2024-02-17 412 瀏覽
終於settle 好新居…依家住喺呢頭附近~同fd一齊係附近逛下🩷好耐都冇食過馬六啦🥺食物斑斕椰汁冰好似淨係馬六先有🥺超好飲~~加上今日熱熱地,杯冰又好creamy🤭超舒服!好似食緊雪糕咁馬六魚三寶檳城蝦麵個湯底好似唔同咗,但係一樣好好味😋豆卜超級好食🤤因為索晒啲蝦湯味😳最surprise係魚條🤫有食到魚味,又滑魚旦就好彈牙!厚豬扒喇沙摻摻我試咗啖喇沙湯,有陣陣椰香味🥳豬扒就超juicy 🩷又唔痴牙蝦多士好耐都冇食過🤭因為佢落用薄身多士,所以超級脆口!個面勁多芝麻夠香🩷其實side dish個青瓜先係亮點🤡🤡🤡好清新沙嗲雞串呢個沙嗲味濃✨啲沙嗲香味入晒去雞串,再加上用烤嘅方式,更加特顯個風味美綠恐龍椰汁冰其他

食物

斑斕椰汁冰

馬六魚三寶檳城蝦麵
個湯底好似唔同咗,但係一樣好好味😋
豆卜超級好食🤤因為索晒啲蝦湯味😳
最surprise係魚條🤫有食到魚味,又滑
魚旦就好彈牙!

厚豬扒喇沙摻摻
我試咗啖喇沙湯,有陣陣椰香味🥳
豬扒就超juicy 🩷又唔痴牙

其他

• 斑斕冰
  • 蝦多士
2024-01-11 406 瀏覽
🔸 厚切豬扒 喇沙摻摻  $58 微辣喇沙係馬拉特有嘅味道,特別濃郁嘅椰汁味同埋微微地辣,摻摻嘅意思就係米粉同埋油麵兩溝,一碗嘢就有兩種粉麵,呢碗兩溝麵裏面仲有半隻溫泉蛋同埋豆卜、香茅做配料,喇沙摻摻個餸就係炸豬扒,另外分碟上,一大片豬扒邊位都炸得焦脆,味道甜甜地,小小肥但唔油膩,好有豬肉香味,好食😚下午茶餐 加$3 飲 凍桔仔話梅水,畀咗幾粒話梅,所以好有話梅味道,幾好飲。味道:8/10性價比:7/10🔸 馬六無骨海南雞飯  $65 加$10可以指定 轉雞髀肉呢個正宗海南雞飯賣相好靚,用個木盤裝住一set上枱,睇到都想食,跟餐一碗雞油飯 一碗紫菜清湯,仲有標準 三款蘸料:甜酸醬、醬油同埋 薑蓉, 主角海南雞 大大碟雞肉,有啲青瓜墊底,今次特登揀咗雞髀肉, 雞肉係特別嫩滑,雞皮薄薄地,咬落又脆又滑,啖啖肉好有雞味,正!味道:7/10性價比:7/10🔸 海南雞喇沙 油麵  $58呢個油麵 味道真係好濃郁, 滿滿嘅喇沙充滿南亞風味,配料有豆角、豆卜、半枚溫泉蛋,主角海南雞 主要係雞胸肉,雖然淨肉難免有啲柴,但係仍然都做得比較鮮嫩, 都係好肥美嘅雞肉。下午茶餐加 $3飲凍 馬來手工拉茶拉茶茶
🔸 厚切豬扒 喇沙摻摻  $58 微辣

味道:8/10

🔸 馬六無骨海南雞飯  $65 加$10可以指定 轉雞髀肉
味道:7/10

🔸 海南雞喇沙 油麵  $58
下午茶餐加 $3飲凍 馬來手工拉茶
拉茶茶味十分香,唔同一般茶餐廳啲奶茶,呢個 奶味比較濃同埋絲滑,好甜好香。
味道:7/10
▪️

