2019-07-24 36 瀏覽
[M記快閃] 榴槤麥旋風又翻嚟麥當勞甜品站啦😍😍 咁中意食榴槤嘅我就梗係要去食啦😋 今次仲有2款🤤 D24榴槤麥旋風 🍦 同埋芒果新地做底嘅 芒果xD24榴槤麥旋風 🍦  芒果新地加榴槤蓉都幾特別,兩種味道都好出😀 不過始終中意原本嘅榴槤雪糕🤤 榴槤蓉撈埋雲呢拿雪糕🙆 正呀😋 仲有得以$15追加榴槤蓉呀😍  大家又中意邊個味多啲呢?
2019-07-08
  • D24榴槤麥旋風
2019-07-17 25 瀏覽
香蕉味脆皮呂宋芒果新地筒🍦$6.5炎炎烈日,真係好鬼死熱呀,結果去左老麥排隊食雪糕。原來有新口味,唔怪之得咁多人。芒果味道幾香,香蕉脆皮亦都好夾。唔錯唔錯,消暑一流,值得一試。麥當勞,各甜品站有售。
香蕉味脆皮呂宋芒果新地筒🍦$6.5
炎炎烈日,真係好鬼死熱呀,結果去左老麥排隊食雪糕。
原來有新口味,唔怪之得咁多人。
芒果味道幾香,香蕉脆皮亦都好夾。
唔錯唔錯,消暑一流,值得一試。
麥當勞,各甜品站有售。
2019-07-01 40 瀏覽
其實本身冇特別鍾意飲甜野,不過之前飲過喜茶,覺得佢嘅芝士奶蓋幾好飲...見到麥當勞有新出所以就試下...點咗一個草莓味芝士奶蓋,$37蚊...雖然平過喜茶,不過佢嘅size都冇咁大杯...感覺麥當勞出嘅芝士奶蓋上邊嘅芝士味冇喜茶咁香咁濃,而且下邊嘅沙冰比較淡,好似溝多咗水咁...雖然其實都唔差,不過有比較之下我就覺得另一間嘅芝士奶蓋比較好飲...

