2024-04-01 219 瀏覽
喺拉麵group都見過唔少人話丸京拉麵好食但都有唔少人話成日食完佢地啲拉麵就會肚痾(因為啲叉燒?我都想試呢間野好耐但佢間間分店都係九龍新界平時都幾唔就腳難得有日喺附近,lunch就一於嚟試下12點開門,嚟到岩岩開門唔洗等位食之前有做下功課呢間店咩湯底好食有好多人都話清湯好食我就點左個清湯半熟卵拉麵唔洗加一都只係$78Lunch時段有幾款配菜送可以簡一款我就簡左紫菜嚟到清湯啲色水好靚好透徹,像落口無油膩感,又唔會好咸,叉燒望落紅紅地 ,我都有啲驚唔夠熟🙈好彩湯夠熱,我都有浸多陣啲叉燒先再食整體上都算係幾好食,因為平時唔會飲晒醬油湯既我都有飲晒麵條軟硬適中蛋 荀都好食叉燒都ok,食完係無肚痾既🤣完食!
喺拉麵group都見過唔少人話丸京拉麵好食
但都有唔少人話成日食完佢地啲拉麵就會肚痾(因為啲叉燒?
我都想試呢間野好耐
但佢間間分店都係九龍新界
平時都幾唔就腳
難得有日喺附近,lunch就一於嚟試下
12點開門,嚟到岩岩開門唔洗等位
食之前有做下功課呢間店咩湯底好食
有好多人都話清湯好食
我就點左個清湯半熟卵拉麵
唔洗加一都只係$78
Lunch時段有幾款配菜送可以簡一款
我就簡左紫菜

整體上都算係幾好食,因為平時唔會飲晒醬油湯既我都有飲晒
麵條軟硬適中
蛋 荀都好食
叉燒都ok,食完係無肚痾既🤣

完食!
2024-01-06 541 瀏覽
呢間拉麵唔只食過一次了,過了半年吃都keep到水準👍今次叫既食物係濃湯-豚骨醬油拉麵🍜可能有啲朋友仔會認為小咗啲野!冇錯了,係半熟蛋😆對於我對半熟蛋沒有太大興趣的人,可以選擇並可減$10。由於午飯時間會比較繁忙,所以我會選擇比午飯早。除了可以真正享受拉麵🍜還可以讓真正上班族既朋友食飯星期一至五,可以免費可配紫菜/粟米/xx(忘記了)等候拉麵既時間只需要兩分鐘左右😀,不論味道同拉麵的軟硬度,都係我中意既😍👌

呢間拉麵唔只食過一次了,過了半年吃都keep到水準👍

今次叫既食物係濃湯-豚骨醬油拉麵🍜
可能有啲朋友仔會認為小咗啲野!冇錯了,係半熟蛋😆
對於我對半熟蛋沒有太大興趣的人,可以選擇並可減$10。

星期一至五,可以免費可配紫菜/粟米/xx(忘記了)
豚骨醬油拉麵

2024-01-04
豚骨醬油拉麵
2023-10-28 712 瀏覽
今次黎左荃灣店之前試過牛頭角同葵芳店都頗不同風格的試左佢特有既魚介豚骨湯🫶🏻揀左清湯湯底魚介味鮮😋同豚骨一齊亦頗有層次感另外男朋友揀左濃湯既丸京拉麵有真叉燒 同普通版叉燒🐷兩者分別不大 同樣軟嫩 有點黑椒香湯底係醬油豚骨呢個望落既背脂感較重食落會少少膩愛醬油濃既朋友可以試試其他各項配料、麵底都正常特色就不大另外點左5隻餃子 幾推介的外皮薄脆 香口內在juicy 油脂感蠻豐富既肉餡~算香港食過偏有日式style既餃子🥟
今次黎左荃灣店

呢個望落既背脂感較重
食落會少少膩
愛醬油濃既朋友可以試試
丸京拉麵 豚骨醬油 濃湯

其他各項配料、麵底都正常
特色就不大

另外點左5隻餃子 幾推介的

外皮薄脆 香口
內在juicy 油脂感蠻豐富既肉餡~
算香港食過偏有日式style既餃子🥟

餃子  5隻
  • 自家製餃子
  • 豚骨魚介拉麵
2023-10-19 448 瀏覽
想念日本就必要來吃這間拉麵!有2種主要的湯底類型:豚骨湯和魚介湯。豚骨湯底中我選擇了醬油。豚骨湯底的味道味道濃郁,味道有少少咸,吃得出不是味精,是豬骨煲製而成的味道,配上醬油的味道,帶出了簡單的鮮味。而魚介湯底則下回再試!非常期待!除了主角湯底之外,麵條的口感也彈牙的,不會overcook或是未熟透。叉燒是正常的發揮。一口拉麵加上蔥粒,非常美味。店舖可讓顧客選擇湯底的濃郁度,及拉麵麵條的軟硬度,如有需要更可加購叉燒及其他配料!
想念日本就必要來吃這間拉麵!

