正正常常的豆漿~不太SWEET,跟餐的XD咖哩羊腩意粉唔太中意~偏SPICY...不過D羊腩肥肥D,剛剛好,不過D意粉唔得....好粉一塊過...好像沒有點解凍的= =而且太靠D咖哩味,本身真係沒有半點的味道....羊肉餃子第一次食好好味.好有羊肉味,而且好多汁,好正~D料又足XD我扮野問餃子,鍋貼有麥唔同,職員好耐心地回答我XD之後見到個老闆娘,同我吹水,又講到龍崗道的事,最後又建議點醋最正(不過我中意原味多D)服務認真唔錯~不過貴左少少了...
正正常常的豆漿~
不太SWEET,跟餐的XD
咖哩羊腩意粉
唔太中意~
偏SPICY...
不過D羊腩肥肥D,剛剛好,

不過D意粉唔得....
好粉一塊過...好像沒有點解凍的= =
而且太靠D咖哩味,本身真係沒有半點的味道....
羊肉餃子
第一次食

好好味.好有羊肉味,
而且好多汁,好正~
D料又足XD

我扮野問餃子,鍋貼有麥唔同,職員好耐心地回答我XD
之後見到個老闆娘,同我吹水,又講到龍崗道的事,
最後又建議點醋最正(不過我中意原味多D)

服務認真唔錯~

不過貴左少少了...
2012-02-26
唉.......明明睇0左openrice d comment先決定買個團購餐, 點知還是做錯決定!!!!!! 個團購餐本來$99, 我地加0左$20, 即合共$118 有以下食品:兩碟好細0既咖哩牛肉麵一碟有五塊0既菜一個怪味羊湯兩個牛肉餅成個餐得個咖哩牛肉麵係可以飽肚, 但個牛肉麵一上檯, 我0地都O晒咀!!!!!個麵好細啊!!!!!最大問題係個麵完全冇味, 只得兩粒仔唔係好夠熱0既牛肉同一粒仔potato, 更本就唔夠送麵!!!個咖哩汁又少, 又唔熱, 又唔香, 又冇乜咖哩味, 只有辣味, 我自已supermarket買 d 十蚊咖哩汁都好味多多聲啦!!!!雖然個麵超細, 我0地都真係食唔落....放棄....無謂勉強食d難食0既0野喇....@_@" 我真係比呀Gill更天真同傻, 竟然加0左$20叫0左一個怪味羊湯 ....@_@.....平時我呀媽煲湯都會聞到香味啦,但個羊湯上檯, 我竟然完全聞唔到香味, 已心知不妙!!!!!一飲就知大件事了, 但湯竟然只係暖暖地咋....個味好怪呀, 完全飲唔到羊0既香味, 我同朋友都頂唔順個怪味.....又放棄0左....最後來了牛肉餅

兩碟好細0既咖哩牛肉麵
一碟有五塊0既菜
一個怪味羊湯
兩個牛肉餅

差!!! 唔止賣相差,味道都好差!!!!
我同朋友都頂唔順個怪味.....又放棄0左....
差!!!! 怪味羊湯 ....@_@.....
最後來了牛肉餅, 這個終於夠熱了, 也聞到有香味了, 咬下也有汁流出, 算是成個餐唯一食得落的食品, 不過要吃牛肉餅,我還是覺得kowloon city果間好食得多, 汁也多幾倍吧!!!!
成個餐唯一食得落的食品
成個餐$118 , 得兩件牛肉餅食得落......我真係想喊囉....

結帳後, 即刻去麥記食個雙牛芝堡頂肚........好hungry ar!!!!!!

