2020-12-25 284 瀏覽
✨天氣凍咗好多,想食啲暖笠笠既野,呢間係鰂魚涌既[鯛魚魚湯專門店],我一直好想試佢地既湯飯‼️估唔到CP值算高!下次有機會可以再試其他🥳!.💬原隻波士頓龍蝦湯飯 $138 呢個係冬天食真心確係唔錯🥰!論賣相都已經好吸晴!龍蝦🦞唔算好大隻,但算新鮮無食到雪藏味😝,肉份量可以,最開心既係我呢隻算係好多膏😋!加埋啲配料真係好飽!至於個鯛魚湯我覺得好夠味!夠鮮甜!火爐座著好暖笠笠💗,唯一不足既係覺得個火太快熄咗😅!..📍鯛魚魚湯專門店 (鰂魚涌)鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖....
💬原隻波士頓龍蝦湯飯 $138
📍鯛魚魚湯專門店 (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖
今天相約朋友到鯛魚魚湯烏冬店吃午飯, 這家餐廳是我朋友的最愛, 每次約他的時候都是選擇這間😂鯛魚湯烏冬顧名思義就是鯛魚熬製的湯底, 魚湯呈白色, 味道濃郁, 今次選擇了吉列豬扒配烏冬, 分量真的是非常大方, 是整整一整塊豬扒(大概可以設成8條), 更有沙律醬及和式風味醬汁沾吃! 朋友則點鰂吉列廣島蠔, 相反廣島蠔的Size不太大, 炸粉相對比較多, 只剩下脆口, 所以建議大家可以選擇吉列豬扒! 店舖不大, 往往進餐前都要先排隊15-25分鐘, 記得留意!
2020-12-01
2020-12-03 173 瀏覽
過嚟港島工作唔知食乜好,行下行下嚟左呢間日本嘢食lunch,一打開menu已經見到佢有個主打鯛魚湯烏冬,而且見到電視節目有介紹過,但我心大心細,見到吉列豬扒定食都有呢個湯跟埋就無叫到烏冬,果然吉列豬扒好一般,無乜特別!反而個沙律同魚湯真係幾好味,魚湯濃而且有點胡椒味,好鮮甜!飲完先發覺應該要叫湯烏冬試😂唔怪得全餐廳嘅人都係叫湯烏冬😂太趕太多人都唔記得影相,求其補左兩張相先😂侍應唔知係咪太忙,服務好一般
2020-12-02 204 瀏覽
朋友系附近返工就食咗呢間,lunch time都超多人,餐牌好吸引全部都想試😂最後就揀咗皇帝蟹腳海膽湯飯,鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬,加日式炸雞小食。日式炸雞就真系無得輸,新鮮炸出來,夠大件又唔油膩,雞肉都幾juicy,沾蛋黃醬🤤🤤湯飯亦都好好食!鯛魚湯好香醇,吸收咗湯汁既飯粒×海膽×配菜,加埋有啖啖肉既皇帝蟹腳,食既好滿足🤤🤤試咗一啖朋友share既鮑魚花膠魚肚,口感都唔錯,好新鮮好滑,見朋友全部食晒應該都好味~皇帝蟹腳海膽湯飯 7.5/9日式炸雞 8/9鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬7.5/9OVERALL 8/9如果再過來鰂魚涌都想再試其他嘢,等都值得既優秀小店👏👏

皇帝蟹腳海膽湯飯 7.5/9
日式炸雞 8/9
鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬7.5/9

OVERALL 8/9

如果再過來鰂魚涌都想再試其他嘢,等都值得既優秀小店👏👏
  • 雞塊唐揚
2020-11-29 177 瀏覽
因為近日受其他魚湯米線嘅衝擊嗰晚食呢間真係覺得好好味🤤鮑魚花膠魚肚魚湯飯好足料(相信睇相都見到)仲要係俾個鍋你熱住魚湯都有淡淡的鮮味食過返尋味推墨汁墨演都好好味係比較彈牙果款仲要加埋啲豆卜絲、木耳絲令到你完全唔會覺得好dry不過佢就冇個鍋俾你熱住但佢個湯絕對夠熱甚至我覺得熱過鮑魚嗰碗烏賊佢真係原隻上好好味 好鮮🦑滑捋捋 不過小心入邊有條骨整體都中上價錢亦唔係十分貴推鮑魚花膠魚肚魚湯飯 $138🙆🏿‍♀️墨汁墨魚丸魚湯烏冬 $75🙆🏿‍♀️追加烏賊 $18🙆🏿‍♀️Coke Zero $6