🔹環境: 呢間喺荃灣商場裏面市中心茶餐廳,裝修係南亞風情 ,天花板有好多大吊扇轉轉下,地方好寬敞,有好多大型嘅卡座,坐得都好舒服,最適合嚟嘆嗰經濟下午茶🤪
  • 馬六炸豬扒摻摻
荃灣抵食下午茶,4人$200有找唔使加一。tea time黎到都full曬,不過staff都好有禮貌。豬頸肉喇沙摻摻 $48濃郁嘅湯底微微辣,豆卜索曬湯好惹味,摻摻即係油麵同米粉mix埋一齊,豬頸肉肉質都爽口彈牙。飲品:凍桔仔話梅水 凍飲+$3豬扒喇沙摻摻 $58豬扒煎得非常香口又入味,而喇沙湯底同摻摻都好出色,呢個推薦呀!飲品:熱桔仔紅茶(唔使加錢)牛肉椰漿飯 $62巴東汁牛肉同班蘭椰漿飯的牛肉分量都算多,岩曬食肉獸。飲品:熱桔仔話梅水(唔使加錢)班蘭咖也多士 $28咖央醬與港式西多士製成嘅香口小吃,比起花生醬,咖央醬帶有椰香及蛋味,令西多士的味道更上一層。飲品:熱飲桂圓紅棗茶 (唔使加錢)馬六(荃灣千色匯)

豬頸肉喇沙摻摻 $48
飲品:凍桔仔話梅水 凍飲+$3

豬扒喇沙摻摻 $58
飲品:熱桔仔紅茶(唔使加錢)

牛肉椰漿飯 $62
巴東汁牛肉同班蘭椰漿飯的牛肉分量都算多,岩曬食肉獸。
飲品:熱桔仔話梅水(唔使加錢)

班蘭咖也多士 $28

飲品:熱飲桂圓紅棗茶 (唔使加錢)

馬六(荃灣千色匯)
外賣送餐
今晚放肆一下,食好耐冇食既班蘭咖央多士~呢啲邪惡野平時真係唔敢多食,儲夠quota黎食就啱了🫢👉🏻班蘭咖央多士舊鮮牛油🧈超級吸引🤩其實得半塊,但好厚身,一啖咬落去滿滿牛油香味,簡直想一個人啪晒成碟。👉🏻招牌海南雞飯招牌黎講都係乜甩拖,一大碗薑黃飯,仲有碗紫菜湯。有齊雞髀同雞胸位,好食。👉🏻咖喱豬頸肉飯咖哩汁好好味,比左好多汁,豬頸肉都幾大塊,軟滑香口,如果飯份量多小小就perfect。

👉🏻班蘭咖央多士

👉🏻招牌海南雞飯

👉🏻咖喱豬頸肉飯
2024-05-06 0 瀏覽
今天中午睇OpenRice 點評,同埋同事一齊去食lunch,十二點半左右入座,晤使等位。環境舒適,但等咗二十分鐘未上咖喱蟹肉餐,初頭以為店員漏單,中間催促2次,點知上嚟嘅出品係凍嘅,極之難食嘅咖喱,凍咖喱汁+凍蟹肉,食到腥味和苦味,中伏。跟住講返海南雞,雖然上菜速度十分之快,但係食落口其實冇乜雞味,啲肉係有少少滑身,油飯十分之普通同埋唔熱?應該唔會再幫襯同事話佢煮得仲好食。質素不似預期,希望餐廳有所改善。

2024-05-06
[✨荃灣馬六•抵食滋味星馬菜🥢]#馬六 #荃灣千色匯 🥢肉骨茶配白飯 $78淡淡嘅藥膳味健康又好飲,排骨入味唔鞋口,配埋個飯真係好正,必試之選🤩🥢巴東牛肉乾拌油麵配紫菜湯 $72巴東牛肉香料味十足,食完都唔會覺得滯膩,乾拌油麵配搭巴東醬汁味道香濃,水準唔錯,岩哂鍾意食乾拌麵嘅朋友🤤🥢蝦多士x2 (跟餐加配) $18表面布滿芝麻,炸得香脆,蝦肉足料彈牙,好滿足嘅一份小食💯🍢雞肉串燒x2 (跟餐加配) $26雞肉嫩滑多汁,烤得好香口惹味,點上沙爹醬真係一流🤩☕️凍手工拉茶 +$3大大杯手工拉茶,茶味濃郁👍👍☕️凍香茅橙茶 +$3淡淡嘅橙味挺好喝的👍————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結作為連鎖餐廳,呢度嘅食物水準一啲都唔馬虎,CP值亦好高,加上餐廳環境舒適,鐘意食馬來西亞菜嘅朋友不妨一試🤩💗📍馬六 (荃灣)🏠荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongko
[✨荃灣馬六•抵食滋味星馬菜🥢]