題外話/補充資料: 唔好以為團購就一定抵, 個餐$118 得兩碟好細0既咖哩牛肉麵, 一碟有五塊0既菜, 一個怪味羊湯, 兩個牛肉餅, 每樣份量都好少, 其實真係一d都唔抵, 因為我見佢個餐牌, 一碟飯都只係三十蚊咋喎.......起馬食得飽先!!!!!! 我地E+團購每人(女仔)差唔多要$60, 就算食晒成個餐d 0野, 都肯定唔飽啦!!!!! 但唔去到又唔知佢份量會縮少幾多比你.... 最保障都係唔好買團購喇......今次$118當買個教訓啦.....
2012-03-01
2012-03-01 7 瀏覽
想到莊家搵食,就想到股票市場的風險真的不少,當人人以為世界有重大消息打擊股市之時,市就會走向上,當大圍也感覺到樂觀之時,其實又會跌過措手不及。談到吃的,其實當人人也大讚之時,總要問自己是否真的好吃;當人人也破口大罵的店子,也要問問自己是否真的如此差劣。 而在我眼中,最多的食店是談不上好吃的,但也說不出難吃在哪兒,那種就是平淡得連與人說起的動力也沒有。說回是次吃的,這個莊家「馬家莊」的地點也不太好找,在太子港鐵站c2出口向前行到荔枝角道轉右,行大約五分鐘見到珠江酒家,過馬路就見到。可能地理位置的問題,那天小店的人流很少,感覺較為冷清,在門口看到那情況時是有點遲疑,但既來之,則吃之,大不了當充饑。入內環境有點舊,地方還打理得夠潔淨,而店員有禮貌,待客是友善的。先吃到的是咖哩羊腩飯,第一個印象就是與清真惠記的咖哩有點相近,這兒的咖哩有辣夠香也有點羶味,不同的是少油一點。羊腩算少碎骨,吃下去肉質算是軟淋但可以更好,因為羊吃不到太多羶味的,薯仔夠粉但不夠入味。紅燒牛肉麵比較上平凡,牛腩位也算是軟淋,麵質略為偏軟,吃下去有點糊口,湯底也沒特別。牛肉餅是不錯的,我為了照相失去了一點汁,但有一半我還吃

牛肉餅是不錯的,我為了照相失去了一點汁,但有一半我還吃到汁夠豐盈,皮也夠薄。內裡除了肉碎還有點椰菜,唯一減分的是牛肉肉味不夠濃。

整體味道還可以但未得我心,感覺上有些可以做得更好的,附近同類的店子也不多,想吃也可以試試的,這個ok 大概是因為紅燒牛肉麵減了不少分數。
2012-02-26 11 瀏覽
第一次團購,以後怕怕了。早3 天預約一行兩人,套餐包兩個鎮店牛肉餅,酸辣湯,咖哩牛肉/羊肉麵,菜一小碟。酸辣湯先到,不酸亦不辣,豆腐可算是多的。生菜來了,只有小毛2, 3 條,不吃也罷。各要了牛肉同羊肉麵各一…充滿期望、換來失望咖哩味倒是香的,但驚訝的是……為什麼肉類完完全全是冰凍的﹖像是從雪櫃拿出來一樣!!而且只有1.5 小舊牛肉餅最後才到,算是挽回分數吧!熱烘烘的充滿肉汁!連不太吃牛肉的我也喜愛!!很可笑…可能團購只是tasting menu......怕怕了。唯一可讚的是員工服務態度很好
第一次團購,以後怕怕了。

酸辣湯先到,不酸亦不辣,豆腐可算是多的。

生菜來了,只有小毛2, 3 條,不吃也罷。

各要了牛肉同羊肉麵各一…充滿期望、換來失望

很可笑…
可能團購只是tasting menu......

怕怕了。

用餐優惠
團購
熱烘烘牛肉餅
2012-02-15 37 瀏覽
一天中午,與兩位友人來到這兒吃飯。來到這間與九龍城「清真牛肉館」同氣連枝,同樣售賣清真食品的「馬家莊清真館」,當然是吃它的招牌清真特色菜式啦!三個人叫來了「清燉羊肉湯」、「牛雙拼(牛脷加牛肚)」、「黑椒羊肉炒麵」、「羊肉煎餃」、「奶油津白」和絕對不能不叫,不吃幾乎等於沒來的「清真牛肉餅」。「清燉羊肉湯」之前也曾在此吃過,感覺不錯,暖暖的羊肉湯,十分暖胃,湯也夠甜,主角的羊腩肉味不差,配角的粉絲索湯之後也蠻好吃,在冬日裡喝碗這樣的湯,渾身舒泰多了。「牛雙拼(牛脷加牛肚)」價錢並不便宜,但卻是這天所吃的多款菜式中最失色的一道。不知是否因為天氣寒冷的關係,在這冬日裡吃這道涼菜總覺得欠了點滋味。牛脷與牛肚兩者給自己的感覺都只是普通,不覺怎麼好吃,即使蘸了開胃的辣味醬汁,也幫助不大。「黑椒羊肉炒麵」的麵條較為一般,不過加了黑椒來炒,香氣撲鼻,帶點辣勁的麵條仍然頗為惹味。一客五隻的「羊肉煎餃」有夠熱的,煎香了的羊肉餃肉餡新鮮,肉汁也多,滋味挺佳。「奶油津白」作為這頓飯多道肉類菜式之中的唯一菜蔬,是稱職的,奶油味濃,津白也夠軟熟。壓軸出場,姍姍來遲的牛肉餅,其實都不用多說了,熱氣騰騰,新鮮即製的牛肉
一天中午,與兩位友人來到這兒吃飯。

