2021-05-04 1681 瀏覽
幸好一早已訂位.....用餐時進來而無位的人源源不絕!🥰午餐餐牌選擇多,有生食及熟食,思前想後終於試一試個魚生飯!每一個餐都由吧檯師父即場炮製!飯是夠新鮮,軟熟兼粒粒分明。魚生厚切是常式,新鮮且款式多,共有6種刺身,海膽、拖羅、帶子、油金魚、魚子、牡丹蝦。定食有主食,再配麵豉湯、漬物、沙律及餐飲。整體都不錯,唯美中不足是那個配角:豉油和Wasabi 。假若Wasabi選用生鮮磨,整體感覺會再昇華多一點😋
幸好一早已訂位.....用餐時進來而無位的人源源不絕!🥰

北海道魚生飯
2021-04-30
北海道魚生飯
2021-05-03 1097 瀏覽
灣仔嘅日月星街多咗好多唔同類型嘅食店,我哋都久唔久上去尋寶,行樓梯/斜路上去當做運動💪🏻今日就訂咗位係鮨月lunch, 餐廳有室內或者室外位置,我哋準時到達就可以即刻入座。點餐後好快就有前菜食,配上芝麻醬嘅沙律好適合炎熱嘅天氣我點咗壽司十貫定食,坐喺吧枱隔離睇住師傅逐件壽司整真係好治癒😆😆因為即叫即整,所以都等咗一段時間,趕時間嘅記得提早點餐呀!食材新鮮,每款壽司都好鮮味但最早期搓個幾件到上枱時開始散開了😅

點餐後好快就有前菜食,配上芝麻醬嘅沙律好適合炎熱嘅天氣

因為即叫即整,所以都等咗一段時間,趕時間嘅記得提早點餐呀!

食材新鮮,每款壽司都好鮮味
但最早期
搓個幾件到上枱時開始散開了😅
2021-04-11 1753 瀏覽
套餐有前菜、刺身、壽司、燒物、炸物、和食、甜品 🔹薄切縞鰺刺身配螢光魷魚刺身晶瑩剔透,表面灑左柚子皮粉,縞鰺味道口感介乎池魚同真鯛之間,食到有淡淡魚香,配上特製醬汁酸酸甜甜好開胃。 🔹厚岸蠔味道清甜肥美,口感偏清爽,食得出好新鮮,加上檸檬汁同海葡萄更突出鮮味。一隻真係唔夠食🤤🔹粒貝刺身粒貝撒上岩鹽作點綴,食落好爽口新鮮,可以就咁食亦都可以點醬油食。🔹海膽刺身到我最鐘意食既海膽🤤加啲鹽再包紫菜食,不過我都係鐘意點醬油食。海膽都幾鮮甜,但未到係日本咁好食。🔹吞拿魚醬油漬刺身我同朋友一致認為呢款最有驚喜!上層係吞拿魚蓉,下層係中拖羅,加上醬汁、蔥花、芝麻,食落入口半溶,微酸甜好特別,但略嫌食到有少少筋。到壽司環節之前會提供赤大根俾你清下口腔味道先。壽司會由淡至濃呈上。🔹鱸魚壽司好淡魚味,但口感好爽實牛鰍,加左柚子蓉食落好清新,魚味唔重浜鯛壽司,切得幾厚身,口感紮實有彈性,塊皮超韌,咬左好耐😹加上蘿蔔蓉味道更有層次黑鯥壽司,魚身表面稍微炙過更突出魚油香,加上海苔蓉作調味松葉蟹味噌赤蝦,赤蝦好大隻鮮甜,食落好爽口,加上蟹膏同海葡萄,口感好豐富😋後韻係濃郁的蟹膏香味大拖羅壽司油脂好香,入口即溶!但
套餐有前菜、刺身壽司、燒物、炸物、和食、甜品