#馬六 #荃灣千色匯

🥢肉骨茶配白飯 $78

🥢巴東牛肉乾拌油麵配紫菜湯 $72

🥢蝦多士x2 (跟餐加配) $18
表面布滿芝麻,炸得香脆,蝦肉足料彈牙,好滿足嘅一份小食💯

🍢雞肉串燒x2 (跟餐加配) $26
雞肉嫩滑多汁,烤得好香口惹味,點上沙爹醬真係一流🤩

☕️凍手工拉茶 +$3
大大杯手工拉茶,茶味濃郁👍👍

☕️凍香茅橙茶 +$3
淡淡嘅橙味挺好喝的👍

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍馬六 (荃灣)
🏠荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣食好西 #荃灣千色匯 #馬六
2024-04-25 29 瀏覽
下午茶餐:巴東牛肉 配 斑蘭椰香飯($62)份量不少,巴東牛肉有七至八件,煮得入味兼且夠腍,辣辣哋十分惹味。醬汁都夠撈哂成碟飯。斑蘭椰香飯唔算好濃椰香味,味道普普通通。仲有幾款小食配菜,大片蝦片夠脆、花生、青瓜粒、車厘茄、炸豬皮。追加小食:娘惹五香雞卷($22)炸得過咗少少火,味道夠濃味。熱馬來手工拉茶($0)香滑,但茶味唔濃,算OK啦。
下午茶餐:巴東牛肉 配 斑蘭椰香飯($62)
斑蘭椰香飯唔算好濃椰香味,味道普普通通。

追加小食:娘惹五香雞卷($22)
炸得過咗少少火,味道夠濃味。

熱馬來手工拉茶($0)
香滑,但茶味唔濃,算OK啦。
巴東牛肉 配 斑蘭椰香飯
娘惹五香雞卷
熱馬來手工拉茶
2024-04-11 57 瀏覽
我今日約同好友行城門水塘,返落荃灣後,順道去位於荃灣眾安街68號荃灣千色匯1樓1023A號舖的馬六食好味下午茶,環境舒適開揚,坐得舒服。我點左馬六魚三寶蝦麵$52,追加蝦多士(2件)$18,餐飲係凍椰子班蘭冰$8;好友點左馬六娘惹茶燻鴨飯$62,追加怡保芽菜$26,餐飲係老街椰汁冰$8;另加班蘭咖吔多士$28。魚三寶係魚皮、魚蛋和魚條,另有豆卜和溏心蛋,魚皮好香脆,入口即碎;蝦多士好味;燻鴨的肉質嫩滑,有咬囗又好食;芽菜爽口,咖吔多士好味,班蘭冰和椰汁冰好清涼好飲。

• 馬六娘惹燻鴨飯
  • 斑蘭咖吔多士
2024-03-31 69 瀏覽
今日同媽媽響千色買完野,見到呢間馬六,就是是但但感撞左入去,我媽媽叫左豬排摻摻,加飲品叫左青檸話梅,呢到熱飲唔洗加錢, 所以72蚊就一個Set,另外加多26蚊有2串串燒。我就叫左雜錦班蘭飯82蚊,加8蚊有班蘭椰汁冰,另外加22蚊有蝦多士。當d野食一上齊晒抬,我地0咀,嘩!好豐盛呀!味道仲好好食添呀!喇沙唔夠湯都畀湯我哋加, 員工又好nice, 令我位處女座媽媽都話可以再encore, 十分滿意。所有野,份量,用料,服務都好有誠意,會再黎食。
2024-03-31
  • 喇沙豬扒慘慘
2024-03-28 65 瀏覽
同朋友行完山後雙腳疲倦,即去搵下附近有咩食,見到呢間餐廳嘅餐牌唔錯,又有舒服嘅座位,二話不說就入去坐低係餐牌上見到有晚市套餐,價錢由60幾至80蚊不等,決定就揀兩個款試下😆我地揀咗肉骨茶同海南雞飯,加咗一個焗釀蟹蓋,飲品試吓熱拉茶同埋熱桔仔話梅水。食物賣相不錯,海南雞已去骨,肉質十分軟滑,雞味都算濃,而且沒有太多肥膏👍👍肉骨茶味道好,排骨唔會黏牙,兩款食物都選擇配油飯,味道香,又不會太膩。見到隔離枱肉骨茶配米粉感覺更吸引,下次一定要試試,另外都好欣賞飲品用心,桔仔話梅加了少少柚子蜜,令味道更出之餘又不太甜。😋下次要試吓桂圓紅棗茶,見到佢上枱嘅原來加入玫瑰花及菊花💕賣相立即加分。🤗最後附上相片分享一下
同朋友行完山後雙腳疲倦,
即去搵下附近有咩食,
見到呢間餐廳嘅餐牌唔錯,
又有舒服嘅座位,
二話不說就入去坐低

