2022-11-05 217 瀏覽
午飯時間幫襯類型屬於中菜用餐人數6人地方唔算就腳同埋要上樓梯座位亦算寬敞環境都很清潔食物款色算多味道屬於中上上菜速度算快服務態度良好適合一家大小評分屬於7分應該會再幫襯
午飯時間幫襯
適合一家大小
評分屬於7分
應該會再幫襯

2022-10-28 120 瀏覽
年紀大了希望食下中菜,各樣餸菜都above average質素!仲有湯可以自己斟來飲。會帶屋企長輩一齊再去,地點又方便,附近又有爛地夜泊(不過落車自己行過去會好啲,因為架車要兜一大個圈先去到爛地停車場)。

2022-10-08
今日又係跟左IG d foodie 揾食而黎到呢間餐廳食完之後都係即刻unfollow 左啲foodie 我覺得除左食到好飽呢個評價係真之後其他都好似吹大左咁我叫左極上鮑魚盛宴一坐低就上左迎賓三小碟 包括 椒鹽白飯魚、話梅櫻桃、蘿蔔、松露醬金菇拌火鴨絲椒鹽白飯魚ok la話梅櫻桃蘿蔔幾有特色松露醬金菇拌火鴨絲入面有芫茜扣分!鮑魚還好 咁樣炸有啲浪費左個鮑魚炸子雞都算嫩滑既 正常酒樓水準無特別個湯幾有趣味道還好多骨 不過冇辦法 味道一般 無特別調味適中 不過都係無乜特別Foodie 們都吹大左唉 令我unfollow個菜不過不失今日寫食評先發現原來佢上漏左個瑤柱蛋白炒香苗好憤怒個炒麵最後轉左炒飯外賣拎咗返屋企正常茶樓水準環境喺ok坐得幾舒服同埋可以約朋友黎吹水份量好足但味道一般真心無乜記憶點唔會想黎食第二次大家有興可以try try 衝住佢漏單我決定比差評
今日又係跟左IG d foodie 揾食而黎到呢間餐廳

不過冇辦法 味道一般 無特別
頭抽煎焗大虎蝦

調味適中 不過都係無乜特別

Foodie 們都吹大左
唉 令我unfollow
櫻花蝦百合炒芥蘭

衝住佢漏單
我決定比差評

雪蓮子牛肝菌燉竹絲雞茶壺湯
2022-10-21 86 瀏覽
滿有期待地一 心諗住嘆番個悠閑嘅早午茶,故此在較早前已預先在 openrice 預留了 11:00/2位 訂座。 參考過圖片都知道食美軒係需要步行數十級樓梯才可到達餐館,所以覺得每一位嘅客人既然都取難捨易來光顧,齋講誠意其實已理應換來較好嘅服務,怎料相對連合格也談不上…唉!失望😔👎🏻👎🏻 踏入餐館門口眼前嘅地方寬敞,接待處無人招待,我和友人只好自覺地尋找安心出行和掃針卡嘅位置”嘟”….全程零監察。呆企了一會兒我們只好入內自行找坐位,過千尺嘅地方目測只得兩名女侍應,她倆雖則看見了我們,但就反而選擇優先執拾客人已走了嘅餐枱而不理會新到嘅客人,執完枱又走了去做其它唔急趕嘅工作,行為匪夷所思,令我們大惑不解。 在冇人招呼嘅情況下我們也唯有自己找座位,但一坐下了其中一位侍應又立刻理會我們說這是”留座” ,(其實真諷刺,我們不也是已在OpenRice訂了座嗎?)無奈的交回座位,兩位好像很忙碌嘅女侍應到這刻都還未安頓好我們,任由客人站著不知如何是好⋯⋯相當尷尬!當然我們意會到這套特色服務後亦唯有執生,自己
😔👎🏻👎🏻
在冇人招呼嘅情況下我們也唯有自己找座位,但一坐下了其中一位侍應又立刻理會我們說這是”留座” ,(其實真諷刺,我們不也是已在OpenRice訂了座嗎?)無奈的交回座位,兩位好像很忙碌嘅女侍應到這刻都還未安頓好我們,任由客人站著不知如何是好⋯⋯相當尷尬!當然我們意會到這套特色服務後亦唯有執生,自己入內再找其他座位坐下,坦白說未進食心情已大打折扣了😑😑
總括而言,點心質素一般冇驚喜,亦有出現漏單情況,沒有服務可言,勝在環境偏僻寬躺,但相對點心價錢平均要$50左右,這個價錢基本上已可享有很多高質嘅選擇,包括我嘅至愛”李公館”😋❤️❤️
2022-09-30 122 瀏覽
中秋正日適逢母親正日生日,心知中秋食中菜一定會伏,而且仲要去未食過嘅餐廳。雖然心入面已經打左個底,當日去到餐廳19:30,聽見好多客人都坐左好耐等出餐,到我地第一個菜上黎已經係8點幾。前一日好彩已經預訂菜式,食物上到黎夠熱,而且我地8點幾食所以第一輪嘅客人都差不多完。疫情期間飲食業其實真係難做,眼見樓面嘅姐姐都好落力,真係要多多體諒。今次叫左單點嘅嘢食有龍蝦雞煲,同埋鑲蟹蓋都好好味,除左柚皮伊面咸左少少,其他都好滿意,帶左生日蛋糕仲免切餅費,下次會再黎試下午市點心👍🏻Openrice預訂單點85折,6位除返每人二百零蚊,去邊度搵?提提如果同老人家黎可以打俾餐廳叫佢落黎帶你搭𨋢,因為搭𨋢位置係住宅入面需要密碼,後生嘅行多兩步樓梯上去🤣

