2023-12-14 71 瀏覽
韓國菜通常都是烤肉或炸雞,今次第一次吃韓國燉雞~餐廳由韓國人主理,感覺舒適,光線充足,裝飾簡單而優雅,卡位可以望到街景,十分舒適✨前菜包括泡菜、青瓜及大豆芽,食完可以再添泡菜及青瓜的酸辣度恰好,大豆芽的麻油味好香芝士燉雞(無骨) $278必試的招牌菜,份量很多,燉雞面層鋪了一大片半溶的邪惡咸香芝士蔬菜配料有青瓜、紅蘿蔔、洋蔥和薯仔等,加上煙煙韌韌的冬粉十分飽肚秘製醬汁香濃不鹹,味道甜甜辣辣,雞件與其他配料盡吸醬汁很入味,點了小辣非常惹味牛肉紫菜包飯$78份量足夠,賣相吸引,用料十足,牛肉的餡料和不同類型蔬菜搭配,灑上白芝麻增添香氣,整體口感豐富,美味而不膩芝士雞蛋卷$88蛋卷厚身,質感實在,一咬裡面的半溶嘅芝士慢慢流出,份量極多,配上蛋黃醬及茄醬,口感更豐富魚餅湯$128韓國經典街邊小吃之一,高湯中塞滿魚餅熬煮,吸盡湯汁,份量飽滿,加上爽口的芽菜和薄脆蘿蔔片等配料,熱騰騰上台,十分適合現在少少凍的天氣享用--總體評分-環境:7.5/10 食物:8/10 服務:8/10 抵食:8/10-鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak📍旺角彌敦道726號10樓
韓國菜通常都是烤肉或炸雞,今次第一次吃韓國燉雞~

前菜包括泡菜、青瓜及大豆芽,食完可以再添
泡菜及青瓜的酸辣度恰好,大豆芽的麻油味好香

芝士燉雞(無骨) $278

抵食:8/10
鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak
📍旺角彌敦道726號10樓
2023-12-11 72 瀏覽
🇰🇷韓國直送燉雞🧣-鳳雛燉雞係唔少人去韓國旅行嘅必食餐廳之一 唔知又有幾多人知道喺香港都有一間呢😌 由韓國主廚主理 食材都係空運到港 確保味道夠正宗呀👍🏻-🐔鳳雛燉雞 $248 (加魚蛋&魚糕 +$28) 第一次嚟嘅話必食餐廳同名嘅鳳雛燉雞✨ 大概二至三人份量👭 配料有蔬菜同一人份嘅冬粉 亦都可以加錢要配料 我哋就加咗魚蛋魚糕🤤醬汁好惹味 雞肉唔會嚡 冬粉索汁又掛汁勁正呀🥰 我覺得有做到韓國當地食嘅風味😎 有辣有唔辣任君選擇 小辣嘅辣度都頗強呀 想試嘅要斟酌嗌😗-📍鳳雛燉雞(봉추찜닭 Bongchu jjimdak)旺角彌敦道726號10樓-
🇰🇷韓國直送燉雞🧣
🐔鳳雛燉雞 $248 (加魚蛋&魚糕 +$28)

📍鳳雛燉雞(봉추찜닭 Bongchu jjimdak)
旺角彌敦道726號10樓
喺旺角彌敦道726號嘅大廈有好多美食選擇,之前有去過其他樓層食越南粉,原來10樓有間韓國嘢都幾多人推介,最出名就係燉雞🥘。感覺好似冇咁熱氣又暖暖哋,所以就同媽咪揀咗食呢間Bongchu Jjimdak。坐到埋位,店員就好快拎咗韓國伴菜嚟🍱,有三款菜。Kimchi正宗偏辣,芽菜同青瓜就食落幾清爽,係幾好嘅開胃前菜。就咁睇Menu覺得呢度價錢都算係中等偏上,但原來啲嘢食都幾大份。嗌咗個招牌無骨燉雞(唔辣),然後加咗冬粉做麵底。再加左杯芒果梳打,連加一埋單$338,兩個人Weekend Lunch Time嚟食都合理嘅👌🏻。個燉雞真係好鬼大份,滿滿索晒汁嘅冬粉。冬粉比較煙煙韌韌,店內都有提供夾夾同鉸剪畀大家處理食物,都算Friendly💁🏻‍♀️。雞嘅份量都好多,炆得好入味亦幾嫩滑,食極都仲有好多哈哈!覺得嗌埋一班人嚟食呢個雞,每人夾少少應該就啱啱好,得兩個人食咁大兜就會有覺得濃味咗啲🤏🏻🤏🏻,如果味道可以輕輕啖返少少會更加好味。同埋想讚吓佢杯芒果梳打🥭,$32又真係唔貴。用啤酒杯上好大杯呀,入面亦有少少芒果肉食吓,好清爽好好飲,啱晒消一消滯💫。呢度嘅水係Self-Serve,如果大家口渴可以