🔹薄切縞鰺刺身配螢光魷魚

🔹厚岸蠔

🔹粒貝刺身

🔹海膽刺身

🔹吞拿魚醬油漬刺身

🔹鱸魚壽司
好淡魚味,但口感好爽實

牛鰍,加左柚子蓉食落好清新,魚味唔重

黑鯥壽司,魚身表面稍微炙過更突出魚油香,加上海苔蓉作調味

大拖羅壽司
油脂好香,入口即溶!但都係食到有少少筋

食完壽司就到和食環節啦🍜
🔹太刀魚、雞肉棒串燒
魚皮燒到好脆身,好重魚香味,拎出嚟個時仲好熱架😽
雞肉棒就味道正常,混合埋雞軟骨更有口感。

🔹炒鮑魚
軟淋又彈牙,配埋醬汁食惹味之餘又唔會遮蓋到鮑魚既鮮味😋

🔹煮螺
呢款係凍食,醬汁食落甜甜地好入味(好似瑞士汁🤣),但略嫌螺可以再彈牙少少。

🔹天婦羅
水準一般,唯獨白子食落幾特別,淋淋地不過冇咩味,食落好似豆腐花😂

🔹松葉蟹肉茶漬飯
食到呢度已經飽飽地,松葉蟹肉配蟹籽更有口感,食完即刻暖番個胃。

🔹靜崗草莓紅豆雪糕
甜品係我最中意既雪糕!草莓雪糕味道唔會好假,但士多啤梨有少少酸😂

💡灣仔月街仲有有唔cafe同餐廳,靜靜地自成一角,不過位置有啲偏僻,金鐘站出行過去會近啲。晚市Omakase嚟講價格唔算貴,當然一分錢一分貨啦,不過值得一試既,想同朋友靜靜地傾下計係唔錯的選擇,除咗廚師發板之外亦都可以散叫架。
2021-04-03 1003 瀏覽
Omakase set was reasonable but service was terrible.Omakase set was 1200 per person. With a small bottle of sake, the total cost for dinner 3000+ for 2 people and we had absolutely no service!Would not come back again even though food was alright

2021-04-03
2021-03-05 1557 瀏覽
兩個人18:30 來晚餐 早幾日提前訂枱,當晚來到約有3-4 枱客。內外都設有座位。兩個人點了刺身拼盤(7點)$420(三文魚,scallop, toro, yellowtail, shrimp, etc) 新鮮但不夠凍!西京銀鱈魚$170 x 2客,這個是必點的,每人一客兩件. 魚湯x 2客 ($40 一碗)魚湯非常美味,但不是每晚都有。一客一串燒白鱔,味道跟其他日式餐廳一樣,不驚喜但都好味。一碟炒雜菜 都係普通炒菜有椰菜/雜菇.
Sashimi  platter
魚湯
白鱔
西京銀鱈魚
Sashimi  platter
魚湯
西京銀鱈魚
2021-03-03 1035 瀏覽
夜晚5:55早咗黎到但係餐廳未準備好,喺門口等咗一陣6:00終於準時俾我哋入座因為朋友有海鮮敏感,所以唔可以叫omakasa,不過好彩呢間餐廳都好多嘢選擇鵝肝飯好抵,大大舊鵝肝充滿油香,但係鵝肝冇我想像中濃味,好彩就係佢有啲醬汁可以同埋啲鵝肝油一齊撈飯海膽壽司每一客代表一舊,海膽質地好挺,唔會一夾就散開,味道甘甜同埋好鮮味仲有佢嗰啲炸雞竟然比我想像中好食,好似專業嘅炸雞店,調味左嘅炸漿令炸雞表面超級香脆,入邊都保留雞汁不過炸雞皮食落有啲𠝹口,炸雞皮好容易整到上顎,食嗰時要小心