2022-09-10
生日
  • 香酥牛肋肉
  • 龍蝦雞煲
2022-09-23 727 瀏覽
位於何文田嘅食美軒係旺角站行少少路就到啦,食美軒入面嘅裝修時尚得黎又不失中式傳統嘅元素,加上座位又夠寬敞,令我用餐嘅時候都覺得好舒服。碧綠蟹肉炒鮮奶鮮奶唔會炒得太過老,入口仲係嫩滑嘅,充滿奶香。加上落咗蟹肉落去炒,所以成個鮮奶有蟹嘅鮮味,加上蟹肉又夠鮮甜,令成道菜更上一層樓。當紅脆皮龍崗雞一上枱已經聞到好香,龍崗雞皮下脂肪少,外皮燒得好香脆,雞肉又唔會煮得過咗火,每啖都可以食到啖啖嘅肉汁。牛油焗波士頓龍蝦波士頓龍蝦原隻咁上,牛油同咸蛋黃配上龍蝦黎食真係好惹味。龍蝦嘅肉質好彈牙,又夠鮮甜同有肉汁,成個龍蝦肉做到外脆內軟。麒麟龍躉班球龍躉班球入口彈牙,魚肉好有口感,加上調味得宜,令到成個班球好出色。焗美國筒蠔筒蠔外皮香脆,咬一啖入面嘅肉汁即刻流出黎。蠔肉入口仲係嫩滑嘅,仲豐有蠔香味。牛肝菌螺頭燉烏雞依個湯用上螺頭同牛肝菌,令到成個湯都好入味,味道非常濃郁。芝士釀焗蟹蓋蟹蓋落咗唔少蟹肉,真材實料,每一啖都可以食到一絲絲嘅蟹肉,加上芝士嘅香味,令成個蟹蓋都好好味。黃金南非鮑魚南非飽魚爽口,仲帶少少鮮甜,配上咸蛋黃黎食,真係好襯。飄香鮑魚荷葉飯鮑魚彈牙爽口,加上成個飯已經用飽汁拌勻咗,連埋其他配