清燉羊肉湯
牛雙拼(牛脷 + 牛肚)
黑椒羊肉炒麵
羊肉煎餃
羊肉煎餃
奶油津白
壓軸出場,姍姍來遲的牛肉餅,其實都不用多說了,熱氣騰騰,新鮮即製的牛肉餅,內裡的牛肉餡熱得燙嘴,肉汁豐盈,又哪會不好吃呢
!雖然憑自己的印象所得,這兒的牛肉餅水準仍比「清真牛肉館」稍遜一籌,也已是來此必吃的美味了
清真牛肉餅
這間「馬家莊清真館」的名氣雖然未像「清真牛肉館」般響亮,在館主人的努力經營下,總算已打響了名堂,近日還開枝散葉,在附近開了分店。其實這「馬家莊清真館」與「清真牛肉館」可謂同氣連枝,源出一家,關係甚深,要是想吃清真食品,特別是有名的「清真牛肉餅」,但又不在九龍城區而在太子或深水埗區的話,這裡可也是個好選擇來
清燉羊肉湯
  • 牛肉餅,清燉羊肉湯
今晚九點幾都未食飯,經過這裏,看見並不多人,前面幾間都是一般茶餐廳,就試試這裏。太太選了牛脷担担麵,牛脷大大塊,湯十分濃郁,她嘗了力讚,麵身軟硬適中。我選了咖喱牛腩飯,份量頗多,問過沒有落椰汁,正合我們的需要。牛腩大小適中,口感也合適,惟咖喱味不太強烈,有一點辣;加了辣椒醬就好味好多了。再選了招牌燒牛肉餅,它是最後才來,表明是即叫即做,太太第一口咬下去,十分燙口,皮不算厚,肉汁溢出,我們在這寒冷天氣下,給我們滿足的感覺。
題外話/補充資料: 老板娘話裏面還有一張大枱,如果有十個人,都可以一起相聚。
2012-01-04
2011-10-29 11 瀏覽
看見食評多讚少彈,水準應不差。早於13-4年前,九龙城清真牛肉館試食後,真是回味到現在,也有相當多年沒有在清真館吃咖喱。到時已過2時,下午茶時間,過也不太便宜,所以大量"吉"位。雲吞担担麵 - 不吃酸的...千萬不要吃,並不是四川担担麵,有醋酸的担担麵。麵底OK,不過煮淋咗,雲吞當然是菜肉,都好好味。牛肉餅 - 皮簿,煎得乾身有少少脆,大量肉和肉汁,超熱....因為即煎咖喱牛腩撈面 - 咖喱都算OK,牛腩夠淋...過可以用崩沙腩或坑腩就更正。一樣的面底...又係淋咗少少咖啡 - 清真館...是咖啡專门店..不過不失:豆漿 - ok整体算過得去,專登嚟食就未必會。

雲吞
雲吞担担麵
。麵底OK,不過煮淋咗,雲吞當然是菜肉,都好好味。

咖啡 - 清真館...是咖啡專门店..不過不失:

豆漿 - ok

整体算過得去,專登嚟食就未必會。
2011-10-09
2011-09-06 6 瀏覽
今次是第2次到馬家莊, 還會再來!? 當然為左佢d食物啦這晚大概8時到達, 店內約8成滿坐, 只剩門口一張檯不用搭位, 和友坐下一會後, 陸續有客人入來, 最後差不多全滿.說回食物, 今晚我們叫了牛肉餅, 羊肉抄幼麵和羊肉鍋貼, 呢幾樣野上次都無食到...羊肉抄幼麵 -- 麵身是淋的, 抄得不算太乾身, 帶了一點點油(絕對在可以接受的範圍內), 但鑊氣足夠, 醬油味也出色, 好味!牛肉餅 -- 大至做得和清真牛肉館相約, 一樣爆汁, 肉味香濃, 但略嚴煎得不夠脆皮, 不過都好好味.羊肉鍋貼 -- 味道和爆汁度與牛肉餅相約, 一咬必定噴汁, 但作為鍋貼, 它真的煎不夠, 比較像餃子, 皮一點也不脆, 有點失望.服務員相當有禮貌, refill茶的速度好快, 地方也清潔, 價錢也大眾化, 值得推薦. 聽說他在長沙灣還剛開了分店, 有機會會去一試.
今次是第2次到馬家莊, 還會再來!? 當然為左佢d食物啦

羊肉抄幼麵抄得夠鑊氣!
爆汁牛肉餅!
似餃子的羊肉鍋貼

2011-09-04
羊肉抄幼麵抄得夠鑊氣!
爆汁牛肉餅!
  • 羊肉抄幼麵
今日,我一家三口,約了老友兩公婆出來吃飯,本來想去九龍城食牛肉餅,但...假期人太多,等車位又耐,最後,我建議帶他們來馬家莊,因為,以前來食過,印象良好. 今次我們叫了四人套餐,再散叫了一份蔥油醮點咖哩食,另叫了三杯凍豆漿~套餐有酸辣湯--->>醋落得太重手,好酸啊,盲人飲了也會開眼)咖哩羊肉 -->>咖哩唔夠香濃,但..肉夠焾身回窩肉 -->>又係必食之選,味道及肉質一流~糖醋魚塊 -->>好食,必食之選,魚肉滑溜,酸甜度適中,強力推介清炒時蔬 -->>小白菜,沒有菜既鮮甜,但...這是意料中事,但..入口沒渣的.牛肉餅 --->>樣衰衰的牛肉餅,肉汁豐富,有龍城既清真牛肉館的八成半至九成的功力, 唯一唔好既,只係肉汁唔夠濃,再濃D就Perfect了. (據另一朋友看雜誌介紹,這店是九龍城清真牛肉館的外嫁女開的,不知是否屬實呢??)蔥油餅 -->> 新鮮出爐,口感唔錯,只是蔥味唔夠香.凍

印象良好.

咖哩羊肉 -->>咖哩唔夠香濃,但..肉夠焾身

回窩肉 -->>又係必食之選,味道及肉質一流~

唯一唔好既,只係肉汁唔夠濃,再濃D就Perfect了.

蔥油餅 -->> 新鮮出爐,口感唔錯,只是蔥味唔夠香.

凍豆漿-->>都唔錯,不會太甜,豆味夠香,如果再濃D就...一流了~
(朋友本來想叫枝啤酒飲,可是,店主直頭跟他說,這店不能飲酒的,
當然囉,人家擺明係"清真食肆",在店飲酒,不是違反教條嗎??罪過罪過

椰香雙米糖水 --->>黑糯米加西米,好味又唔會過甜,又健康,正~

今次來唔見了上次來時,坐櫃檯好有Heart問食物好唔好食的那位先生,

不知是否去了新店呢?做食肆的,必須要接受多些食客既意見,才會有進步.

