2023-05-06 274 瀏覽
今日本人有幸造訪了位於銅鑼灣的餐廳馬泰,這裡以馬來美食聞名,尤其是他們家的無骨海南雞喇沙和馬來杏仁蝦餅斑蘭椰汁冰。整個用餐體驗令我感到愉快且滿足,現在我要分享我的感受。一到達餐廳馬泰,我馬上被它充滿香料氣息的環境所吸引。這裡的裝潢簡潔又充滿馬來風情,給人一種舒適和溫暖的感覺。工作人員非常友善且熱情,迅速為我們安排了座位。首先,我們品嚐了他們家的招牌菜之一:無骨海南雞喇沙。這道菜色香味俱佳,湯頭鮮美濃郁,讓人回味無窮。雞肉肉質鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的海南雞飯,簡直是絕配。雖然辣度稍微有些挑戰,但正因如此,才能讓味蕾感受到一種獨特的刺激和快感。接下來,我們嚐了馬來杏仁蝦餅。這道菜的外觀十分精美,每個蝦餅都炸得金黃酥脆。一口咬下去,鮮嫩的蝦肉與杏仁的香氣完美融合在一起,給人一種口感上的驚喜。配上店家特製的酸甜醬汁,更是增添了一份獨特的風味。

2023-04-19
避雷!打着¥88吃奥龙叻沙的旗号,实际上一个大碗里面一只不太新鲜的小奥龙两块油豆腐,剩下的就全都是面了。面条的份量更是连普通一碗正常叻沙面的份量都不足。最可气的是区别对待顾客。看我和朋友用普通话交流,就给的份量非常少。在香港呆了这么久,也是第一次遇到这样的商家。所在的各位大家有点同样菜式的,但是商家竟然可以给不同顾客不同食材。奥龙是mini版的,饮料也是小杯的,点心里面夹头发,商家还可以再草率一点吗?真是闻所未闻第一次遇到这样的店!
2023-04-27 219 瀏覽
餐厅位置在铜锣湾駱客道,地铁站在时代广场出口走过去大概五分钟左右吧,位置还是比较好找,走过去会经过一个天桥底下还可以打小人(香港特色),今天晚上过来吃的,之前在网上看到KOL推荐他们家的龙虾🦞喇沙就来特意打卡尝尝,88块钱一份,龙虾很大一只还有膏,面条里面有豆芽和豆腐干,汤的味道我比较喜欢,龙虾肉稍微有点柴,不过在香港88块钱可以吃到这一份龙虾面已经很划算了,他们家的小吃和套饭价格在70-80左右,人均消费在100以内,个人感觉还是值得推荐大家过来尝尝
2023-04-27
  • 马来海鲜喇沙
2023-04-27 196 瀏覽
今天事忙, 要到下午才有機會進食。下午茶時間,和同事吃個東南亞菜吧。第一次到馬泰, 店子不大,但頗花心思在佈置。店內壁畫有趣,而小擺設又令人忘記緊張,就算不掃手機,目光放在四處也覺舒泰。其實下午茶套餐有不少選擇,價位適中。但我被牆上的海報吸引住。$88 有原隻波士頓龍蝦喇沙。和套餐相比,只差10元8塊。辛苦了一個上午,吃豪一點來慰勞自己吧。和同事商量,大家都吃龍蝦喇沙,免得早吃完的要乾等。喇沙到, 看到主角尺碼不少。一定要用手吃。還好, 有手套及鉗子提供。龍蝦已開邊, 肉質爽,又多羔,真無選錯。喇沙湯夠濃香, 忍不住,喝多幾囗。油麵拼銀絲米粉,馬來叫法’摻椮‘,是喇沙另一主角。以這價錢能在其他店子吃到的機會不大。太惹味,要飲品解辣。我們叫了魔法梳打和藍洋柚子梳打(各$28)。魔法梳打是碟豆花椰果肉梳打凍飲,另上檸檬汁。自己加入檸檬汁,飲品由藍色轉為紅色,魔法成功,味道也不錯。藍洋柚子梳打是碟豆花柚子蜜梳打,超潤喉但沒有玩意。總結,這個下午茶真不錯。