碧綠蟹肉炒鮮奶

當紅脆皮龍崗雞

牛油焗波士頓龍蝦

麒麟龍躉班球

焗美國筒蠔

牛肝菌螺頭燉烏雞
依個湯用上螺頭同牛肝菌,令到成個湯都好入味,味道非常濃郁。

芝士釀焗蟹蓋

黃金南非鮑魚
南非飽魚爽口,仲帶少少鮮甜,配上咸蛋黃黎食,真係好襯。

飄香鮑魚荷葉飯
鮑魚彈牙爽口,加上成個飯已經用飽汁拌勻咗,連埋其他配料例如瑤柱絲一齊食,真係好正。

整體黎講,餐廳嘅食物質素好高,每道菜都好精緻,唔怪得咁多人黎食。
2022-09-22 91 瀏覽
呢間餐廳以當季食材為主,保留傳統粵菜烹飪方法,製作各式精品點心同中菜🥢💗松露金菇伴火鴨絲 ($68)涼拌金菇加入火鴨絲、芹菜、黑松露醬,味道清爽開胃,松露香突出🥙💗黃金南非鮑魚($136/2隻)南非鮑魚大隻肉厚,鮮嫩腍滑🐚連同蕃薯粒炸脆後,以金沙醬炒香,但鹹蛋黃味未夠濃郁甘香🥚💗百花炸釀蟹鉗 ($48/隻)釀蟹鉗炸得金黃酥香,蝦膠爽彈結實,配以糖醋汁中和油膩感。不過𥚃面並無任何蟹肉,比較失望🦀💗牛肝菌螺頭燉烏鷄茶壺 ($78/壺)以原裝茶壺燉湯,確夠原汁原味,保持熱度。湯料包括牛肝菌、螺頭、瘦肉、烏雞等,非常足料,有滋補養生功效🍲💗脆皮龍崗炸子雞 ($168/半隻)炸子雞雞皮金黃香脆,雞肉嫩滑Juicy,雞鮮味濃,再蘸上淮鹽一齊食🐓💗香酥牛肋肉 ($218)牛肋肉先經慢煮,沾上炸漿後炸至酥脆。牛肋肉外脆內軟,筋腱位有嚼勁,肉味香濃且帶適量油花🐃配以自製咖理汁,微辣惹味🥘💗香蒜海蝦飯 ($98)蔥花蛋炒飯乾爽且飯粒分明,鑊氣十足,蒜香濃郁惹味🧄以熱鍋上枱除咗保持熱辣辣之外,底下仲會結成飯焦。面頭有頗多海蝦,不過蝦肉較「霉」唔夠新鮮🦐

💗松露金菇伴火鴨絲 ($68)
松露金菇伴火鴨絲

💗黃金南非鮑魚($136/2隻)
黃金南非鮑魚

💗百花炸釀蟹鉗 ($48/隻)
百花炸釀蟹鉗

💗牛肝菌螺頭燉烏鷄茶壺 ($78/壺)
牛肝菌螺頭燉烏鷄茶壺

💗脆皮龍崗炸子雞 ($168/半隻)
脆皮龍崗炸子雞

💗香酥牛肋肉 ($218)
香酥牛肋肉

💗香蒜海蝦飯 ($98)

松露金菇伴火鴨絲
百花炸釀蟹鉗
牛肝菌螺頭燉烏鷄茶壺
脆皮龍崗炸子雞
2022-09-22 88 瀏覽
位於旺角東及旺角中間,雖然地方不顯眼,但是食物質素卻非常好👍🏻座位寬大坐起上嚟十分舒適。牛肝菌螺頭燉烏鷄茶壺、脆皮龍岗炸子雞、香酥牛肋肉、香蒜海蝦飯,這幾款菜式都十分美味各有特色。
香酥牛肋肉
南非鮑魚(黃金)
脆皮龍岗炸子雞
2022-09-17
香酥牛肋肉
南非鮑魚(黃金)
脆皮龍岗炸子雞
2022-09-21 67 瀏覽
呢間d comment咁好,原來都有原因~性價比真係幾高,除返開人均先係around $250,個晚餐又幾好食,其實幾好冇影晒每道菜,不過都可以share下~煎蓮藕餅係油左少少,嗰味調幾好~睇個樣好似冇乜特別原來有蟹肉,炒得幾香,煲仔上,煲底仲有啲焦香砵酒桶蠔juicy~好似叫香酥牛肋條略嫌有啲乾~黃金龍蝦柚皮伊麵個柚皮太稔~好似係白飯魚仔太多粉~85折之後抵~仲冇收切餅費~係有d嘈同有d迫~唔算坐得好舒服~overall can tryyyy!

