2017-08-16 556 瀏覽
點都要食一次之選,可惜買唔到原味我最想食就係原味,點知已經賣哂,咁我就揀左士多啤梨味,未食都有濃濃士多啤梨飄出黎。佢有兩個食法啦一係就叮叮佢一係就雪雪佢,但我覺得士多啤梨襯凍食多點,所以就決定雪,但未雪之前我就已經忍唔住切左小小出黎食啦,好感嘆真係好好味,麵包好鬆軟啖啖芝士,食到原味我會更開心因爲士多啤梨搶哂d味,但都唔錯好驚喜。雪完之後個口感就冇咁軟身,芝士變左cream咁,我都係鐘意食常溫版,不過哩個包係街食都幾麻煩,我會決定係家慢慢品嘗我會再買原味食架

2017-06-17 526 瀏覽
由2015年開始奧地利百年麵包店就開始襲港,當時只有尖沙咀分店,所以遲遲都未試佢既5層芝士流心包終於...荔枝角開左分店啦...甘就可以TRY TRY不過你要食完先可以認認真真感覺到佢極度邪惡....全日就爆QUOTA啦佢包裝好,會加上一張食用方法,可熱食,可凍食,都別有一番芝味炎炎夏日梗係凍食,先放係雪櫃,再食個感覺好似食緊New York Cheese Cake口感算滑,芝士味濃郁,不過我覺得大左DD,好飽佢D芝士CREAM極多,差唔多成個飽都係~好誇張!!!而價錢方面,其實都有D貴,30幾蚊一個,所以唔可以成日食,好重本每一個月食一個都可以接受既~推介俾一班超超超愛芝士既FANS~*另外,除左飽之外,仲試左佢既LEMON TART味道我覺得偏甜,可能係怕檸檬本身太酸唔係個個人可以接受到有檸檬香味,價錢都30幾蚊,份量唔大但希望有機會改善下

終於...荔枝角開左分店啦...甘就可以TRY TRY

口感算滑,芝士味濃郁,不過我覺得大左DD,好飽

佢D芝士CREAM極多,差唔多成個飽都係~

好誇張!!!

每一個月食一個都可以接受既~

推介俾一班超超超愛芝士既FANS~

*另外,除左飽之外,仲試左佢既LEMON TART

味道我覺得偏甜,可能係怕檸檬本身太酸唔係個個人可以接受到

有檸檬香味,價錢都30幾蚊,份量唔大

但希望有機會改善下
2017-06-06 350 瀏覽
久仰大名, 現在終於有時間買一個試試! 它的流心芝士包有很多款式, 紫薯味, 熱情果芒果味, 原味, 士多啤梨味和朱古力味, 全部都好吸引呢!最後選了五層流心法國朱古力芝士包和五層流心紫薯芝士竹炭包。30多元買一個包, 起初感覺有點小貴, 不過拿出來一看, 原來包比想像中大件, 感覺也划算。是次兩件包都沒有加熱, 選擇冷藏後食用。先試朱古力味, 朱古力芝士流心層很厚, 麵包比例相對較少, 流心層因冷藏的緣故變實了, 可是麵包部分卻沒因而變得乾硬 (冷藏時間約1小時左右), 包雖沒室溫時的鬆軟, 但還算是軟熟吧(冷藏後來說)! 麵包配上那濃烈朱古力味的流心層, 完全感覺不到自己在吃麵包, 這樣的甜點讓人很滿足!濃而不膩, 很輕鬆就完成一整件, 還有胃容納吃掉餘下的紫薯芝士包。相對而言, 紫薯包的流心層比較薄, 麵包部份佔的比例明顯較多, 要是紫薯芝士流心層能再慷慨點, 加厚一點的話, 口感會更好。不過, 整體味道也是不錯的, 跟濃厚的朱古力味不同, 紫薯口味的相對較淡, 但同時, 其芝士味會比朱古力口味的更突出, 加上甜中帶微酸, 感覺清新, 還偶爾吃到紫薯粒呢!雖然邪惡, 但一次吃完兩

五層流心法國朱古力芝士包

五層流心紫薯芝士竹炭包

雖然邪惡, 但一次吃完兩件真的很滿足! 日後期待再試試它其他味道呢!