總結,這個下午茶真不錯。

2023-04-22 160 瀏覽
今日同朋友去咗位於銅鑼灣嘅馬泰食飯我哋嗌咗四樣嘢,分別係海南雞飯,馬來海鮮摻掺喇沙,椰汁千層糕同埋班蘭椰汁紫米露每樣嘢都令我哋好有驚喜😋海南雞飯啲雞好嫩滑,而且肥瘦比例啱啱好,啲皮都唔會有太多脂肪👍只要啲飯係好香嘅雞油飯,又唔會太油膩,而且粒粒分明。值得一讚嘅係佢個湯,好鮮甜,而且唔會覺得咸,食完個飯飲埋碗湯真係好滿足!馬來海鮮掺掺喇沙都好高質,首先碗麵真係好粥了都好高質,首先碗麵真係好足料,有好多唔同嘅海鮮(例如魷魚,蟹柳,蝦,蜆等等),同埋啲配菜一啲都唔馬虎,有白魚蛋,豆卜同埋烚蛋,食完都覺得好飽!不得不提嘅係佢啲蝦,好彈牙同埋新鮮,讚!開頭好擔心椰汁千層糕會好甜。但其實甜度岩岩好。同埋千層糕係暖暖地,都唔錯。至於班蘭西米露都足料,班蘭味都濃餐廳環境都舒服,唔會好似其他銅鑼灣店鋪又嘈又逼
今日同朋友去咗位於銅鑼灣嘅馬泰食飯
每樣嘢都令我哋好有驚喜😋

餐廳環境都舒服,唔會好似其他銅鑼灣店鋪又嘈又逼
2023-04-09 170 瀏覽
銅鑼灣馬泰。行街經過見到門口menu 呢個元祖龍蝦喇沙真係好吸引仲要優惠至爆價$88即刻沖入去食番碗先。龍蝦好大隻成個碗都放唔哂。隻龍蝦鉗勁大隻真係好有驚喜!嘩龍蝦仲要爆哂膏。食落啖啖肉。肉質彈牙爽口。喇沙湯底味夠濃。好食呀😋。招牌無骨海南雞摻摻喇沙招牌無骨海南雞肉質嫩滑好有雞味,最正係無骨可以大大啖咬落去都唔怕。升級特色甜品馬泰香芒糯米飯+$28 就可以有升級優惠價咁抵食無理由唔叫番個芒果厚切夠鮮甜加埋舊煙煙韌韌既糯米飯又幾好食😋鮮椰青+$28升級優惠真係抵飲
銅鑼灣馬泰。

行街經過見到門口menu 呢個
元祖龍蝦喇沙真係好吸引仲要優惠至爆價$88
即刻沖入去食番碗先。

龍蝦好大隻成個碗都放唔哂。

隻龍蝦鉗勁大隻真係好有驚喜!

嘩龍蝦仲要爆哂膏。食落啖啖肉。
肉質彈牙爽口。喇沙湯底味夠濃。好食呀😋。

招牌無骨海南雞摻摻喇沙

招牌無骨海南雞
肉質嫩滑好有雞味,最正係無骨可以大大啖咬落去都唔怕。

升級特色甜品

• 馬來無骨海南雞喇沙
  • 馬泰香芒糯米飯
  • 龍蝦喇沙
2023-04-04 157 瀏覽
有時食得多西餐日本菜呢啲🥶都想試吓啲東南亞嘅菜式~除咗多選擇之餘,價錢都好抵食~今次嚟到銅鑼灣一間食馬來西亞泰國嘢嘅餐廳😋龍蝦喇沙 $88只係$88咋😨但係原隻龍蝦🦞真係超級超級抵食❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥原價都要$168 平時去日本食嗰啲拉麵冇乜餸都要呢個價錢啦🥹而佢呢一個喇沙係兩溝兩款面嘅!拉麵同米粉,所以個口感好特別!而佢嘅湯底亦都香濃,龍蝦呢個主角仲要好多膏添,肉質都好鮮甜超好食🥹🥹🥹馬來牛腩椰漿飯 $76食咩馬來西亞嘢又點少得椰漿飯~佢哋嘅椰漿飯整得好香 唔會太油膩👍🏻椰汁都幾香,不過略嫌牛腩有少少硬,但整體來講都算抵食嘅!

龍蝦喇沙 $88
只係$88咋😨但係原隻龍蝦🦞
真係超級超級抵食❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥原價都要$168