冇影晒每道菜,不過都可以share下~

煎蓮藕餅
係油左少少,嗰味調幾好~

睇個樣好似冇乜特別
原來有蟹肉,炒得幾香,煲仔上,煲底仲有啲焦香
蟹肉炒粉絲

個柚皮太稔~
柚皮伊麵

好似係白飯魚仔
太多粉~

85折之後抵~仲冇收切餅費~
係有d嘈同有d迫~
唔算坐得好舒服~
overall can tryyyy!

2022-09-20
蟹肉炒粉絲
2022-09-18 91 瀏覽
話說臨近中秋,特意去book枱諗住食餐高級嘢,因見一致好評同環境相當唔錯。當日book左6:30pm,入席睇menu諗住叫哂d特式嘢同招牌菜試吓。點知被告之,除招牌菜無之外仲有幾道菜都無哂,6:30pm算係剛晚市吧,咁都無……最後叫咗個龍蝦雞個道菜、湯、炸蝦球、咕嚕雞球同蒜蓉炒菜。又被告之全隻雞太多,4人會食唔哂,改為半隻,點知其實份量唔多。除咕嚕雞球同蒜蓉炒菜好食外,其他菜式都一般,大失所望同預算。埋單$1039,但感覺只係似去一般茶樓,無太大差別……由於太一般,所以都無點特別影相。可能要預訂定菜式瓜。不過有少量生果同雪糕糖水補返。