五層流心法國朱古力芝士包
五層流心紫薯芝士竹炭包
  • 五層流心朱古力芝士包
2017-05-24 269 瀏覽
朋友請我食原味五層流心芝士面包,覺得好好食。好斜惡,今次就買咗五層流心熱情芒果同流心朱古力面包,做宵夜,超好味。麵包來自奧地利。價錢都唔便宜要36元一個。但幾好食。
朋友請我食原味五層流心芝士面包,覺得好好食。
麵包來自奧地利。
價錢都唔便宜要36元一個。但幾好食。

2017-05-22 214 瀏覽
呢間麥上日光已開咗幾間分店,之前係尖沙咀食個芝士包,實在太懷念個味道,見到長沙灣廣場有,就買翻個食先。流心芝士包芝士包上面有好多芝士粉,見到個包有唔少芝士。咬完見到有3層芝士夾住2層包,芝士好多,硬身。沒有見到流心既感覺,之前係尖沙咀食過係流心,可能不夠熱。
呢間麥上日光已開咗幾間分店,
之前係尖沙咀食個芝士包,實在太懷念個味道,
見到長沙灣廣場有,就買翻個食先。

流心芝士包
2017-04-26 412 瀏覽
今日經過長沙灣廣場! 見到麥上日光又出新包包! 又食新野呀!! 見到有新既五層流心熱情果芒果芝士包 ! 由於我勁鐘意食芒果同埋熱情果既!今次出熱情果芒果芝士包即刻要買!!!我覺得哩個好好味喎!加左啲紅莓乾令芝士軟包更加好味有口感!熱情果配搭芒果帶點酸酸既味道!入面一層層cream cheese 咁...芒果味比較重! 再混合流心芝士!非常好既配搭!同樣都係漏架啦! 記得同朋友開心share....我諗雪凍更加好味呀!
今日經過長沙灣廣場! 見到麥上日光又出新包包!
又食新野呀!! 見到有新既五層流心熱情果芒果芝士包 !
由於我勁鐘意食芒果同埋熱情果既!

今次出熱情果芒果芝士包即刻要買!!!

我覺得哩個好好味喎!加左啲紅莓乾令芝士軟包更加好味有口感!

芒果味比較重! 再混合流心芝士!非常好既配搭!

同樣都係漏架啦! 記得同朋友開心share....

我諗雪凍更加好味呀!
2017-04-23
2017-04-23 350 瀏覽
哈哈,今日經過係tea time, 又好肚餓,買左被熱烈推介的流心芝士包,第一次食就試原味。包真係超級鬆軟,内中的cream cheese 多到成寸厚,食落好cream 啦!其實個名有少少誤導,d cheese 係唔流的,也不鹹啊,係sour 那種。個人而言,好似食緊-個放在麵包內的芝士蛋糕。如果-個人食,實在太滯,最好分兩次吧,即日室温食一半,另一半放雪櫃之後再叮熱食。其實-入店内,就有試食(不包括流心芝士包),係鬆軟同香的,但$25手-般大的普遍包,又貴左。反而,流心芝士包有如cheese cake, $25又真係未必買到。
2017-04-23
2017-04-08 315 瀏覽
下午同朋友去荔枝角行街Shopping,行到餓餓地想搵D野食下,見到依間自稱由奧地利而來的面包店,十分吸引! 加上有最愛既流心芝士, 當然要一試!經過門口見到D相已經流曬口水,影得真係好靚 <3因為大受誘惑, 28蚊一個, 100蚊4個, 所以最後一買就買左4個!有一個芒果味即刻食左好好味!剩番3個分別係 朱古力, 草莓同 原味!3個都好好食, 即使放左一晚味道都仲係同即場食一樣,而佢都有比一張小小的卡有教點食,分別可以 室溫食, 微波黎熱食, 仲可以雪凍佢黎食,而我自己就加左個食法就係雪落冰格雪糕果層黎食,反而係最最最好味!好似雪糕咁, 勁正!如果比我評分,我覺得室溫食係最普通, 5月最高的話, 比佢3分合格,而雪入雪櫃排第3, 有4分, 有小小似蛋糕咁, 但始終係包,第2好食係微波, 係唯一有流心效果既食法, 成口爆槳~最邪惡! 我比4.5分!不過最最最好味5分滿分既係雪入冰格! 成個好似雪糕蛋糕既口感!雪凍左味道更加突出! 中意係甜品既人絕對唔可以錯過呢!到講味道,一開始係比佢張poster 個朱古力吸引左!可惜朱古力既味道無突別突出, 芝士味都無特別濃郁..而第二個食既
下午同朋友去荔枝角行街Shopping,