因為近日受其他魚湯米線嘅衝擊
嗰晚食呢間真係覺得好好味🤤

鮑魚花膠魚肚魚湯飯

鮑魚花膠魚肚魚湯飯  (加烏賊)

鮑魚花膠魚肚魚湯飯好足料
(相信睇相都見到)
仲要係俾個鍋你熱住
魚湯都有淡淡的鮮味
食過返尋味

墨汁墨魚丸魚湯烏冬

墨汁墨演都好好味
係比較彈牙果款
仲要加埋啲豆卜絲、木耳絲
令到你完全唔會覺得好dry

鮑魚花膠魚肚魚湯飯 $138🙆🏿‍♀️
墨汁墨魚丸魚湯烏冬 $75🙆🏿‍♀️
追加烏賊 $18🙆🏿‍♀️
Coke Zero $6
$118.5 (晚餐)
鮑魚花膠魚肚魚湯飯
鮑魚花膠魚肚魚湯飯  (加烏賊)
墨汁墨魚丸魚湯烏冬
烏賊
2020-11-21 152 瀏覽
27/10/2020最近比IG foodie(s) 洗版,龍蝦好似好吸引,所以去試一試。龍蝦比想像中細,影相就會大隻啲,但係啲肉都比較少。都有啲膏,還可以吧。魚湯好清甜,但係龍蝦對啲湯係冇幫助嘅🤣🤣 扁烏冬幾好食。另外叫咗唐揚炸雞,一碟有7嚿咁多。炸雞比想像中好食,上碟食到尾都熱辣辣的,炸粉夠薄。對我來說試一次就夠了,吾係好令人‘回頭’。
27/10/2020

對我來說試一次就夠了,吾係好令人‘回頭’。
2020-10-27
2020-11-08 108 瀏覽
試了推薦的龍蝦烏冬,但龍蝦太老了😔失望。很難咬,不過味道很鮮,如果沒有煮過頭就好了。另外試了蕃薯蜆虎蝦烏冬,蜆肉很肥美多汁,也很甜,但有沙。而且湯底偏鹹。I expect the quality of the food would be higher with this price.
2020-10-26 179 瀏覽
吉列廣島蠔定食,有3隻吉列生蠔。炸得鬆化、唔油唔乾好。隻廣島蠔幾大隻兼好juice,炸皮薄蠔肉厚。伴有日式芝麻醬沙律菜,新鮮。鯛魚濃湯,混有大量京葱,可是嗅到有些腥味,喝一啖,果真是有少許腥。前菜:中華沙律,ok。吉列豬扒魚湯烏冬,以為吉列生蠔的份量大,點知吉列豬扒份量仲大,大塊豬扒且唔薄,味道可以。魚湯烏冬除稻庭手打烏冬外,還有木耳絲、京葱、油揚絲、海草等,都很豐富材料。但唔明點解吉列豬扒配有豬扒醬汁和蛋黃醬。而吉列生蠔就無配任何醬汁。
吉列廣島蠔定食,

