餐廳: 鮨逸
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-19 24 瀏覽
星期一晚和老公去銅鑼灣鮨逸吃廚師發辦。Omakase Set 逸 $1580+1。沖繩水雲配長腳蟹肉味道酸酸地,很開胃,蟹肉也很鮮。鮟鱇魚肝配柚子酸汁入口很creamy。汁煮黑梅貝用牙籤很容易就拿出來,爽口好吃。富山灣螢光魷魚配薑汁口感彈牙爽口。薄切左口魚卷海膽豆腐第一次吃這個組合,很特別,不錯。黑北寄貝刺身爽口彈牙,好味。小龍蝦刺身爽脆清新,可蘸醬油吃,龍蝦頭會拿去煮湯。 赤貝壽司也是爽口那種,已塗了芥末在裡面。鯖魚壽司鋪了一片薄昆布,魚味很濃。目鯛壽司炙燒過,所以有煙燻味。蟹膏豆腐配松葉蟹蟹肉和黑魚籽要一口吃,蟹味超鮮超濃,很好吃。鰤魚很肥美,入口即化的感覺。牡丹蝦刺身有它的蝦膏,味道很濃郁,牡丹蝦非常鮮美。岩手縣真蠔配醋的啫喱,生蠔十分鮮甜飽滿,很讚。白見貝壽司即是象拔蚌,爽脆的口感。右口魚壽司配其肝醬同樣新鮮。右口魚魚邊壽司炙燒過後,真是一放進口就立刻化開,咬都不用咬,很出色。赤身醬油漬卷馬糞海膽,赤身軟滑,海膽很鮮甜。吞拿魚蓉配紫海膽、三文魚籽和黑魚籽,用最中餅夾著一起吃,新奇有趣。南非鮑魚配蟹膏麵豉,慢煮4小時,煙韌彈牙。香魚BB好可愛,很香脆。大拖羅配紫菜和炸蒜吃,入口即
星期一晚和老公去銅鑼灣鮨逸吃廚師發辦。
Omakase Set 逸 $1580+1。
沖繩水雲配長腳蟹肉
味道酸酸地,很開胃,蟹肉也很鮮。
鮟鱇魚肝配柚子酸汁
入口很creamy。
汁煮黑梅貝
用牙籤很容易就拿出來,爽口好吃。
富山灣螢光魷魚配薑汁
口感彈牙爽口。
薄切左口魚卷海膽豆腐
第一次吃這個組合,很特別,不錯。
黑北寄貝刺身爽口彈牙,好味。
小龍蝦刺身爽脆清新,可蘸醬油吃,龍蝦頭會拿去煮湯。
赤貝壽司也是爽口那種,已塗了芥末在裡面。
鯖魚壽司鋪了一片薄昆布,魚味很濃。
目鯛壽司炙燒過,所以有煙燻味。
鰤魚很肥美,入口即化的感覺。
牡丹蝦刺身有它的蝦膏,味道很濃郁,牡丹蝦非常鮮美。
岩手縣真蠔配醋的啫喱,生蠔十分鮮甜飽滿,很讚。
白見貝壽司即是象拔蚌,爽脆的口感。
右口魚壽司配其肝醬同樣新鮮。
赤身醬油漬卷馬糞海膽,赤身軟滑,海膽很鮮甜。
南非鮑魚配蟹膏麵豉,慢煮4小時,煙韌彈牙。
香魚BB好可愛,很香脆。
大拖羅配紫菜和炸蒜吃,入口即溶,讚。
毛蟹配醋啫喱
蟹肉很鮮,醋啫喱很酸,配上壽司飯,美味。
白海膽配鱈魚乾,鱈魚乾很香脆,白海膽又很鮮甜,很搭配。
玉子布甸吃起來像甜品
龍蝦頭舞茸菇清湯暖暖胃。
菠蘿味雪糕配博多士多啤梨
士多啤梨清甜多汁,雪糕幼滑。
2024-03-18
2024-03-17 25 瀏覽
今晚黎到呢間銅鑼灣日本餐廳食廚師發板Omakase 25道菜品,師傅每一道菜品慢慢呈上。我覺得性價比好高,呢個價錢可以食到25品令人回味的日本料理,每道料理既有視覺賣相同味覺享受。25品 Omakase $1580/位-松葉蟹肉沖繩水雲-前菜沖繩水雲微酸配搭鮮味蟹肉實在令人胃口大開-北海道鮟鱇魚肝-味道香濃 入口順滑柚子醋配搭辣蘿蔔蓉 酸酸甜甜-汁煮黑梅貝-黑梅貝彈牙爽口 好入味-富山北縣螢光魷魚 -魷魚嘅鮮甜美味 相比一般口感更滑身 入口有爆漿嘅感覺 -海膽豆腐魚-間八魚切成薄片包住海膽豆腐 豆腐嘅軟滑同海膽香帶少許辣味 好食~-北寄貝刺身-鮮味十足 彈牙爽口-龍蝦刺身-聽聞呢度出名係新鮮龍蝦刺身即時喺魚缸撈上嚟 新鮮程度爆燈龍蝦肉晶瑩剔透 非常彈牙 鮮味滿分-八角魚 口感鬆軟 清甜美味-鮮赤貝 帶光澤橙紅色 肉質爽厚 鮮味十足-金木鯛 濃郁鮮甜 油脂豐富 肉嫩細滑-蟹膏蟹肉豆腐 配上松葉蟹肉黑魚籽 好香濃-鰤魚 柚子胡椒醬增加鮮味 滿滿油脂-牡丹蝦刺身-蝦頭滿滿嘅蝦膏 蝦身厚肉嫩滑-岩手縣生蠔-肥美又大隻嘅生蠔 味道鮮甜 奶油感好重-鯖魚 加上一片昆布 去除鯖魚的獨特魚腥味-火灸銀