馬來牛腩椰漿飯 $76
食咩馬來西亞嘢又點少得椰漿飯~
2023-04-03 117 瀏覽
銅鑼灣一向咁多美食,平時lunch 都帶飯多,今日放工約左朋友試吓呢間馬拉同泰國mix既餐廳,地點遠離地鐵站,平時晏晝經過都好多人食,夜晚就少人d佢呢個元祖龍蝦喇沙大爆發睇落好吸引,做緊promo,員工都推介,見隔離枱都叫左,價錢原價168,而家88又幾抵,我呢個龍蝦控決定試吓上枱先發覺咁大碗,龍蝦份量十足,震懾眼球,龍蝦又幾新鮮,肉質彈牙,仲有好多膏,喇沙湯底幾惹味,唔算辣,材料有豆卜同雞蛋,麵都幾多另外就叫左個泰式無骨海南雞飯,個黄油飯幾香,仲有個雞湯,海南雞幾嫩幾滑溜,又唔肥,好有雞味,配埋醬汁一流野飲方面叫左杯馬來特色手拉茶,落鍊奶,叫左少甜,味道剛好,茶味濃埋單每人一百蚊,有龍蝦食黎講,十分之抵食

埋單每人一百蚊,有龍蝦食黎講,十分之抵食
  • 泰式無骨海南雞飯
2023-03-30 102 瀏覽
今日去咗放假銅鑼灣時代廣場嗰邊行街,行到咁上下決定去附近食個下午茶醫下肚,行吓就見到呢一間喺鵝頸橋附近嘅馬泰,就俾佢門口招牌嘅龍蝦喇沙湯麵吸引住!大大個招牌同海報寫住只係需要$88,就有原隻嘅波士頓龍蝦!我同朋友就決定入去試下!餐廳位置都幾寬躺,唔會有好逼夾嘅情況,今日我哋就叫咗一個波士頓龍蝦喇沙湯麵,一個海南雞飯,小食就叫咗炸蝦餅,再加一杯青檸梳打同埋鹹柑桔水 個波士頓龍蝦喇沙湯麵絕對係今日嘅主角,喇沙湯麵既湯底非常濃郁香濃,椰香同辣椒味道係口中交融,味道非常有層次,湯底的辣度同味道亦非常地恰到好處,少少辣但唔會太過刺激,口感配搭上非常平衡。喇沙湯麵配料都非常豐富,每一啖都可以咀嚼到唔同既食材例如芽菜豆卜,實在令人感到驚喜同埋滿足。喇沙湯麵既麵條亦非常有嚼勁,口感彈牙。它適中既粗細同彈性,能夠完美咁吸收湯汁同埋香料,令整個喇沙湯麵更加美味可口。波士頓龍蝦非常厚肉,有滿滿嘅橙色蝦膏,食得出非常新鮮。龍蝦嘅口感亦都非常鮮甜肉質鮮美,咬落去嘅時候富有彈性,店家亦都會非常好服務,俾埋手套同埋蟹鉗,方便食客!海南雞飯都係另一個驚喜,呢間舖頭嘅雞肉做得鮮嫩,配搭甜豉油同埋辣醬,口感出奇地驚喜,以

個波士頓龍蝦喇沙湯麵絕對係今日嘅主角
。喇沙湯麵既麵條亦非常有嚼勁,口感彈牙

海南雞飯都係另一個驚喜,呢間舖頭嘅雞肉做得鮮嫩,配搭甜豉油同埋辣醬,口感出奇地驚喜,以下午茶嘅份量嚟講亦都好多,絕對啱晒大食嘅朋友
小食,就叫咗杏仁炸蝦餅,都非常爽口彈牙,配埋泰式辣醬一齊食,非常滿足

最後飲埋青檸梳打,每人收費大概$100,以呢個價錢喺銅鑼灣地區食到龍蝦真係物超所值,大家不妨嚟試吓
2023-03-30 87 瀏覽
今日lunch time 落左銅鑼灣,一點約鐘周圍都好多人,係馬師道附近見到好多人拿住個外賣袋,好加心之下我就走去睇下係咩餐廳。咁受歡迎既外賣店原來叫馬泰,睇完門口個餐牌覺得價錢實惠選擇又多又咁岩唔洗等就有位,唔食唔得拉。一坐得就比周圍枱都叫既海南雞吸引住,見個油光均衡既雞皮🐥🐥就決定海南雞,佢餐牌有兩個海南雞餐,一個跟飯,一個跟喇沙,仲有以加2x蚊玩埋個小食,跟餐加幾蚊又可以嗌特飲😋😋😋最岩我依d中意叫到成枱都係野食既人。叫左個海南雞喇沙+杏仁蝦餅+拉茶 🙂唔洗10分鐘d野齊晒,好有效率海南雞喇沙- 個湯少少辣,有豆卜,油麵米粉煮得岩岩好,個湯夠熱的確唔錯;海南雞佢比左胸位我,食落唔鞋口,唔錯杏仁蝦餅- 都算幾得意既小食,不過就麻麻地,炸得唔夠脆仲有油左少少拉茶- 係大杯既拉茶,甜度我叫小甜,岩岩好餐廳位置唔係係大街,坐落都舒服,上餐快,價錢吸引,可以再試