最後叫咗個龍蝦雞個道菜、湯、炸蝦球、咕嚕雞球同蒜蓉炒菜。
埋單$1039,但感覺只係似去一般茶樓,無太大差別……
由於太一般,所以都無點特別影相。

可能要預訂定菜式瓜。不過有少量生果同雪糕糖水補返。
花膠湯
2022-09-10 161 瀏覽
中秋晚餐,選咗依間,見食評全係好,鋪頭位置比較唔顯眼,但裝修得幾靚,有心思,坐位也舒服,茶錢$13位,食物早一日有人WhatsApp俾我哋叫我哋可以先落order,叫咗龍蝦煮鮮雞$288 、麒麟龍躉班球$188、香酥牛肋骨$218、牛肝菌螺頭燉烏雞茶壺湯每位$78、鮑魚荷葉飯$128 ,碧綠蝦子柚皮鵝掌$168,我去到見到佢有個海報寫住WhatsApp訂位或追蹤IG可免費送小食,但落order時個職員話要收一蚊,我話不是免費的嗎,職員說張海報錯,最後都冇收到我們$1,頭三碟餸及湯都算快上枱,但之後就隔咗成個鐘都冇食物上枱,全場好多客都催餸,又有好多明明book咗枱但又無佢booking,變咗無得食,總之就係亂到爆,明白大時大節可能係比較亂,但真係亂到太交關,不過好彩啲職員都幾有禮貌,但就成日問我哋啲餸係咪齊晒啦,應該問咗成四、五次,最後差個鵝掌等咗兩個鐘都無出現,取消埋單走人,味道方面其實係不錯,個湯好飲,但比較貴,魚同雞都好滑,但雞好鹹下,龍蝦無咩肉,雖然都知龍蝦啲肉係唔方多,但比唔方多仲要少,鮑魚飯入味,送果個小食選了陳醋豬手好淋身,入味,但就唔係好食到陳醋味因為啲蒜頭味遮哂,整體來講,在管理方面上菜方面有好大進步空間.
#中秋#晚飯#dinner#中菜#何文田#飯局#雞#龍蝦
2022-09-07 122 瀏覽
特式點心•食美軒🦐🫖.間唔時飲茶都非常唔錯🫖又坐得耐可以傾計😎呢間傳統+新派既點心都有,夠fancy得黎係好味,值得推薦❣️.花膠素翅灌湯餃🥟個湯好甜🤭花膠滋補下仲要係素翅,支持保護環境既概念好好🥰.三文魚芝士撻🐟🧀好正呀個撻!要趁住熱辣辣時食😋個賣相好可愛,入面粒粒三文魚、加埋忌廉芝士汁😊.鮮蝦餃🦐皮薄而且蝦大大粒,我最鐘意飲茶食蝦餃架啦😍.白玉棉花雞好鐘意棉花☺️質感同吸左雞肉鮮味既汁🤤雖然邪惡但真係好味既🤭.陳醋豬手🐷醋味好香,可以婊黎點其他餸添😆豬手好多件喎每人有起碼兩大件😋吸收晒啲骨膠原先!.椒鹽白飯魚🐟用左個蝦片炸成嘅兜仔,賣相更顯心思💝炸粉鬆脆、要連埋啲椒鹽碎一齊食啊😌.黑醋小排骨🐖同樣係用個兜仔裝住,黑醋勁入味,第一啖已經覺得好正😚小排骨係一啖肉,入面用左肥肥地既肉,所以好林㗎!但又唔會太過肥得濟,感覺適中👏🏻👏🏻.生煎蓮藕餅🌮嘩有好多件,一上枱燙口添😹煎到好香口,入面粒粒爽口蓮藕,一人幾件當小食一流😋.鍋燒香蒜海蝦飯🦐🍲個鍋飯好掂😍其實我飲茶一定要有飯,咁先夠滿足😆底層既飯焦正到痺,個蒜撈落個飯好香,重點在於用左海蝦,啲鮮甜既味道滲左入去,不得了❣️❣️.香麻芝麻卷最後點左兩
特式點心•食美軒🦐🫖
花膠素翅灌湯餃🥟
個湯好甜🤭花膠滋補下仲要係素翅,支持保護環境既概念好好🥰

三文魚芝士撻🐟🧀

鮮蝦餃🦐
皮薄而且蝦大大粒,我最鐘意飲茶食蝦餃架啦😍

白玉棉花雞

陳醋豬手🐷

椒鹽白飯魚🐟

黑醋小排骨🐖

生煎蓮藕餅🌮

鍋燒香蒜海蝦飯🦐🍲

香麻芝麻卷
最後點左兩個甜品,質感未算好滑但係係我食過最濃芝麻味嘅芝麻卷,欣賞佢個taste🤭

柚子凍糕
係玫瑰花形狀🌹質感比較林身,食落係少少酸甜既感覺,而且夠冰凍,整體好fresh可以清一清飲茶既油膩感👏🏻
2022-08-26 259 瀏覽
旺角何文田區茶客街坊必到之地!上星期日發掘左間一流點心中菜館,同住鄰近嘅屋企人一齊情不自禁咁狂點點心😋👍食美軒紮根靜中帶旺嘅何文田太平道,清幽街度其實與旺角東站只有一街之隔,裝潢雅緻嘅中菜館位於二樓,幸好訂定檯😆,全場爆滿非常興旺👍就咁睇已經見到卡位私隱度高,坐得舒適最緊要! 係同家人飲茶傾計嘅好地方!而家比預期嘅性價比高,快Bookmark 啦🥳飄香鮑魚荷葉飯 $128推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 最抵上檯香噴噴,四隻鮑魚仔相機食先,彈牙鮮甜,其他配料有瑤柱絲,雞粒及冬菇粒等,鮑魚汁底拌勻飯粒煙韌入味,炒得均勻焗得入味,份量岩哂四至六人,十分飽肚。原隻鮑魚燒賣 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 打卡!賣相完勝,精緻招牌影相系列,溏心鮑魚爽口,燒賣皮用左蔬菜汁上色,價錢唔平,但勝在餡料口感豐富,四個人就要叫兩籠啦😆阿拉斯加蟹肉春卷 $42推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必食呢款有驚喜,小編膚淺未食過阿拉斯加蟹肉做春卷😋比平時食開嘅鮮味同口感提升左數倍,要叫!黃金豆腐粒 $48龍鬚蛋散 $38黄金魚皮 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三款炸物小食真心無得彈,黃金豆腐粒水準到家👏龍鬚蛋散好有誠意🥳 三色龍鬚專為食客打破沉悶點心規則,與