25品 Omakase $1580/位

魷魚嘅鮮甜美味
相比一般口感更滑身 入口有爆漿嘅感覺

-海膽豆腐魚-
間八魚切成薄片包住海膽豆腐
豆腐嘅軟滑同海膽香帶少許辣味 好食~

-北寄貝刺身-

滿滿嘅海膽放喺燒過嘅鱈魚乾片上
灑上淡雪鹽 入口軟綿又香脆

-玉子布甸 一口一件 好滑溜

-舞茸菇清湯-
有舞茸菇同昆布、龍蝦肉等餚出精華
個湯超級鮮甜濃郁

-開心果雪糕|福岡士多啤梨
福岡士多啤梨大顆飽滿 入口鮮甜

2024-03-12
2024-03-16 49 瀏覽
同朋友今晚去咗銅鑼灣食Omakase ,師傅挑選季節性食材,多樣化打造共25品菜式,上完一道又一道,簡直令人回味無窮。逸 25品 Omakase $1580✦松葉蟹肉沖繩水雲蟹肉鮮甜,水雲酸度剛好,好開胃✦北海道鮟鱇魚肝口感綿滑,味道香濃,好鍾意底層嘅海帶加柚子醋配搭辣蘿蔔蓉,味道更加突出。✦汁煮黑梅貝煮得好入味,黑梅貝口感彈牙爽口~✦富山北縣螢光魷魚 入口有一種海水嘅鮮魚味,咬落去又有一種魷魚嘅鮮甜美味,食完後係嘴裡散發出一陣陣新鮮嘅魚味。✦海膽豆腐魚師傅刀工好,間八魚薄切非常嫩滑,包住海膽豆腐,有創意~✦北寄貝刺身新鮮北寄貝非常鮮甜!!!✦龍蝦刺身新鮮嘅龍蝦刺身口感爽滑,配上馬糞海膽甘香,再加少少Wasabi直接食,超好食~✦八角魚 半透明顏色,吃起來頗彈牙鮮甜✦鮮赤貝 呈橙紅色帶光澤食落肉質爽厚,鮮味十足✦金木鯛 皮香肉嫩 細滑有嚼勁的口感✦蟹膏蟹肉豆腐 配上松葉蟹肉黑魚籽 香濃嫩滑✦鰤魚 油脂感好重 配柚子胡椒醬提升鮮味✦牡丹蝦刺身黏口嘅蝦肉仲有香濃蝦膏,口感細膩嫩滑✦岩手縣生蠔超肥美 奶油感好重 海水味平均✦鯖魚師傅特別加上昆布,所以食用時不會感到鯖魚的獨特魚腥味。✦火灸銀鱈

逸 25品 Omakase $1580

✦松葉蟹肉沖繩水雲
蟹肉鮮甜,水雲酸度剛好,好開胃

✦北海道鮟鱇魚肝

✦汁煮黑梅貝
煮得好入味,黑梅貝口感彈牙爽口~

✦富山北縣螢光魷魚

✦海膽豆腐魚
師傅刀工好,間八魚薄切非常嫩滑,包住海膽豆腐,有創意~

✦北寄貝刺身
新鮮北寄貝非常鮮甜!!!

✦龍蝦刺身

✦八角魚 半透明顏色,吃起來頗彈牙鮮甜
✦鮮赤貝 呈橙紅色帶光澤食落肉質爽厚,鮮味十足
✦金木鯛 皮香肉嫩 細滑有嚼勁的口感
✦蟹膏蟹肉豆腐
配上松葉蟹肉黑魚籽 香濃嫩滑

✦鰤魚
油脂感好重 配柚子胡椒醬提升鮮味

✦牡丹蝦刺身
黏口嘅蝦肉仲有香濃蝦膏,口感細膩嫩滑

✦岩手縣生蠔
超肥美 奶油感好重 海水味平均

✦鯖魚
師傅特別加上昆布,所以食用時不會感到鯖魚的獨特魚腥味。

✦火灸銀鱈魚 經過火炙後將油分逼出,好重油香。

✦赤身醬油漬
赤身醬油漬中間包住馬糞海膽 極為鮮甜

✦吞拿魚蓉最中餅
吞拿魚蓉配搭埋海膽三文魚籽同黑魚籽,鹹香十足,口感同味道非常豐富

✦慢煮南非鮑魚
慢煮四小時,加上少許蟹膏調味更加鮮甜

✦炸香魚BB
可以站企的香魚bb,可見師傅的巧工令魚栩栩如生,味道甘香脆口。

✦北海道鱈場蟹 嫩滑鮮甜 啖啖蟹肉

好重蛋香味嘅布甸好滑溜

✦舞茸菇清湯
味道好清甜 入面仲有龍蝦肉

✦開心果雪糕x福岡士多啤梨
近期愛上開心果雪糕正~
2024-03-12
  • 大拖羅
  • 鮟鱇魚肝
  • 活赤貝
  • 甜品
哇~我去左銅鑼灣食左餐值回票價既omakase ,千五蚊位食左成廿幾道菜,野食同材料都超新鮮,隻龍蝦上枱仲識郁㗎。當日我們在銅鑼灣的鮨逸品嚐了Omakase套餐,共有25道菜,每位價格為**$1580**。松葉蟹肉配沖繩水雲酸咪咪:開胃的一道菜,松葉蟹肉搭配沖繩水雲,清爽又開胃。鮟鱇魚肝:口感綿滑,是冬日必選的美味。龍蝦刺身:新鮮度極高,店員表示剛從魚缸拎上來的。磯粒貝:來自北海道,煮得入味,肉質十分美味。白子:配酸汁,口感滑嫩。間八魚薄切包海膽豆腐:鮮甜的間八魚搭配海膽豆腐,口感絕佳。北寄貝:爽口彈牙。手握壽司:深海池魚肥美,赤貝爽口,金目鯛燒香。其他精彩的菜式包括:鰤魚腹部刺身:脂肪分佈均勻,入口即化。鮭魚腹部刺身:鮮嫩多汁,帶有微妙的鹹味。鯛魚刺身:鮮美的紅色,清爽宜人。鰻魚蒲燒:軟嫩的鰻魚,搭配甜蜜的蒲燒醬汁。鮑魚:鮮嫩的口感,滿滿的海洋風味。鮪魚腹部刺身:肉質豐滿,色澤鮮豔。鯛魚燒:鯛魚片經過火燒,外酥內嫩。總的來說,鮨逸的Omakase套餐提供了豐富多樣的美味,讓人回味無窮。如果你喜歡日本料理,這裡絕對值得一試!