2019-06-30
$37 (宵夜)
2019-06-30 31 瀏覽
晚上工作完,走回家的路上,未吃飯,太熱了,直接走上噴水池對面的商場內找吃的很多店家都滿座,唯有只好買麥當勞全家全自助,取餐下單都是自己來...25元套餐,有麵包一個,飲品一杯,薯條或粟米本以為粟米杯會好難吃,粟米沒有煮過火,仍然吃到甜味,不用加牛油也好吃板燒雞腿包,多醬,有菜,吃起來比較清爽,雞扒夠辣,份量剛剛好呢飲品不提供膠管(飲管),唯有直接開蓋飲總評,20幾元可以吃飽,還要在尖沙咀,滿意收貨
很多店家都滿座,唯有只好買麥當勞
全家全自助,取餐下單都是自己來...
25元套餐,有麵包一個,飲品一杯,薯條或粟米
飲品不提供膠管(飲管),唯有直接開蓋飲
總評,20幾元可以吃飽,還要在尖沙咀,滿意收貨
2019-04-03 94 瀏覽
一向都好鍾意食麥當勞嘅脆香雞翼同埋士多啤梨新地,估唔到下午茶可以一次過叫晒兩樣野,雖然價錢同單買都唔係差好遠。不過自從脆香雞翼出左$10兩隻後,好似變得細隻左啲。
。不過自從脆香雞翼出左$10兩隻後,好似變得細隻左啲
2019-03-27 46 瀏覽
話說今日朝早突然之間想食麥當勞,跟住見到有個魚柳嘅餐,其實都好多年冇食個魚柳包㗎啦,既然係咁就試吓啦,點知就瀨咗嘢,塊魚柳嘅乾身嘅程度,真係比得上我平時食嗰啲豬扒,一來乾身,二來冇味,或者係都有味嘅,有一陣苦澀味
2019-01-20 70 瀏覽
The French fries should be harder and crispy. I like the seaweed on top which gives it a nice composition. Also the brown cookie is quite nice. It’s my first time to eat McDonald’s! I heard it’s from the United States, I can taste the American atmosphere in the restaurant. So young!! Many people chat and chill next to me. They are of different nationalities, so international! I chat with the strangers next to me. He is from Denmark. It is also his first time coming to McDonald’s! We exchange th
Also the brown cookie is quite nice. It’s my first time to eat McDonald’s! I heard it’s from the United States, I can taste the American atmosphere in the restaurant. So young!! Many people chat and chill next to me. They are of different nationalities, so international! I chat with the strangers next to me. He is from Denmark. It is also his first time coming to McDonald’s! We exchange the what’s app. I am also quite interested in the design of the cups, the material is strong and elastic with a strange blue cat on it. What monster is it? The restaurant is a bit noisy though
Quite interesting! I want to come back for the ice cream, especially the one with thick brown sauce. Looks like the bbq sauce from my hometown! I miss my mom now
Anyway~ 3 kisses
2019-01-20
$299 (早餐)
情人節
  • The  short  soft  fries
  • The  hard  thick  chicken
  • The  danish  boy
2019-01-05 178 瀏覽
先說明這不是這家分店獨有的問題,我已經在不同麥當勞分店中過幾次伏,今天剛好經過這間分店看到有$10特價焦糖蛋糕Oreo麥旋風,結果又中伏,才寫文章的。連串的麥旋風中伏事件的故事從十二月開始。一開始發生在赤柱市場的分店,當時是十二月初,點了Oreo味麥旋風,Oreo餅碎就灑在上面,完全沒攪拌,那時以為它分店太忙所以忘了攪拌,不過Oreo餅碎也不難攪拌,就自己來了。沒想到這只是開端。之後在另一分店點了出了很久但一直沒試的曲奇奶茶麥旋風——而且是原價買的不是套餐加購,超甜、爆甜、死甜、甜得很噁心,不過麥旋風本身有攪拌,所以都是謝霆鋒的錯(?),所以我一度以為上次只是偶然,沒想到這次才是偶然。然後是元朗大馬路分店,阿華田麥旋風。這是麥記網上的宣傳圖,實際上賣的,左邊的麥旋風完全沒攪拌——當然也不是像圖中的有層次,所以只比中間的新地多了幾顆阿華田豆,和換了湯匙跟杯子而已⋯⋯這樣買新地就好了,還比較便宜。雖然麥記的廣告圖片和實際商品不同是常有的事,不過和其他商品九成九像還是少見的。雖然當時覺得中伏很火大,不過只打算以後不吃麥旋風就算了,還沒想到要拍照貼文,所以沒比較圖真是不好意思。最後是今天的$1

連串的麥旋風中伏事件的故事從十二月開始。

然後是元朗大馬路分店,阿華田麥旋風。

阿華田甜品系列

最後是今天的$10焦糖蛋糕Oreo麥旋風。

這是廣告:

焦糖蛋糕麥旋風

這是實物的外表,量看起來比較少,不過特價$10就原諒它吧。

焦糖蛋糕麥旋風

翻開一看,啊哈哈哈,我就知道,完全沒攪拌耶,我之前原價買的都沒攪拌了,特價的還可能攪嗎?

不過這次的情況更為慘烈,因為它有加焦糖醬喲,那焦糖就瞬速結塊卡在杯緣,與雪糕老死不相往來了。

我老實說吧,自從麥旋風只剩下Oreo味,這幾年我已經很少吃麥旋風了,出新口味也是有興趣的才吃,因為我覺得多花這麼多錢買多一點點的配料是個白痴,這個月莫名奇妙心血來潮才多買幾次,事實證明,我真的是個白痴。

再會了,沒有旋風的麥旋風(或者應該叫它麥囗囗好了),人家台灣麥記的冰炫風為了減塑才沒了湯匙沒得攪拌,我們香港的麥囗囗更先進為了省電才不攪拌(不過塑膠湯匙還在唷),既然都要省了,不如別再出麥旋風了。杯子的摺痕沒人摺、超厚湯匙的攪拌功能沒人用、麥旋風機⋯其實他們真的有在操作嗎?只是儲物用的吧,所以麥旋風所有配套都沒發揮功能,乾脆沒了這品項工作人員也更輕鬆、消費者也不會覺得中伏,這不是更好嗎?