有3隻吉列生蠔。

伴有日式芝麻醬沙律菜,新鮮。

前菜:中華沙律,ok。

吉列豬扒魚湯烏冬,

以為吉列生蠔的份量大,點知吉列豬扒份量仲大,

大塊豬扒且唔薄,味道可以。

魚湯烏冬除稻庭手打烏冬外,

還有木耳絲、京葱、油揚絲、海草等,都很豐富材料。

• 吉列生蠔
2020-10-26 165 瀏覽
//鰂魚涌高質魚湯專門店😜//星期六去落港島行下北角匯同埋和富薈,好似係近期比較多人打卡嘅地方😝今次就冇打卡純粹周圍行下,夜晚就去左鰂魚涌呢間餐廳食,諗住附近比較冷清,但估唔到餐廳入邊都幾多人😲心諗應該幾好食🤩一齊睇下食咗乜😍·🦞 原隻波士頓龍蝦湯烏冬 $138呢款係下面有個火加熱住佢,咁就可以保持溫度啦,不過火隔一陣就自己熄咗啦😅!店員有提醒我哋要將龍蝦放喺隔離隻碟度,唔係肉質會太老呀😋龍蝦新鮮又多膏,肉質唔會鞋😋😋鯛魚湯超濃,好鮮甜😛湯入面仲有海帶、木耳絲、豆卜佢嘅烏冬係稻庭烏冬,好滑身嗰隻🥰,個人超級鍾意呢隻烏冬😝就算加熱咗好耐都仲係保持彈牙,唔會糊哂😚份量好夠食到好飽👏🏻·🥩🍅安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬 $88安格斯牛肉,份量好多又大塊,有牛味又夠嫩滑唔韌👍🏻蕃茄魚湯都好正,用原隻蕃茄放落去,足料😚但覺得蕃茄個味有啲搶咗魚湯味,個人鍾意就咁魚湯多啲🤤·💜紫色夢幻🍇 $15提子蘆薈梳打,正常偏甜💛菠蘿菠蘿蜜🍍 $15菠蘿蘆薈梳打,正常偏甜·🌟整體質素唔錯,值得嚟食嘅餐廳,難怪條街冇人但店鋪依然keep住有客入座👍🏻👍🏻下次要試吓湯飯🤩🤩
//鰂魚涌高質魚湯專門店😜//
🦞 原隻波士頓龍蝦湯烏冬 $138
店員有提醒我哋要將龍蝦放喺隔離隻碟度,唔係肉質會太老呀😋
龍蝦新鮮又多膏,肉質唔會鞋😋😋
鯛魚湯超濃,好鮮甜😛湯入面仲有海帶、木耳絲、豆卜
🥩🍅安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬 $88
安格斯牛肉,份量好多又大塊,有牛味又夠嫩滑唔韌👍🏻
💜紫色夢幻🍇 $15
提子蘆薈梳打,正常偏甜
💛菠蘿菠蘿蜜🍍 $15
菠蘿蘆薈梳打,正常偏甜
2020-10-26 4193 瀏覽
餐廳門面裝飾有日本風格,入面坐得都尚算舒服,價錢合理! 🍴 雞塊唐揚魚湯烏冬 ($75) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 份量非常足!成大半碟都係炸雞,炸得唔會好油,雞肉做到熟透而且滑嫩,唔錯!至於魚湯湯底,香濃熬制嘅鯛魚湯果然名不虛傳,好香魚味又唔似好重味精咁,個人認為好鐘意! 🍴 安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬 ($88) ⭐️⭐️⭐️ 同張圖有少少出入,牛肉肉質冇影出黎咁多雪花,食落有d韌,似係好普通嘅牛肉。蕃茄鯛魚湯就比蕃茄覆蓋哂d魚味,只係食到蕃茄味。如果鐘意魚湯建議叫鯛魚湯底,唔好要蕃茄鯛魚湯。 🍴 巨峰提子梳打 ($20) + 完熟桃味梳打 ($20) ⭐️⭐️⭐️💫 飲品原支上,幾鐘意巨峰提子味,好飲!而桃味就有d過甜,味道一般。 .............................. 鯛魚魚湯專門店 地址📍: 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖 總評分: 7/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️💫 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️ 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
餐廳門面裝飾有日本風格,入面坐得都尚算舒服,價錢合理!