旺角何文田區茶客街坊必到之地!
上星期日發掘左間一流點心中菜館,
同住鄰近嘅屋企人一齊情不自禁咁狂點點心😋👍

食美軒紮根靜中帶旺嘅何文田太平道,
清幽街度其實與旺角東站只有一街之隔,
裝潢雅緻嘅中菜館位於二樓,
幸好訂定檯😆,全場爆滿非常興旺👍
就咁睇已經見到卡位私隱度高,
坐得舒適最緊要! 係同家人飲茶傾計嘅好地方!
而家比預期嘅性價比高,快Bookmark 啦🥳

飄香鮑魚荷葉飯 $128
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 最抵
上檯香噴噴,四隻鮑魚仔相機食先,
彈牙鮮甜,其他配料有
瑤柱絲,雞粒及冬菇粒等,
鮑魚汁底拌勻飯粒煙韌入味,
炒得均勻焗得入味,
份量岩哂四至六人,十分飽肚。

原隻鮑魚燒賣 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 打卡!
賣相完勝,精緻招牌影相系列,
溏心鮑魚爽口,燒賣皮用左蔬菜汁上色,
價錢唔平,但勝在餡料口感豐富,
四個人就要叫兩籠啦😆

阿拉斯加蟹肉春卷 $42
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必食
呢款有驚喜,小編膚淺未食過阿拉斯加蟹肉做春卷😋
比平時食開嘅鮮味同口感提升左數倍,要叫!

黃金豆腐粒 $48
龍鬚蛋散 $38
黄金魚皮 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三款炸物小食真心無得彈,
黃金豆腐粒水準到家👏
龍鬚蛋散好有誠意🥳 三色龍鬚專為食客打破沉悶點心規則,
與蛋散咸甜交集,好味。
將本身人氣火鍋嘅黄金魚皮放埋落點心系列,
香脆掛汁,咸蛋王佈滿魚皮面👍

食美軒鮮蝦餃 $48
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皮薄餡靚,有重量有份量👍
蝦肉新鮮爽口鮮甜,晶凝通透係基本條件,幾有有水準。

帶子菜苗餃 $42
翠綠健康,
除左鮮味帶子在上,下面有彈牙爽口蝦同菜苗

鍋焗香蒜海蝦飯 $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
預先大家食唔哂最後都照叫嘅海蝦飯🤣
要等返少少時間嘅原煲鍋焗香氣迫人,
海蝦開邊吸哂蒜茸精華,
飯氣攻心都要食到頂點先完😂

陳皮牛肉球 $38
推介:⭐️⭐️⭐️
飲菜基本野,驚喜不大,可以留肚選其他特式😆

黑糖黑拉糕 $36
大家實在太飽無特別叫甜品
反而呢個黑拉糕清香黑糖味軟熟易入口,
作為甜品都係唔錯嘅選擇。

全日茶位都係$13/位,
整體係一間來到旺角何文田附近值得訂位去嘅優質酒樓中菜,
每款點心都可左額外一份誠意落去,
下次要來試下晚飯同火鍋!

