2022-05-17 847 瀏覽
又一間日本出名嘅餐廳啦,終於試咗了啦,um..........嗱,個飯底好醋香粒粒分明嘅,佢刺身份量偏細,但係全部都好新鮮,鮮甜肉質口感好好,平衡番食材同價錢,呢款細碗set一百九十幾蚊,試咗就ok 啦,感覺不過不失,但無咩驚喜❤️
2022-02-15
日本大阪過江龍壽司🍣🇯🇵 名過於實呢間嚟食大阪嘅過江龍頑固壽司喺日本係出名性價比高嘅,嚟到香港又好似係另一回事🥲,味道不過不失,冇咩驚喜,我性價比冇想像中咁高,同期望有些少落差。今次就lunch時間嚟就係大部份都可以食定食十貫壽司lunch set🍣 ($248)會有個麵豉湯,茶碗蒸同漬物,而壽司排得整整齊齊,影相都幾靚。佢嘅壽司中間已經會有Wasabi,係傳統做法,而餐廳都會提供一個豉油掃俾你,用黎輕輕抹起魚生嘅表面👍🏻而味道方面,大部份都普普通通,冇咩特別驚喜,略嫌唔夠新鮮同肥美🥲,而且壽司飯量偏小, 10貫嘅份量都唔係好足夠,特別一提係佢個玉子燒,質感同出面唔同比較特別,會係好鬆軟有啲似蛋糕嘅質感呢間餐廳嚟到香港同日本嘅親聞貼地形象有少少出入🙂,會預期個質素要提返高少少🤏🏻📍 頑固壽司 (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
日本大阪過江龍壽司🍣🇯🇵
名過於實

十貫壽司lunch set🍣 ($248)

📍 頑固壽司 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
2022-03-20 932 瀏覽
頑固壽司係一間黎自大阪 開業咗58年既過江龍🇯🇵 之前喺K11啱啱開張嗰排多人都完全食唔到 今次終於試到lu✿ 特上海鮮丼飯 $268呢個海鮮丼用料好豐富🍚 有海膽、拖羅、三文魚子、蟹肉、牡丹蝦、油甘魚、三文魚、鯛魚👅 刺身色澤光亮亦有鮮味 用咗鮮甜既北海道海膽 入口有即融既感覺 拖羅同油咁魚都好厚切 食落好肥美 油脂感好強 唯獨係壽司飯量比較多(。•ᴗ-)✿ 上級壽司拼盤(10貫) $280影既時候已經俾我偷偷食咗一件|ω・) 呢個壽司拼盤都有拖羅同埋海膽 佢地既壽司size比較細 但係刺身都好厚切肥美🍣 佢地既玉子燒口感好輕盈 質感介乎於蛋糕同埋平傳統既玉子之間 滿滿蛋香👅 同埋呢間壽司店好細心 上菜之前會比支特製既醬油掃你用黎搽鼓油上刺生面 而wasabi都已經加咗喺壽司裏面 喺香港黎講刺身既質素算高 但係性價比就一般般o(´^`)o評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥/5💸cp值:♥♥♥/5🤟🏻回頭率:♥♥♥/5📍頑固壽司尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖

✿ 特上海鮮丼飯 $268

尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
  • 上級壽司拼盤10貫
  • 海鮮丼定食
2022-03-08 730 瀏覽
[尖沙咀美食推介🍽]🍣頑固壽司呢間來自大阪嘅日本過江龍頑固壽司,聽講充滿左爭議,有人話好好食,亦有人話唔抵食,當日我哋就黎左食午市套餐,個人認為不過不失,甚至覺得佢既一夜干令我充滿驚喜。#冬甩仔女_尖沙咀區🍩冬甩仔🍩食評👅🍣壽司定食 10貫(lunch set) $248壽司既擺盤都好睇架,用黎打卡影相都吾錯。但食落味道好似冇預期中咁好味,可能係冬甩仔期望過高。佢個吞拿魚的魚油香味配上壽司飯還可以,其他既壽司比較普通,唔會令我有深刻印象,整體而言都算不過不失。🍩冬甩女🍩食評👅🐟一夜干魚定食 (lunch set) $138一夜干係日本漁民為左保存鮮魚而發明,佢地會用醃漬和風乾方式尼使魚保架更耐,應該係想就返香港人口味。依家日式料理既一夜干味道比較重鹹味,頑固壽司既味道適中,加上用烘既方式處理燒魚。係食既感覺會同屋企自己煎魚都會差得遠架!大家黎既時候可以試一試,不錯🤭🤤 🍩冬甩小資訊🍩1️⃣ 冬甩仔覺得餐廳提供既掃,如果用豉油搽係魚生上面,反而會搽走左原本魚生既魚油味。2️⃣ 可以先食三文魚壽司,然後再食帶子壽司,再用細卷過一過味。之後,梅花間竹禁食吞拿魚同埋海膽軍艦。最後,可以食埋比較濃味嘅鰻

[尖沙咀美食推介🍽]🍣頑固壽司

#冬甩仔女_尖沙咀區

🍩冬甩仔🍩食評👅
🍣壽司定食 10貫(lunch set) $248

壽司既擺盤都好睇架,用黎打卡影相都吾錯。

🍩冬甩女🍩食評👅
🐟一夜干魚定食 (lunch set) $138

🍩冬甩小資訊🍩

2️⃣ 可以先食三文魚壽司,然後再食帶子壽司,再用細卷過一過味。之後,梅花間竹禁食吞拿魚同埋海膽軍艦。最後,可以食埋比較濃味嘅鰻魚同口感偏向似蛋糕雞蛋玉子燒,當作為甜品

3️⃣ 每個套餐會跟一個茶碗蒸、小鉢及味噌湯。

4️⃣ 設加一‼️

5️⃣Service 不錯

💲抵食: 5.5/10
👅好味: 6.5/10
🍩推薦: 6/10

📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
2022-03-07 579 瀏覽
頑固壽司雖然是日本平價連鎖壽司店品牌,但香港店可說不上便宜的消費,餐廳裝潢明亮整潔,座位也舒適寬鬆。點了一份上級壽司拼盤十貫 (HKD280) 及三文魚六貫 (HKD100),魚生的新鮮度和質素不錯,但算不上是頂級,當中帶子、鮭魚及吞拿魚給我的印象最好,胃口大的人吃完壽司拼盤十貫應該不夠飽。整體來說味道不錯可以一試,美中不足的是卷物選擇不多。
2022-03-01 362 瀏覽
📍#頑固壽司#MFJ尖沙咀 #MFJ日本菜人均消費: HKD308Bookmarked 而又未食過嘅頑固壽司 @gankooyaji.hong.kong !喺附近一定要試吓!疫情關係,真係冇乜人!地方比我想像中細,唔太闊落,但都坐得舒服⭐️上級壽司拼盤10貫🍣$280有海膽,拖羅,帶子,玉子燒等等一共10款壽司!壽司都好新鮮,特別推介係海膽,鰻魚,帶子同玉子燒!海膽好新鮮,口感好正!鰻魚燒得好香,肥美又爽口!帶子超大粒!最特別係佢哋嘅玉子燒,食落去完全估唔到係玉子燒,好似食蛋糕一樣咁軟稔!唯一係吞拿魚小卷爭少少🤏🏻另外佢哋有個掃提供,等大家唔使直接蘸豉油!整體我覺得都幾唔錯,但因為佢嘅壽司飯好細件,份量都幾細,我食完完全唔飽不過頑固壽司係日本只係平民壽司,依個價錢唔算係太平民😅 性價比中等#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #尖沙咀美