呢度嘅水係Self-Serve,如果大家口渴可以自行裝水飲。

整體嚟講間餐廳都幾坐,幾適合一班Friend嚟嗌多啲唔同款嘅嘢食Share!
2023-12-10 39 瀏覽
同朋友第一次嚟食,walk in,下午2點幾入座,入座嗰陣職員冇同我哋講話即將落場。後尾啲嘢食嚟到之後,大約坐咗半個鐘,職員就過嚟催我哋走,仲閂晒冷氣同燈。講緊我哋消費左幾百蚊,但先食咗半個鐘,仲用啲咁嘅態度催我哋。其實職員係咪應該同我哋講落場時間呢!
2023-11-12
下午茶
之前好似都有介紹過大家嚟呢間位於旺角嘅鳳雛燉雞😆近排天氣開始慢慢變涼少少🤏🏻個腦即刻crave for啲暖笠笠嘅嘢食♨️但係又唔想打邊爐又或者燒肉嗰啲~一嚟太熱 二嚟通常嗰啲如果要性價比高就要任食 但又唔想撐破肚皮🤰🏻韓式嘅呢一種燉雞就真係啱啱好fit💯煮好一大碟熱騰騰嘅燉雞 入面其實都有齊晒肉、菜、麵食等等個原理其實同打邊爐都有啲似😆仲可以自己加自己鐘意食嘅料 有菇、年糕、魚糕魚蛋 等等~仲有飯焦 超特別😯你喺廚房直程煮埋出嚟比你🤭今次依舊嚟到都係叫我嘅favourite🤎鳳雛燉雞(無骨) $248辣度方面我揀咗少辣🌶️增添一點惹味~唔怕辣嘅大家 都推薦你地加辣!上次同朋友食啲冬粉(類似韓式嗰種寬粉)完全唔夠分 最後要爭住食😂因為啲冬粉索晒啲汁 又勁彈口 真係食到停唔到口🥹今次學正咗 加多咗一份冬粉 咁就唔洗驚食得唔夠喉😌冇嚟一排 但係質素依然保持到👍🏻雞件份量依舊比得好慷慨 而且燉得剛剛好 唔會好柴 去好晒骨真係好啱我呢啲懶人😝而且本身附上嘅蔬菜例如青瓜、紅蘿蔔、薯仔等 真係多都齋食佢哋都夠晒飽🥬2個女仔嚟食 份量剛剛好 又可以解決到想食韓國嘢嘅心癮😉另外個人都覺得餐前附上嘅小菜 青瓜
之前好似都有介紹過大家嚟呢間位於旺角嘅鳳雛燉雞😆
近排天氣開始慢慢變涼少少🤏🏻
個腦即刻crave for啲暖笠笠嘅嘢食♨️
但係又唔想打邊爐又或者燒肉嗰啲~
韓式嘅呢一種燉雞就真係啱啱好fit💯
煮好一大碟熱騰騰嘅燉雞 入面其實都有齊晒肉、菜、麵食等等
個原理其實同打邊爐都有啲似😆
你喺廚房直程煮埋出嚟比你🤭

今次依舊嚟到都係叫我嘅favourite🤎

鳳雛燉雞(無骨) $248
辣度方面我揀咗少辣🌶️增添一點惹味~
唔怕辣嘅大家 都推薦你地加辣!
因為啲冬粉索晒啲汁 又勁彈口 真係食到停唔到口🥹
今次學正咗 加多咗一份冬粉 咁就唔洗驚食得唔夠喉😌
冇嚟一排 但係質素依然保持到👍🏻
2個女仔嚟食 份量剛剛好 又可以解決到想食韓國嘢嘅心癮😉

