上年,我的一星期 Birthday Long Staycation 選擇了佔地利的銅鑼灣如心酒店! 這裡鄰近天后地鐵站、大坑及銅鑼灣!不論交通抑或找餐廳醫肚,也非常方便!當時,找到好近酒店的一間養生美食店 <馬祖台灣養生湯麵館>! 其後,上 Openrice check 還有其分店!第二次幫襯,就是今年復活節 Easter Long Staycation 選擇了炮台山歷山酒店,Check out 寄存行李後,走來食健康午餐吧!至今,幫襯了3次!供應:台式藥膳雞湯麵、牛湯麵及湯飯、台式及港式飲品...等!這裡坐得算舒服,樓底算高,平日晚上比預期少客!桌上備有餐具及調味料! 午餐古早味牛肉麵 $66牛肉麵沒有午餐及下午茶可選擇,只有散叫! 其優惠是跟飲品 +$8 熱飲深褐色的牛肉湯底濃郁鮮香, 不論色澤抑或味道,跟肉骨茶都有幾分相似! 不過,略嫌牛肉的肉質嚡口兼硬身,麵質亦有彈性及掛湯!熱柑桔檸檬 +$8錯有錯著,我本身點熱愛文芒果汁,既然食一大碗香濃足料牛肉麵,飲杯酸味熱飲亦有助消滯! 下午茶 2:00~6:00pm恰巧!我走到餐廳門口已經 5:55pm,見到下午茶供應至
 這裡鄰近天后地鐵站、大坑及銅鑼灣!
不論交通抑或找餐廳醫肚,也非常方便!

其後,上 Openrice check 還有其分店!

至今,幫襯了3次!

這裡坐得算舒服,樓底算高,平日晚上比預期少客!
桌上備有餐具及調味料!
古早味牛肉麵 $66
牛肉麵沒有午餐及下午茶可選擇,只有散叫!
 其優惠是跟飲品 +$8 熱飲
深褐色的牛肉湯底濃郁鮮香,
 不論色澤抑或味道,跟肉骨茶都有幾分相似!
 不過,略嫌牛肉的肉質嚡口兼硬身,麵質亦有彈性及掛湯!
古早味牛肉麵
熱柑桔檸檬 +$8
熱柑桔檸檬
 下午茶 2:00~6:00pm
恰巧!我走到餐廳門口已經 5:55pm,見到下午茶供應至 6:00pm,我急不及待衝入去!
藥膳清雞湯唐生菜及Q彈正方形魚腐米線 $34
雞湯加入紅棗,湯底清甜鮮香,
就算是雞湯比預期少油!米線口感煙韌又入味,相當討好!
 魚腐的確Q彈!
藥膳清雞湯唐生菜及Q彈正方形魚腐米線
熱蜜桃紅茶 +$6
酸甜中輕帶紅茶味,穩陣的口味!
熱蜜桃紅茶
藥膳椰子雞湯晚飯 $58
+$10 配凍飲,好抵食!

勝在有肉質嫩滑嘅雞脾食,共4件雞,雞皮軟滑,雞肉肉質嫩滑;整體不算入味!口感勝於味道!

雞湯加入椰子及紅棗,湯味鮮美香甜!
雲耳增加口感,芫茜提升清香!
把湯淋上白飯,也是炎夏另一種開胃食法呢!
 略嫌白飯腍了些少!
藥膳椰子雞湯晚飯
凍愛文芒果汁 (少冰) +$10
相對凍飲比較適合這款飲品,

酸中少甜不錯喝,有點似百香果那種果酸味;食完飯才喝,依然冰涼可口!
凍愛文芒果汁
2022-04-17
古早味牛肉麵
藥膳清雞湯唐生菜及Q彈正方形魚腐米線
藥膳椰子雞湯晚飯
凍愛文芒果汁
2022-07-13 99 瀏覽
香港既米線鋪頭真係好多,食慣左川x三x,今次就同friend試下台灣既養生米線味道如何。我地叫左醉雞湯米線同餃子&丸子米線,前者係套餐,後者係選擇面底然後可以加野(就同其他米線鋪一樣,自選米線),然後仲有兩杯蜂蜜綠茶。醉雞湯米線個湯底係有味OK既,米線一般般係平時食既質素,配料(雲耳同香菜)都正常,但係雞肉份量好少得幾塊,睇落好大碗其實多既只有米線。而自選米線口味同大排檔差唔多,配料同餃子丸子不過不失,其實冇乜突出既地方。唯一唔同就係湯底有少少藥膳味,但作為台灣菜好多野同香港人食既口味差唔多,咁樣其實好多代替品。環境同服務唔錯,牆上有壁畫幾好睇,侍應都友善。價錢抵,所以當普通米線鋪咁食其實OK。