行到餓餓地想搵D野食下,

見到依間自稱由奧地利而來的面包店,

十分吸引! 加上有最愛既流心芝士,

當然要一試!

經過門口見到D相已經流曬口水,

影得真係好靚 <3
流心芝士面包(三種口味)
有一個芒果味即刻食左好好味!

剩番3個分別係 朱古力, 草莓同 原味!

3個都好好食, 即使放左一晚味道都仲係同即場食一樣,

而佢都有比一張小小的卡有教點食,

分別可以 室溫食, 微波黎熱食, 仲可以雪凍佢黎食,

而我自己就加左個食法就係雪落冰格雪糕果層黎食,

反而係最最最好味!

好似雪糕咁, 勁正!
如果比我評分,

我覺得室溫食係最普通, 5月最高的話, 比佢3分合格,

5層流心芝士面包

草莓芝士面包
雪凍左味道更加突出! 中意係甜品既人絕對唔可以錯過呢!

到講味道,

一開始係比佢張poster 個朱古力吸引左!

可惜朱古力既味道無突別突出, 芝士味都無特別濃郁..

而第二個食既係5層芝士流心..

不過切開都見唔到5層, 感覺同其他味一樣得二層。

當場食既芒果反而平凡,雖然同芝士好Match,

好有夏天既感覺, 不過芒果味重, 就有小小蓋左芝士味,

好似食緊普通芒果味Cream既面包咁..

反而最令我滿意就係草莓味,

可能我本身都好中意食士多啤梨,

個味比較突出又唔會蓋左芝士陣味,

真係食過番尋味! 夏天會再買雪凍佢當雪糕食! 真係一大享受~
2017-04-05
外賣自取
流心芝士面包(三種口味)
5層流心芝士面包
  • 草莓芝士流心面包
  • 5層芝士流心面包
2017-04-05 346 瀏覽
喺openrice發現麥上日光喺長沙灣廣場開咗店!即刻問同學們有冇柯打,放工時去買番學校一齊分享~我哋一共揀咗3個包,原味(流心芝士)、芒果芝士、同埋竹炭紫薯~一共$88蚊~我哋3個女仔分享,先試流心芝士,一個包切到7大件,說好的流心唔係好似流心奶黃包果種,只係好creamy嘅形態,有啲似食一大舊牛油噉。之後食芒果芝士,有點芒果嘅酸甜味道,中和到太creamy嘅芝士。而紫薯芝士竹炭包,因為之前已經食咗2款包,雖然只係食3分之一嘅分量,但我已經有點濟,食唔落了,所以只試咗一小塊。咬落去有點撕哩嗦囉,應該係竹炭嘅口感吧?而紫薯嘅味道如何,我已經唔係好記得... 後記:就算再好味嘅食物都唔好一次食咁多,一定要適可而止,唔係會有反效果!

奧地利五層流心芝士包

2017-03-29
奧地利五層流心芝士包
2017-03-28 328 瀏覽
原來荔枝角都開左分店!今試食下五層流心紫薯芝士竹炭包!之前係尖沙咀分店食過原味同埋芒果味! 而家越來越多口味喇!五層流心紫薯芝士竹炭包佢面層既竹炭包都好鬆軟! 質地一如以往都係好creamy~ 雪凍食真係好味既!  好似食雪糕咁!但最可惜係佢既紫薯味完全唔突出! 食唔出佢係紫薯包!可能佢既芝士味好濃郁! 所以味道COVER左佢! 但其實食一個係一件非常漏既事!最好係同朋友一齊SHARE食! 佢真係好大個..哈哈哈!總括比起原味! 都係原味好味過哩個好多!
原來荔枝角都開左分店!