鮟鱇魚肝:口感綿滑,是冬日必選的美味。

龍蝦刺身:新鮮度極高,店員表示剛從魚缸拎上來的。

磯粒貝:來自北海道,煮得入味,肉質十分美味。

白子:配酸汁,口感滑嫩。

間八魚薄切包海膽豆腐:鮮甜的間八魚搭配海膽豆腐,口感絕佳。

北寄貝:爽口彈牙。

手握壽司:深海池魚肥美,赤貝爽口,金目鯛燒香。

其他精彩的菜式包括:

鰤魚腹部刺身:脂肪分佈均勻,入口即化。

鮭魚腹部刺身:鮮嫩多汁,帶有微妙的鹹味。

鯛魚刺身:鮮美的紅色,清爽宜人。

鰻魚蒲燒:軟嫩的鰻魚,搭配甜蜜的蒲燒醬汁。

鮑魚:鮮嫩的口感,滿滿的海洋風味。

鮪魚腹部刺身:肉質豐滿,色澤鮮豔。

鯛魚燒:鯛魚片經過火燒,外酥內嫩。

2024-02-26 46 瀏覽
位於銅鑼灣嘅駱克駅位置真係非常方便,絕對係我嘅飯聚首選🥰今次就約左朋友去位於27樓嘅鮨逸作為我地嘅開年飯,一齊品嘗25道菜嘅Omakase❤️Omakase Set 逸(全25品、汁物、甜品)🍶大嶺3粒米純米吟釀食Omakase梗係要飲返杯清酒先夠開心🥳今次我地就揀左大嶺3粒米,味道偏甜容易入口,直接用紅酒杯飲用夠哂爽😎🌿沖繩水雲配蟹肉內有酸醋混合一齊食用,係一道清爽嘅開胃菜🌿鮟鱇魚肝有「海中鵝肝」之稱嘅鮟鱇魚肝,口感像奶油般幼滑,油脂香醇🌿鳕魚白子口感綿密爽滑,美顏又補身🌿黑梅貝黑梅貝係北海道出產,肉質鮮甜,有少許微辣,非常清爽彈牙🌿真鯛薄切內裡卷住海膽豆腐,令味道更有層次感🌿龍蝦刺身配馬糞海膽龍蝦刺身爽滑,加上濃厚甘甜嘅馬糞海膽,底下配合了紫蘇葉,令鮮味更突出🌿北寄貝刺身北寄貝色澤亮麗,鮮甜爽脆,上面加了Wasabi莖作點綴及調味,更添清香🌿深海池魚質地柔軟肥嫩,油脂香濃,令人齒頰留香🌿赤貝爽口彈牙,味道鮮甜,表面已用醬油調過味,色澤鮮艷🌿鯖魚鯖魚上加左磯雪昆布,剛好平衡鯖魚嘅魚腥味🌿蟹膏豆腐配松葉蟹蟹肉底層係架入蟹膏而製成嘅豆腐,香滑細緻,上層就係滿滿嘅松葉蟹蟹肉 🌿鰤魚配柚子胡椒
Omakase Set 逸
(全25品、汁物、甜品)

🍶大嶺3粒米純米吟釀

🌿沖繩水雲配蟹肉
內有酸醋混合一齊食用,係一道清爽嘅開胃菜

🌿鮟鱇魚肝
有「海中鵝肝」之稱嘅鮟鱇魚肝,口感像奶油般幼滑,油脂香醇

🌿鳕魚白子
口感綿密爽滑,美顏又補身

🌿黑梅貝
黑梅貝係北海道出產,肉質鮮甜,有少許微辣,非常清爽彈牙

🌿真鯛薄切
內裡卷住海膽豆腐,令味道更有層次感

🌿龍蝦刺身配馬糞海膽

🌿北寄貝刺身

🌿深海池魚
質地柔軟肥嫩,油脂香濃,令人齒頰留香

🌿赤貝
爽口彈牙,味道鮮甜,表面已用醬油調過味,色澤鮮艷

🌿鯖魚
鯖魚上加左磯雪昆布,剛好平衡鯖魚嘅魚腥味

🌿蟹膏豆腐配松葉蟹蟹肉

🌿鰤魚配柚子胡椒
肉質緊實而不失油脂感,味道香濃而不膩,配上柚子胡椒,令味道層次感更豐富

🌿金鯛立鱗燒
絕對係功夫料理,魚鱗炸得非常香脆,配上新鮮紫菜及岩鹽汁,令人回味無窮

🌿牡丹蝦刺身
鮮甜又嫩滑嘅牡丹蝦,配上蝦膏及wasabi,味道平衡得剛好

🌿長崎岩蠔
長崎岩蠔比較creamy,肉質亦非常飽滿,鍾意生蠔嘅朋友真係不能錯過

🌿赤身
赤身為呑拿魚中較瘦嘅位置,肉質較為結實,內層包住馬糞海膽及蘿蔔絲

🌿吞拿魚蓉配紫海膽
用最中餅盛著,內有吞拿魚蓉及紫海膽,味道清甜配上魚子及酸蘿蔔,可直接用最中餅夾起,像「漢堡包」般享用

🌿白見貝
白見貝即係象拔蚌,味道爽口又鮮甜

🌿黑鯥魚
平時比較少接觸,味道非常鮮甜香滑,絕對係刺身中嘅極品

🌿中拖羅
中拖羅用紫菜包住,加入香蔥及芝麻,油脂恰到好處

🌿南非鮑魚
慢煮4小時,混合用蟹煮成嘅味噌湯汁,味道香濃亦夠爽滑軟腍

🌿大拖羅
油脂感滿滿,入口即溶

🌿鱈場蟹
鱈場蟹拆肉配上醋啫喱,剛好平衡上一道料理嘅油膩感

🌿白海膽
白海膽味道清雅,粒粒分明,用鱈魚干盛上,加上淡雪塩調味,味道層次感豐富

🌿玉子
玉子細緻綿滑,質地就像布甸般光澤亮麗

🌿舞茸菇清湯
味道雖然非常清淡,但卻可品嘗到舞茸菇嘅鮮甜

🌿海塩雪糕
香濃幼滑,為晚餐劃上完美句號

餐廳環境舒適,店員亦非常有禮,CP值也非常高呢👍🏻
2024-02-20
$2000 (晚餐)
中午食季節omakase共13道 HKD 748🥗前菜茶碗蒸+木魚茄子🪻昆布黑鯛魚漬 + 柚子醋+小紫蘇花好入味又唔腥酸酸甜甜幾開胃🦞沖繩小龍蝦刺身 依個真係超驚喜因為好少有omakase中午可以試到龍蝦刺身超新鮮 又爽口 而且仲郁緊雖然係肌肉反射反應🦑海膽魷魚都係超新鮮 連小小腥味都無好中意撈埋大大粒既三文魚子🐟深海池魚薄片個汁超好味好中意🐚帆立貝落左岩鹽 一啲都唔腥 超好味🦪長崎生蠔唔太中意食蠔俾左同伴食🍤鱚魚天婦羅+ 沙律 炸得好脆好味🍣昆布鯖魚壽司 🍣寒鰤魚壽司專登去搵左關於寒鰤魚既資料原來冬天食寒鰤魚係佢最肥美既時候所以專登係鰤魚之前加個"寒"字🍣黑龍魚壽司 火灼過邊邊 好好味🍣昆布制過so長蝦/ 間八魚🍣超拖羅 又淋又肥又油🐠吞拿魚手卷好感超好又脆又好味🍱海膽丼飯有三片紫菜自己包大大啖又得細細啖都得一次過包哂三種海膽🦞龍蝦頭味噌湯再次出現變左一道湯☕黑咖啡 + 🍦香草雪糕絕配我食左雪糕先至飲咖啡諗緊係咪應該要一啖咖啡一啖雪糕至岩隻咖啡杯仲好可愛既樹頭形狀