不過炸雞皮食落有啲𠝹口,炸雞皮好容易整到上顎,食嗰時要小心

Sushi Moon offers a comfortable and relaxed environment for customers to enjoy a taste of modern Japanese cuisine. The seasonal ingredients are freshly sourced from Japan. Menu includes Omakase, grilled food, sushi, and rice bowl set for lunch. Portion of lunch set was quite generous and I would recommend Terriyaki Beef Set and Tempura Set.|Terriyaki Beef Set和風牛肉定食💰HKD148|Tempura Set天婦羅定食💰HKD158
Terriyaki Beef Set
2020-12-22
  • 天婦羅定食
  • 和風牛肉定食
2020-10-23 2925 瀏覽
三人訂枱6:30,沒有預先兩日前訂omakase, 因為不想太full, 所以選擇去到單點,包括粒貝刺身$480、seasonal 鯛魚刺身$180、刺身盛、燒白鱔、燒深海池魚鮫、酒煮蜆、銀鱈魚西京燒、雞肉串、秋葵、露筍、蟹子沙律、+甜品 $30一個白桃sorbert 好味! 問店貝推介 說3人可share 推介酒煮蜆是最唔抵 $168 但份量只有7-8隻 太少來分享!池魚鮫$210是比油甘魚鮫及三文魚鮫都貴,但只有丁點肉 ,不抵!其他食物好好味 只有個別提到的食物不會再點 若有打算去熸顧 整體服務質素不錯 店員友善
蟹子沙律
燒白鱔
刺身盛
白桃雪葩
2020-07-06 3596 瀏覽
見到食評預計會是一家好吃的店,還以為是一間隱世日本壽司店,因朋友不太肚餓,故我們點的菜色並不多,其中點了“特選壽司”12貫(件),怎知只來了6款不同的壽司,向服務員詢問下,回答竟然説因為我們是有2個人來,故為了方便我們分享食物,故只送上6款x2件壽司給我們,我頓時心想如下次有12個朋友一起來光顧的話,難道餐廳會送上12件的同一款壽司嗎?
見到食評預計會是一家好吃的店,還以為是一間隱世日本壽司店,

2020-04-18 3237 瀏覽
疫情嚴重,周圍都冇得飛,如果想食高質素既日本野又要人流少,選擇其實唔太多。最近朋友介紹一間係金鐘同灣仔中間,有一間幾好既Omakase,於是同女友去慶祝下我地仍然有工開。呢間料理位置遠離鬧市,室內環境寬敞,唔洗怕同隔離枱好近,我地坐係師父前既吧台食Omakase,又可以近距離觀賞師傅手藝!數款前菜真雕薄片,上面加左黃柚子粉,另有辣汁螢光魷魚配蘿蔔苗,係新奇既口味。BB八抓魚,配根箱北海道海膽放在八抓魚頭內,而且內有類似米既腦😳 個頭有微微燒過,入口爆汁,有鹹香,腳甜甜地好入味,有咬口但唔會韌。醬油漬燒Toro,上面加左toro油,有紫蘇葉,食落魚油香好重。數款壽司黑鯥 甜酒燒海苔,富有漬香赤蝦,上面有松葉蟹蟹膏麵豉醬,肉質幼嫩香甜配上面的濃味醬,夾。大toro,唔洗多講,鮮嫩正。數款小食雞肉棒,有肉汁既軟骨,肉好香炒鮑魚,入味又炒得香濃迷你大阪燒平時食開嘅天婦羅,有時上台都會淋左,但呢度既天婦羅就算放左一排都好脆!而且仲有特別食材,例如目光魚、明太子青椒仔等等,特別得黎又好食呀!1款甜品柚子雪芭,上面配靜岡草莓

數款前菜

數款壽司

黑鯥 甜酒燒海苔,富有漬香

大toro,唔洗多講,鮮嫩正。

數款小食

雞肉棒,有肉汁既軟骨,肉好香

炒鮑魚,入味又炒得香濃

迷你大阪燒

1款甜品

柚子雪芭,上面配靜岡草莓
2020-03-26 2334 瀏覽
近排因為武漢關係已經甚少出街食飯,咁啱同女友傾起話約出嚟食晚飯,事緣自新年後都少見面,女友就揀咗鮨月,因為果邊唔係成日去,初頭睇完地圖都有啲迷路,最後兜咗個圈去到永樂里行條長樓梯見到O.N.S.再轉咗次左向前行就到到。昨晚去到見連我哋在內大約得兩三枱客,坐低同女友傾咗幾句就睇餐牌,服務絕對滿意,可能客人相對地少,無幾耐就會加水。睇餐牌見到樣樣食物都好正好想食,如果唔想自落單食物,可以交比廚師發板,但會貴多少少,我哋睇咗餐牌一陣,最後分開點咗三Round食物,埋單個價唔算太貴,價位係中上。食物方面色香味俱全,勝價比真心贏好多日本餐廳。如果大家想食可以嘗試搵搵有無額外優惠lol,最後因為女友訂枱關係,佢睇過張單無問題我就埋單,所以無影到張單留底。真心滿意昨晚餐晚飯XD,將來會必定再去食。

