2天前 0 瀏覽
記得上一次去仲有推車叫點心式酒樓係係中山,一入到去好多爺爺奶奶飲茶,應該係個性價比高既茶樓無疑了,姐姐推車仔過黎仲可以打開俾你挑選,蛋撻奶香味好濃,舊時撻皮,我中意呢種,哈哈哈哈,牛肉球、春卷、蝦餃,甘樣落黎都净係100幾哦。
油麻地同埋佐敦交界嘅呢一間點心到 佢哋啲點心都幾抵食 小編會話係價錢好合理 而且啲選擇都唔少 食物質素亦都唔差 成日經過都見到好多人食 .🐷籠仔蒸飯 - 鳳爪排骨
呢個飯超級大瞓但係都只係30幾蚊... 真心想問餐廳有冇錢賺㗎??? 蒸得入味嘅鳳爪配上腍滑嘅排骨 籠仔蒸飯香氣滿溢 真係惹味到不得了.🐷籠仔蒸飯 - 煎蛋牛肉
煎蛋香滑 底下嘅牛肉味道好唔錯 有少少食緊山竹牛肉球嘅錯覺 配上蒸飯一齊食 咸香得嚟唔油膩 正! 建議大家一定要落豉油.🐷晶瑩鮮蝦餃
鮮蝦餃皮薄透光 粒粒蝦都彈牙鮮甜.🐷原隻蝦燒賣燒賣同樣鮮美 肉質彈性十足..🐷蜜汁叉燒腸
叉燒味道甜中帶鹹 外層微焦帶點脆口 內裏肉質軟嫩多汁 腸粉滑而不粘.🐷沙律明蝦角
明蝦角外皮酥脆 裡面嘅蝦肉鮮嫩多汁 配上微甜嘅沙律醬 口感層次豐富.🐷燒汁釀茄子
茄子腍滑 吸滿咗燒汁嘅精華 味道濃郁又唔會過鹹.點心到
📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖.#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #佐敦 #
🐷籠仔蒸飯 - 鳳爪排骨
呢個飯超級大瞓但係都只係30幾蚊...
真心想問餐廳有冇錢賺㗎???
🐷籠仔蒸飯 - 煎蛋牛肉
🐷燒汁釀茄子
茄子腍滑 吸滿咗燒汁嘅精華 味道濃郁又唔會過鹹
點心到
📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #佐敦 #佐敦好去處 #佐敦美食
2024-04-19 170 瀏覽
今朝帶朋友來食早餐,因覺得食物都可以,而且招呼也不會太差。但今日遇到的是之前都不會有這樣的招呼。叫了一籠牛肉,發現沒有喼汁,便叫侍應給予一碟喼汁,傳菜的那位侍應就說我們已經有一碟喼汁,但那喼汁是給之前那碟炸鮮竹卷用的,第一位侍應就着他攞多一碟給我們,那個侍應放低時竟說我們已經有一碟喼汁,我便對他說那喼汁是點鮮竹卷的而這碟喼汁是給我們牛肉用的,是否我對食物的要求過高?飲了那麼多年茶都未遇過這樣的情況,真的很失望,以後都不會再幫襯了。
2023-12-14 2381 瀏覽
平日的中午一點左右去食,有好多人幫襯。排左兩三張檯都算快入到去。茶位一人五蚊都算平,所以冇咩期望又沒有失望。飲茶都仲要用膠杯膠碗,呢個係幾奇怪下。但食物就最令人失望叫左籠牛肉,但喼汁係好似醋咁既味。蝦餃燒賣正常發揮冇特別..流沙包比左個皇冠以為好味啦,但係都唔流心但要比較細件。最好食係腸粉,腸粉皮係幾好既..但整體口味比較咸,份量細。香港近年出左好多呢種點心專門店,呢間係我比較少數覺得唔好食既一間。個人覺得就比較失望。都應該唔會再冇去幫襯

