2024-05-01 27 瀏覽
車公廟站附近的,都知道嗰頭冇咩好食。魚米家叫做近近地,以前都會去食吓。但係佢真係越嚟越難食,價錢又唔係平,服務質素仲…… 哈哈哈哈哈!今日落雨,唯有幫襯吓。誰知行出門口,廚房個阿姐竟然向住行人路潑污水,差啲俾佢撥到濕晒!佢應該係睇唔到有人行過。但就算冇人行,都冇理由向住行人路潑水啦!下次落雨都唔會去囉!

下次落雨都唔會去囉!
2023-11-17 335 瀏覽
鋪頭位於一個絕不起眼嘅位置,喺車公廟站,溱岸樓下。若不是秦石商場冇啖好食,先俾我哋搵到呢間隱世魚米家!記得早十幾年前好多魚米家分店,唔知點解忽然變曬魚米。定係其實唔係同一間餐廳?魚米還魚米,魚米家還魚米家?儍儍分不清😅講返食物,招牌即炸魚腐米線,幾乎每次必點。魚湯底好清,一點油都沒有,而且唔會好腥。如果感覺有點腥,可以用佢地枱面提供嘅自家秘製麻辣醬,好香,加啲落去湯度,增添風味。魚腐即叫即炸,香脆軟糯又大粒,滋味十足

魚腐即叫即炸,香脆軟糯又大粒,滋味十足

2023-11-07
2023-07-11 376 瀏覽
呢間餐廳距離車公廟站僅2分鐘距離,附近沒有其他食肆及大型商場。唯一一間餐廳,但唔需要等位,入面座位舒適,服務態度亦屬正常操作。魚米家當然食米線。一個米線配一杯野飲及一個小食,個人認為對得住價錢。份量亦都足夠。清湯豬扒雞翼米線,豬扒同雞翼炸得剛剛好。米線味道屬正常操作。炸魚皮爽口,蕃茄米線味道還可以,如果配料更加入味會更好。整體感覺7/10。幫襯既多數係住係附近既人,食個米線再出門口算係一個唔錯選擇。

很近的鮮魚湯米線店🥰覺得好抵食又健康,平時諗唔到食咩就會過嚟食同埋好處係近地鐵站,一出出口行1分鐘就到🙆🏻‍♀️之前有食過午餐、下午茶、晚餐個人覺得下午茶最抵食,有小菜+飲品+主食都係$39-45蚊左右咋而午餐同晚餐價位在$58-70🥰都算OK!之前好似仲有得嗌烤魚套餐(酸菜魚、麻辣水煮魚)😆今次嚟食L06香茅雞翼拼豬扒魚湯泡飯($58)套餐包括小食+熱飲第一次食魚米家泡飯,覺得都幾神奇幾好食(比我想像中夾,因為我平時食開米線🤣)魚湯一如既往嘅好飲👍🏻香茅雞翼,外面嘅皮係幾脆幾好食,豬扒都唔錯,係薄小小嗰種,唔會嚡好易食~味道都好好食物評分⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️(覺得冷氣有啲凍,張枱有啲黐立立)回訪度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
同埋好處係近地鐵站,一出出口行1分鐘就到🙆🏻‍♀️

之前有食過午餐、下午茶、晚餐

食物評分⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️(覺得冷氣有啲凍,張枱有啲黐立立)
回訪度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香茅雞翼拼豬扒魚湯泡飯
香茅雞翼拼豬扒魚湯泡飯
2023-04-07 227 瀏覽
魚米家好早就開門,食個豐富早餐再返工就正哂。鄰近車公廟站,埋完單直接上車,唔洗怕追唔切。點解要揀魚米做早餐?佢餐包加牛油,有醒神野飲之餘味精唔多。要試一間野好唔好,就要試最普遍既沙嗲牛肉麵。牛肉麵不過不失,但加隻蛋成個早餐就非常豐富。朝早客流量唔多,所以坐定定慢慢嘆都係一個好早晨。
魚米家好早就開門,食個豐富早餐再返工就正哂。
鄰近車公廟站,埋完單直接上車,唔洗怕追唔切。

點解要揀魚米做早餐?佢餐包加牛油,有醒神野飲之餘味精唔多。

要試一間野好唔好,就要試最普遍既沙嗲牛肉麵。

牛肉麵不過不失,但加隻蛋成個早餐就非常豐富。

朝早客流量唔多,所以坐定定慢慢嘆都係一個好早晨。
2023-02-20 239 瀏覽
呢間魚湯米線,成日都會幫襯。雖然加咗價,不過質素仲係keep到,都值。我鍾意叫豬軟骨魚腐湯米線,豬軟骨好入味,魚腐滑,魚湯清甜又冇乜味精加埋啲配菜木耳,榨菜絲,椰菜,真係唔錯!

加埋啲配菜木耳,榨菜絲,椰菜,真係唔錯

2023-01-28 189 瀏覽
車錢廟站一出有間隱蔽米線,望真啲原來係魚米家,之前未食過,今次試一試。點左個南乳雞球麻辣米線,由於係套餐,所以有埋飲品同小食,一個人食lunch黎講,其實份量太多了。南乳酥炸雞球幾過癮,味唔算特出,不過有淡淡南乳咸香,而麻辣湯底一般,但都有麻感。不過套餐價錢都算ok, 有咁多野都只係$55,同埋佢碗米線可以揀湯飯架。環境一般,但職員人手少,見佢地好忙,所以要爭取時間搵職員落單。