中午食季節omakase

諗緊係咪應該要一啖咖啡
一啖雪糕至岩
隻咖啡杯仲好可愛既樹頭形狀

2024-02-24 94 瀏覽
過年前亞女出咗雙糧就帶我去呢間位於銅鑼灣駱克駅的鮨逸食我最鍾意的廚師發辦京姬 匠 純米大吟釀 300ml食廚師發辦點可以唔飲酒,店員推介呢款選用日本清酒米之王山田錦釀造的純米大吟釀,口感清甜帶米香,而且清爽易入口,冷凍後飲味道更佳,適合配搭刺身、海鮮及壽司鮮甜的松葉蟹肉配爽滑的沖繩水雲加上土佐醋,味道酸爽鮟鱇魚肝質感細滑豐腴,入口即化,底層有新鮮昆布,配搭柚子酸汁及辣蘿蔔蓉可解膩口感汁煮黑梅貝,貝肉飽滿彈牙,頭部清甜入味帶嚼勁,尾部甘甜帶點黏口鱈魚白子口感綿密柔滑,入口即融,加上沖繩海葡萄配搭埋柚子酸汁及辣蘿蔔蓉,味道濃郁豐厚薄切平目魚配海膽凍,薄切平目魚晶瑩剔透,肉質爽口富彈性,配搭海膽凍更能帶出魚肉的清甜活北寄貝刺身肉呈灰紫色,經過拍打後肉質緊致爽脆,配搭新鮮芥末味道更加鮮甜龍蝦刺身肉質細緻清甜加上甘香蝦膏及口感綿滑的馬糞海膽和黑魚子,味道濃厚甘甜三重縣深海池魚壽司肉質鮮嫩肥美赤貝壽司肉質柔嫩鮮甜火炙金目鯛壽司肉質柔軟味道清淡,經過火炙滲出脂香白見貝壽司即白象拔蚌肉質爽脆鮮甜,配搭青檸汁更加提鮮火炙鰆魚壽司配三升漬,鰆魚是季節限定的魚種,肉質細嫩,經火炙後迫出油脂,但屬於白身魚味道
京姬 匠 純米大吟釀 300ml
鮮甜的松葉蟹肉配爽滑的沖繩水雲加上土佐醋,味道酸爽
三重縣深海池魚壽司肉質鮮嫩肥美
赤貝壽司肉質柔嫩鮮甜
火炙金目鯛壽司肉質柔軟味道清淡,經過火炙滲出脂香
白見貝壽司即白象拔蚌肉質爽脆鮮甜,配搭青檸汁更加提鮮
火炙鰆魚壽司配三升漬,鰆魚是季節限定的魚種,肉質細嫩,經火炙後迫出油脂,但屬於白身魚味道較淡配搭由青椒製成的三升漬,味道立刻提升
黑鯥壽司肉質肥美鮮味
大拖羅壽司油脂豐腴甘香,入口即溶
花咲蟹壽司蟹肉細緻鮮甜
蟹膏豆腐嫩滑香濃加上松葉蟹肉及黑魚子味道更加濃厚
鰤魚刺身肉質肥美配柚子胡椒醬最夾
牡丹蝦刺身肉質軟綿帶彈性配搭蝦頭的膏及即磨芥末,味道甘甜
令和怪物真蠔肉質飽滿肥美,嫩滑鮮甜,配搭土佐醋啫喱能帶出蠔肉的甘甜味
赤身醬油漬以醬油輕醃帶出赤身的鮮甜味,再卷住馬糞海膽及蘿蔔苗,面頭再添上金箔及即磨芥末,口感及賣相一流
最中餅夾層有三文魚子、紫海膽及吞拿魚蓉,吞拿魚蓉加入了京蔥、醃漬蘿蔔及醬油混和增加口感,再配埋新鮮芥末口感豐富
南非鮑魚慢煮四小時口感軟腍入味,中間夾帶着蟹膏可增加鮮味
金鯛龍鱗燒魚鱗經炸過後片片翹起口感酥脆,金鯛肉質保留嫩滑,配搭新鮮紫菜汁及岩鹽,味道清香鮮美
白海膽味道清雅,配搭淡雪鹽及燒鱈魚乾,口感極佳
玉子布甸採用日本雞蛋、味醂、糖及昆布高湯製成,味道帶點甜味,口感扎實有蛋香
舞茸菇清湯以龍蝦肉、三葉菜及舞茸菇熬煮而成,味道清香鮮味
自家製焙茶雪糕茶味濃郁口感軟綿細滑,配搭香甜軟腍的十勝紅豆蓉可中和焙茶的澀味;福崗縣博多士多啤梨色澤鮮紅,味道濃郁香甜
2024-02-05
2024-02-23 28 瀏覽