📍#頑固壽司

#MFJ尖沙咀 #MFJ日本菜

人均消費: HKD308

⭐️上級壽司拼盤10貫🍣$280
有海膽,拖羅,帶子,玉子燒等等一共10款壽司壽司都好新鮮,特別推介係海膽,鰻魚,帶子同玉子燒!海膽好新鮮,口感好正!鰻魚燒得好香,肥美又爽口!帶子超大粒!最特別係佢哋嘅玉子燒,食落去完全估唔到係玉子燒,好似食蛋糕一樣咁軟稔!唯一係吞拿魚小卷爭少少🤏🏻

上級壽司拼盤10貫

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #尖沙咀美食 ##japanesefood #japanesecuisine #sushi
2022-02-11
2022-02-15 340 瀏覽
之前喺日本食過呢間壽司店,今次難得喺香港開分店梗係要試吓不過佢嘅餐牌同日本有少少唔同主打壽司同埋刺身鰤魚腩肉刺身超級好食,油脂分布平均口感好正,Encore左兩碟仲要係最後一碟,呢個值得一試吞拿魚中拖羅刺身就冇咁驚喜不過都好食嘅勁厚肉另外試咗炙燒三文魚壽司同帆立貝刺身味道唔差不過有啲細舊炙燒生帆立貝佐酢橘鹽壽司味道相對比較特別,鹹鹹地,配佐酢橘好夾之後試咗10件上級壽司,有鰻魚、吞拿魚、拖羅、海膽、牡丹蝦、飛魚子壽司等等仲有兩個好似蛋糕咁嘅玉子燒佢哋玉子燒係我食過最特別而且最唔覺得膩嘅,口感好輕盈,類似蛋糕同蛋之間嗰種質地因為太好食所以再單點,食咗四舊都唔覺得飽整體唔錯,雖然同日本嗰間有少少唔同不過以香港嘅壽司店來講都算高質佢仲有支醬油掃俾你掃醬油,夠晒細心有機會再去試其他嘢食
之前喺日本食過呢間壽司店,今次難得喺香港開分店梗係要試吓
不過佢嘅餐牌同日本有少少唔同
主打壽司同埋刺身
鰤魚腩肉刺身超級好食,油脂分布平均
口感好正,Encore左兩碟
仲要係最後一碟,呢個值得一試
吞拿魚中拖羅刺身就冇咁驚喜不過都好食嘅
勁厚肉
另外試咗炙燒三文魚壽司同帆立貝刺身
味道唔差不過有啲細舊
仲有兩個好似蛋糕咁嘅玉子燒
因為太好食所以再單點,食咗四舊都唔覺得飽
整體唔錯,雖然同日本嗰間有少少唔同
不過以香港嘅壽司店來講都算高質
佢仲有支醬油掃俾你掃醬油,夠晒細心
有機會再去試其他嘢食
2021-11-16 764 瀏覽
2021年九月還是好好食。魚生及天婦羅都有一定水準。價錢不算便宜,但品質相當好。壽司店地點又方便,而且又整潔。驚訝有此水平的壽司店。不能夠到日本時刻是一個非常好的選擇!成為家庭的日本食堂。五星⭐️但2021年十一月再去午餐時,食物品質及staff都轉哂。當日叫了魚生Don及十二件壽司餐。魚生不及以往的質素。還比連銷店差。食完後約兩小時肚痛。餐牌改變了,但價錢跟九月時相約,但應有的質素也變了。一星⭐️希望改善!

希望改善!
2021-11-13
  • 壽司拼盤12貫定食
  • 海鮮丼定食
慶祝中秋節前夕,就嚟有假放,就諗住食好啲睇咗好耐Menu,好多嘢都想食,但係又怕眼闊肚窄,最尾揀咗一個12 貫壽司,人均大約$400左右連加一壽司入口即溶,好新鮮,最深刻就係個帶子,一擺入口個帶子嘅甜味出晒嚟🤤🤤
慶祝中秋節前夕,就嚟有假放,就諗住食好啲