🍴 雞塊唐揚魚湯烏冬 ($75) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

2020-10-18
巨峰提子梳打 + 完熟桃味梳打
  • 雞塊唐揚
2020-10-17 133 瀏覽
原隻波士頓龍蝦湯飯或烏冬 ($138)呢碗嚟到嗰時真係好震撼呀!大大隻波士頓龍蝦原隻上!!!龍蝦鮮味好充足,仲要啖啖肉。但奶白色嘅鯛魚湯比飯素味蓋過咗,碗湯亦都試唔到龍蝦嘅香味!不過撈埋個飯食都唔錯!建議大家食記得就飯素!佢哋仲提供埋濕紙巾添!鮑魚花膠魚湯湯飯 ($118)呢碗就有好幾種唔同種類嘅餸,花膠滋潤養顏,鮑魚就有兩大隻。魚湯鮮甜美味,呢碗冇飯素更加鮮味!但係比起龍蝦個碗個外表就遜色咗少少。不過絕對唔差㗎,只係龍蝦嗰碗太突出 !

原隻波士頓龍蝦湯飯或烏冬 ($138)

鮑魚花膠魚湯湯飯 ($118)
2020-10-09 192 瀏覽
鰂魚涌有好多好野食,但每日午市都超多人排隊。今日好彩早左黎,唔洗排隊直接入坐低叫左個烏賊魚湯烏冬($78)同蕃薯蜆虎蝦魚湯烏冬($88)一開枱熱辣辣,而且擺得好靚。數一數發現有8大隻蜆,而且清甜無沙,好好味!虎蝦都食得出好新鮮美味,魚湯飲落兩碗有小小唔同味,可能係用料唔同,個鮮味都有唔同烏賊都落得好足料,而且有海水鮮甜,令人好想再三返黎食~~~雖然熱辣辣食落好足料,但覺得烏冬份量可以再多啲會更好,食完好快又肚餓🤪

烏賊都落得好足料,而且有海水鮮甜,令人好想再三返黎食~~~

2020-10-04 247 瀏覽
今晚好想食烏冬,朋友就推介左兩間用鯛魚做湯底既店鋪,而我就揀左呢間9點黎到,好彩仲可以入座,再晏d 就會阻住人地收工😛今次我揀左"吉列豬扒魚湯烏冬", 我朋友揀左"安格斯牛肉蕃茄魚湯烏冬"先講講"吉列豬扒魚湯烏冬"湯底,一飲一啖,第一時間覺得好濃郁既魚味,即刻飲左好幾啖👍🏼👍🏼👍🏼吉列豬扒好鬆脆,襯熱食仲好食👍🏼👍🏼👍🏼然後朋友叫果個"安格斯牛肉蕃茄魚湯烏冬"湯底,蕃茄湯唔係水滴滴,蕃茄味岩岩好,要讚一讚先不過安格斯牛肉就差左d, 因煮得過火左,黎到已經接近10成熟,雖然有口感,不過就係老左少少🙈🙈 都唔錯既
9點黎到,好彩仲可以入座,再晏d 就會阻住人地收工😛
先講講"吉列豬扒魚湯烏冬"

吉列豬扒好鬆脆,襯熱食仲好食👍🏼👍🏼👍🏼
然後朋友叫果個"安格斯牛肉蕃茄魚湯烏冬"
湯底,蕃茄湯唔係水滴滴,蕃茄味岩岩好,要讚一讚先
吉列豬扒魚湯烏冬
安格斯牛肉魚湯烏冬
2020-10-04
$86.5 (晚餐)
吉列豬扒魚湯烏冬
安格斯牛肉魚湯烏冬
  • 安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬
2020-10-04 138 瀏覽
呢間啲湯好過分,好味得來仲要任添,蝕死你呀老闆。依間野都食過幾次,喺公司附近,好就腳,好方便。收咗工之後,過嚟飲番啖湯,真係好醒神。我最喜愛係佢嘅肉蟹鯛魚湯飯,呢間野一定要食飯,啲飯索晒啲湯真係好好味,隻肉蟹嘅鮮味同埋鯛魚湯又超級夾,搞到成件事好開心。老闆仲要攞隻肉蟹出嚟俾我睇,大大隻大大隻咁,睇見都好想食。佢下午茶有個海鮮湯飯,又係好精彩,又係海鮮嘅鮮味,同啲魚湯夾埋一齊。湯飯仲用個細嘅爐仔慶住慶住,你知啦,湯飯嘅嘢一路滾一路出味,😋😋近期知道佢有開分店,都好開心,不過呢間就腳啲,服務又持續性咁好,所以我都唔捨得去第二間
呢間啲湯好過分,好味得來仲要任添,蝕死你呀老闆。