鮨逸位於銅鑼灣駱克道駱克駅廿七樓主打廚師發辦「逸」廚師發辦套餐包含刺身以及壽司同埋酒冇肴總共二十五品沖繩水雲黏滑同時松葉蟹肉彈嫩配搭自家製土佐醋溫和醒胃蟹膏豆腐水潤嫩滑配搭松葉蟹肉以及黑魚子清新輕盈鮟鱇魚肝質感綿密細膩配搭柚子酸汁可以平衡膩滯感黑梅貝肉質緊緻爽嫩經過汁煮可以突出貝肉清甜鱈魚白子等同鱈魚精巢質感滑溜配搭沖繩海葡萄以及柚子酸汁層次分明薄切平目魚等同左口魚肉質柔軟清爽配搭海膽凍口感豐富北寄貝刺身色澤灰藍經過拍打貝肉收縮口感爽脆簡單配搭新鮮芥末已經足夠龍蝦刺身肉質爽嫩同時龍蝦頭膏甘香配搭馬糞海膽以及黑魚子三重奢華享受令和怪物真蠔蠔肉白嫩飽滿同時柔滑爽脆配搭土佐醋啫喱以及辣蘿蔔蓉同埋蔥花超級鮮甜牡丹蝦肉質細綿配搭蝦頭膏可以襯托蝦肉爽甜赤身醬油漬肉質軟嫩經過醬油醃漬魚肉鮮濃配搭馬糞海膽以及蘿蔔苗同埋金箔個人真心推薦最中餅夾層內藏吞拿魚蓉混合日本大蔥以及漬物配搭紫海膽以及黑魚子同埋三文魚籽層次豐富壽司齊集三重縣深海池魚、赤貝、火炙金目鯛、獅魚配搭柚子胡椒、白劍貝、火炙鰆魚配搭三升漬、黑鯥、大拖羅以及花咲蟹九款超級滿足南非鮑魚肉質厚嫩經過四小時慢煮口感軟腍甘鯛龍鱗燒鱗片豎立金黃酥脆同時
鮨逸位於銅鑼灣駱克道駱克駅廿七樓主打廚師發辦
黑梅貝肉質緊緻爽嫩經過汁煮可以突出貝肉清甜
薄切平目魚等同左口魚肉質柔軟清爽配搭海膽凍口感豐富
牡丹蝦肉質細綿配搭蝦頭膏可以襯托蝦肉爽甜
南非鮑魚肉質厚嫩經過四小時慢煮口感軟腍
甘鯛龍鱗燒鱗片豎立金黃酥脆同時魚肉滑嫩適合配搭岩鹽以及新鮮紫菜
白海膽等同受精紫海膽味道甘甜配搭燒鱈魚乾以及淡雪鹽簡單清雅
玉子布甸選用日本雞蛋混合昆布高湯以及味醂同埋砂糖製作口感獨特
舞茸菇清湯加入龍蝦肉以及三葉熬煮調製消膩解滯
福崗縣博多士多啤梨色澤紅潤果肉扁闊厚實同時甜度爆錶;自家製焙茶雪糕淡雅回甘配搭十勝紅豆蓉甜度適中
2024-02-05
2024-02-15 110 瀏覽
朋友慶功請食飯,約我去銅鑼灣”鮨逸”,位於駱克駅27樓,請我食Omakase,開心又興奮,又可以見識一下啦。逸Itsu 全25品 $1580沖繩水雲 松葉蟹肉 - 微酸開胃。鮟鱇魚肝 - Creamy配酸汁,能中和豐腴香。汁煮黑梅貝 - 肉質彈牙,用上汁煮帶出食材原本鮮味。鱈魚白子 - 白子又鮮又Creamy,配上海葡萄和酸汁,味道好夾,平目魚卷海膽豆腐 - 配搭有驚喜。北寄貝刺身 - 質感竟然係柔軟的爽,好喜歡這質感的北寄貝。龍蝦刺身 - 配特調醬汁,龍蝦肉爽嫩清甜。仁座鯛 - 肉質口感爽彈帶筋,有口感,鮮味且清淡。赤貝 - 鮮甜爽嫩。金目鯛 - 質感柔軟嫩腍。蟹膏豆腐蟹肉黑魚子 - 蟹極鮮味,層次豐富。鰤魚 - 配柚子胡椒,讓味蕾帶點衝擊。牡丹蝦 - 配上自身蟹膏,新甜爽嫩。令和怪物真蠔 - 這款生蠔size巨大,是偏清爽嘅口感,不是creamy路線,適合我。象拔蚌 - 肉質爽嫩。喜之次 - 質感極柔軟。鰆魚 - 味道香濃味美。赤身醬油漬卷馬糞海膽 - 配上金箔賣相更奢華,味道香濃,層次極豐富。拖羅紫海膽魚子醬三文魚子配上最中脆餅,夾著一起食,外脆內餡料極豐富,多種味道同時綻放。慢