另外個人都覺得餐前附上嘅小菜 青瓜好好食!🥒
爭啲忍唔住上主菜前食晒啲小菜🤓
下次有機會都想嚟試下食佢哋其他menu 見到隔離枱食豬腳同醬油蟹 都勁吸引🤩

1K
2023-12-08 30 瀏覽
韓國餐廳基本上大家都食過 不外乎係炸雞 芝士排骨 燒肉 鳳雞燉雞大家又聽過未?我都係第一次食 出奇地咁好食😍而且唔係幻想到韓國嗰隻煎煎炒炒嗰隻味😂 好濃郁嘅蒜蓉味 冬粉類似薯粉煙煙韌韌 吸收晒個sauce❤️燉雞更加冇得輸 真係非常之嫩滑 因為佢係冇骨嘅關係 大家都可以放心食用 可以大啖食都唔係話唔爽 單單仲要份量非常之大 啱晒兩個人share😍野飲方面配埋coke zero就啱啱好🙏🏻下次食韓國餐廳有多個選擇啦😂😂
2023-12-05 51 瀏覽
係香港都可以食到正宗韓國燉雞😋呢間舖頭位於旺角彌敦道,樓上鋪位置非常乾淨闊落,老闆更加係正宗嘅韓國人黎到呢到一定要點『bongchu jjim dak』,因為係呢間鋪既招牌菜今次我選擇左鳯雛燉雞(無骨)大辣🌶份量足夠兩個人食,無骨雞肉食落啖啖肉,加上大辣好惹味!而且有好多配料,有紅蘿蔔,青瓜,洋蔥同埋薯仔,薯仔炆得好入味係底仲有超大量冬粉tim!呢個餐仲可以另外加錢加其他配料,比較特別既就有飯焦,年糕同魚糕。

2023-12-03 52 瀏覽
太子旺角都係多野食多野揀地區, 行下行下睇下有咩食之後就試下呢間, 都係第一次食, 連鎖韓式餐廳間唔中食, 所以可以試既就試下非連鎖, 如果揀比較鍾意食既就係鳳雛燉雞 而且又無骨所以都ok既~最後點了,鳳雛燉雞(無骨), 壽司卷,海鮮煎餅, 士多啤梨梳打鳳雛燉雞(無骨)(GOOD) ($248)呢個份量都唔少, 而且都有唔少配菜係入邊一雞肉都夠滑,個湯/汁都夠濃, 成個配搭都可以,食落去係幾好味~壽司卷(GOOD)足料而且賣相唔錯都算大舊~海鮮煎餅(普通)煎餅入邊其實係幾足料, 有唔同海鮮不過個人口味反而對煎餅味道一般.士多啤梨梳打(ok)呢度環境都係闊落, 食物質素算唔錯既, 價錢就算是中等價格可接受~始終呢區選擇係非常多~總結就係因為未試過所以試一次~
鳳雛燉雞(無骨)(GOOD) ($248)
壽司卷(GOOD)
足料而且賣相唔錯都算大舊~
海鮮煎餅(普通)
士多啤梨梳打(ok)
總結就係因為未試過所以試一次~
2023-11-23 101 瀏覽
位於旺角彌敦道726號有一間韓國燉雞店都開咗好多年好多好評,所以今日同媽咪一齊去試吓呢間餐廳叫bongchu jjimdak鳳雛入到鋪頭你會發現boss 係韓國人正宗嘅韓國人打理餐廳!今日我哋叫咗無骨燉雞走辣不過當然鍾意食辣嘅朋友仔,可以選擇其他辣嘅程度啦除此之外,仲有其他唔少嘅韓式食品都好似好吸引,所以我哋都叫咗紫菜包飯,都算係韓國料理嘅另一個signature紫菜包飯嘅份量好夠佢仲附送海帶湯同埋韓式泡菜仲有芽菜佢呢度嘅韓式紫菜包飯麻油味夠晒香,而且裏面仲夾雜咗好多唔同類型嘅蔬菜所以食落去係好Fresh!!至於另一個重頭戲燉雞都冇令我失望!佢嘅份量係非常之多裏面除咗雞之外亦都有洋蔥紅蘿蔔青瓜薯仔仲有冬粉所以用料非常充足特別係冬粉索哂濃郁醬汁嘅精華,所以食落去好正啲雞都夠哂嫩滑 啖啖肉 爽啊😏
呢間餐廳叫bongchu jjimdak鳳雛
入到鋪頭你會發現boss 係韓國人正宗嘅韓國人打理餐廳!
今日我哋叫咗無骨燉雞走辣
不過當然鍾意食辣嘅朋友仔,可以選擇其他辣嘅程度啦

紫菜包飯嘅份量好夠

佢仲附送海帶湯同埋韓式泡菜仲有芽菜

至於另一個重頭戲燉雞都冇令我失望!