叫左個海南雞喇沙+杏仁蝦餅+拉茶 🙂
唔洗10分鐘d野齊晒,好有效率

拉茶- 係大杯既拉茶,甜度我叫小甜,岩岩好

餐廳位置唔係係大街,坐落都舒服,上餐快,價錢吸引,可以再試

2023-03-29
  • 海南雞喇沙
2023-03-29 2181 瀏覽
星期五又係WFH 的日子,一個人去銅鑼灣處理私人事,就來過簡單快捷的午餐,揀左這間位於銅鑼灣與灣仔交界的【馬泰】。午餐有多款馬來西亞、泰式選擇,$60~80 包杯飲品,難怪中午時間已經差不多坐滿。幸好小編中午前已經到達。小編沒有選擇午餐,因為被這個龍蝦喇沙吸引眼球,而且特價$88 真係性價比高!原本小編對$88 的龍蝦喇沙沒有太大期待,因為坊間龍蝦有關的菜式至少百五元以上。當店員呈上這個龍蝦喇沙真係大嚇一驚!這只龍蝦長過小編的前臂! 龍蝦鮮豔吸睛,佔據了整個碗面,打卡一流!龍蝦已經一開二,龍蝦膏、龍蝦籽好多真吸引!蝦箝已經敲開,蝦箝不叫太大,但勝在肉夠實。龍蝦當然不是新鮮,但肉質都可以,沾上喇沙更加美味。始終湯底係喇沙,拆龍蝦肉要慢又要小心,記住帶濕紙巾。雖然有供應手套,但是食完後手都會癡立立,而且衣服沾上喇沙湯。湯頭呈黃色,仲有唔少紅油,顏色上已經吸引。喇沙加入椰奶,湯頭濃稠香溢,會令人一啖又一啖咁飲落去。因為主角係龍蝦,配料就只有豆腐卜、雞蛋。豆腐卜吸收了湯底精華,入口充滿椰香。湯麵混合了米粉及黃麵,口感富層次,令人食慾大增。不過餐廳用的碗濶大,但是比較淺身,因此其米粉及黃麵份量不
龍蝦喇沙
龍蝦已經一開二,龍蝦膏、龍蝦籽好多真吸引!
龍蝦喇沙
湯頭呈黃色,仲有唔少紅油,顏色上已經吸引。喇沙加入椰奶,湯頭濃稠香溢,會令人一啖又一啖咁飲落去。因為主角係龍蝦,配料就只有豆腐卜、雞蛋。豆腐卜吸收了湯底精華,入口充滿椰香。湯麵混合了米粉及黃麵,口感富層次,令人食慾大增。不過餐廳用的碗濶大,但是比較淺身,因此其米粉及黃麵份量不叫太多,但對於小編來說已經足夠。
沒有加一,真抵食!
2023-03-24
2023-03-29 61 瀏覽
住喺呢頭附近好多時都會去幫襯馬泰佢嘅下午茶大碟又抵食喇沙參參配海南雞雞件夠滑醬汁惹味喇沙香濃想要辣啲可以問佢攞多少少喇沙醬青咖喱雞扒飯係我每次都會點嘅食物咖喱裏面有無花果、茄子等蔬菜一齊食係好夾嘅另外青咖喱好夠辣我超鍾意飲品方面今次叫咗嘅龍眼冰就比較甜泰式檸檬茶就正正常常以前曾經試過椰青同椰汁斑斕冰都係好味之選每人都會派一張濕紙巾喺疫情嘅時候有埋紙袋裝口罩餐廳用嘅木碟都刻上咗自己嘅名字馬泰捱過咗疫情希望佢生意可以越做越好
住喺呢頭附近
想要辣啲
可以問佢攞多少少喇沙醬
海南雞喇沙參參