逸Itsu 全25品 $1580

沖繩水雲 松葉蟹肉 - 微酸開胃。

鮟鱇魚肝 - Creamy配酸汁,能中和豐腴香。

汁煮黑梅貝 - 肉質彈牙,用上汁煮帶出食材原本鮮味。

平目魚卷海膽豆腐 - 配搭有驚喜。

北寄貝刺身 - 質感竟然係柔軟的爽,好喜歡這質感的北寄貝。

龍蝦刺身 - 配特調醬汁,龍蝦肉爽嫩清甜。

仁座鯛 - 肉質口感爽彈帶筋,有口感,鮮味且清淡。

赤貝 - 鮮甜爽嫩。

金目鯛 - 質感柔軟嫩腍。

蟹膏豆腐蟹肉黑魚子 - 蟹極鮮味,層次豐富。

鰤魚 - 配柚子胡椒,讓味蕾帶點衝擊。

牡丹蝦 - 配上自身蟹膏,新甜爽嫩。

象拔蚌 - 肉質爽嫩。

喜之次 - 質感極柔軟。

鰆魚 - 味道香濃味美。

慢煮南非鮑魚配蟹膏麵豉,鮑魚味道好鮮,又有口感,更上蟹膏麵豉更甚,余韻悠長。

金鯛重粒燒 - 魚鱗表面用高溫油淋至脆香,魚肉極嫩,配上特調海苔醬,整體輕怡。

大拖羅 - 入口即溶感,好滿足。

咲潮蟹 - 配上醋啫喱,清甜。

白海膽淡雪鹽鱈魚干 - 配搭新鮮層次豐富有口感。

玉子布甸

龍蝦湯 - 還有之前龍蝦刺身的龍蝦頭做湯,蝦頭中還有好多肉,湯清甜。

最後甜品有博多士多啤梨+杏仁咖啡配十勝紅豆,士多啤梨當然質素高,清甜多汁。
2024-02-08
2024-02-04 425 瀏覽
🥰 “電視台美女” 相約食飯, 問我有乜推介, 最終佢自己揀咗佢自己未食過嘅 “鮨逸”. 我即刻上 Openrice 研究下. 嘩, 睇完其他食評, 心都離一離.🤗 餐廳位於銅鑼灣駱克駅27樓, 開𨋢門後, 一眼睇晒, 正方間格, 走過方枱用餐區, 就係長型壽司吧枱. 坐位望玻璃窗, 少少背光, 隻眼有點辛苦. 🥢 今日點咗 “15貫壽司加手卷” 套餐, $548+10%. 玩法係13件指定壽司, 最後重選兩件, 呢個設計幾有意思. 其他選擇包括 13貫壽司套餐 $388+10%, 季節廚師發板 $748+10%. Openrice 訂枱享9折優惠, 多謝哂.目仁奈黑曹以 墨烏賊澗八赤背裙邊黑鯥魚北海道帆立貝深海池魚鰤魚鬚長蝦大拖羅右口魚馬糞海膽中拖羅手卷玉子燒🥗 前菜: 配屈機麻醬, 我食晒.🍥 茶碗蒸. 夠熱夠滑, 絕對過關.🍣 目仁奈. 陌生嘅名字, 油份普通, 肉質煙靭, 醬油味相對甜, 我鍾意!🍣 黑曹以. 又係陌生嘅名字, 口感比”目仁奈” 更厚肉, 更充實, 更煙靭. “黑曹以” 本身味道清淡, 配柚子胡椒, 幾辣喎!🦑 墨烏賊. 又係陌生嘅名字, 嘿, 其實即係墨魚.

玉子燒
🥗 前菜: 配屈機麻醬, 我食晒.
前菜
🍥 茶碗蒸. 夠熱夠滑, 絕對過關.
茶碗蒸
黑曹以
🦑 墨烏賊. 又係陌生嘅名字, 嘿, 其實即係墨魚. 切條, 再叠番埋, 既爽又有嚼口, 配略甜嘅醬油, 一體感十個讚.
墨烏賊
🍣 澗八. 魚肉緊緻爽口, 油份豐富, 魚味跳級提升, 掂!
澗八
🐚 赤背裙邊. 爽口, 鮮甜.
赤背裙邊
🍣 黑鯥魚. 火槍炙燒表面, 迫出油香, 梗係好食啦, 哈哈.
黑鯥魚
🐚 北海道帆立貝. 咬落爽甜, 不俗.
北海道帆立貝
🍣 深海池魚. 魚肉實淨, 油份豐富. 第二至八件, 都係魚貝相間, 抵讚!
深海池魚
🍣 鰤魚, 配三升漬. 肥美, 我諗起 “鮨定山” 師傅講過鰤魚嘅酸味, 今次唔明顯. 三升漬帶椒香又唔搶味, 唔錯!

📖 翻查資料: 三升漬屬於日本北海道, 東北地方嘅鄉土料理. 以米麹, 醬油, 南蠻青辣椒, 各一公升, 發酵而成.
鰤魚
🦐 鬚長蝦. 蝦肉厚身爽甜, 口感澎湃.
鬚長蝦
🍣 大拖羅. 肥美, 柔滑.
大拖羅
🍣 右口魚, 又名鰈魚. 炙燒迫出油香, 滑捋捋, 配脆脆紫菜, 一流!
右口魚
😱 馬糞海膽. 我覺得非常苦, 屬災難級別. 但 “電視台美女” 面容正常喎, 咁應該係我味覺嘅問題.
馬糞海膽
🍙 中拖羅手卷. 拖羅柔潤肥美, 配脆脆嘅天婦羅碎同埋紫菜, 掂!
中拖羅手卷
🦐 重選: 鬚長蝦. 可能啱啱喺雪櫃攞出嚟, 溫度偏低, 倒扣分.
鬚長蝦
🐟 重選: 黑鯥魚. 我諗住揀炙燒嘅, 可以避開溫度問題, 結果都係麻麻.
黑鯥魚
🥣 麵豉湯. 夠熱, 過關.
麵豉湯
🍮 玉子燒. 色水暗淡, 賣相扣分, 味道一般般.
玉子燒
☕️ 咖啡. 樹木杯嘅外型非常吸引, 咖啡普普通通, 另外俾兩粒棉花糖你玩, 完美结束.
咖啡
🤗 環境: 壽司吧枱望玻璃窗, 少少背光, 互動交流困難咗, 又聽唔清楚師傅講嘢, 攪唔掂. 另外, 背脊冇遮冇擋, 比其他食客望住, 唔自在.
🤗 總結: 性價比具吸引力, 服務合格. 論食物, 種類多變, 初嚐幾件少見嘅品種, 略帶驚喜, 交足功課. 重選部份出事, 有得揀, 我都唔識做老闆, 哈哈. 師傅可能忙住處理非吧枱食物, 略嫌交流不足, 另外壽司吧枱光線唔舒服, 用餐體驗扣咗分.
2024-01-30 41 瀏覽
開揚環境視野「廚師發辦」食物選材/選擇口味凸顯其鮮「鮨逸」擺盤至主菜過程讓人感受日本文化每道料理既有視覺賣相,食材時令且能感受製作時用心一頓豐富25品Omakase真係食極也不厭!松葉蟹水雲鮟鱇魚肝汁煮黑梅貝鱈魚白子海葡萄深海池魚豆腐小龍蝦刺身北寄貝刺身壽司(赤貝、白角魚、池食、鰤魚、銀雪魚、喜之次火炙)松葉蟹肉豆腐牡丹蝦岩手縣生蠔吞拿魚蓉馬冀海膽拖羅海膽脆餅蟹膏鮑魚汁煮獅魚魚鮫北海道花咲蟹馬糞海膽龍蝦清湯布甸蛋靜岡哈蜜瓜+開心果雪糕前菜「松葉蟹水雲」相當吸引味道出眾蓋掩不失霸氣「鮟鱇魚肝」口感帶陣陣酒香入口滑溜魚甘陣陣「汁煮黑梅貝」熟後爽口肥美啖啖彈牙質嫩「鱈魚白子海葡萄」/「深海池魚豆腐」順而清甜質感軟腍,食時清甜整體豐富「小龍蝦刺身」/「北寄貝刺身」刺身新鮮豐厚凸顯加強提昇味道生猛鮮度十足即片,輕盈散出濃濃海水味雙重味蕾享受壽司「赤貝、白角魚、池食、鰤魚、銀雪魚、喜之次火炙」色澤精瑩油脂滿滿全是入口即溶既最愛壽司手握暖温,其甘甜魚油,肥美層次豐富片片材料厚身每啖呈咬口有餘韻嚐出鮮味「松葉蟹肉豆腐」佈滿絲絲蟹肉蟹膏,飽滿creamy四溢有驚喜「牡丹蝦」/「岩手縣生蠔」紮實濃郁可口,
開揚環境視野「廚師發辦」
食物選材/選擇口味凸顯其鮮
一頓豐富25品Omakase真係食極也不厭!