環境同服務唔錯,牆上有壁畫幾好睇,侍應都友善。
價錢抵,所以當普通米線鋪咁食其實OK。
餃子&丸子米線
醉雞湯米線
蜂蜜綠茶
2022-06-25
餃子&丸子米線
醉雞湯米線
蜂蜜綠茶
上次冇試到花膠醉雞湯米線,今次經過一於試吓!天氣乾燥最適合飲滋補嘅湯,哩間嘅米線真材實料,好重藥膳味,絕對食過翻尋味,花膠有花膠味,醉雞有醉雞味番茄牛肉麵一如以往好多料,牛肉大大舊,湯味濃郁,麵好食,性價比高蜂蜜綠茶甜咗啲,要叫少甜
上次冇試到花膠醉雞湯米線,今次經過一於試吓!

蜂蜜綠茶甜咗啲,要叫少甜
2022-05-25 258 瀏覽
是日夜晚就去咗天后附近食晚餐,見到呢間養生湯麵就吸引咗我入去。叫咗個蟲草養生農場雞湯米線。碗嘢份量都幾多,大碗 多湯 多麵。雞就有4件 1件雞髀🍗 1件雞翼尖 2件中間肉位雞份量都適中。配料有 好多紅棗 杞子 木耳同蟲草。碗米線啲麵雖然多,但好淋,一夾就斷,無口感可言。個湯底幾足料(有好多紅棗btw 紅棗係去哂核,有雞湯味,又飲到紅棗甜甜嘅味),但食完之後好口乾🥵。整體而言,呢間嘢對我嚟講無咩驚喜,亦唔會特登嚟食。

叫咗個蟲草養生農場雞湯米線。

碗嘢份量都幾多,大碗 多湯 多麵。
雞就有4件 1件雞髀🍗 1件雞翼尖 2件中間肉位
雞份量都適中。
配料有 好多紅棗 杞子 木耳同蟲草。
碗米線啲麵雖然多,但好淋,一夾就斷,無口感可言。

整體而言,呢間嘢對我嚟講無咩驚喜,亦唔會特登嚟食。

2022-01-27 737 瀏覽
對上一次午巿外賣,已經畀錯左一次,叫左番茄麻辣湯麵,然後畀左蘿蔔牛腩湯麵,因為我唔食牛肉所以逼住拎番去換。點知今次晚巿外賣,都係畀錯我,號碼正確,又係叫番茄麻辣湯,都係畀錯嘅我。晚巿已經停左,叫外賣嘅又已經唔多,都仲錯得嘅就唔駛再旨意幫襯
2022-01-27
外賣自取
偶爾踏進天后這家台灣麵店,店舖不大,乾淨企理😌沒想到平凡的外觀下,食物滿高質的,份量大 價錢不貴👍🏻👍🏻 👉🏻台灣藥膳蟲草花農場雞湯米線 $56說真的五十幾蚊,又雞又蟲草花這件事,本沒多大期待,點菜時還在想,能飽肚子就好😌 沒想到湯麵一來,我表情👉🏻😳😳😳 超大一碗,份量不少而且足料!!看上去一點都不馬虎😳 急不及待呷上一口湯,天呀!它沒騙我😮😲 真的是雞湯!濃郁!滲著藥膳香味🥰🥰 我喝了大半碗,飯後也沒口乾👍🏻 整碗麵除了剛好遇上雞胸略鞋一點外,真的喜出望外👍🏻🥰🥰👉🏻麻辣木耳 $25木耳爽口,不算好辣,麻香麻香的,好吃😋🎈總歸一句:接近銅鑼灣地段,五十幾蚊有這質素我真的佩服👍🏻👍🏻必定回頭❤