係餐牌上見到有晚市套餐,
價錢由60幾至80蚊不等,
決定就揀兩個款試下😆

我地揀咗肉骨茶同海南雞飯,
加咗一個焗釀蟹蓋,
飲品試吓熱拉茶同埋熱桔仔話梅水。

食物賣相不錯,海南雞已去骨,
肉質十分軟滑,雞味都算濃,
而且沒有太多肥膏👍👍
肉骨茶味道好,排骨唔會黏牙,
兩款食物都選擇配油飯,
味道香,又不會太膩。

見到隔離枱肉骨茶配米粉感覺更吸引,
下次一定要試試,
另外都好欣賞飲品用心,
桔仔話梅加了少少柚子蜜,
令味道更出之餘又不太甜。😋

下次要試吓桂圓紅棗茶,
見到佢上枱嘅原來加入玫瑰花及菊花💕

肉骨茶
釀蟹蓋
拉茶,桔仔話梅水
2024-03-22 59 瀏覽
又嚟馬六食飯,次次食都有質素保證🫶🏻!今次見到有新嘅菜色就試下啦💕,而且tea time超抵食!.🐔馬來燒雞配油飯($52)呢個燒雞勁香😍,煎到外皮非常香脆🔥,而入面雞肉又keep到好juicy好嫩,真係唔錯,呢個價錢💰跟埋嘢飲,真係好高cp值💕.斑蘭咖吔多士28牛油加埋斑蘭醬一齊食,夠曬邪惡😈!但又抗拒唔到,真係好正😋.tea time仲跟兩杯嘢飲,揀咗桂圓紅棗茶、桔仔水,都幾好!😜
🐔馬來燒雞配油飯($52)

斑蘭咖吔多士28
牛油加埋斑蘭醬一齊食,夠曬邪惡😈!但又抗拒唔到,真係好正😋
2024-03-18
下午茶
2024-03-17 55 瀏覽
突然之間好想食新加坡菜,所以就同細妹喺屋企附近搵咗一間餐廳試吓🤣不得不讚餐廳上菜速度😂,點餐後兩分鐘姐姐已經上菜😂,真係好符合香港節奏😂- 正宗巴生肉骨茶配油香飯🍚 $78肉骨茶湯底帶有淡淡藥膳甘甜香,雖然湯底色澤偏深🤔,但味道不算太濃郁🤣,排骨肉質軟淋入味,輕輕一咬,已經骨肉分離☺️,另加上豆卜及腐皮增加口感😆,更可以將油炸鬼放入湯內😗,吸收湯底精華更有風味,油飯粒粒分明,帶有少量雞油香🐔- 馬六什錦斑蘭椰漿飯🥥 $82飯粒充滿椰漿香味,但斑蘭味道不足😳,配料豐富,分別有雞蛋🍳、濃郁巴東牛肉🐮、香脆炸蝦餅、嫩滑雞肉件🐓、焦脆炸魚乾🐟及花生粒🥜,整體味道正常🤣- 街頭雞肉串燒🍢 $26雞肉嫩滑軟腍,包滿濃郁惹味醬汁,味道辛辣得來帶有少量花生香味😎- 古仔路芒果冰🍹 (另+$8)芒果冰🥭質地濃稠,可惜甜度太高😂- 熱桂圓紅棗茶🥤 (送的)充滿大量桂圓紅棗片,味道清新,更值一讚是砂糖可自己控制😎整體餐廳食物質素還好,但勝在上菜速度極快‼️,如果冇時間想食個快餐,可以考慮吓呢間餐廳🤣📍 馬六 – 荃灣荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖@malacca_cuisine另有分店:元朗