最後還是提一提這家店本身的問題了吧,不然單單因為一個人有我有的缺陷被差評也太無辜了。在等麥囗囗的空檔想去洗手間,這家麥記本身沒洗手間,不過它在商場內可以用商場的,一樓那個開放給所有人的排滿長龍,所以我問收銀處想借鎖匙去只開放商戶那個,結果對方叫我去不用鎖匙那個,枉你們租了兩層舖位結果連洗手間都要顧客去不用光顧你們的路人也能去的那個,這種空有資源卻不肯用(或者說才不讓客人用呢)的態度,果真是麥囗囗的精神!
2019-01-05
5 分鐘 (外賣自取)
2018-10-26 90 瀏覽
仲記得細細個既時候食過朱古力脆筒😋😋,但而家真係好少機會食得到😭😭。等左咁耐,終於都比我等到Mddonalod出返朱古力脆筒,呢一刻我既心情真係覺得好感動😭。真係要襯呢個期間限定食多幾杯先得喇🤤🤤🤤!! 去完紅館之後,行返去尖東搭車,咁岩比我見到m記,咁緊要要即刻買返一杯黎食啦。脆左有脆皮朱古力新地筒之外,仲有其他新出既口味,雪糕有得揀雲呢拿、朱古力或者扭紋🍦🍦最頂既朱古力都仲未乾得哂,外面朱古力脆脆的,包住入面既朱古力雪糕🍦,雙重朱古力味👅👅

脆板朱古力新地筒
2018-10-25
外賣自取
脆板朱古力新地筒
2018-10-14 47 瀏覽
懶洋洋的星期日, 買2款唔同嘅限定版脆皮扭紋甜筒, 朱古力味賣晒 (其實係自己買左最後一個), 只得朱古力 + 雲尼拿扭紋! 懷念的味道😋 本想悠閒的吃吃走走, 點知食左外層脆皮後, 雪糕溶得好快, 最後係狼狽快食😂😂😂 儀態全無 😂😂😂😂食有脆筒嘅就方便好多, 起碼唔會滴到一手都係啦! 脆筒 & 插住嘅朱古力條 (oreo 味, 太甜) 都脆到一個點, 大力少少都碎晒! 吖, 應該話其實根本拎唔起, 因為淋上去既朱古力脆漿包得太實, 好彩有匙羹用, 如果唔係食到底真係有點狼狽!
), 只得朱古力 + 雲尼拿扭紋! 懷念的味道😋

食有脆筒嘅就方便好多, 起碼唔會滴到一手都係啦!

2018-09-20 77 瀏覽
將軍漢堡返咗嚟唔夠一個月,每年只係得呢段時間食到,機會難逢,但聽聞好快又會暫別,點都要嚟食多次。今日比較肚餓,加多咗個蘋果批,麥樂會送細橙汁,有橙肉,但較甜。今次自己㩒機買,原來可以註明加汁,加多啲檸檬白汁同日式燒汁,起初食嘅時候汁唔算多,之後越食越多。真的最愛他的醬汁,甜甜哋,食落好juicy,可以嘅話可以再多啲燒汁,個白汁(沙律醬)漏晒出嚟,整個組合真係好夾。這分店的薯條熱辣辣炸起,唔會太咸,欣賞。蘋果批食到最後依然熱辣辣脆卜卜。