一湯六餸,有飲品,又有甜品,雖然未致於樣樣好食,但..當中都有3至4樣係好食既,都算唔錯架喇~

埋單才$346蚊,價錢經濟實惠.
套餐牌
肉質好淋,只是咖哩唔夠香濃
必食之選,味道及肉質一流~
魚肉滑溜,酸甜度適中,強力推介
樣衰衰的牛肉餅,肉汁好多,只是不夠濃味
蔥油餅,新鮮出爐,只嫌蔥味唔夠香
椰香雙米糖水,糯米加西米,好味又唔會過甜,又健康,正~
2011-04-24
$69.00 (晚餐)
套餐牌
必食之選,味道及肉質一流~
魚肉滑溜,酸甜度適中,強力推介
樣衰衰的牛肉餅,肉汁好多,只是不夠濃味
椰香雙米糖水,糯米加西米,好味又唔會過甜,又健康,正~
  • 糖醋魚塊
  • 回窩肉
2011-04-23 7 瀏覽
這店的服務算幾好,來這裏當然要食羊,來一個羊腩飯加牛肉餅。這裡的環境是一般的中式餐廳格局,干干淨淨,價錢卻比較貴,要40多50元個飯、二十多元一碟兩隻的牛肉餅,都算幾貴。咖哩羊腩配飯送來,首先聞到的是咖哩的香和羊肉的羶味,而咖哩羊腩與飯是分開的,分量算多而且有很多咖哩汁,當中除了羊腩外還有薯仔,賣相一般,飯粒是一般的米,卻與咖哩很配合。咖哩羊腩吃起來香而微辣,羊腩帶有少許的骨,與一般吃到的羊肉不同,肉質非常的腍嫩又不失咬口,羊腩有香香的羶味,羶味是羊肉的精華,羊肉如果不羶食羊肉來幹甚麼。輪到另一主角牛肉餅,24蚊兩個,都算大個,牛肉餅有手掌大少,餅皮煎得金黃,好像很熱氣的樣子,外表其實都幾吸引人,這裏的牛肉餅與九龍城那間不相伯仲,皮薄餡靚,牛肉餅內有濃濃的牛肉餡料,牛肉彈牙新鮮幼嫩,牛肉餅帶有香味濃郁的牛肉餡料,果然名不虛傳,餡料很多所以是厚厚的,沒有偷工減料,吃起來味覺相當豐富。值得一提是牛肉餅內充滿了肉汁,一啖咬下肉汁四射,小心小心。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2995232

2011-01-31 7 瀏覽
星期日,要大掃除,費事煮午餐,近近地就去咗清真館。午市時間,但人不算多。食物款式多,好多選擇;又有午餐揀。要了兩個午餐,再加其他食品。餐包豆漿,不過熱嘅反而要加錢真係第一次聽熱飲要加錢炸醬面、雞絲抄拉面、牛肉餅、水餃、咖哩牛腩飯,叫得多了,食唔晒要打包。所有野都好油膩,食完有點漏。水餃最清,是皮厚那一類,餡料調味不錯,有肉汁。雞絲炒拉面,都預咗實油,但出黎結果尚可。雞絲不多,仲有雪味但拉麵質地不錯,頗有彈性,味道恰到好處,不會太咸。牛肉餅,皮太厚,也有點鞋口,九龍城那間較出色。牛肉湯汁不算多,反而油仲多。吃不到牛肉的鮮味。咖哩牛腩飯不錯,咖哩杰身得黎唔會太辣同太油。牛筋腩炆得軟淋,不會黐牙。送飯不錯的選擇。炸醬面!超油膩!麵條本身無味,全靠上面的炸醬,仲有少少青瓜絲。個炸醬勁肥,肉眼都見到有油,個醬又過杰。麵條最不濟,完全唔彈,無彈性唔煙韌。仲好淋添,不好吃,可以不叫。
星期日,要大掃除,費事煮午餐,近近地就去咗清真館。
午市時間,但人不算多。
食物款式多,好多選擇;又有午餐揀。
要了兩個午餐,再加其他食品。餐包豆漿,不過熱嘅反而要加錢
真係第一次聽熱飲要加錢
所有野都好油膩,食完有點漏。
水餃最清,是皮厚那一類,餡料調味不錯,有肉汁。
雞絲炒拉面,都預咗實油,但出黎結果尚可。雞絲不多,仲有雪味

但拉麵質地不錯,頗有彈性,味道恰到好處,不會太咸。
牛肉餅,皮太厚,也有點鞋口,九龍城那間較出色。
牛肉湯汁不算多,反而油仲多。吃不到牛肉的鮮味。
咖哩牛腩飯不錯,咖哩杰身得黎唔會太辣同太油。
牛筋腩炆得軟淋,不會黐牙。送飯不錯的選擇。
個炸醬勁肥,肉眼都見到有油,個醬又過杰。