青咖喱雞扒飯係我每次都會點嘅食物
咖喱裏面有無花果、茄子等蔬菜
一齊食係好夾嘅

下午茶
海南雞喇沙參參
青咖喱雞扒飯
2023-03-27 86 瀏覽
一個月總有幾日口痕特別想食泰國嘢馬來西亞嘢🫢呢日同朋友港島一日遊後 就搵到呢間喺鵝頸橋附近嘅隱蔽馬泰風味餐廳🥘-香茅厚切豬扒摻摻喇沙 $76 [👅8/10]湯底偏杰身 味道十分濃郁😋應該落咗類似蝦醬/XO醬嘅嘢 摻摻其實即係用咗米粉同福建麵兩款麵🍜加埋入面嘅豆芽 對於第一次食摻摻嘅我嚟講 口感十分新鮮特別🤣但係配菜嘅香茅豬扒就有啲扣分 因為實在有太強烈嘅鹼水味🫠香茅嘅味道都唔突出 如果豬扒可以改善下就會更加好-菠蘿海鮮炒飯 $98 [👅6/10]算足料 入面有幾隻蝦同魷魚圈 仲擺咗成個菠蘿頭喺側邊🤣菠蘿 肉鬆同提子乾係唯一吊味工具😕我次次食親嘅菠蘿炒飯都無乜味 今次呢碟都係一樣🥲大家有無好味嘅菠蘿炒飯推薦🥹-古早娘惹班蘭蛋糕(加厚奶) $34 [👅5/10]極不推薦 因為就係普通戚風蛋糕口感🥶得少少班蘭嘅香甜味 上面嘅厚奶毫無作用 只係一pat甜甜地無乜味嘅醬-班蘭椰汁冰 $28 [👅7/10]不過不失啦 都唔錯 椰子味ok 入面有一條條綠色嘅啫喱 應該都係用班蘭汁做 不過係叫咗少冰都好多冰姐🤣-隔離檯伯伯叫咗原隻龍蝦喇沙 見佢食得好開心😂
香茅厚切豬扒摻摻喇沙 $76 [👅8/10]
湯底偏杰身 味道十分濃郁😋應該落咗類似蝦醬/XO醬嘅嘢
菠蘿海鮮炒飯 $98 [👅6/10]
古早娘惹班蘭蛋糕(加厚奶) $34 [👅5/10]
班蘭椰汁冰 $28 [👅7/10]
隔離檯伯伯叫咗原隻龍蝦喇沙 見佢食得好開心😂
2023-03-16 200 瀏覽
好耐無食星馬泰菜,由灣仔行過銅鑼灣都幾多吉舖,經過呢間馬泰,竟然坐滿咗八成客,應該唔會差,門口見到有個龍蝦喇沙promtion幾吸引,一於入去開餐。龍蝦喇沙 $88望過食評見到賣相幾好,果然無試錯,原隻龍蝦上,爆膏之餘,肉質爽口,一啲都唔霉,喇沙粉麵底仲大大碗,夠哂飽!泰式軟殼蟹撈檬 $68三件炸軟殼蟹,啲檬粉又係大碗到食唔哂Cool爆鮮芒果冰冰 $42睇漏咗原來係Jumbo size,大杯到兩個人share先飲得哂,沙冰即打嘅,加咗芒果肉粒粒,降溫解膩。

龍蝦喇沙 $88

泰式軟殼蟹撈檬 $68
三件炸軟殼蟹,啲檬粉又係大碗到食唔哂
泰式軟殼蟹撈檬
泰式軟殼蟹撈檬

Cool爆鮮芒果冰冰 $42
Cool爆鮮芒果冰冰
2023-03-09 110 瀏覽
雖然係港島返工,但係每次係銅鑼灣搵食都總係忘記邊到有星馬泰既菜式,今日同朋友搵到喱間叫做<<馬泰>>既餐廳,餐廳內唔少食客幫襯,看來亦似係平民小店~入到去見到今期推介既應該係龍蝦喇沙~~超誇張既大龍蝦配喇沙湯面只係88蚊,一於叫黎試一試原隻龍蝦喇沙係用大碗上,餐廳都幾貼心,會配埋一個龍蝦夾方便食客。湯底超濃郁,蝦嘅味道都頗突出,食得出有少少椰香味面底同一般喇沙無異,有豆卜同蛋等材料,而特別既係龍蝦真係啖啖肉,88蚊既價錢黎講真係好驚喜!!食緊既時候,旁邊食客見到喱碗龍蝦喇沙都忍唔住跟單叫多碗XD原隻燒魷魚燒魷魚有驚喜!!因為好鐘意係餐廳食燒魷魚,但有時餐廳會因為太多單難以控制火候,好易燒得太乾。但馬泰燒魷魚既可以保持魷魚既水分,又可以做到有烤魷魚既香味~~可以一試!軟殼蟹撈檬軟殼蟹炸得非常脆又唔會油膩,配埋撈檬食更加減低左肥膩感
湯底超濃郁,蝦嘅味道都頗突出,食得出有少少椰香味

原隻燒魷魚

軟殼蟹撈檬

軟殼蟹炸得非常脆又唔會油膩,配埋撈檬食更加減低左肥膩感
2023-02-23