松葉蟹水雲
鮟鱇魚肝
汁煮黑梅貝
鱈魚白子海葡萄
深海池魚豆腐
小龍蝦刺身
北寄貝刺身
壽司(赤貝、白角魚、池食、鰤魚、銀雪魚、喜之次火炙)
松葉蟹肉豆腐

「鮟鱇魚肝」
口感帶陣陣酒香入口滑溜魚甘陣陣
「汁煮黑梅貝」
熟後爽口肥美啖啖彈牙質嫩

「鱈魚白子海葡萄」/「深海池魚豆腐」
順而清甜質感軟腍,食時清甜整體豐富
「小龍蝦刺身」/「北寄貝刺身
刺身新鮮豐厚凸顯加強提昇味道
生猛鮮度十足即片,輕盈散出濃濃海水味雙重味蕾享受
壽司「赤貝、白角魚、池食、鰤魚、銀雪魚、喜之次火炙」
色澤精瑩油脂滿滿全是入口即溶既最愛
壽司手握暖温,其甘甜魚油,肥美層次豐富
片片材料厚身每啖呈咬口有餘韻嚐出鮮味
「松葉蟹肉豆腐」
佈滿絲絲蟹肉蟹膏,飽滿creamy四溢有驚喜
「牡丹蝦」/「岩手縣生蠔」
紮實濃郁可口,時令季節融合順滑讓人陶醉
「吞拿魚蓉馬冀海膽」/「拖羅海膽脆餅」
最鮮海膽混合在內,一鮮一味道變得乾脆利落
「蟹膏鮑魚」
保持鮮嫩彈牙用汁醬炆,切塊保留原本鮮味

「汁煮獅魚魚鮫」/「北海道花雕蟹」
魚鮫燴入濃湯入味淋,皮脂韌勁Q彈,魚肉柔嫩細滑造型立體有層次
「北海道花咲蟹」
花咲蟹的蟹腿肉肥美而豐滿飽滿,咬下散發海鮮香氣鮮美細膩讓人回味無窮
「馬糞海膽」
墊著海膽入口即化底蘊甘甜一口氣充斥海味鹹鮮
「龍蝦清湯」
一般會用上蝦頭/蝦殼熬製不浪費之餘達最高境界最後呈上一頓甜食料理作結
2024-01-23
剛回到香港已經很掛念當地食材從頭到尾的節奏 不溫不快時令魚而油脂豐富 三款海膽都充滿奶香我哋仲叫左支清酒 加茂錦系列主打生原酒 比較辛口女士都容易接受到松葉蟹水雲 沖繩水雲配松葉蟹絲鮟鱇魚肝 口感綿密滑順 油脂香汁煮磯粒貝 味道清甜及帶淡淡貝味間白魚包海膽豆腐 特造的海膽味融入在豆腐 小龍蝦刺身 龍蝦是活躍的狀態 特別新鮮北寄貝刺身 爽口裙邊 拍打後肉質爽口富有嚼頭金目鯛壽司 燒出油脂香味及及魚肉嫩滑松葉蟹肉豆腐 松蟹絲配蟹味豆腐牡丹蝦刺身 蝦肉甜美細滑在口中散開 肉質綿軟中帶彈性岩手縣生蠔 生蠔肉質飽滿 入口帶豐富的礦物味道喜之次火灸壽司 火灸後使魚油豐腴 淡淡的奶香味呑拿魚腩馬糞海膽 呑拿魚腩油脂重海膽味道濃郁拖羅魚海膽脆餅 拖羅魚蓉油脂襯托海膽 使整體更軟滑 慢煮鮑魚 質感爽脆金鯛立鱗燒 半煎炸的油淋魚鱗更挺 口感更脆 魚的味道更突出玉子布甸 蛋味重的布甸 質地較為結實龍蝦清湯 刺身後的龍蝦煮的清湯 很甜蝦味香蕉雪糕 蜜瓜 自製雪糕細滑香濃 靜岡蜜瓜最後作結的雪糕可以滿足我甜口
剛回到香港已經很掛念當地食材

龍蝦清湯 刺身後的龍蝦煮的清湯 很甜蝦味
香蕉雪糕 蜜瓜 自製雪糕細滑香濃 靜岡蜜瓜

最後作結的雪糕可以滿足我甜口
2024-01-20 43 瀏覽
呢晚又去食好西,再訪鮨逸嘆omakase😋.🌟Omakase set (25品)$1570/per person.➡️ 沖繩水雲:非常爽口,酸酸甜甜➡️鮟鱇魚乾,酸甜口味,入口即溶➡️北海道粒貝,厚肉有咬口👍🏻➡️樽鱈魚白子,好好食滿清甜😋➡️堪八魚薄切,入面係海膽豆腐,呢個配搭好正!刺身爽口豆腐濃味滑身😌➡️北寄貝爽甜,加上wasabi正➡️龍蝦刺身,上面係海膽同埋魚子醬,下面係紫蘇葉,層次豐富好好食🤤➡️ 蟹膏豆腐,勁多蟹肉!味道濃厚勁正➡️ 帆立貝,厚肉鮮甜➡️ 牡丹蝦,超大件好厚肉➡️ 生蠔,creamy鮮味➡️ 呑拿魚,入面係馬糞海膽,大滿足😌➡️ 最中餅,上面係吞拿魚蓉、海膽、魚子醬、三文魚子,好喜歡呢個組合,矜貴好味😋➡️ 蟹膏鮑魚,味道濃厚,好有咬口👍🏻➡️ 桔鯛松笠燒,以200度燒,魚鱗好脆口👍🏻用左岩鹽和紫菜,好味➡️ 白海膽配鱈魚乾,超級滿足🥰➡️ 清酒焗嘅玉子燒布甸蛋➡️ 舞茸菇清湯.🍣多款壽司:深海池魚、金目鯛、鰤魚、鯖魚、白見貝、銀鱈魚、中拖羅、花咲蟹,全部鮮味厚肉,相當高質食到舔舔脷😋.最後甜品赤肉蜜瓜,軟熟清甜,海鹽味雪糕,配上梅酒,享受😎梅酒用的乾冰仲有公司名好有心思!.咁出色的美食,第
呢晚又去食好西,再訪鮨逸嘆omakase😋
➡️ 沖繩水雲:非常爽口,酸酸甜甜
➡️鮟鱇魚乾,酸甜口味,入口即溶
➡️北海道粒貝,厚肉有咬口👍🏻
➡️樽鱈魚白子,好好食滿清甜😋
➡️北寄貝爽甜,加上wasabi正
➡️ 蟹膏豆腐,勁多蟹肉!味道濃厚勁正
➡️ 帆立貝,厚肉鮮甜
➡️ 牡丹蝦,超大件好厚肉
➡️ 生蠔,creamy鮮味
➡️ 呑拿魚,入面係馬糞海膽,大滿足😌
➡️ 蟹膏鮑魚,味道濃厚,好有咬口👍🏻
➡️ 白海膽配鱈魚乾,超級滿足🥰
➡️ 清酒焗嘅玉子燒布甸蛋
➡️ 舞茸菇清湯