2021-09-20
  • 壽司拼盤12貫定食
2021-10-20 979 瀏覽
八號風球圓規嘅來臨 有半日假放下難得早放 梗係去食下平時要排好耐隊嘅舖頭打去頑固問 佢地話會照開 甘就冇得輸 周圍舖頭都已經關門 去到唔駛排隊 即刻入得 仲要包場不過侍應話因為屬於落場時間 所以冇熟食不過唔緊要啦 最想都係試壽司鰤魚壽司三贯 白身魚壽司三贯 平目魚 吞拿魚大拖羅壽司上到枱見到好吸引 都唔知食邊件好師傅嘅刀工好好 每件都冇筋雖然係白魚 但都好重魚味至於大拖羅就冇得輸 好肥好濃味 食完個口都仲停留住個陣味 一啲筋都冇👍🏽之後再加左厚玉子壽司 炙燒鰤魚腩壽司 蛋黃醬炙燒三文魚壽司都好正 打風日子可以包到場嘆番下真係唔錯
八號風球圓規嘅來臨 有半日假放下

之後再加左厚玉子壽司 炙燒鰤魚腩壽司 蛋黃醬炙燒三文魚壽司
都好正 打風日子可以包到場嘆番下真係唔錯
1K
2021-09-17 2196 瀏覽
預祝聽日生日,食個生日飯先🥰呢間食物比較精緻,細細件,食完都唔覺食咗咁🤣不過好高質👍🏻🦀蟹肉牛油果手卷🥑💰$35我覺得呢款好好食,好清新,有睇開我ig都知我好鐘意牛油果,基本上同好多食物都好夾,佢薄薄一片加埋蟹肉好match,唔heavy,感覺新鮮👍🏻🍣海膽壽司💰$70一嚟到覺得好的骰🤣話說一向覺得香港所有海膽都係臭嘅,好彩呢間係好食嘅😋略嫌真係太細啦,唔夠過口癮😣🍣蔥花碎拖羅手卷💰$60🍣三文魚卵軍艦💰$35🍣炙燒帆立貝壽司💰$40🍣炙燒三文魚壽司💰$16以上壽司都唔錯,最鐘意帆立貝壽司,帆立貝夠晒大粒😍🐠池魚刺身💰$80🐡平目魚刺身💰$80🐟三文魚刺身💰$45頭兩個都分唔到邊個係邊個😂不過我一向鐘意食魚,魚刺身都好鐘意,好有魚香味其中一碟有薑有葱,加埋豉油一齊食令我諗起薑蔥白切雞😂😂即刻唔同咗嗰感覺,可能係我唔識食啦😂💰$602/2ppl🚩頑固壽司 (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖

預祝聽日生日,食個生日飯先🥰
呢間食物比較精緻,細細件,食完都唔覺食咗咁🤣不過好高質👍🏻

🦀蟹肉牛油果手卷🥑💰$35

🍣海膽壽司💰$70

🍣蔥花碎拖羅手卷💰$60
🍣三文魚卵軍艦💰$35
🍣炙燒帆立貝壽司💰$40
🍣炙燒三文魚壽司💰$16
以上壽司都唔錯,最鐘意帆立貝壽司,帆立貝夠晒大粒😍

🐠池魚刺身💰$80🐡平目魚刺身💰$80🐟三文魚刺身💰$45

💰$602/2ppl
🚩頑固壽司 (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
2021-09-17
生日
       最近越來越多的日本人氣餐廳選擇來香港開店,之前超受歡迎的美X利價錢質素都唔錯,一直都有encore。聽聞K11又開咗一家日本人氣過江龍頑固壽司,當然要過來試試啦。今次揀咗一客壽司拼盤十貫午市定食,價格略貴,要差唔多$250。好快壽司定食就送咗來,定食包埋麵豉湯,渍物同蒸蛋。壽司品種都好豐富,有三文魚,油甘魚,吞拿魚,帶子等。     這家最特別的是會提供一個醬油刷,比你在壽司上面刷醬油用。壽司裡面已經包括wasabi,所以不需要額外再點。刺身質素是唔錯,吃得出好新鮮,壽司用的都是高級日本米,粒粒分明,而且醋味調得剛剛好。    但是未免有少少失望,以250一客午市定食價錢來講,我以為起碼會食到海膽或者牡丹蝦等貴價刺身,結果全部都是平價貨。在美X利,280的盛合已經包埋了海膽,牡丹蝦,蟹柳同長條鰻魚啦。如果價格可以平點,或者換多1-2件貴價壽司,我應該會再encore!