👉🏻台灣藥膳蟲草花農場雞湯米線 $56

👉🏻麻辣木耳 $25
木耳爽口,不算好辣,麻香麻香的,好吃😋

🎈總歸一句:
藥膳蟲草花農場雞湯米線
麻辣木耳
藥膳蟲草花農場雞湯米線
麻辣木耳
2021-10-31 806 瀏覽
千祈唔好叫小食,試左2樣都係頂级垃圾。第一,麻辣餃子$26,我保證一百分之一百係灣仔碼頭既白菜豬肉餃5粒,再加水煮overcooked。第二,紅油炒手$26,5粒?都係完全水煮overcook,,淡某某绝對無雲吞味。第三,蕃茄牛腩麵?$60幾蚊只得3小件牛腩。第四,三杯雞飯?第五,桃红茶?你直接去7仔買維X桃紅茶就夠,都係保證百份百直出。 埋單$176,食堆超級市場溝出黎扮台灣野既垃圾級食店,去食Kfc或MD啦,甚或求其港式兩餸飯算啦,講真!!!!!
2021-10-31
2021-10-10 554 瀏覽
天氣涼咗啲,想飲啖滋補暖湯。呢間米線嘅湯底真材實料,有得揀藥膳湯底,款款湯底都飲完唔口渴。今次試咗沙茶湯底同蕃茄湯底,兩個湯底都有加紅棗桂圓,非常滋陰。我哋揀嘅餸有黑豚肉、雲吞、蘿蔔都好入味👍🏼👍🏼
我哋揀嘅餸有黑豚肉、雲吞、蘿蔔都好入味👍🏼👍🏼
  • 台灣藥膳農場醉雞湯米線
2021-08-29 551 瀏覽
下午茶時段,三十多元套餐,雖不是好大碗,但都抵食。因本人最唔鍾意食「丸」,所以藥膳湯米線點了雞翼和蘿蔔($37)。同時我最重視湯麵的湯夠唔夠熱,今次100分,熱到燙口。湯底的藥材味不濃,但紅棗和杞子夠料,所以非常清甜。眼見其他客人都同我一樣把湯喝光光。台式三杯雞飯($33)是用雞髀肉,三杯汁好味,送飯唔錯。另外點了小食:紅油抄手($33),這個麻麻地而且幾貴唔抵食。5粒小「雲吞」浸在紅油中,只有辣油味和少許麻味,又冇配料又唔香。下午茶跟餐的無糖茉莉花茶($0)夠凍夠大杯,凍奶茶(+$6)夠濃,飲到尾都有茶味,抵贊。
下午茶時段,三十多元套餐,雖不是好大碗,但都抵食。
台式三杯雞飯($33)是用雞髀肉,三杯汁好味,送飯唔錯。
紅油抄手
餐飲
2021-08-29
餐飲
馬祖的藥膳湯底和椰子雞湯都非常出名~今次我便選擇了藥膳農場醉雞米線 ($55)🐔🍜一上枱便聞到好濃郁的藥材香氣,急不及待試了湯底,湯夠熱又非常足料,有龍眼肉、紅棗、杞子,味道好香濃!麵和雞的份量很多,雞的肉質不錯,不肥多肉食,雞件滲出微微酒香!而且米線掛汁力強,吸收哂藥膳養生湯精華✨

2021-06-27 231 瀏覽
#天后 相約好友一同午餐! 連日大雨☔, 天氣涼涼的, 蒙上一層灰灰的天空, 令大家也沒有心情! 來一客養生湯吧, 要好好保重身體! 🐥🍜花膠醉雞湯米線 ~ 有濃濃酒香但人口唔算好勁, 超碼我呢個酒精敏感的亦無不良反應! 雞肉份量多, 花膠足有2大片, 燜得夠腍, 但米線份量太多, 根本食唔晒! 🥥🍚藥膳椰子雞飯 ~ 好好好香啊...雞肉嫩滑入味, 椰子湯香濃又甜, 可以飲又無味精, 我最後成碗飲晒! 🐖滷水豬大腸 ~ 雖說是小食, 但份量超級極度多! 豬大腸燜得夠腍夠入味, 肉質亦滑滑的, 非常乾淨! 🥟麻辣白菜豬肉餃 ~ 餃子皮不厚, 滑滑的! 肉餡滿滿的, 辣度也可以選擇, 讚!