這分店的薯條熱辣辣炸起,唔會太咸,欣賞。

蘋果批食到最後依然熱辣辣脆卜卜

2018-09-20
下午茶
2018-07-30 81 瀏覽
上一轉買時冇專登去食知今日第一日復賣仲低B到以為只有甜品站先有得買咁就行過尖東噴水池那間牡丹樓時係咁意望下有冇得買黎食其實黎遠見到排緊隊都知有架喇 外子去排手卷我就去排雪糕其實條龍好慢後來發現原來部雪糕機壞左之後買果D佢地直接話要等30分鐘先有都有一小撮人走左我就買左等緊先講 不過好彩我有時間所以繼續等 外子話要食特濃其實成$55一杯雪糕係幾貴呀但又真係好濃榴槤味我全晚睇男神都番”UR”陣味出黎如果我旁邊個位唔鐘意佢都好慘下其實我見佢狂貼住佢男人避開我咁我相信佢嗅覺會受苦不好意思啦
上一轉買時冇專登去食

避開我咁
我相信佢嗅覺會受苦
不好意思啦
2018-07-03 80 瀏覽
每次尖東打完籃球都會黎麥當勞食野休息下先走。麥當勞每人都有食過呢間亦都唔係有咩驚天地 泣鬼神野食,之不過我想講既係每一次黎食佢既薯條都炸得好脆,好多時間食麥記如果撞唔岩佢新鮮出爐既薯條🍟就會淋哂唔好食。但呢間我真係每一次去都保持到水準,次次都好似新鮮出爐咁,唔信大家試下。麥當勞大家都食過所以冇特登影相喇
每次尖東打完籃球都會黎麥當勞食野休息下先走。

麥當勞大家都食過所以冇特登影相喇
宵夜
2018-04-26 129 瀏覽
我記憶中好無食過蘋果派😂 這次終於可以嘗試啦!朋友問我蘋果派和菠蘿派,喜歡哪種,我選擇香芋派(問非所答)總感覺香芋派是最搭的,本人不喜歡熱甜品裡夾雜酸味! 還點了m cafe 的小龍蝦牛角堡和美祿,牛角麵包很脆,但餡小龍蝦不好吃,芝士比較多,有點膩~
2018-04-26
「肯同男朋友捱麥記的女人」又出動了😂貪新忘狗的我,當然捉女朋友去試吓新野。美祿焦糖咖啡搞錯!今時今日原來好多人唔知道乜嘢叫美祿!依家啲後生仔真係過份,一定又係因為佔中....;)簡單來講,美祿係一個好好味嘅朱古力飲品,唔少80後的年輕人,係小朋友嘅時候都飲過,真係香港人集體回憶。如果冇聽過,你應該聽過佢嘅死對頭,好立克、阿華田;D 未試過嘅人,今次係機會啦!如果你係遊客,都不妨試一下!因為香港版,其實味道都會有啲唔同!首先整體來講,杯嘢飲係好好味,好甜唔會太酸。上面有一粒一粒美祿波波、美祿粉裝飾,飲嘅時候,可以一邊食美祿朱古力波,一邊配合少少苦味嘅咖啡,口味岩哂我哋80後。正!紅豆批據聞講,月經來的女生吃紅豆特別好,所以要叫一個慰勞一下女朋友。紅豆滿滿的,非常滿足。不過有一點要留意,唔同麥當勞餐廳,紅豆批質素會有唔同。有啲,有好重嘅油味,嘔心。尖沙咀科學館附近這一家,就沒有這個問題。好唔好味道我諗就要睇你彩數🤣玉子牛堡幾好味,又有番茄醬甜味,又有雞蛋,配合漢堡牛肉,味道、分量都非常平衡,值得再食。粟米杯依家麥當勞可以將薯條轉左粟米杯,健康啲。粟米杯,重有少少牛油香味,某程度上覺得仲好過

搞錯!今時今日原來好多人唔知道乜嘢叫美祿
!依家啲後生仔真係過份,一定又係因為佔中....;)

美祿焦糖咖啡

首先整體來講,杯嘢飲係好好味,好甜唔會太酸

玉子牛堡

粟米杯
依家麥當勞可以將薯條轉左粟米杯,健康啲。粟米杯,重有少少牛油香味,某程度上覺得仲好過食薯條。

價錢

埋單$40。🤔始終唔係好習慣,麥當勞已經因為通脹貴了很多
。哲學問題,今時今日一個中學學生哥,俾唔俾到錢$40食一個午餐呢?麥當勞,已經係咪變咗在職人士先會食嘅食物?