2011-01-25
約三個月前初試此店, 覺得食物水準同環境都幾好, 所以決定再到此店 見友人上次食咖喱羊腩飯好似意猶未盡, lam lam lee咁, 所以嗰晚堅持要一個淨餸"咖喱羊腩"加一客家常餅, 同一客牛肉餅.咖喱羊腩 : 微溫. 四大嚿薯仔, 已佔了一大碗. 咖喱香濃,但蓋過羊肉羶味. 家常餅: 醮咖喱汁都好味, 但都不及白飯. 所以最後都要了一碗"靚仔"牛肉餅:熱辣辣但唔夠汁, 一般啦. 不及紅磡蕪湖街某間牛肉館.全程用餐用咗40分鐘. 可能有人定等枱, 所以未夠八點就有被人趕嘅感覺><. 隣枱後加兩客羊肉餅同一客牛肉餅外賣, 遲遲唔到都被趕.原來有人有壓力過我地. 友人話應該無下次喎.

隣枱後加兩客羊肉餅同一客牛肉餅外賣, 遲遲唔到都被趕.
原來有人有壓力過我地.

友人話應該無下次喎.
2011-01-19
2010-12-20 4 瀏覽
一直前都好想嚟呢度試吓,因為好友生日,加上我們又愛吃羊,所以決定來這裡一試,很多人覺得羊肉有羶味,但我就最鐘意佢呢種味,因為呢D先係羊肉嘅真正味道。草原羊肉粗炒:羊肉夠諗,孜然粉的味道能帶出羊肉的味道。清燉羊肉湯:很香濃的羊肉味,D湯辣辣地,天寒地凍飲就最啱喇!不過如果唔鍾意食芫茜,記得叫佢地走芫茜。羊肉餅及牛肉餅:好味多汁,皮都算薄。宮保雞丁:辣辣地,送飯一流。醬牛筋及牛脷:牛筋煙"un",牛脷夠諗。 果然沒有令我們失望,一定會再嚟食過!
草原羊肉粗炒:羊肉夠諗,孜然粉的味道能帶出羊肉的味道。
羊肉餅及牛肉餅:好味多汁,皮都算薄。
宮保雞丁:辣辣地,送飯一流。
醬牛筋及牛脷:牛筋煙"un",牛脷夠諗。
果然沒有令我們失望,一定會再嚟食過!
2010-12-20
生日
  • 清燉羊肉湯
2010-12-07 5 瀏覽
見其他食家激讚,期待已久。第一次食清真食物,但係試完之後有點失望。同媽媽兩個嚟,叫咗個二人餐(HKD132),因為覺得唔係好好味,所以無覺得抵食。1)醬牛筋:冷盤,點咗汁個味好怪,唔點又無味2)酸辣湯:唔酸唔辣3)上海粗炒麵:炒得唔夠乾身,幾油膩4)牛肉餅:夠料,但牛好老、又唔夠汁5)紫米露:普通糖水一碗空間比較少,坐得唔太舒服,食完想即走。
見其他食家激讚,期待已久。

第一次食清真食物,但係試完之後有點失望。

1)醬牛筋:冷盤,點咗汁個味好怪,唔點又無味
2)酸辣湯:唔酸唔辣
3)上海粗炒麵:炒得唔夠乾身,幾油膩

4)牛肉餅:夠料,但牛好老、又唔夠汁
5)紫米露:普通糖水一碗

空間比較少,坐得唔太舒服,食完想即走。
餐牌
醬牛筋
酸辣湯
上海粗炒麵
紫米露
2010-11-13
餐牌
2010-12-06 3 瀏覽
一個人去, 想點個牛肉餅+粉麵or餐, 點知牛肉餅一客要兩個, 咁最後我要左一客牛肉餅同一客京蔥羊肉餅京蔥羊肉餅先來, 一食, 好大浸油益味, 再食, 京蔥羊肉餅京蔥但係冇京蔥味, 第一啖有羊味, 但係食到中後已經冇晒味, 另外熱度不夠再黎牛肉餅, 一食, 都係油益味, 跟住都係同羊肉餅一樣, 食到中後已經冇晒味, 熱度不夠相比起九龍城, 呢到既羊肉牛肉餅完全不合格, 仲要逼你一客要叫兩件
, 咁最後我要左一客牛肉餅同一客京蔥羊肉餅

2010-12-04