2021-06-23 211 瀏覽
下午2點已經有下午茶可以食,好抵食,有飯有麵揀每款都好滋味,而且價錢超平$30-40就有,包飲品🔸藥膳清雞湯肥牛及唐生菜台灣幼麵 $37個湯有藥膳味,甜甜地好飲,份量正常,當午餐都夠飽係湯入邊見到有杞子,足料養生👍🏻轉幼麵不用加錢,口感可接受,但米線比較推薦🔸白菜豬肉餃及花枝丸米線(轉麻辣蕃茄湯)$40轉湯底要加錢+$3,但麻辣湯好食,米線質素都很好,好煙銀有咬口!🔸香辣三杯雞飯(細)$33份量係細嘅,當lunch未必夠,同埋無相片咁豐富相比之下都係麵類好食啲🔸台式鍋燒牛肉飯(細)$33一樣份量細,未必夠飽!味道有啲似壽喜燒味,牛肉好有醬汁,牛肉好味過雞🔸滷水雞翼(5隻)$37滷水好入味,雞肉都嫩滑嘅,不過不失,但價錢有點貴🔸愛文芒果汁(左)好甜!🔸特級朱古力(右)好濃!
下午2點已經有下午茶可以食,好抵食,有飯有麵揀
每款都好滋味,而且價錢超平$30-40就有,包飲品

🔸藥膳清雞湯肥牛及唐生菜台灣幼麵 $37
個湯有藥膳味,甜甜地好飲,份量正常,當午餐都夠飽
係湯入邊見到有杞子,足料養生👍🏻
轉幼麵不用加錢,口感可接受,但米線比較推薦

🔸白菜豬肉餃及花枝丸米線(轉麻辣蕃茄湯)$40

🔸香辣三杯雞飯(細)$33
份量係細嘅,當lunch未必夠,同埋無相片咁豐富
相比之下都係麵類好食啲

🔸台式鍋燒牛肉飯(細)$33
一樣份量細,未必夠飽!
味道有啲似壽喜燒味,牛肉好有醬汁,牛肉好味過雞

🔸滷水雞翼(5隻)$37
滷水好入味,雞肉都嫩滑嘅,不過不失,但價錢有點貴

🔸愛文芒果汁(左)好甜!
🔸特級朱古力(右)好濃!
下午茶
2021-06-22 158 瀏覽
有日經過呢間台灣養生湯麵館,俾”養生”呢兩個字吸引左入去試吓。餐廳主打養生湯,有飯麵和米線等選擇,另外仲有多款小食。.椰子雞湯農場雞湯米線 $59 🥥🐥🍜一上枱就聞到陣陣椰香味,奶白色湯底非常濃稠,飲到雞湯嘅鮮味同椰子嘅清甜。米線份量十足,有雞件及紅棗杞子木耳等配料,食完好飽足。.台灣藥膳古早牛肉湯麵 $66 🐂 🍜湯底有啲似台灣紅燒牛肉麵嘅味道,藥膳味道唔會太重,香濃甘甜,牛肉及蘿蔔炆得軟腍入味。.紅油抄手 $33 🥟呢個有驚喜,抄手皮又薄又滑,紅油麻香味十足又唔會太辣,開胃惹味。.飯麵加配飲品都只需十蚊左右,飲品大大杯非常抵。凍柑桔檸檬 +$10 🍹酸酸甜甜幾清新,啱晒咁熱嘅天氣。.凍朱古力牛奶雪香 +$13 🍫🥛朱古力及奶味適中,加咗穀物增添口感。.總括而言:佢哋嘅養生湯選擇幾多,試咗兩款湯底都相當唔錯,感覺無添加味精,而且食物份量十足,價錢唔貴,性價比高。