依間野都食過幾次,喺公司附近,好就腳,好方便。

收咗工之後,過嚟飲番啖湯,真係好醒神。

2020-09-22
睇完Openrice 既食評,對呢間餐廳既印象唔錯,見得最多就係魚湯鮮甜、環境舒適、店員親切。今日終於有機會去試下個lunch,結果同朋友一致認為唔會有第二次了,因為成個用餐體驗極差,可能呢到既comment講得太好令我覺得好大落差啦。食物方面我地分別叫左炸雞魚湯烏冬同鯛魚片魚湯烏冬。朋友食第一啖湯烏冬話感覺極腥,但食食下覺得可以接受,可能係習慣左,不過佢本身怕腥,可能對於腥味會比較敏感。我本身唔怕腥所以就冇覺得特別腥,但都唔覺得特別甜,普通魚湯味道,味精就應該冇落,因為食完唔覺特別口渴。配料如餐牌所示,有木耳絲、蔥白、紫菜,都幾足料。烏冬係扁身果隻,咬落煙韌,但食唔出烏冬本身既味道。鯛魚片可能部位唔同或者唔係同一條魚,有D 係幾甜但有幾舊好重泥味,直頭懷疑自己食緊泥鯭。由於只食過鯛魚刺身而未食過全熟既鯛魚,佢完全顛覆左鯛魚係我心目中清甜既印象,我唔肯定熟鯛魚係咪真係咁既味,因為海魚正常黎講係唔應該有泥味的。不過以呢個價錢黎講都唔會預係用D好靚既魚。炸雞反而係最出色既食物,味道適中唔會偏咸,粉漿薄又唔會炸到好乾身,係個底冇放吸油紙吸油所以有少少油膩,配埋沙律菜咁上可以解下膩,以$75黎

食物方面
我地分別叫左炸雞魚湯烏冬同鯛魚片魚湯烏冬。

炸雞反而係最出色既食物,味道適中唔會偏咸,粉漿薄又唔會炸到好乾身,係個底冇放吸油紙吸油所以有少少油膩,配埋沙律菜咁上可以解下膩,以$75黎講算係做得唔錯。

環境方面
每張檯都有透明隔板分隔,但並無主動提供酒精消毒用品。

用餐體驗
完全明白繁忙時間餐廳會想翻多幾張檯做多幾張單,但我諗最少都比合理既時間人地食嘛?唔要求多,入座計等埋你上菜一個鐘頭都唔算過份吧。食到一半,明明仲有3-4舊炸雞係個碟上,而我地一路有動作食緊都走埋黎問仲要唔要,想收左佢。

我仲夾住最後一件雞咬左一啖係口食緊,有個店員走埋黎同我地講「xxxxxx出面仲有人排隊xxxxxx唔好意思」,因為實在太嘈又隔住口罩我聽唔清楚佢成句講咩,但我聽得出個意思係「唔該你地食快D,出面仲有好多人排緊隊,唔好意思」。當時我地入座只係大概40幾分鐘,野食只係黎左半個鐘多D,你話我地掛住傾計唔食野食足個幾鐘頭就話姐,但我地係密密食冇停手,半個鐘多D要食哂成碗熱辣辣既烏冬埋單比返張檯你地做生意會唔會太過份呀?最後我就最後一啖雞仲係個口到都未食完,仲咀嚼緊咁埋單走人嚕。

由於食物唔係特別出色,咁樣既用餐體驗下,出左門口就同朋友一致決定唔會有下一次了。
2020-09-25
  • 炸雞