌已經唔係好吸引😅 外皮質感唔會太厚,內陷肉味唔錯,但接近冇湯汁,唔推介。卡通流心芋蓉包 $22芋蓉包好cute, 外貌100分,芋蓉味好香,不過唔覺有流心效果🤔小失望。鮮蝦腐皮卷🦐
金沙脆皮銀蘿腸 $28

上海小籠包$24

卡通流心芋蓉包 $22
卡通流心芋蓉包

鮮蝦腐皮卷🦐 $28
外層腐皮炸到好酥脆,入面蝦肉飽滿彈牙,正。
鮮蝦腐皮卷

懷舊鵪鶉蛋燒賣🥚$26
好味道同口感正常不過不失,不過依一樣舊式嘅點心喺茶樓買少見少,嚟到不妨要一個試吓。
懷舊鵪鶉蛋燒賣

—————————
💬食物款式選擇比普遍嘅茶樓多,同埋幾欣賞佢有一啲懷舊款式之除又有新派嘅,容易迎合唔同人嘅口味,大部份嘅食物都唔錯。不過唔知係咪期間限定,嗰日Menu無糯米控我🧏🏻‍♀️期待已久嘅懷舊嘅糯米包,有啲失望。另外整潔度上都有好大嘅進步空間。
📍點心到 (佐敦)
佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖

原隻蝦燒賣