2022-10-01 298 瀏覽
今日同媽咪去完沙田文化博物館,過去食個下午茶麻辣蕃茄湯招牌魚腐米線,咖哩牛腩飯,麻辣青瓜,冬菇媽咪咖哩飯都正常幾好食,但係我個麻辣蕃茄湯既唔麻,亦唔辣,加左匙辣椒醬都係唔係好辣,不過媽咪喺度先冇再加招牌魚腐話外脆內滑,咁大碗湯都脆?我梗係叫黎試下啦,結果就梗係唔脆啦,不過裡面都確係幾滑,個質感有啲似食緊豆腐咁不過星期六仲有下午茶,唔係好貴都ok啦,2個人埋單$87
今日同媽咪去完沙田文化博物館,過去食個下午茶
麻辣蕃茄湯招牌魚腐米線,咖哩牛腩飯,麻辣青瓜,冬菇
不過星期六仲有下午茶,唔係好貴都ok啦,2個人埋單$87
2022-10-01
2021-12-09 822 瀏覽
一間食肆就算幾好味,幾平都好,幾好禮貌都好!衛生差都不可以容忍!大家唔可以話幾廿蚊你想點呀?預咗啦,睇唔到嘅仲污糟等等等等,我以前自己都係廚房人,做咁耐未試過出現唔合衛生嘅問題!今日在魚米家,車公廟店,叫左3個餐,3個凍飲,其中一個送頭髮,其實佢味道可以嘅,但叫餐時瑞士雞翼冇唔出聲,到咗先講,喂唔係咁做生意呀?食物又成日落錯檯,但有一位姨姨係好禮貌嘅,依樣要讚,講番衛生點解廚房要有帽?就係防頭髮,髮夾等掉落食物,錯了仲無悔意,冇野講

2021-11-12 418 瀏覽
今日行山經過車公廟站,想食鮮魚米線!我order左招牌:魚腐豆腐花麻辣醬撈米線套餐+招牌魚腐泡飯+凍柚子蜜最值得一讚就係招牌魚腐,新鮮即炸!平民價錢,入邊好多卡位,舒服😌!
今日行山經過車公廟站,想食鮮魚米線!
最值得一讚就係招牌魚腐,新鮮即炸!
平民價錢,入邊好多卡位,舒服😌!
2021-06-05 662 瀏覽
車公廟站旁邊,溱岸樓下嘅一間餐廳,室內環境舒服,座位寬敞,環境都唔錯。下午兩點到六點有下午茶餐,價錢由$33至到$40左右,有米線、飯、常餐、公仔麵撈、多士及三文治等。款式好多,適合鍾意食唔同嘢食嘅朋友。今次我哋叫咗長洲大魚旦湯米線餐, $36包飲品一杯,真抵喎。飲品叫咗熱鴛鴦,咖啡味都幾香,奶都幾滑,味道唔錯。魚蛋米線份量都幾多,米線幾爽口彈牙,湯底比較咸,魚蛋大粒,但只有兩粒,比我想像中少,可能我期望太高,不過味道都算唔錯。整體來講呢間嘅下午茶餐都幾抵食,夠晒經濟實惠, $40遊走,有一碗麵又有飲品,經濟唔好嘅情況之下,呢度都係一間好嘅選擇。

飲品叫咗熱鴛鴦,咖啡味都幾香,奶都幾滑,味道唔錯。

2021-06-05
2021-05-22 354 瀏覽
星期五晚偶爾來到這裏,客人不多。坐下叫了五寶米線和梅菜腩仔飯。五寶米線主要是雞翼,冬菇,牛腩,竹笙,味道ok。湯也甜而不咸。於注重少鹽的今天是很重要。另一個梅菜腩仔飯,分量也足夠,味道也可以。下次,再來試試魚腐。
2019-10-21 1641 瀏覽
星期日中午,而家外邊好似粒粒亂,都冇得外出,唯有在區內附近搵食,平時都好少幫襯呢間魚米家,不過為咗方便,今次都嚟呢度食個快繁依舊就算了。我哋叫咗招牌魚腐豬軟骨湯米線,一共有五件衣服,每天都唔算大啲,豬軟骨就有兩舊,不過佢係分開另上的,所以凍冰冰要浸落湯度食先至好食。另外叫咗個紫菜三寶湯飯,若然個湯太鹹,所以當啲飯合晒啲湯,就成本都係玩。不過佢個份量夠大,勝在男士們一定夠飽。而且佢啲三寶丸都幾特別,有一個長型嘅魚蛋,雖然都係咸啲,不過喺出面就少見。

2019-10-19
2019-09-29 741 瀏覽
馬鐵站旁邊找到地方醫肚,好方便。今試了下午茶餐香芓豬扒魚湯米線 + 魚腐魚湯米線。魚湯好好味差不多俾我飲哂,鱼腐好滑好好味呀! 這下午茶餐好抵食,下次要再來试下。😊
,鱼腐好滑好好味呀! 這下午茶餐好抵食,下次要再來试下。😊
2018-02-23 1189 瀏覽
新蒸頭度度都唔開, 唔開咪算囉,  放假放到初八真係無啖好食TT好想食粉面而無商場喺身邊, 選擇唔多既情況下去食個魚米既早餐, 睇落價錢好合理,  28蚊一份包野飲野飲仲要係各式各樣,   唔洗另加錢可以飲到柑桔蜜, 銀菊蜜etc. 早餐未上枱之前都還覺得以後可以多啲去依度食早餐..點知................我個雞翼米粉, 係一   點   味  道   也  沒  有,  除左雞翼有啲味道之外.....成碗野我唔明點解值多於20蚊雞翼係一字骨,  而個一字骨都唔係好一字ge其實成份早餐,   唔抵食, 唔好食,  最正常係我本熱銀菊蜜....555

早餐未上枱之前都還覺得以後可以多啲去依度食早餐..

雞翼係一字骨,  而個一字骨都唔係好一字ge其實

2018-02-20
$28 (早餐)