真心滿意昨晚餐晚飯XD,將來會必定再去食。
特選壽司盛合(十二賞)
雜錦天婦羅
中拖羅魚腩
大拖羅,帆立貝,三文魚腩,油甘,鯛,司牡丹蝦
2020-03-04
特選壽司盛合(十二賞)
中拖羅魚腩
大拖羅,帆立貝,三文魚腩,油甘,鯛,司牡丹蝦
  • 牛舌
  • 鵝肝多士
  • 大拖羅
2020-03-22 1733 瀏覽
最近因為疫情關係,大家都減少左外出食飯🤭,但有特別慶祝日子又當然要出去食啦😛呢個時候揀間唔會令自己後悔既餐廳就好重要啦😊今次就精選左呢間omakase🤩果然冇令我失望呀!首先係真雕刺身,搭配了黃柚子粉,清新又酸酸的柚子粉令白身魚既口味更清爽🥳旁邊的螢光魷魚加左蘿蔔苗同辣汁,同清淡既真雕形成強烈對比!下一道刺身係粒貝,咬落非常爽口又鮮甜,加上唔辣帶有甜味的生磨芥末真係好好食😋第三道係BB八爪魚,呢道菜令人好驚喜!八爪魚🐙軟綿綿得黎又有咬口,其中八爪魚腦的鮮香更是第一次食👍🏻讚壽司前最後一道是醬油漬燒toro。呢道菜係我今晚最愛😝😝最面的是燒toro油加紫蘇葉,魚油香好重。另外中間有少少脆脆的蘿蔔簡直畫龍點睛🥳壽司方面有六款,曹以、鷹之羽鯛、黑鯛、黑鯥、赤蝦以及大toro。今次omakase都試左幾多之前冇食過既魚,真係大開眼界🤩不過個人都係最鍾意平時的最愛大toro,哈哈🤪🤪食完壽司之後就係燒物雞肉棒咬落好多肉汁,內裏添加了軟骨令口感更豐富炒鮑魚肉質軟滑入味大阪燒質素正常,是幾好食的天婦羅外皮好脆最後係冷梅素麵,麵的顏色粉紅色,十分少女心❤️今日甜品係柚子雪芭加靜岡草莓,簡直係完美既完結!

壽司方面有六款,曹以、鷹之羽鯛、黑鯛、黑鯥、

食完壽司之後就係燒物

雞肉棒咬落好多肉汁,內裏添加了軟骨令口感更豐富

炒鮑魚肉質軟滑入味

大阪燒質素正常,是幾好食的

天婦羅外皮好脆

最後係冷梅素麵,麵的顏色粉紅色,十分少女心❤️

今日甜品係柚子雪芭加靜岡草莓,簡直係完美既完結!
2020-03-19 1036 瀏覽
聽朋友講灣仔有間日本高級料理鮨月既omakase好有水準😆😆咁今日特登來試吓,入去鋪面裝修好有日本地道餐廳feel,咁我哋就叫咗個廚師拍板整!前菜有瑩光魷魚🦑,味道酸酸地開胃一流!跟住有刺身真鯛柚子皮粉,食用玫瑰卷住沾醬味道,特別鮮甜👍仲有北海道海岸蠔加檸檬🍋鮮甜肥美仲食到海水味,直情好似係海上即撈即刻食咁嘅味道正🤪刺身方面,食左款叫「鰈」,上面鋪左紫蘇葉,邊邊位燒左,好香🤣🤣再黎係「系撚鯛」,雖然佢個中文名好搞笑,但超好食,超軟身,入口即溶既感覺。再黎款海膽赤蝦北海道,上面加海葡萄,一道菜式三種味道正。😋😋😋加埋個吞拿魚小食,上面係蓉,夾埋啲爽脆既粒粒,吞拿魚即溶,入口肥味回甘🥰🥰小食飯什都令人難忘,由於我未食過八爪魚🐙腦漿,原來好似米粒咁,好特別😄😄加芥末,食到索索聲最後和食,有超多野食,飽到上心口,好滿足🤣🤣最正係天婦羅🍤蝦,明太子同青椒仔一齊,估唔到咁夾啊😍😍今晚食左好豐富嘅一餐正宗日本料理,點讚🥰🥰下次再幫襯👍🏻👍🏻👍🏻