咁出色的美食,第中緊係開支靚清酒🍶揀左
大嶺兩粒米,口味甜身易入口,好夾今晚的野食👍🏻大讚呢間上菜快,食完一碟好快上另一碟,但又唔會摧我地食,服務非常貼心👍🏻大滿足😌
2024-01-18 43 瀏覽
雖然下個月又飛😆但香港Omakase 🏮我都會繼續支持香港日本餐廳今晚我又約了好姊妹去銅鑼灣食餐好。我地選了25品Omakase $1,580位食Omakase必定飲Sake🍶OHMINE 2 GRAIN 720 ml $1,380我喜歡偏甜所以選了支2粒米入口散發的吟釀香氣,米味香醇,無論是配搭壽司、刺身,或是燒物、煮物享用都是味道一流👍首先,冲繩水雲和鮟康魚干的口感清新,北海道粒背和津雪魚白子的味道鮮美😋堪八魚薄切包住的海膽豆腐,豆腐的滑溜與海膽的鮮美完美結合,讓人回味無窮。接著是北寄貝和龍蝦刺身,海膽和魚籽醬的搭配,再加上紫鬚葉的點綴,味道豐富多變。深海池魚和金目鯛的鮮嫩,鰤魚的口感,以及蟹膏豆腐的濃郁,真係難以忘懷。帆立貝和生蠔的鮮美,鯖魚和白見貝的獨特口感,以及銀鳕魚上炸蒜的創新配搭,都讓人驚艷。赤身中的馬糞海膽,以及最中餅三文魚子,吞拿魚蓉,魚籽醬,海膽的組合,都讓人食指大動。甘鯛松笠燒,炸脆魚鱗,配上紫菜,岩葉,因為炸脆了魚鱗,所以口感特別脆。中拖羅,花咲蟹,白海膽,鱈魚干,每一種食材都經過精心烹調,味道絕佳。甜品布甸蛋和舞茸菇清湯的清甜。最後一道甜品赤肉蜜瓜加海鹽味雪糕
今晚我又約了好姊妹去銅鑼灣食餐好。
我地選了25品Omakase $1,580位

食Omakase必定飲Sake🍶
OHMINE 2 GRAIN 720 ml $1,380
我喜歡偏甜所以選了支2粒米
入口散發的吟釀香氣,米味香醇,無論是配搭壽司刺身,或是燒物、煮物享用都是味道一流👍

別脆。

甜品布甸蛋和舞茸菇清湯的清甜。

最後一道甜品赤肉蜜瓜加海鹽味雪糕的創新搭配,再配上梅酒,為這頓豐盛的日本料理劃上完美的句號。

總的來說,25品廚師發辨的料理讓我印象深刻,每一道菜都充滿了驚喜,師傅及店員哥哥很親切友善😊

2024-01-09
  • 金目鯛壽司
  • 龍蝦刺身
  • 北海道白海膽
  • 鱈魚白子
2024-01-14 43 瀏覽
自問縱橫香港omakase界,其實絕少食完又食,但逸鮨可以話係我encore最多次嘅一間。勘八魚配海膽豆腐,蟹肉配蟹膏豆腐,兩道都配左滑嘟嘟嘅海鮮味豆腐,有嫩滑口感得黎成功突出咗勘八魚同蟹肉本身嘅鮮味,有相輔相成嘅作用。近年愛上咗食白子,因為夠新鮮,簡單酸汁調味已經好好味,幼滑得黎感覺到個新鮮回彈。我其實本身麻麻地白身魚,鐘情拖羅、左口魚裙邊個啲油到爆嘅魚,今晚咁啱好少清淡嘅白身魚,好幾款包括花魚、黑陸魚、銀鱈魚同喜知次都係火炙過,香口得黎魚味各有千秋,尤其喜知次真係好肥好深印象。帆立貝好甜,柔軟幼滑,呢個簡單嘅美味已經足以成為一間壽司店嘅招牌菜,令我對今晚嘅期待值更加高左。鰤魚睇樣都知靚,個鮮味打破左我內心對白身魚嘅界限,魚味香濃好好味。龍蝦同牡丹蝦都係新鮮即劏,望住由去殼開始去到上台都超生猛,唔使講都好鮮,甚至比日本當地食到更高質。岩手生蠔好似手掌咁大,海水味濃,餘味甜。貝類北寄貝同象拔蚌都好爽甜,尤其鍾意象拔蚌有一絲檸檬清香,近乎索索聲咁爽。赤身吞拿魚配鹽水海膽味道好豐富,嫩滑口感配爽脆豆芽幾有層次。我最愛海膽拖羅最中餅,當然全部食材我都好鐘意,但最驚喜嘅係第一次覺得最中餅有加分
岩手生蠔好似手掌咁大,海水味濃,餘味甜。
我最愛海膽拖羅最中餅,當然全部食材我都好鐘意,但最驚喜嘅係第一次覺得最中餅有加分作用,甜品黎講其實唔係咁欣賞,但而家夾餅咁食,拖羅蓉一咬咇哂出黎,好似有個威化皮咁,好特別好有驚喜。
鮑魚用蟹膏煮過好香,同甘鯛立鱗燒一樣係好經典嘅菜式,做到預期中嘅最高水準。
花咲蟹有菊花幽香,蟹肉蟹膏一比一,冇理由唔好食。
拖羅好肥美,油花分布好靚。
白海膽可遇不可求,即使有咸嘅淡雪鹽同鱈魚乾上下夾擊,甜味都好突出,淨係佢都值回票價。
最後用返頭先嘅龍蝦頭熬湯,好清甜,居然仲有膏好正。
甜品係有深度嘅海鹽雪糕,加完熟蜜瓜,滿足度爆錶。