- 正宗巴生肉骨茶配油香飯🍚 $78

- 馬六什錦斑蘭椰漿飯🥥 $82

- 街頭雞肉串燒🍢 $26

- 古仔路芒果冰🍹 (另+$8)
芒果冰🥭質地濃稠,可惜甜度太高😂

- 熱桂圓紅棗茶🥤 (送的)
充滿大量桂圓紅棗片,味道清新,更值一讚是砂糖可自己控制😎

📍 馬六 – 荃灣
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖
@malacca_cuisine

另有分店:元朗 / 粉嶺 / 西環 / 灣仔 / 土瓜灣 / 北角 / 西灣河 / 柴灣

#justlingggxd_新加坡菜
#justlingggxd_荃灣
2024-02-26 97 瀏覽
放工經過千色滙,咁岩係下午茶時間,就去左試吓佢個下午茶餐,有好多款馬來西亞特色食物,而且每款嘅價錢都非常親民,下午茶時段至到六點,當食埋個晚飯都得!茶薰鴨飯鴨嘅份量好多,而且煙薰既烤味做得好出色,一入口已經食到好濃嘅煙熏味,好香好惹叶!另外,鴨本身都好多肉,味,連埋皮食,油膏味非常香!巴東牛肉椰漿飯牛肉好淋身,好入味,個汁好香椰汁味,另外,個椰漿飯有淡淡既椰香味,但又唔會太濃味,加埋伴碟嘅炸花生同魚乾仔,撈埋一齊食,更加有口感👍🏼

茶薰鴨飯

巴東牛肉椰漿飯
2024-02-01 159 瀏覽
放工後太攰太餓要去食下tea🤭🤭叫左set喇沙海南雞摻摻、娘惹蟹肉酥同埋飲品美祿脆脆,性價比之選。😊😊首先,我要講下喇沙海南雞摻摻啦。佢係一道結合咗喇沙同海南雞嘅特色菜式,真係好特別。佢嘅湯底鮮甜又濃郁,帶有香辣嘅味道,入口之後令人回味無窮。😍😍而海南雞就好滑嫩,肉質鮮美,同湯底嘅配搭真係絕配。仲有一啲配料,🤭🤭食完之後仲想再嚟一碗!😆其次,娘惹蟹肉酥係另一款我特別推介嘅菜式。佢嘅外皮炸得金黃酥脆,🥰🥰入口之後嘅蟹肉充滿咗鮮甜嘅味道。佢嘅內餡用上娘惹風味嘅香料同調味料,😜😜令味道更加豐富。每一口咬落去,都有蟹肉嘅鮮甜同埋外皮嘅脆香,真係好正👍🏻👍🏻飲品方面,我試咗一杯美祿脆脆,真係好特別。佢係一杯搖滾式飲品,入面有啲脆脆嘅配料,好rich好飲🫶🏻😼😼

嗱,跟你講,呢間餐廳嘅海南雞飯真係夠水準,雞肉滑溜得嚟唔會乾柴,嗰碟雞油飯香到閂眼都知道,飯粒粒分明,嘛嘛哋。啲醬料就勁夠哂味,酸酸辣辣好夾!👌講到個魚三寶蝦麵啦,湯底入味,令到啲配料好有海鮮鮮味,魚片同魚蛋啖啖肉,豆卜又吸晒湯汁,食落好有層次。🍜而家講吓芝麻蝦多士,炸到色香味俱全,啲蝦脆口Juicy,啲芝麻香得嚟又唔會過份喧賓奪主,啲多士蘸哂特製芝麻醬,絕對街坊口味。🍤呢啲就算啦,我仲忍唔住又揀左個蘿蔔餅,糙面脆卜卜,啖啖蘿蔔絲嘅清甜,簡直就係小食中嘅戲肉!環境方面,舖頭內部企理清潔,坐得咁舒適,令人食完又想留低坐陣。梗係物有所值,下次再嚟會試多啲嘢!👍