2023-09-24 420 瀏覽
真叉燒拉麵🍜🍜叉燒拉麵口感豐富多層次,結合了嫩滑的叉燒肉片和彈牙的拉麵麵條,呈現出令人愉悅的口感。叉燒肉片通常擁有軟嫩的質地,帶有微微的燒烤香氣,入口即化。而拉麵麵條則具有彈性和嚼勁,能夠很好地吸附湯汁,使口感更加豐富。當叉燒肉片和拉麵,麵條與香濃的湯汁相結合時,口感更加豐潤,帶來滿足感和美味的享受。☺️去咗荃灣丸京食拉麵☺️如果你喜歡叉燒拉麵,丸京拉麵是一個不錯的選擇。會試吓佢哋其他嘅拉麵🍜
真叉燒拉麵🍜🍜

去咗荃灣丸京食拉麵☺️
2023-07-15 656 瀏覽
全香港我最爱的拉面店!肉多料足!我每次都选择丸京拉面!💰100一碗满满六片肉盖满整碗拉面🍜,三片叉烧三片真叉烧🤣不过吃了很多次也不知道有什么区别!汤底选择浓汤也不会很咸!而且炸物也很不错!我超级喜欢他家的炸鸡但是荃湾店没有!
2023-06-29 491 瀏覽
♫𝄞 真•叉燒拉麵 $1087.5/10🈵大大片低溫慢煮真叉燒💮叉燒有煙燻味好嫩試過嗌一半普通叉燒一半真叉燒一食完真叉燒再食返普通覺得勁柴返唔到轉頭拉麵較幼身🍜豚骨湯好濃,有九州拉麵既feel不過都係鍾意佢哋既醬油湯多啲食過幾次都保持到水準♫麵屋丸京 荃灣昌泰街9號地舖♫#e3e_in_荃灣#e3e_in_屯門#e3e_in_葵芳#e3e_in牛頭角♫#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #荃灣美食 #拉麵 #hktravel #牛頭角美食 #日本菜 #麵屋丸京 #hkramen #屯門美食 #ramen #拉麵關注組 #hkfood #menyamaru #menyamarukyou

𝄞 真•叉燒拉麵 $108
7.5/10🈵
大大片低溫慢煮真叉燒💮
叉燒有煙燻味好嫩
試過嗌一半普通叉燒一半真叉燒
一食完真叉燒再食返普通覺得勁柴
返唔到轉頭
拉麵較幼身🍜
豚骨湯好濃,有九州拉麵既feel
不過都係鍾意佢哋既醬油湯多啲

#e3e_in_屯門
#e3e_in_葵芳
#e3e_in牛頭角

2023-06-26 298 瀏覽
星期六日大排長龍 排咗差唔多半個鐘 就係為咗食呢碗真。叉燒拉麵我叫嘅係濃湯 湯底味道非常唔錯 真叉燒真係好滑 同平時食開嘅叉燒好唔同 食完返唔到轉頭 如果平日嚟應該會好好多 下次試吓早啲到先
我叫嘅係濃湯 湯底味道非常唔錯
真叉燒真係好滑 同平時食開嘅叉燒好唔同 食完返唔到轉頭
如果平日嚟應該會好好多 下次試吓早啲到先
真叉燒拉麵
真叉燒拉麵
2023-06-19 294 瀏覽
平日經過呢間拉麵店都會見到有少人龍的拉麵店,當日週日下午,就決定試下~當日等候時間大約15分鐘左右便可入座。等候入座前,職員會先給予點餐紙點餐,入座後就可以很快有拉麵🍜送到,餐廳位置大約只有10個左右,比較狹窄,有日本地道的感覺。當日2人點了:❣️半熟卵拉麵(濃湯)麵質無得選擇,但不會過硬;湯底會偏鹹一些,有少少膩口;叉燒厚薄適中,啖啖肉,偏嫩身;溏心蛋有陣酒香味,不錯吃❣️豚骨醬油拉麵(濃湯)這拉麵分別是湯底無沒有那麼膩口,相對上面那款拉麵味道較淡一些,有醬油香❣️自家製餃子餃子外皮煎得頗脆的,餡料不會太濃味,整體是不錯吃💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,拉麵的味道不算很出眾,性價比中等~