個人覺得就比較失望。都應該唔會再冇去幫襯
2023-12-14
呢日同大少小妹路經油麻地,又話想食嘢,但其實應該唔係好肚餓,就同佢哋食吓點心。去咗呢間點心度,店舖唔大,但簡單企理,坐落都幾舒服!呢度嘅點心即叫即蒸,夠晒熱辣辣,而且免加一,價錢唔貴,好抵食!醬皇金錢肚醬皇金錢肚,味道非常濃郁,辣辣地,醬汁完美地滲入了牛肚的每一個角落,牛肚又夠爽,讓人回味無窮。蜆蚧鯪魚球以新鮮的蜆蚧和鯪魚製成,每道菜上有六粒鯪魚球,比一般酒樓提供的份量更加慷慨。而且,這些鯪魚球的大小也相當可觀,帶來了豐富的口感和鮮味。籠仔金針雲耳雞飯這道菜真材實料,雞肉肥美滑嫩,配上金針菇和雲耳,味道更加豐富。雞肉的份量十分多,每一口都能品嚐到滿滿的鮮美滋味。而且,這道菜還搭配了金鳳米,質感滑順,口感豐富。
呢日同大少小妹路經油麻地,
又話想食嘢,但其實應該唔係好肚餓,
就同佢哋食吓點心。
去咗呢間點心度,店舖唔大,
但簡單企理,坐落都幾舒服!

呢度嘅點心即叫即蒸,夠晒熱辣辣,
而且免加一,價錢唔貴,好抵食!

2023-11-22 1397 瀏覽
宜家多咗好多點心小店,全日都可以食到茶樓點心,連夜晚都可以食到,啱晒朝早起唔到身去茶樓嘅我。廟街「點心到」價錢合理,質素唔錯嘅好選擇。因為唔想等位,所以我選擇外賣,有9折,total $90 幾,食咗四款點心,一個人食,足料又夠飽。糯米雞:大件足料,入面有大大粒火腿肉,雞件。食完一件都已經半飽。蝦餃:有 4件或兩件選擇,我一個人所以叫兩件就夠。蝦肉都幾爽。黑金流沙飽:黑色+金面,幾精緻,奶黃餡幾香,味道適中唔太甜。但可以因為外賣關係,食嘅時候已經凍咗,冇咗流沙嘅感覺。义燒腸:义燒都唔少,腸粉幾滑。總括,呢間質素唔錯呀~ 款式又多,會再黎幫襯,下次試埋其他點心。

义燒腸:义燒都唔少,腸粉幾滑。

外賣自取
2023-10-15 1526 瀏覽
入到店內面,燈火通明,坐嘅位置都幾舒適,叫左個鮮竹卷,味道正常,叫左幾件點心,三個人食唔係太飽,再追加兩碟飯,當中糯米雞味道不錯,價錢都係合理。總結而言,有機會去再食。
2023-10-01 1496 瀏覽
點心好快就送到,平價,但食物味道就令人失望了。睇呢度咁多好評特登去等位食,睇倒旅客多,叫左六碟,蘿蔔糕和粉粿不過不失,叉燒包一啲都唔軟熟,乾爭爭咁。個拉布腸中間係生嘅🥲無叫佢地換一碟,因為想快快脆走。鳳爪排骨飯飯好多,實飽肚。個生薑淮生都相當一般,食完感受係名過於實🙏。
點心好快就送到,平價,但食物味道就令人失望了。
2023-09-25 819 瀏覽
之前經開佐敦成日見到呢間舖頭出邊排咗人而且裝修都幾新淨,所以一路都想試吓趁假期就特登喺屋企柯士甸附近行咗過嚟星期日三四點都唔多人唔使排隊,就可以入坐啲點心價錢都算好平,平均二三十蚊有啲懷舊嘅點心,例如鵪鶉蛋燒賣,值得一讚嘅係所有點心都十分之熱辣辣但係味道就唔算十分之好食中規中矩比起一啲老牌子嘅茶樓,例如利苑/王子飯店/添好運,的而且確係有差距,但係勝在真係價錢好平,同埋環境都坐得幾舒服。煎釀茄子啲燒汁都跳得唔錯,甜甜地而且好熱!其實只要食物夠熱都已經贏咗一半!沙律蝦角呢個都比較新奇,但係食落去就唔覺得有咩特別,外面係幾鬆脆,都包左幾隻蝦,但係味道又唔算話特別好味。籠仔太陽蛋牛肉飯牛肉味比較淡
之前經開佐敦成日見到呢間舖頭出邊排咗人
而且裝修都幾新淨,所以一路都想試吓

趁假期就特登喺屋企柯士甸附近行咗過嚟
星期日三四點都唔多人
唔使排隊,就可以入坐

啲點心價錢都算好平,平均二三十蚊

有啲懷舊嘅點心,例如鵪鶉蛋燒賣,

值得一讚嘅係所有點心都十分之熱辣辣
但係味道就唔算十分之好食
中規中矩

煎釀茄子
啲燒汁都跳得唔錯,甜甜地
而且好熱!
其實只要食物夠熱都已經贏咗一半!