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 🔟
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2022-08-23 1026 瀏覽
我向來都喜愛中菜🥰近期除了St. Regis的潤成了我的新寵兒,另一間價錢更貼地、性價比極高的食美軒同樣深得我心❤️⁡食美軒可算是近期發掘到最有驚喜的餐廳👍🏻位處旺角東站附近某一條小巷,門面極不起眼,但入到店内裝潢算不錯!食物質素亦遠超預期👍🏻🤩食材用料新鮮又高質,炸物特別值得一讚🤤全部外層薄脆而不油膩,中間又保留食材的原汁原味,真正做到外脆內嫩😋⁡👉🏻食物: 4.8/5我們點了$350一位的套餐,唯一要挑剔是份量太多🤣飽到差點走不動🐽⁡▪️迎賓三小碟椒鹽白飯魚,細條幼身但外脆、魚肉超級嫩👍🏻 話梅櫻桃蘿蔔酸甜爽脆,非常開胃!松露醬金菇火鴨絲,特別喜愛內裡加入了香芹碎,非常香😋⁡▪️黃金鮑魚配南瓜我每次都很怕點黃金(咸蛋黃)類菜式,因為極易中伏🙈許多餐廳都隨便將油淋淋的咸蛋黃油淋上炸物,令人入口非常油膩、食物又顯得分離🙃⁡而這道黃金鮑魚配南瓜盡顯廚師工架!咸蛋黃和炸皮完全融合,入口帶咸蛋黃香之餘,不會蓋過食物原味👍🏻南瓜又粉又甜,沒想到用黃金煮法會如此美味😋!吃完碟上都不會見到額外油漬,打破了我對黃金的固有觀感!😳⁡▪️砵酒焗桶蠔桶蠔又大又肥美🦪醬汁有點像咕嚕汁或京式甜酸汁,酸酸甜甜,鍋巴是精

👉🏻食物: 4.8/5

▪️迎賓三小碟

▪️黃金鮑魚配南瓜

▪️砵酒焗桶蠔
桶蠔又大又肥美🦪醬汁有點像咕嚕汁或京式甜酸汁,酸酸甜甜,鍋巴是精華所在,乾、爽、脆,沾著醬汁吃非常美味🥰

▪️雪蓮子牛肝菌燉竹絲雞茶壺湯
打開茶壺蓋,嘩😳😳😳😳😳超級足料!滿滿的牛肝菌、竹絲雞及桃膠等,湯料比湯多!難怪要用茶壺上,才可以隔渣!入口清甜,非常滋潤!

▪️雙芹炒龍躉斑球
龍躉片又大又厚!西芹爽脆!

▪️遠年陳皮蒸龍躉頭腩
陳皮非常香,魚肉蒸得嫩滑👍🏻

▪️香酥牛肋肉
不愧是店內招牌菜💯👍🏻嚐過不同中菜廳的牛肋肉,大多以紅燒汁炆煮。食美軒則以半肥瘦的牛肋肉再炸至脆皮,沾上燒汁享用。牛肋肉極嫩滑帶油香🤤醬汁亦帶牛香,令牛肉味更為突岀!實屬必點之選🤩不過一人吃2塊已飽🐽伴碟的話梅櫻桃蘿蔔能解膩!

▪️櫻花蝦百合炒芥蘭
櫻花蝦炒得香,不過芥蘭略油。

▪️柚皮乾燒伊麵
我向來都喜愛吃柚皮,媽媽有時都會煮!柚皮是頗花功夫的一道菜,愈來愈少餐廳供應此道菜式👀伊麵濕潤不油膩,👍🏻
▪️芝麻糕
💯💯💯💯💯芝麻超濃郁!吃完牙齒都黑了😂

已期待下一次再去吃🥰
2022-08-22 162 瀏覽
呢一間位於太平道喺樓上鋪 環境10分好 適合同家人或者朋友一齊食中餐呢一間餐廳有好多元化嘅美食 同埋點心適合喜歡中餐嘅客人們我哋嗌咗鮑魚燒賣一籠有兩件$48真係好好食 亦都10分高質又創新我哋嗌咗腸粉有好幾種俾我哋揀我哋揀咗帶子腸粉 配上豉油真係好好食我哋亦都嗌咗南瓜排骨有少少辣10分入味仲有話佢哋有好多種飯 例如鳳爪排骨飯然後我哋嗌咗炸物 芝士pie $48有三件真係好好食好特別啊仲有好多唔同嘅包類產品適合大家
呢一間位於太平道
喺樓上鋪 環境10分好 適合同家人或者朋友一齊食中餐