當日2人點了:

❣️半熟卵拉麵(濃湯)

❣️豚骨醬油拉麵(濃湯)

❣️自家製餃子

餃子外皮煎得頗脆的,餡料不會太濃味,整體是不錯吃

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
總括,拉麵的味道不算很出眾,性價比中等~
2023-05-22 388 瀏覽
「麵屋丸京」,主打招牌叉燒拉麵,必試限量豚骨濃湯+火炙/慢煮叉燒拉麵 環境有少少逼,未開鋪已經成條龍,真叉燒拉麵既叉燒粉嫩,好軟熟,好好食,面身偏向淋,亦都彈牙爽口有咬感湯底揀返濃湯,豬骨味好重,記得加埋半熟蛋以及筍(如果叫極上拉麵就會包埋,但係叉燒就係普通嘅叉燒)普通叉燒嘅口感明顯是粗糙一點,但係兩者都唔會太肥膩加埋童年回憶波子汽水,加埋$100都唔使,仲加咗份餃子食,加$30,炸得唔會太油膩,夠乾身,埋單,$200多少少,超滿足!!😆😆

環境有少少逼,未開鋪已經成條龍,
真叉燒拉麵既叉燒粉嫩,好軟熟,好好食,
面身偏向淋,亦都彈牙爽口有咬感
湯底揀返濃湯,豬骨味好重,
記得加埋半熟蛋以及筍
(如果叫極上拉麵就會包埋,但係叉燒就係普通嘅叉燒)
普通叉燒嘅口感明顯是粗糙一點,但係兩者都唔會太肥膩

加埋童年回憶波子汽水,加埋$100都唔使,
仲加咗份餃子食,加$30,炸得唔會太油膩,夠乾身,

埋單,$200多少少,超滿足!!😆😆
2023-05-21
2023-04-13 587 瀏覽
朋友提議去食拉麵,並介紹依間丸京麵店去試下。大约下午6点去到,入到室內,環景超細,用膳地方係吧枱,真係好迫,好彩食物質素頗高。、嗌咗真义燒濃湯拉麵,豚骨魚介拉麵,加咗一個餃子。真义燒濃湯拉麵,一共有6大塊叉燒,薄薄地舖在碗邊,份量都多,重有温泉蛋1隻、試咗湯係几濃郁,好清甜一啲都唔封喉,正🥳下次有机会去試埋清湯。豚骨魚介拉麵,有3塊叉燒同紫菜,份量係少過真义燒,雖然選擇咗農湯、但啲湯底同真叉燒湯感覺係差唔多、分別不大。餃子煎到剛剛好,餡料好飽滿,皮薄多汁好juicy,講真真係好好味👍👍👍總括嚟講麵嘅食物質素性價比高,有機會會試埋其他分店。
朋友提議去食拉麵,並介紹依間丸京麵店去試下。

嗌咗真义燒濃湯拉麵,豚骨魚介拉麵,加咗一個餃子。

總括嚟講麵嘅食物質素性價比高,有機會會試埋其他分店。
2023-04-09
  • 自家製餃子
2023-03-23 376 瀏覽
今日喺荃灣上完堂,突然好想食拉麵。上openrice睇喺地鐵站附近邊到有啦,搵到路德圍有間丸京,二話不說即刻去食。可能8點半ge關係,門口無乜人排隊,等咗幾分鐘就有位可以坐低。呢排有少少唔舒服,唔想食得咁重味,最後揀咗清湯ge真叉燒拉麵,即係3塊普通3塊慢煮ge叉燒。雖則話有3塊係普通,但味道同咬口都唔錯,有應有ge肉味,同有𡁻頭。慢煮嗰3塊就係一個字淋,同埋有肉香。兩種唔同ge叉燒配搭真係唔錯,尤其係塊叉燒ge邊邊位,有一種好似食緊黑椒豬手ge香味。湯底清甜,唔會好鹹但又夠味。食完飲晒個湯都無問題。麵質我揀咗淋,但佢無煮到糊狀一patpat咁,仍然有應有ge咬口。喺香港食碗拉麵都要8/90蚊ge情況下,丸京ge拉麵性價比真係算高。
今日喺荃灣上完堂,突然好想食拉麵。