所以用料非常充足
特別係冬粉索哂濃郁醬汁嘅精華,所以食落去好正
啲雞都夠哂嫩滑 啖啖肉 爽啊😏
2023-11-16 130 瀏覽
去韓國旅行時食過幾次燉雞,有時會掛住呢個味道~ 鳳雛嚟香港開店後食過幾次,味道都幾正宗,幾似喺韓國食到嘅,老闆係韓國人,仲可以練下講韓文😂坐低落單後,店員會送上前菜,今次有泡菜、大豆芽同辣青瓜。食晒仲可以refill~🔸鳳雛燉雞(無骨) $248叫咗一份招牌燉雞小辣,足夠兩個人食~ 燉雞肉無骨,每啖都係入晒味嘅雞肉,好惹味,肉質再嫩滑一點就更好!仲有炆到超腍嘅薯仔、蘿蔔都好好食,入晒味!本身附送嘅仲有一人份嘅冬粉,吸滿醬汁好惹味,好滑溜好好食!小辣辣度食耐咗都算辣架,要飲下嘢解辣~🔸西柚米酒 $58呢度有好多款水果米酒,今次揀咗西柚味~ 都幾好飲,有西柚嘅清爽感,更易入喉~

🔸鳳雛燉雞(無骨) $248

🔸西柚米酒 $58

• 西柚米酒
2023-11-16 96 瀏覽
位於旺角彌敦道< 𝐁𝐨𝐧𝐠𝐜𝐡𝐮 𝐉𝐣𝐢𝐦𝐝𝐚𝐤 >, 一間正宗韓國燉雞店, 餐廳環境闊落, 卡位雅座。ʙᴏɴɢᴄʜᴜ ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ (ʙᴏɴᴇʟᴇꜱꜱ) $²⁴⁸鳳雛燉雞是招牌菜, 叫了小辣, 以秘製醬汁燜煮雞肉, 無骨嫩滑, 配以紅蘿蔔、青瓜、薯仔及洋葱, 再放有一份冬粉, 整體味道相當濃郁, 非常入味。ꜰɪꜱʜ ᴄᴀᴋᴇ ꜱᴏᴜᴘ $¹²⁸魚餅湯份量十足, 配上四串魚板及其他的魚糕黑輪, 冬天吃一流。ɢʀᴇᴇɴ ɢʀᴀᴘᴇ ᴀᴅᴇ $³²青提梳打, 香甜爽口。鳳雛燉雞 (旺角)📍旺角彌敦道726號10樓

ꜰɪꜱʜ ᴄᴀᴋᴇ ꜱᴏᴜᴘ $¹²⁸

ɢʀᴇᴇɴ ɢʀᴀᴘᴇ ᴀᴅᴇ $³²
青提梳打, 香甜爽口。

鳳雛燉雞 (旺角)
📍旺角彌敦道726號10樓
2023-11-13
2023-11-15 62 瀏覽
出開旺角又想食韓國野🇰🇷炸雞又怕太熱氣🥵見到呢間有燉雞食就入左去🤓餐廳係由韓國人主理 侍應都是講韓文/英文-一黎到先來了一碟韓國必有小食泡菜 芽菜 青瓜叫左個鳳雛燉雞(無骨) $248最鐘意食韓國既雞就係因為冇骨😌唔洗自己起骨真係好方便 大大碟夠晒兩個人食😝而且配料超級豐富 個汁又正🥳🥳配料有紅蘿蔔🥕又有薯仔🥔仲有青瓜🥒雞肉又啖啖肉🐔冬粉又好彈牙 而且仲好入味😋😋芒果梳打 $32裡面有好多芒果粒🥭配埋梳打一齊飲勁正芬達橙汁 $15
出開旺角又想食韓國野🇰🇷