2021-08-30
2021-07-15 2617 瀏覽
又到中午吃午飯的是候,途經頑固壽司,就想吃魚生和壽司,於是就入內光顧,等約五分鐘左右服務員帶位然後就坐下來看餐牌,這次點了壽司定食十二貫,定食有有大拖羅魚,中拖羅魚,睛魚,吞拿魚腩,三文魚,墨魚,帆立貝,燒鰻魚八款壽司,另外有軍艦兩件,細卷三件,蜂蜜蛋糕三件,附有茶㱧蒸和麵鼓湯各一碗,綠茶可以任添,等約十五分鐘左右餐到了,就開始吃,食物款式精緻,壽司,軍艦很暖和新鮮出爐,駐場的日本師傅很用心製作,魚生,海蟾,帆立貝用料很新鮮和有口感,很有海產的鮮味,加上芥辣醬和豉油沾來吃份外入味,用具也很齊全,有沾醬油用的毛擦,方便塗在魚生上又不會夾散了飯團和魚生很貼心,食物器具的樣式很傳統,店內環境不錯,裝潢舒適整潔,服務員的態度也很好,整體上很不錯,下次再來光臨
2021-07-01 2282 瀏覽
來自日本嘅頑固がんこ寿司,來香港都一段時間,見到網上食評唔錯今日終於的起心肝去試吓。入到去得十零張枱,感覺太細,叫咗個壽司lunch set,見到日本師傅板長即場手握壽司🍣 ,隔離有個香港人助手一齊手握壽司一上枱感覺又係好細件,同網上食評嘅相有啲唔同,可能通脹關係,佢冇乜加價,但係感覺壽司份量縮咗水我寧願俾貴啲,都想食落去比較滿足嘅感覺,有11種唔同壽司🍣,入面有晒Wasabi,不過Wasabi味道,唔似即磨嗰種,完全似平時$10店擠牙膏嗰隻,魚生尚算新鮮,不過比較薄,令到口感唔夠俾得呢個價錢,個帆立貝,仲細隻過爭鮮壽司一盒刺身級L size都應該賣$400-500,但係呢度應該似係4S-5S size個茶碗蒸,仲要唔夠熱,原來佢放定出嚟係廚師枱上面,都冇坐熱佢,食落只係溫暖,味道都麻麻地反而最有驚喜係個玉子,口感非常特別,好似食緊蜂蜜蛋糕咁可能尖沙咀比較貴租,不過性價比唔得,同我日本食がんこ🍣真係完全冇得比非常失望
今日終於的起心肝去試吓。

午餐最高級的set🍣

魚生太薄

俾得呢個價錢,個帆立貝,仲細隻過爭鮮壽司

紫菜超淋🏴‍☠️

豉油要自己搽

📸玉子最好食

反而最有驚喜係個玉子,口感非常特別,好似食緊蜂蜜蛋糕咁

完全唔覺日本feel
非常失望
📸玉子最好食
2021-06-26 1802 瀏覽
政府稍為放寬特宴請知己到頑固午膳。大部份選擇 $288 的特盛壽司定食,午餐來說已算豐盛。誰知竟送來一盤比百佳售賣的壽司糖菓玩具還要小的製成品。類似情況過去經濟環境差的時候也遇過,銀座、稻谷比比皆是。但比起頑固的師傅他們必然相形見絀,其魚片之薄、米飯之少,竟能用其尺寸不變的手握成如郵票(長方型)長度,拇指般濶度的產品,不得不對其鬼斧神功佩服得五體投地!飯後甜品也與別不同,是一兜相信是糖水菠蘿,四至五顆如砌圖般大小。客人就是這樣溜走的…….
2021-06-24
  • 茶碗蒸