慢煮嗰3塊就係一個字淋,同埋有肉香。
湯底清甜,唔會好鹹但又夠味。食完飲晒個湯都無問題。

2023-03-09
2023-03-13 348 瀏覽
最近有朋友推介這間拉麵店,她提到真叉燒拉麵好好食。所以就專程黎試試,果然無介紹錯啊!我們中午前已經入座不用等位,但一到食飯時間門外已經多人排隊等候。《真叉燒拉麵》真叉燒拉麵岩晒我口味,用漫煮方法烹調,既保留了肉質鮮味而口感特別嫩滑。另外,湯底有非常濃郁的豬骨味,拉麵麵質軟硬度亦剛剛好。《豚骨醬油拉麵》我們專登點了一碗普通叉燒拉麵比較一下,原來塊叉燒真係有分別,真叉燒真係比較出色。《餃子》餃子味道不錯餡料又多,加上煎到微微金黃,正呀!
《真叉燒拉麵》
《豚骨醬油拉麵》

《餃子》
餃子味道不錯餡料又多,加上煎到微微金黃,正呀!
2023-02-19 374 瀏覽
今次嚟到荃灣行下街街👯‍♀️順便搵吓啲好嘢食試一試先🤩上網見到路德圍見到一間專門食拉麵嘅餐廳🍜見到賣相又唔錯啵😍🧊丸京拉麵 $100 8.5/10拉麵入面包含三塊真叉燒同三塊叉燒😆真叉燒係用慢煮方法製作😍比起叉燒會更加淋同滑身🤣湯底方面可以揀濃湯或者清湯👍🏻今次揀咗濃湯底🫶🏻質感比較厚🤩夠濃味之餘又唔會太鹹😝麵質較有咬口又可以掛到湯😂食完成碗拉麵都唔會覺得好溜嫁👍🏻蛋夠哂流心😝整體味道都唔錯嫁🙌🏻真叉燒好味之餘,湯底味道夠濃,都幾推薦大家試試嫁🤩佢哋夜晚嗰埸6點開門,大家一定要早10至15分鐘等位!如果唔係等至傻都未食至🤣人均消費💵: $80-100性格比: 8/10好食程度😋:8.5/10回頭指數💓:8/10 📍麵屋丸京 (荃灣)荃灣昌泰街9號地鋪📍麵屋丸京 (葵芳)葵芳興芳路188號地舖📍麵屋丸京 (屯門)屯門青菱徑6號富麗大廈地下D1號舖📍麵屋丸京 (深水埗)深水埗荔枝角道319號地舖📍麵屋丸京 (牛頭角)牛頭角宜安街9號地舖

🧊丸京拉麵 $100 8.5/10

人均消費💵: $80-100
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8/10

📍麵屋丸京 (荃灣)
荃灣昌泰街9號地鋪
📍麵屋丸京 (葵芳)
葵芳興芳路188號地舖
📍麵屋丸京 (屯門)
屯門青菱徑6號富麗大廈地下D1號舖
📍麵屋丸京 (深水埗)
深水埗荔枝角道319號地舖
📍麵屋丸京 (牛頭角)
牛頭角宜安街9號地舖
我麻麻地拉麵,因為之前食過幾次d湯底都好濃,我覺得太杰就真係好少食🫶有次陪朋友食左一次丸京,先發覺原來拉麵可以揀濃或淡🙈🙈🙈雖然都仲係比較少食🫶🐾真。叉燒拉麵 $108 加粟米(午市送)雖然係清湯底,但味道都好濃郁,只係質地冇咁杰😋飲完都冇口渴🫶加左粟米增加香甜味。麵質爽口,真。叉燒係慢煮,呈粉紅色好吸引,口感軟滑🫶🫶加埋糖心蛋真係好吸引🫶🐾自家製餃子(5個)$30皮底脆、皮面軟熟,咬落去雙重口感已經好正,餃子肉汁豐盈😋😋好好味。

🐾真。叉燒拉麵 $108 加粟米(午市送)

🐾自家製餃子(5個)$30