2020-03-18 587 瀏覽
Omakase既好處就係唔洗諗食咩  就可以食到時令既食材(〃∀〃)薄切鰝魚刺身上有小小柚子鹽魚肉晶瑩剔透,再配上酸汁,爽口有鮮味(σ′▽‵)′▽‵)σ 瑩光魷魚則彈牙開胃~~北海道厚岸蠔加海葡萄,生蠔好大隻呀,蠔肉肉厚肥美,有淡淡海水味(๑´ㅂ`๑) 活帆立貝卷,用紫菜包住食,口感同味道好豐富,入面有燒帆立貝群邊同海膽,帆立貝仲好厚肉~~中拖羅醫油漬,係中拖羅蓉加上蔥花、芝麻同醬汁,魚肉又香又滑(๑´ڡ`๑)壽司由淡味開始 :鯛魚壽司,魚肉上有柚子鹽,口感幾滑~ .皮剝壽司,口感偏爽口,上面係皮剝既魚肝醬,火灸左,所以魚油好肥美( ^ω^)蟹膏赤蝦,大大隻既赤蝦鮮甜而爽身,赤蝦上有蟹膏同海葡萄,松葉蟹膏濃味creamy~大拖羅近腹位,多油脂,入口即溶( ~'ω')~炒鮑魚,爽口之餘仲幾入味,而且炒到一啲都唔靭(๑ơ ₃ ơ)♥汁燒太刀魚,魚肉好香,燒得好嫩滑,烤汁美味٩(。・ω・。)و 免治雞肉棒,幾香口同有咬口 ♥(´∀` )炸天婦羅,有青椒入面、蝦、白子,青椒入面仲有明太子,幾驚喜~櫻花蝦茶漬飽,湯底清得來都幾香,仲有好多櫻花蝦同蟹肉做配料~ 最後仲有靜岡草莓紅豆雪糕做總結(
Omakase既好處就係唔洗諗食咩
就可以食到時令既食材(〃∀〃)
瑩光魷魚則彈牙開胃~~
壽司由淡味開始 :
鯛魚壽司,魚肉上有柚子鹽,口感幾滑~ .
大拖羅近腹位,多油脂,入口即溶( ~'ω')~
免治雞肉棒,幾香口同有咬口 ♥(´∀` )
最後仲有靜岡草莓紅豆雪糕做總結(●´ω`●)ゞ
2020-03-14 569 瀏覽
食飯除咗食物之外,環境氣氛都好重要⋯⋯好嘅環境氣氛絕對可以幫到一餐飯提升去另一個層次,由單純嘅「果腹」變成「享受」!有邊度可以一次食齊呢三個元素?就係灣仔嘅呢間鮨月啦!呢度主打Omakase,唔想用腦又想食好嘢嘅就最啱,一於交哂俾廚師決定!餐廳每日嘅新鮮海產都有唔同,大家可以去到留意吓!好嘢食係要等吓,呢度上菜唔會係一次過上曬一枱都係,會一味味慢慢上,上菜嗰陣師傅會介紹個菜式,牆身都會有menu牌俾大家睇架呢度個上菜次序係刺身、壽司、熱食,最後係甜品。雖然每份細細份,但食到尾我覺得都係夠一個成年男人食嘅。有好多食材都係出面一般連鎖店無得食,最特別係有一種魚叫「系撚鯛」(用廣東話去理解係別有一番趣味)講多無謂,去圖!

呢度個上菜次序係刺身壽司、熱食,最後係甜品。雖然每份細細份,但食到尾我覺得都係夠一個成年男人食嘅。有好多食材都係出面一般連鎖店無得食,最特別係有一種魚叫「系撚鯛」(用廣東話去理解係別有一番趣味)講多無謂,去圖!