沙律蝦角

籠仔太陽蛋牛肉飯
牛肉味比較淡

2023-09-25 605 瀏覽
週六同家人一齊去佐敦點心到食點心。門口雖然已有三至四枱客人等候;但亦不需要等候多久已有位了。我們之前試過去佢哋旺角店,食物感覺好味但傳送到來後就不是太熱騰騰的感覺。可能店鋪太大,如果由廚房傳出來樓面有一段距離,才引致這情況吧!相反,佐敦店面積比較細小,而食物傳送出來到我們枱面是熱騰騰的,感覺好新鮮,而且食物水準又因為熱度而提升。十分推介到這店享受用餐經驗。

2023-09-23
$90 (早餐)
2023-09-09 750 瀏覽
超級抵食既點心店,食到飽飽都係$60左右。最正係黑金流沙包!點心款式都算多,午餐嗌個蒸飯就一定飽曬。鋪仔細細,枱同枱之間嘅距離就比較近。午市不設訂位,幾多人等位㗎。
黑金流沙包
黑金流沙包
  • 籠仔金銀蒜海蝦飯
  • 薑蔥牛柏葉
2023-09-07 462 瀏覽
知道飲茶就好開心,嗰陣係夜晚😂😂好少好少夜晚飲茶🫖呢間啲點心普通啦 冇咩特別,普通唔代表難食,都OK㗎。最深刻一定黑色竹炭流心包!!最鍾意食呢個包嘅奶黃流心,視覺上都好吸引我去食😙😙
知道飲茶就好開心,嗰陣係夜晚😂😂好少好少夜晚飲茶🫖

2023-08-27 403 瀏覽
佐敦呢間點心都唔錯流沙奶皇包熱辣辣真係好流心 黑色嘅好特別 食落好香奶黃味👍🏻燒賣可以叫兩粒唔使驚食唔唒 幾爽口彈牙 蝦味幾重 真材實料腸粉蒸得好滑 皮薄 餡料多食完仲叫多個楊枝甘露 幾甜唔酸 但芒果肉不是很多
佐敦呢間點心都唔錯
  • 黑金流沙包
  • 原隻蝦燒賣
  • 蜜汁叉燒腸
2023-08-25 464 瀏覽
突然想食一盅兩件,於是便決左叫呢間外賣試吓。佐敦有幾間$30/2份嘅果啲連鎖店,味道亦覺得算合格,但試左呢間之後就將標準提升左。終於明白點解成日都要排隊!雞粥 - 對比其他食物情況下扣少少分茄子 - 味道很好,只是有點油膩叉燒腸粉 - 很滑,豉油味道調得很夾金蒜海蝦荷葉飯 - 重口味人士必愛,蒜味十足飯亦很香黑金流沙包 - 趁熱食好正馬拉糕 - 比酒樓嘅好燒賣蝦餃 - 可揀2粒或4粒,好啱花心嘅我,味道亦不錯蝦角 - 好味但不算突出釀尖椒 - 味道很好,但都係有點油膩鳳爪 - 傳統豉汁比鮑汁的好食

雞粥 - 對比其他食物情況下扣少少分

茄子 - 味道很好,只是有點油膩

叉燒腸粉 - 很滑,豉油味道調得很夾

金蒜海蝦荷葉飯 - 重口味人士必愛,蒜味十足飯亦很香

黑金流沙包 - 趁熱食好正

馬拉糕 - 比酒樓嘅好

燒賣蝦餃 - 可揀2粒或4粒,好啱花心嘅我,味道亦不錯

蝦角 - 好味但不算突出

釀尖椒 - 味道很好,但都係有點油膩

鳳爪 - 傳統豉汁比鮑汁的好食
30 分鐘 (外賣自取)
  • 籠仔金銀蒜海蝦飯
  • 豉汁蒸鳳爪
  • 黑金流沙包
2023-08-21 309 瀏覽
點心到是一家位於市中心的小型點心店,專注於提供傳統和創新的中式點心。薇薇點心坊的點心選擇豐富多樣,包括傳統的蝦餃、燒賣,還有一些新鮮創意的口味。我點了一份蝦餃和燒賣,它們都是新鮮出爐的,皮薄餡多,味道鮮美。蝦餃的蝦肉鮮嫩多汁,燒賣的豬肉和鮮蝦的組合非常美味。我還嘗試了他們的鳳爪,這是一道具有香辣口味的點心,非常下飯。唯一的小缺點是餐廳比較小,座位有些有限,特別在繁忙的時候可能需要等候。