椰子雞湯農場雞湯米線 $59 🥥🐥🍜

台灣藥膳古早牛肉湯麵 $66 🐂 🍜

紅油抄手 $33 🥟

飯麵加配飲品都只需十蚊左右,飲品大大杯非常抵。

凍柑桔檸檬 +$10 🍹
酸酸甜甜幾清新,啱晒咁熱嘅天氣。
凍朱古力牛奶雪香 +$13 🍫🥛
朱古力及奶味適中,加咗穀物增添口感。

2021-06-20 104 瀏覽
除了韓國以外 MEAD最想念的地方莫過於台灣!🥲 麻辣湯 藥膳鍋 夜市小食 各式各樣都超想念! 來到這間性價比超高的湯麵店 點了他們的招牌菜😆-🔻🔻🔻🔻🔻✨台灣麻油農場雞湯手工麵 ($57)湯底有香濃藥膳味 內裡有紅棗、杞子及黑木耳 營養十足~ 雞件有雞髀亦有雞翼 而每件都大大件 肉質嫩滑👍 加$2轉為手工麵 麵質彈牙而掛汁 令麵條充滿麻油香🥰-✨ 蕃茄麻辣農場雞湯手工麵($60)大推這湯底! 蕃茄湯充滿蕃茄蓉 選了麻辣小辣 和蕃茄湯變得超搭配!! 辣味令整碗麵變得很惹味🥰 雞件也是有雞髀的🍗🤣 另外想說手工麵份量真的超多 建議小鳥胃的女生們要選擇少麵😂-✨上湯白菜豬肉餃 ($25)皮薄餡靚的豬肉餃~ 上湯清甜 令餃子整體不太油膩~-✨朱古力牛奶雪香 (加配$13)濃郁的朱古力牛奶 加上燕麥片的雪香 口感十足~ -✨愛文芒果汁 (加配$10)清爽飲品之選! 推介少甜版的芒果汁 甜度剛剛好😋🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:空間感不錯 座位之間都有屏風間隔 防疫措施做得不錯~🔸價錢:平價之選! $50-$60超大碗米線 飽足感程度令你不用吃明天早餐了🤣🔸服務:正常不錯~🔸等候時間:周一晚6:00不用等候

🔻🔻🔻🔻🔻
✨台灣麻油農場雞湯手工麵 ($57)

✨ 蕃茄麻辣農場雞湯手工麵($60)

✨上湯白菜豬肉餃 ($25)
皮薄餡靚的豬肉餃~ 上湯清甜 令餃子整體不太油膩~

✨朱古力牛奶雪香 (加配$13)
濃郁的朱古力牛奶 加上燕麥片的雪香 口感十足~

✨愛文芒果汁 (加配$10)
清爽飲品之選! 推介少甜版的芒果汁 甜度剛剛好😋
🔺🔺🔺🔺🔺
🔸服務:正常不錯~
🔸等候時間:周一晚6:00不用等候
🔸回頭度:在附近工作的朋友 可以考慮午膳/下班來吃個快餐🥰
📍 馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街) (天后)
🗺 天后留仙街3號雅景樓地下B號舖
#養生湯麵 #天后 #馬祖 #藥膳米線 #手工麵 #蟲草花 #古早味 #台灣美食
2021-06-18 140 瀏覽
近年越嚟越多人注重養生,我都唔例外,今次就帶男朋友去一間位於天后嘅養生湯麵館,實行做對養生couple👫🏻上枱嘅時候比呢碗花膠醉雞湯米線嚇親,超大碗❕唔講仲以為點咗二人份,2個細食嘅人都夠食🙈湯底藥膳味濃郁,飲落仲有陣甜味,配料有紅棗、杞子、雲耳、雞、大大塊花膠等,夠曬滋補養生香辣三杯雞香葱海苔燒汁飯,聽個名都知幾咁豐富,我哋唔食得辣嘅覺得都頗辣,要一路飲住凍飲解辣先食到,不過都食得幾過癮🥵加多$36 就可以追加份小食,見隔嚟枱食得咁滋味,我哋都跟住嗌咗份滷水豬大腸,大腸肥瘦適中,軟腍入味,份量仲好多,真係冇叫錯😋同正餐份量一樣,呢杯香芋雪香大大杯,跟餐價$13,好抵飲!除咗有濃郁嘅香芋味外,仲有滿滿嘅穀物碎碎,好有咬口,仲好似食緊早餐麥皮添🤣整體嚟講,餐廳一啲都唔吝嗇,份量多到要捧住個肚走🤣養生、飽肚,養生麵款仲多到令人花多眼亂,CP值好高👍🏻

花膠醉雞湯米線

香辣三杯雞香葱海苔燒汁飯