今試食下五層流心紫薯芝士竹炭包!
之前係尖沙咀分店食過原味同埋芒果味! 而家越來越多口味喇!

五層流心紫薯芝士竹炭包佢面層既竹炭包都好鬆軟!
但最可惜係佢既紫薯味完全唔突出! 食唔出佢係紫薯包!

可能佢既芝士味好濃郁! 所以味道COVER左佢!
但其實食一個係一件非常漏既事!

最好係同朋友一齊SHARE食! 佢真係好大個..哈哈哈!

總括比起原味! 都係原味好味過哩個好多!
2017-03-13
2017-03-23 261 瀏覽
上星期才試過原味,對其他味道充滿信心,同事聲稱士多啤梨味唔錯,但比原味貴$3,早餐時段麵包店內空無一人就知內有別情啦⋯⋯$28個包做早餐,根據咭片建議食法,將其放於微波爐加熱食,本人唔建議,因為搞到一「pat」野,室溫食最為美味,而且影響包嘅味道,講番個包~有士多啤梨香氣,但同芝士混合不太配,帶點酸味,但食半個都有點膩,室溫下放至下午四、五時食,食埋另一半,感覺有一點嗆喉好像已氧化了,因咭片道明室溫六小時內要進食,但包裝無說明出品時間,希望改善一下,經過這一疫~還是推薦原味是最好。
2017-03-21
$28 (早餐)
2017-03-14 237 瀏覽
之前係尖沙咀排咗好耐隊先食到個包,今次見到屋企附近有呢間新開既店舖,見到就興奮。晏就過去,見到冇咩人,店舖主要sale芝士包。見到依家有唔同味既芝士包,就叫咗我至愛既口味,但係好似係預先包好,一叫就即刻拎俾我。好貼心,入面有張卡介紹點樣食。士多啤梨芝士包放入雪櫃雪凍食,個包質地乾身,芝士偏硬。咬落去芝士味唔出,含住會有芝士味。放入微波爐叮,叮一陣啲芝士就流晒出嚟啦,流得好誇張。叮完就聞到好濃嘅士多啤梨味,但係就唔方便食用,流到成手到係。叮完個包比較鬆軟,士多啤梨味同芝士味都出哂黎,但士多啤梨較芝士味重,欣賞佢啲芝士好多,睇落都興奮,食完會好飽。總結:芝士包容易飽肚,兩個人食一個包就比較好,個人認為放入微波爐叮會更有芝士味。
好貼心,入面有張卡介紹點樣食。
士多啤梨芝士包
總結:
2017-03-08
2017-03-13 397 瀏覽
老實說廿幾三十蚊一個包確係貴,被火柴人同事旬擁之下,佢居然一程屯門公路隊左全個五層芝士⋯⋯令我終極忍唔住買一個,同至愛家人分享,切四份都好大件,層層芝士軟滑溜,有幾種食法,可以叮後變熱溶芝士,雪凍較實有少少芝士蛋糕感覺,但我急試用室溫食法,不是鹹芝士~係帶點酸,所以唔太膩有飽肚感,包質地軟淋之中帶許口感,少吃多滋味幾個人分享罪惡感就最完美
2017-03-13
外賣自取
$25 (其他)
2017-02-03 628 瀏覽
[流心芝士?不太流心]麥上日光呢個名成日聽,不過一個包要二十幾三十蚊就真係未有衝動一試。呢間分店啱啱新開做promotion,買一送一,機會難得一定唔可以放過,即刻買黎試下。聽講佢個流心芝士包好出名,所以揀左呢個試試。佢啲cream多到必晒喺個袋度,包都尚算鬆軟,入面都有cream夾住,啲cream cheese唔係咸芝士,偏酸,食左大半都唔覺得濟。不過就唔可以叫流心喇,只係cream,$25兩個,絕對可以一試。
[流心芝士?不太流心]
聽講佢個流心芝士包好出名,所以揀左呢個試試。