裡面有好多芒果粒🥭配埋梳打一齊飲勁正

芬達橙汁 $15
2023-11-15
  • 鳳雛燉雞
鳳雛燉雞 Bongchu Jjimdak炸雞年糕部隊鍋,食厭左既朋友,一粒肉丁又有新推介,今次我地食燉雞,當日一入場就見到一個好韓國既韓國男人企收銀位置😂、帶著老闆既氣焰帶我就座,相信就係老闆本人,用上家傳秘方,100%Made in Korea!📷先送上前菜,泡菜青瓜芽菜,一般韓國伴餐,樸實無華!食完再添!芝士燉雞(無骨)$278必試的主推產品,食開炸雞真係覺得呢個好正,韓式風味又唔洗咁熱氣,除左打卡able之外係非常有姿勢有實際,超級大碟!三個頭咁大碟!兩個人淨係叫一樣野食就好!上面海量咸香芝士,芝士係exactly芝芯批既芝士味道mozzarella ,新鮮無骨燉雞之外,仲有青瓜紅蘿蔔薯仔冬粉,唔食野既我-肉丁本人-仲要以為唔夠食加左個白飯,大家唔好學我!P.S.叫左小辣,辣度麻辣4小辣!味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟[𝐢𝐧𝐟𝐨]鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak地址:旺角彌敦道726號10樓
鳳雛燉雞 Bongchu Jjimdak
[一粒肉丁/旺角/韓式料理]

韓國野;唔一定要係炸雞年糕部隊鍋,食厭左既朋友,一粒肉丁又有新推介,今次我地食燉雞,當日一入場就見到一個好韓國既韓國男人企收銀位置😂、帶著老闆既氣焰帶我就座,相信就係老闆本人,用上家傳秘方,100%Made in Korea!📷

芝士燉雞(無骨)$278

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟

[𝐢𝐧𝐟𝐨]
鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak
地址:旺角彌敦道726號10樓
今日同韓國朋友人係旺角食飯,佢話想感受韓國家鄉的情懷與味道🥺🥺所以佢帶咗我黎呢間位於旺角TOP 後面上樓的鳳雛嫩雞💕入到去發現沒有香港人店員,因為老闆真係韓國人,女店員則係外國人,但佢地都好友善✨️好想講佢地前菜真係好好食,泡菜夠甜夠辣但一啲都唔酸😍醃青瓜好入味😍😍仲有芽菜都好好食😍😍😍最後成碟食哂由於我地2個女仔都食得唔多,所以韓國友人根據經驗就叫咗✨️✨️厚重雙重芝士無骨嫩雞✨️✨️終於都明白點解會有家鄉的味道😍因為呢款汁的味道好有家庭感覺!好似細個媽媽煮飯的感覺😍😍啲芝士好好味,就算凍咗但入口依然好好味,雞肉十分嫩滑,吸哂啲汁真係好正😍😍而且超多雞肉,紅蘿蔔,青瓜,白蘿蔔,薯仔等等配料,剛剛好可以中和香濃雞汁的濃郁感雖然Meau 寫包含一人冬粉份量,但其實有好多🤣🤣分分鍾夠食2-3人, 彈牙又香口✨️好入味💕忍唔住食咗勁多✨️
位於旺角TOP 後面上樓的鳳雛嫩雞💕

好想講佢地前菜真係好好食,
泡菜夠甜夠辣但一啲都唔酸😍
醃青瓜好入味😍😍
仲有芽菜都好好食😍😍😍
最後成碟食哂

啲芝士好好味,就算凍咗但入口依然好好味,

雞肉十分嫩滑,吸哂啲汁真係好正😍😍

• 芝士燉雞
2023-11-10 61 瀏覽
早幾日去咗旺角想食韓國菜,但係又怕熱氣,就醒起最近好大熱嘅韓式燉雞!差唔多下午時間上到去已經全場坐滿晒,有好地道嘅韓國人仲有韓式MV,差啲以為自己去咗韓國😂我哋叫咗一個大辣燉雞,一個海鮮薄餅,加埋佢哋嘅前菜,估唔到已經飽到上心口😂最令我有驚喜嘅係個燉雞,估唔到就算唔係用炸嘅形式去煮,個雞依然好香滑同入味!同埋有滿滿嘅配菜,所以其實可能淨係嗌呢碟已經好飽😂但係啲冬粉真係好好食🥹條條都索曬汁又煙靭,所以個薄餅都差啲食唔晒🙈薄餅都好香脆,每一啖都食到啲海鮮嘅配料,不過因為我怕太熱氣,所以就不斷用燉雞汁淋上去食,又係另一番風味😆